BETA

2016: Η χρονιά που οι εταιρείες θα τελειώσουν την GPL και το GNU;

Εικόνα Evi

Ζούμε σε έναν αρρωστημένο κόσμο και όποιος/α νοιώθει προσαρμοζόμενος/η σε αυτόν είναι εξίσου άρρωστος/η και επικίνδυνος/η. Δεν είναι ηλίθιοι/ες, είναι επικίνδυνοι/ες, όσοι/ες πιστεύουν πως ο καπιταλισμός / νεοφιλελευθερισμός προάγει την ελευθερία του ατόμου μέσω της ελεύθερης αγοράς και άλλες τέτοιες μπούρδες. Βασικά η νεοφιλελέ ιδεολογία είναι ένας αχταρμάς ανεφάρμοστων πρακτικών, συγκεντρώνοντας ένα φάσμα "πιστών" προερχόμενων κυρίως από τα πιο συντηρητικά κοινωνικά στρώματα.
Το όλο point είναι η ελευθερία του ανταγωνισμού και η εξαφάνιση κάθε καρκινώματος (όπως το χαρακτηρίζουν) το οποίο σκοτώνει τον καπιταλισμό κι αναδεικνύει την ελευθερία.
Στην ηλεκτρονική εποχή του σήμερα το "καρκίνωμα" αυτό ονομάζεται GPL και GNU. Πρώτος δημόσια, το είχε πει ο Balmer, ο πρώην αποτυχημένος διοικητικός σύμβουλος της Microsoft πριν 15 περίπου χρόνια:

Linux is a cancer that attaches itself in an intellectual property sense to everything it.

δηλαδή:

Το Linux είναι ένας καρκίνος που μολύνει κάθε έννοια πνευματικής ιδιοκτησίας που αγγίζει.

Κατηγόρησε δηλαδή η Microsoft το Linux πως μολύνει την πνευματική ιδιοκτησία! Παράνοια;

Όχι βέβαια, αν σκεφτούμε πως το δόγμα του καπιταλισμού / φιλελευθερισμού θρέφεται με πατέντες, πνευματικά δικαιώματα, στερήσεις ελευθεριών και έλεγχο από άκρη σε άκρη. Οι πατέντες και τα πνευματικά δικαιώματα στην σημερινή τους μορφή δεν είναι τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από μια κατάσταση δουλείας. Η μεγαλύτερη κερδοφορία και επικράτηση των μεγάλων εταιρειών στηρίζεται σε αυτό ακριβώς το σημείο.

Δεν θα κάνουμε οικονομικά μαθήματα εδώ βέβαια, μα πάνω κάτω τα ξέρετε: εξαγορές (κυρίως για απόκτηση πατεντών ή αν ένα λογισμικό είναι καλύτερο από αυτό που αναπτύσσει μια εταιρεία), απόκτηση μετοχών μια ανταγωνιστικής εταιρείας (ώστε να υπάρχουν κέρδη χωρίς καν να χρειάζεται να κινηθεί η εταιρεία για την βελτίωση των δικών της προϊόντων), νομικοί όροι, εμπορικές συμφωνίες και "επενδύσεις" σε στρατιές νομικών για ατέρμονες δικαστικές διαμάχες που εκδικάζονται από δικαστές και ανθρώπους που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την τεχνολογία και όλη αυτή την πολυπλοκότητα.
Αυτό είναι κάτι που όπως φαίνεται αποδίδει με τελικό κερδισμένο της κάθε εκδίκασης να είναι σχεδόν πάντα η πιο μεγάλη εταιρεία, ενώ όταν πρόκειται για δικαστικές διενέξεις ανάμεσα σε πολυεθνικές τεραστίων διαστάσεων αμφότερες, το αποτέλεσμα κρίνεται στα σημεία και κατά κανόνα υπέρ αυτής (της εταιρείας) που έχει όλες τις προϋποθέσεις για την μεγαλύτερη "κλειστότητα". είτε μέσω του πολύπλοκου και χρονοβόρου δικαστικού συστήματος λαμβάνονται περιοριστικά μέσα, τα οποία ισχύουν και καθιερώνονται με τον χρόνο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Το άρθρο είναι συνεργατικό. Ήταν κάτι που μας απασχολούσε καιρό και δόθηκε η αφορμή με την εκδίκαση της υπόθεσης ανάμεσα σε Oracle και Google.
Προσπαθούμε να δούμε όλο το ιστορικό και να δούμε τι σημαίνουν όλα αυτά για το Ελεύθερο (κυρίως) και Ανοιχτό Λογισμικό.
Φυσικά, όλα αυτά δεν γίνεται να ειπωθούν και αναλυθούν σε κάμποσες αράδες. Θα κοροϊδεύαμε τους εαυτούς μας και όσες / όσους μας διαβάζετε.

Έτσι, λόγω του μήκους και τις συμπλήρωσης από διαφορετικούς/ές συντάκτες/ριες, μπορεί να υπάρχουν διακυμάνσεις του λόγου, συντακτικά και ορθογραφικά λάθη.
Αυτό όμως, δεν αλλοιώνει το κείμενο που σας συνιστούμε να το διαβάσετε· αν μη τι άλλο, θα βοηθήσει να βγάλετε και τα δικά σας συμπεράσματα, μα και να δείτε όλα αυτά κάτω από μια άλλη ματιά που δυστυχώς δεν πρόκειται να προβληθεί από τα συνήθη μέσα.

Ένα μικρό flash-back:

Αν το δούμε από την αρχή, καμία από τις κραταιές πολυεθνικές της τεχνολογίας σήμερα δεν θα ήταν αυτή που είναι, αν δεν είχε κλέψει, εξαγοράσει και εξαπατήσει. Θέλετε ονόματα; Η Google, η Apple και η Microsoft είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ως ακόμα και το παράδειγμα του αμερικάνικου ονείρου (sic), o αυτοδημιούργητος Bill Gates που λίγα 24ωρα πριν την συνάντησή του με τα στελέχη της τότε κυρίαρχης ΙΒΜ - σε ένα ραντεβού που άλλαξε ριζικά τον ρου της τεχνολογίας - δεν είχε στα χέρια του καμία κόπια του λειτουργικού συστήματος που αργότερα γνωρίσαμε σαν Windows, μα εξαγόρασε το λειτουργικό σύστημα που είχε φτιάξει ένας ερασιτέχνης προγραμματιστής (δυστυχώς μου διαφεύγει το όνομά του), το οποίο βελτίωσε σαν καλός hacker που ήταν.
Η συνέχεια γνωστή, ο ένας έκλεψε τον άλλον και άπαντες από τον Ελεύθερο Κώδικα· και σήμερα η Microsoft κατέχει σχεδόν ένα 30% από τις μετοχές της Apple (τις έχει ακόμα και δεν ισχύει πως δεν τις έχει πλέον), η Apple να θεωρεί και να έχει κάνει άνω-κάτω όλο το αμερικάνικο νομικό σύστημα, ισχυριζόμενη πως ό,τι αφορά smart-phones, tablets και σχετικό λογισμικό, της ανήκει αυτοδίκαια.

Μάλιστα, ασχέτως όλων, κάποιες εξ' αυτών των εταιρειών έχουν δημιουργήσει κάτι σαν τραστ, αντιμετωπίζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο κάθε τι που είναι υπό ελεύθερη και ανοιχτή άδεια χρήσης.
Η τετρανδρία των Microsoft, Apple, Oracle και RIm είναι γνωστή και κάτω από αυτόν τον συνεταιρισμό, μπαίνοντας μπροστά η Oracle και η Rim, έχουν επιδοθεί σε ένα ανελέητο δικαστικό κυνήγι, με τις περισσότερες αποφάσεις (προσωρινές ή τελεσίδικες) να είναι υπέρ τους.
Μάλλον όλα αυτά τα νομικά κενά και διεκδικήσεις των αρπακτικών έχουν να κάνουν με την ανεπάρκεια κάποιων αδειών χρήσης. Αυτό, μάλλον, εστιάζεται στις υβριδικές άδειες (licenses) - μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι το Apache - δημιουργημένες με σκοπό να εκμεταλλεύονται εμπορικώς το open source λογισμικό οι developers και να το προστατεύουν με μεθόδους παρόμοιους με αυτές που βλέπουμε σε proprietary software.

Σίγουρα, αν ψαχτεί πιο βαθιά η αστοχία θα μπορούσε να βρεθεί στον Eric S. Raymond (προέδρου του OSI -Open Source Initiative, πρώην ιδρυτικό μέλος του GNU, γνωστού υπερασπιστή της κουλτούρας των hackers και συγγραφέα του θρυλικού πια μανιφέστου για την ανάπτυξη των open source προγραμμάτων «The Cathedral and The Bazaar» -«Ο Καθεδρικός και το Παζάρι», όταν αρκετά χρόνια πριν δημιουργούσε το Ανοιχτό Λογισμικό και τις open-source άδειες κατά συνέπεια, κάνοντας απόσχιση από τις βασικές αρχές του Ελεύθερου Λογισμικού και της άδειας GPL.

Όπως δείχνουν οι εξελίξεις που διαδραματίζονται αυτή την στιγμή (και θα δούμε στην συνέχεια), μα και με όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο οικοσύστημα του Linux, με την Microsoft να έχει απλώσει τα πλοκάμια της, με την Google να ασκεί μια πολεμική σε συγκεκριμένα σημεία σχετικά με την GPL και με την Oracle να έχει επιδοθεί σε μια άνευ προηγούμενου υστερία, ο Stallman δικαιώνεται για μια ακόμα φορά και αυτήν την φορά απολύτως δυσάρεστα για του μύδρους που εξαπέλυε κατά του ιδιόκτητου λογισμικού, μα και κατά του Open Source [ο Richard Stallman για το Εμπορικό Λογισμικό [ιδιόκτητο & open source].

INFO: To Ελεύθερο Λογισμικό και κατ' επέκταση και η άδεια GNU General Public License (GNU-GPL), διέπεται από 4 βασικές ελευθερίες:

 1. - Η ελευθερία να τρέξεις το πρόγραμμα για οποιονδήποτε σκοπό (ελευθερία 0).
 2. - Η ελευθερία να μελετήσεις πώς λειτουργεί το πρόγραμμα και να το αλλάξεις έτσι ώστε να φτιάξεις τον υπολογιστή σου έτσι όπως εσύ επιθυμείς. (ελευθερία 1).
    Και, φυσικά, η πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να το καταφέρεις αυτό.
 3. - Η ελευθερία να αναδιανείμεις αντίγραφα ώστε να βοηθάς τον συνάνθρωπό σου (ελευθερία 2).
 4. - Η ελευθερία να διανέμεις, στους άλλους, αντίγραφα των τροποποιημένων εκδόσεών σου (ελευθερία 3).
     Με τον τρόπο αυτό μπορείς να δώσεις σε ολόκληρη την κοινότητα την ευκαιρία να επωφεληθεί από τις αλλαγές, τις βελτιώσεις και εν γένει τις τροποποιήσεις που εσύ έκανες.
    Η πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα είναι κι εδώ απαραίτητη προϋπόθεση.

[δείτε αναλυτικότερα: Συνοπτική μετάφραση της άδειας GPL του Ελεύθερου Λογισμικού].

Δυστυχώς, στους ανθρώπους δεν έχει γίνει αντιληπτό το τι σημαίνει κλειστό λογισμικό, τι περιορισμούς φέρνει στην ελευθερία τους και πόσο ταπεινωτικό είναι αν και το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα με την έλευση των Windows 10 και της ολικής επιτήρησης και καταγραφής που κάνουν, αρκετοί άνθρωποι άρχισαν να αντιλαμβάνονται την ουσία του προβλήματος. 

Η κοινωνία μας πάντα επηρεαζόταν από τις τεχνολογίες. Η ανάγνωση, η γραφή, η αριθμητική, αλλά και η γεωργία, η εκτυπωτική και το ραδιόφωνο άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο εμπορευόμαστε, ασκούμε τις τέχνες ή την επιστήμη. Η σημαντικότερη τεχνολογία για τον πολιτισμό τον 21ο αιώνα είναι το λογισμικό.

Σήμερα, δεν μπορούμε πλέον να σκεφτόμαστε τη ζωή χωρίς λογισμικό. Μια τεράστια πλειοψηφία από εμάς δεν μπορεί να περάσει μια ημέρα χωρίς να χρησιμοποιήσει λογισμικό. Πολλοί γνωρίζουν το λογισμικό από τον υπολογιστή τους στο γραφείο, από τον φορητό τους υπολογιστή ή το κινητό τους τηλέφωνο. Αλλά βρίσκεται και εκεί όπου δεν είναι αναμενόμενο: σε τρένα, αυτοκίνητα, πλυντήρια, ψυγεία και πολλά άλλα. Όλες αυτές οι συσκευές θα ήταν άχρηστες δίχως λογισμικό. Χωρίς λογισμικό, δεν θα μπορούσαμε να γράφουμε ηλεκτρονικά μηνύματα, ούτε να κάνουμε τηλεφωνήματα, ούτε να ψωνίζουμε ή να ταξιδεύουμε με τον τρόπο που έχουμε σήμερα συνηθίσει. Το λογισμικό είναι το κεντρικό εργαλείο της κοινωνίας μας. Αν αφήσουμε άλλους να αποφασίζουν για τα εργαλεία μας, θα μπορούν να ασκούν επιρροή πάνω μας.

 Όποιος αποφασίζει για μια μηχανή αναζήτησης, καθορίζει το αποτέλεσμα της αναζήτησης που πραγματοποιούμε. Όποιος ελέγχει τα ηλεκτρονικά μας μηνύματα, μπορεί να μας λογοκρίνει. Το απλό γεγονός του ελέγχου μιας υπηρεσίας επικοινωνιών οδηγεί στην απόκτηση εξουσίας για τις αποφάσεις σχετικά με το ποιος μπορεί να ανταλλάσσει τι και με ποιον. Όποιος αποφασίζει για τον τρόπο λειτουργίας του λογισμικού σε μια εταιρία, μπορεί να επιδρά στις διαδικασίες της εργασίας ή να τις εμποδίζει.

Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (Free Software Foundation Europe, FSFE) έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει για τους ανθρώπους στην κοινωνία μας το δικαίωμα να σχεδιάζουν αυτήν την τεχνολογία με τον τρόπο που επιθυμούν. Το θέμα δεν είναι μόνο τεχνολογικό, μα καθαρά πολιτικό, καθώς μόνο το ελεύθερο λογισμικό μπορεί να δώσει εχέγγυα για την συνεχώς επικαλούμενη δημοκρατία [To Ελεύθερο Λογισμικό και η αναγκαιότητα του για την Δημοκρατία].

Ελεύθερο Λογισμικό και επανάσταση:

Νέα Υόρκη, πολλές δεκαετίες πριν, δυο μάλλον ασυνήθιστοι τύποι, από αυτούς που ο κάθε καθώς πρέπει αστός και μπάτσος θα τους έλεγε:

ύποπτες φάτσες, αναρχοάπλυτους (κλπ...)

γευματίζουν σ' ένα μικρό εστιατόριο. Ο ένας από αυτούς, ο Eben Moglen, αναρωτήθηκε αργότερα, πώς φαίνονταν στα μάτια των περαστικών και όπως ο ίδιος λέει (Cp. Williams 2002, 184):

Ήμασταν εκεί, αυτοί οι δύο αναρχικοί με μικρή γενειάδα, συνωμοτώντας και σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματα. Αν κάποιος άκουγε κατά τύχη την συζήτησή μας θα νόμιζε ότι ήμασταν τρελοί, αλλά εγώ ήξερα: ήξερα ότι η επανάσταση βρισκόταν ακριβώς εκεί, σε εκείνο το τραπέζι.

Και ο άντρας που καθόταν δίπλα του, ο Richard Stallman, ήταν αυτός που θα την πραγματοποιούσε. Ο Eben Moglen, ήταν εκείνη την εποχή καθηγητής Νόμου και Ιστορίας της Νομικής στη Νομική Σχολή του Columbia. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο Stallman θεωρούσαν τους εαυτούς τους ως αναρχικούς. Εντελώς διαφοροποιημένη η αναρχική σκέψη της αμερικής, καθώς πότε δεν ήρθε σε άμεση επαφή με όλο αυτό το κίνημα τ' οποίο άνθισε στην ευρώπη [στο βιβλίο του: "Ο Αμερικάνος ως Αναρχικός" o David DeLeon, καθηγητής κοινωνικής και πνευματικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Howard στην Washington D.C., εξηγεί ότι ο αναρχισμός στην Αμερική γίνεται αντιληπτός ως η μορφή ριζοσπαστικής, εποικοδομητικής κριτικής της υποτίθεται φιλελεύθερης κοινωνίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Επιπλέον, o Αμερικάνικος Αναρχισμός ήταν αναγκαίος για την ανάπτυξη της ηθικής των hackers (Imhorst 2004)] και ο Στάλλμαν, αξιώνει μια νέα μορφής τάξη για την πνευματική ιδιοκτησία με τους όρους της ηθικής των hackers:

Η πρόσβαση στη γνώση θα έπρεπε να είναι ελεύθερη, αποκεντρωμένη, αντί-γραφειοκρατική και αντί-αυταρχική.

Το μήνυμα του Stallman είναι ένα ριζοσπαστικό πολιτικό μήνυμα γιατί αγγίζει το ζήτημα της ατομικής ιδιοκτησίας, έναν σημαντικό ακρογωνιαίο λίθο της κοινωνίας μας. Η πώληση πνευματικής ατομικής ιδιοκτησίας με την μορφή λογισμικού φαίνεται σχεδόν να έχει δικαίωμα κοπής νομισμάτων στην στροφή του 21ου αιώνα. Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Bill Gates, δεν κέρδισε τα χρήματά του ούτε με πετρέλαιο, ούτε με χρυσό, ούτε με εκτίμηση μετοχών. Κέρδισε τα χρήματά του από το λογισμικό. Με πνευματικά δικαιώματα και πατέντες πνευματικής ιδιοκτησίας σε μορφή λογισμικού μπορείτε να βγάλετε δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ από την αρχή της δεκαετίας του 1980.

Για να μπορέσει να γίνει αυτό αντιληπτό, δηλαδή το πώς δουλεύει το σύστημα, όσον αφορά τα αρπακτικά (πολυεθνικές) και το Ελεύθερο Λογισμικό, ο Bruce Shneier, στο βιβλίο του: Liars and Outliers (schneier.com/book-lo.html) περιγράφει μια διεργασία που ονομάζει "το παιχνίδι Γεράκι-Περιστέρι", εμπνευσμένο από την θεωρία των παιχνιδιών, βοηθώντας στην καλύτερη αντίληψη της κατάστασης παραλληλίζοντάς το με την GPL. Όλα αυτά μπορείτε να τα δείτε σε ένα από τα καλύτερα άρθρα στο διαδίκτυο που εξηγούν όλη αυτή την κατάσταση από την αρχή μέχρι σήμερα: Ελεύθερο Λογισμικό, Μαρξισμός και Αναρχία: Ο Πηγαίος Κώδικας.

Αναρωτιέμαι, αν υπάρχει άνθρωπος που να διαφωνεί πως η πρόσβαση στους υπολογιστές - και οτιδήποτε θα μπορούσε να σε διδάξει κάτι για τον τρόπο που ο κόσμος λειτουργεί - πρέπει να είναι απεριόριστη και απόλυτη. Και πως αυτό - επειδή είναι αμιγώς πολιτική πράξη - προϋποθέτει ελεύθερες κοινωνίες που δεν χρειάζονται νομική προστασία για την ελευθερία του λόγου και της ιδιωτικής ζωής, αλλά μια κουλτούρα των πολιτικών ελευθεριών.

Η διαμάχη Oracle - Google και στην μέση η GPL:

Εδώ έχουμε μια ιστορία που έχει ξεκινήσει κάπου 5-6 χρόνια πριν και αφορά μια διαμάχη που έχει φτάσει στα δικαστήρια ανάμεσα σε Oracle και Google.

Ποια είναι η Oracle;

Πιο πριν όμως, θα πρέπει να γίνει κατανοητό τι εστί Oracle. Φανταστείτε την σαν εκείνον τον νταή  συμμαθητή στο σχολείο που σας κλέβει το φαγητό βάζοντός το στο δικό του καλάθι και στην συνέχεια πηγαίνει και σας καρφώνει στον λυκειάρχη επειδή, πριν σας το κλέψει, προλάβατε και αρπάξατε μια φέτα σαλάμι, κατηγορώντας σας πως του κλέψατε το φαγητό.
Το ίδιο κάνει και σε άλλα παιδιά, έχοντας καταφέρει να συγκεντρώσει ένα στοκ από σάντουιτς τα οποία στην συνέχεια πουλάει σε αυτούς/ες που τα έκλεψε.
Μάλιστα, σαν να μην φτάνει αυτό, λέει και στον μπαμπά του (Micosoft), που είναι ένας πλούσιος και ισχυρός δικηγόρος, να τον βοηθήσει να αποκτήσει πνευματικά δικαιώματα σε όλα τα σάντουιτς, ώστε αυτοδίκαια να του ανήκουν - ασχέτως το ποιος τα κατασκευάζει και πληρώνει τα υλικά τους.  
Και επειδή αυτό είναι μια οικογενειακή υπόθεση, έρχεται να βοηθήσει και η πλούσια θεία (Apple) με την αμέριστη συμβολή της. Τα κέρδη άλλωστε θα είναι πολλά, υπερβολικά πολλά και, το κυριότερο, χωρίς κανένα έξοδο από μέρος τους.

Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα και στην προκειμένη περίπτωση. Άλλωστε, ο μπαμπάς (Microsοft) το ξέρει καλά αυτά και πόσο μάλλον, όταν έχει τέτοιο καθαρό κέρδος από τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του, το Android της Google, εισπράττοντας $5 για κάθε συσκευή Android που πωλείται, έτσι απλά επειδή κάποια στιγμή εξαγόρασε κάποιες τρίτες πατέντες από τρίτους, κάτι που φυσικά έκανε από κοινού μαζί με την θεία (Apple).

Και για να το συγκεκριμενοποιήσουμε, η Oracle είναι μια εταιρεία η οποία ανδρώθηκε χάρη στο ελεύθερο και ανοιχτό λογισμικό, το οποίο στην πορεία το μίσησε και έτσι αποφάσισε πως είναι σωστό να διεκδικήσει το Ελεύθερο Λογισμικό να πάψει να είναι ελεύθερο και να γίνει ιδιωτικό (ή ιδιοταγές, όπως συνηθίζεται να λέγεται). Άλλωστε, όλη η οικογένεια είναι στο πλευρό της και έτσι τα πράγματα μπορούσαν να γίνουν πιο εύκολα με απόλυτο θράσος.

Το πλάνο μιας δικαστικής αναμέτρησης για την αλλαγή αντιμετώπισης στα πνευματικά δικαιώματα:

Δείτε τώρα τι έκανε και πώς κινήθηκε:

Ο στόχος της ήταν το GNU/LINUX, η GPL και γενικά το Ελεύθερο Λογισμικό. Η εξαγορά της Sun υπήρξε και το ορόσημο αυτής της αποθράσυνσης, καθώς η πολύ διαδεδομένη Java και μια ακόμα μεγάλη σειρά από πατέντες έπεφτε στην ιδιοκτησία της. Έτσι ομολογουμένως ήταν δυναμική εξαρχής η κίνησή της να στραφεί ενάντια στην Google. Μια νίκη σε συγκεκριμένα σημεία ενός γίγαντα όπως η Google, θα άνοιγε τον δρόμο για αυτό που επιδίωκε, δημιουργώντας μια "νέα αντίληψη" στο θέμα των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, που θα μετέτρεπε, εκ των πραγμάτων, όλο το λογισμικό σε ιδιοταγές, ακόμα και το Open Source!
Για τον λόγο αυτόν επικαλέστηκε ότι τα APIs (Application Programming Interfaces) και τα ονόματα των προγραμμάτων, ακόμη και τα ονόματα υπορουτίνας, θα πρέπει να έχουν την ίδια προστασία πνευματικών δικαιωμάτων, σαν τον υποκείμενο κώδικα και ότι η προστασία αυτή πρέπει να είναι απόλυτη!
Με άλλα λόγια, η Oracle δεν θα μπορεί απλώς να διεκδικήσει πνευματικά δικαιώματα επί της βάσης δεδομένων mySQL, αλλά θα τα διεκδικεί και επί των διεπαφών που επιτρέπουν τις διασυνδέσεις με άλλα προγράμματα, καθώς επίσης και επί των ονομάτων των ρουτινών μέσα στα πλαίσια του προγράμματος [δείτε την περίπτωση που ξεκίνησε το 2011: H Oracle προσπαθεί να μετατρέψει όλο το λογισμικό σε ιδιοταγές].

Δηλαδή, στην ουσία, όλο το λογισμικό θα γινόταν ιδιόκτητο / ιδιοταγές, περιεχόμενο στον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων, ο οποίος θα μπορεί με τον τρόπο αυτό να ελέγχει τα πάντα όσα γίνονται στο όνομά του - ολόκληρο το οικοσύστημα - θέτοντας βέτο σε οποιαδήποτε σύνδεση με το τρέχον λογισμικό, τουλάχιστον για όλη την διάρκεια ισχύος των πνευματικών δικαιωμάτων, πράγμα που πρακτικά ισοδυναμεί με έναν αιώνα ή και περισσότερο. Αυτή θα ήταν μία κακή έκβαση για την Google, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το Open Source, ενώ θα ήταν ένα τεράστιο όφελος για εταιρείες σαν την Oracle, την Apple και την Microsoft που έχουν ήδη φροντίσει να διατηρούν τα πνευματικά δικαιώματα.

Μικροπρέπεια και στρατηγική δικομανία:

Μάλιστα, το τερμάτισε τόσο πολύ, σε σημείο που γελάγανε και οι πέτρες, όταν στην προσπάθειά της να διαγράψει από τις μνήμες την Sun και ενώ είχε ξεκινήσει την αγωγή της κατά της Google, διέγραψε ένα blog-post που είχε γραφτεί το 2007 και συγκεκριμένα ένα άρθρο στο blog (της Sun) στο οποίο συγχαίρει την Google για την πρωτοβουλία της να φτιάξει το Android και να χρησιμοποιήσει την JAVA (που ανήκε στην SUN) [δείτε το: Η Oracle διαγράφει blog το οποίο συνεχάρη το Andorid].

Όπως όμως είπαμε, η Oracle κινούταν οργανωμένα και "το μυαλό ήταν ο στόχος" (που έλεγε και η Γώγου), στην περίπτωσή της, το Ελεύθερο και Ανοιχτό Λογισμικό. Έτσι, τον Οκτώβριο του 2013, έστειλε μια επιστολή [white paper] στο αμερικάνικο Υπουργείο Άμυνας, κατά την οποία αναφέρει να μην επιλέξουν Open Source λογισμικό, καθώς αυτό θα είναι ζημιογόνο και επικίνδυνο! [θυμηθείτε το: Oracle: Το ενδόμυχο μίσος για το Ανοιχτό Λογισμικό μιας τρύπιας εταιρείας].

Kαι παράλληλα έχει εξαπολύσει και ένα μπαράζ επιθέσεων με μηνύσεις σε Hewlett-Packard και Rimini Street για πώληση υποστήριξης του Solaris, μα και την SAP, (μια εταιρεία λογισμικού με προϊόντα για την οργάνωση των διαδικασιών μίας επιχείρησης) για πνευματικά δικαιώματα επειδή κατέβασε (download) έγγραφα και προγράμματα από την ιστοσελίδα της Oracle!
Και εν' μέσω όλων αυτών, να έχει ξεκινήσει και μια (υποθετική μεν, βάσιμη δε) φήμη για το αν θα μπορούσε να μηνύσει η Oracle την Canonical αφού η δεύτερη, στην έκδοση 16.04 του Ubuntu περιλαμβάνει το πολύ σπουδαίο σύστημα αρχείων ZFS, το οποίο είχε σχεδιαστεί από την Sun Microsystems και που πλέον βρίσκεται στα χέρια της Oracle [δείτε σχετικά: Oracle vs Canonical; η επόμενη μήνυση της Oracle θα είναι εναντίον της Canonical για θέμα άδειας;]

Mα εν' τω μεταξύ συνέβαιναν και άλλα πραγματάκια

Τυχαία ή όχι, θεωρίες συνωμοσίας ή στρατηγικοί σχεδιασμοί, όλο αυτό το διάστημα που είχε ξεκινήσει όλη αυτήν την ιστορία η Oracle, οι συμμέτοχοι της Apple και Microsoft δεν κάθονταν καθόλου αδρανείς. Η Apple πάντα είχε δίκες σε εκκρεμότητα για οτιδήποτε αφορούσε το μήλο (ναι, το φρούτο ή και το όνομα), μέχρι την πιο ευφάνταστη τεχνολογική λεπτομέρεια ή μη, ενώ η Microsoft επιδιδόταν σε έναν υπόγειο αγώνα εδραίωσης των πατεντών λογισμικού και φυσικά, τα συρτάρια τους γέμιζαν με νέες εξαγορασμένες πατέντες. Όπως και της Google βέβαια.

- Δείτε τι συμβαίνει:

Η Microsoft η οποία όπως είναι ευνόητο μπορεί να δημιουργήσει ειδησεογραφία κατά βούληση (προπαγάνδα), ενώ έχει φέρει στα μέτρα της την τεχνολογία του Secure Boot (UEFI), με πρώτιστο στόχο εμφανώς την δυναμική και συνεχώς ανερχόμενη αποδοχή του Linux και το σύνηθες πλέον φαινόμενο του dualboot.

Εν' τω μεταξύ η Microsoft είναι γεγονός πως έχει αποτύχει πλέον παταγωδώς με το Windows-Phone και γι' αυτό ευθύνεται το Android (κατά του οποίου στράφηκε η Oracle).

Μόνο Αγάπη <3

Πιο πριν, το 2014, έχει εκδιωχθεί σαν αποτυχημένος ο Βalmer και την θέση του τρίτου CEO της Microsoft αναλαμβάνει ο Satya Nadella, προσπαθώντας να δείξει από την πρώτη στιγμή ένα διαφορετικό προφίλ (αναρωτιέμαι πόσοι Image makers δουλεύανε γα αυτό), παρουσιάζοντας μια (και καλά) πιο ανοιχτοστραφή εταιρεία, έτοιμη να προσφέρει και να συνεργαστεί.

Το γεγονός βέβαια, πως ενώ παρουσίαζε αυτό το "φρέσκο" και cool προφίλ, κουβέντα δεν γινότανε για τις διεκδικήσεις της σε cloud, υπηρεσίες και παιχνίδια, η οποία είχε ξεκινήσει από τον προκάτοχό του, αποκτώντας δικαιώματα σε πράγματα που μέχρι τώρα ήταν αυτονόητα και που τέλος πάντων διεπόταν από μια αίσθηση ελευθερίας και με Ελεύθερο / Ανοιχτό Λογισμικό να ορίζει εξελίξεις, λαμβάνοντας έτσι ένα σημαντικό ποσοστό από "εν δυνάμει" πελάτες της Microsoft.

Έτσι, ήρθε αρκετά αναμενόμενη, η παλιότερη εκείνη χαριτωμένη πρόταση που η MS ήθελε να συνεργαστεί με την κοινότητα Linux (so cute).
Αυτήν την φορά όμως, το πράγμα πέρασε στα όρια του συναισθήματος και έτσι, με δάκρυα στα μάτια, μαθαίναμε πως η Microsoft "αγαπάει το OpenSource και το Linux". To ίδιο Linux, που κάποια χρόνια πριν (το 2010) εμμέσως πλην σαφώς έδειχνε πως το φοβάται (και προφανώς το έδειχνε απειλητικά και ύπουλα φυσικά).
Ήδη, είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν φήμες, για το MS-Office και την επικείμενη εκδοσή του για Android, ενώ αρκετοί (ubuntu fan-boys κυρίως), μιλούσαν ως ακόμα και για το Linux (παντελώς ηλίθιο αν το σκεφτείτε αφού πλέον θα έδειχνε τον δρόμο σε ορδές για να εγκαταλείψουν τα Windows.

Για κακή της τύχη (της MS), κάπου το ίδιο διάστημα (2013), σκάνε δυο περιπτώσεις που δημιούργησαν ντόρο, καθώς αποκάλυπταν τις προθέσεις της:
Η πρώτη ήταν αυτή με την κατασκοπεία σε χρήστες Ubuntu και SUSE Cloud μέσω Microsoft Windows Azure και η δεύτερη αφορούσε ένα ακόμα πιο σημαντικό θέμα, αφού αφορά την ιντερνετική ασφάλεια με “ύποπτα” updates της Microsoft και του CryptoAPI.
Και ακόμα χειρότερα, όταν λίγους μήνες αργότερα (το 2013), ήταν παραπάνω από εμφανείς οι κίνδυνοι που προέκυπταν με τις "βόμβες ευρεσιτεχνίας" από την προσέγγιση της Microsoft στο Linux. Απλά, τότε δεν ξέραμε ακόμα το πώς, και χρειάστηκε να φτάσουμε στο σήμερα (2016) για να αρχίσει να ξεκαθαρίζει κάπως το τοπίο.
Το κλου της υπόθεσης όμως ήταν, όταν την ίδια χρονιά (2013) η Microsft κατηγορούσε την Google για μονοπώλιο! Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα δηλαδή. Το ίδιο διάστημα (συμπτωματικά;) η Oracle ανακινούσε το θέμα που βρισκόταν σε μια προ-δικαστική κατάσταση.

Οι παραχωρήσεις και η δολιοφθορά:

Και στην συνέχεια ξεκινήσανε οι "παραχωρήσεις". Ή έστω, έτσι προβάλλονταν.
Βλέπετε, η MS δεν είχε πατώσει μόνο στο Windows-Phone, μα έχανε και το ισχνό μερίδιο της αγοράς που είχε στους servers. Οι πελάτες της ζητούσαν πράγματα που η MS δεν μπορούσε να τα δώσει και έτσι έπρεπε να αλλάξει στρατηγική σε κάποια πράγματα, οι μέτοχοι ουρλιάζανε πως τα κέρδη τους δεν ήταν τα αναμενόμενα και οι πιέσεις ήταν πολλές. Τα αποτυχημένα Windows 8 και όλα τα πιο πάνω, έδειχναν πως η MS άνετα θα μπορούσε να στριμωχτεί στο καναβάτσο, χάνοντας την μέχρι τώρα πρωτοκαθεδρία της.

Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει, όταν το καλό της πρόσωπο που παρουσίαζε, συνέχιζαν να της το στραπατσάρουν οι εξελίξεις και οι υποχθόνιες κινήσεις στις οποίες επί δεκαετίες μετείχε.
Οδεύουμε προς το τέλος του 2013 και ο πλανήτης ακόμα συζητάει τις αποκαλύψεις του Snowden έχοντας θορυβηθεί πάρα πολλοί άνθρωποι, όταν αποκαλύφθηκε κάτι ακόμα που έδειχνε ολοφάνερα την επικινδυνότητα στην οποία έχει οδηγήσει η MS την τεχνολογία, μαζί με την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των ανθρώπων. Η Microsoft, με τα κλειδιά ασφαλείας της, τα οποία είχε αρχίσει να "χαρίζει", βρέθηκε εκτεθειμένη για μια ακόμα φορά, όταν ανακαλύφθηκε μια μαύρη τρύπα στην ασφάλεια των υπολογιστών όλων των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων που ανταγωνίζονται με τον οιονδήποτε τρόπο τις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτό το έκανε με μια τρύπα στα «ιδιόκτητα δυαδικά αρχεία» (proprietary binaries)!

Συνεχίζοντας όμως, αποκαλύφτηκε πως κάπου στα τέλη Ιουνίου (2013) η Microsoft έδινε στοιχεία σε Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών αλλά και στον στρατό σχετικά με τα unpatched κενά ασφαλείας που υπήρχαν στα προϊόντα τους, τα οποία η κυβέρνηση (των ΗΠΑ) θα μπορούσε εν συνεχεία να χρησιμοποιήσει για να θέσει σε κίνδυνο τους υπολογιστές των «τρομοκρατών» αλλά και των κυβερνήσεων που δεν ήταν «φιλικές» μαζί της. Είχε όμως και συνέχεια, αφού βγήκε στο φως πως εχει δώσει τα κλειδιά κρυπτογράφησης στην NSA, πρόσβαση στην υπηρεσία cloud, γνωστή ως SkyDrive, αλλά και πολλά περισσότερα: η Microsoft δηλαδή, βοήθησε την NSA να παρακάμψει την κρυπτογράφηση προκειμένου να έχει το κεφάλι της ήσυχο ότι η Υπηρεσία Πληροφοριών δεν θα υποκλέπτει τα chats (τις διαδικτυακές συνομιλίες) στο νέο portal (πύλη) Outlook.com [δείτε το θέμα: Καλώς ορίσατε στους Αξιόπιστους Υπολογιστές της Microsoft].

Έτσι λοιπόν, η MS εν' μέσω πανηγυρισμών και διθυραμβικών δημοσιεύσεων, η εταιρεία της καρδιάς μας (not), ανακοίνωνε πως: Κάνουμε το .NET Ανοιχτού Κώδικα και το διαθέτουμε για Linux και OSX.
Το ίδιο πανηγυρικά και μάλιστα κάτω από παραπλανητικούς τίτλους, ανακοίνωνε το μουσειακό άνοιγμα από μέρος του κώδικα του πεθαμένου DOS της.
Και εν τω μεταξύ, έχοντας πια φτάσει στο 2015, γινόταν ένας καταιγισμός δηλώσεων και ήδη εξαπλωνόταν η φήμη πως τα Windows υπάρχει πιθανότητα να γίνουν ανοιχτού κώδικα! (πόσα LOL;) οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες μεγαλώνανε, μα ακόμα μόνο υποθέσεις μπορούσαμε να κάνουμε [Η αλλαγή πλεύσης της Microsoft και οι διάφορες ερμηνείες της].

Ήδη όμως τα Windows 10 (και η κατασκοπεία τους) ήταν στο προσκήνιο και νωπές ακόμα οι μνήμες από το ειδύλλιο της MS με την NSA, όταν το κίνημα Free Your Data, ήρθε για να της χαλάσει την συνταγή και να υπενθυμίσει ποια είναι η MS, μα και άλλες πολυεθνικές (Apple, Google). Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε πως την ίδια εποχή η MS, προμόταρε τα Windows 10 και τα "καινοτόμα χαρακτηριστικά τους", όπως έλεγε, ξεχνώντας βέβαια να αναφέρει πως υιοθετούσε χαρακτηριστικά και τεχνολογίες που ήδη υπήρχαν στο Linux και ήταν αναμφίβολα πετυχημένα.

Οδεύοντας όμως το 2015 προς το τέλος του, συνέβη κάτι που αν μη τι άλλο δείχνει πως πέρα από τις διαμάχες ανάμεσά τους, όλες αυτές οι εταιρείες έχουν κάποιους κοινούς σκοπούς. Η "Alliance for Open Media", δεν ξέρουμε που θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά, όσο καλή και αν ακούγεται.
Το δυνατότερο όμως, ήρθε τον Οκτώβρη (του 2015), όταν ανακοινώθηκε η συνεργασία της Microsoft με την Canonical. Κάτι που μάλλον δεν εξέπληξε, μα περισσότερο δημιούργησε προβληματισμούς και ανησυχίες. Και όχι άδικα βέβαια αφού, ασχέτως του παρελθόντος, η προπαγάνδα συνεχιζόταν ακατάπαυστα.

Η ΜS, όπως είπαμε, έβλεπε να χάνεται και το ποσοστό που είχε στον χώρο των servers και έτσι, εκ των πραγμάτων, αναγκάστηκε να διαθέσει τον SQL-server της και για Linux. Μια απολύτως σκόπιμη και στρατηγική κίνηση που έγινε πιο ξεκάθαρη πρόσφατα μέσα στο 2016. Την ίδια εποχή άλλωστε (αρχές 2016), παρουσίαζε και ένα switch λειτουργικό σύστημα, βασισμένο στο Debian. Μην ξεχνάμε πως ήδη το εξαγορασμένο Skype τρέχει σε Linux server, ενώ με την προαναφερόμενη συνεργασία της με την Canonical, βρήκε λύση για τα τεράστια δεδομένα και γενικότερα το Cloud, ένας τομέας που καίει πολύ την MS.

Και στα καπάκια λοιπόν, τον Μάρτη του 2016 (ενώ για εντελώς διαφορετικούς λόγους [- 1 - ] και [- 2 -] η MS γελοιοποιούταν), ήρθε η ανακοίνωση για την ενσωμάτωση του Ubuntu bash στα Windows (server), με εκατέρωθεν δηλώσεις φιλίας για αυτή την "όμορφη" συνεργασία.
Και μέσα σε αυτήν την ευδαιμονία η MS, ήρθε στην συνέχεια για να μας θυμίσει πως είναι μια σεμνή εταιρεία στα αστικά πρότυπα ηθικής και ασφάλειας και έτσι, από μόνη της, αναλαμβάνει τον ρόλο του cyber cop για το καλό της ανθρωπότητας.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθούν και τα εξής: όλο αυτό το διάστημα, από το 2010 που έχει ξεκινήσει αυτή η ευθεία συστηματική επίθεση στο Ελεύθερο Λογισμικό, όταν δημιουργούταν ένα θέμα από το πιο πάνω ιστορικό που αναφέραμε εκτενώς, το ίδιο ακριβώς διάστημα, η Apple, είτε για λόγους στρατηγικής (νέα έκδοση του iphone), είτε τυχαία () δημιουργούσε θέματα με μηνύσεις και απειλές για πατέντες και δικαιώματα (αν έχετε όρεξη, στο σχετικό tag (#apple), θα βρείτε υλικό.

Κάτι αντίστοιχο έκανε και η Oracle, δημιουργώντας φασαρίες, για το πόσο κακό της κάνουν στην ανάπτυξή της τα... εμπόδια που της βάζει το Ελεύθερο Λογισμικό και φυσικά έλεγχε και απειλούσε τους πάντες και τα πάντα που μπορεί να χρησιμοποιούν έμμεσα ή άμεσα μέρος λογισμικού από κάτι που μπορεί να της ανήκε.

Tι μας δείχνουν όλα αυτά;

Ίσως, ορισμένες/οι, να αναρωτηθείτε το γιατί αυτή η εκτεταμένη αναφορά και μάλιστα στην Microsoft, αφού η διαμάχη έχει να κάνει ανάμεσα σε Google και Oracle. Μα, εκτός του άτυπου τραστ, δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως η τεχνολογική πραγματικότητα βασίζεται σε μονοπώλια και ολιγοπώλια που καθορίζουν τις εξελίξεις σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες και συμφέροντα. Η Microsoft, ο τεχνολογικός δεινόσαυρος, υπήρξε ο πρωτεργάτης στην δημιουργία σοβαρότατων εμποδίων για την ανάπτυξη λογισμικού.
Απόψεις με τις όποιες συνταυτίζονται απόλυτα η Apple και η Oracle αφού μια νίκη οποιασδήποτε εταιρείας σε αυτό, ωφελεί όλες (περισσότερα: #patents).

Γνωρίζετε την ταινία Antitrust που είχε γυριστεί το 2001; Κατά κάποιον τρόπο αποδεικνύεται "προφητική" σχετικά με τα σχέδια της MS. Απλά τώρα έχει και συμμάχους μαζί της (δείτε την ταινία).
Και πιο απλά: Πατέντες λογισμικού: Η κατάντια.

Είναι γεγονός πως το GNU, χαλάει την μικρή πιάτσα που έχουν δημιουργησει.
Οι ελευθερίες που παρέχει και η πολιτική δύναμη που μπορεί να ασκήσει είναι ολοφάνερα επιζήμιες για τα κέρδη και την ολοκληρωτική επιβολή τους.
Το Linux, βαδίζοντας στα 30 χρόνια ζωής του και άρρηκτα δεμένο με το GNU, είναι πια ο κυρίαρχος. Με τον δικό του πυρήνα κινείται η Γη. Στην δική του υποδομή βασίζεται η τεχνολογία και το διαδίκτυο στο μεγαλύτερο μέρος τους. Ο Νόμος του Linux είναι η υπάρχουσα και κυρίαρχη πραγματικότητα.

Το GNU/Linux φτιάχτηκε από ανθρώπους που απλώς θέλουν να είναι διαφορετικό. Στην κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού τα μέλη έχουν διαφορετικές απόψεις για το ιδανικό λειτουργικό σύστημα. Αυτές οι διαφορές οδηγούν σε μεταβλητότητα, και αυτό είναι το πράγμα που κάνει το Linux τόσο ειδικό και ενδιαφέρον.
Η ελευθερία είναι που μετράει. Χιλιάδες άτομα μέσα σε κοινότητες ή εταιρείες εργάζονται για να φτιάξουν λογισμικό του οποίου γεύεστε την ελευθερία. Το να χρησιμοποιείς Linux είναι ο μόνος τρόπος να έχεις ολοκληρωτικά αυτήν την εμπειρία. Είναι και διασκέδαση! Το να μην νοιάζεται κάποιος για κατασκοπευτικό λογισμικό, ιούς και περιορισμούς προγραμμάτων, demos που λήγουν, ή να βρίσκει λογισμικό που είναι ολοκληρωτικά ελεύθερο, κάνει ξαφνικά τον υπολογιστή πολύ απολαυστικό. Ευχόμαστε λοιπόν πως θα κάνετε σύντομα την στροφή. Υπάρχει μια τεράστια κοινότητα που σας περιμένει, και κανείς δεν θα σας πει “αγοράστε και κάντε register”.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κατά την σύνταξη του άρθρου, πληροφορηθήκαμε την αποχώρηση των αρχικών συντελεστών της ομάδας του OwnCloud απο την εταιρεία που είχανε ιδρύσει (OwnCloud.Inc)
Οι φήμες μιλάνε για επικείμενη εξαγορά της. Αν σε αυτό εμπλέκεται η MS, όπως λένε μερικοί δεν το γνωρίζουμε, μα είναι μια συγκυρία που δεν μπορεί να περάσει να περάσει απαρατήρητη.

Τι σημαίνει η δικαστική απόφαση ανάμεσα στην διαμάχη Oracle και Google:

Πρέπει να γίνει κατανοητό πως ασχέτως του αποτελέσματος, η διεξαγωγή μιας τέτοιας υπόθεσης στα δικαστήρια δημιουργεί ένα καθεστώς και μια ακόμα σειρά δικών που θα ακολουθήσουν. Το ζητούμενο δεν είναι πάντα η θετική έκβαση (στην περίπτωση της Oracle), μα η δημιουργία ενός καθεστώτος αμφισβήτησης, προβολής του θέματος στις ημερήσιες πολιτικές ατζέντες και επηρεασμό της κοινής γνώμης με ψευδείς εξηγήσεις.
Στην προκειμένη περίπτωση, η λογική έλεγε πως δεν πρέπει να κερδίσει η Oracle με κανέναν τρόπο αφού έτσι θα άρχιζε η αντίστροφη μέτρηση. Το ζητούμενο άλλωστε, είναι να γίνει ιδιόκτητο κάθε μορφή ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικού.

Σε αυτήν την δικη λοιπόν, που την έκβασή της μάθαμε την 27η Μαΐου (2016), κέρδισε η Google. Το σώμα των ενόρκων επικύρωσε ομόφωνα τους ισχυρισμούς της Google ότι η χρήση της πλατφόρμας ανάπτυξης Java της Oracle, για την δημιουργία του Android, προστατεύεται από την δίκαιη χρήση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, δίνοντας ένα τέλος στην δικαστική διαμάχη, χωρίς ωστόσο η Oracle να καταφέρει να πάρει τα 9 δισσεκατομύρια δολάρια που ζητούσε ως αποζημίωση.

Όμως, αυτό είναι φαινομενικό και κέρδος χρόνου. Αφενός η Oracle που δήλωσε ότι έχει πολλούς λόγους για να ασκήσει έφεση και είναι κάτι που σκοπεύει να πράξει στο άμεσο μέλλον (και αυτό είναι βέβαιο), αφετέρου επειδή και η τακτική της Google εγκυμονεί σοβαρότατους κίνδυνους. Η άποψη που εκφράζεται εδώ: Ο θάνατος του Ελεύθερου Λογισμικού ή πώς η Google σκότωσε την GPL, μπορεί να προέρχεται από το νομικό τμήμα της Oracle και να κυκλοφόρησε σε διαδίκτυο και ΜΜΕ σαν άποψη, μα τα όσα αναφέρει δυστυχώς ισχύουν στο σύνολό τους. Οι πατέντες επιτίθενται.

Επίλογος: GNU ρε κουφάλες:

Μπορεί να κάναμε meme τον μπάρμπα-Stallman, να γελάσαμε (άλλοι καλοπροαίρετα, άλλοι κακοπροαίρετα) με την ατάκα του:

It's not "LINUX".
It's "GNU-LINUX"

δηλαδή:

Δεν είναι "LINUX".
Είναι "GNU-LINUX".

Μα, μήπως έχει και σε αυτό απόλυτο δίκιο; Μήπως ήταν σημαντική τελικά η προσφώνηση αυτή και η καθιέρωσή της;

Αν υπάρχει άνθρωπος που να πιστεύει πως, με τον σημερινό καλπασμό του νεοφιλελευθερισμού και την πάταξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν κινδυνεύει και το Ελεύθερο Λογισμικό, καλά θα κάνει να κλείσει τις κομματικές σελίδες, το Facebook και το ΠορνΤιούμπ και να καθαρίσει τον εναπομείναντα εγκέφαλό του.

Ας τελειώνουμε πια με τον καπιταλισμό και όλα αυτά, για να μπορέσουμε να ζήσουμε:

 • Σχόλια

3 Comments:

 1. Εικόνα Τρελοκάψουρος
  Τρελοκάψουρος (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 29, 2016 22:44 ΜΜ

  Πιστεύεις ότι ο καπιταλισμός θα φτάσει στο τέλος του κάποια στιγμή;;;

 2. Εικόνα Mary-Mary
  Mary-Mary (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 29, 2016 23:48 ΜΜ

  Ο καπιταλισμός έχει τελειώσει μα αυτό που έρχεται ο νεοφιλελευθερισμός είναι ακόμα χειρότερο. Οι ακρατικές κοινωνίες θα έλθουν μα με τη διαφορά που θα είναι πλέον εταιρικές. Δε ξέρω αν που πότε και πως μα αυτό για ν αλλάξει θέλει πραγματική επανάσταση και πάλι αμφίβολο αν θα πετύχει γιατί μάλλον τα θεσμικά όργανα θα επιβιώσουν.

 3. Εικόνα Περαστικός
  Περαστικός (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 30, 2016 21:37 ΜΜ

  Μ .... αρέσει που γελάγαμε με τις συναφείς ταινίες επιστημονικής φαντασίας του 1990 όπου έδειχναν τις εταιρείες να κυβερνούν τον κόσμο. Μ αρέσει που θεωρούσαμε "το 1984 του Όργουελ", ταινία επιστημονικής φαντασίας ...

  Προσωπικά πάντως θα εκφράσω μια άλλη άποψη για τους καιρούς που ζούμε. Σίγουρα είναι το τέλος του καπιταλισμού με το στυλ και το προφίλ που τον ξέραμε. Σίγουρα έρχεται κάτι άλλο ή για την ακρίβεια, βρισκόμαστε στο στάδιο της μετατροπής της κοινωνικο-οικονομικής ανθρωπότητας σε "κάτι άλλο". Σε τι θα μετεξελιχθεί το προϋπάρχον πεδίο λειτουργίας είναι άγνωστό, αλλά είναι στο χέρι μας να συνεργήσουμε έτσι ώστε να "προχωρήσει" προς το καλό (του ανθρώπινου γένους).

  Αυτήν την άποψη είχε εκφράσει σε ομιλία του ο καθηγητής αστροφυσικής Μάνος Δανέζης και αυτήν ασπάζομαι. Θέλω όμως να προσθέσω πως σε ότι μετατροπή, μεταβολή συντελεστεί ή/και συντελείται, οι νέοι θα πρέπει να πρωτοστατήσουν δια της παρουσίας και της δράσης τους. Όχι καθήμενοι και παθητικά αποδεχόμενοι όσα συμβαίνουν, αλλά με δράσεις.

  Αν ερωτηθώ για ποιες δράσεις μιλώ, θα απαντήσω περιοριζόμενος στο : "δείτε την Γαλλία και όσα συμβαίνουν εκεί από του νέους, καθημερινά όντες στους δρόμους και μάλιστα για ... μετατροπές (σε βάρος των Γάλλων) που είναι μόλις το 1/1000 αυτών που έχουν φέρει στην Ελλάδα αλλότριες δυνάμεις μέσω και των εδώ πρακτόρων τους

Scroll to Top