BETA

4 Εναλλακτικές προτάσεις διανομών που βασίζονται στο Fedora

Εικόνα apache

Στις ιστοσελίδες, blogs και περιοδικά που ασχολούνται με την τεχνολογία, είναι κανόνας να συναντάμε ως προτεινόμενες εναλλακτικές διανομές κάποιες όχι τόσο mailstream που όμως πάντα βασίζονται στο Ubuntu. Έτσι, έχει επικρατήσει μια αντίληψη πως μόνο ό,τι έχει άμεση σχέση με το Ubuntu είναι φιλικό και οικείο, όσον αφορά το οικοσύστημα του Linux. Αν και στην ουσία τα περισσότερα είναι θέμα γραφικού περιβάλλοντος και διαχειριστή πακέτων, εν' τούτοις οι διανομές που έρχονται έτοιμες για χρήση out-of-box και είναι απολύτως οικείες και για αρχάριους είναι πολλές και μάλιστα χωρίς να βασίζονται όλες στο Ubuntu. Γενικότερα με τις σημερινές συνθήκες, ίσως το καλύτερο θα ήταν η απεξάρτηση από το Ubuntu, αφήνοντάς το να ακολουθήσει την δική του πορεία, ακολουθώντας το αυτοί που τους πληρούν τα πρότυπα και τα στάνταρ που θέτει, χωρίς να θέλουν κάτι διαφορετικό. Αυτό είναι άλλωστε που επιθυμεί και η Canonical που το αναπτύσσει. Ποιος ξέρει, ίσως αυτό να βοηθήσει προκείμενου να γίνει η νέα Apple που εδώ και μια 7ετία σχεδόν ονειρεύονται οι fans του.
Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζουμε κάτι διαφορετικό, πιο κάτω θα δούμε 4 διανομές που όλες τους βασίζονται στο Fedora και έρχονται έτοιμες για χρήση, απολύτως φιλικές και οικείες. Βέβαια σε όλα αυτά, μα όπως και σε κάθε διανομή, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν, πως το Linux ΔΕΝ είναι Windows, συνεπώς υπάρχουν διαφορές και φυσικά δεν γίνονται όλα όπως και στα Windows.
Το πρότυπο (Fedora), δεν είναι αυτό που θα λέγαμε "δύσκολη διανομή", αλλά σαν σύνολο, όπως έρχεται, ο πιο αρχάριος θα χάσει τον μπούσουλα και μάλλον θα το απορρίψει. Εκτός αυτού, υπάρχει και ένας μύθος πως επειδή η ρίζα του Fedora είναι το Red-Ηat, οι διανομές που προκύπτουν από αυτό, κάνουν μόνο ως servers. Είναι όμως μύθος, και μια μικρή απόδειξη είναι οι 4 διανομές που ακολουθούν:
 

Korora Linux

H διανομή Korora (που πριν ονομαζόταν Kororaa), είναι ένα remix της διανομής Fedora GNU Linux. Στην αρχή της ιστορίας της η Korora είχε ξεκινήσει σαν μια μέθοδος binary εγκατάστασης του Gentoo Linux που στόχευε στην ευκολία εγκατάστασης χρησιμοποιώντας install scripts, αντί για χειροκίνητη ρύθμιση. Το όνομα της διανομής προέρχεται από την λέξη “πιγκουίνος” στην διάλεκτο Μαορί. Σαν γραφικό περιβάλλον χρησιμοποιεί αυτό του KDE.

>>> παρουσίαση και download links.

Hanthana Linux

Το Hanthana είναι μια διανομή που έχει αναπτυχθεί από την Linux κοινότητα της Σρι Λάνκα, ενώ ήδη έχει και κρατική υποστήριξη, αποτελώντας στην ουσία, το βασικό λειτουργικό της χώρας σε πολλούς τομείς και ιδιαίτερα στην εκπαίδευση. Το όλο σκεπτικό της δημιουργίας του ήταν πως υπάρχουν μέρη του πλανήτη που οι συνδέσεις είναι πιο χαμηλές και δεν είναι τόσο εύκολη η εγκατάσταση πρόσθετου λογισμικού. Αυτός και ο λόγος που η χωρητικότητά του φτάνει τα 3.2 giga, διαθέτοντας μια πληθώρα λογισμικού και άλλων εργαλείων που το καθιστούν άμεσα λειτουργικό τόσο για καθημερινή χρήση, όσο και για άλλους πιο ειδικευμένους σκοπούς. Έρχεται μάλιστα και με μια σειρά από διαφορετικά γραφικά περιβάλλοντα, όπως τα: GNOME, Sugar, Xfce, KDE και LXDE.

>>> η ιστοσελίδα του Hanthana.

Arquetype

Το Arquetype, είναι για το Fedora, ό,τι και το Antergos για το Arch Linux, δίνοντας βάση κυρίως στους αρχάριους. Έρχεται απολύτως έτοιμο, με μια σειρά λογισμικών για καθημερινή χρήση, με multimedia codecs κλπ, όπως ακριβώς και οι προηγούμενες διανομές. Διαθέτει δυο διαφορετικές και προσεγμένες εκδόσεις με KDE και Cinnamon. Ακολουθεί τα σύγχρονα πρότυπα σε κάθε τομέα και έτσι έρχεται με έκδοση μόνο για 64b συστήματα.

>>> η ιστοσελίδα του Arquetype.

Chapeau Linux

Το Chapeau, είναι μια διανομή που βασίζεται στο Fedora μα από εκεί και πέρα, οι διαφοροποιήσεις του από την βασική διανομή είναι πάρα πολλές και φτάνει να πούμε πως έρχεται με ένα ISO μεγέθους περίπου 2,5 GB. Ο λόγος είναι επειδή το Chapeau Linux, έρχεται με μια μεγάλη γκάμα προεγκατεστημένου λογισμικού, αντίθετα με το Fedora που έχει κάποιες σαφείς και αυστηρές γραμμές σε αυτό (και καλά κάνει εδώ που τα λέμε), ένα διαμορφωμένο γραφικό περιβάλλον (GnomeShell), ώστε να είναι απολύτως οικείο και φιλικό, χωρίς να χρειάζεται κάποια ενέργεια ή προσθήκη addon από τον χρήστη, έχει έτοιμα όλα τα multimedia codecs, ώστε να είναι έτοιμη για χρήση αμέσως μετά την εγκατάστασή της.

>>> παρουσίαση και download links.


 

Σε κάθε περίπτωση, αφού κατεβάσετε το iso των διανομών που θέλετε, θα το "κάψετε", είτε σε κάποιο δισκάκι είτε σε ένα usb stick, εκκινώντας στην συνέχεια τον υπολογιστή σας από αυτό.

Όπως είναι προφανές, οι πάνω προτάσεις αφορούν αποκλειστικά desktop εκδόσεις για καθημερινή χρήση και με προτεραιότητα τους αρχαρίους.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top