BETA

5 διανομές Linux για παιδιά [Γιατί τα παιδιά πρέπει να μάθουν το Linux;]

Εικόνα Maria

Ως εκπαιδευτικός, θεωρώ χρέος μου να μοιράζομαι με τα παιδιά μου, τις αξίες του Ανοιχτού Κώδικα και το ήθος του Ελεύθερου Λογισμικού˙ την ανταλλαγή και την δημιουργία σπουδαίων πραγμάτων μέσω της συνεργατικότητας, την αξία του να αναλάβουν τον έλεγχο του περιβάλλοντός τους και να αγκαλιάσουν την τεχνολογία, ως μέσον έκφρασης και όχι ως μέσον για να καταντήσουν οι ίδιοι το προϊόν, το εμπόρευμα, το είδος προς πώληση δηλαδή, το οποίο θα αποφέρει έσοδα στις εταιρείες καθιστώντας τους οικονομικούς ή και χρηματιστηριακούς κολοσσούς.

 

Πώς εμείς οι ενήλικες μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι μεγαλώνουμε την επόμενη γενιά του GNU / Linux;

Ένας πολύ απλός τρόπος, είναι να βάλεις το παιδί μπροστά σε έναν υπολογιστή (άλλο που δε θέλει!) από πολύ μικρή ηλικία (μεταξύ 5 και 8 ετών, για παράδειγμα), ο οποίος να τρέχει κάποια Linux διανομή, και να του δώσεις κίνητρα για περαιτέρω μάθηση μέσω παιχνιδιών˙ γιατί μην ξεχνάμε πως είναι παιδιά και το παιχνίδι είναι το μόνο που έχουν στο μυαλό τους, είναι η διασκέδασή τους. Αυτήν την διασκέδαση, είναι στο χέρι μας να την μετατρέψουμε σε μια απολαυστική εκπαίδευση!

Το σχολείο, βέβαια, τους εκπαιδεύει στα βασικά πράγματα, ενώ στο σπίτι μπορούν να πάνε ένα βήμα παραπέρα. Το μόνο που χρειάζονται είναι το κίνητρο˙ και αυτό μπορεί να τους το δώσει ένας σωστός εκπαιδευτικός. Επειδή όμως στα σχολεία κυριαρχεί η Microsoft (φταίει άραγε η άγνοια; ή μήπως όλες οι εξηγήσεις συνοψίζονται σε μια λέξη: προπαγάνδα;), στο σπίτι έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την ίδια λειτουργικότητα με διαφορετικό τρόπο˙ χρησιμοποιώντας το Linux. Το Linux καθιστά πιο ευέλικτη την χρήση του λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών και απαλείφει λίγο το φόβο τους να δοκιμάσουν.
Και όταν ο 7χρονος γιος σας ή η κόρη σας θελήσει να γίνει ένας geek, ένας «πραγματικός χάκερ», αφήστε το παιδί να κάνει μόνο του την ενημέρωση με την γραμμή εντολών (update on the command line). Θυμηθείτε πως ο υπολογιστής κάνει ό,τι ο χρήστης του θέλει να κάνει. Σκεφτείτε λίγο, πως ο προγραμματισμός (programming) είναι ένας πολύ πιο εποικοδομητικός τρόπος μάθησης από ό,τι ένα τεστ που θα τους βάζαμε, καθώς η καλύτερη πτυχή που ο προγραμματισμός τους δίνει είναι η άμεση ανατροφοδότηση.
Βλέπετε, δεν χρειάζεται να περιμένουν πότε θα τους επιστραφεί το τεστ διορθωμένο και βαθμολογημένο. Ξέρουν τα αποτελέσματα την ίδια στιγμή. Κρίνουν - μόνοι τους! - εκ του αποτελέσματος, εάν οι προσπάθειές τους στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία ή απέτυχαν, οπότε και θα χρειαστεί να ξαναδοκιμάσουν. Γιατί μέσα από τα λάθη μας μαθαίνουμε! Και αυτό, είναι ένα ακόμη ενδιαφέρον χαρακτηριστικό˙ η μάθηση μέσω της αποτυχίας. Εάν κάνουν ένα λάθος, είναι επειδή οι ίδιοι τα θαλάσσωσαν. Όχι επειδή δεν τους συμπαθεί ο δάσκαλός τους ή νιώθει να απειλείται από αυτούς ή νομίζει ότι είναι εξυπνότεροι. Και για να επανέλθω στην μάθηση μέσω αποτυχίας, να τονίσω πως τους βοηθά να αναπτύξουν ένα είδος πίστης στις δικές τους ικανότητες να μαθαίνουν. Έτσι, ακόμα και αν δεν ξέρουν τι απαιτείται για να λυθεί ένα πρόβλημα, αν ασχοληθούν με ένα κομμάτι του και μάθουν από αυτό, θα γνωρίζουν αρκετά ώστε να λύσουν το επόμενο κομμάτι - και ούτω καθ’ εξής - μέχρι να τελειώσουν.

Υπολογιστή με Linux˙ γιατί;

Γιατί το Linux είναι Φ Α Ν Τ Α Σ Τ Ι Κ Ο για (εμάς) τα παιδιά!
Μάθε μπαμπά μου Linux!

1. ΚΑΘΑΡΟ!

Δεν έχει όλα αυτά τα παράξενα που έχει το pc του μπαμπά και της μαμάς (που ίσως τους έχετε δει να... του ρίχνουν και κάποια μπουνιά!).
Ξέρετε, εκείνα τα πράγματα που τα λένε: malware, ιούς και τα συνοδεύουν άναρθες κραυγές, τηλεφωνήματα στον θείο Μήτσο που «ξέρει» από υπολογιστές και προτάσεις όπως:

έχασα τ' αρχεία μου

μα και άλλες από αυτές που δεν κάνει ν' ακούν τα παιδιά!
Όλα τα κάνουμε με ασφάλεια και μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε όλα αυτά τα ενδιαφέροντα (παιδικά) πράγματα που υπάρχουν εκεί έξω!

2. ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ!
Συνέχεια για αυτήν την κρίση λένε όλοι πια!
Μα πιο φτηνό δεν θα ήταν να έχουμε Linux σε όλους τους υπολογιστές στο σπίτι;
Τα Windows δεν είναι τζάμπα, τα πληρώνουμε όταν αγοράζουμε κάποιον υπολογιστή με αυτά μέσα.
Αν λοιπόν έχουμε και κάποιο αδελφάκι και με τον καιρό 3-4 υπολογιστές στο σπίτι;

3. ΑΣΦΑΛΕΣ!
Ό,τι και να γίνει, εεεε καμιά φορά (εμείς) τα παιδιά δεν προσέχουμε και πολύ και όλο και κάποια σκανδαλιά θα κάνουμε!
Όμως δεν πρόκειται να πάθει τίποτα ο υπολογιστής, ούτε τ' αρχεία του μπαμπά ή της μαμάς!
To Linux, έχει την δύναμη του rοot!!

4. ΜΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ!
Τα παιδιά έχουμε έναν υπέροχο δικό μας μικρόκοσμο (κι' εσείς τον είχατε, οι μεγάλοι, μα δεν το θυμόσαστε πια). Το Linux έχει διανομές ΜΟΝΟ για εμάς. Ασφαλείς! Να μην μπορούμε να πάμε σε κακές ιστοσελίδες!

Με όμορφα χρώματα, με ενδιαφέροντα πράγματα, αποκλειστικά για εμάς!

Μα και με χαρούμενα wallpapers με τον φοβερό Tux!

 

Γιατί τα παιδιά πρέπει να μάθουν το Linux;

Με μια λέξη;
Γιατί (πέραν των προαναφερθέντων) είναι το μέλλον.
Το διαδίκτυο, η τεχνολογία ολόκληρη, η ίδια η καθημερινότητά μας, είναι «χτισμένα» με Linux. Από τους υπερυπολογιστές σε ολόκληρο τον πλανήτη, μέχρι τα ταπεινά ρουτεράκια μας, τηλεοράσεις, GPS και αμέτρητες ακόμα συσκευές, μικρές ή μεγάλες. Τα καλύτερα έξυπνα τηλέφωνα, το Android, το WebOS, και το MaemoMeego, Τizen πλέον), βασίζονται στον πυρήνα Linux, όπως και οι 9 στις 10 συσκευές που εμφανίζονται στο εξής.
Η πραγματικότητα είναι - για να μιλήσουμε και με πράγματα που αντιλαμβάνονται ως διαδίκτυο οι περισσότεροι - πως η Google, το Facebook, η Amazon, ως ακόμα και αυτό το Skype που χρησιμοποιούν τόσοι πολλοί άνθρωποι, βασίζονται στο Linux. Το ίδιο το διαδίκτυο τρέχει Linux, σε ποσοστό που φτάνει το 90%. Η πλειοψηφία των ιστοσελίδων που επισκεπτόσαστε, τρέχει Linux.

 

Οι 5 καλύτερες διανομές Linux για παιδιά

Με τις λιγοστές γνώσεις μου, αν κάποιος μου ζητούσε να περιγράψω το Linux, θα το παρομοίαζα με παιδική χαρά. Με ποικιλία «παιχνιδιών» και ανακαλύψεων.
Ένας κόσμος τον οποίον ανακαλύπτεις μέρα με την ημέρα και συνειδητοποιείς πως όλο και υπάρχει ΚΑΙ κάτι ακόμα, με το οποίο δεν «έπαιξες». Ιδρώνεις, ξεϊδρώνεις, πέφτεις, σηκώνεσαι και στο τέλος αισθάνεσαι την γλυκιά κούραση ανακατεμένη με την ικανοποίηση της ανακάλυψης.

Νομίζω, άλλωστε, πως κανείς δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι το μέλλον ανήκει στον ανοιχτό κώδικα και στο Linux και ότι τα παιδιά μας θα πρέπει να γνωρίζουν και να είναι εξοικειωμένα με τις εναλλακτικές λύσεις ανοιχτού κώδικα και ελεύθερου λογισμικού, ώστε να κρίνουν την υπεροχή του έναντι των Windows και OS X.

Σας δίνουμε λοιπόν μία λίστα με τις 5 καλύτερες και πιο δημοφιλείς διανομές ειδικά σχεδιασμένες για παιδιά.

 

1. DoudouLinux

Το DouDouLinux είναι μια διανομή με ένα γραφικό περιβάλλον ειδικά σχεδιασμένο για πολύ μικρά παιδιά, ηλικίας 2 έως 10 χρόνων, που όμως θα το ζηλέψετε κι εσείς οι ενήλικες (άλλωστε, είσαι όσο αισθάνεσαι :D ).

Όμορφο όνομα και... πιασιάρικο για παιδιά, το DouDouLinux έχει μέσα όλα όσα μπορεί να ενδιαφέρουν και να βρει συναρπαστικά ένα παιδί.
Άλλο ένα υπέρ που έχει μια ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά διανομή, είναι πως μπορείτε να την έχετε σε ξεχωριστό partition ή σε κάποιο usb στικάκι, χωρείς να κινδυνεύουν τα δεδομένα ή το λειτουργικό σας από κινήσεις του βλασταριού!

Χρώμα κι' άλλο χρώμα!
Πολύ σημαντικό για τα παιδιά να έχουν όμορφα και ζωντανά χρώματά στο περιβάλλον τους, έτσι και το DouDou, είναι γεμάτο όμορφα χρώματα και παράθυρα που είναι ό,τι πρέπει για τα παιδικά μάτια!

Παιχνίδι κι' εκπαίδευση!
Αυτό ακριβώς είναι ο σκοπός της διανομής.
Όμορφα παιχνιδάκια μ' εκπαιδευτικό χαρακτήρα παράλληλα.

Ασφαλές!
Έχουν γίνει όλα τ' αναγκαία κλειδώματα για να υπάρχει ασφαλής περιήγηση και τα πάντα που περιέχει από παιχνίδια δεν έχουν το παραμικρό ίχνος βίας.

Είναι μια Debian based διανομή, άρα είναι απολύτως σταθερή και μπορείτε να εγκαταστήσετε όποια ακόμα εφαρμογή από τις δεκάδες παιδικές που έχει.
Ακόμα, υπάρχει η δυνατότητα να το εγκαταστήσετε και μέσα από τα windows, μέσω wubi.

>>> Δείτε προηγούμενη παρουσίασή της
>>> η ιστοσελίδα του DoudouLinux

>>> DOWNLOAD Doudou Linux

Αφού το κατεβάσετε, θα το «κάψετε», είτε σε κάποιο δισκάκι είτε σε ένα usb stick, ή sd κάρτα κλπ) εκκινώντας στην συνέχεια τον υπολογιστή σας από αυτό.

Όμως, επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται το πιο πάνω εργαλείο (Unetbootin) που παραπέμπουμε για το «κάψιμο», να μην δουλέψει καλά, μπορείτε να δοκιμάσετε και το Etcher.
Αν επιθυμείτε να έχετε σε κάποιο (μεγάλου μεγέθους προφανώς) usb-stick / sd-card ή εξωτερικό δίσκο, περισσότερες της μιας διανομής και να επιλέγετε ποια θέλετε, δείτε πώς μπορείτε να κάνετε multiboot usb-sticks.

 

2. Sugar On A Stick

Το Sugar On A Stick είναι μία διανομή που βασίζεται στο Fedora και ένα όμορφο γραφικό περιβάλλον το οποίο σίγουρα θα ξετρελάνει τα παιδιά όλων των ηλικιών!

Βοηθάει τα μικρά παιδιά να προσεγγίσουν τον υπολογιστή μέσα από το παιχνίδι που παράλληλα έχει κι' εκπαιδευτική μορφή.

Με βάση την βραβευμένη Πλατφόρμα Μάθησης Sugar Learning Platform, το Sugar On A Stick, όπως υποδηλώνει το όνομά του, έχει σχεδιαστεί για να χωράει σε ένα απλό USB στικάκι έτσι ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε οποιονδήποτε υπολογιστή.

Είναι χτισμένο από το μηδέν για να παρουσιάσει ένα περιβάλλον μάθησης για τα παιδιά.

Όπως εξηγεί το Sugar Labs,

Το γραφικό περιβάλλον Sugar είναι η πρώτη σοβαρή προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον εργασίας χρήστη το οποίο να βασίζεται τόσο στον γνωστικό, όσο και στον κοινωνικό κονστρουκτιβισμό˙ οι μαθητές θα πρέπει να συμμετάσχουν στην αυθεντική εξερεύνηση και στην συνεργασία.

 

>>> Δείτε και το Ubuntu Sugar Remix, το desktop που μας κάνει να νοιώθουμε παιδιά! Μια διασκευή του Ubuntu, ένα άλλο γραφικό περιβάλλον ας πούμε. Και για την ακρίβεια, το Ubuntu Sugar Remix είναι το γραφικό περιβάλλον που είχε σχεδιαστεί για το πρόγραμμα του Οne Laptop for A Child. Στην ουσία φανταστείτε το σαν μια σελίδα που έχει ήδη κάποια εικονιδιάκια (εφαρμογές) και στην μέση εμάς (τον χρήστη). Αυτήν την σελίδα, στην πορεία, το παιδί μπορεί να την διαμορφώσει όπως ακριβώς το βολεύει.

Σίγουρα βοηθάει τα μικρά παιδιά να προσεγγίσουν τον υπολογιστή μέσα από το παιχνίδι που παράλληλα έχει κι' εκπαιδευτική μορφή.

Και δεν μιλάμε για κάποιο live cd ή μια διαφορετική διανομή. Μπορείτε να το εγκαταστήσετε στο σύστημα σας και να επιλέγετε το Sugar Remix όταν συνδέεστε.

>>> Δείτε προηγούμενη παρουσίαση της διανομής Sugar On A Stick
>>> η ιστοσελίδα του Sugar On A Stick

>>> [DOWNLOAD Sugar On A Stick 64-bit] - [DOWNLOAD Sugar On A Stick 32-bit]

Αφού το κατεβάσετε, θα το «κάψετε», είτε σε κάποιο δισκάκι είτε σε ένα usb stick, εκκινώντας στην συνέχεια τον υπολογιστή σας από αυτό.

 

3. Edubuntu

Το Edubuntu (που ήταν γνωστό πριν σαν Ubuntu Education Edition), είναι μια επίσημη παράγωγος διανομή του Ubuntu σχεδιασμένη για σχολεία, τάξεις αλλά και μαθητές στο σπίτι. Η διανομή έχει αναπτυχθεί από την Canonical σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, δασκάλους, και τεχνολόγους από πολλές χώρες. Είναι φυσικά βασισμένη σε Ubuntu, ενσωματώνει την LTSP thin client αρχιτεκτονική, και εφαρμογές προσανατολισμένες στην εκπαίδευση. Στοχεύει σε χρήστες ηλικίας 6-18 ετών. Η εγκατάσταση του συστήματος και η ρύθμιση είναι εύκολες.

Μέσα στην διανομή βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος εκπαιδευτικών εφαρμογών που περιλαμβάνουν τα GCompris, KDE Educational Suite, Sabayon Profile Manager, Pessulus Lockdown Editor, Edubuntu Menueditor, LibreOffice, Gnome Nanny, iTalc, και πολλές άλλες.
Κατά την διάρκεια της εγκατάστασης, μπορείτε να διαλέγετε αν η διανομή προορίζεται για νηπιαγωγείο, δημοτικό ή γυμνάσιο, και έτσι να εγκαθίστανται ή να παρακάμπτονται τα ανάλογα bundles.

Βασικός στόχος είναι να μπορεί ένας εκπαιδευτικός με ελάχιστες γνώσεις τεχνολογίας να δημιουργήσει ένα εργαστήριο υπολογιστών στο σχολείο, ή ένα περιβάλλον on line learning (e-learning), σε λιγότερο από μία ώρα, και στην συνέχεια να μπορεί να διαχειριστεί το περιβάλλον αυτό.

Η ομάδα ανάπτυξης του Edubuntu το χαρακτηρίζει σαν

ένα σύστημα εύκολο στην εγκατάσταση και διαχείριση, με ενσωματωμένο πολύ καλό εκπαιδευτικό υλικό.

>>> Δείτε προηγούμενη παρουσίασή της
>>> η ιστοσελίδα του Edubuntu

>>> DOWNLOAD Edubuntu

Αφού το κατεβάσετε, θα το «κάψετε», είτε σε κάποιο δισκάκι είτε σε ένα usb stick, εκκινώντας στην συνέχεια τον υπολογιστή σας από αυτό.

 

4. Ubermix

Το Ubermix είναι ένα λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο Linux που τυγχάνει ευρείας χρήσης στα σχολεία. Η διανομή αυτή, ειδικά σχεδιασμένη για τα παιδιά, έρχεται με πολλές εφαρμογές (60 προ-εγκατεστημένες) εστιασμένες στην εκπαίδευση οι οποίες καλύπτουν θέματα όπως ο σχεδιασμός, η κωδικοποίηση, η επεξεργασία πολυμέσων στο διαδίκτυο και πολλά άλλα.

 

Έχει σχεδιαστεί για να συνδυάσει την δύναμη του ελεύθερου λογισμικού και την φύση του ανοιχτού κώδικα του Linux, με στόχο της να ενισχύσει την θέση των παιδιών και των δασκάλων.

Το Ubermix έχει «χτιστεί» με τέτοιον τρόπο, ώστε να αποθηκεύει το λογισμικό και τα δεδομένα σε διαφορετικά partitions (διαμερίσματα). Έτσι, εάν γίνει η παραμικρή στραβή στον υπολογιστή, ο χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει ξανά το λειτουργικό σύστημα και να έχει πάλι άθικτα όλα τα σημαντικά αρχεία του.

Το Ubermix μπορεί να εγκατασταθεί σε μόλις πέντε λεπτά και η διαδικασία επαναφοράς δεν χρειάζεται παρά μόλις 20 δευτερόλεπτα.

Όλα τα χαρακτηριστικά του, από όποια πλευρά και να τα δεις, καθιστούν το Ubermix μια ισχυρή διανομή Linux για παιδιά.

>>> η ιστοσελίδα του Ubermix
>>> Δείτε προηγούμενη παρουσίασή της

>>> DOWNLOAD Ubermix

Αφού το κατεβάσετε, θα το «κάψετε», είτε σε κάποιο δισκάκι είτε σε ένα usb stick, εκκινώντας στην συνέχεια τον υπολογιστή σας από αυτό.

 

5. Qimo

Το Qimo είναι μια διανομή Linux που βασίζεται στο Ubuntu και δημιουργήθηκε ειδικά για τα παιδιά. Αυτό το λειτουργικό σύστημα είναι κατάλληλο για παιδιά ηλικίας 3-10 ετών και έρχεται με προ-εγκατεστημένες ένα σωρό εκπαιδευτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των GCompris και Childs Play, έχει ένα γραφικό περιβάλλον χαρούμενο και παιχνιδιάρικο και είναι φορτωμένο μ' επιλεγμένα παιχνίδια κι' εκπαιδευτικά προγράμματα για ηλικίες από 3 χρόνων και πάνω.

Δυστυχώς, όμως, το πρότζεκτ σταμάτησε στα τέλη Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους (2016).

Παρ’ όλα αυτά, τα παιχνίδια της διανομής υπάρχουν διαθέσιμα στο Ubuntu αλλά και σε άλλες διανομές.
Και τα wallpapers του Qimo μπορείτε να τα κατεβάσετε από εδώ.

>>> Δείτε προηγούμενη παρουσίασή της
>>> η ιστοσελίδα του Qimo


Μακάρι η μάθηση, και όχι η εκπαίδευση, να μπορέσει να υπάρξει σε κάθε σχολείο πέρα από τα αυταρχικά πλαίσια της υφιστάμενης παιδείας και φυσικά, το ελεύθερο / ανοιχτό λογισμικό είναι και το μόνο που μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά σε αυτό.

 • Σχόλια

36 Comments:

 1. Εικόνα that's me
  that's me (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 01, 2016 17:09 ΜΜ

  Σε λίγο θα μας πεις ότι σε πληρώνει και το δημόσιο για να "καλλιεργείς" τη συνείδηση των νέων υπηκόων. Ότι είσαι επαναστάτρια με τα λεφτά του δημοσίου κι ότι θα αλλάξεις τον κόσμο από τη θέση σου.

 2. Εικόνα Maria
  MariaΜάιος 01, 2016 18:32 ΜΜ

  @ that's me,
  O Σόρος μας πληρώνει.

 3. Εικόνα that's me
  that's me (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 01, 2016 18:35 ΜΜ

  Μη μου πεις ότι στράβωσες... θα πληγωθώ... Αλλά από απάντηση, άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε, πέταξες την μπάλα στην εξέδρα, αναμενόμενο αφού απάντηση δεν μπορείς να δώσεις επί της ουσίας.

 4. Εικόνα Kαλόκακος
  Kαλόκακος (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 01, 2016 19:43 ΜΜ

  Εγώ δεν κατάλαβα τι σε χάλασε σε αυτό το άρθρο;

 5. Εικόνα that's me
  that's me (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 01, 2016 20:10 ΜΜ

  "Ως εκπαιδευτικός, θεωρώ χρέος μου...", η εκ του ασφαλούς επαναστατικότητα. Αυτό με χαλάει πάντα με τους εκπαιδευτικούς. Το μηνιάτικο τρέχει, αλλά έχουμε χρέος να διδάξουμε το λίνουξ, ασχέτως αν λιποθυμάν οι μαθητές από την πείνα.

  Το άρθρο δεν το διάβασα καν, αν το έγραφε χωρίς την επαγγελματική της ιδιότητα, δεν θα έγραφα τίποτα.

 6. Εικόνα Maria
  MariaΜάιος 01, 2016 20:25 ΜΜ

  @ that's me,
  Ναι, οι εκπαιδευτικοί πληρώνονται για να καλλιεργούν πάνω και πρώτα από όλα συνειδήσεις. Γιατί τα σχολεία είναι άδεια - παιδιά υπάρχουν, δάσκαλοι για να τα διδάξουν, ΟΧΙ.
  Γιατί χρήματα για να πληρώνουν την (κάθε) Microsoft αλλά και να παίρνουν οι ίδιοι τους παχυλούς μισθούς τους, υπάρχουν. Χρήματα για να πάρουν καθηγητές, να διδάξουν στα παιδιά σας, δεν υπάρχουν.

  Όταν γίνεις γονιός, τότε που θα σε τσούζει γιατί θα αναγκάζεσαι να τα σκας στα ιδιωτικά προκειμένου να πάρουν τα παιδιά σου τις γνώσεις που τους οφείλουμε, έλα να τα ξαναπούμε.
  Και όταν έρθεις στην θέση των εκπαιδευτικών, που τα παιδιά θα σε ρωτάνε:

  «Κυρία, εμάς δεν μας αγαπάτε;»

  Και τους πεις ότι εννοείται πως τα αγαπάς, τότε έχει να αντιμετωπίσεις την αμέσως επόμενη ερώτησή τους που σε στήνει στην γωνία:

  «Τότε γιατί δεν μας κάνετε αγγλικά;»

  τότε, ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ τότε, να έρθεις να πεις καμία αντίστοιχη εξυπνάδα.

 7. Εικόνα that's me
  that's me (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 01, 2016 20:36 ΜΜ

  Γονιός δεν πρόκειται να γίνω ποτέ γιατί οι πράξεις μου είναι συνειδητοποιημένες κι όχι αποτέλεσμα δήθεν μητρικού ενστίκτου και αναπαραγωγής και φόβου απέναντι στο θάνατο των χριστιανών που γιορτάζουν σήμερα και ανασταίνονται γεννοβολώντας σαν κουνέλια μαζί με τους μωαμεθανούς, ινδουιστές και γενικά κάθε καρυδιάς καρύδι, που αφού γέννησε μετά "θεωρεί ανάγκη" να κάνει ό,τι κάνει...

  Έχω πολλές εξυπνάδες ακόμα, βγάζω μία στην τύχη κάθε φορά :)

 8. Εικόνα Maria
  MariaΜάιος 01, 2016 20:44 ΜΜ

  @ that's me,
  «Γονιός δεν πρόκειται να γίνω ποτέ...»
  Και αυτό το λες και καυχιέσαι, ε;
  Εύγε.

  Και τα παιδιά (των άλλων, όχι τα δικά σου, μην ανησυχείς, είπαμε εσύ δεν θα κάνεις ποτέ σου παιδιά), να κόψουν το λαιμό τους, σωστά;
  Το 'χω, έτσι;

 9. Εικόνα that's me
  that's me (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 01, 2016 20:52 ΜΜ

  Κάτσε καλά, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά της και να δω τι θα πεις στα παιδιά τους στους καιρούς που έρχονται... αν δεν έχουν ήδη φτάσει...

  Τα παιδιά των άλλων τα αγαπάω όλα και μ' αγαπάν κι αυτά, αλλά δεν καυχιέμαι κι όλας γι αυτό, ώστε να το παίζω ινστρούχτοράς τους και να τα διαπαιδαγωγώ να γίνουν καλοί... αγγλομαθείς για να βρουν μια καλή θεσούλα στο δημόσιο του μέλλοντος... (που δεν θα υπάρχει).

  Αν destroy capitalism ποιός θα σου δίνει το μηνιάτικο δασκάλα; Είπαμε εκ του ασφαλούς επαναστατούμε και όταν μας ζητάνε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, πάμε να βγάλουμε αδυναμίες τις αρετές του άλλου, γιατί δεν θέλει να φέρει στον κόσμο σας άλλη δυστυχία...

 10. Εικόνα Maria
  MariaΜάιος 01, 2016 21:17 ΜΜ

  @ that's me,
  Τι λες, άραγε; Καταλαβαίνεις κι εσύ ο ίδιος;
  Λες: «Τα παιδιά των άλλων τα αγαπάω όλα και μ' αγαπάν κι αυτά, αλλά δεν καυχιέμαι κι όλας γι αυτό, ώστε να το παίζω ινστρούχτοράς τους και να τα διαπαιδαγωγώ να γίνουν καλοί... αγγλομαθείς για να βρουν μια καλή θεσούλα στο δημόσιο του μέλλοντος... (που δεν θα υπάρχει).»

  Τι σχέση αυτό με το άρθρο και με το σχόλιό σου, περί επαναστατικότητάς μου; (Ότι σε χάλασε ντε η επαγγελματική μου ιδιότητα και ότι δεν πληρώνομαι για να καλλιεργώ συνειδήσεις;)
  Αλλά ξέχασα, ούτε το άρθρο διάβασες, ούτε τίποτα. Απλά αισθάνθηκες την ανάγκη να πεις κάτι - ΑΣΧΕΤΟ.

  Δεν ξέρω αν το συνειδητοποιείς, μα λες ασυναρτησίες.
  Σου απαντάω περί χρημάτων που πληρώνουν την (κάθε) Microsoft, αντί να τα δίνουν για τα παιδιά, κι εσύ μου απαντάς:
  «Το μηνιάτικο τρέχει, αλλά έχουμε χρέος να διδάξουμε το λίνουξ, ασχέτως αν λιποθυμάν οι μαθητές από την πείνα.».

  Όσο για τα παιδιά, λυπάμαι που θα στο πω, μα δεν τα αγαπάς και σίγουρα δεν νοιάζεσαι για αυτά.
  Αλλιώς, αντί να φέρεσαι εναντίον της επαναστατικότητας των εκπαιδευτικών, θα την εκτιμούσες αν μη τι άλλο. Γιατί, στο φινάλε, συ είπας, ο μισθός τρέχει. Άρα; Ποιος ο λόγος να παλεύουμε για τα παιδιά;
  Δεν πα να συνηθίσουν στην κατασκοπεία της Microsoft, δεν πα να μάθουν και αυτά (οι αυριανοί πολίτες) να της τα στάζουν κανονικά; Δεν πα να γίνουν υπάκουοι πολίτες = καταναλωτές = εμπορεύματα;
  Δεν πα να κόψουν το λαιμό τους;
  [Για άλλη μια φορά ΕΥΓΕ για την λογική σου.]

 11. Εικόνα that's me
  that's me (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 01, 2016 21:23 ΜΜ

  Εγώ ότι είχα να πω το είπα και το κατάλαβες, όσο κι αν προσπαθείς να διαφύγεις από δω κι από κει... Συνέχισε με το Χάρη που σε καταλαβαίνει καλύτερα :)

 12. Εικόνα Maria
  MariaΜάιος 01, 2016 21:35 ΜΜ

  @ that's me,
  «Εγώ ότι είχα να πω το είπα και το κατάλαβες, όσο κι αν προσπαθείς να διαφύγεις από δω κι από κει...»
  Αμ δεν το βλέπω; Ούτε σε ένα από όσα σου είπα, δεν απάντησες.
  Άσχετα πράγματα (οι ασυναρτησίες που σου 'λεγα), για το καλό σου στο λέω, θα βγεις και έξω να αρθρώσεις λόγο και θα σου λένε «Καλημέρα μπάρμπα» κι εσύ θα τους απαντάς «Κουκιά σπέρνω».

 13. Εικόνα Ανώνυμος
  Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 01, 2016 21:41 ΜΜ

  Μα στο... "χώρο" σου, είναι σίγουρο ότι θα... "επικρατήσεις"... Το μήνυμα το έλαβες και θα το ξαναθυμηθείς σίγουρα κάποτε, όσο κι αν προσπαθείς να το χώσεις βαθιά στο πίσω μέρος του μυαλού σου... Εγώ ένας φτωχός και μόνος μπάρμπας είμαι που χώνεται εκεί που δεν το σπέρνουν όταν βαριέται και δεν ξέρει τι να κάνει.

 14. Εικόνα Maria
  MariaΜάιος 01, 2016 21:54 ΜΜ

  @ that's me,
  απαντάς: «Μα στο... "χώρο" σου, είναι σίγουρο ότι θα... "επικρατήσεις"...»

  Όποιος καταλάβει τι θέλει να πει ο ποιητής, και τι σχέση έχει η απάντησή σου με αυτό που έγραψα εγώ, κερδίζει ένα tour στα γραφεία της Microsoft.

 15. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΜάιος 01, 2016 21:58 ΜΜ

  εμ πες το ντε τοση ωρα. βαριεσαι του κερατα, και για να ξεβαρεθεις, ηρθες εδωμεσα να κουτσουλισεις.

 16. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΜάιος 01, 2016 21:28 ΜΜ

  ποιος σε ειπε οτι οι εκπαιδευτικοι πρεπει να προαγουν μονο τη βαθμοθηρια και την παπαγαλια (η, οτι κανουν μονο αυτο)? ο εκπαιδευτικος, οπως και ο γονεας, πρεπει να δινουν στο παιδι οτι χρειαζεται για να γινει σωστος σαν ανθρωπος πρωτα απ'ολα. να μαθει π.χ. τη συνεργασια, το σεβασμο, να μην υποκυπτει στην κακια και τη μικροπρεπεια, να μαθει αγωνιζεται και να διεκδικει οταν νιωθει οτι το αδικουν, και να μην καταπατουν τα δικαιωματα του και τις ελευθεριες του, κλπ.

  οσο για τον καπιταλισμο, αλλοι τροποι αμοιβης δεν υπαρχουν? κατι σε στυλ ανταλλακτικης οικονομιας ας πουμε? οταν καταρευσει το ψεμα του χρηματος (που ειναι σιγουρο, γιατι ολα τα ψεματα καταρεουν αργα, η, γρηγορα), ολο και καποιος αλλος τροπος θα βρεθει. και γιατι ακομα να μην κανεις κατι απλα γιατι, ετσι? να κανεις καποιο πραγμα, χωρις να περιμενεις αμοιβη καποια φορα. συμβαινει και αυτο ξερεις. να κανεις κατι απλα γιατι σαν ΑΝΘΡΩΠΟΣ θελεις να το κανεις.

 17. Εικόνα Ανώνυμος
  Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 01, 2016 21:36 ΜΜ

  >> ποιος σε ειπε οτι οι εκπαιδευτικοι πρεπει να προαγουν μονο τη βαθμοθηρια και την παπαγαλια

  Έλα όμως που κάνουν κατά 99% μόνο αυτό, γιατί το τι πρέπει να κάνουν το φοβούνται μη χάσουν τη θέση τους; και δεν φοβούνται το λίνουξ, για να μη ξεχνιόμαστε...

 18. Εικόνα that's me
  that's me (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 01, 2016 21:44 ΜΜ

  ο ανώνυμος από πάνω είμαι εγώ, απλώς ξεχνάω πού και πού να γράφω τα στοιχεία μου, απλά για να μη νομίσετε ότι έχω υποστηριχτές...

 19. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΜάιος 01, 2016 21:55 ΜΜ

  εσυ υποστηρικτες? μπα... οι μονοι που θα σε υποστηριζανε, ειναι οσοι ψηφιζουν trump στην αμερικη. αλλα πεφτει λιγο μακρια.

  σιχτιρ, εγινε παλι κοτετσι η σελιδα, απο τις κουτσουλιες...

 20. Εικόνα Maria
  MariaΜάιος 01, 2016 21:45 ΜΜ

  @that's me,
  ΠΑΛΙ ασυναρτησίες γράφεις; Όχι δες, και αν βγάλεις κι εσύ ο ίδιος άκρη από αυτά που λες...:
  «Έλα όμως που κάνουν κατά 99% μόνο αυτό, γιατί το τι πρέπει να κάνουν το φοβούνται μη χάσουν τη θέση τους; και δεν φοβούνται το λίνουξ, για να μη ξεχνιόμαστε...».

 21. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 01, 2016 21:16 ΜΜ

  Ρε Μαρία που βρήκες να απαντήσεις και εσύ :-p

  Μιλάνε με τον τοίχο ορέ;

  Δεν μπορώ, πάω να πιω το χαπάκι της υπέρτασης :-p

 22. Εικόνα Maria
  MariaΜάιος 01, 2016 21:22 ΜΜ

  Αααααχαχαχαχαααα, έχεις δίκιο Χάρη, μα όταν μιλάνε έτσι για τα παιδιά και απαξιώνουν κάθε τι που έχει να κάνει με την καλλιέργειά τους (του νου τους, της ψυχούλας τους, πάνω απ' όλα) δεν μπορώ να κρατηθώ (είναι το αδύνατο σημείο μου :D ).

 23. Εικόνα Kostas
  Kostas (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 05, 2016 15:06 ΜΜ

  Αγαπητή μου ,το βασικό συμπέρασμα από όσα γράφετε κατά καιρούς είναι ότι όποιος ζητά χρήματα για τη δουλειά του και όποιος έχει τολμήσει να φτιάξει εταιρία είναι κατάπτυστος και θέλει το κακό όλων των υπολοίπων.
  Δεν υπάρχει ένα άρθρο σας που να μην βγάζετε χολή για την microsoft και όποιον έχει καταφέρει να πετύχει κάτι σ αυτόν τον π..η τον πλανήτη!
  Παρ όλα αυτά εσείς αμείβεστε κανονικότατα,το λαπτοπ που δείξατε σε προηγούμενο άρθρο για να τα χώσετε στην microsoft που τόλμησε να σας στείλει ενημερώσεις κοστίζει όσο το μηνιάτικο 3 οικογενειών στις μέρες μας.
  Έχετε μόνιμα επαναστατικό ύφος "ζητάτε" απο τις εταιρίες να χαρίζουν τα προϊόντα ενώ άμα τολμήσει το κράτος να σας κόψει το επίδομα χασμουρητού θα κατέβετε στους δρόμους,θα κλείσετε τα σχολεία και θα δημιουργήσετε πρωθυπουργούς ανιστόρητους,αγράμματους που ενώ είχαν την ευκαιρία να σπουδάσουν έκαναν καταλήψεις υποστηριζόμενοι από παρασιτικής λογικής άτομα σαν και σας.
  7 στα10 Πιτσιρίκια δεν ξέρουν να γράψουν σωστά ούτε το όνομα τους κάτι που βαραίνει τον κλάδο σας αποκλειστικά και έρχεστε να μου πουλήσετε τρελίτσα για καπιταλισμούς και την μάγισσα την microsoft ? Ποιος τη γαμα την microsoft?
  O Che ήταν γιατρός κυρία μου δεν ήταν αγράμματος σαν αυτούς που επιμελώς δημιουργείτε εσείς και το σινάφι σας, και προπάντων μάτωσε για να με πείσει δεν έκανε εκ του ασφαλούς μπλογκινγκ προκαλώντας views.

 24. Εικόνα constantinos
  constantinosΜάιος 05, 2016 16:03 ΜΜ

  Να σου απαντήσω εγώ, φιλελεύθερε αγωνιστή, επειδή βρίσκω διασκεδαστικό ενίοτε, να απαντώ σε λογρίδια επιπέδου και στυλ: "ναι-μα-για-την-marfin-δεν-λέτε-τίποτα".

  Κατ' αρχήν, άλλο Πέπη, άλλο πρέπει.
  Άλλο η MS, άλλο η εταιρεία / μαγαζί του πετυχημένου Μπάμπη του Σουγιά (αν και τελικά, όλα τα αφεντικά, μεγάλα και μικρά - δεξιά κι' αριστερά, τα ίδια είναι).
  Η MS, και οι σαν την MS (πχ, πολυεθνικές διατροφής, φαρμάκων, κλπ), φίλτατε ψηφοφόρε του Τζήμερου, ΔΕΝ είναι "πετυχημένες" (sic). Πετυχημένη είναι μόνο η φασολάδα της μάνας.
  Αυτές οι εταιρείες και το κλαμπ των πολύ-εκατομμυριούχων από πίσω, είναι αυτοί που κατευθύνουν την νομιμότητα, την κανονικότητα, την ηθική, που θεωρούν ηθικό και νόμιμο να βομβαρδίσεις για να έχεις κέρδος, να δημεύσεις τα πάντα από τον μη έχοντα για να έχεις υπερκερδία, που έχουν σκίσει τα ράμματα του πλανήτη, που σου διδάσκουν πως η ζωή και η ελευθερία της είναι ο ανταγωνισμός και το τελικό κέρδος με κάθε κόστος.

  Τώρα, για τα άλλα, περί "επαναστατικού ύφους" που λες πως έχουμε, ναι, έχεις δίκιο. Έτσι μας πληρώνει ο Soros για να κάνουμε. Problem;
  Η επανάσταση άλλωστε αρχίζει και τελειώνει στο πληκτρολόγιο, όλοι το ξέρουμε αυτό. Ρώτα και τον Ζούκεμπεργκ να δεις τι θα σου πει. ;)
  Από εμάς όλα, πχιά;

  Και ναι, θέλουμε hits, πολλά hits, για να βγάζουμε αφορολόγητα φράγκα από τις διαφημίσεις που κατακλυζουν την σελίδα, ώστε να αγοράσουμε όπλα από τον ISIS και να καταλύσουμε το σύστημα και να συντρίψουμε τον καπιταλισμό.

  Υ.Γ-1: Πήρε αυτό το laptop επειδή είναι πετυχημένη αναρχοκαπιταλίστρια (και άφησε να πεθάνουν 5 ορφανά γατάκια εξαιτίας αυτού). Ζηλεύεις;
  Υ.Γ-2: Ναι, μα όλο για την MS λες. Για την Apple δεν λες τίποτα!!!1111ΕΚΑΤΟΝΕΝΕΤΚΑ!!11

 25. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΜάιος 01, 2016 21:38 ΜΜ

  α, και ενα αλλο γιατι δεν ξερω πως κανουν και edit στα σχολια, και δεν το εγραψα πριν (γιατι τωρα με ηρθε). λες ειρωνικα προς τη μαρια, οτι «το μηνιατικο τρεχει, οι μαθητες λιποθυμουν, αλλα εμεις πρεπει να διδαξουμε το λινουκς»

  δεν σκεφτηκες το πιο απλο φυσικα. το λινουκς ειναι ΔΩΡΕΑΝ. οποτε βαζοντας ο μαθητης λινουκς σε ενα μετριο μηχανημα, εχει εξοικονομησει και τα λεφτα ενως ακριβου μηχανηματος, και τα λεφτα για το λειτουργικο. και ξερεις ποσα ειναι αυτα? αρκετα για να παρει και να τρωει καθε μερα κρεας και ψωμι (2 απο τα τροφιμα με τη μεγαλυτερη θρεπτικη αξια) για 6 μηνες. για βαλε κατω 1000-1500 ευρω για ενα καλο μηχανημα και αλλα 200 για το παντζουρι.

 26. Εικόνα Αλέκος
  Αλέκος (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 03, 2016 02:39 ΠΜ

  Πολύ ωραίο το άρθρο, είναι μια πολύ καλή αρχή για όποιον θέλει να δείξει το Λίνουξ στους νεώτερους και κυρίως να τους αφήσει να πειραματιστούν και νσ μάθουν από την όλη, ενδιαφέρουσα, διαδικασία.

  Να τολμήσω να προτείνω και το GALPon MiniNo (https://minino.galpon.org/en) το οποίο απευθύνεται σε νεαρές ηλικίες και έχει σχεδιαστεί για εγκατάσταση σε παλιότερους υπολογιστές.

 27. Εικόνα Maria
  MariaΜάιος 03, 2016 12:19 ΜΜ

  Έχεις δίκιο Αλέκο, θα έπρεπε να την συμπεριλάβω στο άρθρο. Σ' ευχαριστώ πολύ για την συμπλήρωση.

  Για όποιον ενδιαφέρεται, για να μην ψάχνει, ας δει εδώ:
  GALPon MiniNo: Μια διανομή για υπολογιστές 10-12 χρόνων παλιούς (http://osarena.net/galpon-minino-mia-dianomi-gia-ypologistes-10-12-hrono...)

  Όπως και την PicarOS (η ίδια ομάδα, η MiniNo, έχει δημιουργήσει και μια από τις αξιόλογες διανομές για παιδιά και χρήση σε σχολεία, την PicarOS):
  PicarOS: Μια διανομή ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά και εκπαιδευτικούς (http://osarena.net/picaros-mia-dianomi-eidika-shediasmeni-gia-paidia-kai...)

 28. Εικόνα that's me
  that's me (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 01, 2016 22:06 ΜΜ

  Όλοι μαζί να υποστηρίξουμε τη Μαρία, που ξέρει τι λέει σε αντίθεση με μένα που είμαι παραθυρόφιλος και γράφω ασυναρτησίες. Όλοι μαζί παιδία, ένα δύο τρία, ωπα!

  Εν τω μεταξύ, δεν είναι μόνο επειδή πείραξα τη Μαρία, πείραξαν κι εσάς τους υπόλοιπους αυτά που γράφω, λίγο, όσο πατάει η γάτα...

  Κουτσουλιές βισηγότθε; καλά... χαιρέτα μου τον πλάτανο που είναι παχιές οι μύιγες...

 29. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΜάιος 01, 2016 22:53 ΜΜ

  αν ηξερες τουλαχιστον και τι γραφεις, παει στα διαλα. αλλα ουτε εσυ ο ιδιος δεν καταλαβαινεις τι γραφεις. και περιμενεις και υποστηριξη... ΛΟΛ!!!...

 30. Εικόνα that's me
  that's me (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 01, 2016 23:00 ΜΜ

  Όπως είπα και σε μια φίλη μου πρόσφατα, έχεις και έχετε όλη την αιωνιότητα μπροστά σας, για να καταλάβετε τι γράφω και τι λέω... πιτσιρίκο...

 31. Σελίδες

Scroll to Top