BETA

6 τρόποι που ο Mr. Robot βάζει το Linux στο επίκεντρο της δημοσιότητας

Εικόνα Maria

Η τηλεοπτική σειρά Mr. Robot έκανε το ντεμπούτο της την 25η Ιουνίου 2015, και από το ξεκίνημά της ακόμα πήρε διθυραμβικές κριτικές. Η βραβευμένη (στην 73η Απονομή των Χρυσών Σφαιρών / Golden Globe Awards, των βραβείων που απονέμονται από την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου) με 2 Χρυσές Σφαίρες (Καλύτερη Δραματική Σειρά και Β' Ανδρικού Ρόλου σε Τηλεταινία ή Μίνι Σειρά – Κρίστιαν Σλέιτερ) και Peabody Awards (γνωστό και ως George Foster Peabody Awards, το παγκόσμιο βραβείο που απονέμεται για την άριστη δουλειά στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση) σειρά Mr. Robot, είναι γεγονός πως έχει (και συνεχίζει να) κάνει θραύση.

Στα Emmy Awards, που αποτελούν την μεγαλύτερη επιβράβευση της αμερικανικής τηλεόρασης, ο ηθοποιός Rami Malek και πρωταγωνιστής (Έλλιοτ Άλντερσον) της σειράς Mr. Robot, κέρδισε το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού σε αυτήν την κατηγορία. Εκτός από τις Χρυσές Σφαίρες και τις πρόσφατες διακρίσεις στα Peabody Awards, η σειρά έχει λάβει 3 Critics’ Choice Awards [Α’ Ανδρικού Ρόλου σε δραματική σειρά – Ραμί Μάλεκ (ο πρωταγωνιστής της σειράς, ο προγραμματιστής Έλλιοτ Άλντερσον), Β’ Ανδρικού Ρόλου σε δραματική σειρά – Κρίστιαν Σλέιτερ, Καλύτερη Δραματική Σειρά), Writers Guild Award ως καλύτερη νέα σειρά, IPA Satellite Award (Β’ Ανδρικού Ρόλου σε Σειρά – Κρίστιαν Σλέιτερ) και έχει ανακηρυχθεί τηλεοπτικό πρόγραμμα της χρονιάς στα American Film Institute (AFI) Awards.

Σε σκηνοθεσία του Niels Arden Oplev και στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Rami Malek, η σειρά ακολουθεί τον Eliot, έναν νεαρό προγραμματιστή που εργάζεται σε μια εταιρεία η οποία παρέχει υπηρεσίες ασφαλείας λογισμικού σε μεγάλες εταιρείες. Μάλιστα, κάποιες από αυτές είναι τόσο μεγάλες, που καθορίζουν την δραστηριότητα του χρήματος και εμμέσως πλην σαφώς τις ζωές των ανθρώπων. Είναι αυτές οι εταιρείες που θα τις γνωρίζετε με την προσφώνηση: «πολυεθνικοί κολοσσοί».
Ωστόσο ο Elliot είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος καθώς, έχοντας συνειδητοποιήσει την «διπολική διαταραχή» του συστήματος, είναι γεμάτος θυμό για αυτό και τις αδικίες που προκαλεί· και προσπαθώντας να ισορροπήσει στην πραγματικότητα, διοχετεύει όλο του τον θυμό σε μια «αντικοινωνικότητα», εξασκώντας το θαυμάσιο του ταλέντο στους υπολογιστές, κάνοντας hacking μικρού βεληνεκούς και για ό,τι έχει σχέση με ανθρώπους που αγαπάει και εκτιμάει.
Όλα αυτά μέχρι την στιγμή που συναντιέται μ' έναν από τους πιο γνωστούς - σαν nick name και φήμη - χακτιβιστή/hacker, τον Mr. Robot που μοιράζεται μαζί του τα σχέδια και τις ιδέες του για την ανατροπή των καπιταλιστικών κολοσσών.
Η σειρά έχει πολύ καλή πλοκή, δεν κουράζει και στα όσα δείχνει, δεν έχει τα συνηθισμένα και κουραστικά δραματικά στοιχεία, ενώ από τεχνικής πλευράς είναι σε γενικές γραμμές μια χαρά, χωρίς υπερβολές και ηλίθιες οθόνες υπολογιστών που συνήθως βλέπουμε σε ταινίες. Θα δείτε μηχανήματα με Linux, αρκετή κονσόλα και γραμμές εντολών, ενώ σαν γραφικό περιβάλλον κυριαρχεί αυτό του κλασσικού Gnome (Mate πλέον), σχεδόν σε όλους τους υπολογιστές που εμφανίζονται.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντά σημεία της σειράς αποτελεί το γεγονός πως τα όσα παρουσιάζονται, στις οθόνες των υπολογιστών και των smart-phones της σειράς, δεν ακολουθούν την πεπατημένη ανοησία του Χόλιγουντ με τα τεράστια «Access Granted» και όλες τις υπόλοιπες τεχνολογικές ανακρίβειες.
Aν δηλαδή τις στιγμές που διαδραματίζεται κάτι, κάνετε pause και δείτε στις οθόνες των υπολογιστών της σειράς και αρχίσετε να ψάχνετε, θα ανακαλύψετε πως στο backgroud έχει στηθεί ένα ολόκληρο ηλεκτρονικό «σύμπαν» που αν κάτσεις και αρχίσεις να το ψάχνεις, θα οδηγηθείς σε περισσότερες πληροφορίες και hints για τους χαρακτήρες, το σενάριο και την εξέλιξη της σειράς.
Σε αυτό το άρθρο, έχουμε κάνει μια προσέγγιση στα σχετικά του πρώτου κύκλου:

Τα Hacking εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στην σειρά Mr. Robot

H σειρά Mr. Robot φέρνει το hacking, cracking και γενικότερα το cyberpunk με έναν αληθοφανή τρόπο στις οθόνες μας αφού, όπως είπαμε, αν πατάμε το pause και βλέπουμε τα όσα συμβαίνουν στους (Linux κυρίως) υπολογιστές της σειράς, ανακαλύπτουμε έναν ολόκληρο «υπόγειο» ηλεκτρονικό κόσμο:

Τα Eastereggs του πρώτου επεισοδίου της νέας σεζόν της σειράς Mr. Robot

Έτσι λοιπόν, η δραματική αμερικάνικη σειρά Mr. Robot, δεν είναι απλά ένα αριστούργημα όσον αφορά την πλοκή της. Είναι και μια έξυπνη σειρά που περιστρέφεται γύρω από μια ομάδα χακτιβιστών και έχει εμπνεύσει το κοινό της να εξοικειωθεί με την τεχνολογία και το ηθικό hacking:

Στιγμιότυπα με hacking και Linux από το Mr. Robot

Μετά από κάθε επεισόδιο, οι fans της τηλεοπτικής σειράς ψάχνονται στο διαδίκτυο, για να δουν αν μπορούν να εφαρμοστούν αυτά τα λογισμικά Linux και ειδικότερα τα hacking και cracking εργαλεία που βλέπουν στο Mr. Robot. Και είναι γεγονός πως παρακολουθώντας το Mr. Robot, είτε είστε αρχάριος, είτε έμπειρος Linuxάς και επαγγελματίας, μπορείτε να μάθετε αρκετά για το Linux.

 

1. GNOME vs. KDE

Ένα από τα κύρια θέλγητρα του Linux είναι η παραμετροποίησή του, και ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς είναι το περιβάλλον εργασίας μιας και πρόκειται για την συλλογή από προγράμματα (χρήσιμες λειτουργίες, οπτικά εφέ, συνοδευτικά προγράμματα) που έχουν ομαδοποιηθεί για να δημιουργήσουν έναν χώρο εργασίας. Στον κόσμο του Linux υπάρχουν πολλά περιβάλλοντα εργασίας εκ των οποίων, το GNOME και το KDE είναι δύο από τα κορυφαία.

Στο Mr. Robot, από desktop Γραφικά Περιβάλλοντα, το κλασικό Gnome έχει την τιμητική του. Αν και κατά την διάρκεια των επεισοδίων βλέπουμε και άλλα gui, όπως KDE.
Ο Tyrell Wellik (ο ηθοποιός Martin Wallström) λέει στον πρωταγωνιστή Έλλιοτ:

Βλέπω ότι τρέχεις Gnome! Να σου πω την αλήθεια, εγώ είμαι fan του KDE.

Όσοι είναι εξοικειωμένοι με το Linux και το περιβάλλον του, θα εκτιμήσουν αυτήν την στιγμή· ειδικά όταν στην συνέχεια ο Wellik λέει:

Ναι, ξέρω τι σκέφτεσαι, είμαι στέλεχος με λειτουργικό σύστημα Linux· γιατί τρέχω ακόμα Linux;

Όχι μόνο μαθαίνουμε για το KDE και το GNOME, αλλά υπάρχει ακόμα και η λογική της χρήσης του Linux στην αγορά των επιχειρήσεων.

 

2. INIT

Για κάποιον που δεν είναι κομπιουτεράκιας, οι τίτλοι των επεισοδίων του Mr. Robot μπορεί να φαίνονται σαν ασυναρτησίες. Ωστόσο, είναι «πανούργο» το όνομα που έχει δοθεί στο κάθε επεισόδιο. Το 4ο επεισόδιο της 2ης σεζόν φέρει τον τίτλο «eps2.2_init1.asec» και, ακολούθως, το 7ο επεισόδιο (της 2ης σεζόν) λέγεται «eps2.7_init5.fve».

Το Init (συντομογραφία του initialization) είναι η πρώτη από ένα σύνολο διεργασιών που τρέχουν στο παρασκήνιο κατά την εκκίνηση ενός Unix/Linux-based λειτουργικού συστήματος και προετοιμάζουν το έδαφος για την εμφάνιση του περιβάλλοντος εργασίας. Είναι υπεύθυνο για το ξεκίνημα απαραίτητων λειτουργιών, όπως η δικτυακή σύνδεση και ο διαχειριστής γραφικών. Λαμβάνει εντολή απευθείας από τον πυρήνα, εμφανίζεται αμέσως μετά από τον φορτωτή εκκίνησης (boot loader) και ολοκληρώνει το έργο του στην οθόνη login. Για όσους τυχόν δε χρησιμοποιούν το plymouth, το init είναι εκείνο το ωραίο κατεβατό από διεργασίες που βλέπουμε σε μαύρο φόντο όταν ανάβουμε τον υπολογιστή μας. Οι διεργασίες λαμβάνουν μία τιμή process identifier (PID), η οποία προσδιορίζει τη σειρά εκκίνησης. Το init καταλαμβάνει την θέση PID 1.

Το Init 1 σημαίνει ότι ένα σύστημα είναι σε single-user mode (κατάσταση λειτουργίας για έναν χρήστη), και είναι πανομοιότυπο με την λογική της ασφαλούς λειτουργίας στα Windows.

Το Init 5 όμως δείχνει την λειτουργία multi-user mode, που είναι το κανονικό επίπεδο εκκίνησης.

Οι πλοκές λοιπόν και των δύο επεισοδίων αφορούν την ομαλότητα, εν αντιθέσει με την αντιμετώπιση προβλημάτων. Μια ωραία πινελιά με την οποία το μεν 2ο επεισόδιο («eps2.2_init1.asec») παρουσιάζεται ως ασφαλής λειτουργία, το δε 7ο επεισόδιο («eps2.7_init5.fve») παραπέμπει στην επιστροφή στην πραγματικότητα ή στην ομαλότητα.

Και στο επεισόδιο 4 της 2ης σεζόν, κατά την διάρκεια μια ιδιαιτέρως καλά επεξεργασμένης σκηνής, η Darlene (Carly Chaikin) διακόπτει τον Έλλιοτ και λέει:

init 1

προσθέτοντας

Δεν θα το έλεγα εάν δεν υπήρχε σοβαρός λόγος.

 

3. Kali Linux

Οι οθόνες των υπολογιστών «παίζουν» συνεχώς στην σειρά, από την προσωπική πλατφόρμα του Έλλιοτ μέχρι τους υπολογιστές στους σταθμούς εργασίας (workplace computers), και τις περισσότερες φορές κάνει μπαμ πως πρόκειται για κάποιο περιβάλλον Linux.
Ο Έλλιοτ χρησιμοποιεί κυρίως την διανομή Linux Kali για τα exploits του (τα λογισμικά που χρησιμοποιούν μια τρύπα ασφαλείας για να πραγματοποιήσουν μια επίθεση).

Σίγουρα γνωρίζετε τις πιο γνωστές διανομές Linux, όπως το Ubuntu, το Linux Mint, το Fedora, και το CentOS.

Εκτός και αν ασχολείστε και με το hacking, οπότε μπορεί να είστε εξοικειωμένοι και με την διανομή Kali Linux (το πάλαι ποτέ Backtrack).

Το Kali Linux είναι μια διανομή που χρησιμοποιείται καθημερινά από πάρα πολλούς ανθρώπους επαγγελματίες και μη, σαν εργαλείο καθώς περιλαμβάνει περισσότερα από 300 προγράμματα δοκιμών διείσδυσης.

Κάπου στα μέσα του 2006, είχε κυκλοφορήσει η πρώτη έκδοση μιας ειδικευμένης διανομής με τ' όνομα: BackTrack Linux, για penetration testing και για hacking, διαθέτοντας όλα τα απαραίτητα εργαλεία για εργασίες αξιολόγησης ασφάλειας. Στην αρχή ήταν ένα live cd που ενσωμάτωνε όλα τα σχετικά εργαλεία, ενώ με το πέρασμα των χρόνων, εξελίχτηκε σε μια εγκαταστάσιμη διανομή η οποία είχε σαν βάση της το Ubuntu.
Στις αρχές του 2013 όμως, το BackTrack, πέρασε σε μια νέα εποχή, καθώς η βασική του ομάδα, προχώρησε σε μια πλήρη αναδιοργάνωση, αφήνοντας πίσω τόσο τ' όνομα, όσο και το Ubuntu που βασιζόταν. Πια, η διανομή ονομάζεται Kali Linux, εμπνευσμένη από την Hindu, θεότητα των Φιλιππίνων η οποία συμβολίζει τον χρόνο και τις αλλαγές. Συγχρόνως, η ομάδα ανάπτυξης αποφάσισε να αφήσει πίσω και το Ubuntu και πλέον να βασίζεται στο Debian, καθώς έκριναν πως τα οφέλη από κάτι τέτοιο θα ήταν περισσότερα.
Πλέον, το Kali Linux, είναι ένα από τα πιο γνωστά εργαλεία αμυντικού και επιθετικού hacking. Η διανομή έρχεται με πληθώρα εργαλείων τα οποία οι δημιουργοί του έχουν κατηγοριοποιήσει και μπορεί να τρέξει τόσο live από κάποιο usb-tick, μα να εγκατασταθεί και στον σκληρό δίσκο μόνη της ή παράλληλα με όποιο άλλο λειτουργικό σύστημα τυχόν υπάρχει.

Και η διανομή Kali Linux έχει την τιμητική της στην σειρά Mr. Robot, όπως στο 5ο επεισόδιο 10 της 1ης σεζόν:

Mε Kali Linux και root terminal το 5ο επεισόδιο του Mr. Robot

Αλλά και στο 10ο επεισόδιο της 2ης σεζόν όταν ο Έλλιοτ την κατεβάζει και την εγκαθιστά στον υπολογιστή του.

 

4. Γραμμή εντολών (Command Line)

Τερματικό, κονσόλα, bash, γραμμή εντολών, όπως και να συνηθίζει να το αποκαλεί ο καθένας, είναι ένα παντοδύναμο εργαλείο που μέσω αυτού μπορείς να κάνεις τα πάντα στο σύστημά σου κυριολεκτικά. Έχουμε αναφερθεί σε αυτό εκτενώς (φυσικά) και όσο πιο αναλυτικά και επεξηγηματικά γίνεται, βλέποντας αυτό το παντοδύναμο εργαλείο απ' όλες τις πτυχές του: την λειτουργική και χρηστική, την αστεία του, μα και την άκρως επικίνδυνη.

- Δείτε τα εξής, ώστε να σχηματίσετε μια σωστή άποψη:

10 Χρήσιμες Ερωτήσεις και Απαντήσεις σχετικά με τις Εντολές στο Linux [μέρος 1ο και μέρος 2ο]
Τερματικό: Δες τι μπορείς να κάνεις που ίσως δεν γνώριζες!
Οι εντολές που ΠΟΤΕ δεν πρέπει να δώσεις στο σύστημά σου!
Καθημερινοί και ανύποπτοι κίνδυνοι στο desktop σου -Τι και πώς

περισσότερα: #bash και #terminal

Εν αντιθέσει με πολλές σειρές τεχνολογικές, ο Mr. Robot δείχνει την γραμμή εντολών. Και μάλιστα πολύ. Είναι αναζωογονητικό να παρακολουθείς μια σειρά που προβάλλει πραγματικά παραδείγματα της τεχνολογίας των πληροφοριών.

 

5. Shell Commands (Εντολές Κελύφους)

Info: Shell Commands (εντολές κελύφους) είναι οι εντολές που εκτελεί ο χρήστης, και το κέλυφος (το πρόγραμμα, γνωστό και ως φλοιός, αγγλιστί shell) τις ερμηνεύει. Επί της ουσίας, θα λέγαμε πως το shell είναι ένα τμήμα λογισμικού το οποίο παρέχει μία διασύνδεση προς τους χρήστες. Συνήθως ο όρος αναφέρεται στο κέλυφος του λειτουργικού συστήματος το οποίο παρέχει πρόσβαση στις υπηρεσίες του πυρήνα.

Το κέλυφος, εκτός από διερμηνευτής εντολών, είναι και μια γλώσσα προγραμματισμού που δέχεται μεταβλητές και διαθέτει εντολές προγραμματισμού.
Εσύ δίνεις τις εντολές στο κέλυφος, αυτό τις ερμηνεύει και δίνει τις κατάλληλες οδηγίες στα υπόλοιπα στρώματα του λειτουργικού συστήματος για να ξεκινήσει η εκτέλεση των εντολών.
Σημειωτέον, οι εντολές κελύφους αποθηκεύονται στην λίστα του ιστορικού (η προεπιλεγμένη τιμή είναι 100, αποθηκεύονται δηλαδή οι τελευταίες 100 εντολές, μπορείτε όμως να την αυξήσετε αν θέλετε). Το κέλυφος διατηρεί μια λίστα των εντολών που έχετε ήδη πληκτρολογήσει κι έτσι, αν θέλετε να επαναλάβετε μια εντολή, δεν έχετε παρά να χρησιμοποιήσετε τα πάνω και κάτω βελάκια στο πληκτρολόγιο για να δείτε και να εκτελέσετε ξανά τις προηγούμενες εντολές (ή να γράψετε την εντολή history για να δείτε την λίστα με τις προηγούμενες εντολές που δώσατε).

Καθώς η σειρά Mr. Robot δείχνει συχνά την γραμμή εντολών, όλα γίνονται στην πράξη. Ένα τέτοιο παράδειγμα που δημιούργησε μεγάλη αναταραχή ήταν και η εντολή:

atsu

Οι fans του Mr. Robot άρχισαν να ψάχνονται στο διαδίκτυο για να ανακαλύψουν τι σήμαινε αυτή η μυστηριώδης εντολή. Τελικά, βέβαια, αποδεικνύεται ότι είναι μια πλασματική εντολή Unix και πρόκειται για ένα ωραίο easteregg (ένα εσκεμμένο εσωτερικό «αστείο», κάποιο κρυμμένο μήνυμα ή χαρακτηριστικό ενός έργου στο οποίο «κρύβουμε» αυτό το «μήνυμα»). Αλλά το τέλειο του πράγματος ήταν ότι χρησιμοποιείται σωστά και πως διεγείρει την φαντασία.

Ωστόσο, το τερματικό παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλη την σειρά:

grep
ps
-ls

 

6. Το IRC στην τηλεόραση

Το IRC (Internet Relay Chat) είναι ένας χώρος συναντήσεων και συζητήσεων οι οποίες πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά με την συμμετοχή χρηστών του ιντερνέτ από ολόκληρο τον κόσμο.

Ένα σημαντικό εργαλείο για την κοινότητα του Linux· και, ως εκ τούτου, ο Έλλιοτ και οι συνάδελφοί του χακτιβιστές χρησιμοποιούν το IRC σε τακτική βάση. Δεδομένου ότι οι οθόνες των υπολογιστών εμφανίζονται συχνά στην σειρά, οι θεατές μπορούν να δουν τις εντολές, αλλά ακόμα και τους IRC clients (που χρειάζεσαι προκειμένου να συνδεθείς σ’ οποιοδήποτε δίκτυο IRC).

Η σειρά Mr. Robot είναι πραγματικά γεμάτη καλούδια τεχνολογίας. Και είναι ευχάριστο το γεγονός ότι τόσοι πολλοί θεατές προσπαθούν, συχνά με επιτυχία, να αναπαράγουν τα πάντα – από το να πειραματίζονται με την διανομή Kali Linux και να αποκτούν πρόσβαση στο δίκτυο IRC του Elliot και της Darlene, μέχρι και να διερευνούν τις Εντολές Κελύφους (Shell Commands).

 

Δεν είναι μόνον ότι το Mr. Robot προβάλλει την τεχνολογία της πληροφορίας· έχει εμπνεύσει και τους θεατές να πειραματιστούν και να βουτήξουν στα βαθιά και σαγηνευτικά νερά της.

 

[Πηγή]

 • Σχόλια

4 Comments:

 1. Εικόνα darkheart
  darkheart (χωρίς επαλήθευση)Οκτ 09, 2016 08:58 ΠΜ

  Ξεκίνησα πριν κάνα μήνα να βλέπω τη σειρά και πράγματι είναι νομίζω η πρώτη φορά που σε μια σειρά "διαφημίζεται" τόσο το Linux. Νομίζω πως αν δεν ήταν έτσι θα έτρωγε κράξιμο από πολλά Geeks αφού όσο καλό και να είναι το σενάριο θα την κατατάσσαμε σε yet another hacker movie.

  Μάλιστα αν μετά από αυτό πας να δεις μια άλλη χακεροταινία οπως πχ το Blackhat καταλαβαίνεις εύκολα τη διαφορά σε μια σειρά που σέβεται το αντικείμενο που δείχνει από μια ταινία που θέλει απλά να κάνει το εφέ της.

 2. Εικόνα Μιχάλης
  Μιχάλης (χωρίς επαλήθευση)Οκτ 09, 2016 11:26 ΠΜ

  Η ταινία είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα σε σύγκριση με άλλες αντίστοιχου σεναρίου. Ένα από τα λίγα που με προβλημάτισαν στον πρωταγωνιστή είναι ότι τον παρουσιάζουν σαν πρεζόνι και ότι παίρνει ναρκωτικές ουσίες. Είναι σαν να σου λένε ότι για να έχεις γνώσεις hacking/cracking θα πρέπει να είσαι ή πρεζόνη ή ψυχοπαθής ή κακόβουλος χρήστης υπολογιστή. Καθώς όμως άρχισα να παρακολουθώ κάθε επεισόδιο διαπίστωσα ότι όσα παρουσιάζει η ταινία βγάζουνε όλα νόημα μέσα στην ταινία.

 3. Εικόνα Gerakos
  Gerakos (χωρίς επαλήθευση)Οκτ 10, 2016 19:42 ΜΜ

  Θα συμφωνήσω με τον Μιχάλη. Μάλιστα ειδικά στην αρχή της δεύτερης season όπου η πλοκή ήταν ανακατεμένη ανάμεσα σε ψυχότροπες ουσίες και σε διεγερτικά η κατάσταση ήταν στα όρια του απαράδεκτα κουραστικού.

  Όμως (και το θέμα αρχίζει πάντοτε από το "όμως") η συνέχεια εξακολούθησε να είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα, τόσο που ξεπερνά κατά πολύ την πάγια τακτική των serials όπου θέλουν στο τέλος του εκάστοτε επεισοδίου να έχεις αγωνία για το τι θα συμβεί στο επόμενο. Τελειώνοντας δε ο δεύτερος κύκλος, η πλοκή έπιασε ταβάνι !

  Ας δεχθούμε λοιπόν πως η σειρά έχει PG 17+ έτσι ώστε να υπάρχει η επαρκής κρίση και η ανάλογη παιδεία ώστε να μην συμπορευτεί η σκέψη (στον πιθανά νεαρό τηλεθεατή) : linux + χάπια = διάνοια.

  Καλό Φθινόπωρο σε όλο τον κόσμο και Λευτεριά

 4. Εικόνα oxto
  oxto (χωρίς επαλήθευση)Οκτ 13, 2016 22:49 ΜΜ

  Αυτό που δεν κατάλαβα, είναι γιατί συνέχει "καίει" τις ram στο φούρνο μικροκυμάτων. Υπάρχει περίπτωση να μένουν ίχνη στη ram αφού κλείσουμε το pc;

Scroll to Top