BETA

Ακόμα με το Skype παιδεύεσαι όταν υπάρχει το TOX;

Εικόνα constantinos

Η ανθρώπινη επικοινωνία είναι ένα από τα σημαντικότερα στην ζωή και έτσι αιώνες πριν έχουμε δει πολλές προσπάθειες γι' αυτό. Το ταχυδρομείο, ο τηλέγραφος, το τηλέφωνο και στην σύγχρονη ηλεκτρονική μας εποχή τα VOIP λογισμικά. Η εξέλιξη όλων υπήρξε τεράστια, μα πάντα το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η ιδιωτικότητα. Είναι ευνόητο προφανώς, πως δεν είναι ανάγκη να λένε μυστικά υψίστης ασφαλείας στις συζητήσεις τους οι άνθρωποι και σαφώς είναι δικαίωμά τους, οι συζητήσεις οι οποίες κάνουν  - με τους ανθρώπους που θέλουν - να περιορίζονται ανάμεσά τους και κανείς τρίτος να μην παρεμβάλλεται σαν ενδιάμεσος λαθρακουστής.
Ευρισκόμενοι όμως, στην εποχή του διαδικτύου, η ιδιωτικότητα τείνει να γίνει ένας όρος που ευτελίζεται όλο και περισσότερο, με πολλούς ανόητους ανθρώπους να λένε το γνωστό: "δεν έχω τίποτα να κρύψω". Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τις γενικότερες επιπτώσεις όλου αυτού, σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται και πάντα εις βάρος του καθημερινού ανθρώπου. Τα προσωπικά δεδομένα αξίζουν χρυσάφι πλέον, μα αυτό το χρυσάφι πηγαίνει στις τσέπες πολυεθνικών, όπως στων Microsoft, Apple, Google, Yahoo και άλλων.

Αρκετά χρόνια πριν, έκανε την εμφάνισή του το Skype και δεν υπάρχει αμφιβολία πως άλλαξε μια για πάντα τα δεδομένα της απομακρυσμένης επικοινωνίας. Φωνή, εικόνα, κείμενο και διαμοιρασμός αρχείων, τηλεδιάσκεψη, ήταν αυτά που λειτούργησαν ως κινητήριος μοχλός για την διάδοση και την επέκταση του Skype, καταφέρνοντας να γίνει ένα στάνταρ και κατά κάποιον τρόπο συνώνυμο της δικτυακής επικοινωνίας.
Όμως, το Skype ήταν πάντα ένα ιδιόκτητο λογισμικό, ωστόσο ο τρόπος λειτουργίας του στο παρελθόν ήταν κάπως διαφορετικός απ’ ό,τι τώρα που έχει περάσει στην Microsoft. Θεωρητικά οι συνομιλίες μας, πρέπει να θεωρούνται ιδιωτικές και συγχρόνως, μην ξεχνάμε πως στην ουσία το Skype με τις υπηρεσίες που παρέχει, μπορεί να θεωρηθεί ως Provider (είναι και πολλά τα κέρδη).
Είναι γεγονός πως στο Skype, οι άνθρωποι ανάμεσα στα υπόλοιπα, μοιράζονται προσωπικές συζητήσεις, φωτογραφίες, κάθε είδους αρχεία, όπως ακόμα και links. Αρκετές ακόμα φορές, μεταξύ άλλων, μοιράζονται κωδικούς, σελίδες πρόσβασης και πολλά άλλα. Αυτό φυσικά, είναι ένα τεράστιο λάθος, ωστόσο συμβαίνει.
Βέβαια, τα πάντα πλέον καταγράφονται και μένουν διά παντός στους servers της Microsoft (που μάλιστα, τρέχουν Linux), καθώς καταργήθηκε ο προηγούμενος τρόπος λειτουργίας του, ο οποίος και βασιζόταν στο p2p. Να προσθέσουμε ότι και με νομοθετήματα η παρακολούθηση συνδιαλέξεων (και) στο Skype επιτρέπεται, ενώ είναι αποδεδειγμένο γεγονός πως στοιχεία ευαίσθητα των χρηστών καταλήγουν, εκτός από διαφημιστικές, και σε υπηρεσίες ασφαλείας και μάλιστα πολύ εύκολα, χωρίς ούτε καν να κρατάνε τα προσχήματα. Αναλογιστείτε λοιπόν, τι δύναμη έχει η Microsoft στα χέρια της, αφ’ ενός με όλα αυτά τα δεδομένα των ανθρώπων που καθημερινά ανοίγουν τα Windows. Συνδυάστε πως τόσο με άλλες υπηρεσίες της, όσο και με το Skype, μπορεί να ταυτοποιεί πλήρως τον οποιονδήποτε χρήστη, οπουδήποτε και αν αυτός βρίσκεται.
Από την άλλη, είναι πλέον αποδεδειγμένα γνωστό και παραδεκτό πως το Skype ακολουθεί τα προσωπικά σας links ακόμα και κρυπτογραφημένα και πως γενικότερα και ειδικότερα μπάζει από παντού (αυτό άλλωστε, δεν το λέμε εμείς, μα η ίδια η NSA!).

Υπάρχει πλήθος εφαρμογών, οι οποίες επιτρέπουν τις βιντεοκλήσεις και τηλεδιασκέψεις (ξεχωρίζουν τα Jitsi και Pidgin), μα για να είμαστε ειλικρινείς, για να μπορέσεις να τις ρυθμίσεις και να επιτύχεις αυτό που θέλεις, έχοντας και επικοινωνία και ιδιωτικότητα, είναι τις περισσότερες φορές πολύπλοκο και χρονοβόρο. Από την άλλη, σχεδόν όλες, είναι πολυσυγκεντρωτικές. Και δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις, κυρίως σε άλλα λειτουργικά συστήματα που σου ζητούν να πληρώσεις για έξτρα χαρακτηριστικά. Και πάνω απ’ όλα είσαι υποχρεωμένος, αν επιλέξεις κάτι εμπορικό, να βασιστείς στην καλή πίστη της εταιρείας που είναι (ή λέει πως είναι) από πίσω.

Ευρισκόμενοι πλέον στον 21ο αιώνα και με την τεχνολογία - σε ορισμένους τομείς - να τρέχει με ταχύτητες του φωτός, είναι άτοπο και ανόητο να δεχόμαστε ως στάνταρ αυτά που μας πασάρουν οι διάφορες εταιρείες ως τα μοναδικά μέσα για να κάνουμε την δουλειά μας. Καμία εταιρεία δεν νοιάζεται για τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες και τίποτε από αυτά που δίνουν δωρεάν, δεν είναι πραγματικά τζάμπα. Το εμπόρευμα είμαστε εμείς. Το είπαμε και το ξαναλέμε, με την ελπίδα να εμπεδωθεί από όλο και περισσότερους.
Μιλώντας λοιπόν, για την επικοινωνία και για το Skype, δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε πως είναι αναντικατάστατο, λόγω της ευκολίας χρήσης και των χαρακτηριστικών του. Αυτό όμως είναι αναληθές και το λογισμικό TOX, έρχεται για να το επιβεβαιώσει, χωρίς να μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.

Το Tox επικεντρώνεται στο να είναι απλό και φιλικό στην χρήση και συγχρόνως, χωρίς κανέναν συμβιβασμό στην ιδιωτικότητα. Όσα πείτε ή στείλετε σε κάποιους ανθρώπους, θα τα δουν, ακούσουν και λάβουν εκείνοι και μόνο. Είναι δωρεάν, χωρίς διαφημίσεις, πλήρως παραμετροποιήσιμο και απλούστατο στην χρήση του. Ίσως ακόμα πιο απλό και από το Skype.
Έχει δυνατότητα για κλήσεις τηλεφωνικές, για βιντεοκλήσεις, καθώς και αποστολή μηνυμάτων κειμένου (chat) και ανταλλαγή αρχείων, ενώ βασίζεται στο psp (όπως και τα Torrents) και δεν εμπλέκονται τρίτοι servers ενδιάμεσα. Στην ουσία, η λειτουργία του Tox για την επίτευξη της επικοινωνίας γίνεται με το δημόσιο κλειδί του Tox ID και την χρήση του torrent-style DHT, κάτι που σημαίνει πως μόλις η μια IP εντοπίσει την άλλη, μπορεί να διεξαχθεί η επικοινωνία. Χρησιμοποιεί κλειδιά 256-bit, κρυπτογράφησης ECC που θεωρείται πολύ ασφαλής. Σε αντίθεση με τους προγραμματιστές του Telegram που επινόησαν το δικό τους πρωτόκολλο κρυπτογράφησης (και έχει επικριθεί ως ευάλωτο), χρησιμοποιεί μια ήδη υπάρχουσα βιβλιοθήκη κρυπτογραφίας (libsodium) που βασίζεται στην ασφαλή και γρήγορη NaCl.

Είναι διαθέσιμο για Linux, Windows, OSX, FreeBSD, iOS και Android και αφού πέρασε ένα αρκετά μεγάλο διάστημα δυόμισι χρόνων κάτω από σκληρή ανάπτυξη, μπορούμε να πούμε με κάθε βεβαιότητα πως μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το Skype.
 

Εγκατάσταση του TOX

Μπορείτε ανάλογα το λειτουργικό σας σύστημα, να το κατεβάσετε από την download-page του. Διαθέτει έτοιμα εκτελέσιμα για όλους και έτσι δεν απαιτείται καμία ιδιαίτερη διαδικασία, ώστε να το έχετε στο σύστημά σας. Επιπλέον, μπορείτε άμεσα να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό, χωρίς mail, επιβεβαιώσεις και άλλα τέτοια.

[DOWNLOAD Tox]

Σε Linux, μόλις το κατεβάσετε, θα το αποσυμπιέσετε και διπλό κλικ στο αρχείο με τ' όνομα: QTOX.
Επειδή δεν θα βγάλει συντόμευση στο μενού σας, μπορείτε ανάλογα το γραφικό σας περιβάλλον, να το προσθέσετε με αυτόν τον τρόπο.

Ωστόσο, σε Linux, αν δεν θέλετε αυτήν την έκδοσή του που είναι portable, μπορείτε να το εγκαταστήσετε μέσω του αποθετηρίου του που υπάρχει, για Debian, Ubuntu, Mint, Gentoo, Arch και τις παράγωγες διανομές αυτών: [INSTALL].

Μόλις το κατεβασετε, θα δημιουργήσετε τον προσωπικό σας λογαριασμό, βάζοντας όνομα χρήστη και κωδικό:

 

Τα πάντα είναι συγκεντρωμένα, απλά και κατανοητά στο κεντρικό του παράθυρο, απ' όπου μπορείτε να προσθέσετε επαφές, να δημιουργήσετε το προφίλ σας (επιτρέπει και την αλλαγή ονόματος) και από τις ρυθμίσεις του - που είναι σαφείς - να το προσαρμόσετε στα γούστα σας:

 

Ειλικρινά, είναι τόσο απλό στην χρήση του που θα ήταν σπατάλη χρόνου να αναφέρουμε κάτι περισσότερο. Να πούμε μόνο πως η προσθήκη επαφών, μπορεί να γίνει με το TOX-ID που σας δίνει στην σελίδα του προφίλ σας.

 

Να προσθέσουμε, πως εμφανίζει και ένα εικονίδιο στο system-tray, απ' όπου μπορείτε να έχετε γρήγορη πρόσβαση στο status σας και στην έξοδο από την εφαρμογή:

>>> η ιστοσελίδα του ΤΟΧ.

 • Σχόλια

7 Comments:

 1. Εικόνα georgezaf
  georgezafΦεβ 16, 2016 23:35 ΜΜ

  Τι ωραιες πλεον οι portable εφαρμογες.... Τρεχουν παντου!!!

 2. Εικόνα psagmenos
  psagmenos (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 17, 2016 03:23 ΠΜ

  Επόμενο άρθρο:
  tox vs ring
  (https://tox.chat) vs (https://ring.cx)

 3. Εικόνα Antoine
  Antoine (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 20, 2016 18:43 ΜΜ

  Δυστυχώς δεν έχει packages για trusty (Ubuntu & Linux Mint). Χρειάζεται να αλλάξει το tox.list σε
  deb https://pkg.tox.chat/debian nightly release

 4. Εικόνα O Tsaros
  O Tsaros (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 25, 2016 17:38 ΜΜ

  echo "deb https://pkg.tox.chat/debian nightly $(lsb_release -cs)" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/tox.list
  wget -qO - https://pkg.tox.chat/debian/pkg.gpg.key | sudo apt-key add -
  sudo apt-get install apt-transport-https
  sudo apt-get update

  And to install (for example) qTox:

  sudo apt-get install qtox

  Or, if you have Ubuntu with Unity:

  sudo apt-get install qtox-unity
  --------------------------------------------------------------
  Linux 3.16.0-62-generic #82~14.04.1-Ubuntu SMP Fri Feb 19 18:56:33 UTC 2016 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
  [email protected]:~$ sudo apt-get install qtox-unity
  Reading package lists... Done
  Building dependency tree
  Reading state information... Done
  E: Unable to locate package qtox-unity

 5. Εικόνα heavymetallicus
  heavymetallicus (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 05, 2016 10:28 ΠΜ

  To δοκιμάσαμε εχθές και μας ενθουσίασε.Θα ξηλωθεί το skype,αν και το είχα καιρό τώρα,παραγκωνισμένο.Το δύσκολο να πεισθούν οι χρήστες,για τέτοιου είδους αλλαγές.

 6. Εικόνα AnimaMundi
  AnimaMundi (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 05, 2016 11:57 ΠΜ

  Να κάνω τωρα μια noobικη ερώτηση (δεν το σκέφτηκα και πολυ οποτε με το μαλακο αν ειπα χοντράδα :P)
  Είναι εφικτός καποιος τρόπος να επικοινωνήσει ένας λογαριασμος skype με λογαριασμο απο άλλη υπηρεσία?

 7. Εικόνα Helen
  HelenΜάιος 05, 2016 12:00 ΜΜ

  Όχι, δεν είναι δυνατό να γίνει αυτό.

Scroll to Top