BETA

Ανακοίνωση του προγράμματος της FOSSCOMM 2016

Εικόνα Alina

Ως γνωστον, το Fosscomm είναι ένα συνέδριο που οργανώνεται από τις ελληνικές κοινότητες του Ελεύθερου και Ανοιχτού Λογισμικού και για την φετινή χρονιά (2016), την διοργάνωσή του ανέλαβε το Πανεπιστήμιο Πειραιά, από την Software Libre Society, την κοινότητα ελεύθερου λογισμικού του Πανεπιστημίου Πειραιώς [δείτε: Γιατί να πάω στην FOSSCOMM και όχι για καφέ;].
Μετά την γνωστοποίηση των πρώτων παρουσιάσεων, δημοσιοποιήθηκε και η πρώτη έκδοση του προγράμματος, που θα έχει ως εξής:

 Χαιρετισμός

April 16 @ 10:30 - 11:00    
Πορτοκαλί Αμφιθέατρο   

 Από τα Ανοικτά στα Διασυνδεδεμένα Δεδομένα: Τεχνολογίες, Εφαρμογές

April 16 @ 11:00 - 12:00    
Πορτοκαλί Αμφιθέατρο   

Πες μου τι έκανες πέρυσι το καλοκαίρι: Η εμπειρία του GSOC

April 16 @ 11:00 - 12:00    
Αμφιθέατρο 001    

Στη σύντομη αυτή παρουσίαση θα μιλήσουμε για το Google Summer of Code, ένα ετήσιο πρόγραμμα της Google που απευθύνεται σε φοιτητές που επιθυμούν να συνεισφέρουν σε έργα ΕΛ/ΛΑΚ. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν κάθε χρόνο εκατοντάδες φοιτητές από όλο τον κόσμο, αποκτώντας γνώσεις αλλά και πολύ σημαντική εμπειρία σε μεγάλα έργα ΕΛ/ΛΑΚ. Παράλληλα, κερδίζουν κι ένα πολύ σημαντικό καλοκαιρινό χαρτζηλίκι κάνοντας "flip bits, not burgers" όπως λέει κι η ίδια η Google ενώ προσθέτουν και ένα πολύ σημαντικό έργο στο βιογραφικό τους.

The Nmap project

April 16 @ 11:00 - 12:00    
Αμφιθέατρο 002    

The presentation will revolve around the Nmap open source project. Topics that are going to be covered are: - How Google Summer of Code has shaped Nmap in what it is today. - The Nmap open source community. - My personal involvement with GSoC, Nmap and Ncrack. - Nmap hints & tips, easter eggs (sysadmins are going to love this).

WebRTC: What’s new in Firefox

April 16 @ 11:00 - 11:30    
Αμφιθέατρο 102    

Παρουσίαση των τελευταίων χαρακτηριστικών για WebRTC και media που συμπεριλήφθηκαν στον Firefox 44/45 και αναφορά στα νέα χαρακτηριστικά που έρχονται με τον Firefox 46/47 (είδη διαθέσιμα στο Nightly).

Παρουσίαση και αξιολόγηση εργαλείων διαβούλευσης στο πλαίσιο του έργου DemocracIT

April 16 @ 11:00 - 12:30    
Εργαστήριο 211    

Το DemocracIT είναι μια ανοιχτού κώδικα  πλατφόρμα που στοχεύει  στην βελτίωση της λειτουργιάς των ανοικτών διαβουλεύσεων  στο Open Gov (opengov.gr) μέσα από τον εμπλουτισμό και την ενδυνάμωση της διαδικασίας των δημοσίων διαβουλεύσεων. Επιτρέπει στους χρήστες να υποδείξουν προβλήματα πάνω στο κείμενο της διαβούλευσης (αόριστες εκφράσεις, προβληματικές αναφορές σε νόμους, νομικές αντιφάσεις κτλ).
Να κατηγοριοποιήσουν το κείμενο σε θεματικές κατηγορίες (hashtags).
Nα βαθμολογήσουν και να απαντήσουν σε σχόλια άλλων Να εντοπίζουν θέματα και υποθέματα  στα σχόλια της διαβούλευσης και ομαδοποίησή τους.
Να εντοπίζουν και να αντιπαράθετουν τμήματα κειμένου διαβούλευσης και τελικού νόμου.
Να βλέπουν στατιστικά στοιχεία.

Hackademic Challenges project

April 16 @ 11:00 - 13:00    
Εργαστήριο 210    

 

To Hackademic Challenges project, είναι ένα εργαλείο ανοικτού κώδικα που σας βοηθά να εξετάσετε τις γνώσεις σας σχετικά με την ασφάλεια web εφαρμογών. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να “επιτεθείτε” σε εφαρμογές web μέσα από ένα ρεαλιστικό αλλά ταυτόχρονα ελεγχόμενο και ασφαλές περιβάλλον.

Το Hackademic Project υλοποιήθηκε για την υποστήριξη του μαθήματος Ασφάλεια & Διαχείριση Δικτύων του τμήματος Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΤΕΙ Λάρισας. Στόχος του Hackademic Project είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τις τεχνικές, τα εργαλεία και την μεθοδολογία που χρησιμοποιούν κακόβουλοι hackers για την πραγματοποίηση δικτυακών επιθέσεων. Το Hackademic Project προσφέρει ένα ασφαλές εικονικό περιβάλλον στο οποίο οι φοιτητές μπορούν να επιχειρήσουν ανάλογες επιθέσεις προκειμένου να διαπιστώσουν την ευκολία με την οποία αυτές πραγματοποιούνται, αλλά και για να ενσωματώσουν τα κατάλληλα αντίμετρα στις δικές τους δικτυακές εφαρμογές.

i4free network

April 16 @ 11:00 - 11:30    
Αμφιθέατρο 101    

i4free network: a basic framework to build low-cost local mesh-clouds.

Υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας ανοικτής πρόσβασης προς τους χρήστες της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς

April 16 @ 11:30 - 12:00    
Αμφιθέατρο 101    

Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πειραιώς έχει αναπτύξει υπηρεσίες Ανοικτής Πρόσβασης για την εκπαίδευση και την έρευνα. Αυτές στηρίζονται σε λογισμικά Ανοικτού Κώδικα και απευθύνονται στο σύνολο του μελών του Πανεπιστημίου αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Σκοπός της εισήγησης είναι η ολοκληρωμένη παρουσίαση του συστήματος αυτού και των ωφελειών για το κοινό.

A community for programmers and writers – showmeyourcode.org

April 16 @ 11:30 - 12:30    
Αμφιθέατρο 102    

Αυτή τη στιγμή το ShowMeYourCode είναι ένα site στο οποίο ο καθένας μπορεί να αναρτεί opensource εφαρμογές και άρθρα και να κερδίζει, πέρα από την προβολή των έργων του, και χρήματα από διαφημίσεις ή δωρεές αν το επιθυμεί.

 CFEngine: Βάζοντας τα μηχανήματα σε σειρά

April 16 @ 12:00 - 12:30    
Αμφιθέατρο 101    

Περιγράφουμε την ανάγκη να (αυτο)ρυθμίζονται τα Linux boxen μας, με συνεχή επίβλεψη και προ-σχεδιασμό (provisioning). Εξηγούμε την αρχιτεκτονική του CFEngine, που είναι το πρώτο ιστορικά configuration management εργαλείο.

Ανάπτυξη Εργαλείων και Εφαρμογών Χωρικής Ανάλυσης με το πακέτο lctools της R

April 16 @ 12:00 - 13:00    
Αμφιθέατρο 001    

Γίνεται μια σύντομη παρουσίαση την τέταρτης έκδοσης του πακέτου χωρικής ανάλυσης lctools (https://cran.r-project.org/web/packages/lctools/index.html) της R καθώς και μία ή δύο εφαρμογές χωρικής ανάλυσης με τη βοήθεια του πακέτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δεύτερη έκδοση του lctools παρουσιάστηκε σε ειδική συνεδρία με τίτλο GIS and Spatial Analysis στις 3/4/2014 στη Λαμία στα πλαίσια του FOSSCOMM 2014. Γι' αυτό η φετινή παρουσίαση θα απευθύνεται σε χρήστες πιο εξοικειωμένους με την R και τη στατιστική ανάλυση. Γίνεται μια σύντομη παρουσίαση την τέταρτης έκδοσης του πακέτου χωρικής ανάλυσης lctools (https://cran.r project.org web/packages/lctools/index.html) της R καθώς και μία ή δύο εφαρμογές χωρικής ανάλυσης με τη βοήθεια του πακέτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δεύτερη έκδοση του lctools παρουσιάστηκε σε ειδική συνεδρία με τίτλο GIS and Spatial Analysis στις 3/4/2014 στη Λαμία στα πλαίσια του FOSSCOMM 2014. Γι' αυτό η φετινή παρουσίαση θα απευθύνεται σε χρήστες πιο εξοικειωμένους με την R και τη στατιστική ανάλυση.

A complete web design workflow using exclusively open source tools

April 16 @ 12:00 - 12:30    
Αμφιθέατρο 101    

A complete web design workflow using exclusively open source tools

F3-ERP: πρόοδος και διασύνδεση με συστήματα

April 16 @ 12:30 - 13:00    
Αμφιθέατρο 101    

Σύντομη αναφορά στα open-source ERPs και την κατάσταση του F3. Αρχιτεκτονική του OpenERP/F3. Συστατικά ενός τέτοιου συστήματος. Integration με ένα ERP, HTTP διασυνδέσεις, παραδείγματα και η γενικότερη εικόνα.

Open Source Tools in Earth Observation: The sentinel era

April 16 @ 13:00 - 13:30    
Αμφιθέατρο 001    

The field of machine learning and pattern recognition is proving to be more and more useful in solving a wide array of problems. Open Source software libraries that incorporate machine learning algorithms have played a very important role in the widespread use of artificial intelligence in applications and scenarios where processing and analysis of large amounts of data is needed, with the accuracy and detail that extends beyond the human capabilities.

Agile and Scrum in Open Source Projects

April 16 @ 13:00 - 13:30    
Αμφιθέατρο 102    

Agile and Scrum in Open Source Projects - How the agile mindset aligns with Open Source Philosophy - How Open Source projects can benefit from Scrum Processes About the presenter: Dimitris Baltas is an Open Source enthusiast and collaborator in various open source projects (brianium/paratest, tsevdos/greek-in-tech) While still coding, has been studying and applying Scrum for the last 3 years He is PSM, PSPO certified from scrum.org and an active member and blogger in agilegreece.

5 + 1 OWASP Projects που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σήμερα

April 16 @ 13:00 - 14:00    
Αμφιθέατρο 002    

Στην παρουσίαση αυτή θα μιλήσουμε για 5+1 έργα του OWASP που μπορείτε να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε άμεσα. Πρόκειται για τα: Top 10, Cheat Sheets, ZAP Proxy, OWTF, ASVS και το Hackademic. Θα μιλήσουμε αναλυτικά για κάθε ένα από αυτά τα project και θα δείξουμε στην πράξη πώς μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να βελτιώσετε ή να ελέγξετε την ασφάλεια των εφαρμογών που αναπτύσσετε. Στόχος μας είναι να μάθετε περισσότερα πράγματα για το OWASP.

Mastering the black magic of command injection attacks

April 16 @ 13:00 - 14:00    
Εργαστήριο 210    

This is a 45' hands-on workshop, which will target any kind of infosec enthusiasts to learn --in depth-- about command injection and exploitation techniques (via commix tool ), based on commix-testbed's attack scenarios. What workshop attendees should bring with them: A laptop with a virtualization software (i.e VMware , Virtualbox etc) and two VMs (virtual machines) pre-installed. The first VM will be the attacker's machine (i.e Kali Linux ) and the second one the target host.

Linux Διανομή Ασφάλειας

April 16 @ 13:00 - 14:00    
Πορτοκαλί Αμφιθέατρο    

Η Διανομή Ασφάλειας αφορά στην προετοιμασία από το ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ των κατάλληλων εργαλείων που θα επιτρέψουν την παραμετροποίηση μίας προεγκατεσημένης διανομής Ubuntu 14.04 με σκοπό τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος το οποίο είναι ασφαλές για χρήση από μαθητές Γυμνασίου. Στον ιστότοπο (http://secure-distro.cti.gr) θα βρείτε πληροφορίες για τις εφαρμογές που περιλαμβάνει η Διανομή Ασφάλειας, τεχνικές λεπτομέρειες υλοποίησης, ενημερώσεις για την πορεία του έργου κ.α.Επίσης υπάρχουν κατάλληλα links για μεταφόρτωση (downloading) της Διανομής Ασφάλειας σε κάθε νέα έκδοση αυτής

PROTOS: An Open Source Early Warning System

April 16 @ 13:00 - 14:00    
Αμφιθέατρο 002    

Το PROTOS χρησιμοποιεί τεχνολογίες Ανοικτού Λογισμικού σε όλα τα υποσυστήματα του και επίσης το τελικό παραδοτέο του θα συνοδεύεται από το πηγαίο κώδικα. Η κύρια αρχή λειτουργικότητας του στηρίζεται στην συλλογική ευφυία (crowdsourcing intelligence) και βασίζεται στην συλλογή πληροφοριών από τα αναχώματα ασφαλείας (firewalls) από μεγάλο αριθμό χρηστών. Ειδικότερα παρατηρώντας την συνολική αύξηση ή μείωση του ρυθμού επιθέσεων σε ένα αρκετά μεγάλο πλήθος υπολογιστών μπορεί να εκτιμηθεί αν υπάρχει αξιοσημείωτη κακόβουλη δραστηριότητα στο Διαδίκτυο.


INFO: Πατώντας το κουμπάκι: "Next Events »", στο επάνω και κάτω μέρος της σελίδας, βλέπετε όλες τις παρουσιάσεις, οι οποίες θα προστίθενται.
Ήδη είναι πολλές, σχεδόν τριπλάσιες από αυτές που βλέπετε εδώ.


>>> η σελίδα με το πρόγραμμα της Fosscomm 2016.
>>> η κεντρική ιστοσελίδα της Fosscomm-16.


Σαββατοκύριακο 16 και 17 Απρίλη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά
M. ΚΑΡΑΟΛΗ και Α. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 80, 18534 Πειραιάς.

 

View Larger Map

 • Σχόλια

4 Comments:

 1. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Απρ 08, 2016 15:14 ΜΜ

  Αν ξέρετε ποιο λεωφορείο πάει εκεί, πως πας δηλαδή, γράψτε το. Είχα μπει σε κάποια στιγμή σε μια σελίδα του ΟΑΣΑ με τα δρομολόγια αλλά μπερδεύτηκα.

 2. Εικόνα Helen
  HelenΑπρ 08, 2016 17:51 ΜΜ

  Από την σελίδα της εκδήλωσης:

  Με ΗΣΑΠ ή και Μετρό
  Επιβιβαστείτε στο συρμό του “Ηλεκτρικού” (ΗΣΑΠ) με κατεύθυνση προς Πειραιά. Μετεπιβίβαση από το μετρό στον “Ηλεκτρικό”(ΗΣΑΠ) μπορείτε να κάνετε στους σταθμούς Αττικής, Ομόνοιας και Μοναστηρακίου.
  Αποβιβαστείτε στην στάση “Φαλήρο” του ΗΣΑΠ και από εκεί κατευθυνθείτε προς την Λ.Ποσειδώνος στην στάση “ΗΣΑΠ Ν.ΦΑΛΗΡΟΥ” όπου μπορείτε να πάρετε οποιοδήποτε λεωφορείο περνάει (εκτός Χ96) και να κατεβείτε στην στάση “ΔΗΜΟΤΙΚΟ”. Στην συνέχεια θα περπατήσετε (ανηφορικά) την Καραολή & Δημητρίου μέχρι τον αριθμό 80.

  Μόνο Λεωφορεία
  Αν θέλετε χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα λεωφορεία που κάνουν στάση στις κοντινότερες στάσεις του Πανεπιστημίου Πειραιώς, “Δημοτικό” και Βενιζέλου , είναι τα εξής:
  Στάση “Δημοτικό” (Λεωφορεία με κατεύθυνση Πειραιά)
  040 , 049 , 130 , 217 ,218, 229 , 500 , 915 , A1 , B1 , E90
  Στάση “Βενιζέλου” (Λεωφορεία από Πειραιά)
  040 , 049 , 130 , 217 , 218 , 229 , 500 , 915 , Α1 , Β1

  Από το Λιμάνι του Πειραιά
  Από το λιμάνι του Πειραιά μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο “915” στην στάση “ΣΤΑΘΜΟΣ ΗΣΑΠ” ,όπου βρίσκεται απέναντι από τον σταθμό “Πειραιάς” της πράσινης γραμμής του μετρό, και να φτάσετε στην στάση “Βενιζέλου” πολύ κοντά στην σχολή. Από την στάση θα περπατήσετε (ανηφορικά) την Καραολή & Δημητρίου μέχρι την αριθμό 80 (Δείτε τον χάρτη).

  Από το αεροδρόμιο
  Αν έρχεστε από αεροδρόμιο μπορείτε:
  1. Να πάρετε το X96 και να κατεβείτε στην στάση “ΔΗΜΟΤΙΚΟ” και στην συνέχεια να ανεβείτε την Καραολή & Δημητρίου μέχρι την αριθμό 80.
  2. Να πάρετε την “μπλε” γραμμή του Μετρό και να μεταβείτε στο σταθμό “Μοναστηράκι”, όπου θα μεταβιβαστείτε στον συρμό του ΗΣΑΠ με κατεύθυνση προς Πειραιά και θα αποβιβαστείτε στον στον σταθμό “Φάληρο” και από εκεί κατευθυνθείτε προς την Λ. Ποσειδώνος στην στάση “ΗΣΑΠ Ν.ΦΑΛΗΡΟΥ” όπου μπορείτε να πάρετε οποιοδήποτε λεωφορείο περνάει (εκτός Χ96) και να κατέβετε στην στάση “ΔΗΜΟΤΙΚΟ”. Στην συνέχεια θα περπατήσετε (ανηφορικά) την Καραολή & Δημητρίου μέχρι τον αριθμό 80 (Δείτε τον χάρτη).

  Με προαστιακό από Κιάτο
  Αν έρχεστε μέσω προαστιακού (ΟΣΕ) είτε από “Κιάτο” , είτε από “Αεροδρόμιο” μεταβείτε στον σταθμό “Νερατζιώτισα” του προαστιακού (ΟΣΕ) και μεταβιβαστείτε στον συρμό ΗΣΑΠ με κατεύθυνση προς Πειραιά και θα αποβιβαστείτε στον στον σταθμό “Φάληρο” και από εκεί κατευθυνθείτε προς την Λ.Ποσειδώνος στην στάση “ΗΣΑΠ Ν.ΦΑΛΗΡΟΥ” όπου μπορείτε να πάρετε οποιοδήποτε λεωφορείο περνάει (εκτός Χ96) και να κατέβετε στην στάση “ΔΗΜΟΤΙΚΟ”. Στην συνέχεια θα περπατήσετε (ανηφορικά) την Καραολή & Δημητρίου μέχρι τον αριθμό 80 (Δείτε τον χάρτη).

  http://fosscomm.cs.unipi.gr/index.php/transportation/?lang=en

 3. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Απρ 08, 2016 18:43 ΜΜ

  Ευχαριστώ.

 4. Εικόνα fititis
  fititis (χωρίς επαλήθευση)Απρ 10, 2016 12:13 ΜΜ

  epeidi eimai fititis sto papei. perneis ilektriko kateveneis neo faliro, meta pas sti stasi leoforeion akrivos apenanti ( sto reyma pou paei pros peiraia enoeiete ) kai perneis opoiodipote leoforeio DEN exei 9 sto arithmo tou. Kateveneis sti stasi sti opoia tha deis ena megalo pet shop ( einai peripou 3-4 staseis ). Meta perpatima gia 10 lepta. Ekei akrivos pou se afinei to leoforeio eisai sti leoforo Ηρ. Πολιτεχνίου, akrivos mposta sou katheti einai i karaoli kai dhmtriou, tin pernis oli me ta podia me tin kateythinsi pou exoun ta aytokinita ( pros ta pano ). Apla tin perneis OLO eyteia kai tha vreis to papei. Logika tha einai poloi fitites ekei opos kai ego enoeite, gia na giriseis rota kanenan, einai eykolo!!

Scroll to Top