BETA

Πώς να μπλοκάρετε ανεπιθύμητες κλήσεις και μηνύματα [Android]

Εικόνα Evi

Εισαγωγή:

Το ότι ζούμε σε εποχές που η κατάργηση της ιδιωτικότητας συμβαίνει στην πράξη, δεν χρειάζεται επεξηγήσεις. Δεν είναι απλά και μόνο τα GPS, οι κεραίες των εταιρειών παροχής, ούτε η παρακολούθηση από NSΑ, άλλες κρατικές υπηρεσίες όλων των χωρών, οι ηλεκτρονικές κάρτες, η μη δυνατότητα απόκτησης ανώνυμου τηλεφωνικού αριθμού, κάμερες σε κάθε σημείο, οι καταγραφές κλήσεων, η συνεχής αστυνόμευση, είναι πως ο όρος "προσωπικά δεδομένα" είναι πλέον κάτι αστείο, ανύπαρκτο και οι μόνοι που τον χρησιμοποιούν είναι οι πολιτικάντηδες και όσοι δεν ενδιαφέρονται να υπάρχουν προσωπικά δεδομένα, προσωπικά απόρρητο και ιδιωτικότητα.
Οι λόγοι είναι προφανείς και τους έχουμε πει σε εκατοντάδες άρθρα στο osarena. Ζούμε την εποχή που τα νήματα τα κινούν απροκάλυπτα οι πολυεθνικές και το τραπεζικό σύστημα. Είμαστε στο σημείο που φτάνει το πλήρωμα του χρόνου που οι πολυεθνικές θα μοιράσουν τον κόσμο -ασχέτως της αναμεταξύ τους ανταγωνιστικότητας, τα συμφέροντα είναι ίδια- ασκώντας "κυβερνητικό ρόλο" -είναι αυτό που πρεσβεύει ο νεοφιλελευθερισμός άλλωστε που εξαπλώνεται σαν γάγγραινα σε ολόκληρο τον πλανήτη με συνέπεια τα επόμενα χρόνια να κυριαρχήσει, οδηγώντας σε αυτό το αποτέλεσμα..

Η νομοθεσία η ίδια σε παγκόσμια κλίμακα, είναι έτσι φτιαγμένη ώστε να ευνοεί τις μεγάλες εταιρείες, εις βάρος του "κοινού αισθήματος" και καταστρατηγώντας τα αυτονόητα. Τα δεδομένα πια έγιναν ψηφιακοί αριθμοί και κυκλοφορούν με τέτοιους φρενήρεις ρυθμούς στους υπολογιστές κάθε είδους και κάθε σκοπού εταιρείας, χρησιμοποιώντας τα κατά βούληση και ποτέ μα ποτέ για καλό.
Το να προσπαθήσει κάποιος να διαγράψει τα δεδομένα του πλέον, εκτός από την δύσκολη και καθόλου φιλική διαδικασία, είναι πρακτικά αδύνατον, καθώς αυτά βρίσκονται σε αναρίθμητα γραφεία, είτε αυτά είναι νομικά, είτε τραπεζικά, είτε τμήματα marketing, είτε άλλων εταιρειών που αναλαμβάνουν παροχή υπηρεσιών σε άλλες πιο μεγάλες (πχ σε τράπεζες, παρόχους τηλεφωνίας/internet, κλπ.)
Και βέβαια το θέμα δεν πρέπει να είναι καθόλου εκεί, όπως παραπλανητικά ισχύει. Το θέμα είναι πως δεν θα έπρεπε ως άτομα να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό, χάριν της πλασματικής ευκολίας και αδιάκοπου υπέρ-καταναλωτισμού. Είναι γεγονός ακόμα, ότι όσο πιο υπανάπτυκτη τεχνολογικά είναι μια χώρα ή μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, τόσο λιγότερο ενημερωμένοι είναι οι άνθρωποι, τόσο περισσότερο έλεγχο έχουν από εταιρείες και εξουσία, τόσο περισσότερο ασχολούνται με το Facebook και την trendy τεχνολογία και όλο και περισσότερο απαθείς παραμένουν στα τεκταινόμενα. Τα Βαλκάνια και η Ελλάδα, είναι το ιδανικότερο παράδειγμα όλων όσων μόλις αναφέραμε. Να επισημάνω εδώ πως ακόμα και τα βιογραφικά που μοιράζετε δεξιά και αριστερά, συλλέγονται και "βγαίνουν στο σφυρί", ιδιαίτερα αν εντοπίσατε "εργοδότες" μέσω αγγελιών, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένοι "εργοδότες" που δίνουν την ίδια αγγελία κάθε λίγο και λιγάκι. Μπαίνει μια εβδομάδα, εξαφανίζεται, και μετά από 2-3 εβδομάδες, ίσως και λιγότερο, ξαναβλέπεις την ίδια αγγελία σε ένα φαύλο κύκλο που διατηρείται μήνες.
Με όλα αυτά λοιπόν, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, πως όσοι λένε τα γνωστά:

δεν έχω τίποτα να κρύψω.
σιγά μην έχουν στοιχεία μου, εγώ προσέχω και ξέρω..

και άλλα αντίστοιχα, ότι είναι απολύτως ηλίθιοι [Μια επιστολή για τους: "Δεν έχω Τίποτα να κρύψω" [περί Ιδιωτικότητας]].

Και στο ερώτημα που προκύπτει:

Τι μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό;

δυστυχώς δεν έχω κάποιο how-to, κανένας δεν έχει, αν και η απάντηση είναι εύλογη και κατά βάθος μέσα του πιστεύω πως την γνωρίζει, μα το θέμα είναι πως αυτό δεν αρκεί, ούτε και είναι ο σκοπός του άρθρου.

Μπλοκάρισμα κλήσεων και sms

Εμείς πιο κάτω θα δούμε ορισμένους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να μπλοκάρετε τηλεφωνικούς αριθμούς και sms (μηνύματα) στην συσκευή σας Android. Με αυτόν τρόπο θα απαλλαγείτε οριστικά από τις ενοχλήσεις, απειλές και όλα τα υπόλοιπα, όπως για παράδειγμα από εισπρακτικές εταιρείες, τράπεζες, τηλέ-spam για προωθήσεις προϊόντων και άλλα τέτοια, όπως και οποιοδήποτε άλλο ενοχλητικό τηλέφωνο/sms σε προσωπικό επίπεδο. Είναι γεγονός πως το όλο θέμα καταντάει κουραστικό, ασκεί μεγάλη πίεση όλος αυτός ο φόρτος τηλεφωνημάτων από τον καθέναν, σχεδόν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και δημιουργεί δυσάρεστα συναισθήματα.
Να διευκρινίσουμε πιο πριν κάτι σημαντικό που πρέπει να γνωρίζετε, όταν σας καλούν από περιπτώσεις σαν τις πιο πάνω που αναφέραμε:

 • 1. Δεν δίνουμε ποτέ περαιτέρω στοιχεία ούτε επιβεβαιώνουμε τα στοιχεία μας. Ούτε καν τ' όνομά σας.
 • 2. Ζητάμε όλα τα στοιχεία αυτού που καλεί: Εταιρεία, Ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο που καλεί.
 • 3. Ενημερώνουμε αμέσως μετά να βγούμε από την σχετική λίστα.

 

Φυσικά το 3 δεν θα συμβεί ποτέ, ετσι κάντε τα υπόλοιπα δυο και αρνηθείτε οποιαδήποτε συνέχιση της κλήσης. Να αρνηθείτε και την οποιαδήποτε καταγραφή κλήσης και να λάβετε υπόψη σας πως ΔΕΝ είσαστε υποχρεωμένοι να συνομιλείτε με αυτούς που σας τηλεφωνούν, για παράδειγμα με τις εισπρακτικές. Αυτό δεν θα έχει την παραμικρή συνέπεια στην όποια εκκρεμότητα έχετε με αυτούς που εκπροσωπούν. Να θυμάστε πάντα πως οι τράπεζες είναι εχθροί σας και με τον εχθρό δεν διαπραγματεύεσαι ποτέ.

Να προσθέσουμε και κάτι σημαντικό, καθώς εκτός από τα πιο πάνω, υπάρχουν και αριθμοί αντίστροφης χρέωσης, δηλαδή χρεώνεται ο καλούμενος, Έτσι αν βρίσκετε αναπάντητες κλήσεις από αγνώστους σ' εσάς αριθμούς, καλό είναι πρώτα να κάνετε μια ΚΑΛΗ αναζήτηση στο διαδίκτυο γι' αυτούς. Τις περισσότερες φορές θα βρείτε από πού είναι και τι έχουν αναφέρει σχετικά και άλλοι άνθρωποι.
Να θυμάστε επίσης πως τα τηλεφωνικά κέντρα που καλούν δεν είναι τα ίδια. Μπορεί μια εταιρεία να έχει συνάψει συμβάσεις με πολλά τηλεφωνικά κέντρα ταυτόχρονα. Μπορεί σε κάποιους να έχει συμβεί να τους παίρνουν την ίδια μέρα για το ίδιο προϊόν και να αναρωτιούνται, "μα καλά αφού τους είπα όχι, γιατί ξανακαλούν;" Δηλαδή βρίσκουν τρόπους ώστε να υπερπηδούν τον νόμο -που είναι κομμένος και ραμμένος γι' αυτούς- που ορίζει πως δεν μπορεί να υπάρχει ενόχληση για το ίδιο θέμα καθημερινά, αλλά κάθε μέρα πάρα μέρα (!!!).
Στα ίδια πλαίσια -φυσικά- κινούνται και οι κατασκευαστές των smart-phοnes, αλλά και φυσικά και οι εταιρείες λογισμικού (Google, Apple, Microsoft, Blackberry), μην ενσωματώνοντας στις συσκευές/λειτουργικό δυνατότητα μπλοκαρίσματος κλήσεων και sms με μια κίνηση.

Η λύση υπάρχει πλαγίως, μα είναι πολύπλοκη και θα πρέπει να χωθείτε σε μενού, ρυθμίσεις, φραγές και προωθήσεις στον τηλεφωνητή. Η άλλη λύση θα ήταν το rooting της συσκευής, αλλά ωστόσο αυτό δεν είναι εύκολο και επιπλέον χρειάζεται και μια έξτρα διαδικασία για τον αποκλεισμό κλήσεων/sms. Έτσι θα πρέπει να στραφείτε σε ειδικευμένες γι' αυτόν τον λόγο εφαρμογές (apps) που θα είναι απλές στην χρήση τους -μπορώντας με ένα-δυο tap να μπλοκάρετε τον οποιοδήποτε ανεπιθύμητο, για εσάς, αριθμό που σας ενοχλεί είτε με κλήσεις, είτε με μηνύματα.

Android apps για μπλοκάρισμα τηλεφωνικών αριθμών

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που σαν βασικό σκοπό έχουν τον αποκλεισμό εισερχομένων φωνητικών κλήσεων/sms. Ο βαθμός επιτυχίας του αποκλεισμού εξαρτάται από τον κατασκευαστή του smartphone, άλλα κυρίως από την έκδοση Android που έχει η συσκευή. Αυτό άλλωστε ισχύει σχεδόν για όλες τις apps καθώς διαφορετική συμπεριφορά έχει μια πιο παλιά έκδοση, από μια πιο πρόσφατη. Ακόμα κάποιες είναι δωρεάν, άλλες επί πληρωμή, ενώ υπάρχουν και αυτές που για περισσότερα (και πιο ουσιαστικά) χαρακτηριστικά και λειτουργικότητα ζητούν πληρωμή. Επίσης υπάρχουν και άλλες που έχουν επιπλέον χαρακτηριστικά, διαθέτοντας συν τα άλλα και αυτό του μπλοκαρίσματος αριθμών.
Ο τρόπος λειτουργιας τους είναι παρεμφερής και επικεντρώνεται στα εξής σημεία:

 1. Δημιουργία λίστας με τους ενοχλητικούς αριθμούς, είτε από αυτούς που υπάρχουν καταχωρημένοι στην συσκευή σας, στο μητρώο κλήσεων, είτε προσθέτοντας μόνοι σας, όποιον/ους θέλετε.
 2. Λαμβάνοντας μία κλήση από έναν αριθμό που έχετε καταχωρήσει στην λίστα ανεπιθύμητων, η εφαρμογή δουλεύει αυτοματοποιημένα στο παρασκήνιο, στέλνοντας σήμα κατειλημμένου στον καλούντα κάθε φορά που θα σας καλεί.

Είναι επίσης σημαντικό να λάβετε υπόψη σας πως δεν πρέπει να έχετε δυο ή περισσότερες τέτοιου είδους apps στην συσκευή σας, καθώς μπορεί να δημιουργηθούν ασυμβατότητες και άλλα προβλήματα όταν συνυπάρχουν στην ίδια συσκευή. Συνεπώς αν θέλετε να δοκιμάσετε περισσότερες από μια πριν καταλήξετε, θα πρέπει να απεγκαταστήσετε την προηγούμενη προτού εγκαταστήσετε την επόμενη.

Επειδή όπως είπαμε γίνεται χαμός με τέτοιου είδους apps, εμείς διαλέξαμε τρεις που τις δοκιμάσαμε και πραγματικά κάνουν πολύ καλή δουλειά, ενώ συν τ' άλλα κάνουν και για πιο παλιές εκδόσεις του Android. Η σειρά παρουσίασής τους πιο κάτω είναι τυχαία:

BlackList

Ενα εργαλείο φιλτραρίσματος και αποκλεισμού κλήσεων/μηνυμάτων. Δημουργήστε μία "μαύρη λίστα" (Blacklist) και παραμείνετε ασφαλείς με το Android τηλέφωνό σας. Πρόκειται για μία απλή εφαρμογή, πλούσια όμως σε υπηρεσίες για την διαχείριση μη επιθυμητών κλήσεων/μηνυμάτων κειμένου.
Η εφαρμογή αυτή διεργάζεται τις ταυτότητες των καλούντων αριθμών (εισερχόμενοι αριθμοί). Οι εισερχόμενοι αριθμοί μπορούν να οργανωθούν σε λίστες όπως αυτές των Blacklist ή Εξαιρέσεις, και να τους διαχειριστείτε ανάλογα με τις ρυθμίσεις αποκλεισμών.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η πρόσφατη αναβάθμιση έχει ένα σφάλμα και σε μερικά τηλέφωνα δεν εμφανίζεται το κείμενο των Ρυθμίσεων, προσπαθήστε να πατήσετε το εικονίδιο Μενού.

-Αυτή η εφαρμογή έχει πρόσβαση σε:
 1. Αγορές εντός εφαρμογής: Επιτρέπει στο χρήστη να πραγματοποιεί αγορές μέσα από αυτήν την εφαρμογή
 2. Ιστορικό συσκευής και εφαρμογών: Επιτρέπει στην εφαρμογή να βλέπει ένα ή περισσότερα από: πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα στη συσκευή, τις εφαρμογές που εκτελούνται, το ιστορικό περιήγησης και τους σελιδοδείκτες
 3. Επαφές: Χρησιμοποιεί τα στοιχεία των επαφώνSMS: Χρησιμοποιεί ένα ή περισσότερα από: SMS, MMS. Ενδέχεται να ισχύουν χρεώσεις.
 4. Τηλέφωνο: Χρησιμοποιεί ένα ή περισσότερα από: τηλέφωνο, αρχείο καταγραφής κλήσεων. Ενδέχεται να ισχύουν χρεώσεις.
 5. Φωτογραφίες/Μέσα/Αρχεία: Χρησιμοποιεί ένα ή περισσότερα από: τα αρχεία της συσκευής σας, όπως εικόνες, βίντεο ή ήχο, τις εξωτερικές μονάδες αποθήκευσης της συσκευής
 6. Αναγνωριστικό συσκευής και πληροφορίες κλήσεων

 

GooglePlay

Κάνει πράγματι δουλειά, όμως έχει πολλά δικαιώματα στην συσκευή και στις πληροφορίες μας, ενώ στέλνει μηνύματα, σαν αυτά που παίρνουμε όταν χάσουμε μια κλήση, όταν λαμβάνονται ανεπιθύμητα τηλεφωνήματα. Έχει και άλλα επιπλέον χαρακτηριστικά, για τα οποία ζητάει χρήματα προκειμένου να τα ξεκλειδώσει.

Calls Blacklist - Call Blocker

Μια πιο απλή και επικεντρωμένη μόνο σε αυτό εφαρμογή που σας επιτρέπει εύκολα να δημιουργήσετε μια black-list με ανεπιθύμητα τηλέφωνα/sms. Λειτουργεί ακόμα πιο έξυπνα από το BlackList, καθώς είναι πολύ πιο ελαφρύ και δεν κάνει συνεχή χρήση της μπαταρίας παρά μόνο όταν πρέπει. Διαθέτει επίσης και κάποιες βολικές επιλογές ρύθμισης, όπως την ικανότητα να μπλοκάρετε ιδιωτικούς αριθμούς ή να απενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις. Επίσης και τα δικαιώματα που ζητάει είναι αυτά που πραγματικά χρειάζεται και χωρίς να ζητάει μετά χρήματα για ξεκλείδωμα επιπλέον χαρακτηριστικών.

-Αυτή η εφαρμογή έχει πρόσβαση σε:

 • Ταυτότητα: Χρησιμοποιεί ένα ή περισσότερα από: λογαριασμοί στη συσκευή, προφίλ δεδομένων
 • Επαφές: Χρησιμοποιεί τα στοιχεία των επαφών
 • Τηλέφωνο: Χρησιμοποιεί ένα ή περισσότερα από: τηλέφωνο, αρχείο καταγραφής κλήσεων. Ενδέχεται να ισχύουν χρεώσεις.
 • Αναγνωριστικό συσκευής και πληροφορίες κλήσεων

 

GooglePlay

Για εμένα ακόμα καλύτερο από το προηγούμενο, κάνει αυτό που πρέπει, χωρίς άλλες λειτουργίες και χωρίς να μπλέκεται στα πόδια σας χωρίς λόγο.

Calls Blacklist - Call Blocker

Για εμένα αυτό είναι από τα καλύτερα και το συγκεκριμένο χρησιμοποιώ, έχει το πιο απλό και πιο γρήγορο περιβάλλον, επιτρέπει την πολύ εύκολη επιλογή αριθμών/sms για μπλοκάρισμα, με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και CPU και χωρίς διαφημίσεις. Εκτός της black-list, δίνει και επιλογή για white-list ώστε να εισάγετε νούμερα που σε όποια πολιτική εφαρμόσετε στην συσκευή σας, δεν θα χάνετε κλήσεις και μηνύματά τους σε καμία περίπτωση. Θα μπορούσε ωστόσο να είχε λιγότερα δικαιώματα στην συσκευή.

-Αυτή η εφαρμογή έχει πρόσβαση σε:

 • Ιστορικό συσκευής και εφαρμογών Επιτρέπει στην εφαρμογή να βλέπει ένα ή περισσότερα από: πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα στη συσκευή, τις εφαρμογές που εκτελούνται, το ιστορικό περιήγησης και τους σελιδοδείκτες
 • Ταυτότητα Χρησιμοποιεί ένα ή περισσότερα από: λογαριασμοί στη συσκευή, προφίλ δεδομένων Επαφές Χρησιμοποιεί τα στοιχεία των επαφών SMS Χρησιμοποιεί ένα ή περισσότερα από: SMS, MMS. Ενδέχεται να ισχύουν χρεώσεις.
 • Τηλέφωνο Χρησιμοποιεί ένα ή περισσότερα από: τηλέφωνο, αρχείο καταγραφής κλήσεων. Ενδέχεται να ισχύουν χρεώσεις.
 • Φωτογραφίες/Μέσα/Αρχεία Χρησιμοποιεί ένα ή περισσότερα από: τα αρχεία της συσκευής σας, όπως εικόνες, βίντεο ή ήχο, τις εξωτερικές μονάδες αποθήκευσης της συσκευής
 • Πληροφορίες σύνδεσης Wi-Fi Επιτρέπει στην εφαρμογή την προβολή πληροφοριών σχετικά με τα δίκτυα Wi-Fi, όπως εάν το Wi-Fi είναι ενεργοποιημένο και τα ονόματα των συνδεδεμένων συσκευών Wi-Fi.
 • Αναγνωριστικό συσκευής και πληροφορίες κλήσεων Επιτρέπει στην εφαρμογή να προσδιορίζει τον αριθμό τηλεφώνου και τα αναγνωριστικά συσκευών, εάν μια κλήση είναι ενεργή, καθώς και τον απομακρυσμένο αριθμό που συνδέεται από μια κλήσεις

 

GooglePlay

Ευνόητο βέβαια, πως όλες δίνουν την επιλογή επανεξέτασης της black-list και αναθεώρησης των αριθμών που έχετε εισάγει.

Μπλοκάρετε λοιπόν όσους καταχρηστικά σας ενοχλούν, αν μη τι άλλο εξασφαλίζοντας την ηρεμία σας. Προσωπικά έχω μπλοκάρει τους παρόχους κινητής και σταθερής, δεν με ενδιαφέρουν τα νέα super-duoer συμβόλαια και προσφορές τους, ούτε τα διαφημιστικά τους banners και διάφορες διαφημιστικές που κατά καιρό με ενοχλούσαν, προσθέτοντας φυσικά ό,τι νεότερο προκύπτει.

 • Σχόλια

8 Comments:

 1. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΦεβ 06, 2015 20:28 ΜΜ

  περα απο το 2ο που ζηταει καποια δικαιωματα σχετικα με το μητρωο κλησεων και τις επαφες (λογικο για εφαρμογη τετοιου ειδους), τα αλλα 2 ζητανε υπερβολικα πολλα και παραλογα δικαιωματα. εγω προσωπικα δεν θα τα εκανα καν εγκατασταση σε δικη μου συσκευη τα 2 απο αυτα. και ΑΝ τα εκανα, θα επεβλεπα συνεχεια τη δραστηριοτητα τους, κυριως στο ιντερνετς, να μην phone-home. το 2 θα το δοκιμαζα αν δεν ειχα ξεθαψει τις ρυθμισεις του android (οι οποιες εχεις δικιο, οτι, ειναι οντως σε λιγο περιεργο σημειο, και καποιος που δεν ξερει, δεν τις βρισκει, παρα μονο ψαχνωντας).

  τα αλλα 2 μπορει να τα δοκιμαζα, ΜΟΝΟ αν ειχα ενα παλιο κινητο, χωρις στοιχεια λογαριασμων μεσα (ολοι οι λογαριασμοι διαγραμμενοι, τα δεδομενα των εφαρμογων επισης, και ολες οι υπηρεσιες play κλειστες, και με περασμενο firewall ρυθμισμενο να μπλοκαρει τα παντα), χωρις αρχεια φωτογραφιων, βιντεο, κλπ, χωρις καμια αλλη εφαρμογη περασμενη, περα απο αυτα. γενικα οταν βρισκω εφαρμογες που ζητανε υπερβολικα πολλα δικαιωματα, παντα τις δοκιμαζω για καποιο καιρο σε εξομοιωτη, πριν τις περασω στο κινητο, και τις μπλοκαρω απο την προσβαση δικτυου με το firewall.

 2. Εικόνα Evi
  EviΦεβ 07, 2015 00:53 ΠΜ

  Έτσι ειναι Dark, η δεύτερη είναι η πιο καλή από θέμα λιγότερων δικαιωμάτων, η τρίτη η πιο απλή από όλες στην χρήση της και με επιπλέον την white-list, ενώ η πρώτη είναι η πιο δημοφιλής, αλλά και η χειρότερη σε θέμα δικαιωμάτων και διαφημίσεων.
  Όμως οι τρεις αυτές είναι πραγματικά οι πιο αποτελεσματικές από τς δεκάδες αντίστοιχες που κυκλοφορούν.

 3. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΦεβ 07, 2015 03:14 ΠΜ

  α, και μιας που με ηρθε... αυτο που λες για τα μηνυματα, οτι οι περισσοτερες απο αυτες στελνουν μηνυμα οτι μπλοκαριστηκε καποια κληση (οπως οταν χανουμε καποια κανονικη κληση, που ερχονται τα μηνυματα απο την εταιρια κινητης), υπαρχει λυση. αν δεν χρησιμοποιεις τα μηνυματα (ειτε να στελνεις, ειτε να σε στελνουν), κανεις disable τη messaging service και τελος τα εκνευριστικα μηνυματα. βεβαια αυτο το κανεις οταν δεν χρησιμοποιεις καθολου SMS, γιατι αλλιως θα χανεις ολα τα SMS που σε ερχονται (προφανως θα με πεις). νομιζω βεβαια οτι εχει και το android δυνατοτητα για μπλοκαρισμα sms, χωρις να χρειαζεται να θυσιασεις στον ΚΘΟΥΛΟΥ το messaging service ολοκληρο. δεν ειμαι ομως απολυτα σιγουρος, γιατι δεν θυμαμαι σε τι εκδοση android το ειχα δοκιμασει. μπορει και να μην υπαρχει πλεον στις νεες εκδοσεις.

  αυτο με τις δημοφιλεις εφαρμογες ομως ειναι και λιγο μουφα, οπως ευκολα θα καταλαβες απο την 1η εφαρμογη. μπορει να πετυχεις μια δημοφιλη εφαρμογη τελειως αμφιλεγομενη, και να πετυχεις μια αλλη που την εχουν βαθμολογησει πατο, που να ειναι κορυφαια. εκει απλα να εχεις κουραγιο (και εξομοιωτη, γιατι απο το βαλε-βγαλε εφαρμογες, η flash μνημη του κινητου φθειρεται ανεπανορθωτα, συν οτι αν πετυχεις κατι κακοβουλο διακινδυνευεις οτι εχεις μεσα στο κινητο) να κατεβαζεις και να δοκιμαζεις. και ενω γενικα τα σχολια αποκατω βοηθανε, σε πολλες περιπτωσεις, ειναι αστα να παν. σχολια που ειναι π.χ. μονο ενα rating (ειτε καλο ειτε κακο) χωρις να γραφουν τιποτα απολυτως (ουτε καν μια ονομασια, λες και ειναι σπαμ), εγω τα προσπερναω χωρις να τα λαμβανω καν υποψη μου. σαν να μην υπαρχουν.

  ετσι πετυχα εγω το spectra live (συστηματακι sound monitoring σαν την pulse console στο λινουκς, κατι που εψαχνα πολυ καιρο τωρα). ολοι εθαβαν την εφαρμογη σαν αχρηστη. κατι αλλες που κατεβασα με "γαλονια και γαλονια" σε βαθμολογιες και downloads, ηταν αχρηστες. ολοι οσοι εθαβαν την εφαρμογη, ηταν ασχετοι με τεχνικη ηχοληψια. αλλοι δεν ηξεραν καν τι ακριβως κανει (αφου δεν ξερεις τι ακριβως κανει, τι κατεβαζεις βρε πτηνομυαλε? και μετα μπαινεις και θαβεις), πως να τη ρυθμισουν (το tutorial που βγαζει στο μενου του, το ειδες καθολου?), οτι ηταν ιος γιατι κολλαγανε τα κινητα τους (αν εχεις κανα κινητακι 2.3.6 με 800 επεξεργαστουλη, τι περιμενεις? FFT monitor ειναι. το περιεργο θα ηταν αν δεν κολλαγε σε τετοιο κινητακι), οτι ειναι μουφα γιατι δεν κανει ηχογραφηση (το MONITORING που αναφερει στη περιγραφη, το'δες?... μυιγα... ε, μυιγα)

 4. Εικόνα AndreasV
  AndreasVΦεβ 07, 2015 11:17 ΠΜ

  @Evi εγώ βρήκα το άρθρο σου καταπληκτικό, τόσο από θέμα τοποθέτησης (   ) όσο κι από θέμα μελέτης των εφαρμογών.

  Σ' ευχαριστούμε πολύ.

  Επίτρεψε μου 1-2 παρατηρήσεις:

  Έχεις δίκιο σε αυτά που γράφεις για τις μεθοδεύσεις πολλών εταιριών marketing, selection, factoring κλπ. Φυσικά δεν το κάνουν όλες, αλλά απ' ότι φαίνεται το κάνουν αρκετές. Μάλιστα κάποια εποχή είχε πάρει μορφή επιδημίας: Αν θυμάσαι τότε που οι περίφημες εταιρίες factoring είχαν πρόσβαση (παράνομη βέβαια) ακόμα και στο Ε9 και που σε έπαιρναν τηλέφωνο ότι ώρα γούσταραν και σε απειλούσαν ή σε έβριζαν στην κυριολεξία! Πραγματικά πολλές φορές είχα σκεφτεί να πάω να βρω κάποιον από αυτούς face to face... anyway! Ευτυχώς, αυτά έχουν ηρεμήσει κάπως, και ξέρετε γιατί; Διότι τσάκωσε μερικούς η ΑΔΑΕ και τους έχωσε καμια 100.000€ πρόστιμο, έχωσε και κανά δυό στην ψειρού και καλμάρανε κάπως μερικά λαμόγια!

  Αυτό που θέλω επίσης να πω είναι οτι ο νόμος υπάρχει, τουλάχιστον για Ευρώπη και είναι αρκετά αυστηρός για τα προσωπικά δεδομένα. Επίσης υπάρχει και η περίφημη λίστα Robinson που πρέπει, κάθε χρήστης που ζητά να βγει να από ένα κανάλι επικοινωνίας (π.χ. κινητό), να ενημερώνεται η λίστα και αμέσως την "τσιμπάνε" όλες οι εταιρίες. Δεν το κάνουν όμως όλες ούτε σέβονται όλες τον νόμο και κατά συνέπεια απλά παρανομούν εις βάρους σου.

  Το 85% των προσεγγίσεων είναι παράνομες και ΠΡΕΠΕΙ πάντα να ζητάς εσύ πρώτα στοιχεία και να λες, θα σας πάρω πίσω. Φυσικά έχεις και το δικαίωμα να κινηθείς νομικά που κατά πάσα πιθανότητα θα δικαιωθείς, αν και θα έχεις χάσει χρόνο και χρήμα στα δικαστήρια... κλπ κλπ.

  Επίσης μου άρεσε που είχες το "εν κατακλείδι..." στο άρθρο σου, δηλαδή ΟΚ ωραία όλα αυτά, αλλά εμένα μου αρέσει και χρησιμοποιώ το ΤΑΔΕ κλπ.

   

  Thank you!

   

 5. Εικόνα Evi
  EviΦεβ 07, 2015 17:02 ΜΜ

  Ευχαριστώ για τις συμπληρώσεις Αντρέα, πράγματι ισχύουν αυτά, βρήκα πολλά στοιχεία και αναφορές στην μικρή ερευνά μου.

  Το άρθρο, που τεχνικά είναι μέτριο, είχε ως στόχο την παρουσίαση λίγων, πολύ απλών και όσο το δυνατό πιο εμπίστων εφαρμογών, να μπορούν δηλαδή να χρησιμοποιηθούν άμεσα από τον καθέναν και κάθε μια και χωρίς να τους μπλέξουμε με τεχνικές και άσκοπες λεπτομέρειες. Αυτό γιατί το τελευταίο διάστημα έχω βρεθεί μάρτυρας σε αρκετές καταστάσεις με πιέσεις από εισπρακτικές εταιρείες σε ανθρώπους που κυριολεκτικά δεινοπαθούν, που πληρώνουν με δόσεις ακόμα και το ρεύμα, μα και σε ακόμα πιο χειρότερες καταστάσεις. Μάλιστα σε μια περίπτωση που άκουσα και εγώ από ανοιχτή ακρόαση, κάποιος Γιάννης Μ. από την εισπρακτική εταιρεία "Μέλλον", μίλησε πολύ έντονα και προσβλητικά σε ηλικιωμένο άνθρωπο που κυριολεκτικά δεν του φτάνουν ούτε φάρμακα να πάρει. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, είδα πως τον τελευταίο χρόνο έχουν επανέλθει δυναμικά όλες αυτές οι εταιρείες, προσπαθώντας να εκβιάσουν τους ανθρώπους. Ίλιγγο προκαλούν και τα κέρδη τους, το 2011 ήταν κάπου στα 200 εκατομμύρια ευρώ. Όλο αυτό δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, αλλά το σημαντικότερο είναι πως όλη αυτή η πίεση δημιουργεί άσχημα συναισθήματα και απελπιστικές σκέψεις σε πολλούς ανθρώπους.

  @DarkGorth, το κριτήριό μου για την δημοφιλέστερη δεν ήταν φυσικά το Gplay, άλλωστε δεν είναι αυτή η πιο δημοφιλής εκεί, αλλά οι παρουσιάσεις τέτοιων apps στον παγκόσμιο ιστό.

 6. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΦεβ 07, 2015 17:51 ΜΜ

  καλα, ειδικα αυτες οι κωλοεισπρακτικες, ειναι οτι χειροτερο. εγω απορω ποιοι πανε και δουλευουν για αυτα τα κατακαθια που τις εχουν και τις διευθυνουν. γιατι οποιος ειναι φυσιολογικος ανθρωπος, σαν εσενα, εμενα, η, τον οποιονδηποτε, απλα δεν θα αντεξει τετοια καταντια, οσο αναγκη και αν εχει τα λεφτα. που τα οποια λεφτα "πληρωνουν", δεν φτανουν ουτε για τσιχλες. αν φυσικα πληρωνουν και δεν τη βγαζουν (οπως κανουν οι περισσοτεροι απο δαυτους ειδικα τη σημερινη εποχη) με το "κουστουμακι" του στυλ "θα ερθεις δοκιμαστικα για ενα μηνα και αν κανεις, σε κραταμε". και φυσικα στον μηνα επανω σε διωχνουν για να παρουν αλλον με τον ιδιο τροπο.

  πιστευω οτι για να πας εκει και να βριζεις κοσμο παιζοντας το μαγκακι εκ του ασφαλους, απο το τηλεφωνο, πρεπει να εισαι ηδη θρασυδειλο, κομπλεξικο, κακιασμενο, ανθρωπακι, για να το κανεις χωρις ενδοιασμους. καποιος που δεν ειναι ετσι απο φυσικου του, θα αντεξει (αν αντεξει και δεν σηκωθει να φυγει ηδη απο τα "σεμιναρια" που κανουν αρχικα) μερικες μερες και θα τους διαολοστειλει και σηκωθει να φυγει. ποιος φυσιολογικος ανθρωπος θα αντεξει, να παιρνει ανθρωπους, αλλους απορους, αλλους αρρωστους, κλπ, σε οτι ακυρες ωρες βρει, μεσημερι, μεσανυχτα, οποτεδηποτε, και να βριζει σαν λιμενεργατης, και να καταριεται, για "χρωστουμενα"?

  στο εξωτερικο οταν κανεις τηλεφωνικη συνδεση υπαρχουν κατι λιστες που επιλεγεις (κατι σαν το adblock φαντασου), που ειναι αποκλεισμος, εισπρακτικων, τηλεπωλησεων, κλπ αλλων τηλεφωνικων σπαμ. οποτε ο παροχος μπλοκαρει ολες τις κλησεις που προερχονται απο τους αριθμους που ειναι καταχωρημενοι στη λιστα. δεν ξερω τι αποτελεσμα εχει και αν το τηρουν, μιας που δεν ζω στο εξωτερικο, αλλα φαινεται υποσχομενο, αν εφαρμοζοταν και εδω, αλλα σωστα. οχι οπως τωρα, που ναι μεν "υπαρχει νομος" (υπαρχει?), αλλα ο καθε ακυρος σε παιρνει οτι ωρα τον ερθει, και οσες φορες τον ερθει, για οτι αηδια μπορεις να φανταστεις, χωρις να εχει καθολου κυρωσεις. απο εισπρακτικες, μεχρι ηλιθια γκαλοπ για ζωακια (οχι δεν κανω πλακα. μια μαλακω με ειχε παρει 4 το μεσημερι για να με ρωτησει "τι ζωακι εχω σπιτι μου" για μια "ερευνα").

  και το χειροτερο με τα τηλεφωνικα σπαμ, ειναι οτι αναγκαζεσαι να τα υποστεις, θελεις δεν θελεις, οτι ωρα και να ειναι, οσο ηλιθια και αν ειναι. τα μειλ σπαμ, λες ενταξει, ειναι αχρηστα, αλλα τα βλεπεις μονο καποια στιγμη ΟΤΑΝ θα παρεις το ταχυδρομειο σου, η, ΟΤΑΝ θα ανοιξεις το email σου. τα τηλεφωνικα αναγκαζεσαι ειτε να σηκωσεις το τηλεφωνο, και να αφησεις τη δουλεια που κανεις στη μεση, ειτε να το αφησεις να χτυπαει μεχρι να το κλεισουν, (και να σε σπασει τα νευρα, γιατι οι μαλακες επιμενουν και το κρατανε 10 ωρες μεχρι να κλεισει τη γραμμη ο παροχος), η, να σε ξυπναει μεσ'το μεσημερι, η, τη νυχτα, χωρις να υπολογιζουν ωρες κοινης ησυχιας, χωρις να υπολογιζουν τιποτα. η, αν εισαι καφρος, να ξηλωσεις το καλωδιο και να μην εχεις τηλεφωνο, και οποιος θελει, με skype, η, linphone.

 7. Εικόνα Paris
  Paris (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 21, 2016 12:04 ΜΜ

  Μπορεί κάποιος να μου πει πώς μπορώ να αποκλείσω οποιονδήποτε καλούντα,εκτός απο αριθμούς της επιλογής μου στο BlackBerry Z10 !

 8. Εικόνα γιάννης
  γιάννης (χωρίς επαλήθευση)Απρ 11, 2016 14:24 ΜΜ

  Καλημέρα
  Αυτές τις εφαρμογές, που τις βρίσκουμε

Scroll to Top