BETA

Δημιουργήστε την πρώτη Android εφαρμογή σας! (μάθημα 3ο)

Εικόνα Michail

Έχοντας ήδη δει το πως δημιουργούμε ένα Android Development Environment (μάθημα 1ο) και έναν Android emulator (μάθημα 2ο) στο σύστημα μας, ήρθε η ώρα για να δημιουργήσουμε την πρωτη Android εφαρμογή μας.
[box color=blue]Οι οδηγίες δίνονται μέσα από λειτουργικό σύστημα Windows[/box]

Τώρα που έχετε ολοκληρώσει την εγκατάσταση και την ρύθμιση του Android SDK, είσαστε έτοιμοι να δημιουργήσετε και να τρέξετε το πρώτο σας Android Project. Στο σημερινό μάθημα θα δούμε όλα τα βήματα που απαιτούνται για την δημιουργία και την εκτέλεση μιας Android εφαρμογής. Στο παράδειγμα που ακολουθεί θα δεχτούμε όλες τις προκαθορισμένες ρυθμίσεις, οπότε δεν θα χρειαστεί να γράψουμε ούτε μια γραμμή κώδικα!

Σαν πρώτο βήμα, ξεκινήστε το Eclipse. Ύστερα, πηγαίνετε στο File από το κύριο μενού και επιλέξτε New και έπειτα Project:

Όταν εμφανιστεί το New Project παράθυρο, κάνετε κλικ επάνω στον Android φάκελο και από τα περιεχόμενα του επιλέξτε Android Project.
Πατήστε το κουμπί NEXT για να συνεχίσετε στο επόμενη βήμα:

Τώρα έχετε στην οθόνη σας το Create Android Project παράθυρο. Δίνουμε ένα όνομα στο project μας, και αν δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, δεχόμαστε την προκαθορισμένη τοποθεσία που μας προτείνει ο wizard για την αποθήκευση του project μας.
Πατήστε NEXT για να συνεχίσετε στο επόμενο βήμα:

Η λίστα με τα APIs που βλέπετε εδώ, εξαρτάται από τα APIs που αποφασίσαμε να κατεβάσουμε με τον SDK Manager.
Αν θέλετε να δείτε περισσότερα APIs διαφορετικών εκδόσεων Android, τότε χρησιμοποιήστε τον SDK Manager κατεβάστε τα και μετά επιστρέψτε πίσω στο New Android Project Wizard.
Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, προτιμώ να επιλέξω το Android 2.1 API. Αυτό το API (ή οποιοδήποτε άλλο εσείς επιλέξετε) θα χρησιμοποιηθεί από τον compiler για να επαληθεύσει τον κώδικα του project πριν το εκτελέσει. Πατήστε το κουμπί NEXT για να συνεχίσετε:

Φτάνουμε στο πιο σημαντικό παράθυρο (Application Info) της διαδικασίας δημιουργίας ενός Android Project το οποίο καθορίζει το όνομα της εφαρμογής, όπως και το όνομα της java κλάσης η οποία θα εκτελεστεί. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
-Στο πεδίο Application Name γράφουμε το όνομα που θέλουμε να δώσουμε στην εφαρμογή μας. Είναι το ίδιο όνομα που θα εμφανίζεται και στην Android συσκευή όταν εγκαταστήσουμε την εφαρμογή μας. Οπότε προσέξτε με την ονομασία.
-Κάθε κλάση στον προγραμματισμό και ειδικότερα στην java περιέχεται μέσα σε ένα πακέτο.
Τα packages, όπως είναι η ονομασία τους, ταξινομούν και ομαδοποιούν .java αρχεία για ευκολότερη αντιμετώπιση προβλημάτων σε επίπεδο κώδικα αλλά και για να καθορίζουν δικαιώματα πρόσβασης. Σε εφαρμογές Android είναι υποχρεωτικό να δημιουργήσουμε ένα πακέτο μέσα στο οποίο θα περιέχεται η java κλάση της Android εφαρμογής.

-Το όνομα του Activity είναι το όνομα της java κλάσης μέσα από την οποία ξεκινάει η εκτέλεση της Android εφαρμογής. Θα αναλύσουμε αυτή την κλάση εκτενέστερα σε μελλοντικά μαθήματα.
Ο αριθμός στο πεδίο Minimum SDK βασίζεται στην επιλογή του API που κάναμε στο προηγούμενο βήμα. Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε αυτό τον αριθμό.
Όταν συμπληρώσετε τα αναγκαία πεδία, θα ενεργοποιηθεί το κουμπί FINISH:

Μετά το τέλος της διαδικασίας, θα δείτε στον Package Explorer του Eclipse τα αρχεία από τα οποία αποτελείται το project σας.
Αν θέλετε να ανοίξετε κάποια από αυτά (όπως π.χ. το MyFirstAppActivity.java ή το strings.xml) νιώστε ελεύθερα να το κάνετε.
Στο σημερινό μάθημα δεν θα αναλύσουμε την θεωρία πίσω από κάθε αρχείο. Αυτό θα το κάνουμε από το επόμενο μάθημα.
Σκοπός μας να μάθουμε τα βήματα δημιουργίας και εκτέλεσης ενός Android project.

Για να τρέξουμε την εφαρμογή μας, κάνουμε δεξί κλικ επάνω στο όνομα του project και επιλέγουμε Run As και μετά Android Application:

Αφού το περιβάλλον του Eclipse επιβεβαιώσει τον κώδικα του project (η διαδικασία του compilation), μετά θα ξεκινήσει τον emulator που είχαμε ορίσει έτσι ώστε να εμφανιστεί ένα virtual smartphone στην οθόνη σας.
Για να τρέξετε την εφαρμογή σας, απλά πατήστε τα κουμπιά στο δεξί πλαίσιο σαν να χειρίζεστε μια κανονική συσκευή:

Μιχάλης Κασάπογλου(http://kassapoglou.com)

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top