BETA

OwnCloud: Εξορίστε τις Google apps από το Android σας

Εικόνα Stathis

touchpad

Μια υπηρεσία η οποία αναπτύσσεται συστηματικά, εδώ και σχεδόν δυο χρόνια, είναι Ανοιχτού Κώδικα, είναι και το οwnCloud. Πρόκειται για ένα ελαφρύ αλλά δυνατό λογισμικό για ιδιωτικό cloud. Εκτελείται στον υπολογιστή σας, στο οικιακό δίκτυο ή σε εξυπηρετητή στο Internet με πολύ μικρές απαιτήσεις. Πρώτα από όλα σας αφήνει να αποθηκεύσετε αρχεία και να έχετε πρόσβαση μέσα από το Internet. Είναι συμβατό με πολλές πλατφόρμες (Win/OSX/Linux/πολλά κινητά τηλέφωνα) χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάτι (θα βρείτε τα πάντα, στο αντίστοιχο tag: #owncloud).
Αλλά έχει κι άλλες λειτουργίες: Το ownCloud παρέχει ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής, ημερολόγιο και διαχείριση επαφών και ένα πελάτη για την αυτοματοποίηση των αντιγράφων ασφαλείας σας.
Μπορούμε όμως, να το προχωρήσουμε και πιο πέρα, χρησιμοποιώντας το ως ένα εργαλείο ώστε να ΜΗΝ χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες αποθήκευσης αρχείων (google drive), επαφές, ημερολόγιο, σημειώσεις, μουσική, κλπ, αντικαθιστώντας τις με υπηρεσίες που σας προσφέρει το ownCloud και όχι μόνο.

Αφορμή για το παρόν άρθρο ήταν το άρθρο Marrying ownCloud to Android. Προσωπικά χρησιμοποιώ ένα 80% αυτών που λέει το άρθρο αλλά ποτέ δεν σκέφτηκα να τα ομαδοποιήσω και να τα παρουσιάσω.

Πριν αρχίσει η ανάλυση, καλό θα είναι να έχετε στήσει το ownCloud είτε σε δικό σας χώρο (πχ raspberry pi ή σε κάποιον άλλον υπολογιστή [δείτε πώς και περισσότερο υλικό: #server]) είτε να ενοικιάσετε χώρο (προτιμήστε την ΖiΖ λόγω της ταχείας εξυπηρέτησης και τιμών).

-Να τα δούμε ένα-ένα,λοιπόν:

1. ΑΡΧΕΙΑ

Ο πρωταρχικός σκοπός του ownCloud είναι η αποθήκευση και ο διαμοιρασμός αρχείων. Το ownCloud χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο WebDAV για διαχείριση αρχείων. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να εγκαταστήσετε WebDAV εφαρμογές που θα βρείτε στο Google Play.
Μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε και την εφαρμογή που έχουν φτιάξει οι προγραμματιστές του ownCloud με κόστος 0,79€ (μπορείτε να την αποκτήσετε δωρεάν από το github του ownCloud, αφού την κάνετε build και την εγκαταστήσετε για δοκιμή). Δεν κάνει ιδιαίτερα πολύπλοκες εργασίες, αλλά είναι καλό να επιβραβεύεται η προσπάθεια κάποιων. Σας επιτρέπει να δείτε τους καταλόγους-αρχεία που έχετε στον αποθηκευτικό σας χώρο, να κατεβάσετε τα αρχεία που θέλετε για προβολή τους χωρίς σύνδεση (όπως κάνει και η αντίστοιχη εφαρμογή του Dropbox και Google Drive). Ως extra, σας παρέχει την δυνατότητα για άμεση φόρτωση φωτογραφιών, αμέσως μόλις γίνει η λήψη της (αντί να ανεβαίνει στο Google+).

 • Απαιτεί: 2.2 και νεότερες εκδόσεις
 • Μέγεθος: 1,8M
 • Τιμή: 0,79 €

Appbrain
GooglePlay

Εναλλακτικά, για περισσότερο αυτοματισμό, μπορείτε να εγκαταστήσετε το FolderSync Lite για να συγχρονίσετε τους καταλόγους που έχετε στο cloud με αυτών των συσκευών.

 • Απαιτεί: 2.1 και νεότερες εκδόσεις
 • Μέγεθος: 5,9M
 • Τιμή: Δωρεάν

Appbrain
GooglePlay

Λειτουργεί όπως και το πρόγραμμα που έχετε στο desktop σας. Καθορίζετε τους φακέλους που θέλετε να συγχρονίσουν, τους κανόνες αποστολής/λήψης και απλά συγχρονίζουν.

Υπάρχουν και άλλες εφαρμογές. Επιλέξτε αυτή που σας ταιριάζει.

2. ΕΠΑΦΕΣ

Το ownCloud χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο CardDAV για συγχρονισμό των επαφών. Το Android δεν έχει ενσωματωμένη χρήση πρωτοκόλλου CardDAV (το iOS έχει), έτσι πρέπει να εγκαταστήσουμε λογισμικό από το Google Play ή όποιο άλλο market χρησιμοποιείτε.

Screenshot-2
Το CardDAV-Sync είναι αυτό που θα σας λύσει τα χέρια, έχει δυο εκδόσεις, μια δωρεάν και μια pre (κοστίζει 1,90€ αλλά έχει περισσότερες λειτουργίες σε σχέση με την δωρεάν έκδοσή του).

CardDAV-Sync [free]:

 • Απαιτεί: 2.1 και νεότερες εκδόσεις
 • Μέγεθος: 504k
 • Τιμή: Δωρεάν

Appbrain
GooglePlay

CardDAV-Sync [pre]:

 • Απαιτεί: 2.1 και νεότερες εκδόσεις
 • Μέγεθος: 505k
 • Τιμή: 1,90 €

Appbrain
GooglePlay
Yπάρχει κάποια εναλλακτική λύση (η οποία επίσης, είναι σε δοκιμαστική φάση), με παρόμοιες λειτουργίες και είναι το ανοιχτού κώδικα DAVdroid. Αυτό υπάρχει στο F-Droid, καθώς αποτελεί λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα, απ’ όπου και σας προτείνουμε να το εγκαταστήσετε (θα χρειαστείτε πρώτα το ίδιο το αποθετήριο του F-Droid: δείτε πώς), ενώ μπορείτε να εγκαταστήσετε και απ’ ευθείας το APK αρχείο του, αν θέλετε (δείτε πώς).
ul>

 • Απαιτεί: 2.1 και νεότερες εκδόσεις
 • Μέγεθος: 1.3 MB (+1 kB)
 • Τιμή: Δωρεάν

F-Droid
ΑPK download

Υπάρχουν αρκετές ακόμα δωρεάν εφαρμογές που μπορείτε να δοκιμάσετε.

3. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Το ημερολόγιο, χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο CalDAV. Στο Google Play, υπάρχει η εφαρμογή CalDAV-Sync με κόστος 2,59€.
Υπάρχει και μια δωρεάν έκδοση με μικρότερη λειτουργικότητα και για πιο σύγχρονες εκδόσεις Android (4.0 και πάνω) το Caldav Sync Free, ενώ άλλα προγράμματα στο Google Play δεν έχουν την λειτουργικότητα της συγκεκριμένης εφαρμογής.

CalDAV-Sync

 • Απαιτεί: 2.2 και νεότερες εκδόσεις
 • Μέγεθος:738k
 • Τιμή: 2,59 €

Appbrain
GooglePlay

info: Χρειάστηκε μια αλλαγή στον server επειδή δεν υποστηρίζει συνδρομές iCal. Η λύση περιγράφεται στο forum τους. Βασικά πρέπει να ορίσετε ένα cron job που συγκεντρώνει τις καταχωρήσεις του ημερολογίου από τον σύνδεσμο και τους στέλνει στο ownCloud μέσω CLI WebDAV client.

[Caldav Sync Free]

Caldav Sync Free

 • Απαιτεί: 2.2 και νεότερες εκδόσεις
 • Μέγεθος:778k
 • Τιμή: Δωρεάν

Appbrain
GooglePlay

4. ΜΟΥΣΙΚΗ

Στο ownCloud μπορείτε να αποθηκεύσετε και να αναπαράγετε μουσική από το browser. Μπορείτε όμως και να ακούτε μουσική μέσω Ampache.
Εναλλακτικά μπορείτε να κατεβάζετε το τραγούδι με το πρόγραμμα του ownCloud (αναφέρθηκε παραπάνω) και να το ακούτε. Όμως δεν συνιστάται διότι θα γεμίσετε τον χώρο του κινητού σας με τραγούδια (και δεν θέλετε κάτι τέτοιο).

ch1

Συνοπτικά αυτά, ίσως θέλει κάμποσο κόπο και περίπου πέντε (5) ευρώ (ίσως κάτι παραπάνω με τον server, αν νοικιάσετε), μα αξίζει σίγουρα τον κόπο.

[πηγή]

 • Σχόλια

4 Comments:

 1. Εικόνα j1miroquai
  j1miroquai (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 14, 2013 14:35 ΜΜ

  Κάποια στιγμή έκατσα και έστησα το owncloud στο raspberry μου αλλά η απόδοση του δεν ήταν και πολύ καλή. Εκτός του ότι ήταν αργό (μάλλον η σύνδεση μου φταίει γιαυτό) κάποια στιγμή δεν εσβυνε αρχεία. Για τώρα κάνω την δουλειά μου (όσον αφορά τα αρχεία) με το btsync.
  Αλλά όπως είπες το owncloud υποστηριζεται συνεχώς οπότε αξίζει να ξανακάνω μια προσπάθεια.
  Πολύ ωραίο άρθρο

 2. Εικόνα Stathis

  Δοκιμάστε και το https://f-droid.org/repository/browse/?fdid=at.bitfire.davdroid

  Ολοκληρωμένος οδηγός εγκατάστασης υπάρχει και εδώ αλλά και στο blog μου (νομίζω το έχω σε αρκετές διανομές αλλά και για Raspberry Pi).

  Η αργή απόδοση στο Pi είναι λόγω σύνδεσή σου μάλλον. Σκέψου ότι από το σπίτι ανεβάζεις με 1Mbps (στην καλύτερη) ενώ από αλλού μπορείς να κατεβάσεις με 24Mpbs (πάλι στην καλύτερη).

  Εμένα δεν μου δουλεύει καλά στα free host που το έχω ανεβάσει. Πρέπει να παίζει η PHP που έχουν ή ρυθμίσεις.

 3. Εικόνα chris
  chris (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 14, 2013 07:51 ΠΜ

  Πολυ ενδιαφερον θεμα! Μακαρι να υπηρχε και ενας ολοκληρωμενος οδηγος εγκαταστασης σε server γιαυτο! :)

 4. Εικόνα Psagmenos
  Psagmenos (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 14, 2013 03:42 ΠΜ

  Εναλλακτικές λύσεις για τις υπηρεσίες της Google: http://forum.osarena.net/threads/2461

Scroll to Top