BETA

F-Droid: Αποθετήριο με εφαρμογές Ανοιχτού Κώδικα για Android

Εικόνα constantinos

f-droid

Αν και το Android είναι κατά κύριο λόγο Ελεύθερο Λογισμικό, οι συσκευές συνήθως έρχονται με ιδιοκτησιακό λογισμικό και υπηρεσίες που εμποδίζουν τον κόσμο να τις χρησιμοποιήσει ανεξάρτητα και αυτόνομα. Οι εφαρμογές αυτές είναι κυρίως της Google και σε κάποιες περιπτώσεις ορισμένες που εγκαθιστούν οι κατασκευαστές.
Οι πιο υποψιασμένοι χρήστες, το πρώτο που θα κάνουν, παίρνοντας μια συσκευή Android είναι να της αλλάξουν την ROM, εγκαθιστώντας την κάποια άλλη. Καθόλου τυχαίο και πάλι το γεγονός πως οι περισσότεροι από αυτούς τους χρήστες καταλήγουν σε κάποια ROM ανοιχτού κώδικα και συνήθως στην CyanogenMod, στην οποία μπορούν να επέμβουν και να την φτιάξουν όπως ακριβώς θέλουν, ακόμα και αν δεν έχουν γνώσεις (δείτε πως).

Από την άλλη το Google Play Store, τ' οποίο αποτελεί και την κύρια πηγή εξεύρεσης και εγκατάστασης εφαρμογών για τους περισσότερους, δεν αναφέρει αν οι εφαρμογές είναι Ελεύθερο Λογισμικό ή όχι και μέσα σε αυτό προσθέστε και την άδεια χρήσης που έχουν οι περισσότερες από αυτές. Το δε πρόβλημα αυξάνεται ανησυχητικά, από τα δικαιώματα τα οποία αποκτούν οι διάφορες εφαρμογές στο τηλέφωνο. Άσχετες εφαρμογές η παιχνίδια, έχουν καθολική πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα, από φωτογραφίες, βίντεο, κλήσεις, μηνύματα, sms, κλπ.
Kαι βέβαια την ανεξέλεγκτη κατάσταση με τις εφαρμογές-malware οι οποίες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ξεπερνούν το 10% των συνολικών εφαρμογών που βρίσκονται στο GooglePlay.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, θα επεκταθούμε στο πως μπορούμε να αποδεσμεύσουμε το Android μας, από κλειστό και ιδιόκτητο λογισμικό και να έχουμε μια συσκευή μ' ένα σύστημα πλήρως ελεγχόμενο και φυσικά Ανοιχτού Κώδικα. Σήμερα θα δούμε ένα αποθετηριο με εφαρμογές Ανοιχτού Κώδικα για συσκευές Android, οι οποίες είναι όλες Ανοιχτού Κώδικα, με ξεκάθαρη χρήση και δικαιοδοσία.
Αυτό είναι το F-Droid και περιλαμβάνει μια μεγαλη λίστα από εφαρμογές και εργαλεία κάθε είδους τα οποία υπόκειται σε άδειες Ανοιχτού Κώδικα. Διαθέτει και μια client εφαρμογή η οποία βοηθάει στην εύκολη εγκατάσταση του (σχεδον αντίστοιχα με του GooglePlay).

Φυσικά μπορεί όποιος θέλει να κατεβάζει απλά το apk αρχείο των εφαρμογών που επιθυμεί και να τις προσθέτει στην συσκευή του (εύκολη η διαδικασία).
Το αποθετήριο του F-Droid περιέχει λεπτομέρειες πολλαπλών εκδόσεων για την κάθε εφαρμογή. Η ανάπτυξη του είναι συνεχής και συνεργατική, ενώ ο καθένας μπορεί να προσθέτει τα δικά του αποθετήρια (αν και λόγω της ενεργής της ανάπτυξης, κάτι τέτοιο είναι πλεονασμός).
Σαν απώτερο στόχο έχει να συμπεριλάβει όλες τις χρήσιμες Ελεύθερου Λογισμικού εφαρμογές Android και να παρακολουθεί τις ενημερώσεις τους. Μπορεί όποιος επιθυμεί να προσθέσει τέτοιες εφαρμογές στο F-Droid, με μια εύκολη διαδικασία (δείτε το σχετικό manual) που θυμίζει αρκετά τα gentoo ebuilds και τα FreeBSD ports. Θα επανέλθουμε προσεχώς το F-Droid με λεπτομέρειες, για πιο προχωρημένους και για την συμβολή τους (αναπτύσσεται στο Gitorius), καθώς πρόκειται για ένα πολύ αξιόλογο πρότζεκτ και από αυτά που πρέπει να υπάρχει ενεργά και δραστήρια, ως αντιστάθμισμα απέναντι στις κλειστές εκδόσεις των εφαρμογών.
Βλέπετε με την χρήση κλειστού λογισμικού, οι άνθρωποι το συνηθίζουν και το αποδέχονται και δεν τους ενδιαφέρει από εκεί και πέρα, το να αλλάξει κάτι (δείτε γύρω σας, πόσοι προχωρημένοι χρήστες και geeks υπαρχουν, οι οποίοι είναι πλήρως εξαρτημένοι από τα Windows και άλλο κλειστό λογισμικό). 

Για να έχετε το F-Droid στις συσκευές σας, μπορείτε να κατεβάσετε την client εφαρμογή του η οποία σας δίνει πρόσβαση το αποθετήριο από την συσκευή σας, επιλέγοντας πλέον τις εφαρμογές που θέλετε και αυτές θα εγκατασταθούν αυτόματα, με ελάχιστα tap. Θα κατεβάσετε το apk αρχείο του στον υπολογιστή σας και θα το εγκαταστήσετε στην συσκευή σας.

DOWNLOAD

Αυτό όμως, δεν είναι υποχρεωτικό, καθώς μπορείτε να μεταβείτε με τον browser σας στο αποθετηριο του, όπου έχει σε σειρά και κατηγοριοποιημένες τις εφαρμογές, για εύκολη εύρεση:

f-droid

F-Droid

Ομοίως και εδώ, κατεβάζει στον υπολογιστή του, τα apk αρχεία των εφαρμογών που θέλει και τα εγκαθιστά με τον ίδιο απλό τρόπο.

To F-Droid, είναι ένα αξιόλογο πρότζεκτ που πρέπει να είναι από τις πρώτες σας επιλογές για εγκαταστάσεις Android εφαρμογών.

Ιστοσελίδα

  • Σχόλια

1 Comments:

  1. Εικόνα raidensub
    raidensub (χωρίς επαλήθευση)Mar 12, 2013 13:47 ΜΜ

    Ειναι ασφαλες? Αν ειναι ασφαλες θα μου μου αρεσε ενα αρθρο με παρομοιες σελιδες.

Scroll to Top