BETA

OsmAnd: Αυτοματοποιημένες οδηγίες Navigation στο Android

Εικόνα Helen

OsmAnd3

Τα σημεία του ορίζοντα, ή ακόμη και τα αστέρια, χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα για τον προσανατολισμό των ανθρώπων. α σημεία του ορίζοντα, ή ακόμη και τα αστέρια, χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα για τον προσανατολισμό των ανθρώπων. Ένα σταθερό άστρο στον ουρανό, με γνωστή γεωγραφική θέση ως προς το σημείο παρατήρησης, αποτελούσε σημείο αναφοράς και βοηθούσε τους ανθρώπους στο να βρουν τη σωστή πορεία τους. Στον προσανατολισμό συνέβαλαν αργότερα και άλλα μέσα, όπως η πυξίδα και ο εξάντας.
Το 1761, ο Άγγλος ωρολογοποιός Τζον Χάρισσον (John Harrison), ύστερα από προσπάθειες δώδεκα ετών, κατασκεύασε ένα όργανο, το οποίο δεν ήταν άλλο από το γνωστό σημερινό χρονόμετρο. Σε συνδυασμό με τον εξάντα, το χρονόμετρο επέτρεπε τον υπολογισμό του στίγματος των πλοίων με εξαιρετική ακρίβεια (για τα δεδομένα της εποχής). Πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι να δημιουργηθούν τα πρώτα συστήματα εντοπισμού θέσης που βασίζονταν σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα (ραντάρ, στα μέσα του 20ού αιώνα. Τα συστήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν ευρύτατα κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (και χρησιμοποιούνται ακόμη). Τα συστήματα εντοπισμού θέσης της εποχής αποτελούνταν από ένα δίκτυο σταθμών βάσης και κατάλληλους δέκτες.

Το GPS (Global Positioning System), Παγκόσμιο Σύστημα Θεσιθεσίας είναι ένα παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης, το οποίο βασίζεται σε ένα "πλέγμα" εικοσιτεσσάρων δορυφόρων της Γης, στους οποίους υπάρχουν ειδικές συσκευές, οι οποίες ονομάζονται "δέκτες GPS". Οι δέκτες αυτοί παρέχουν ακριβείς πληροφορίες για τη θέση ενός σημείου, το υψόμετρό του, την ταχύτητα και την κατεύθυνση της κίνησης του. Επίσης, σε συνδυασμό με ειδικό λογισμικό χαρτογράφησης μπορούν να απεικονίσουν γραφικά τις πληροφορίες αυτές.
Το σύστημα ξεκίνησε από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και ονομάστηκε "NAVSTAR GPS" (Navigation Signal Timing and Ranging Global Positioning System). Το δορυφορικό αυτό σύστημα ρυθμίζεται καθημερινά από τη Βάση Πολεμικής Αεροπορίας Σρίβερ (Schriever) με κόστος 400 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Απαιτήθηκαν αρκετές δεκαετίες, μέχρι δηλαδή τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ώστε το σύστημα GPS να εξελιχθεί, να γίνει ιδιαίτερα ακριβές και να αρχίσει να διατίθεται για ελεύθερη χρήση από το ευρύ κοινό.

H διαδικασία της χαρτογράφησης όμως και της ενημέρωσης των χαρτών με σωστά δεδομένα, από όσους περνούσαν από το σημείο είναι αρχαιότερη. Σε κάθε περίπτωση ο άνθρωπος αναζητούσε τρόπους ώστε να καταγράψει τοποθεσίες, ασχέτως αν αυτές ήταν σε ξηρά ή θάλασσα.
Για πολλά χρόνια, οι χάρτες βασίζονταν στην αεροφωτογράφηση, καθώς μια απλή αεροφωτογραφία μπορούσε να λειτουργήσει άμεσα ως χάρτης. Σήμερα, ωστόσο, τα αεροπλάνα και οι δορυφόροι χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο σαρωτές. Οι σαρωτές αυτοί καταγράφουν την ποσότητα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από την επιφάνεια της περιοχής που θέλουμε να χαρτογραφήσουμε, χωρίζοντάς την σε πολλές μικρές μονάδες επιφάνειες.
Σήμερα, ο τύπος δεδομένων με ψηφιακές εικόνες, είναι απαραίτητος στις χαρτογραφήσεις. Η τηλεπισκόπηση και η ψηφιακή επεξεργασία σήματος, ως τεχνικές, είναι γρήγορες και φτηνές και μας επιτρέπουν όχι μόνο να επικαιροποιούμε με ασφάλεια τους χάρτες αλλά και να παίρνουμε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για τη χαρτογράφηση περιβαλλοντικών αλλαγών τόσο σε τοπικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πλέον υπάρχει πλήθος λογισμικού, πλήρως ψηφιοποιημένο, στ' οποίο είναι καταγεγραμμένο και χαρτοποιημένο, το μεγαλύτερο ποσοστό της επιφάνειας του πλανήτη, είτε πρόκειται για αστικά κέντρα, είτε για άλλες τοποθεσίες. ίσως το πιο γνωστό δείγμα όλων να είναι αυτό της Google, οι πασίγνωστοι Google Maps.
Βέβαια, η εξάρτηση από τα προιόντα της Google και άλλων πολυεθνικών, επιφέρει καταστάσεις, όπως αυτές της NSA, των οικονομικών (και κάθε είδους) κρίσεων, καθώς ο έλεγχος και οι κατευθυνόμενες σκέψεις και ανάγκες των κοινωνιών εξασφαλίζει την μακροημέρευση του συστήματος όπου οι ελάχιστοι κερδίζουν εκμεταλλευόμενοι τους πολλούς.
Ίσως, από μόνο του το γεγονός πως όλοι αυτοί ενδιαφέρονται τόσο για τα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων, θα έπρεπε να προβληματίσει και να μην έχουμε τέτοιες απόψεις, οι οποίες δυστυχώς κυριαρχούν.
Οι χάρτες από τις εταιρείες χαρτογράφησης που διατίθενται προς πώληση περιέχουν ψευδή στοιχεία, ή Copyright Easter Eggs, για να εντοπίζονται προσπάθειες αντιγραφής τους. Αυτά τα ψευδή στοιχεία περιλαμβάνουν λάθος ή απόντες δρόμους και καταχωρήσεις όπως εκκλησίες ή σχολεία τα οποία στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν. Εάν οι χάρτες αυτοί χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθεί ένας άλλος, τα ψευδή αυτά στοιχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποδειχθεί η αντιγραφή.
Οι χάρτες αυτοί επιπρόσθετα μπορεί να είναι εσφαλμένοι γιατί είτε δημιουργήθηκαν για παράδειγμα πριν από ένα χρόνο και στο ενδιάμεσο κάποιο μονοπάτι δημιουργήθηκε το οποίο δεν περιλαμβάνεται, είτε απλά κάποιος έκανε λάθος στην χαρτογράφηση.

Μια λύση σε αυτά, ήρθε να δώσει το OpenStreetMap (OSM), ένας δωρεάν, ελεύθερα διανυόμενος χάρτης ολόκληρου του κόσμου, δημιουργημένος από ανθρώπους σαν κι εσάς.
Τα δεδομένα είναι ελεύθερα για λήψη και χρήση κάτω από την ανοικτή του άδεια. Κινούμενο στα πλαίσια της ελευθερίας του Ανοιχτού Κώδικα και της κοινοτικής αλληλεγγύης συνεργασίας, φιλοδοξεί να φτιάξει ένα ελεύθερο χάρτη του πλανήτη [δείτε αναλυτικότερα για το OSM].

OsmAnd2

Και επειδή οι άνθρωποι συνεχώς μετακινούνται για πολλούς λόγους και πλέον έχοντας στη τσέπη το κινητό τους τηλέφωνο, τ' οποίο πλέον είναι μια εξελιγμένη συσκευή με πολλές χρήσεις, επόμενο είναι να επιθυμούν σε αυτές τις μετακινήσεις και κάποιον χάρτη, προκειμένου να συμβουλευτούν διαδρομές και τοποθεσίες που δε γνωρίζουν, μα και διάφορα σημεία ενδιαφέροντος, όπως μουσεία, βιβλιοθήκες, καταστήματα και άλλα. Και σιγουρα είναι σημαντικό, το να μπορούν να έχουν αυτούς τους χάρτες έτοιμους προς χρήση, χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο, μα και να λαμβάνουν πλήρεις φωνητικές οδηγιες για την κατεύθυνση τους. Σε όλα και με γνώμονα την ιδιωτικότητα, μα και πιο λεπτομερείς χάρτες, έρχεται να δώσει μια από τις κορυφαίες εφαρμογές του είδους, το: OsmAnd Maps & Navigation.

Και επειδή οι άνθρωποι συνεχώς μετακινούνται για πολλούς λόγους και πλέον έχοντας στη τσέπη το κινητό τους τηλέφωνο, τ' οποίο πλέον είναι μια εξελιγμένη συσκευή με πολλές χρήσεις, επόμενο είναι να επιθυμούν σε αυτές τις μετακινήσεις και κάποιον χάρτη, προκειμένου να συμβουλευτούν διαδρομές και τοποθεσίες που δε γνωρίζουν, μα και διάφορα σημεία ενδιαφέροντος, όπως μουσεία, βιβλιοθήκες, καταστήματα και άλλα.
Και σίγουρα είναι σημαντικό, το να μπορούν να έχουν αυτούς τους χάρτες έτοιμους προς χρήση, χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο, μα και να λαμβάνουν πλήρεις φωνητικές οδηγιες για την κατεύθυνση τους.
Σε όλα και με γνώμονα την ιδιωτικότητα, μα και πιο λεπτομερείς χάρτες, έρχεται να δώσει μια από τις κορυφαίες εφαρμογές του είδους, το: OsmAnd Maps & Navigation.

Τι είναι το OsmAnd Maps & Navigation:

 

OsmAnd

-Κάποια από τα βασικά του χαρακτηριστικά, είναι:

 • Turn-by-turn φωνητική καθοδήγηση (καταγράφονται και συντίθενται φωνές)
 • Προαιρετικά καθοδήγηση λωρίδων, εμφάνιση του ονόματος από οδούς, και την εκτιμώμενη ώρα άφιξης
 • Υποστηρίζει ενδιάμεσα σημεία στην διαδρομή σας
 • Αυτόματη επαναδρομολόγηση κάθε φορά που αποκλίνει από τη διαδρομή
 • Αναζήτηση για τις θέσεις κατά τη διεύθυνση, τον τύπο (π.χ. εστιατόριο, ξενοδοχείο, βενζινάδικο, μουσείο), είτε με γεωγραφικές συντεταγμένες
 • Ένδειξη στην οθόνη θέσης και του προσανατολισμό σας στο χάρτη
 • Δυνατότητα αποθήκευσης για τα πιο σημαντικά σημεία σας, όπως Αγαπημένα (Favorites)
 • Εμφάνιση POIs (σημείο συμφερόντων) γύρω σας
 • Μπορεί να εμφανίσει εξειδικευμένους online tile χάρτες
 • Μπορεί να έχει satellite view
 • Μπορεί να εμφανίσει διαφορετικά overlays, όπως touring/navigation GPX tracks και επιπλέον χάρτες με προσαρμόσιμη διαφάνεια
 • Προαιρετική αυτόματη προβολή ημέρας / νύχτας
 • Προαιρετική ένδειξη του ορίου ταχύτητας, με την υπενθύμιση αν το υπερβαίνετε
 • Προαιρετικό ανάλογα με την ταχύτητα ζουμ χαρτών
 • Εύκολο διαμοιρασμό τοποθεσίας, αν το επιθυμείτε
 • Οι χάρτες περιλαμβάνουν, μονοπάτια πεζοπορίας, και ποδηλατοδρόμους, για υπαίθριες δραστηριότητες
 • Ειδική δρομολόγηση και λειτουργίες προβολής για ποδήλατο και πεζούς
 • Προαιρετικά στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τραμ, τρένο), συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των γραμμών

και πολλά ακόμα, ενώ διαθέτει και μια σειρά από plugins, τα οποία αυξάνουν τα χαρακτηριστικά του. Το όλο περιβάλλον και το μενού του είναι απολύτως εύχρηστα και βολικά και όχι άδικα, χαρακτηρίζεται ως η κορυφαία εφαρμογή του είδους.

OsmAnd

Εγκατάσταση του OsmAnd Maps & Navigation:

Διαθέτει δυο εκδόσεις, μια δωρεάν και μια pro, με τη πρώτη να έχει ορισμένους περιορισμούς, ενώ τα έσοδα από την δεύτερη, διατίθενται για την ανάπτυξη του.
Θα δουλέψει και με παλιές εκδόσεις του Android (από 2.1 και πάνω), ενώ το μέγεθός του μετά την εγκατάσταση, διαφέρει ανάλογα την συσκευή.
To OsmAnd Maps & Navigation,  είναι διαθέσιμο, τόσο στο GPlay και το AppBrain, μα και στο F-Droid και στο AndroidPIT, καθώς αποτελεί λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα, απ’ όπου και σας προτείνουμε να το εγκαταστήσετε (θα χρειαστείτε πρώτα το ίδιο το αποθετηριο του F-Droid: δείτε πως), ενώ μπορείτε να εγκαταστήσετε και απ’ ευθείας το APK αρχείο του, αν θέλετε (δείτε πως).

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η επιλογή είναι δική σας:

F-Droid
AndroidPIT
Appbrain
GooglePlay
ΑPK download

Σημειώστε πως διαθέτει και μια σειρά από plugins, τα οποία άλλα είναι δωρεάν, άλλα όχι. Για παράδειγμα, έχει ακόμα και σένσορα ειδοποίησης για το parking, προσφέροντας χαμηλού κόστους ή και δωρεάν τεχνολογία σε αυτοκίνητα (δείτε plugins, στη σχετική του σελίδα) [δείτε επίσης: Android εφαρμογές για οδηγούς].

>>> Περισσότερα, στην ιστοσελίδα του.

 • Σχόλια

1 Comments:

 1. Εικόνα ok
  ok (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 31, 2016 00:46 ΠΜ

  πολυ καλη εφαρμογη
  ομως δεν μπορω (για την free εκδοση) να βρω πως θα βαλω εκφωνηση πλοηγησης στα ελληνικα. πιο συγκεκριμενα επειδη η default εφαρμογη του κινητου για text to speech δεν υποστηριζει ελληνικα , κατεβασα μια άλλη αλλά δε λειτουργησε. υπαρχει καμια προταση;
  επισης ποιο ειναι το αρχειο που πρεπει να κατεβασεις για να εχεις contour lines ή να εχεις την εικονα που δινει το layer cycle map στο openstreetmap αν ξερει καποιος ;
  τελος, εχει οντως satelite view η free εκδοση; αν ναι, δεν τη βρηκα

Scroll to Top