BETA

Replicant: Ας κάνουμε το Android μας Ανοιχτού Κώδικα

Εικόνα constantinos

Screenshot-2

H κινητή τηλεφωνία και ιδιαίτερα μετά την έλευση των smart-phones, είναι εργαλείο, διασκέδαση, ανταλλαγή, μα πάνω απ' όλα επικοινωνία. Και όλο αυτό είναι αναμφίβολα σημαντικό και σε πολλές περιπτώσεις αναγκαίο ως σωτήριο για τους ανθρώπους.
Το θέμα, δεν έχει να κάνει με την τεχνολογία, μα με τις εταιρείες που την πωλούν ως υπηρεσία, με τις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας, μα και το κάθε κακόβουλο που διαθέτει τη δυνατότητα, παραβιάζοντας κάθε ιδιωτικότητα, κάνοντας δημόσια ορατά αρχεία τα οποία εμείς τα επιθυμούμε ιδιωτικά, έχοντας συνακροάσεις στις συνομιλίες/sms/mail μας, δίνοντας το στίγμα της θέσης μας μέσω GPS και τριγωνισμού,παρακολούθηση εν αγνοία μας και πολλά άλλα, τα οποία στην πράξη καταργούν το κάθε απόρρητο μας.

Οι περισσότερες κινητές συσκευές δεν ελέγχονται από τους χρήστες τους, αλλά από τον κατασκευαστή και τον χειριστή. Το λογισμικό που εκτελείται σε αυτές δεν είναι Ελεύθερο Λογισμικό.

Δεν θα επεκταθούμε σε αυτό, έχει ήδη γίνει στο άρθρο: ΕΥΠ: Εσείς μιλάτε – Εμείς σας ακούμε, μα για το καλό σας, γνωρίζοντας πως η οποιαδήποτε συσκευή κινητού τηλεφώνου (παλαιού και νέου τύπου), αποτελεί μια απόλυτη συσκευή εντοπισμού.

Τα ευρέως διαδομένα λειτουργικά συστήματα που τρέχουν σε αυτές τις συσκευές, οι οποίες βρίσκονται στο εμπόριο, είναι περιορισμένα και πλέον οι περισσότεροι κατασκευαστές τρέχουν κάποια έκδοση του Android, τ' οποίο αποτελεί ένα ιδιόκτητο λογισμικό της Google. Αυτό σημαίνει πως έχει από default κάποιες δικές της εφαρμογές (gmail, search-engine, gplay και άλλες που είναι δεμένες μαζί). Φυσικά, μπορεί να μην τις χρησιμοποιήσει κάποιος, μα και πάλι αυτό δε σημαίνει πως το λογισμικό του άμεσα ή έμμεσα, είτε μέσω τρίτης εφαρμογής, δεν θα δίνει κάποια στοιχεία/δεδομένα, εν' αγνοία, τα οποία ανάλογα την περίπτωση, μπορεί να επιφέρουν και επιπτώσεις.
Οι κινητές συσκευές μας περιέχουν περισσότερες προσωπικές πληροφορίες από τα περισσότερα προσωπικά ημερολόγια. Αλλά ιδιοκτησιακά συστήματα, ακόμη και τα περισσότερα κινητά Android, σχεδιάστηκαν για να αφήνουν τα δεδομένα αυτά στον έλεγχο εταιριών όπως των Google και Apple. Οι περισσότεροι χρήστες δεν έχουν πλήρη έλεγχο των προσωπικών δεδομένων στη συσκευή τους. Βολικές λύσεις για συγχρονισμό και εφεδρικά αντίγραφα δεδομένων είναι το τέχνασμα για όλο και περισσότερους ανθρώπους να αποθηκεύουν όλα τα δεδομένα τους σε κεντρικούς εξυπηρετητές, η διαχείριση των οποίων ανήκει σε ορισμένους εμπορικούς οργανισμούς.
Οι πολυεθνικές αυτές έχουν συνήθως την έδρα τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και απαιτούν να παραδώσετε τα δεδομένα σας στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχετικό αίτημα. Οποιοσδήποτε διαθέτει τα προσωπικά δεδομένα μας, μπορεί να μας ελέγχει. Άρα:

μη-ελεύθερες συσκευές είναι απειλή για τη δημοκρατία και την κοινωνία μας.

Τα περισσότερα έξυπνα κινητά σάς ζητούν να συνδεθείτε και να ταυτοποιηθείτε σε έναν κεντρικό εξυπηρετητή πριν να τα χρησιμοποιήσετε κανονικά. Οι χρήστες πρέπει να εμπιστευτούν τον εξυπηρετητή χωρίς να γνωρίζουν τι πληροφορίες έχουν αποθηκευθεί και πώς γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας ή πώς συσχετίζονται με άλλα δεδομένα.
Ένα τηλέφωνο που εκτελεί μόνο Ελεύθερο Λογισμικό δεν απαιτεί από εσάς να παρέχετε δεδομένα σε μια αναξιόπιστη εταιρεία ή να σάς πιέσει να το κάνετε – τουλάχιστο αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο, καθώς οι ενέργειες του λογισμικού θα ήταν προφανείς και η κοινότητα θα μπορούσε να αναπτύξει μια εναλλακτική έκδοση. Η βολικότητα των υπηρεσιών «προστιθέμενης αξίας» που συνήθως ταιριάζουν με παρόμοιες συνδέσεις είναι δυνατό να προσφερθεί και με τη χρήση Ελεύθερου Λογισμικού. Αυτό σας εξασφαλίζει τον έλεγχο των προσωπικών σας δεδομένων, το ημερολόγιό σας παραμένει στην κατοχή σας. Μπορείτε και να έχετε την τούρτα και να την απολαμβάνετε.

Σίγουρα, κάποιος που γνωρίζει, μπορεί να περιορίσει, μα και να διαγράψει πάρα πολλά από όλα αυτά, κάνοντας κατ' αρχάς rooting την συσκευή του και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας αποθετήρια και εφαρμογές καθαρά ανοιχτού κώδικα, οι οποίες έχουν διαφάνεια (πχ, μέσω του F-Droid).

Είτε, να εγκαταστήσει κάποια εναλλακτική ROM, οι οποίες είναι κάτι σαν τις Linux διανομές, μα για Android. Υπάρχουν πολλές από αυτές, μα στη περίπτωσή μας, μια από τις πιο φιλικές, πλήρεις, χρηστικές και πλήρως πραγματοποιήσιμη, ανοιχτού κώδικα, είναι η Cyanogen Mod.

Πλέον, οι διαδικασίες τόσο για το απαιτούμενο σε κάθε περίπτωση rooting, όσο και για την εγκατάσταση μιας διαφορετικής ROM, έχουν απλουστευθεί και μπορούν να γίνουν ακόμα και από νέους χρήστες, με προσοχή βέβαια και φυσικά λαμβάνοντας υπόψη, πως το κάνουν με δική τους ευθύνη.
Αυτό δεν θα βγάλει εκτός εγγύησης την συσκευή τους, ωστόσο, αν δεν ξέρουν οι ίδιοι πως να την επαναφέρουν, ίσως χρειαστεί να πληρώσουν κάποιο ποσό (συνήθως είναι 20 με 25 ευρώ) σε καποιο servis, ώστε να τους το κάνουν.
Και πάλι όμως, χρειάζεται προσοχή στις εφαρμογές που θα εγκαθίστανται, καθώς αρκετές δρουν ανεξέλεγκτα.

Replicant android

Προχωρώντας λίγο πιο πέρα και βασιζόμενο αποκλειστικά στην διαφάνεια, την ιδιωτικότητα και την πληρότητα, έρχεται το Replicant, τ' οποίο προτιμά να ονομάζεται ως μια διανομή Android, ένα λειτουργικό σύστημα, δηλαδή.
Σαν σκοπό έχει να αντικαταστήσει το ιδιόκτητο λογισμικό που πολλά τηλέφωνα έχουν, επιτρέποντας να κάνουν πλήρη χρήση του δυναμικού του υλικού ή άλλων λειτουργιών της συσκευής (πχ ενέργεια), παρέχοντας αυτονομία και πλήρη έλεγχο για τα πάντα από τον χρήστη.Replicant_4.0_on_NexusS.jpeg
Και ναι, σωστά μαντέψατε ορισμένοι, τ' όνομα Replicant, είναι εμπνευσμένο από τα replicant androids της ταινίας Blade Runner.
Παρουσιάστηκε το 2010, προκειμένου να συγκεντρώσει διάφορες πρωτοβουλίες, οι οποίες είχαν ως στόχο, να δώσουν ένα πλήρως
free-as-in-freedom Android, για το πρώτο Google phone, το HTC Dream.
Η ιδέα της δημιουργίας ενός αποθετηρίου ελεύθερου λογισμικού για το Android και το Replicant, μαζί με μια client app, σύντομα θεωρήθηκε αναγκαία από την ομάδα του Replicant, αλλά οι πρώτες προσπάθειες πετύχανε.
Ωστόσο, ήρθε το αποθετήριο του F-Droid που αναφέραμε, μαζί με το ανάλογο app για εγκατάσταση, προσφέροντας ένα εναλλακτικό και μόνο ανοιχτού κώδικα marlet, όπου οι εφαρμογές δεν θα έχουν αδιάκριτα και αυθαίρετα δικαιώματα.
Έτσι, καλύφθηκε αυτό το σημείο και από εκεί και πέρα η ομαδα ανάπτυξής τους, αποφάσισε, έχοντας ως βάση το Android Open Source Project code , να στραφεί στην CyanogenMod, ως βάση εκκίνησης από την έκδοση Replicant 2.2, προκειμένου να καταστεί ευκολότερη η υποστήριξη για περισσότερες συσκευές.

Screenshot-3Εκτελώντας αποκλειστικά ελεύθερο λογισμικό στη συσκευή σας, έχετε τον πλήρη έλεγχο. Ακόμη και αν δεν έχετε τις δεξιότητες να ασκήσετε όλη την ελευθερία σας, θα ωφεληθείτε από μια ζωντανή κοινότητα με την οποία μπορείτε να το κάνετε αυτό από κοινού.

Τραβώντας το ενδιαφέρον από αρκετούς προγραμματιστές, συνέχισε την ανάπτυξή του, παρουσιάζοντας νέες εκδόσεις και μέσα στις αρχές του 2013, είχαμε την 4η συνεχόμενη και αναβαθμισμένη έκδοσή του.

Replicant android4
Το πεδίο εφαρμογής του Replicant διευρύνθηκε με νέες συσκευές να υποστηρίζονται, πρώτα με το Nexus One και στη συνέχεια με το Nexus S και Galaxy και να ακολουθούν κατά πόδας μια λίστα ακόμα από συσκευές, η οποία εμπλουτίζεται με νέες συσκευές, καθώς οι προγραμματιστές του πρότζεκτ, καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την διαθεσιμότητα σε όλο και πιο πολλές συσκευές.
Οι δοκιμασμένες αυτή τη στιγμή συσκευές, επειδή προφανώς θα μπορεί να δουλέψει και σε άλλες, οι οποίες δίνονται από την ομαδα ανάπτυξης, είναι οι εξής:

Screenshot-1

Η διαδικασία εγκατάστασης, αν και πανομοιότυπη, έχει διαφοροποιήσεις ανά συσκευή, ωστόσο δεν είναι δύσκολη και δίνονται σχετικοί installers και βήμα-βήμα οδηγίες, για την επιτυχή εγκατάσταση.

>>> Η κεντρική του σελίδα.

  • Σχόλια

1 Comments:

  1. Εικόνα Vinux7
    Vinux7 (χωρίς επαλήθευση)Οκτ 09, 2013 03:16 ΠΜ

    Μα και πάλι το 90% των χρηστών που κάνει root εγκαθιστά μαζί και τα gapps... και χρησιμοποιεί πάλι αυτές τις εφαρμογές (gmail, play store, youtube, κτλ).
    Ποιό είναι το νόημα αν πάλι χρησιμοποιείς τις ίδιες εφαρμογές; πάλι δεν έχει τον έλεγχο η google;;

Scroll to Top