BETA

Απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις νέων χρηστών στο Linux

Εικόνα constantinos

Παρόλο που η αποδοχή του Linux desktop είναι αδιαμφισβήτητα πολύ πιο μεγάλη από παλιότερα, κάτι που σίγουρα οφείλεται και στην διάδοση του Ubuntu, καθημερινά συναντούμε ανθρώπους που είναι μπερδεμένοι και τα διάφορα forums και social-pages, βρίθουν από ερωτήσεις για πράγματα τα οποία καλώς ή κακώς, κάποιοι τα θεωρούμε πλέον ως αυτονόητα.
Προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε τις πιο συνήθεις απορίες σχετικά με αυτά, προκειμένου να υπάρξουν σαφείς απαντήσεις, καθώς μετά λύπης διαπιστώσαμε πως τις περισσότερες φορές, οι απαντήσεις που δίνονται είναι στην καλύτερη περίπτωση δαιδαλώδεις ή και λαθεμένες.
Κυρίως επικεντρωνόμαστε σε Ubuntu, Mint και βασιζόμενες διανομές, καθώς καλώς ή κακώς, έχουν την πρωτοκαθεδρία στα desktops και οι περισσότερες ερωτήσεις προέρχονται από χρήστες τους.

Βγήκε νέα έκδοση της διανομής. Τι να κάνω;

Εδώ και ορισμένα χρόνια παρατηρείται το εξής φαινόμενο:
Εγκαθιστά κάποιος μια έκδοση του Ubuntu και λίγες μέρες ή βδομάδες αργότερα, βομβαρδίζεται από τα διάφορα blogs για την νέα έκδοση του Ubuntu. Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω τον λόγο που ένα απλό blog το οποίο απευθύνεται σε απλούς χρήστες με σκοπό να τους βοηθήσει, βρίσκεται επί ποδός κάθε τόσο για να ανακοινώσει μια νέα έκδοση. Και οκ, το κάνουν, όμως κανένας σχεδόν δεν διευκρινίζει τα βασικά ώστε να μην δημιουργηθεί σύγχυση σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν.
Εδώ το θέμα έχει ως εξής: Το Ubuntu και οι βασιζόμενες σε αυτό διανομές, όπως το Linux Mint για παράδειγμα, κυκλοφορούν νέες εκδόσεις κάθε έξι μήνες και ανά δυο χρόνια δίνουν μια σταθερή έκδοση μακράς υποστήριξης. Οι LTS εκδόσεις δηλαδή, οι οποίες παρέχουν υποστήριξη σε βάθος πέντε χρόνων. Και αυτές ακριβώς είναι που ενδιαφέρουν τους ανθρώπους οι οποίοι επιθυμούν να έχουν ένα λειτουργικό σύστημα που να δουλεύει σωστά και να είναι ενημερωμένο, χωρίς να χρειάζεται να ασχοληθούν περαιτέρω μαζί του. Οι ενδιάμεσες εκδόσεις, ενδιαφέρουν κυρίως ανθρώπους που θέλουν να πειραματιστούν.
Συνεπώς, ΔΕΝ υπάρχει λόγος να σας απασχολεί η κάθε ενδιάμεση έκδοση που κυκλοφορεί. Εδώ που τα λέμε, τις περισσότερες φορές ούτε καν όσοι γράφουν για αυτές δεν τις δοκιμάζουν καν.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες διανομές, τις mainstream έστω, άλλες βγάζουν έκδοση ανά εξάμηνο, άλλες ανά οχτάμηνο (το openSUSE για παράδειγμα) και το πέρασμα από την μια έκδοσή τους στην άλλη είναι μια διαδικασία ρουτίνας που ολοκληρώνεται με λίγα κλικ. Από την προηγούμενη δεκαετία σε openSUSE (SUSE τότε) και Fedora, δεν θυμάμαι να είχα συναντήσει ποτέ πρόβλημα κατά την μετάβαση από την μια έκδοση στην άλλη, μα ούτε και σε άλλες διανομές που κατά καιρούς χρησιμοποιούσα.


Έκανα εγκατάσταση μια διανομή. Τι πρέπει να κάνω μετά;

Χωρίς κανέναν ενδοιασμό θα έλεγα πως το καλύτερο θα ήταν να αποφύγεις το οποιοδήποτε «how-to» κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Τα περισσότερα αναφέρουν κοινοτοπίες και άχρηστα πράγματα και μάλιστα όχι λίγες φορές με τον δύσκολο τρόπο.
Θέμα απλής λογικής, πως το πιο βασικό που θα πρέπει να γίνει σε μια νέα εγκατάσταση είναι τα updates. Οι ενημερώσεις του λογισμικού και στοιχείων του συστήματός σας. Μια ενέργεια που ούτως ή άλλως είναι αναγκαία να γίνεται καθ' όλη την διάρκεια ζωής του λειτουργικού μας συστήματος. Είναι ένα ζωτικό θέμα που δεν χρήζει ανάλυσης και αυτό επειδή τελευταία έχει ξεσπάσει σαν μύκητας η άποψη πως τα updates δεν είναι αναγκαία, μα περιττά. Κάτι τέτοιο είναι ηλίθιο πέραν πάσης αμφιβολίας.
Εκτός από την σχετική ειδοποίηση που θα φανεί στο πάνελ του συστήματός σας, υπάρχει και ένα απλό εργαλείο που ονομάζεται «Διαχειριστής Ενημερώσεων». Καλώντας το και με μόλις 2-3 κλικ, το σύστημά σας θα ενημερωθεί.

Κατόπιν, αν κάποιος δεν έχει την παραμικρή ιδέα, ένας τέτοιος οδηγός για τα πρώτα βήματα είναι υπέρ-αρκετός.


Ναι, μα για το Skype δεν λέτε τίποτα.

Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, είδαμε πολλές ερωτήσεις σχετικά με την εγκατάσταση του Skype. Πρόκειται για ένα λογισμικό που από το 2014 υπάρχει στα αποθετήρια της Canonical και συνεπώς σε όλες τις ubuntu-based, ενώ σε άλλες διανομές, μπορεί να εγκατασταθεί μέσω τρίτων tweaks.
Για να πω την αλήθεια, ποτέ δεν το έχω εγκαταστήσει έτσι, μα πάντα (σε deb και rpm) διανομές, κατέβαζα το έτοιμο πακέτο τους (ασχέτως ποια ήταν η τελευταία έκδοση της διανομής που ανέφερε) και το εγκαθιστούσα με διπλό κλικ επάνω του.
Ωστόσο, επειδή η Microsoft, το έχει αλλάξει αρκετά πλέον και παρουσιάζονται ασυμβατότητες ανάμεσα σε διαφορετικές εκδόσεις, δίνεται και επίσημα μια web έκδοση του Skype η οποία όμως λειτουργεί κανονικότατα σαν desktop εφαρμογή.

Βέβαια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Skype και μέσω τρίτων εφαρμογών, όπως το Rambox, κάτι πιο βολικό, αν έχετε και mail ή και άλλους λογαριασμούς συνομιλίας ή και Facebook chat.

Περισσότερα για την αξιοποίηση του Skype, θα βρείτε εδώ: #skype και τελικά, νομίζω πως κακώς δημιουργείται θέμα όσον αφορά την εγκατάστασή του και ακόμα χειρότερα οι χαώδεις απαντήσεις που δίνονται.


Drivers καρτών γραφικών:

Άλλη συνήθης απορία έχει να κάνει με τους drivers της κάρτας γραφικών που έχει ο κάθε υπολογιστής. Εδώ τα πράγματα είναι ακόμα ιδιότροπα και αν μη τι άλλο, τα συμπτώματα του ολιγοπωλιακού μονοπωλίου. Αυτό όμως, είναι κάτι το οποίο δεν θα απασχολήσει εκείνη την στιγμή τον τελικό χρήστη που στήνει το σύστημά του. Άρα, έχουμε τα εξής:

INTEL:
Εδώ δεν θα υπάρξει πρόβλημα, αφού οι διανομές Linux περιλαμβάνουν ήδη από προεπιλογή έναν Intel graphics driver, χωρίς να χρειάζεται καμία επιπλέον εγκατάσταση. Αν παρόλα αυτά, θέλετε για δικούς σας λόγους να έχετε σταθερά την τελευταία τους έκδοση, τότε με το Intel Graphics Update Tool θα το κάνετε πολύ εύκολα.

AMD:
Την παρούσα στιγμή και μάλλον για αρκετά μεγάλο διάστημα ακόμα τα πράγματα με τους συγκεκριμένους drivers είναι άσχημα και αυτό οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων που ως αποτέλεσμα στο μέλλον θα υπάρξουν καλύτεροι drivers, μα επί του παρόντος υπάρχει θέμα (αν και στο Steam, μπορείτε μερικώς να το ξεπεράσετε).

NVDIA:
Πιο καλά τα πράγματα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως η Nvidia δημιουργεί υψηλού επιπέδου drivers για Linux. Αν και η Nvidia κυκλοφορεί τακτικά νέες εκδόσεις, το Proprietary GPU Drivers PPA σε Ubuntu και βασιζόμενες διανομές, είναι μια ακόμα εύκολη και αυτοματοποιημένη λύση για να έχετε πάντα ενημέρωση στην τελευταία έκδοση του gpu-driver σας.

Χρειάζομαι τους κλειστούς drivers;

Αυτή είναι και βασική ερώτηση, πριν ψαχτείτε να εγκαταστήσετε κάτι. Αυτό, επειδή το Linux προσφέρει από default τους ανοιχτού κώδικα drivers που δουλεύουν μια χαρά για την συνήθη χρήση. Κοινώς, κλειστούς drivers χρειαζόσαστε μόνο αν θέλετε παιχνίδια (οπότε θα πάτε και σε Nvidia) ή κάνετε απαιτητικές γραφικές και cad εργασίες.


Μπορώ να εγκαταστήσω διαφορετικά γραφικά περιβάλλοντα;

Η μεγάλη ποικιλία του Linux «οικοσυστήματος», εκτός από τις πολλές διανομές, περιλαμβάνει και αρκετά διαφορετικά περιβάλλοντα, όπως και διαχειριστές παραθύρων (που ναι μεν κάνουν κάτι αντίστοιχο, μα είναι και αρκετά διαφορετικά). Προσωπικά, πλέον, είμαι κατά αυτού, μα αν κάποιος θέλει να εγκαταστήσει διαφορετικά περιβάλλοντα στην ίδια εγκατάσταση, καλό θα ήταν να λάβει υπόψιν τα εξής:

Θεωρητικά, με τους διαχειριστές παραθύρων δεν θα έχετε πρόβλημα, όσους και να εγκαταστήσετε, μα δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν νέο στο Linux που θα εγκαθιστούσε κάποιον Window Manager στο ξεκίνημά του. Επομένως, όσον αφορά τα γραφικά περιβάλλοντα, ένας γενικός μπούσουλας, είναι αυτός:

- Αν έχετε μια διανομή η οποία διαθέτει κάποιο Gnome-based περιβάλλον, μπορείτε να εγκαταστήσετε αντίστοιχα. Δηλαδή: Unity, GnomeShell, βασικό Gnome, Cinnamon, Mate, Budgie, Pantheon, XFCE (το LXDE δεν θα συνιστούσα πλέον να το εγκαταστήσετε παράλληλα).

- Το KDE, δεν συνιστάται να το εγκαταστήσετε παράλληλα με κάποιο Gnome-based περιβάλλον. Θα δημιουργηθούν προβλήματα σε αρκετά σημεία και θέλει χρόνο με εμπειρία προκειμένου να ξεπεραστούν και ανά πάσα στιγμή, με ένα update ή κάποιον άλλον συνδυασμό ενεργειών, μπορεί να προκύψει κάτι. Μπορείτε όμως να το δοκιμάσετε χωρίς προβλήματα, παράλληλα με LXDE, το Razor-QT ή ακόμα καλύτερα με το LXQt που πρόκειται για την συγχώνευση των LXDE και Razor-Qt, ενώ ούτε σε συνδυασμό με το Budgie θα πρέπει να βγάλει προβλήματα (αν και είναι λίγο σχετικό το τι θα συμβεί, στο υπό ανάπτυξη περιβάλλον του Budgie).

Σχετικά με όλα αυτά, δείτε εδώ:

- LinuxΓραφικά περιβάλλοντα/Διαχειριστές παραθύρων
- Νέα Γραφικά Περιβάλλοντα στο Linux: Ποια είναι, πόσα και γιατί


Έβαλα το Wine, μα δεν μου τρέχει η τάδε εφαρμογή των Windows.

Κάτι που συναντάται συχνά επίσης. Ίσως λόγω κακής πληροφόρησης, αρκετοί άνθρωποι όταν έρχονται στο Linux, έχουν την εντύπωση πως αν βάλουν το λογισμικό Wine, θα μπορούν να τρέχουν πλήρως όλες τις εφαρμογές των Windows στο Linux desktop τους. Αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει. Οι εφαρμογές και παιχνίδια που τρέχουν καλά με το Wine, αναφέρονται στην επίσημη σελίδα του. Προφανώς υπάρχουν και άλλες, μα σε καμία περίπτωση δεν τρέχουν όλες.


Ποια διανομή είναι η καλύτερη / ευκολότερη κλπ;

Διαχρονικά, η πιο συνηθισμένη ερώτηση και μάλλον δικαιολογημένη σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν. Δυστυχώς όμως και εδώ, οι απαντήσεις που δίνονται στο 99,9% των περιπτώσεων, βασίζονται στα προσωπικά κριτήρια του καθενός και όχι τόσο στα αντικειμενικά. Παρόλα αυτά, είναι ένα θέμα που χρειάζεται να απαντηθεί, επειδή ο άνθρωπος που το ρωτάει δεν γνωρίζει και προφανώς έχει μπερδευτεί.
Κατά την δική μας εκτίμηση και με τα υπάρχοντα δεδομένα, την παρούσα στιγμή, η πιο προσιτή διανομή για ανθρώπους που έρχονται από Windows ή τώρα αρχίζουν με υπολογιστές, το Linux Mint με το Mate desktop είναι η πιο ιδεώδης επιλογή.


Όλα αυτά, ίσως ακούγονται αστεία για αρκετούς, όμως είναι οι ερωτήσεις που συναντάμε καθημερινά μπροστά μας, στα Linux forums και social-pages. Καλό θα ήταν οι άνθρωποι που καλώς παίρνουν το θάρρος να απαντήσουν (έτσι λειτουργούν οι κοινότητες), να το κάνουν ΜΟΝΟ αν γνωρίζουν τον πιο απλό τρόπο, επειδή αυτός πάντα υπάρχει. Να απαντούν ΟΧΙ με τα δικά τους κριτήρια, μα λαμβάνοντας υπόψιν αυτά που αναφέρει ο άνθρωπος που ρωτάει (δεν λες ας πούμε, σε κάποιον να αλλάξει διανομή για να βάλει το skype - ναι το είδαμε και αυτό).
Όσοι και όσες αρθρογραφούν σχετικά, να προσπαθούν να μην δημιουργούν τελικά περισσότερες απορίες και σύγχυση.

Για όποιες άλλες απορίες, νομίζω πως αυτή η σειρά οδηγών, θα δώσει σαφείς απαντήσεις: «GNU-LINUX: Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για να κάνετε την μετάβαση σε αυτό» και: «Download Links Linux Διανομών».

 • Σχόλια

3 Comments:

 1. Εικόνα Αχαρνεύς
  Αχαρνεύς (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 07, 2016 01:10 ΠΜ

  EΥΓΕ !
  Ειλικρινά ...

 2. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΔεκ 07, 2016 15:22 ΜΜ

  Έβαλα το Wine, μα δεν μου τρέχει η τάδε εφαρμογή των Windows.

  στο μονο που ας το πουμε «διαφωνω» ειναι αυτο. εχεις ενα καλουτσικο μηχανηματακι, που δεν ειναι σαψαλο; πετα το χαζοwine, με τη μια οπως το εβαλες, και βαλε εξομοιωτη... ΠΕΤΑ ΤΟ ΤΩΡΑ!... χαρη στον εαυτο σου θα κανεις

 3. Εικόνα μιχαλης
  μιχαλης (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 12, 2016 21:32 ΜΜ

  το Wine μου φαίνεται ότι τρέχει καλά μόνο τις πιο γνωστές εφαρμογές (κι αυτές όχι χωρίς bugs).Αν όμως κατεβάσω κάποια λιγότερο γνωστή εφαρμογή ή θα μου βγάζει τετράγωνα γράμματα ή θα ξεκινάει η εφαρμογή και κατόπιν ολίγων δευτερολέπτων θα κλείνει και θα σταματάει βγάζοντας διάφορα άκυρα σφάλματα.Το Wine δεν είναι τέλειο.Το Virtualbox είναι μία λύση

Scroll to Top