BETA

Αποδομώντας τον Ψηφιακό Φετιχισμό [περίπτωση Foxconn]

Εικόνα Evi

Σε μια πλασματική κοινωνία, άμεσα κινούμενη από την δυνατότητα του κέρδους - με τον όποιο τρόπο και τίμημα - οι εικόνες που αντανακλώνται στα μάτια μας, δίνουν μια εξ' ίσου πλασματική άποψη των πραγμάτων. Οι φωτισμένες βιτρίνες, τα φώτα neon και led, οι διαφημίσεις, η επιβολή του life-styling, το trendy, η προπαγάνδα, έχουν οδηγήσει στην ακμή του "καπιταλιστικού νεοφιλελευθερισμού". Η άσκοπη υπερκατανάλωση, η επιβεβλημένη επιβολή για κατοχή υλικών αγαθών ως μέσα κοινωνικής αποδοχής και καταξίωσης, έχει ορίσει με εντελώς διαφορετικό τρόπο τις ανθρώπινες αξίες, έχοντας σαν δικαιολογία πως στον σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο, ισχύει ο νόμος της ζούγκλας, η επιβίωση του ισχυρότερου, πατώντας ακόμα και επάνω σε πτώματα.
Τα εντυπωσιακά μαγαζιά, τα χαμόγελα των υπάλληλων, είναι μόνο η μια πλευρά του νομίσματος και είναι η πλασματική. Πίσω από κάθε εταιρεία, πίσω από κάθε υπάλληλο, υπάρχουν τ' αφεντικά. Και τ' αφεντικά θέλουν χρήμα. Μόνο χρήμα και όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα αφεντικά ζητούν πρόθυμους, δεν έχουν αναστολές, δεν τους ενδιαφέρει η παιδική εργασία, δεν τους ενδιαφέρουν οι γύρω τους, το περιβάλλον. Δεν τους ενδιαφέρει τίποτα, παρά μόνο το χρήμα και αυτοί να βρίσκονται πάνω από τους υπολοίπους.

Τι πιο βίαιο από τις κοινωνικές τάξεις; Τι πιο βίαιο από το να βρίσκεται σε επίπεδο απόλυτης φτώχειας σχεδόν ο μισός πλανήτης;

Πριν 2-3 χρόνια, διάβαζα στο διαδίκτυο πως ο κόσμος ένοιωσε έκπληξη όταν έμαθε το πραγματικό μέγεθος της Amazon και το πως ανήκει στον πολυεκατομμυριούχο John Bezos. Της Amazon, όπως και τόσες άλλες εταιρείες των οποίων κρατούμε πλέον περήφανα στα χέρι μας, νοιώθοντας πως το λογότυπό τους, θα μας δώσει περισσότερη αξία. Αυτών των εταιρειών που χωρίζουν το ανθρώπινο είδος σε τρεις κατηγορίες:

ή καταναλωτής ή σκλάβος ή περιττός

Και στα πλαίσια αυτά, με την νομιμότητα που τους δίνει ο καπιταλισμός, κάνουν ανθρώπινη δουλεία, δουλεμπόριο, δημιουργούν επεμβάσεις σε κράτη, πάντα και μόνο για το συμφέρον των αφεντικών και μη λογαριάζοντας καμία ανθρώπινη αξία.

 

Ακόμα και η βιτρίνα της οικονομίας της αγοράς προδίδει την χρεωκοπία της. Οι διαφημιστικές ταμπέλες σε όλες τις χώρες είναι τα λαμπρά της μνημεία. Τα μηνύματά τους είναι γελοία. Μιλάνε στους περαστικούς σε ένα ψεύτικα οικείο ιδίωμα, όπως μιλάνε κάποιοι ελαφρόμυαλοι ενήλικες στα παιδάκια και στα ζώα. Τα πλήθη, σαν τα παιδιά, ξεγελιούνται: πιστεύουν ότι σαν ανεξάρτητα υποκείμενα έχουν την ελευθερία να διαλέξουν ό,τι οι ίδιοι θέλουν. Αλλά η εκλογή τους είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό υπαγορευμένη. Εδώ και δεκαετίες υπάρχουν χιλιάδες καταναλωτικών προϊόντων που διαφέρουν μόνο στις ετικέτες τους. Η ποικιλία των διαφόρων ποιοτήτων, που αφήνει έκθαμβο τον καταναλωτή, υπάρχει μόνο στο χαρτί.

 

Οι άνθρωποι έχουν καταντήσει να λατρεύουν τον Steve Jobs, έναν άνθρωπο απόλυτα προβληματικό, με φασίζουσες νοοτροπίες και αδίστακτο για το κέρδος του [Τα δύο πρόσωπα της Apple] - [η Apple, οι Hackers και η Δημοκρατία].
Και φυσικά στην ίδια κλίμακα συγκαταλέγεται και η Microsoft, καθώς και ο ιδρυτής της Bill Gates, ο οποίος ελλείψει του θεού, είναι πεπεισμένος πως αυτός ο ίδιος είναι κάτι σε θεός και μπορεί να κάνει το έργο του.

Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τη δουλείας και της καταστροφής που προκαλεί ο φετιχισμός των ψηφιακών προϊόντων, είναι η Αφρική και η Κίνα, με πιο τρανταχτή περίπτωση, αυτήν της Foxconn, καθώς μιλαμε για ένα πραγματικό κολαστήριο, στην υπηρεσία του άχρηστου δυτικού υπερκαταναλωτισμού.

Τι είναι η Foxconn

Αν και έχουμε μιλήσει πολύ πιο αναλυτικά σε άλλα άρθρα, την Foxconn, θα την περιγράφαμε, ως την φάμπρικα που αυτοκτονούν για να κατασκευάσουν το iphone και άλλα gadgets της σύγχρονης τεχνολογίας. Μιλάμε για εργοστασιακές μονάδες που έχουν το μέγεθος πόλης και μέσα σε αυτές διαβιώνουν υπό άθλιες συνθήκες εργαζόμενοι, εσωτερικοί μετανάστες της αχανούς χώρας, δουλεύοντας σχεδόν τζάμπα, σε εξαντλητικά ωράρια και κάτω από απίστευτη πίεση. Η Foxconn (επίσημα ονομάζεται Hon Hai Precision Industry) παράγει ηλεκτρονικά είδη για ιαπωνικές και αμερικανικές εταιρείες όπως η Sony και η Apple, μα και των Hewlett-Packard, Dell και της Motorola, Amazon, Microsoft και άλλα τέτοια πασίγνωστα ονόματα τεχνολογικών κολοσσών.

Η Foxconn σε αριθμούς:

• 1,2 εκατομμύρια εργάτες και εργάτριες δουλεύουν για τη Foxconn στην Κίνα.
• 40% των καταναλωτικών ηλεκτρονικών συσκευών παγκοσμίως κατασκευάζονται από την Foxconn.
• 12 ώρες διαρκεί συνήθως η βάρδια.
• Κατά μέσο όρο, 83,2 ώρες υπερωρίες ανά μήνα.
• 91 περιπτώσεις εργασίας ανηλίκων αναφέρθηκαν το 2010, ο μικρότερος μόλις 13 ετών.
• 10% με 20% των εργατών φεύγουν από την εταιρεία ή απολύονται κάθε μήνα.
• Έως και 3.000 εργάτες μπορούν να προσληφτούν σε μία μέρα.
• Τουλάχιστον 300.000 εργάτες ζουν σε διαμερίσματα της Foxconn.
• Μέχρι και 20 εργάτες μπορεί να ζουν σε ένα εταιρικό διαμέρισμα 3 δωματίων.
• Τουλάχιστον 22 αυτοκτονίες και 17 απόπειρες αυτοκτονίας είχαν σημειωθεί τα τελευταία 6 χρόνια.

Ορισμένες από τις φωτογραφίες του Jordan Pouille, είναι ενδεικτικές:

 

 

Τι περιλαμβάνει η "ζωή" και η "δουλειά" στην Foxconn;

Ορίστε κάποια ενδεικτικά της εκεί καθημερινότητας:

- Εξονυχιστικό έλεγχο, για το ενδεχόμενο "κοινωνικοποίησης" από κάποιον εργαζόμενο ενός αγαθού που ο ίδιος παράγει σε ελάχιστο χρόνο κατά χιλιάδες
-Πρωινό εγερτήριο όπως στον στρατό
- Ακραίος καταναγκασμός, ένδειξης αγάπης στην εταιρεία, πασπαλισμένος με αμερικανικές μεθόδους διαχείρησης προσωπικού

 

Εκρήξεις: Η έκρηξη στο κτήριο που στεγάζει τις γραμμές παραγωγής του iPad-2, το 2012. Εκατοντάδες εργάτες ήταν εκείνη την ώρα στις θέσεις τους στο εργοστάσιο:

Δίχτυα ασφαλείας: Οι αυτοκτονίες κάτω υπό όλη αυτήν την πίεση, είναι σε καθημερινή βάση. Καθώς κρίθηκε ασύμφορο από την διοίκηση της εταιρείας η αποζημίωση στους συγγενείς των θανόντων, κάνοντας συγχρόνως ζημιά και στο προφίλ της, τοποθέτησε παντού δίχτυα ασφαλείας, προκειμένου να συγκρατούν τα σώματα που πέφτουν στο κενό. Των ανθρώπων που αυτοκτονούν, δηλαδή:


Η αυτοκτονία ενός νέου 21 ετών ήταν η δέκατη στη Foxconn μέσα στους 5 πρώτους μήνες του 2010.


Ο Sun Danyong, 25 ετών, έπεσε στο κενό μην αντέχοντας τις κατηγορίες και την κακοποίηση για την απώλεια ενός πρωτότυπου μοντέλου iPhone.


H έγκυος σύζυγος του Yan Li ανέφερε πως βάρδιες 35 ωρών, σαν κι' αυτή που κόστισε την ζωή του νεαρού άντρα της, είναι πολυ συνηθισμένες στην Foxconn

- Η ειδησιογραφία, το 2010, τότε που είχε πάρει κάποια έκταση το θέμα, ανάφερε τα εξής:

Οι Κινέζοι «σκλάβοι» της Foxconn (βασικός ανάδοχος κατασκευαστής της Apple) αυτοκτονούν λόγω των συνθηκών εργασίας στο εργοστάσιο της πόλης Shenzhen. Οι 28 μέρες δουλείας του 20χρονου ρεπόρτερ Liu Zhi Yi της κινέζικης εφημερίδας Southern Weekly, ήταν αρκετές για να καταγράψουν το δράμα των 400.000 υπαλλήλων (;) που παράγουν τα i-pods, i-Pads, i-Phones που όλοι ξέρουμε.

Μέσα σε μισό χρόνο, 9 αυτοκτονίες και μέσα στον Απρίλη, 30 απόπειρες. Η εταιρεία μάλιστα πήρε Βουδιστές καλόγερους για να εξορκίσουν το κακό! Η Foxconn προσλαμβάνει μόνο 20χρονους - για ευνόητους λόγους - οι οποίοι δουλεύουν σε καθεστώς υποτέλειας. Υπογράφουν ένα συμφωνητικό υπεραπασχόλησης στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η εταιρεία δεν φέρει καμμία ευθύνη για τις υπερωρίες. Είναι όρθιοι σχεδόν όλη τη μέρα, επαναλαμβάνουν τις ίδιες και τις ίδιες κινήσεις, κάνουν μόνο ένα ολιγόλεπτο διάλλειμα για πρόχειρο φαγητό και ένα ακόμη για λίγες ώρες ύπνο. Τόσο, που ένας απ’ αυτούς είπε στον Liu ότι η πιο ευχάριστη στιγμή της μέρας του είναι όταν πέφτει ένα προϊόν στο έδαφος. Σκύβει για να το πιάσει και το σώμα αλλάζει στάση!

Οι σκλάβοι της Foxconn σύμφωνα με την Southern Weekly, δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, δεν μιλάνε και δεν αναπτύσσουν συζητήσεις και σχέσεις. Δεν έχουν δεσμούς, δεν έχουν εραστές, οι άνδρες φτιάχνονται με porn-videos που βλέπουν στα γειτονικά internet-café και δεν χαμογελάνε… Ή μάλλον χαμογελάνε στις 10 κάθε μήνα, μόνο. Τότε που κάνουν ουρές στα μηχανήματα ΑΤΜ, για να πάρουν τον μισθό τους, 900 Yuan δηλαδή 130$! Αγοράζουν λαχεία μαζί με όνειρα τρελά για ακριβά αυτοκίνητα, σπίτια, δικές τους δουλειές.


Πεκίνο, Κίνα
Μετά από κύμα αυτοκτονιών που θορύβησε την ηγεσία του και την κοινή γνώμη και αποκάλυψαν τις σκληρές συνθήκες εργασίας στα εργοστάσιά του, ο ταϊβανέζικος γίγαντας Foxconn τοποθέτησε δίχτυα στους κοιτώνες.

Από την αρχή του έτους τουλάχιστον σε ένα εργοστάσιο στο Σεντζέν στη Κίνα σημειώθηκαν 10 αυτοκτονίες εργατών, τις οποίες πολλοί απέδωσαν στο πιεστικό ωράριο και τους χαμηλούς μισθούς.
Στην πραγματικότητα είναι μία μεγάλη πόλη αφού εκεί απασχολούνται 42.000 εργαζόμενοι.
Σταδιακά σε όλα τα εργοστάσια τοποθετήθηκαν δίχτυα ασφαλείας ώστε να μην αποπειρώνται οι εργαζόμενοι να αυτοκτονήσουν πέφτοντας από την οροφή.
Επιπλέον, μετά το κύμα των αυτοκτονιών, αυξήθηκαν οι μισθοί από 900 σε 2000 γουάν (από 100 σε 225 ευρώ).

-Το 2012:

 Η εκπομπή "Nightline" του τηλεοπτικού δικτύου ABC στην Αμερική παρουσίασε ένα αφιέρωμα για τα εργοστάσια της Foxconn, μέσα από συνεντεύξεις που δόθηκαν από τους ίδιους τους εργάτες αλλά και από μάνατζερς.

Πολλοί ήταν αυτοί που πίστευαν ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα μεγάλος όγκος πληροφοριών για το τι πραγματικά συμβαίνει στα εργοστάσια που κατασκευάζονται τα προϊόντα της Apple, ειδικότερα μετά από τις συνεχείς αναφορές για αυτοκτονίες εργατών, και τις προσπάθειες του εργοστασίου να τις αποτρέψει. Τέτοιες πληροφορίες δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, πραγματοποιήθηκε όμως μια έρευνα και τα αποτελέσματα που προέκυψαν προήλθαν από μεγάλο αριθμό συνεντεύξεων.

Παρακάτω συνοψίζονται οι πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τη προβολή, η οποία διήρκησε περίπου 20 λεπτά. Ίσως το πιο ενδιαφέρον από τα παρακάτω να είναι η δήλωση ενός εκτελεστικού στελέχους της Foxconn, όπως φαίνεται «θα του άρεσε» εάν η Apple ζητούσε το διπλασιασμό τον μισθών των εργατών των εργοστασίων.

.

- Απαιτούνται 141 βήματα για την παραγωγή μιας συσκευής iPhone, ενώ όλες είναι κατασκευασμένες στο χέρι.
- Ο χρόνος για την παραγωγή μίας και μόνο συσκευής iPad είναι 5 ημέρες και χρειάζονται 325 χέρια για αυτό.
- Η Foxconn παράγει 300 χιλιάδες υποδοχές για την φωτογραφική μηχανή του iPad σε μία μόνο ημέρα.
- Οι εργάτες του εργοστασίου πληρώνουν το φαγητό τους έναντι $0.7/γεύμα ενώ δουλεύουν 12ωρες βάρδιες.
- Οι εργάτες που επιλέγουν να κοιμηθούν στο εργοστάσιο έχουν ένα δωμάτιο 6x8 και ενοίκιο $17.5/μήνα.
- Οι απολαβές των εργατών της Foxconn ανέρχονται στο $1.78/ώρα.
- Οι νέο προσληφθέντες εργάτες περνάνε από εκπαίδευση τριών ημερών και από δοκιμασίες σχετικές με την ανάπτυξη της ομαδικότητας.

Ο οργανισμός FLA (τον οποίο πλήρωσε η "Apple" για τον έλεγχο της "Foxconn") ενδιαφέρεται για το κατά πόσο οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια δέχονται ή όχι επισκέπτες. Η Apple πλήρωσε $250.000 δολάρια στον FLA και πληρώνει επίσης τον κάθε έλεγχο που πραγματοποιεί. Όταν ο Louis Wo ρωτήθηκε την περίπτωση η Apple να ζητήσει το διπλασιασμό του μισθού των εργαζομένων, ο ίδιος απάντησε: «Γιατί όχι;».


Στα άλλα σχετικά νέα, της ίδιας εποχής (2012):

Κέρδη ρεκόρ για το 2012 ανακοίνωσε η Hon Hai Precision, γνωστή ως Foxconn, σημάδι ότι παρά τον έντονο ανταγωνισμό, η Apple κατορθώνει να κρατά υψηλά την ζήτηση των προϊόντων της. Η Foxconn, ο βασικός υποκατασκευαστής συσκευών της Apple, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη $3,2 δις για το 2012, αυξημένα κατά 16% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η εταιρεία με έδρα την Ταϊβάν, είναι γνωστή ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρονικών συστημάτων στον κόσμο, και συνεργάζεται επίσης με την HP, την Microsoft και την Sony. Ωστόσο η Apple είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της και δημιουργεί το 40% ως 50% του τζίρου της εταιρείας, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.

Η Foxconn ανακοίνωσε τα συγκεκριμένα στοιχεία αμέσως μετά την ανακοίνωση της Apple ότι πούλησε 47,8 εκατομμύρια iPhones κατά την διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2012, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση 29% σε σχέση με τις πωλήσεις το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται να περιπλέξουν ακόμα περισσότερο την ήδη ομιχλώδη κατάσταση γύρω από την πορεία του iPhone 5 αλλά και των υπολοίπων συσκευών της Apple. To τελευταίο δίμηνο έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεκάδες αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με την Foxconn: από μείωση της παραγωγής και πάγωμα των προσλήψεων, συνεπεία της μειωμένης ζήτησης για τις συσκευές της Apple, μέχρι σχέδια για επέκταση της εταιρείας με την δημιουργία νέων εργοστασίων. Σε απόλυτους αριθμούς, πάντως, η Foxconn απασχολεί περίπου 1,2 εκατομμύρια υπαλλήλους στα εργοστάσιά της.

- Και τα πράγματα, πράγματι πηγαίνουν περίφημα για την Foxconn καθώς, το 2014, προχώρησε σε νέα επένδυση, προκειμένου να προλαβαίνει τις παραγγελίες για τα iphones:

Η Foxconn πρόκειται να κατασκευάσει ένα νέο, υπέρ-σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής οθονών, κόστους 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το εργοστάσιο που θα κατασκευαστεί σε περιοχή της νότιας Ταϊβάν πρόκειται να αποτελέσει αποκλειστικό προμηθευτή οθονών της Apple και είναι αποτέλεσμα «επείγοντος» αιτήματος που διατυπώθηκε από την αμερικανική εταιρεία.
Το νέο εργοστάσιο θα ανήκει στην Innolux, θυγατρική της Foxconn και, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, θα ξεκινήσει την μαζική παραγωγή πάνελ για λογαριασμό της Apple από το τέλος του 2015.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Apple Insider, η εγκατάσταση του εξοπλισμού αναμένεται να ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα. Συνολικά, η επένδυση της Foxconn στο νέο εργοστάσιο αναμένεται να ανέλθει στο ύψος των 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τα επόμενα δύο χρόνια, και θα δημιουργήσει συνολικά 2.300 νέες θέσεις εργασίας.

Η Innolux είναι μαζί με τις LG Display και Japan Display, οι κύριοι προμηθευτές οθονών για τις συσκευές iPhone της Apple. Παράλληλα, η Innolux είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής πάνελ της Ταϊβάν και προμηθεύει την αμερικανική εταιρεία με οθόνες για όλη την γκάμα των προϊόντων της (iPhone, iPad, MacBooks και iMac). Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί το νέο εργοστάσιο ποια κατηγορία οθονών θα αναλάβει να κατασκευάζει.


-Το 2014, επίσης:

Έχουμε φτάσει σε αυτήν την εποχή του χρόνου που η Apple οριστικοποιεί την παραγωγική της αλυσίδα για το iPhone και σύμφωνα με πηγές, μέσα από την Foxconn, τα εργοστάσια της θα δεχτούν το μεγαλύτερο μέρος των παραγγελιών.
Η είδηση προκαλεί μεγάλη απογοήτευση σε μια ανταγωνίστρια εταιρεία, καθώς τους τελευταίους μήνες η Apple είχε ξεκινήσει να χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο την Pegatron.
H Pegatron το είχε καταφέρει μέχρι στιγμής αυτό λόγω αξιοπιστίας στη συναρμολόγηση συσκευών, αλλά και εξαιτίας του χαμηλότερου κόστους της σε σχέση με την Foxconn.
H Foxconn αναμένεται να συναρμολογήσει τόσο το 4,7 ιντσών iPhone, όσο και αυτό των 5,5 ιντσών, ενώ η Pegatron θα αναλάβει παραγγελίες που θα αντιστοιχήσουν στο 30% του φόρτου του iPhone 6.


 

Από άρθρο του Μιχάλη Καλαμαρά (eAnangnostis), αλιεύσαμε τα εξής:

Foxconn και Apple:

Η Foxconn δεν είναι η μόνη εταιρεία στην Κίνα που αδιαφορεί για τις συνθήκες εργασίας και πληρώνει χαμηλούς μισθούς. Δεν είναι καν η χειρότερη. Είναι όμως η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών συσκευών που απευθύνονται στους καταναλωτές. Οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, από την Nokia, την Hewlett-Packard, την Dell και την Motorola ως το Amazon και την Apple, αναθέτουν ή έχουν αναθέσει στην Foxconn την κατασκευή συσκευών τους. Πρακτικά, αν έχουμε μια ηλεκτρονική συσκευή, τηλεόραση, υπολογιστή ή τηλέφωνο, έχουμε και κάτι που έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου ή εν μέρει στη Foxconn.
Η συζήτηση όμως επικεντρώνεται στο τι κάνει η Apple – και όχι τυχαία. Το iPhone και το iPad είναι σήμερα οι δύο πιο «επιθυμητές» ηλεκτρονικές συσκευές. «Μαγικό» είχε χαρακτηρίσει το iPad ο Steve Jobs όταν το παρουσίασε το 2010 και εκατομμύρια καταναλωτές συμφώνησαν μαζί του. Δεν ήταν λίγοι και αυτοί που θέλησαν να μάθουν πώς κατασκευάζεται αυτή η «μαγεία». Η έρευνα, οι προγραμματιστές και οι μηχανικοί, το όραμα του διευθύνοντα συμβούλου και μεγαλομετόχου έχουν παίξει αποφασιστικό ρόλο στην επιτυχία της Apple. Απαιτούνται 63.000 χιλιάδες εργαζόμενοι για να αναπτύξουν τα προϊόντα της Apple, χρειάζονται όμως άλλοι 700.000 χιλιάδες για να τα κατασκευάσουν.

Οι συνθήκες εργασίας:

Σε αυτό το σημείο αναλαμβάνει η Foxconn, με τον «στρατό» της των 1,2 εκατομμυρίων εργατών – μια μικρή χώρα από μόνη της. Μετά τις πρόσφατες αυξήσεις, οι εργάτες της πληρώνονται από 286 ως 349 δολάρια. Δεν είναι όμως μόνο οι μισθοί. Ακόμα και αν οι Κινέζοι εργάτες πληρώνονταν όσο οι Αμερικάνοι κάθε iPhone, που ξεκινάει από τα 670 δολάρια, θα κόστιζε μόλις 65 δολάρια επιπλέον, καθώς το κόστος των υλικών παίζει μεγάλο ρόλο στην τελική τιμή. Η «ευελιξία» μετράει περισσότερο. Όταν πριν από την κυκλοφορία του πρώτου iPhone η Apple ήθελε να κάνει μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής στην οθόνη, η Foxconn ξύπνησε μες τη νύχτα 8.000 εργάτες από τα διαμερίσματα της εταιρίας για να αρχίσουν να περνάνε σε μια βάρδια 12 ωρών τις νέες οθόνες στα iPhone.
Οι υπερωρίες είναι κάτι συνηθισμένο, υπερωρίες που διαρκούν πέρα από τις 12 ώρες της βάρδιας, και ένας εργάτης μπορεί να φτάσει να δουλεύει και τις 7 μέρες της εβδομάδας. Παρά τις προσπάθειες της Foxconn, έχει αποκαλυφτεί ότι πολλοί είναι οι ανήλικοι που δουλεύουν στις εγκαταστάσεις της, ακόμα και παιδιά 13 ετών. Η εταιρεία δεν διστάζει να εκθέσει τους εργάτες της σε δηλητηριώδη χημικά, ενώ το Μάιο του 2011 έκρηξη στο εργοστάσιο του Τσενγκντού άφησε πίσω της 2 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Για τους 300.000 χιλιάδες εργάτες της Foxconn, που ζουν σε διαμερίσματα της εταιρείας, η ταλαιπωρία δεν τελειώνει με την επιστροφή στο σπίτι. Ο επιστάτης μπορεί να τους ξυπνήσει ανά πάσα στιγμή, αλλά, χειρότερα κι από αυτό, μέχρι και 20 άτομα μένουν σε ένα διαμέρισμα τριών δωματίων. Πάντως στην «Foxconn City» των 230.000 εργατών στο Σεντσέν υπάρχουν δύο δωρεάν πισίνες, που είναι όμως πολύ βρώμικες.

Ας υπάρχει λοιπόν, σκεπτικισμός για την Τεχνολογία και όχι εντυπωσιασμός, καθώς η πραγματικότητα είναι διαφορετική και πρέπει να πάψουμε - όσοι/όσες το κάνουν ακόμα - που προφανώς είναι και οι περισσότεροι/ες.
Άλλωστε, η δύναμη τεχνολογίας είναι αμφίρροπη και αυτό συμβάλλει σε ακόμα πιο μεγάλες διαφορές [H Τεχνολογία και η Πάλη των Τάξεων].

- Δείτε πιο κάτω, ένα μικρό ντοκιμαντέρ, με τίτλο: "Αποδομώντας την Foxconn", του 2011 (διάρκειας 5 λεπτών) που δείχνει πιο καθαρά την πραγματικότητα:

Και όλα αυτά - φυσικά - είναι ο καπιταλισμός. Τα αποτελέσματά του, καθώς η εργασιακή δουλεία είναι νόμιμη. Και για να μην πάμε μακρυά, ας μην ξεχνάμε την περίπτωση του "Πλαίσιο", μα και τόσων άλλων εταιρειών, ανεξαρτήτως ειδικότητας και δυναμικής.

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ:

Πηγαίνεις σ αυτό το μέρος, και... εντάξει, είναι ένα εργοστάσιο, αλλά, Θεέ μου, υπάρχουν κι εστιατόρια, και κινηματογράφοι, και νοσοκομεία, και πισίνες.
"For a factory, it's pretty nice"

[o Steve Jobs εξωραίζει την Foxconn σε συνάντηση στελεχών του].

>>> Δείτε επίσης και το άρθρο: Το φετίχ της τεχνολογίας και η εκμετάλλευση πίσω από γκάτζετ.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top