BETA

AppImage: Η επανάσταση στις Linux εφαρμογές είναι εδώ!

Εικόνα constantinos

Ήδη έχουμε μπει στην επόμενη γενιά αυτού που μέχρι σήμερα ονομάζαμε «desktop». Οι εξελίξεις τρέχουν με τέτοια ταχύτητα, που είναι αδύνατο να παρακολουθηθούν σε όλα τα επίπεδα και έτσι προσπαθούμε να φιλτράρουμε τι είναι αυτά που μας ενδιαφέρουν άμεσα σαν τους τελικούς αποδέκτες και τέλος πάντων, αυτό που (κακώς) νοείται σαν «μέσοι χρήστες».
Αν και «χρήστες» μεν, μα χωρίς εξαρτήσεις δε, κοιτάμε να δούμε τι είναι αυτό που τελικά θα ήταν καλύτερο τόσο για εμάς, άσο και για όλο αυτό που λέγεται «Linux οικοσύστημα». Βέβαια, εδώ οι απόψεις είναι πολλές και σίγουρα δεν υπάρχει ούτε «αντικειμενικό», ούτε και «φυσιολογικό». Αυτό που υπάρχει, είναι και το τι θα επιλέξουν οι περισσότεροι άνθρωποι τελικά, το οποίο άμεσα ή έμμεσα θα είναι και αυτό που θα επικρατήσει, χωρίς όμως να απουσιάζουν οι εναλλακτικές, όπως μας έχει αποδείξει επί δεκαετίες ο κόσμος του Linux.

Ενώ λοιπόν έχει ήδη αλλάξει αυτό που μέχρι τώρα θεωρούσαμε σαν «κλασσικό desktop», κατά κάποιο τρόπο ήταν αναμενόμενο να ακολουθήσει και το επόμενο σημαντικό, οι εφαρμογές. Και αυτό είναι σημαντικό αφού όχι μόνο ανοίγει τον δρόμο για είσοδο λογισμικών που μέχρι τώρα ήταν «ταμπού» στο Linux, μα παράλληλα λύνει και το χρόνιο πρόβλημα με τις εξαρτήσεις, την έκδοση, τις διαφορετικές διανομές και τα updates, ενώ η ίδια η εγκατάσταση γίνεται ακόμα πιο σύντομη και τόσο απλή που δεν πάει περισσότερο.
Βέβαια όλα αυτά δεν τα ακούτε για πρώτη φορά και προφανώς ήδη γνωρίζετε για το Flatpak και το Snap που δίνουν μια λύση σε αυτό το πρόβλημα. Το θέμα όμως είναι πως αυτά αναπτύσσονται από δυο διαφορετικές εταιρείες στον κόσμο του Linux, από την RedHat και την Canonical αντίστοιχα, με το Flatpak να φαίνεται αυτήν την στιγμή η πιο καλή λύση ανάμεσα σε αυτές τις δυο (προσωπική άποψη αυτό) [δείτε σχετικά: Flatpak και Snap: Οι εφαρμογές αλλάζουν πρόσωπο στο Linux. Τι σημαίνει αυτό;].

Τι είναι το AppImage:

Όμως, στην σκιά της δημοσιότητας αυτών των δυο, υπάρχει μια ακόμα προσπάθεια που αναπτύσσεται σταθερά και αξιόλογα, κάνοντας το ίδιο με τα πιο πάνω. Αυτό είναι το AppImage.
Δηλαδή (και) το AppImage, λέει το αυτονόητο (για τον «μέσο χρήστη»):

Θέλω να κατεβάζω μια εφαρμογή από την σελίδα του δημιουργού της και να την τρέχω άμεσα με δυο κλικ, άσχετα του ποια διανομή έχω και τι έκδοση είναι αυτή.

Μα και για τον δημιουργό (λογισμικού):

Σαν δημιουργός μιας εφαρμογής, θέλω να την παρέχω σε όλες τις Linux διανομές, χωρίς να χρειάζεται να δημιουργήσω διαφορετικά πακέτα για την κάθε διανομή.

Μάλιστα, είναι κάτι (το AppImage) που όπως φαίνεται, αρέσει και στον Linus Torvalds, τον δημιουργό του Linux:

Kαι όπως αναφέρει, δημιούργησε την εφαρμογή Subsurface για δύτες που έχει φτιάξει, σε Appimage μορφή.

Πιο «τεχνικά», AppImage είναι ένα ISO 9660 αρχείο με συμπίεση zisofs που περιέχει ένα ελάχιστο AppDir (έναν κατάλογο με το app και όλα τα αρχεία που απαιτεί για να λειτουργήσει και τα οποία δεν αποτελούν μέρος του βασικού λειτουργικό συστήματος) και ένα μικρό εκτελέσιμο runtime.
Ως εκ τούτου, μια AppImage είναι τόσο ένα αρχείο ISO 9660 που μπορείτε να το προσαρτήσετε (mount), όσο και ένα εκτελέσιμο ELF (που μπορείτε να τρέξετε).

Μπορώ να τρέξω AppImage εφαρμογές εδώ και τώρα;

Η απάντηση είναι ναι· και, μάλιστα, το καλύτερο είναι πως δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε τίποτα άλλο στο desktop σας, αφού οι AppImage εφαρμογές τρέχουν άμεσα σε οποιαδήποτε διανομή και αν έχετε (σχεδόν).
Και - όπως λέγεται - το AppImage format είναι πολύ πιο ασφαλές συγκριτικά με τα Flatpak και Snap. Το δε μέγεθος των πακέτων, έχει να κάνει αρχικά με την εφαρμογή, μα σε γενικές γραμμές κινείται σε ανεκτά επίπεδα:

Ήδη, έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη λίστα από γνωστές εφαρμογές που τρέχουν με το σύστημα AppImages που αυτήν την στιγμή, μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ:

[DOWNLOAD AppImages Apps]

Πώς τρέχουμε τις AppImage εφαρμογές:

Παιχνιδάκι κυριολεκτικά και στην πορεία θα είναι ακόμα πιο σύντομο:

1. Κατεβάζετε την εφαρμογή/ες που θέλετε και την/τις μεταφέρετε σε έναν οποιονδήποτε φάκελο του desktop σας θέλετε (μπορείτε πχ, να φτιάξετε κάποιον με την ονομασία: «AppImage_apps».
   Αν κάνετε απλά κλικ επάνω του, θα σας ρωτήσει αν θέλετε να επιβεβαιώσετε την εγκατάσταση του AppImage, άρα πατάτε «Yes»:

2. Δεξί κλικ επάνω στην εφαρμογή που θέλετε να τρέξετε και επιλέγετε: «Ιδιότητες» και από το παραθυράκι που θα ανοίξει, την καρτέλα που λέει: «Δικαιώματα».

3. Στο σημείο που λέει «Εκτέλεση», κάντε κλικ, ώστε να είναι ενεργό το κουτάκι που λέει: «Να επιτρέπεται η εκτέλεση του αρχείου ως πρόγραμμα» [μπορεί να μην λέει το ίδιο ακριβώς σε κάθε διανομή, μα το νόημα είναι ίδιο, θα πρέπει να επιλέξετε αυτό το πακέτο (εφαρμογή), να είναι εκτελέσιμο]:

4. Κλείνετε αυτό το παραθυράκι και στην συνέχεια, διπλό κλικ στο εκτελέσιμο πλέον αρχείο και αμέσως η εφαρμογή θα ανοίξει:

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το βήμα 3 (να το κάνετε εκτελέσιμο δηλαδή), το κάνετε μόνο την πρώτη φορά.

Εναλλακτικά:

Αυτά, (να το κάνετε εκτελέσιμο και να το τρέξετε δηλαδή), αν θέλετε, μπορείτε να τα κάνετε και μέσω του τερματικού / κονσόλας σας, δίνοντας μια-μια τις ακόλουθες εντολές:

chmod a+x όνομα_εφαρμογής.AppImage

για να γίνει εκτελέσιμο και την επόμενη για το τρέξετε:

./όνομα_εφαρμογής.AppImage

Με αυτόν τον τρόπο, όποια εφαρμογή από τις διαθέσιμες επιλέξετε (και είναι οι περισσότερες καθημερινής χρήσης), θα τρέχει άμεσα με το σύστημα του AppImage.

Αν θέλετε να έχετε συντομεύσεις και στο μενού σας, μπορείτε με αυτόν τον τρόπο.

Για μια συνεχώς ανανεωμένη λίστα των διαθεσίμων εφαρμογών - αν θέλετε - μπορείτε (αυτήν την στιγμή), να την βλέπετε από το τερματικό / κονσόλα σας, με την εντολή:

wget "https://github.com/probonopd/AppImages/tree/master/recipes" -O - | grep "master/recipes" | cut -d '"' -f 10 | sed -e 's|.*| * **\0** [Recipe](https://github.com/probonopd/AppImages/blob/master/recipes/\0/Recipe) \| [Download](https://bintray.com/probono/AppImages/)|g'

Αν και οι δημιουργοί του λένε πως δεν είναι ανάγκη, αν επιθυμείτε περισσότερη ασφάλεια, μπορείτε να τρέχετε (και) αυτές τις AppImage εφαρμογές, μέσω ενός Sandbox και προτείνουν το Firejail (η διαδικασία είναι πάρα πολύ εύκολη, δείτε σχετικά: Firejail: Ένα απλό και πλήρες Sandbox σύστημα για Linux).
Διαθέτουν βέβαια και ένα AppImageKit, μα δεν είναι αναγκαίο σε αυτήν την φάση να ασχοληθείτε και με αυτό.

>>> η ιστοσελίδα του AppImage.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας πως τόσο το AppImage, όσο και τα Flatpak, Snap, βρίσκονται ακόμα σε δοκιμαστική περίοδο και θα υπάρξει αρκετός χρόνος μέχρι την οριστικοποίησή τους (αν και με προσωπική εκτίμηση βέβαια, το AppImage είναι το πιο αξιόλογο σήμερα). Αναμφίβολα όμως δείχνουν πώς ακριβώς θα είναι το μέλλον στις Linux εφαρμογές. Σίγουρα δεν πρόκειται για τα 100% τέλεια συστήματα, μα δεδομένων των εποχών και της διαμορφωμένης τεχνολογίας, είναι η πιο σωστή κατεύθυνση. Το βέβαιο, είναι πως όταν φτάσει η ώρα που θα αντικαταστήσουν τους παραδοσιακούς Package Managers, θα είναι πιο άρτιες και περισσότερο εξελιγμένες έστω και με χαρακτηριστικά που δεν είναι άμεσα ορατά, μα σε τελικό αποτέλεσμα θα τα εισπράττουμε, χάρη στην απλότητα, ταχύτητα και ασφάλεια που θα (πρέπει να) προσφέρουν. Το μόνο βέβαιο είναι πως όλο αυτό που λέμε σήμερα Linux, θα αλλάξει δραστικά πρόσωπο, με μια νέα πορεία.

 • Σχόλια

9 Comments:

 1. Εικόνα mike
  mike (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 12, 2016 17:04 ΜΜ

  Η εγκατάσταση προγραμμάτων σε όλες τις διανομές linux πιστεύω ότι θα έχει πολλά οφέλη και από την μεριά των χρηστών του linux και από την μεριά των προγραμματιστών.Είναι κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά χρήσιμο

 2. Εικόνα ernesto67
  ernesto67 (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 12, 2016 17:13 ΜΜ

  οταν εχουμε pacman και aur τι να το κανουμε αυτο;;; με δυο κλικ στο arch xπχ εγκαθιστας οποιο προγραμμα θες, και ολε ςοι εξαρτησεις κατεβαινουν αυτοματα...φοβαμαι πως το linux αρχιζει να μοιαζει ολο και πιο πολυ με κλωνο των windows kai tvn mac...καποιοι ειδαν την ανοδο του linux λογω κρισης και πανε να το εμπορευματοποιησουν...αν συνεχιστει αυτο σε 3-5 χρονια το linux θα ειναι το ιδιο bloated και heavy σε ram kai cpu, οσο τα windows...και το open-source παει σιγα-σιγα περιπατο....

 3. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΙουλ 19, 2016 03:06 ΠΜ

  αυτο ειναι υποθετω πιο πολυ για ευκολια για δοκιμες και τεχνικη αναλυση. δοκιμαζεις μια εφαρμογη που δουλευει ανεξαρτητη και μπορεις να εχεις 3-4 διαφορετικες εκδοσεις μαζι. αλλα νομιζω αυτο ειναι ευκολια και για τον τεχνικο αναλυτη. για φαντασου π.χ να θελεις να δοκιμασεις (η, να φτιαξεις) 3-4 εκδοσεις μιας εφαρμογης, και να πρεπει να εχεις 3-4 λειτουργικα μεσα σε εξομοιωτη ας πουμε. και αν τελικα δεν τη θελεις, απλα πετας μερικα αρχειακια (κατι σαν τα portableapps στα παντζουρια). οτι δυστυχως γινονται και τα λινουκσοειδη λειτουργικα, ολο και πιο λοβοτομημενα και ηλιθια για χαρη των απλων χρηστων (και ολο και πιο παχυσαρκα και δυσκινητα), θα συμφωνησω. η εμπορευματοποιηση ειναι στην πραγματικοτητα ο καρκινος (και οχι το open sores), που οτι αγγιζει το καταστρεφει οριστικα. καπου το ειχα ξαναπει, αλλα επειδη τωρα δεν βρισκω το σχολιο, θα το ξαναπω. αν το λινουκς καταντησει το ιδιο απροσωπο, αποστειρωμενο, λοβοτομημενο, οπως αλλα «λειτουργικα», εγω το παραταω... τελος... μεχρι στιγμης εχω εναλλακτικες, debian και ΤινυΛινουκς. αν φτασουν να «πεσουν» και αυτα, το λινουκς και το open sores εχουν τελειωσει οριστικα.

 4. Εικόνα akounadis
  akounadisΙουλ 19, 2016 11:27 ΠΜ

  ..."καπου το ειχα ξαναπει" εδώ είναι... http://osarena.net/flatpak-kai-snap-oi-efarmoges-allazoyn-prosopo-sto-linux-ti-simainei-ayto
  στο πρώτο link του άρθρου :p

  Να προσθέσω ότι με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο. Την ίδια μέρα διάβασα το σχόλιό σου και θεώρησα ότι με "πρόλαβες". Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο :)

 5. Εικόνα mike
  mike (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 12, 2016 18:21 ΜΜ

  Ναι αλλά μη νομίζεις ότι έχει όλες τις εφαρμογές το pacman.Σκέψου όμως και τον αρχάριο χρήστη που δεν γνωρίζει τίποτα από αυτά.Τι νομίζεις πως έχουν όλοι τις γνώσεις μας στο τερματικό; σκέψου ότι αν χρησιμοποιείς άλλη διανομή εκτός arch based σεγλυτώνει από το ψάξιμο και την όλη ταλαιπωρία

 6. Εικόνα Christos
  Christos (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 12, 2016 19:27 ΜΜ

  Αυτός ο νέος τρόπος εγκατάστασης εφαρμογών πιστεύω πως θα φέρει νέους χρήστες στον κόσμο του linux καθώς θα είναι πολύ εύκολη ή εγκατάσταση προγραμμάτων, κάτι σαν το appstore της goole αλλά ακόμα και να δούμε εμπορικά προγράμματα όπως το autocad, 3ds max και άλλα. Κάτι που είναι ενάντια στην φιλοσοφία του linux και για αυτό δεν νομίζω πως θα αντικαταστήσουν τα Software repository και τον κλασικό τρόπο εγκατάστασης.

 7. Εικόνα Ο γνωστός
  Ο γνωστός (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 18, 2016 21:19 ΜΜ

  Ναι γιατί το packaging εμποδίζει τους γνωστούς οίκους software να φέρουν τις εφαρμογές στο linux , ή η ελλειψη κοινού.
  Δεν είδα την matlab και την mathematica να.δυσκολεύονται... Ουτε το abaqus και το ansys

  Αλλά την Autodesk και την Adobe δεν τις ενδιαφέρει, γιατί δεν μπορούν να απασχολησουν developpers και να επενδύσουν κεφάλαια, για το 1% της αγοράς τους, το οποίο μάλιστα είναι και κατακερματισμένο!

 8. Εικόνα tom christidis
  tom christidis (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 19, 2016 20:48 ΜΜ

  καπου ξεφευγει το πραγμα σε αυτα που λετε μερικοι, δηλαδη οι εφαρμογες ας παρουμε το gimp, για παραδειγμα το εν λογω προγραμμα δηλαδη ειναι ανοιχτο οταν το εγακαθιστας μεσω αποθετηριων η μεσω τερματικου και κλειστο και επικυνδυνο μεσω appimage? και γιατι αυτη η απαξιωση των απλων χρηστων δηλαδη? παρ ολο που οταν ειχα αγορασει (14.000 δραχμες σε ενα μεγαλο κουτι με το υπεροχο χοντρο βιβλιο που με εβαλε στον κοσμο του λινουξ) το suse οταν αρκετοι απο τους γραφοντες δεν ειχαν απογαλακτιστει παρεμεινα ενας απλος χρηστης διοτι απλα δεν ενδιαφερομουν για τα ενδοτερα του λειτουργικου, δεν ηθελα να ασχοληθω, μου αρκουσε το ανοικτο ελευθερο και ασφαλες, ολα τα αλλα απλα τα προσπερνουσα μην πω τα περιφρονουσα οπως ακριβως μερικοι περιφρονουν εμενα ως απλο χρηστη.
  Και να πω κατι που ξερω οτι δεν εχω και πολυ το δικαιωμα μιας και δεν κοπιασα στο ελαχιστο για αυτο το υπεροχο λειτουργικο, δεν προσφερα τιποτα απολυτως παρα μονο πηρα, πηρα και συνεχιζω να παιρνω.
  Αυτο που θελω να πω ειναι οτι μαγκια δεν ειναι να ξερεις να εγκαθιστας προγραμματα μεσω τερματικου, η να κανεις ενα συστημα arch κατα πως γουσταρεις, μαγκια ειναι να προχωρας αυτα τα θαυμασια εργαλεια μισο βημα μπροστα, οταν βρεθει λοιπον καποιος που το κανει καλο θα ειναι να μην τον κατηγορουμε γιατι στο κατω κατω κοπο εκανε ο ναθρωπος εχοντας ενα οραμα μια ιδεα, οποιος λοιπον κατηγορει μια εξελιξη χωρις να εχει κανει τιποτα απολυτως τοτε μαλλον ειναι ενας απλος εξειδικευμενος κριτικος προς το φαφλατας θα συμπληρωνα.

 9. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΙουλ 20, 2016 17:13 ΜΜ

  το λινουκς, οι υπολογιστες, κλπ, ειναι καποια εργαλεια για καποιες εργασιες. και ενα αεροπλανο θα μπορουσες να πεις οτι ειναι και αυτο εργαλειο για καποια εργασια. δεν γινονται ομως ολοι πιλοτοι. εξαρταται αν εχεις τις ικανοτητες για το καθε πραγμα. γιατι απλα δεν «το'χουν» ολοι με τους υπολογιστες, οπως και με τα αεροπλανα. τι θα πρεπει να γινει σε μια τετοια περιπτωση? να απλοποιησουν την πτηση του αεροπλανου, για να μπορουν ολοι να γινουν πιλοτοι (που και παλι θα υπαρχουν πολλοι που δεν θα μπορουν)? τοτε ξερεις τι θα γινει? απλα θα πεσει κατακορυφα η αξιοπιστια και η ποιοτητα και του μεσου (του αεροπλανου δηλαδη) και του χειριστη, αφου δεν θα υπαρχουν καποιες ελαχιστες «προδιαγραφες» γνωσης, εμπειριας, και ικανοτητων, ωστε να μπορουν να μπουν ολοι. φαντασου να γινοταν κατι αντιστοιχο και με τη νευροχειρουργικη ας πουμε. δεν θα ειχε μεινει εγκεφαλος για εγκεφαλος σε φυσιολογικη κατασταση πανω στον πλανητη, γιατι θα ηταν ολοι οι νευροχειρουργοι σκιτζηδες

  εννοειται οτι ολοι ειμασταν αρχαριοι καποτε. ολοι δυσκολευτηκαμε (και συνεχισουμε πολλες φορες). αλλα ενδιαφερθηκαμε να μαθουμε κατι παραπανω. δεν απαιτησαμε να μας τα φερουν ολα στο πιατο. δεν απαιτησαμε να λοβοτομησουν το λειτουργικο, γιατι εμεις «δεν το'χουμε». στην αρχη που δεν «το'χαμε», ψαξαμε και «το βρηκαμε». δεν ειπε κανεις, οτι υπαρχει προβλημα με τους αρχαριους χρηστες, που δεν ξερουν αλλα ενδιαφερονται να μαθουν. το προβλημα ειναι αυτοι που δεν ξερουν, και δεν θελουν και να μαθουν. απαιτουν τα παντα ετοιμα χωρις να κουνησουν δαχτυλακι, και χωρις την παραμικρη συνεισφορα (εστω ενα ποστ βοηθειας σε φορουμ. και αυτο συνεισφορα ειναι). αν ας πουμε εσυ πηγαινες για πιλοτος, δεν θα επρεπε να μαθεις πως πεταει το αεροπλανο? τι θα εκανες? θα απαιτουσες να σε φτιαξουν δωρεαν, ενα αεροπλανο που πεταει με χειριστηριο playstation π.χ. (γιατι το κανονικο ειναι «δυσκολο»), και χωρις να συμμετεχεις καθολου στην κατασκευη? θα σε κραζανε και θα ειχαν και δικιο.

  υπαρχει λογος που λειτουργει ετσι οπως λειτουργει το καθε εργαλειο (ειτε ειναι αεροπλανο, ειτε υπολογιστης, ειτε ξερω'γω μπετονιερα). γιατι εχουν δει οτι με τον συγκεκριμενο τροπο εχεις καλυτερη αποδοση και αξιοπιστια. αυτα τωρα, που πανε να κανουν «παντζουριες» στο λινουκς, ειναι μεν πιο ευχρηστα, αλλα ειναι αποδεδειγμενα απο τα παντζουρια εδω και δεκαετιες, αναξιοπιστα, μη αποδοτικα, ανασφαλη, και ασταθη. η μικρομαλακια παει τωρα να κανει αυτα που ειχαμε εδω και δεκαετιες στο λινουκς (που ηταν αποδεδειγμενα και σιγουρα και τα «υιοθετησε» για να στρωσει το μπαχαλο λειτοργικο της). και εμεις, παμε τωρα να κανουμε τις αποδεδειγμενες εδω και χρονια αποτυχιες της μικρομαλακιας, και τα βγαζουμε σαν κατι «καινουριο». οχι αυτα δεν ειναι καινουρια. ειναι αποδεδειγμενες για χρονια αποτυχιες, που ακομα και αυτοι που τις ακολουθουσαν τοσα χρονια, το καταλαβαν και τις πεταξαν.

Scroll to Top