BETA

Apps, Κάρτες, Αγορές και Λελέδες: Αλήθειες και Ψέματα

Εικόνα constantinos

Το τελευταίο διάστημα, είμαστε μάρτυρες μια πρωτόγνωρης κατάστασης, με την οικονομική ύφεση, τις περιορισμένες τραπεζικές συναλλαγές και όλα αυτά που συνθέτουν την υπάρχουσα κατάσταση που βιώνουμε. Μέρα με την μέρα, ώρα με την ώρα, λέγονται και γράφονται πράγματα περί αυτού που στις περισσότερες περιπτώσεις, κάνουν μεγάλους παραμυθάδες όπως ο Άντερσεν, να μοιάζουν γατάκια και στρατιές από οικονομολόγους να σκίζουν τα χαρτιά τους και να ασχολούνται πλέον με το πλέξιμο. Λέγονται πλέον τόσα πολλά, που η πραγματικότητα και ο παραλογισμός έχουν γίνει ένα κουβάρι και ένα μπάχαλο  απ' όπου είναι σχεδόν αδύνατο να διακρίνει κάποιος την αλήθεια. Και που στο φινάλε, ποια είναι η αλήθεια; Βρίσκεται στην υπάρχουσα κανονικότητα ή μήπως σε άλλα σημεία που σχεδόν κάνεις δεν αγγίζει;
Μιλάμε για οικονομική κρίση, έχοντας ξεχάσει έντεχνα πως πιο πριν έχουμε οδηγηθεί σε κρίση ως άνθρωποι και ως προς τις αξίες ζωής. Σχεδόν όλα όσα λέγονται και γράφονται με πολιτικό λόγο που απευθύνεται στις μάζες, στο πόπολο, εμπεριέχουν καταστροφολογία και προπαγάνδα, μέσα σε μια υπάρχουσα κανονικότητα η οποία είναι παντελώς απάνθρωπη και βάναυση. Βασικά είναι εντελώς άνιση.

Παραλείποντας όλα τα υπόλοιπα, θα σταθούμε σε ένα θέμα, τ' οποίο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις τις τελευταίες ημέρες, παρουσιαζόμενο ως καταστροφικό για την καθημερινότητα. Ποιων όμως την καθημερινότητα;
Το θέμα, αφορά την μη δυνατότητα εφαρμογών (apps), για smart-phones, καθώς δεν υποστηρίζονται - αυτό το διάστημα - πλήρως οι τραπεζικές συναλλαγές. Το πως μας επιβάλλεται μια κανονικότητα που η ζωή μας εξαρτάται από τις τράπεζες, αυτό δεν το αναφέρει όμως κανείς από αυτούς. Το πως εδώ και αρκετό καιρό πριν, έχει αποφασιστεί ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν αγορές πάνω από κάποιο όριο, χωρίς να έχουν τραπεζική, πιστωτική κάρτα, μάλλον έχει περάσει στο ντούκου. Το πως καλούν όλον τον πληθυσμό να δεσμευτεί με κάποια τράπεζα και να πληρώνει όλα τα έξτρα με τόκους, επιτόκια, τραπεζικά έξοδα,  ακούγεται ως φυσιολογικό. Το πως πρακτικά είναι αδύνατο όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πιστωτικές κάρτες, εντέχνως περνάει επίσης στο ντούκου.
Απορώ, με όλα αυτά που συμβαίνουν, όταν όλοι αυτοί οι ψηφοφόροι και κομματικοί υπερασπιστές εκεί έξω, δεν βλέπουν πως αυτό που μας ζητείται είναι να ασπαστούμε και να σεβαστούμε τον δυνάστη μας. Δεν ξέρω πόσοι από τους καθημερινούς ανθρώπους εκεί έξω, "τους αμόρφωτους φτωχούς", όπως διατείνεται ολόκληρο το πολιτικό φάσμα από την ακροδεξιά μέχρι την αριστερά, θεωρούν ως φίλο τους την κάθε τράπεζα και τον κάθε τραπεζίτη. Προσωπικά, στα μέρη που συχνάζω και που δεν έχουν βελούδινες πολυθρόνες, πολυελαίους και κρυστάλλινα ποτήρια, ξέρω πως τις τράπεζες/τραπεζίτες τους θεωρούν εχθρούς. Όποιος/α έχει αντίθετη άποψη, ας βγει να μας την πει και ας μας διαψεύσει.
Πριν λίγες ημερες, ο γόνος μιας αριστοκρατικής μπασταρδοκρατίας που κυβερνάει αυτόν τον τόπο εδώ και αιώνες, έτσι επειδή έτυχε και έχει το επώνυμο, έφερε το εξής "διλημματικό " επιχείρημα στους πολίτες:

Το πως δεν μπορείς να κατεβάσεις δηλαδή μια app για το smart-phone σου, είναι χρεωκοπία και πως εμμέσως πλην σαφώς, αυτός είναι ένας από τους σημαντικούς λόγους που θα πρέπει να δεχτούμε το όποιο καθεστώς στην ζωή μας, προκειμένου να στηριχτούν οι τράπεζες, καθώς αυτές είναι που "διακινούν" την οικονομία και κατ' επέκταση τις ζωές μας. Αυτή άλλωστε είναι η επιβεβλημένη κανονικότητα που καλούμαστε να ζήσουμε. Οποιαδήποτε άλλη άποψη που να εμπεριέχει τον ανθρώπινο παράγοντα, την ισότητα και την δικαιοσύνη, θεωρείται αιρετική και παράνομη. Η κανονικότητά σου, η δημόσια αναγνώρισή σου, η ταυτότητά σου, είναι η πιστωτική σου κάρτα. Τέρμα, αυτή είναι η πραγματικότητα και αν δεν μπορείς να βγάλεις τραπεζική κάρτα, απλά ψόφα, είσαι παράσιτο. Αυτό άλλωστε, το είπε και αρχηγός πολιτικού κόμματος, ο οποίος έχει βλέψεις για εξουσία, χωρίς καν εκλογές και χωρίς την συμμετοχή του πόπολου, με το ίδιο "επιχείρημα":

Το θέμα λοιπόν της ύπαρξής μας, είναι οι πιστωτικές κάρτες και οι mobile apps. Αν το σκεφτείτε, αυτά τα "επιχειρήματα" έχουν και λαϊκίστικη έκφραση, καθώς όλοι αυτοί γνωρίζουν ότι το Πανηλίθιο εκεί έξω, μπορεί να χρωστάει και στο περίπτερο, αλλά για να αποκτήσει το νέο iPhone, θα κάνει τα πάντα, θα χρεωθεί ακόμα περισσότερο αν είναι. Άλλωστε, άλλο ένα σημείο του κοινωνικού μας προφίλ, αποτελεί πλέον και η τηλεφωνική μας συσκευή και προφανώς το να μην βγάλεις στο τραπέζι της καφετέριας στο Μπουρνάζι και της Πέρα Κουστοκαβλίτσας, συσκευή άνω των 1000€, είναι κοινωνικά κατακριτέο και σαφώς θεωρείσαι ως ένας μπανάλ Καραμήτρος.

-Εμείς θα εξετάσουμε όλη αυτήν την "επιχειρηματολογία", με τις apps για συσκευές, όσο πιο αντικειμενικά γίνεται για να δούμε τι ισχύει:

1. Προφανώς το να εχεις πρόβλημα που σαν χρήστης δεν μπορείς να κατεβάσεις το επί πληρωμή, τάδε game, είσαι ηλίθιος και ανήκεις στην ίδια κοινωνική τάξη με τα πιο πάνω κοινωνικά παράσιτα (των φωτογραφιών), που μόνο περί της πάρτης τους ο άγων.
2. Όμως, η αλήθεια είναι πως υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν άμεση ανάγκη την δυνατότητα για download συγκεκριμένων εφαρμογών. Για παράδειγμα, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν συνδρομητικές αγορές σε υπηρεσίες όπως τα iCloud ή το Microsoft OneDrive, στις επαυξημένες, επαγγελματικές τους εκδοχές, ή τις ειδικές υπηρεσίες που παρέχει η Google, όπως τις επαγγελματικές υπηρεσίες Google Docs, ή τις συνδρομές του Office 365. Εκεί πλέον δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα, γιατί απλούστατα, αν αυτήν την περίοδο τυχαίνει να λήξει μια συνδρομή και πρέπει το σύστημα να τραβήξει χρήματα από τον τραπεζικό μας λογαριασμό, το σύστημα, που είναι κλειστό, δεν θα επιτρέψει την ηλεκτρονική μεταφορά του ποσού για την ανανέωση της συνδρομής.
Εδώ λοιπόν, διαφαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα, σε όσους έχουν λήξει αυτό το διάστημα οι συνδρομές τους, καθώς δεν θα μπορούν να τις ανανεώσουν. Προφανώς, αριθμητικά, το ποσοστό είναι πολύ μικρό και απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη "κάστα" ανθρώπων. Είναι όμως μια πραγματικότητα. Και εντάξει, δικαιολογημένα θα σκεφτείς κάτι του στυλ:

Μα είναι δυνατόν, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, να μην έχουν πιστωτικό υπόλοιπο; Να μην έχουν δηλαδή χρήματα μέσα στις κάρτες τους;

Η απάντηση σε αυτό είναι, πως αν υπάρχει πίστωση στον λογαριασμό της κάρτας, οι αγορές θα μπορούν να γίνουν κανονικά, όπως και κάθε είδος ηλεκτρονικής πληρωμής. Παράλληλα, οι μεγάλες εταιρείες λογισμικού, δίνουν και την δυνατότητα πληρωμής μέσω e-banking και εκεί οι συναλλαγές γίνονται κανονικά. Κανονικότατα μάλιστα, μόλις το εξακριβώσαμε άλλωστε με μια μεταφορά σε άλλον λογαριασμό της τάξης των 250€.
Εκτός αυτού όμως, είναι επίσης γεγονός πως οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ήδη προβλέψει και κινούνται με λογαριασμούς που έχουν σε ξένες τράπεζες, κάτι που σημαίνει πως δεν θα έχουν το οποιοδήποτε πρόβλημα με συναλλαγές.

Καταλήγοντας λοιπόν, βλέπουμε πως έστω και σε πολύ μικρό ποσοστό, υπάρχει ένα πρόβλημα που κυρίως το έχουν επαγγελματίες οι οποίοι και προφανώς έχουν πολύ πιο αυξημένες απαιτήσεις με το smart-phone τους, από τον Μήτσο τον Κάγκουρα με το iPhone6 που το πιο hi που έχει κάνει, είναι να βάλει ringtone με την Πάολα και να παίζει το Angry Birds.

Το θέμα όμως και πάλι βρίσκεται αλλού. Στον εκβιασμό ο οποίος γίνεται από το υπάρχον οικονομικό κατεστημένο που με τον τρόπο των τραπεζών, επέλεξε να τιμωρήσει μια κοινωνία επειδή κάποιοι από αυτήν αντιστέκονται σε όλα αυτά. Προφανώς και στην καθημερινό άνθρωπο, τον φτωχό και τον νέοφτωχο, όλα αυτά με τις apps και τα προβλήματα των μεγαλοαστών και των "στελεχών", του είναι αδιάφορα και πολύ σωστά εξάλλου. Άλλωστε βλέπει καθαρά πως το θέμα είναι η δικτατορία των τραπεζών και η υποδούλωση στο χρήμα που στο φινάλε δεν έχει πρόσβαση.
Τα επιχειρήματα πως αυτό το συμβάν, η μη δυνατότητα πληρωμών για κατέβασμα apps και ανανεώσεις συνδρομών θα επηρεάσουν και την ζωή όλης της κοινωνίας, προφανώς είναι αστεία και μεθοδευμένη. Αν για τον οποιονδήποτε λόγο μια επιχείρηση αδυνατεί να ανταπεξέλθει, με πρόφαση αυτό, τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά με αυτή την επιχείρηση.
Και στο κάτω-κάτω, το αν ο κόσμος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε ΔΙΚΑ ΤΟΥ χρήματα, υπαίτιο είναι το τραπεζικό κατεστημένο (που παρεμπιπτόντως ακόμα και έτσι εξακολουθεί να έχει κέρδη και οφέλη) και η υποδούλωση ενός πολιτικού συστήματος, πολλές δεκαετίες πίσω. Το αν αυτό θα φέρει χασούρα σε κάποια golden-boys και σε ορισμένα αφεντικά, προφανώς δεν απασχολεί τον μεροκαματιάρη που πληρώνει σε δόσεις την ΔΕΗ και αγοράζει την πιο φτηνή σαβούρα για τροφή από τα πολυεθνικά σούπερ-μάρκετ. Διότι είναι προφανώς μαλακισμένο, το να μιλάμε για ισότητα και αλληλεγγύη και το να ζητάμε από τον φτωχό να προσφέρει αυτά σε επιχειρήσεις και σε αφεντικά. Άλλωστε, πότε τα αφεντικά και οι επιχειρήσεις έδειξαν αλληλεγγύη γι' αυτόν;
Και καθώς ζούμε όλοι στην ίδια χώρα και όχι στον Σείριο, όλοι καλά γνωρίζουμε πως κάποιοι από τους σημαντικούς υπαίτιους για την κατάσταση, το χρέος (όπως θέλουν να το λένε), είναι αυτές ακριβώς οι μεγάλες επιχειρήσεις και ένας μεγάλος αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών (επ' ουδενί δεν τσουβαλιάζουμε τους πάντες). Και με μια απλή λογική, πώς είναι δυνατόν ένας φωτοχοποιημένος λαός να ενδιαφέρεται για τις όποιες μη κοινωνικές υπηρεσίες (που πλέον είναι ανύπαρκτες και ιδιωτικοποιημένες) των εταιρειών που αδυνατεί να προσεγγίσει λόγω κόστους; Και τι σκατά υπηρεσίες και καταναλωτικά προϊόντα θα πωλούν αυτές σε έναν φτωχό λαό; Μαζί του θα καταρρεύσουν.

Kαταλάβατε λοιπόν γιατί η αλληλεγγύη πρέπει να ξεκινάει από κάτω προς τα πάνω και όχι αντίθετα; Νομίζω πως στην τελική, για το συγκεκριμένο θέμα με τις apps, ισχύει αυτό που στατιστικά αναφέρει η συντριπτική πλειοψηφία αυτού του τόπου πως στα @@ μας. θα τα καταφέρουμε μια βδομάδα ακόμα χωρίς αυτό. Δεν έγινε βομβαρδισμός άλλωστε (ακόμα). Εκτός βέβαια αν ορισμένοι θεωρούν αυτήν την πλειοψηφία, που νομίζω ξεπερνάει το 70-75%, ως ηλίθια. Που όπως φαίνεται, αυτό ακριβώς κάνουν.


To iTune, είναι ο μόνος τρομοκράτης

 • Σχόλια

2 Comments:

 1. Εικόνα Ξάδελφος
  Ξάδελφος (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 09, 2015 21:45 ΜΜ

  Δεν θέλω να μπαίνω σε πολιτικές συζητήσεις γιατί είναι άσκοπο, αλλά πρέπει να πω ότι αυτό το διάστημα με τα όσα συμβαίνουν, η θέση, η στάση και ο λόγος του Οsarena, είναι όαση.

 2. Εικόνα K-fIreCE
  K-fIreCE (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 09, 2015 23:29 ΜΜ

  Μου θύμησες τώρα έναν τύπο στο youtube με το όνομα Sir Diman στο κανάλι του.
  https://www.youtube.com/channel/UC56CWoXtoCnrMrKorPqPJFg
  http://powerstrategy.blogspot.gr/2015_02_01_archive.html

  Αυτός έχει ανεβάσει στο ίντερνετ πολλά βίντεο και εξηγεί κάποια πράγματα. Έχουν σίγουρα ενδιαφέρον πολλά από τα βίντεο του και σίγουρα θα λύσουν κάποιες απορίες και θα γεννήσουν κάποιες άλλες.

  Για όποιον ενδιαφέρεται να δει κάποια από τα βίντεο άμεσα, προτείνω τα 21-26 γιατί είναι και επίκαιρα.

Scroll to Top