BETA

Αρχές Προστασίας Δεδομένων - Καταναλωτή, κλπ: Υπαρκτά ανύπαρκτες;

Εικόνα constantinos

Ανά καιρούς μας έχουν καταλογίσει πως μιλάμε ουτοπικά και για πράγματα που ποτέ δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην υπάρχουσα πραγματικότητα. Μας λένε επίσης πως υπάρχουν νόμοι, υπάρχει δικαιοσύνη και υπάρχουν μέτρα προστασίας και άμυνας του πολίτη. Και μας λένε πως όλα αυτά είναι καλά. Τα ίδια λένε άλλωστε όλα τα ΜΜΕ και οι διάφοροι πολιτικοί. Πως σαφώς δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων, αλλά υπάρχει ισοπολιτεία και ισονομία. Ωραία λοιπόν, αφού λένε πως είναι έτσι τα πράγματα ας δούμε κατά πόσο ισχύουν.
Επί της ουσίας, αυτή είναι μια ανοιχτή επιστολή στην αριστερή (;) κυβέρνηση και με πρώτο αποδέκτη τον αρμόδιο υπουργό. Έχουμε την περιέργεια σε πόσα από τα γνωστά ειδησιογραφικά sites θα αναδημοσιευτεί αυτό (και χωρίς να μας αναφέρουν καν ως πηγή, δεν μας ενδιαφέρει). Αυτό το λέω, επειδή ανά καιρούς αυτά τα sites, αραδιάζουν μια σειρά από αντίστοιχες επιστολές, με λυρικό και δακρύβρεχτο περιεχόμενο. Η διαφορά όμως, είναι πως το κείμενο που ακολουθεί, δεν θα είναι καθόλου λυρικό και δακρύβρεχτο. Είναι απολύτως ενημερωτικό και ρεαλιστικό, παραθέτοντας στοιχεία και υφιστάμενες καταστάσεις, τις οποίες καλούμε τον οιονδήποτε να τις αντικρούσει ή αν ψευδόμαστε, να μας μηνύσει.

Δεδομένης της χρονικής περιόδου, θα σταθούμε σε συμβάντα τα οποία αφορούν - δυστυχώς - σχεδόν το σύνολο του μέσου νοικοκυριού (όπως το αποκαλούν), δηλαδή της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Κατά συνέπεια λοιπόν, στη συνέχεια θα μιλήσουμε, για τράπεζες, προσωπικά δεδομένα και αν υπάρχει ρεαλιστικός τρόπος προστασίας και αντιμετώπισης από τον μέσο πολίτη με τα ίδια κριτήρια ισονομίας και ισοπολιτείας έναντι του εχθρού του. Των τραπεζών στην προκειμένη, επειδή αυτό ακριβώς είναι, εχθροί. Και για όσους συμπατριώτες είσαστε εκεί που βρισκόσαστε, σε αυτήν την κατάσταση, αλλά με κάθε ηλιθιότητα που διακρίνει το μόνιμα ηττημένο έθνος σας, βλέπετε εξωτερικούς εχθρούς επειδή "μας φθονούν και μας ζηλεύουν", να σας υπενθυμίσω πως οι εχθροί σας είναι οι τράπεζες. Παντού οι εχθροί είναι αυτοί. Όποιας χώρας "υπήκοοι" και αν είσαστε.

-Ας αρχίσουμε λοιπόν, παίρνοντας το σενάριο που ισχύει και που σχεδόν όλοι θα αναγνωρίσετε και αρκετοί θα το βιώνετε:

Έστω ότι είχατε κάποια δανειακή σύμβαση με μια τράπεζα (δάνειο/κάρτες), αποπληρώνοντας κανονικά τις μηνιαίες δόσεις σας. Κάποια στιγμή όμως, το 2010-2011, όταν μπήκε στην ζωή μας η "κρίση" και τα "μνημόνια", είδατε τα έσοδά σας να συρρικνώνονται, τα βασικά είδη διατροφής να ανατιμώνται, το ΦΠΑ να εκτοξεύεται παντού, το ρεύμα και το πετρέλαιο να γίνονται είδη πολυτελείας και όλα τα καθημερινά σας έξοδα να αυξάνονται εντελώς αντίστροφα από τα όλο και πιο μειωμένα έσοδά σας. Έχοντας φτάσει πλέον στο σημείο να κόψετε την θέρμανση και να μειώσετε το βιοτικό σας επίπεδο, την διατροφή σας και τις ανάγκες σας, αναγκαζόμενοι να δίνετε αγώνες δρόμου για την εξόφληση των διακανονισμών (φυσικά) των λογαριασμών (πχ του ρεύματος) ώστε να μην σας το κόψουν και αυτό, φυσικά σταματήσατε να πληρώνετε και τις δόσεις στην τράπεζα. καθόλου παράλογο άλλωστε με όλα αυτά.
Κάποια στιγμή λοιπόν, προφανώς θα δεχτήκατε κάποια τηλεφωνήματα από την τράπεζα για το χρέος σας, το οποίο φυσικά αυξανόταν λόγω τόκων, επιτοκίων και υπερημερίας, που θα τους εξηγήσατε το αυτονόητο σχετικά με την βιοποριστική σας κατάσταση και την αδυναμία, καθώς με 700-800 και 900 ευρώ στην σημερινή πραγματικότητα είναι αδύνατο να ζήσει αξιοπρεπώς έστω και ένας άνθρωπος μόνος του, χωρίς δικό του σπίτι. Φυσικά όλα αυτά θα ήταν σα να τα λέγατε σε τοίχο και δεν ξέρω πόσοι από εσάς πέσατε από τα σύννεφα με αυτήν την αντιμετώπιση. Προφανώς θα σας έγιναν κάποιες προτάσεις αποπληρωμής που χωρίς να έχουν μείωση, θα είχαν πιο πολλές δόσεις, φτάνοντας στην ουσία να πληρώνετε ακόμα και όταν σας κουβάλαγαν 4 για την τελευταία σας κατοικία.

Τέλος πάντων, αγνοώντας όλα αυτά, τα λίγα στην αρχή, τα τηλεφωνήματα - σάμπως μπορεί να γίνει και τίποτα άλλο; - ο καθένας με τον τρόπο του, θα ήρθε και η στιγμή που θα λάβατε και κάποιο εξώδικο, το οποίο και πάλι θα το αγνοήσατε εκ' των πραγμάτων.
Και από εδώ και πέρα θα αρχίσει ένας μαραθώνιος από τηλεφωνήματα, τα οποία θα προέρχονται από κάποια τρίτη εταιρεία συνεργαζόμενη ή θυγατρική της τράπεζας, Εκπαιδευμένοι υπάλληλοι σε ευγενικά αυστηρό ύφος θα απειλούσαν εμμέσως πλην σαφώς για το τι θα πάθετε αν δεν πληρώσετε και πως όλα αυτά τα λένε για το καλό σας, θα ήταν συμφέρον για εσάς να βρείτε μια λύση μαζί τους. Μια εταιρεία που έχει την μεγαλύτερη δράση σε αυτά είναι η "ΜΕΛΛΟΝ", μια εκπληκτικά κερδοφόρα εταιρεία, η οποία είναι αυτό που αποκαλούμε ως "εισπρακτική εταιρεία". Κάντε αν θέλετε μια σχετική έρευνα στο διαδίκτυο, για να σχηματίσετε ιδίαν άποψη.
Τα τηλέφωνα που θα σας ενοχλούν θα είναι αυτά που έχετε δηλώσει στην τράπεζα. Αν όμως, για παράδειγμα, έχετε μετακομίσει και δεν έχετε δώσει το νέο τηλέφωνο και διεύθυνση στην τράπεζα, αυτή θεωρητικά δεν θα τα γνωρίζει.
Για να μην μακρηγορούμε, μια τρίτη εταιρεία, θα έχει μια σωρεία προσωπικών σας δεδομένων, τα πλήρη στοιχεία σας, εισοδήματα και όποιες άλλες - εν' αγνοία σας - σημειώσεις έχει κάνει η τράπεζα. Όλα αυτά,επαναλαμβάνω, θα έχουν δοθεί σε μια τρίτη εταιρεία και ο εκάστοτε υπάλληλος θα έχει πρόσβαση σε αυτά.
Στα τηλέφωνα που θα σας κάνουν, θα σας ζητάνε έλεγχο των στοιχείων σας, δίνοντας κάποιον αριθμό ταυτότητας/ΑΦΜ και θα ενημερώνουν πως η κλήση καταγράφεται και αποθηκεύεται για έναν χρόνο (κρατήστε το αυτό). Φυσικά δεν σας ενημερώνουν και για το δικαίωμά σας να απορρίψετε αυτήν την κλήση (βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας θα έπρεπε να το γνωρίζατε), ενώ στις πιο πολλές περιπτώσεις (σχεδόν πάντα), θα αρνηθούν το εξ' ίσου νόμιμο δικαίωμά σας να ηχογραφήσετε και εσείς την κλήση.

Όλη αυτή η κατάσταση, ο έμμεσος και άμεσος εκβιασμός με την σωρεία των τηλεφωνημάτων φυσικά και εξουθενώνει. Άλλωστε τι παραπάνω θα μπορούσατε να πείτε, τι θα μπορούσε να έχει αλλάξει στην ζωή σας, εκτός του ότι κάθε έξι μήνες βλέπετε το εισόδημά σας να εξαϋλώνεται και όλα αυτά που θεωρούνται στοιχειώδη για την επιβίωση να ακριβαίνουν;
Εξάλλου, ένας οποιοσδήποτε γιατρός θα μπορούσε να επιβεβαιώσει πως η ζωή κάτω υπό συνεχές άγχος, πίεση και στεναχώρια, είναι ικανή να επιφέρει και οργανικές παθήσεις και πόσο μάλλον σε ανθρώπους που έχουν ήδη προβλήματα υγείας.
Η δε νομοθεσία, που στα σημεία είναι φτιαγμένη για την εξυπηρέτηση των τραπεζών, ορίζει συνάμα τα εξής:

-Έγγραφη γνωστοποίησή σας από την τράπεζα πως μεταβιβάζει τα προσωπικά σας δεδομένα (επειδή αυτό ακριβώς είναι)
-Η ενόχληση από νομικά τμήματα τραπεζών και εισπρακτικών εταιρειών να γίνεται ανά 2 ημερες και ώρες από 9:00, μέχρι 20:00.
-Να γίνεται ΜΟΝΟ σε τηλέφωνα τα οποία έχετε δώσει στην τράπεζα και όχι σε άλλα.
-Να μην γίνεται έκθεση και προσβολή προσωπικότητας.

Προφανώς αρκετοί, θα έχετε εξακριβώσει πως τα πιο πάνω δεν ισχύουν στην πράξη. Kαι αυτό επειδή:

-Δεν λάβατε ποτέ γνωστοποίηση.
-Έχετε καθημερινές ενοχλήσεις, μερικές φορές ακόμα και 2 φορές μέσα στην ίδια ημέρα.
-Έχετε ενοχλήσεις σε τηλέφωνα που ΔΕΝ έχετε δηλώσει.
-Σας έχουν προσβάλλει και απειλήσει.

Μήπως όλο αυτό το διάστημα, έχουν αυξηθεί και οι ενοχλήσεις από κάθε είδους διαφημιστικές, για μοναδικές-προσφορές-μόνο-για-εσένα;

INFO: Δείτε πώς μπορείτε να μπλοκάρετε αυτές τις κλήσεις.

 

Ισονομία και Δικαιοσύνη;

Έχουμε δηλαδή ορισμένες παρανομίες, ποινικά υπό δίωξη περιπτώσεις.
Μέχρι τώρα εσείς υπακούσατε σε συνέπειες του νόμου που ασχέτως της πραγματικότητας, σας θεωρεί κακοπληρωτή και για να λέμε τα πράγματα με τ' όνομά τους, η τράπεζα σας θεωρεί κακόβουλο. Και βάσει αυτών κινείται και το όλο σύστημα.
Τώρα, όπως ισχυρίζονται όσοι αναφέραμε στην αρχή, στα πλαίσια της αστικής δημοκρατίας, θεωρητικά θα πρέπει να υπάρχει ισονομία και ισοπολιτεία ταυτόχρονα. Αυτό (θα έπρεπε να) συνεπάγεται πως βάσει αυτού, θα υπάρχουν αυτές οι νομοθετικές διατάξεις και δικλείδες που θα προστατέψουν εσάς, τον άνθρωπο των 700/800/900 ευρώ, με τα αντίστοιχα κριτήρια έναντι της πανίσχυρης τράπεζας.
Ας δούμε λοιπόν, τι προβλέπει ο νομοθέτης ότι μπορούμε να κάνουμε, προκειμένου να αποκατασταθεί το δίκαιό μας και να οδηγηθεί στην δικαιοσύνη ο έχων παρανομήσει βάσει του νόμου (η τράπεζα και η εισπρακτική) και συγχρόνως να αποζημιωθούμε για όλη αυτήν την φθορά που περάσαμε και συνεχίσουμε να περνάμε:

1. Να πάμε σε δικηγόρο και να στείλουμε εξώδικο σε τράπεζα και εισπρακτική . Αυτό στην καλύτερη περίπτωση, θα στοιχίσει το ελάχιστο 200 ευρώ.

2. Να πάμε σε δικηγόρο και να κάνουμε αγωγή ενάντια σε τράπεζα και εισπρακτική. Αυτό, στο περίπου, μπορεί να μας κοστίσει κάπου 2.000 ευρώ.

Και σίγουρα οι περισσότεροι δικηγόροι θα σε αποτρέψουν από δίκη, εξηγώντας σου πως δεν πρόκειται να βγει τίποτα.
Πιο απλά, κάποιοι μπορούν να παραβιάζουν τους νόμους της αστικής δημοκρατίας, εσύ όμως όχι.

Προφανώς εδώ βλέπουμε ότι υπάρχει μια εμφανής αδικία. Ο νόμος σε αντιμετωπίζει σαν ίσο προς ίσο με την τράπεζα. Και ενώ μετράμε τα τσίγκινα νομίσματα, φυσικά το απορρίπτεις αυτό. Άλλωστε για να ανταπεξέλθεις στα δικαστικά έξοδα θα πρέπει να στερηθείς το ρεύμα, το φαΐ και ό,τι άλλο. Ειρωνικό, καθώς μιλάμε για νομοθεσία, πως ενώ υπάρχει υπάρχει ισότητα έναντι των νόμων (ισονομία), εν τούτοις δεν υπάρχει δικαιοσύνη!
Μα πριν βιαστούμε να κατηγορήσουμε το σύστημα (άλλωστε εμείς καθαρά από την έννομη και συστημική πλευρά γράφουμε όλα αυτά), ας δούμε αν ο νομοθέτης έχει προβλέψει κάτι άλλο, προκειμένου να προστατευτούμε αν μη τι άλλο.
Ψάχνοντας, βρίσκουμε πως ναι, κάτι υπάρχει, οπότε αξίζει να το ψάξουμε. Βρήκαμε λοιπόν, πως για όλα αυτά θα πρέπει να απευθυνθούμε στους εξής:

1. Γενική Γραμματεία Καταναλωτή [efpolis.gr]
2. Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων [dpa.gr]

Ωραία λοιπόν, χωρίς να είμαστε νομικοί, ας κάνουμε αυτό που μας προτρέπει η πολιτεία, σαν ασπίδα μας.

Βέβαια, προς στιγμήν πέρασε από το μυαλό μας η σκέψη του τι θα μπορούσε να κάνει αυτή η κίνηση, όταν αρχής εξ' αρχής, η νομοθετική αντιμετώπιση ξεκινούσε άνισα, αλλά την διώξαμε. Άλλωστε για κράτος δικαίου δεν μιλάνε; Για δημοκρατία; Και επικοινωνήσαμε λοιπόν με τις αρχές αυτές.

Τα πιο κάτω αφορούν πραγματική περίπτωση. Μια τέλος πάντων, από αυτές που έχουμε στα χέρια μας.
Φυσικά έχουμε αποκρύψει ονόματα και άλλα στοιχεία ταυτοποίησης, ΑΛΛΑ τα στοιχεία είναι διαθέσιμα σε οποιονδήποτε εισαγγελέα θελήσει αυτεπάγγελτη διαδικασία, καθώς και σε κάθε αρμόδια κρατική υπηρεσία και στους άμεσα εμπλεκόμενους.

1. Στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, εστάλη το εξής (26/2/15), συμπληρώνοντας την σχετική φόρμα στην ιστοσελίδα του (efpolis.gr):

 

Ατομικά Στοιχεία Καταναλωτή

Όνομα:--------
Επώνυμο:------
Διεύθυνση (Οδός, Αριθμός, Τ.Κ., Περιοχή):
Τηλέφωνο: --------
Fax:
Email:--------
Χώρα Καταναλωτή: Ελλάδα

Στοιχεία Αναφερόμενης Επιχείρησης

Επωνυμία:EUROBANK EFG
Διεύθυνση (Οδός, Αριθμός, Τ.Κ., Περιοχή): Οθωνος 8 -ΑΘΗΝΑ-
Τηλέφωνο:
Fax:
Email:
Αρμόδιος:
Είδος εργασιών:
Χώρα Εμπόρου: Ελλάδα

Περιγραφή του προβλήματος: Εδώ και σχεδόν 1 χρόνο, δέχομαι σε αδιάκοπη βάση τηλεφωνήματα, είτε -όπως λένε- από το νομικό τμήμα της τράπεζας, είτε από μια εταιρεία ενημέρωσης, ονόματι ΜΕΛΛΟΝ.

Η επικοινωνία διεξάγεται σε καθημερινή βάση, υπάρχουν φορές που δέχομαι τηλεφωνήματα ακόμα και 2 φορές την ημέρα [την μια λένε πως είναι από το νομικό τμήμα της τράπεζας Eurobank, την άλλη από την εταιρεία ΜΕΛΛΟΝ].

Έχουν υπάρξει φόρες που μου μίλησαν επιθετικά και αυταρχικά με έμμεσες πλην σαφείς απειλές.
Πλέον έχω αρχίσει και μπλοκάρει τα τηλεφωνά τους, με αποτέλεσμα να αρχίσουν ενοχλήσεις στο τηλέφωνο της οικίας μου, το οποίο ποτέ δεν έχω δώσει στην τράπεζα, καθώς ούτως ή άλλως η μετακόμιση σε αυτό είναι πρόσφατη,
Ενόχληση δέχτηκα και στον εργασιακό μου χώρο από δικαστικό κλητήρα εκ' μέρους της τράπεζας. Επίσης την υπάρχουσα διεύθυνση εργασίας μου δεν την έχω δώσει ποτέ στην τράπεζα, καθώς και εδώ η μετάβασή μου στη νέα αυτή εργασιακή διεύθυνση είναι πρόσφατη.

Ουδέποτε ενημερώθηκα από την τράπεζα για την προσκόμιση των στοιχείων μου που αποτελούν και ιδιωτικό απόρρητο στην εταιρεία ΜΕΛΛΟΝ ή όπως αλλιώς λέγεται.

Σε παράκλησή μου να σταματήσουν αυτές τις απανωτές ενοχλήσεις και να με ενημερώσουν ως οφείλουν για το αρχείο καταγραφής των κλήσεων και το πού έχουν τα στοιχεία μου, ουδέποτε έλαβα απάντηση.

Επιπλέον, το έξτρα λογισμικό της τηλεφωνικής συσκευής μου, με προειδοποιεί πως η καταγραφή των κλήσεων διεξάγεται με το που απαντώ στο τηλέφωνο, πριν δηλαδή την ενημέρωση.

-Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν:

1. Δέχομαι ενοχλήσεις με τηλέφωνα σε καθημερινή βάση, ορισμένες δε φορές έχουν υπάρξει και 2 την ημέρα.
2. Δέχομαι τηλέφωνα σε αριθμούς που ουδέποτε έχω δώσει.
3. Έχουν υπάρξει τηλεφωνήματα με έντονη άσκηση ψυχολογικής βίας και απειλής, καθώς και προσβλητική προς το άτομό μου συμπεριφορά.
4. Δεν έχω ενημερωθεί προηγουμένως από την τράπεζα για την μεταβίβαση των στοιχείων μου.
5. Δεν έχουν ανταποκριθεί στο αίτημά μου, περί της αποστολής σ' εμένα των στοιχείων μεταβίβασης και καταγραφής των στοιχείων μου και συνδιαλέξεων.

Υ.Γ: Έχω σώσει το log αρχείο των κλήσεων που έχω δεχτεί όλο αυτό το διάστημα και έχω αποστείλει αίτημα και στους παρόχους κινητής και σταθερής τηλεφωνίας που χρησιμοποιώ, για την αποστολή των συγκεκριμένων logs, προς κάθε νόμιμη χρήση.

 

2. Στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, το ακόλουθο (13/3/15):

 

Θα ήθελα να υποβάλω μια καταγγελία σχετικά με την διαρροή προσωπικών μου δεδομένων από την εταιρεία Eurobank και την εταιρεία "ενημέρωσης" (εισπρακτική) Μέλλον.

Πιο συγκεκριμένα, χωρίς να έχω δώσει στοιχεία της νέας μου διεύθυνσης οικίας, εργασίας και του σταθερού τηλεφωνικού μου αριθμού, δέχομαι συνεχείς οχλήσεις σε αυτόν τον αριθμό (της οικίας μου).
Επιπρόσθετα, από την στιγμή που άρχισαν αυτές οι οχλήσεις, άρχισα να δέχομαι έναν καταιγισμό τηλεφωνημάτων από κάθε είδους διαφημιστικές εταιρείες, κάτι που ως τότε δεν είχε συμβεί ποτέ.
Το μόνο λογικό συμπέρασμα είναι πως η εταιρεία Μέλλον, εμπορεύεται αυτά τα προσωπικά δεδομένα.

Το αποκορύφωμα ήταν όταν μου εστάλη εξώδικο απο την τράπεζα Eurobank, τ' οποίο η δικαστικός κλητήρας το πήγε στην διεύθυνση της εργασίας μας (την οποία επαναλαμβάνω δεν έχω δηλώσει ποτέ -τη νέα της διεύθυνση), και καθ' ότι έλειπα, ενημέρωσε σχετικά τους συνάδελφους μου, περί τίνος πρόκειται.

Έχω ήδη υποβάλει σχετικό αίτημα στην τράπεζα, αλλά απάντηση δεν έχω λάβει.
Τούτο επειδή προφανώς η ισχύουσα νομοθεσία και άμεση διαφυγή στην δικαστική οδό είναι πολυέξοδη, επωφελούνται του γεγονότος εντελώς καταχρηστικά οι κάθε είδους εταιρείες.

Παρακαλώ όπως μεριμνήσετε τα δέοντα.

Ονοματεπώνυμο: ------
ΑΦΜ: -----
Τηλέφωνο: -----

 

Νομίζω πως είναι πολύ κατανοητά τα όσα αναγράφονται πιο πάνω, από την περίπτωση που επιλέξαμε.

Οι απαντήσεις και η απονομή δικαιοσύνης; [Αρχές Προστασίας κερδών-αφεντικων;]
Ας δούμε τώρα την συνέχεια και πώς ανταποκρίθηκαν αυτές οι αρχές στο αίτημά μας:

-Από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, λάβαμε άμεσα μια επιβεβαίωση λήψης του αιτήματος που έλεγε τα εξής (έχοντας και αντίγραφο της πιο πάνω αίτησής μας):

 

Αγαπητέ καταναλωτή,

Συμπληρώσατε και στείλατε στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή την ακόλουθη καταγγελία (επώνυμη καταγγελία υπηρεσιών)...

 

Ας δούμε την συνέχεια αυτού, πρώτα, και μετά στο τι συνέβη με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Πριν περάσουμε στις λεπτομέρειες, θα ήθελα να σημειώσω το εξής, καθώς είναι σημαντικό:
Τόσο από άμεση προσωπική εμπειρία, όσο και από συμβάντα άλλων που γνωρίζω προσωπικά,  η γνώμη μου για τους ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτά τα δυο (ΓΓΚ και ΑΠΔΠΧ), είναι απολύτως θετική.
Υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται, έχουν την όρεξη και γνωρίζουν, θέλοντας να προσφέρουν.
Αυτό όμως μένει σε ατομικό επίπεδο καθώς - όπως θα δείτε και στην συνέχεια - παρά την όποια διάθεσή τους, οι ρεαλιστικές δυνατότητες που έχουν, πιο πολύ τους εμποδίζουν, παρά τους επιτρέπουν να δράσουν όπως πρέπει (θυμάστε την σκέψη που αναφέραμε, ότι μας πέρασε στην αρχή, λίγο πριν ξεκινήσουμε αυτή την διαδικασία;)...

-Ας δούμε την συνέχεια με την ΓΓΚ:

Ελάχιστες ημέρες αργότερα, (6/3/15),  εστάλη ένα mail, με τις σχετικές κοινοποιήσεις προς τράπεζα και εισπρακτική να αποστείλουν τα ηχογραφημένα αρχεία:

 

Αγαπητέ κε ------, καλημέρα.

Στα επισυναπτόμενα αρχεία θα βρείτε ενέργειές μας, στις οποίες έχουμε προβεί σχετικά με την καταγγελία σας.

Στη διάθεσή σας για τυχόν περαιτέρω πληροφορίες ή διευκρινήσεις.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή
Γενική Δ/νση Προστασίας Καταναλωτή & Εποπτείας Αγοράς
Δ/νση Προστασίας Καταναλωτή
Τμήμα Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών
Δ/νση:  Κάνιγγος 20, 101 81, Αθήνα
Τηλ.:      -----
Φαξ:      ------E-mail: -----

============================================================================

Το παρόν μύνημα περιέχει πληροφορίες που χαρακτηρίζονται ως εμπιστευτικές ή/και απόρρητες. Σε περίπτωση που, από λάθος, περιέλθει σε εσάς χωρίς να είστε ο παραλήπτης στον οποίο προορίζεται, παρακαλούμε όπως το διαγράψετε άμεσα από το σύστημά σας και ειδοποιήσετε τον αποστολέα. Η αντιγραφή, χρήση ή κοινοποιηση σε τρίτους του παρόντος από μη κατονομαζόμενο παραλήπτη, αντίκειται στο νόμο.

2 συνημμένα

 

Μια ημέρα μετά (7/3/15), υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία, από έναν εκ' των υπευθύνων που είχε αναλάβει την πιο πάνω υπόθεση. Μεταφέρω την σχηματισθείσα άποψη, γι' αυτό:

Ο άνθρωπος ήταν απολύτως κατατοπιστικός και έτοιμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση. Μου εξήγησε αναλυτικά το πώς δουλεύει αυτό το σύστημα με τις εισπρακτικές, το πώς υποχρεούνται να δίνουν με λίστα όλες τις γραμμές τους στην ΓΓΚ, μα και την πρακτική αδυναμία που τους επιβάλλει ο νόμος, στις καταγραφές του τελευταίου χρόνου.
Εν τάχει, με ενημέρωσε πως εστάλη από την υπηρεσία του αίτημα σε τράπεζα και εισπρακτική, προκειμένου να υποβάλλουν τα σχετικά αρχεία, μα και τις όποιες άλλες σημειώσεις έχουν κάνει οι υπάλληλοι στην κάρτα μου.
Από εκεί και πέρα θα είμαστε σε επικοινωνία και φυσικά πως θα ενημερωθώ και εγγράφως για τις εξελίξεις. Και από τα όσα κατάλαβα, ΔΕΝ θα υπάρξει επίπτωση στους παραβάτες, αλλά θα σταματήσουν να με ενοχλούν. 

 

Τα πιο πάνω όμως, δημιουργούν ένα ακόμα σωρό ερωτήματα και σκέψεις. Να δούμε ποιες ήταν αυτές του "καταγγέλλοντα":

Κατάλαβα ότι όπως και να είχε, το πράγμα δεν θα είχε δικαιοσύνη. Κάποιοι απολαμβάνουν ασυλίας και ατιμωρησίας, μα οι απλοί πολίτες όχι. Αλλά γιατί να μου προκαλεί έκπληξη αυτό; Στην ηλικία μου, θα έπρεπε να το ήξερα πως η δικαιοσύνη είναι σαν το φίδι και δαγκώνει μόνο τους ξυπόλητους.
Συγχρόνως, κατάλαβα (όχι πως αμφέβαλα), ότι τα στοιχεία κρατούνται πέραν του χρόνου, ασχέτως του τι λέει η νομοθεσία. Η δικαιοσύνη δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά.

Να προστεθεί πως αυτές τις ενέργειες, έχουν παράλληλα ζητηθεί από τον ίδιο, τόσο με τηλεφωνικό καταγεγραμμένο αίτημα προς την τράπεζα (Απρίλιο 2015), να του αποσταλούν:

1 - Το πότε η τράπεζα ενημέρωσε - ως όφειλε - για την μεταβίβαση των προσωπικών δεδομένων σε μια τρίτη εταιρεία.
2 - Την αποστολή των ηχογραφημένων αρχείων, από τις συνδιαλέξεις με τους υπαλλήλους της τράπεζας (νομικό τμήμα)
3 - Το πώς βρήκαν το τηλέφωνο της οικίας - που δεν είχε δοθεί - και γιατί το εξώδικο το έφεραν στην διεύθυνση εργασίας (που λόγω μετοίκησης ΔΕΝ είχε δηλωθεί η νέα διεύθυνση στην τράπεζα), εκθέτοντάς τον σε συνάδελφους.

 

>>> Μάλιστα υπήρξε και άλλο τηλεφώνημα προς την τράπεζα, προς τα τέλη Μαΐου, καθώς δεν είχε υπάρξει καμιά απάντηση, ζητώντας ενημέρωση του τι έγινε. Αν και ελήφθη διαβεβαίωση πως θα ελεγχθεί και θα υπάρξει ενημέρωση, διανύουμε το μέσον του Ιούνη (2015) και ακόμα δεν έχει υπάρξει ενημέρωση.

>>> Την 4η Ιουνίου (2015), έγινε και γραπτό αίτημα με τα πιο πάνω, το οποίο έχει υποβληθεί μέσω υποκαταστήματος της τράπεζας (έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου). Σχεδόν 9 εργάσιμες ημέρες μετά, απάντηση δεν έχει δοθεί.

 

Ας δούμε όμως εδώ, άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο που έχει παρεμβληθεί μεταξύ της πρώτης ενημέρωσης από την ΓΓΚ και των επόμενων κινήσεων:

Την 10η Μαρτίου 2015 (4 ημερες μετά από την αποστολή των αιτημάτων της ΓΓΚ προς τράπεζα και εισπρακτική, υπήρξε μια ακόμα επικοινωνία από τον άνθρωπό μας, με την ΓΓΚ, καταγράφοντας το εξής συμβάν που ήταν ένα από τα πολλά, τα οποία - θεωρητικά και ρητορικά - βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, διώκονται ποινικά:

Κύριε ------ καλημέρα και ευχαριστώ για την ενημέρωση.
Δυστυχώς όμως, όπως προκύπτει, δεν ιδρώνει στο ελάχιστο το αυτί τους.
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα (συμβάν):

Την Δευτέρα 9/3/15 και ώρα 09:26 (πμ), δέχτηκα κλήση από τον αριθμό:
2104841033, που - όπως μου είπαν - είναι από το νομικό τμήμα της Eurobank. Φυσικά αρνήθηκα την όποια επικοινωνία και έκλεισα το τηλέφωνο.
Σήμερα  (Τρίτη 10/3/15) με καλεί επανειλημμένως (από ώρα 11:35 πμ) ο αριθμός 6953034663, ο οποίος όπως είδα ανήκει στην εισπρακτική (αρνούμαι να την κατονομάσω "εταιρεία ενημέρωσης) " Mellon". Αυτό προκύπτει από τα logs των κλήσεων που έχω δεχτεί στο κινητό μου, καθώς τον συγκεκριμένο αριθμό κινητού τον έχω ήδη μπλοκαρισμένο μέσω ειδικευμένου λογισμικού (calls blacklist).

Αυτά προς ενημέρωσή σας, όπως φαίνεται και προκύπτει, η ατιμωρησία τους κάνει και δρουν υπεράνω κάθε νόμου και έλεγχου.

 

Σήμερα που γίνεται η δημοσίευση του ανωτέρω, είναι 16η Ιουνίου (2015). Ήδη βάσει του νόμου (καταγραφές που "φυλάσσονται για 1 έτος μόνο"), έχει χαθεί η πρόσβαση σε καίριες καταγραφές που έχουν απειλές, προσβολές, έμμεση αλίευση παραπάνω στοιχείων, διπλές κλήσεις σε μια ημέρα και καθημερινές ενοχλήσεις. Ακόμα και το διάστημα που ο συγκεκριμένος άνθρωπος, βρισκόταν με σοβαρό πρόβλημα υγείας στο νοσοκομείο, όπου και τους παρακάλεσε να μην ενοχλούν τουλάχιστον όσο ήταν εκεί.

Η τράπεζα όμως, ασκώντας το γράμμα του νόμου, έστειλε "Διαταγή Πληρωμής", υπογεγραμμένη από δικαστή, "στο όνομα του Ελληνικού λαού", όπως αναγράφει με κεφάλαια και έντονα γράμματα στο επάνω μέρος. Και η διαταγή πληρωμής εδόθη με δικαστικό κλητήρα και ΠΑΛΙ, στην διεύθυνση εργασίας (που ΔΕΝ είχε δηλωθεί στην τράπεζα). Όπως χαρακτηριστικά, αναφέρει ο ίδιος:

Είναι μάρτυρες όλοι οι παρόντες συνάδελφοί μου. Μάλιστα, υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία να με ενημερώσουν, καθώς έλειπα για εξωτερικές εργασίες.
Στην δε απόδειξη παραλαβής, υπέγραψα με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου, σημειώνοντας και το παράνομο της παράδοσης στον εργασιακό μου χώρο. Για άλλη μια φορά διασυρμός προσωπικότητας.

Αν θα το δει και θα πράξει τα δέοντα κάποιος;

Έλα τώρα, η απάντηση είναι προφανής, μα παρ' ολ' αυτά ρώτησα και δικηγόρο:

ΟΧΙ, κανείς δεν θα ενδιαφερθεί, ούτε και στο οποιοδήποτε δικαστήριο για την διαμάχη με την τράπεζα θα έχει καμία αξία.

-Και πριν κλείσουμε, ας δούμε τι συνέβη και με το σχετικό αίτημα στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

17 ημέρες μετά την αποστολή του αιτήματος, την 30η Μάρτη (2015), ελήφθη η εξής απάντηση:

 

ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
Αθήνα, 30-03-2015
Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/---/30-03-2015
Δ/νση Γραμματείας                                                                                                                                                                                                                                                                                               
Τμήμα                :Διοικητικό - Οικονομικό
Ταχ.  Δ/νση      :Κηφισίας 1-3, Αθήνα                                                                              
Ταχ.  Κώδ.        :115 23
Τηλ.                 :210-6475600
Fax                   :210-6475628
Email                 :[email protected]

Ιστοσελίδα        : www.dpa.gr

ΠΡΟΣ:  -------------------

 

Με την παρούσα σας ενημερώνουμε ότι έχουμε παραλάβει την αίτησή σας η οποία καταχωρήθηκε στο πρωτόκολλο της Αρχής με αριθμ. Πρωτ. Γ/ΕΙΣ/----/16-03-2015 και αριθμ. Υπόθεσης -------- τον οποίο παρακαλούμε να αναφέρετε απαραιτήτως σε κάθε μελλοντικό σχετικό με την υπόθεση σας έγγραφο.  Εισηγητής για την έρευνα της υπόθεσης ορίστηκε ο ελεγκτής της Αρχής  ---------- (Τηλ: ------) (Τηλ: ------). Ώρες τηλεφωνικής επικοινωνίας 12:00 – 14:00.

Σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 3 του ν. 3917/2011, η Αρχή έχει τη διακριτική ευχέρεια αξιολόγησης της προτεραιότητας εξέτασης των αιτήσεων, ερωτημάτων και παραπόνων με κριτήριο τη σπουδαιότητα και το γενικότερο ενδιαφέρον του θέματος. Ο μεγάλος αριθμός των υποθέσεων και η ελλιπής στελέχωση της Αρχής δεν επιτρέπουν, δυστυχώς, την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά σας.

 

Αριθμός πρωτοκόλλου αποστολέα: - --------
    
Η Προϊσταμένη Διοικητικού-Οικονομικού Τμήματος της Αρχής

Αιμιλία Χρυσοβελίδη

 

-Νομίζω, πως οι λέξεις κλειδιά της υπόθεσης είναι αυτές:

Ο μεγάλος αριθμός των υποθέσεων και η ελλιπής στελέχωση της Αρχής δεν επιτρέπουν, δυστυχώς, την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά σας.

Και η φάκα είναι εδώ:

η Αρχή έχει τη διακριτική ευχέρεια αξιολόγησης της προτεραιότητας εξέτασης των αιτήσεων, ερωτημάτων και παραπόνων με κριτήριο τη σπουδαιότητα και το γενικότερο ενδιαφέρον του θέματος.

Φυσικά, η Αρχή και οι υπάλληλοί της, δεν δρουν κάνοντας του κεφαλιού τους. προφανώς λαμβάνουν κάποιες εντολές ως προς την σπουδαιότητα των καταγγελιών. Τους ορίζουν δηλαδή, κάποιοι προϊστάμενοί τους τι θα αξιολογείται ως σοβαρό. Αυτό προφανώς, υπακούοντας σε πολιτικές εντολές. Και ως μη σοβαρό κρίνεται η κατάφωρη παραβίαση ενός νόμου που το ίδιο το κράτος έχει θεσπίσει. Η παραβίαση προσωπικών δεδομένων, από ένα σύστημα που εξαθλιώνει τον καθημερινό άνθρωπο, δεν εμπεριέχει σπουδαιότητα. Μάλιστα...

 


Και επειδή, σε κάποιο σημείο, μιλήσαμε για επιστολή, ορίστε και μια με όλα τα πιο πάνω, η οποία θαρρώ, θα μπορούσε να είχε γραφεί από εκατομμύρια άλλους εκεί έξω (έχουμε σβήσει τα προβλήματα υγείας που αναφέρει):

 

Κύρια/ε Υπεύθυνε, Δικαστή ή  Υπουργέ, - ο οιοσδήποτε από εσάς που ορίζει σε μας, το τι είναι νόμιμο και τι όχι και το ποιοι πρέπει να τιμωρούμαστε - απευθύνομαι σ' εσάς, καθώς δεν έχω καμία άλλη επιλογή, αφού ακόμα και η άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων μου είναι πρακτικώς αδύνατη, βάσει της οικονομικής μου κατάστασης. Βλέπετε, η άσκηση αυτών των δικαιωμάτων είναι πλέον μόνο για τους κατέχοντες.

Είμαι μισθωτός, άτομο με μεγάλο ποσοστό ------ και ------- προβλήματα.

Για τίποτα από τα πιο πάνω δεν με καλύπτει το ταμείο μου, καθώς για τα ------- κατέβαλα το ποσόν τω 4.300 ευρό και έλαβα 200, ενώ στο άλλο μου πρόβλημα αναγκάζομαι μηνιαία να καταβάλω επισκέψεις σε ιδιώτη γιατρό, καθώς στον τόπο κατοικίας μου δεν υπάρχουν τα αναγκαία μηχανήματα στο ΕΣΥ.

Το εισόδημα από την εργασία μου έχει συρρικνωθεί στα 880 ευρώ μηνιαίως, ήτοι 10.560 ευρώ τον χρόνο.

Καταβάλλω για ενοίκιο και κοινόχρηστα το ποσόν των 300 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή θα πρέπει να αντεπεξέλθω σε λογαριασμούς, όταν το ρεύμα είναι είδος πολυτέλειας, διαβίωση, αγορά φαρμάκων και απρόβλεπτες δαπάνες, με τα υπόλοιπα 580.

Να προσθέσω πως έχω και προστατευμένο μέλος, καθώς συζώ με την άεργη φίλη μου, αδυνατώντας φυσικά να την δηλώσω στην φορολογική μου δήλωση, καθώς ο νόμος δεν μου δίνει το δικαίωμα να το κάνω, επειδή θα πρέπει να είμαστε παντρεμένοι. Όμως και αυτό είναι ένα έξοδο που είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί με την τρέχουσα πραγματικότητα.

Δεν ξέρω ποιος είναι αυτός που πιστεύει πως με 580 ευρώ τον μήνα μπορούν να ζήσουν δυο άνθρωποι. Εδώ την ΔΕΗ την πληρώνουμε σε δόσεις. Το νερό το ίδιο. Μένουμε ημέρες χωρίς τηλέφωνο επειδή μας κόβεται η σύνδεση λόγω αδυναμίας καταβολής του μηνιαίου παγίου.

Η μια και μοναδική μου κατοικία, σε χωριό στα ορεινά του νομού, έχει πάθει μεγάλες ζημιές, λόγω καθίζησης του εδάφους, που επίσης αδύνατο να αντεπεξέλθω οικονομικά ώστε να την φτιάξω.

Εκτός αυτού, και η διαμονή εκεί θα μου στοίχιζε πολύ περισσότερα για την καθημερινή μετάβαση στην εργασία μου η οποία απέχει 35 χιλιόμετρα. Δεδομένου πως δεν έχω μεταφορικό μέσον και η συγκοινωνία είναι δυσχερής, μη μπορώντας να είμαι στην ώρα μου στην εργασία (με τις συνέπειες αυτού), μα ούτε και μετά να μπορώ να επιστρέψω, οπότε θα αναγκαστώ σε δαπάνη ταξί η οποία ούτως ή άλλως θα υπερβαίνει τον μηνιαίο μου μισθό.

Για το σπίτι αυτό έλαβα στεγαστικό δάνειο από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς υπερβαίνει τα 120 χρόνια, έχοντας υποστεί παράλληλα ζημιές από τους συνεχείς σεισμούς όλα αυτά τα χρόνια στην περιοχή.
Κατέβαλα κανονικά τις μηνιαίες μου δόσεις, μέχρι και το 2011, όταν και προέκυψαν όλα τα γνωστά μέτρα με τις μεγάλες περικοπές των μισθών. Έκτοτε, όπως ήδη προανέφερα, ήταν αδύνατο να καταβάλω τις δόσεις, καθώς σε αυτή την περίπτωση, συμπεριλαμβανομένου του ενοικίου, δεν θα έμενε τίποτε απολύτως προκειμένου να διαβιώσουμε.

Κάποια στιγμή λοιπόν και μετά την εξαγορά του ΤΤ από την Eurobank, άρχισε ένας γολγοθάς τηλεφωνικών ενοχλήσεων, εμμέσων απειλών, εκφοβισμών, δημοσιοποίησης των προσωπικών μου στοιχείων σε ιδιωτική εταιρεία που κάποια στιγμή άρχισαν να με ενοχλούν σε σταθερό τηλέφωνο που ΟΥΔΕΠΟΤΕ δήλωσα, όπως και ουδέποτε με ενημέρωσε η τράπεζα για την μεταβίβαση των στοιχείων μου.

- Οι ενοχλήσεις, αντίθετα με τα όσα λένε οι διατάξεις, εκτός των πιο πάνω παραβιάσεων, γίνονταν και καθημερινά και μάλιστα κάποιες φορές ακόμα και δυο φορές την ίδια μέρα.

- Σε προσφυγή μου στην ένωση καταναλωτή, η τράπεζα και η συγκεκριμένη εταιρεία δεν έχουν απαντήσει και ποτέ δεν έχουν δώσει τα στοιχεία και ας έχουν περάσει σχεδον δυόμιση μήνες από τότε.

- Η δε επιτροπή προστασίας προσωπικών δεδομένων, με ενημέρωσε πως λόγω φόρτου εργασίας θα πάρει πολύ χρόνο η επεξεργασία του αιτήματός μου.

- Σε καταγεγραμμένη τηλεφωνικά επικοινωνία μου με την τράπεζα, υπέβαλα το αίτημα και από τότε επίσης μεσολάβησαν δυόμιση μήνες, αν και επικοινώνησα άλλες δυο ακόμα φορές για να μάθω γιατί δεν μου απαντήσανε, δεν υπήρξε καμία τύχη. Δεν μου απαντήσανε, έτσι, επειδή μπορούσαν προφανώς.

- Η παρούσα διεύθυνση κατοικίας μου μάλιστα, "ψαρεύτηκε" με δόλο, όταν πήγα να κάνω αίτηση στο τοπικό υποκατάστημα για την έκδοση του συνολικού ποσού οφειλής, το οποίο παρεμπιπτόντως τότε, η τράπεζα δήλωσε αδυναμία να μου γνωστοποιήσει στο σύνολό του.

- Να πω ακόμα, πως μου επιδόθηκαν με δικαστικό κλητήρα εξώδικο πριν σχεδον 2 χρόνια και πρόσφατα διαταγή πληρωμής. Και τις δυο φορές οι δικαστικοί κλητήρες πήγανε στον εργασιακό μου χώρο, μια διεύθυνση που ΠΟΤΕ δεν έχω δώσει στην τράπεζα (τη νέα διεύθυνση εργασίας μου). Η δικαιολογία τους ήταν ότι: "είναι μικρή η πόλη και ρωτήσανε".

Νομίζω πως είναι αντιληπτό το γιατί δεν μπορούσα/μπορώ να στείλω εξώδικο που στοιχίζει 250 ευρώ και, επί της ουσίας, δεν θα είχε κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

Αυτήν την στιγμή, έχοντας την διαταγή πληρωμής στα χέρια μου, καλούμαι να βρω δικηγόρο, να βρω τα αναγκαία χρήματα ώστε να κάνω τις απαραίτητες διαδικασίες, με αμφίβολα αποτελέσματα, καθώς είναι προφανές πως μέχρι τώρα σε καμία περίπτωση δεν είναι ίση η μεταχείρισή μου σαν αδύναμου πολίτη έναντι της πανίσχυρης τράπεζας.

Χρειάζεται να πω, ότι κατά την σύναψη του δανείου, χρεώθηκα και έξοδα φακέλου, κάτι που όπως γνωρίζω έχει χαρακτηριστεί ως καταχρηστικό, αλλά μάλλον δεν έχει καμία σημασία ούτε αυτό για την τράπεζα, έτσι επειδή μπορεί.

Και για όλα αυτά, λαμβάνοντας υπόψη, τα σημερινά (κυριολεκτικά) δεδομένα, καθώς το αύριο είναι αβέβαιο, αφού απλά και ο ΦΠΑ, για παράδειγμα, ν' ανέβει σε κάποια βασικά προϊόντα (πχ, φάρμακα) και άλλα είδη διαβίωσης, αυτόματα ισοδυναμεί σε μικρότερο μισθό. Ακόμα πιο χαμηλή αγοραστική δυνατότητα δηλαδή.

Φτάνοντας λοιπόν στο σημείο αυτό, και την ώρα που θα διαβάζετε αυτό, η τράπεζα θα έχει ήδη προσημειώσει το σπίτι μου και θα με έχει καταχωρήσει στον Τειρεσία και έχοντας εκ' των πραγμάτων κάθε οικονομική αδυναμία (όπως είπα, καταβάλλω - όπως οι περισσότεροι - τους λογαριασμούς του ρεύματος με δόσεις και ήδη χρωστάω), σας ρωτώ, ως διαπρεπή επιστήμονα και πολιτικό που βρίσκεται εκεί που βρίσκεται για το όφελος του πολίτη πρωτίστως, να με συμβουλεύσετε τα εξής:

1. Πώς θα σώσω το σπίτι μου; (έχω μόλις 15 εργάσιμες και ήδη έχουν εκπνεύσει κάποιες).

2. Εγώ τιμωρούμαι βάσει του νόμου, επειδή αδυνατώ να καταβάλλω τα δέοντα στην τράπεζα. Και τιμωρούμαι σκληρά για πράγματα που έγιναν για μένα, χωρίς εμένα.

Η τράπεζα θα τιμωρηθεί για την παραβίαση του προσωπικού μου απορρήτου και για τις οχλήσεις που δεχόμουν επί διετίας με πράξεις αντίθετης της υφιστάμενης νομοθεσίας;

Θα λάβω αποζημίωση για όλη την διατάραξη και την προσβολή προσωπικότητας που δέχτηκα όλο αυτό το διάστημα και που συνεχίζω να υφίσταμαι;

3. Θα ισχύσει το ίδιο και στην περίπτωση του καταχρηστικού όρου με τα έξοδα φακέλου;

4. Θα μπορέσω να ζήσω αξιοπρεπώς το υπόλοιπο της ζωής μου;

Ή να υποθέσω πως θα πρέπει να συμμεριστώ την υπάρχουσα "λογική" που διακατέχει τον πολιτικό κόσμο, ότι: "εντάξει, εγώ είμαι τυχερός, έχω στέγη πάνω από το κεφάλι μου, ρεύμα και κάτι να τρώω, άλλοι είναι πολύ χειρότερα, δες πόσοι άστεγοι υπάρχουν, κλπ-κλπ;"

Εδώ, να ενημερώσω, - κάτι που θα είναι εις βάρος μου στην εποχή αυτής της κανονικότητας -, πως ακτιβιστικά, ήμουν εκεί που έπρεπε να ήμουν, όταν γίνονταν αδικίες σε συνανθρώπους μου ασχέτως χρώματος και φυλής. Και ως γνωστό, σε αυτήν την κανονικότητα, αυτές οι θέσεις είναι "αντιεξουσιαστικές" και επικίνδυνες. Δεν μιλάω ατομικιστικά, αλλά κοινωνικά και πολιτικά, αν θέλετε.

Αναρωτιέμαι λοιπόν, όχι για τις απαντήσεις προφανώς, αλλά για το πόσο ακόμα πιο ζοφερό μπορεί να γίνει το μέλλον, σε αυτήν την κανονικότητα των τραπεζών και των όσων έχουν τα χρήματα να χρησιμοποιήσουν τους ούτως ή άλλως άδικους νόμους για εμάς, τους καθημερινούς ανθρώπους, που το χρέος, το ύψιστο καθήκον της πολιτείας θα έπρεπε να είναι να μας προστατεύει και να δρα πρωτίστως προς συμφέρον μας.


 

Εν κατακλείδι

Ναι, το αναλύσαμε πιο πολύ το πιο πάνω και ίσως πέρα από τα όρια της σελίδας, μα όλα αυτά που αναφέρονται είναι αλληλένδετα και αποτέλεσμα μιας υπάρχουσας πραγματικότητας. Το αναλύσαμε καθαρά με τα μέσα και τα "όπλα" που μας δίνει το σύστημα. Και επαληθεύσαμε πως είμαστε χαμένοι. Πως έχουμε άδικους νόμους. Πως στην δικαιοσύνη μπορεί να καταφύγει μόνο όποιος έχει την άνεση να πληρώσει. Πως πραγματικά είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο. Απλά δεν δουλεύει για όλους όμως αυτό.
Το σύστημα λέει πως όλοι γεννιούνται κάτω από τον ίδιο ουρανό, αλλά "ξεχνάει" πως δεν βλέπουμε όλοι τους ίδιους ορίζοντες.
Το σύστημα μας έχει χεσμένους. Η ιδιωτικότητα, η ισοπολιτεία και ισονομία είναι ανέκδοτα. Η ίδια η λέξη ισότητα είναι ανύπαρκτη. Το σύστημα είναι οι τράπεζες, τα υπουργεία και οι δικαστικές αίθουσες, είναι οι εξυπηρετητές του. Οι servers που τρέχει το Σύστημα...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όποιος μπει στην λογική:

Ας πρόσεχαν, ας μην έπαιρναν δάνειο, κλπ...

είναι φασίστας στην σκέψη, και ας μην το γνωρίζει. Δεν μπαίνουν όλα στο ίδιο τσουβάλι, ούτε σημαίνει πως οι εχθροί μας είναι αυτοί οι άνθρωποι. Οι ταξικοί εχθροί μας, είναι οι τράπεζες και αυτοί που τις στηρίζουν.

Από όποια πλευρά και αν το δεις άλλωστε, τα πιο πάνω είναι αδικία. Αδικία στους πολλούς και στους αδύναμους,
Και το να ακολουθούνται άδικοι νόμοι είναι... ΑΔΙΚΟ! Και το θέμα είναι πως δεν είναι μόνο αυτά. Τα πάντα είναι άδικο και εις βάρος των αδύναμων.

 

>>> Δείτε και αυτά:

Μην Καταπολεμάτε Το Σύστημα (!!!)

10 Ενδείξεις ότι Ζούμε σε μια Ψεύτικη Οικονομία!

Editorial Ιουνίου 2014: Τράπεζες, Χρήματα και Ελευθερία

 • Σχόλια

9 Comments:

 1. Εικόνα Ξαδελφος
  Ξαδελφος (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 17, 2015 00:46 ΠΜ

  Μεσα σε ενα αρθρο, διαλυθηκαν ενα σωρος μυθοι και αυταπατες της αστικης δικαιοσυνης και της κοινοβουλετικης δημοκρατιας.
  Δικαιοσυνη? Δημοκρατια?
  Χαχαχαχα καποιος μαλλον θα πρεπει να εξηγησει στους μικροαστους πως με εκπροσωπους ποτε καμια κοινωνια δεν ειχε ισοτητα και δικαισουνη.

 2. Εικόνα Χρύσα
  Χρύσα (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 17, 2015 01:32 ΠΜ

  Γιατί αυτό δεν το κοινοποιείτε στα πολιτικά και ειδησιογραφικά sites;
  Νομίζω πως σε αυτά θα έχει πιο καλό πολιτικό αντίκτυπο.
  Και στα αρμόδια υπουργεία θα μπορούσατε.
  Και θα είχε ενδιαφέρον να ξέραμε την εξέλιξη γιατί αυτό αφορά πάρα πολλούς ανθρώπους.

 3. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΙουν 17, 2015 05:01 ΠΜ

  Απορία αφελούς: γιατί πιστεύετε ότι δεν υπάρχουν άλλοι που να τα έχουν πει αυτά (και να τα εννοούν); Ή ότι κάτι γίνεται με το να τα λέμε απλά; Ειδικότερα στα χρόνια της κρίσης, έχει πήξει ο τόπος στις “πικρές διαπιστώσεις”. Διάολε, φτάσαμε στο σημείο το κάθε Protagon και τα κανάλια των Κουρήδων να λένε ακριβώς αυτά. Να μιλάνε σαν ένας απ' τον "ταλαίπωρο λαό". Και να συμφωνεί πλήθος ιθαγενών. (Επισήμανση: δεν αναφέρομαι στις προθέσεις του Κωνσταντίνου, που είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τα παραπάνω αλλά, για όποιον τυχόν ενδιαφέρεται, σε αυτό που ακούμε συχνά αλλά δεν καταλαβαίνουμε τι ακριβώς είναι και πώς δουλεύει: το "λαϊκισμό"). Πλέον όμως, μας τελείωσαν τα σύννεφα και δεν έχουμε από πού να πέσουμε.

  Θα κάνω όμως το δικηγόρο του διαβόλου και θα πω τα εξής: τα “καλά” χρόνια, οι των χαμηλότερων στρωμάτων δεν έβλεπαν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Και όχι, δεν αναφέρομαι στους λίγους εκείνους που γνώριζαν από τότε τι μας περιμένει. Στους όψιμους “αγανακτισμένους” αναφέρομαι, που όσο έσταζε η κάνουλα δεν έλεγαν κουβέντα. Γούσταραν όταν “έδινε” ο Τσοβόλας αλλά δε σκέφτηκαν πού τα έβρισκε, φούσκωναν από “εθνική υπερηφάνεια” με τους Ολυμπιακούς αλλά μετά ανακάλυψαν ότι κόστισαν χρήματα, έτρεξαν στο Χρηματιστήριο σαν να ήταν το προποτζίδικο της γειτονιάς (γιατί ένα από τα όνειρα του Έλληνα είναι το πολύ χρήμα χωρίς δουλειά) αλλά τους φταίνε όσοι έκαναν τη “φούσκα”, αντιπαθούν τους “Ευρωπαίους” αλλά παίρνουν μια χαρά τις επιδοτήσεις, αποκαλούν προδότες τα παιδιά που δε δέχτηκαν να θάψουν τα όνειρά τους για πάρτη των αχρείων και αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό, ζητωκραύγαζαν τον "Κωστάκη τον Οκνηρό" κλπ. Μαντέψτε, ούτε τότε δούλευαν σωστά οι νόμοι και η δικαιοσύνη. Τότε όμως δεν καιγόταν ο κώλος των πολλών. Να με συγχωρείτε όλοι αυτοί αλλά όχι, δεν είμαστε όμοιοι. Εσείς είστε η αιτία που μπορούν κι εξακολουθούν να συμβαίνουν όσα αναφέρει το άρθρο. Και οι υπόλοιποι φταίμε που εξακολουθείτε να υπάρχετε.

  Την περίφημη κατάντια της “Μεταπολίτευσης”, με όλα τα παρελκόμενά της, ποιος την ανακυκλώνει ρε παιδιά; Τα ζώα στη Βουλή, ποιος τα βάζει; Μόνοι τους εκλέγονται; Σφύριζα ποιος ψήφισε και γιατί; Προς τον καθένα που διαβάζει άρθρα όπως αυτό και σκέφτεται “πες τα”: Τα λέει. Τι στο καλό κάνεις εσύ αγαπημένε/η μου συμπατριώτη/σσα; Καλά να τα λέμε και να συμφωνούμε, να κάνουμε και κάτι όμως. Αν “μας κοροϊδεύουν” 40 χρόνια τώρα, μάλλον πρέπει να είμαστε ηλίθιοι κατά βάθος, έτσι δεν είναι; Όταν κάποιοι λέμε ότι η κρίση είναι πρώτιστα ηθική κι έπειτα οικονομική, κάποιοι άλλοι κοροϊδεύουν. Ας κρατήσει λίγο ακόμα η κατάσταση και θα δείτε πόσες ομοιότητες έχετε με το διπλανό σας συν-ταλαίπωρο.

  Όταν οι νόμοι φτιάχνονται κι εφαρμόζονται από λίγους και οι πολλοί τρώμε μπανάνες, λογικό κι επόμενο είναι να μας πηδάνε. Και καλά κάνουν. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, διάφοροι έχουν τονίσει το πολύ απλό: o νόμος, κάθε νόμος, έχει ισχύ μόνο όταν τον αποδέχεται η πολιτεία (τα πολλά ζώα δηλαδή). Ό,τι κι αν κάνουν οι "από πάνω", αν το κοπάδι πάρει φόρα ορμητικό, δεν το σταματάει κανένας. Η επικράτηση λίγων έναντι πολλών δουλεύει με δύο τρόπους, είτε με φόβο είτε με αδιαφορία. Εσείς συνεχίστε να πιστεύετε ότι δεν ευθύνεστε πουθενά αλλά, με κάποιο μαγικό τρόπο, όσο σωστοί κι αν είστε, κάθε φορά από κάπου ξεφυτρώνει το κακό. Να κάνετε και πορεία στο Μαξίμου. Θα αναστατωθεί ο Τζίφρας και δε θα μπορεί να κοιμηθεί. Ή καλύτερα, στη Βουλή να πάτε. Η Πρόεδρος επιτρέπει την είσοδο σε ιθαγενείς. Δε θα σας ενοχλήσει ούτε η “αστυνομία”. Κι αν έχει καλή διάθεση (η Πρόεδρος), θα σας κάνει και πατ-πατ στην πλάτη. Μη σας πω, θα συσταθεί και Επιτροπή Διερεύνησης της υπόθεσής σας. Έτσι λύνονται τα προβλήματα βρε. Όσο για την ανοιχτή επιστολή, Κωνσταντίνε, γνωρίζεις θεωρώ σε ποιους απευθύνεσαι, οπότε δεν πιστεύω ότι έχεις προσδοκίες. Στην καλύτερη περίπτωση, άντε να ενδιαφερθούν (λέμε τώρα) για τις περιπτώσεις που αναφέρεις και να τις τρέξουν. Και μετά πάλι τα ίδια. Τα συνθετικά με το ισο- (ισοπολιτεία, ισονομία κλπ) και όλα τα άλλα ωραία, δε θα ανοίξει το κλουβί ο αφέντης να μας τα ρίξει στο παχνί. Εμείς πρέπει και να τα διεκδικήσουμε αλλά και να φροντίζουμε να διατηρηθούν. Όχι πατέρα, η αλήθεια βρίσκεται στους Sex Pistols. Γκέγκε;

  Σημείωση στη σημείωση: νομίζω χρειάζεται διαχωρισμός. Δε μπορείς να εξισώνεις εμένα και τον κάθε εμένα, που κάναμε το σκατό μας παξιμάδι και δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ δάνειο, με όλους αυτούς που έπαιρναν διακοποδάνεια, καταναλωτικά και τώρα κλαίγονται. Όταν οι πολλοί “αδύναμοι” δε σκεφτόμασταν τις διακοπές ούτε για αστείο κι αυτοί πήγαιναν Μύκονοοοοο με λεφτά που δεν είχαν, καλά να πάθουν τώρα. Πλεονεξία λέγεται. Εξαιρούνται στεγαστικά και τα συναφή γιατί και πρώτες ανάγκες καλύπτουν αλλά και έχουν πολύ μεγάλο χρόνο αποπληρωμής.

  Το ελπιδοφόρο, όπως αναφέρθηκε στο άρθρο αλλά και θα γνωρίζουν όσοι έχει τύχει να μπλέξουν με τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, είναι ότι οι υπάλληλοι τους είναι όντως σωστοί και ενδιαφέρονται. Όαση θα έλεγα, συγκριτικά με τα λοιπά "δημόσια" στο Ελλαδιστάν. Και δεν είναι καν μοναδικές περιπτώσεις. Ας κάνουμε οι υπόλοιποι έναν κόπο ώστε να τους παρέχουμε καλύτερα εργαλεία (νόμους κλπ). Άλλωστε, για εμάς δουλεύουν.

 4. Εικόνα Νίκος Α.
  Νίκος Α. (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 17, 2015 09:10 ΠΜ

  Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα.
  Η πιο πάνω περίπτωση που αναφέρει το άρθρο, είναι τελειωμένη υπόθεση.
  Ακόμα και με τον νόμο Κατσέλη να προσφύγει, στην καλύτερη περίπτωση, το δικαστήριο θα του επιβάλει να πληρώσει κάπου 10 με 15 χιλιάδες ευρό, βάζοντας αυτό σαν πραγματική αντικειμενική αξία, θα καταβάλλει μέχρι να πεθάνει (κυριολεκτικά), 50 με 80 ευρό τον μήνα στη τράπεζα.
  Θα πρέπει να καταφέρουν να επιβιώνουν δυο άνθρωποι με 400-430 ευρό τον μήνα. Αν κάποιος αρρωστήσει, αν τύχει κάτι άλλο ανθρώπινο που συμβαίνει σε όλους μας δεν θα μπορεί να το ξεπεράσει, αφού θα προτρέχει η δόση στην τράπεζα που αν δεν πληρωθεί θα αρχίσουν υπερημερίες και όλη η διαδικασία τοκογλυφισμού.
  Ακόμα αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου τον άλλον μήνα θα πρέπει να αρχίσει την καταβολή στην τράπεζα. Όμως οι δικαστές δεν θα ενδιαφερθούν πως αυτός ο δυστυχής θα πρέπει να βρει άλλα 1500-2000 ευρό (το λιγότερο) για αμοιβές δικηγόρου και δικαστικά έξοδα. Ακόμα και λίγα-λίγα να τα δίνει στον δικηγόρο σημαίνει πως για ένα μεγάλο διάστημα, τα έσοδά τους για να επιβιώσουν (δεν μιλαμε να ζήσουν), θα είναι κάπου στα 300-350 ευρό μηνιαίως.
  Ίσως η μόνη λύση για να μπορέσουν να ζήσουν κάποια χρόνια ακόμα θα είναι να αφήσουν την τράπεζα να πάρει το σπίτι.
  Πλέον δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία και ούτε νομίζω πως και η νέα κυβέρνηση θα το αλλάξει αυτό. Οι τράπεζες θα έχουν ετσι μόνιμα στο χέρι τις περιουσίες και οι πολίτες θα πληρώνουν μέχρι θανάτου τις τοκογλυφίες.
  Αν κάποιοι από αυτούς πεθάνουν πριν την εξόφληση, το χρέος μετακυλίεται στους συγγενείς, κληρονόμους. Αν αδυνατούν να το αποπληρώσουν με τις προσαυξήσεις και υπερημερίες που θα έχουν ήδη μπει, έτσι κι αλλιώς η οικία θα περάσει στα χέρια της τράπεζας.

  Αν νομίζετε πως τα έχετε δει όλα με αστέγους και κατασχέσεις αναμείνατε τα αμέσως επόμενα χρόνια. Που θα είναι και πιο δύσκολα αφού εκτός από το πιο αυξημένο κόστος ζωής θα εξαπλωθεί όλη αυτή η νομοθεσία που έχει ήδη αρχίσει σε "πολιτισμένες" χώρες με την ποινικοποίηση των φτωχών και άστεγων.
  Μέχρι το 2025, όσοι δεν έχουν αυτοκτονήσει θα βρίσκονται κάτω από συνεχή διωγμό γιατί αυτό το ίδιο το πολιτικό και νομικό σύστημα τους έκανε έτσι.
  Αυτή είναι και θα είναι η δημοκρατία πλέον.

 5. Εικόνα bobos
  bobos (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 17, 2015 12:56 ΜΜ

  Ναι, σωστα ειναι ολα αυτα και γνωστα εδω και χρονια αλλα δεν μας λετε ποια λυση προτεινετε. Απεργιες? Μποϊκοτάζ?

 6. Εικόνα Helen
  HelenΙουν 17, 2015 19:07 ΜΜ

  1. Γιατί δεν είμαστε σωτήρες κανενός
  2. Επειδή αν περιμένεις από άλλους να σε οδηγήσουν, θα καταλήγεις να σε αντιπροσωπεύουν αντί να συμμετέχεις.
  3. Γιατί στα συγκεκριμένα περί ιδιωτικότητας το έχουμε ξεφτιλίσει με άρθρα και δεν λέει άλλο (κλικ στο κουμπάκι privacy στο επάνω μέρος).
  4. Στα περί τραπεζών και τα λοιπά, το έχουν θέσει και άλλοι εξαίρετα. Προϋποθέτει όμως -όπως και εμείς πολλές φορές έχουμε γράψει- πολιτική ανυπακοή. Πόσοι θα την πράξετε;

 7. Εικόνα bobos
  bobos (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 18, 2015 11:04 ΠΜ

  Οποτε απλως διαπιστωνετε ενα προβλημα. Η διαπιστωση ειναι ευκολη. Η λυση ειναι δυσκολη.

 8. Εικόνα Ξαδελφος
  Ξαδελφος (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 18, 2015 12:17 ΜΜ

  @bobos αν δεν βλεπεις την απαντηση μεσα απο τις λεξεις 'πολιτικη ανυπακοη', μαλλον θα ειναι γιατι δε θες να αλλαξει κατι και απλα σε νοιαζει να εχεις αυτα που θες για να καλοπερνας και στα μεζεα σου τα υπολοιπα.

 9. Εικόνα akounadis
  akounadisΙουν 18, 2015 14:59 ΜΜ

  ...μνήμες επικαλέστηκα για να θυμηθώ αυτό...«και όνομα δια το μη ες ολίγους αλλ' ες πλείονας οικείν Δημοκρατία κέκληται» (Θουκυδίδης, Ιστορία του Πελοποννησιακού πολέμου, Επιτάφιος του Περικλή (2.37) - «και ως προς το όνομα καλείται Δημοκρατία επειδή η εξουσία δεν είναι στα χέρια των λίγων, αλλά των πολλών»).

  Μπορεί να μην είμαι έτοιμος γι' αυτό το "κουρασμένο" πολίτευμα. Ούτε να "σταθώ" δογματικά εδώ και εκεί.
  Αν μετά από κάθε διαπίστωση μένουμε στη διαπίστωση και στη δυσκολία του προβλήματος το πρόβλημα δε θα λυθεί.
  Κατά πλειοψηφία, είναι προφανές ότι δε θέλουμε να "αλλάξουμε εαυτούς".
  Όταν πλειοψηφικά, ο καθένας μας ατομικά, αλλάξει για χάρη αυτών που δε θα μας προβληματίζουν ιδιαίτερα, τότε δε θα μας ενοχλεί κανένα πολίτευμα - καθεστώς, είτε είναι δημοκρατικό, αντιεξουσιαστικό ή και ολοκληρωτικό.

  "Βλέπω το πρόβλημα και σβήνω το φως
  Μου ανοίγουν παράθυρο και βουτάω στο κενό...
  αλλά ξέχασα πρώτα να ρωτήσω. Που βρίσκομαι, τι θέλω εδώ;
  Μήπως να έμενα, να ανάψω το φως, να δαμάσω τους φόβους
  και να μείνω εδώ..."
  ...να αλλάξω για λίγο

Scroll to Top