BETA

BQ-Aquaris: Παρουσίαση της πρώτης συσκευής με το Ubuntu

Εικόνα Maria

H Canonical αυτήν την φορά κράτησε τον λόγο της, όσον αφορά τις ανακοινώσεις σχετικά με το Ubuntu smart-phone που εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο όλο ακουγόταν ότι θα κυκλοφορούσε και μάλιστα με μια συσκευή που είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα. Σε μια συνεργασία με την BQ, παρουσιάστηκε η συσκευή που ονομάζεται Aquaris Ε4.5 Ubuntu Edition.
Έτσι, μετά από χρόνια ανάπτυξης, το πρώτο κινητό τηλέφωνο Ubuntu είναι επιτέλους εδώ (μόνο στην Ευρώπη). Και ενώ το hardware του είναι -στην καλύτερη περίπτωση- μέτριο, το λειτουργικό σύστημα είναι πραγματικά μια ανάσα φρέσκου αέρα, εισάγοντας καινοτομίες -όπως scopes (“τηλεσκόπια”, που στην ουσία αυτό που κάνουν είναι να καταλαβαίνουν το είδος της αναζήτησης και να δίνουν τα ανάλογα αποτελέσματα) και “μαγικά άκρα”. Σχεδιάστηκε όχι μόνο για να είναι διαφορετικό αλλά, με πολλούς τρόπους, καλύτερο από τις τρέχουσες τάσεις.
 
Πριν προχωρήσουμε, να διευκρινίσουμε ότι στοχεύει στους  πρώιμους αποδέκτες της τεχνολογίας. Έτσι, αν αυτά που ζητάτε από ένα κινητό είναι το WhatsApp ή το Skype, τότε το τηλέφωνο Ubuntu απλά δεν σας κάνει. Όχι ακόμα τουλάχιστον, αφού οι υπηρεσίες αυτές δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμες.

 
Hardware
 

Το Aquaris Ε4.5 Ubuntu Edition είναι το πρώτο τηλέφωνο Ubuntu και έγινε σε συνεργασία με την BQ, την ισπανική κατασκευάστρια εταιρεία smartphones (έξυπνων τηλεφώνων), tablets, ηλεκτρονικών συσκευών ανάγνωσης και 3D εκτυπωτών.
 
Χαρακτηριστικά της συσκευής

 • Οθόνη: 4.5 ", 540x960 ανάλυση
 • Διαστάσεις: 137 x 67 x 9 χιλιοστά / 123 g βάρους
 • CPU: Quad Core Cortex A7 μέχρι 1,3 GHz MediaTek
 • GPU: Mali 400 μέχρι 500 MHz
 • Κάμερα: 8 Mpx rear interpolated (Dual-flash και αυτόματη εστίαση), 5 Mpx front
 • Εσωτερική μνήμη: 8 GB
 • RAM: 1 GB
 • Μπαταρία: LiPo 2150 mAh
 • Διπλή micro-SIM
 • Υποδοχή MicroSD, έως και 32 GB
 • Wi-Fi 802.11 b / g / n
 • Bluetooth® 4.0
 • 2G GSM (850/900/1800/1900)
 • 3G HSPA + (900/2100)
 • GPS και A-GPS
 • Ειδοποίηση LED, τεχνολογία ήχου Dolby®, ραδιόφωνο FM, μικρόφωνο, σίγαση ήχου

 

 
INFO: Aν και προσπαθήσαμε να έχουμε μια συσκευή στα χέρια μας, δυστυχώς αυτό δεν είναι εφικτό άμεσα, τουλάχιστον στο 'εδώ και τώρα" που το θέλουμε, μα θα έπαιρνε αρκετές μέρες (10-12, ίσως και πιο πολλές) και έτσι το review που δίνουμε εδώ, είναι αυτό που έκανε ο Andrew από tο WebUp8, ο οποίος είχε μια τέτοια συσκευή στα χέρια του (hands on review). Εκτός του φιλικού δικτυακού πλαισίου που έχουμε με το WebUp8, προτιμήσαμε αυτήν την παρουσίαση, καθώς -από όσες έχουν ανεβεί μέχρι τώρα στο διαδίκτυο- ήταν η πιο αντικειμενική.

 

Βλέπουμε λοιπόν αυτό που είπαμε από την αρχή· το hardware του τηλεφώνου δεν έρχεται με τίποτα το ιδιαίτερο: από την πλαστική θήκη και την μέση οθόνη (4.5 '' 540x960 ανάλυση), μέχρι την CPU (1.3 GHz Quad Core MediaTek Cortex A7), μέχρι την εσωτερική μνήμη (8 GB) και την μπαταρία (2150 mAh). Βέβαια, για την τιμή των € 169,90 στην οποία πωλείται, είναι ό,τι πρέπει.
 
Για κάποιον που τον ενδιαφέρει περισσότερο το λειτουργικό σύστημα, το Ubuntu, το μέσο hardware του δεν θα τον σταματήσει από την αγορά του. Αυτό που θα τον απογοητεύσει όμως σίγουρα είναι η κάμερα. Οι φωτογραφίες που βγάζει είναι μεν αξιοπρεπείς αλλά θα μπορούσε να είναι καλύτερες και, επιπλέον, οι φωτογραφίες που χρειάζονται φλας είναι πολύ φωτεινές και ουσιαστικά άχρηστες. Δεδομένου ότι το τηλέφωνο έχει κάμερα 8 Mpx rear interpolated (Dual-flash και αυτόματη εστίαση), αυτό είναι λίγο περίεργο. Φταίει άραγε το hardware ή το λογισμικό;
 
Η πλαστική θήκη βέβαια το χαλάει. Η Canonical όμως έπρεπε να ξεκινήσει από κάπου και ενώ δεν είναι τέλειο, σε γενικές γραμμές, το Aquaris Ε4.5 είναι ένα αξιοπρεπές τηλέφωνο. Πολύ σημαντικό είναι ότι έρχεται με διπλή SIM και με πολύ καλό ήχο. Σημειωτέον πως και το μέγεθός του είναι αυτό που θα χαρακτηρίζαμε ως τέλειο.

Scopes – Πεδία Εφαρμογής

Αυτό που κάνει το Aquaris Ε4.5 Ubuntu Edition να ξεχωρίζει είναι φυσικά το λειτουργικό σύστημα, το οποίο μπορεί να τρέξει web apps/εφαρμογές HTML5 καθώς και τις μητρικές εφαρμογές QML.
 
Θα βρείτε εφαρμογές σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα κινητής τηλεφωνίας αλλά η Canonical εφαρμόζει καινοτόμες μικροεφαρμογές, τα scopes. Και αυτό είναι που πρέπει να εκτιμηθεί, καθώς δύσκολα βλέπουμε καινοτομίες στις μέρες μας αφού πλέον καινοτομία θεωρείται το γεγονός ότι το Android αντιγράφει το iOS, το iOS αντιγράφει το Windows Phone και ούτω καθεξής (πάνω-κάτω, κάπως έτσι πάει το όλο πράγμα). Έρχεται λοιπόν η Canonical και εφαρμόζει τις έξυπνες αναζητήσεις και στο κινητό. Τα scopes είναι το χαρακτηριστικό χάρη στο οποίο το περιεχόμενο από πολλαπλές πηγές μπορεί να εμφανιστεί σε ένα μέρος -έχετε ουσιαστικά το περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει σε ένα μέρος, όταν το χρειάζεστε.
 
Για παράδειγμα, η κύρια οθόνη αποτελείται από το scope της ημέρας το οποίο περιλαμβάνει την τρέχουσα ημερομηνία, πληροφορίες για την ανατολή και την δύση του ηλίου, τον καιρό, τις επερχόμενες διακοπές, τα επερχόμενα συμβάντα, τις πρόσφατες κλήσεις, τα μηνύματα, ειδήσεις από διάφορες πηγές και πολλά περισσότερα. Κάθε ένα από αυτά μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί, ορίζοντας έτσι το scope ώστε να εμφανίζει μόνον τις πληροφορίες που χρειάζεστε.
 
Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα scopes. Για παράδειγμα, το scope της Μουσικής περιλαμβάνει πηγές, όπως οι 7digital, Grooveshark, SoundCloud, YouTube και Songkick. Αν όμως εσείς χρησιμοποιείτε μόνο το YouTube, μπορείτε να απενεργοποιήσετε τις άλλες πηγές. Ή, μπορείτε ακόμα και να απενεργοποιήσετε πλήρως το scope Μουσική αν δεν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε.
Σημειωτέον ότι τα scopes είναι πιο προσαρμόσιμα στο τηλέφωνο από ό,τι στην επιφάνεια εργασίας (στο desktop).

 

Εφαρμογές

Ενώ το τηλέφωνο επικεντρώνεται στο λειτουργικό σύστημα, τρέχει πολύ καλά τις εφαρμογές και μάλιστα έρχεται με πολλές έτοιμες εφαρμογές από προεπιλογή. Έρχεται με native browser (πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο), μουσική, φωτογραφική μηχανή, γκαλερί, media player, αριθμομηχανή, όπως και εφαρμογές τηλεφώνου, μηνυμάτων, επικοινωνίας και ούτω καθεξής. Και φυσικά, μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε πολύ περισσότερες (εφαρμογές) μέσω του Ubuntu Store.

Για υπηρεσίες όπως το Facebook, το Twitter, το Google+ ή το Google Maps, το Ubuntu Phone χρησιμοποιεί web apps (διαδικτυακές εφαρμογές), οι οποίες παρόλο που είναι ενσωματωμένες στο λειτουργικό σύστημα, δεν είναι τόσο ωραίες όσο οι αντίστοιχες επίσημες εφαρμογές για το Android ή το iOS (για παράδειγμα, η εμφάνιση της ιστοσελίδας του Facebook -μέσω της εφαρμογής- δεν είναι και τόσο ωραία).

Φυσικά, δεν φταίει το τηλέφωνο αφού οι εν λόγω εφαρμογές έχουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που προσφέρουν -για κινητές συσκευές- οι υπηρεσίες αυτών των ιστοσελίδων. Αυτό (η εμφάνιση δηλαδή), θα αλλάξει μόνον όταν το Facebook, η Google κλπ χτίσουν τις δικές τους εφαρμογές και για το Ubuntu Phone. Το θέμα δηλαδή έγκειται στις web εφαρμογές γενικώς και, ενώ είναι προφανής η χρησιμότητά τους, αυτά τα προβλήματα δεν θα υφίστανται όταν (και εάν) κάποια στιγμή αντικατασταθούν από κανονικές εφαρμογές.

Ό,τι εφαρμογές θέλετε να εγκαταστήσετε (πέρα από τις default), μπορείτε να τις βρείτε στο Ubuntu Store. Δυστυχώς, υπάρχουν και ορισμένες υπηρεσίες που λείπουν από το Ubuntu Store, όπως το Whatsapp (διατίθεται όμως το Telegram, που είναι μια ωραία εναλλακτική λύση του Whatsapp), το Skype, το Instagram (υπάρχει όμως ένα Instagram scope/πεδίο εφαρμογής που εμφανίζει το Instagram feed/την ανάδραση για το Instagram). Την έλλειψη αυτών των υπηρεσιών, κάποιοι, θα την θεωρήσουν σημαντικό μειονέκτημα. Από την άλλη, αυτήν την στιγμή, το τηλέφωνο Ubuntu δεν απευθύνεται στις μάζες αλλά στους πρώιμους αποδέκτες της τεχνολογίας / στους ξετρελαμένους με το Ubuntu. Ούτως ή άλλως, δεν έχουν κατεβάσει δα και όλοι στα Android κινητά τους αυτές τις υπηρεσίες -το Whatsapp, το Skype και το Instagram.

 

Τα Μαγικά Άκρα

Σε αντίθεση με άλλα λειτουργικά συστήματα κινητών τηλεφώνων, το Ubuntu Phone δεν έχει πλήκτρα (hardware buttons). Αντ' αυτού, αξιοποιεί (χρησιμοποιεί) και τις τέσσερις άκρες/πλευρές της οθόνης για πλοήγηση, εναλλαγή εφαρμογών, ρυθμίσεις και ενδείξεις. Κάτι που αναμφισβήτητα αποτελεί μια ακόμα καινοτομία της Canonical για την οποία (η Canonical) θα πρέπει να αισθάνεται περήφανη. Και πώς να μην αισθάνεται δηλαδή, αφού το να μην χρειάζεται κάποιος να χρησιμοποιεί πλήκτρα φαντάζει φυσικό και -κυρίως- άκρως χρηστικό.

Χρησιμοποιώντας το αριστερό άκρο της οθόνης, εμφανίζεται ο εκκινητής που θα σας θυμίσει το περιβάλλον εργασίας του Ubuntu. Από εκεί, μπορείτε εύκολα να εκκινήσετε/ανοίξετε τις αγαπημένες σας εφαρμογές, να “καρφιτσώσετε” (ώστε να εμφανίζονται) όποιες από αυτές θέλετε αλλά και να περιηγηθείτε σε αυτές. Αγγίζοντας την δεξιά άκρη της οθόνης, μπορείτε να δείτε μια προεπισκόπηση όλων των εφαρμογών που τρέχουν, ώστε να μεταβείτε σε αυτήν που θέλετε ή να κλείσετε όσες δεν χρειάζεστε (για να μην σας τρώνε και την μπαταρία).

Στο κάτω άκρο βρίσκονται οι ρυθμίσεις· όταν είστε σε κάποιο scope -για παράδειγμα- “χτυπάτε” το κάτω μέρος της οθόνης και μπορείτε να διαμορφώσετε τι θα εμφανίζεται και τι όχι. Ή όταν είστε στο μενού των επαφών σας, για να προσθέσετε μια νέα επαφή, δεν έχετε παρά να “χτυπήσετε” στο κάτω άκρο.

Στην κορυφή, υπάρχουν δείκτες γρήγορης πρόσβασης και αν δεν ανοίξετε πλήρως το αντίστοιχο πεδίο του καθενός, μπορείτε -με το αριστερό ή το δεξί κτύπημα- να πλοηγηθείτε ανάμεσα στα: Ώρα & Ημερομηνία, Μπαταρία, Ήχος, Δίκτυο, Ειδοποιήσεις και ούτω καθεξής. Πρόκειται για ένα ακόμη χαρακτηριστικό που πιθανότατα θα ζηλέψουν και άλλα λειτουργικά συστήματα κινητών και κάποια στιγμή θα τα δούμε να μιμούνται το Ubuntu της Canonical.

Με τα ελληνικά, τι γίνεται;

Θα πρέπει να λάβετε υπ' όψιν σας, τα εξής:
Αυτή την στιγμή δεν διαθέτει ελληνικό πληκτρολόγιο (παρά μόνο με δικτυακό μπορείτε να γράψετε ελληνικά). Η μεταφραστική ομάδα της ελληνικής κοινότητας Ubuntu έχει πιάσει δουλειά και έτσι, καθώς -για τους επόμενους 2-3 μήνες- το Ubuntu Phone θα δέχεται ενημερώσεις κάθε δύο εβδομάδες, θα έρθει και το ελληνικό πληκτρολόγιο.

Ακόμα -αυτή την στιγμή- δεν είναι πλήρως εξελληνισμένα στο 100% τα πάντα, αλλά σε μια πληρότητα που φτάνει σχεδόν στο 30%.

Συμπεράσματα

Υπάρχουν πολύ περισσότερα που θα μπορούσε κανείς να πει και ειδικά για το λειτουργικό σύστημα, όπως τα πακέτα που ανοίγουν με ένα κλικ, οι ασφαλείς ενημερώσεις που κατεβαίνουν πολύ γρήγορα, το δροσερό προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης (ο browser) αλλά και για όλες τις εφαρμογές που έρχονται από προεπιλογή. Όλα αυτά όμως είναι περαιτέρω λεπτομέρειες που θα τις δει κάποιος στην πράξη.

Με δυο λόγια, το Aquaris Ε4.5 Ubuntu Edition είναι ένα αξιοπρεπές τηλέφωνο με ένα πολύ ενδιαφέρον και καινοτόμο λειτουργικό σύστημα. Και, πραγματικά, ελπίζουμε να πετύχει. Φυσικά, όχι με αυτήν την συσκευή· είναι πολύ ακατέργαστη και δεν είναι κατάλληλη για τον μέσο καταναλωτή. Αλλά οι δυνατότητες υπάρχουν. Και ενώ πρόκειται για μια ριψοκίνδυνη κίνηση -σε μια αγορά που κυριαρχείται από τους γίγαντες όπως η Apple και η Google- εάν η Canonical τα κάνει όλα σωστά, αυτό το τηλέφωνο θα μπορούσε να είναι η αρχή για κάτι μεγάλο. Για κάτι που θα κάνει την διαφορά.

 

Η συσκευή Aquaris Ε4.5 Ubuntu Edition θα είναι διαθέσιμη τις επόμενες ημέρες στο BQ.com, μέσα από μια σειρά από “ακαριαίες πωλήσεις” (“flash sales” = ανακοινώνεται τελευταία στιγμή η πώληση περιορισμένου αριθμού προϊόντων) και θα κοστίζει 169.90 ευρώ (~ $ 193 / £ 127). Η ακριβής ημερομηνία, η ώρα και η διεύθυνση URL των “ακαριαίων πωλήσεων” θα ανακοινώνεται στους λογαριασμούς Twitter του Ubuntu και της BQ καθώς και στις σελίδες του Facebook και του Google+ του Ubuntu. Οι πωλήσεις αρχίζουν αυτήν την εβδομάδα (τρέχουσα ημερομηνία Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015).

-Πάρτε μια καλύτερη γεύση των χαρακτηριστικών του στο βίντεο που ακολουθεί:

Ανακοινώθηκε μάλιστα πως αύριο (Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015) θα γίνει η πρώτη “ακαριαία πώληση”. Περιορισμένος αριθμός κινητών Ubuntu, θα διατεθεί λοιπόν αύριο, μεταξύ 9πμ - 18:00 (CET) @bqreaders #ubuntuphone.

 • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top