BETA

Canonical-λαγνεία και Ubuntu-καταστροφολογία: Το τελευταίο ανάγνωσμα

Εικόνα constantinos

Toν τελευταίο καιρό, η σχετική ειδησεογραφία περί του Ubuntu έχει πάρει φωτιά με τα τεκταινόμενα και έτσι ο καθένας/-μιά γράφει το κοντό και το μακρύ του. Και γιατί όχι άλλωστε, αφού οι απόψεις είναι σαν τις πορδές και άπαντες έχουμε από μια. Κάτι τέτοιο θα κάνω λοιπόν και εδώ, αμολώντας την δική μου άποψη. Θα προσπαθήσω όμως να αναφέρω και ορισμένα πράγματα ακόμα, τα οποία ίσως να μην τα έχει υπόψιν του ο μέσος Μήτσος, fan ή όχι του Ubuntu.

Ας αρχίσουμε πρώτα από τα αυτονόητα, επειδή δυστυχώς δεν είναι για όλους/-ες τέτοια:

Η Canonical είναι εταιρεία, και όχι φιλανθρωπικό ίδρυμα. Σκοπός της είναι το κέρδος, κάτι ευνόητο στα πλαίσια και την λειτουργία του υπάρχοντος οικονομικού συστήματος. ΔΕΝ πρόκειται για κολοσσό, όπως λέγεται (γράφεται) συχνά, μα για μια μικρή (ούτε καν μικρομεσαία) εταιρεία. Η έδρα της βρίσκεται σε ένα μικρό νησί ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, την νήσο Man, το οποίο διέπεται από ένα ειδικό και εξαιρετικά προνομιακό (προκλητικό) καθεστώς φορολόγησης και απαλλαγών. Δεν είναι τυχαίο πως εκεί έχουν την έδρα τους ορισμένα από τα μεγαλύτερα brands, ενώ η σύγχρονη ιστορία του συγκεκριμένου νησιού, έχει να διηγηθεί αναρίθμητες ιστορίες «ξεπλύματος» χρημάτων. Αυτά ενημερωτικά, ξαναγυρνάμε στην Canonical.

Η Canonical:

Η Canonical λοιπόν, δεν είναι ούτε «γίγαντας», ούτε κολοσσός, ούτε καν κάτι που να πλησιάζει το μέγεθος medium. Η δημιουργία της έγινε από τον ήδη φθασμένο (και γεννημένο πλούσιο) επιχειρηματία Mark Shuttleworth, το προφίλ του οποίου είναι εμμέσως εγκωμιαστικό σε Wikipedia και αλλού, όπως άλλωστε συμβαίνει με κάθε «φθασμένο» πλούσιο. Αν και στο ξεκίνημα της Canonical είχαν γραφεί διάφορα σχετικά με τους σκοπούς της (λίγο - πολύ αυτά που αναφέραμε πιο πριν για το ιστορικό της νήσου Man), θα τα προσπεράσουμε καθώς δεν έχουμε άποψη και δεν ενδιαφέρουν το παρόν κείμενο.
Προσωπικά, κρατώ το πως ναι μεν οι προσπάθειες ήταν για το βραχυπρόθεσμο κέρδος, μα περιείχαν και πιο αγνά στοιχεία όπως την αγάπη για όλο αυτό που ονομάζουμε σήμερα Linux. Και πως να το αμφισβητήσει κάποιος αυτό; Ας θυμηθούμε τα δωρεάν cd που έστελνε η Canonical με το Ubuntu, τα χρήματα που έδωσε για drivers και την δουλειά για κάμποσα patche. Ήταν πρωτόγνωρα στοιχεία στην μέχρι τότε ιστορία ανάπτυξης του Linux. Αυτό βέβαια ήταν ένας τρόπος marketing, δεν αντιλέγω, μα και πάλι ιδιαίτερα γενναιόδωρο από μια μικρή, νεοσύστατη εταιρεία.

Ό,τι και να λέγεται τώρα, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως το Ubuntu πολύ σύντομα τράβηξε το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων και ομάδων που ασχολούνταν με την προώθηση του Linux, σε ολόκληρο τον πλανήτη. Προσεγμένο, απλό, με επιλεγμένα λογισμικά (αντί για τoν μέχρι τότε χαμό που ακολουθούσαν οι διανομές που είχαν 12 media players, 16 music players, 42 επεξεργαστές κειμένου και πάει λέγοντας). Με πιο ολοκληρωμένες και σωστές μεταφράσεις (στα Ελληνικά μάλιστα το Ubuntu στο ξεκίνημά του είχε μεγαλύτερο «βάθος» απ' όσο άλλες διανομές χρόνων), όμορφο και πολλά υποσχόμενο, εμφανίστηκε και σε ένα σχετικά καλό timing που το Linux είχε βγει από το στενό καβούκι του και είχε αρχίσει να γίνεται πιο γνωστό σε μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων. Ήταν οι μαύρες εποχές των Windows XP και σχεδόν το ίδιο διάστημα που η Apple ξεκινούσε την πιο επιθετική πολιτική της.

Βέβαια - το έχουμε τονίσει πολλές φορές αυτό στο παρελθόν - δεν ήταν ακριβώς «παρθενογένεση» το Ubuntu (επειδή υπάρχει διάχυτη αυτή η εντύπωση), μα ακολούθησε αρκετά από αυτά που είχαν αρχίσει να κάνουν άλλες διανομές, όπως η Mandrake, η SUSE, το MEPIS και αρκετά από αυτά τα οποία πρότεινε μια μικρή «αιρετική» τότε ομάδα προγραμματιστών του Debian. Δεν ήταν άλλωστε κάποιος άσχετος ο Shuttleworth ούτε και η πρώτη ομάδα προγραμματιστών που στελέχωσε την αρχική Canonical. Παρόλα αυτά όμως, ο Shuttleworth ποτέ δεν το αναγνώρισε αυτό δημόσια. Βέβαια αυτός έκανε κάτι περισσότερο, ρίχνοντας χρήματα, κάτι που δεν μπορούσαν να κάνουν οι κοινότητες και οι ανεξάρτητοι προγραμματιστές.

Ξεκίνημα, όραμα, συνεργασία:

Τα πρώτα χρόνια αυτό που συνέβη ήταν εκπληκτικό. Η συνεργασία ανάμεσα σε κοινότητα και εταιρεία, έμοιαζε να λειτουργεί άψογα και παραδειγματικά. Βέβαια δεν ήταν και τόσο παράξενο πράγμα η συνεργασία κοινοτήτων ελεύθερου / ανοιχτού λογισμικού με εταιρείες. Ίσως το πιο τρανό παράδειγμα αυτού να είναι η Google που συμπτωματικά, το ίδιο χρονικό διάστημα άρχισε να αλλάζει το πρόσωπό της και οι κοινότητες να φεύγουν τρέχοντας μακρυά της.
Όμως, όσα συνέβαιναν την δεκαετία του 2000 με το Ubuntu ήταν σπουδαία. Launchpad, αναρίθμητο λογισμικό, tweaks, άλλες ευκολίες και αρκετά άλλα από αυτά που δεν βλέπει ο «μέσος, καθημερινός χρήστης/-ρια», έκαναν - με το «πρόσωπο» του Ubuntu - το Linux πασίγνωστο και στις 4 γωνιές του πλανήτη. Ορίστε λοιπόν, έμοιαζε να είχε έρθει η στιγμή που οραματίζονταν γενιές Linuxάδων μέχρι τότε: «η (πολυπόθητη) χρονιά του Linux». Στα οικιακά και μέσα εταιρικά desktop έστω, καθώς η επικράτηση του Linux στις υποδομές της τεχνολογίας και του ανερχόμενου διαδικτύου, ήταν δεδομένες από τότε.

Και για να λέμε τα πράγματα με τ' όνομά τους, η Canonical έκανε κάτι που δεν είχε κάνει ο πραγματικός γίγαντας Red Hat, μα ούτε η σχετικά νεοσύστατη (και πολύ πιο μικρού βεληνεκούς) SUSE (η Novell): Απευθύνθηκε πρωτίστως στους καθημερινούς χρήστες/-ριες. «Marketing» θα πείτε ξανά. Ναι, μα και πάλι ήταν ρίσκο και εντελώς διαφορετική προσέγγιση.
Δεν ξέρω τι είχαν στο μυαλό τους τα στελέχη της Canonical και αν ήταν αυτό που επιθυμούσαν, μα το brand «Ubuntu» έφτασε (κυριολεκτικά) σε κάθε γωνιά του πλανήτη, διαμορφώνοντας μάλιστα και νέα στάνταρ τεχνολογικών υποδομών και πρόσβασης στο διαδίκτυο, σε υποβαθμισμένα σημεία του πλανήτη.
Και φυσικά, δεν χωράει αμφιβολία πως αυτό εδραίωσε και το όνομα της Canonical φέρνοντάς της εταιρικούς πελάτες.

Ο Shuttleworth και οι στόχοι του «οράματος»:

Ούτε και αμφιβάλλω πως οι δηλώσεις του Shuttleworth - τουλάχιστον μέχρι και την πρώτη χρονιά που εμφανίστηκε το περιβάλλον Unity - ήταν αληθινές, παραβλέποντας τις σάλτσες και τις εμφανείς υπερβολές του. Στο κάτω-κάτω, για την εταιρεία του πρόκειται και για την αύξηση του προσωπικού κεφαλαίου.
Ας βάλουμε στην άκρη τις ιδεολογίες και ας το δούμε (δυστυχώς) υπό το πρίσμα της υπάρχουσας (καπιταλιστικής) πραγματικότητας. Υπό αυτή λοιπόν την οπτική, ο Mark Shuttleworth ήταν και είναι σημαντικός για το Linux. Ναι, βοηθά, βέβαια, και το γεγονός ότι είναι υπερβολικά πλούσιος. Άλλωστε, στον κόσμο μας, κάθε φορά που ένας πλούσιος υψώνει την φωνή του, έστω και λίγο, ο κόσμος αναπηδά λες και αιφνιδιάστηκε από κάποιον ταύρο που τον τρύπησε με τα κέρατά του. Το να είσαι πλούσιος, σημαίνει ακόμα ότι μπορείς να πληρώνεις τους λογαριασμούς σου και να κρατάς κοντά σου τους ανθρώπους που εργάζονται για σένα, ενώ ταυτόχρονα περιμένεις να πάρει σάρκα και οστά το όραμά σου.
Αυτήν την άποψη, μπορείτε να την διαβάσετε εδώ: Γιατί ο Mark Shuttleworth, είναι σημαντικός για το Linux, από το... μακρινό (τεχνολογικά) 2013.

Η δεκαετία του 2010 που έφερε και το Unity, θα άλλαζε ραγδαίως πολλά από τα παραπάνω, αν όχι όλα. Είναι αυτό που λέγαμε για τις υπερβολές του mr. Ubuntu και έτσι, το 2015, είδαμε την σκληρή πραγματικότητα όπου το όραμα των 200 εκατομμυρίων χρηστών προσγειώθηκε στα 25 εκατομμύρια. Προσωπικά, τα 25 εκατομμύρια χρήστες/-ριες Ubuntu, τα θεωρώ ένα εντυπωσιακό νούμερο. Μα το να βρίσκεται μια εταιρεία σχεδόν 175 εκατομμύρια, κάτω από τις δημόσιες δηλώσεις της μάλλον θεωρείται αποτυχία για αυτήν, τον πρόεδρο και τα στελέχη της.
Και αν τα 200 εκατομμύρια ακούγονται πάρα πολλά σε ορισμένες/-ους, θεωρώ πως, έστω κάπου κοντά, θα μπορούσε να επιτευχθεί, βλέποντας πώς ήταν τα πράγματα ως και τις αρχές της δεκαετίας του 2010. Αυτό που «παρέβλεψε» ο Shuttleworth είναι η προηγηθείσα απαξίωση της κοινότητας, όπως επίσης - άσχετα αν δεν έγινε και τόσο γνωστό ή δεν συνδέθηκε - και το πλήγμα της δημόσιας εικόνας του με την φορολογική ατασθαλία των 20 εκατομμυρίων. Και όλα αυτά, ενώ είχαν ήδη αποχωρήσει από την Canonical τόσο βασικοί προγραμματιστές, όσο και σημαντικοί συνεισφέροντες.

Είναι όμως και κάτι ακόμα που θα γίνει πιο αντιληπτό με το πιο κάτω περιστατικό (ε, τι να κάνουμε, τα βιωματικά είναι must τελευταία): Πριν λίγα χρόνια, έτυχε και συνομιλούσα με προσωπικό γνωστό, ο οποίος εκείνο το διάστημα, εργαζόταν σε συγκεκριμένο τομέα μιας πολυεθνικής της οποίας υπολογιστές και άλλα προϊόντα χρησιμοποιούνται καθημερινά και κατά κόρον. Όταν κάποια στιγμή το γυρίσαμε στα πιο τεχνικά και τον ρώτησα για τους servers και αυτού του είδους τις υποδομές της εταιρείας, η απάντησή του ήταν μονολεκτική: «Red Hat». Στο γιατί αυτήν την επιλογή και όχι την Canonical ή την Novell / SUSE, η απάντησή του ήταν και πάλι σύντομη: «αξιοπιστία, άψογο service και παρουσία σε πάρα πολλές αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται και η εταιρεία του».

Σίγουρα θα έπαιξε σημαντικό ρόλο και αυτό που δεν μου είπε, πως δηλαδή και οι δυο πολυεθνικές είναι αμερικάνικων συμφερόντων. Όπως και να έχει όμως, η αλήθεια είναι πως οι μεγάλες πολυεθνικές περνάνε από χίλια κόσκινα τους συνεργάτες τους σε αρκετούς τομείς, ανάμεσά τους και αυτούς που μια συνεργασία θα μπορούσε να προκαλέσει πλήγμα στο όνομά τους, αναλύοντας δεδομένα που δεν φανταζόσαστε.

Αυτό ίσως δίνει και μια απάντηση στο γιατί η Canonical δεν κατόρθωσε ποτέ στην μέχρι τώρα πορεία της να προσελκύσει μεγάλα εταιρικά ονόματα σαν πελάτες και μεγάλους κατασκευαστές σαν συνεργάτες. Ενώ στο τέλος, εγκαταλείποντας ένα-ένα τα προϊόντα της, ως και αυτό το... ονειροπόλο Unity, αυτό που πέτυχε ήταν να συνεργαστεί με την Microsoft.

Ακούγεται σαν αποτυχία αυτό και στην ουσία έτσι είναι. Όμως, στον κόσμο της αγοράς και των φιλελεύθερων πολιτικών αυτό δεν ονομάζεται αποτυχία, μα «περικοπή εξόδων», λογιστικές πράξεις και «επιθετικές εταιρικές συνεργασίες». Αυτή η αποτυχία κατά κύριο λόγο, οφείλεται και στο πως η Canonical ακολουθούσε πλήρως το ρεύμα της μόδας το οποίο, έμμεσα ή άμεσα, της υπαγόρευαν οι ευκατάστατοι, hipster «λογικής» οπαδοί της (και αυτή η τελευταία λέξη είναι κυριολεκτική). Είναι αξιοπερίεργο πώς μια τεχνολογική εταιρεία σαν την Canonical δεν αντιλήφθηκε πως την ανάπτυξη την κάνουν οι προγραμματιστές και όχι τα στελέχη. Πως το να προσπαθείς να γίνεις μια δεύτερη Apple είναι όχι μόνο αστείο, μα και ανέφικτο λόγω των μεγεθών.

info: O Shuttleworth, αν και ιδρυτής της Canonical, δεν κατείχε αδιάκοπα τον ρόλο του CEO, άσχετα αν αυτός είχε τον τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορούσε την εμφάνιση και τις κωδικές ονομασίες του Ubuntu. Έπειτα από αποχή περίπου 7 ετών, επανήλθε στη θέση αυτή πρόσφατα, αφήνοντας μάλιστα έμμεσες αιχμές κατά της πρώην CEO, λέγοντας «πως αυτό (το να αναλάβει ο ίδιος CEO), ήταν κάτι που έπρεπε να είχε γίνει πιο νωρίς».
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό επάνω σε αυτό, να αναφέρουμε πως ο Jono Bacon, τέως Community Manager (όταν ακόμα είχαν community) έχει πει - δημόσια σε podcast - ότι η επαναφορά του Shuttleworth σε ρόλο CEO είναι πολύ κακή κίνηση. Επίσης, ο Ikey του
Solus, όταν τον ρώτησαν γιατί επέλεξε το Flatpak για κάποιες third party εφαρμογές κι όχι το Snap, είπε ξεκάθαρα ότι απευθύνθηκε και στους δύο αλλά οι προγραμματιστές του Snap τον έγραψαν ενώ αυτοί του Flatpak όχι απλά ενδιαφέρθηκαν αλλά προσφέρθηκαν να τον βοηθήσουν σε ό,τι χρειαζόταν.

Αρκετά πράγματα διαφάνηκαν πρόσφατα και μετά την μαζική απόλυση των περισσότερων προγραμματιστών από την Canonical. Αρκετές γλώσσες λυθήκαν και είπαν ορισμένα πράγματα, ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία πως η εργασιακή ανασφάλεια δεν αφήνει τους εναπομείναντες εργαζόμενους της εταιρείας να εκφραστούν ελεύθερα.

Oι... Canonicaloλάγνοι:

Ενώ η Canonical διαμαρτυρόταν πως δεν έχει έσοδα (τα προσδοκώμενα έστω), λίγες στιγμές αργότερα έδινε δωρεάν τα Aquaris Ε4.5 - Ubuntu phones σε διάφορους, με την προϋπόθεση να έκαναν ένα πλήρες και θετικό review. Τελικά, έστω απλά και μόνο, μα αναλυτικά reviews - σαν κι' αυτό εδώ για παράδειγμα (χωρίς δωρεά τηλεφώνου), πόσα είδατε;

Αυτό εξηγεί, κατά ένα μέρος, γιατί το τελευταίο διάστημα και μετά την ανακοίνωση της παύσης του Unity, εμφανίστηκαν χωρίς κανένα πρόσχημα πλέον οι οπαδοί της Canonical, αραδιάζοντας μια σειρά από π@π@ρολογίες σε socials και blogs. Να είχα όρεξη να γράφω και εσείς να διαβάζετε, από περιστατικά άπειρου γλειψίματος προς την Canonical. Κάτι τέτοιοι τύποι (δεν αναφέρομαι στα ανεγκέφαλα fan-boys, έχει ήδη γίνει άλλωστε αυτό) δεν είναι απλά και μόνο γραφικοί, μα και επικίνδυνοι τελικά, καθώς έχουν παρεισφρήσει στις κοινότητες, διατηρώντας μια οπτική προς την ενίοτε πλεύση και συμφέροντα της εταιρείας και παράλληλα αγνοώντας, κατακρίνοντας και επικρίνοντας οποιοδήποτε άλλο κομμάτι του Linux οικοσυστήματος δεν τους κάνει ή το θεωρούν ανταγωνιστικό. Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στον κοινωνικό ιστό σε πολύπλευρους τομείς και συνοπτικά ονομάζονται: «πρόθυμοι ηλίθιοι». Δημιουργεί όμως θυμό το γεγονός πως οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι, ως έμπειροι γλείφτες, έσπευσαν να υπερασπιστούν τις δηλώσεις του Shuttleworth όταν αυτός έριχνε την αποτυχία του Ubuntu-Unity στην κοινότητα λέγοντας πως δεν το στηρίξανε. Μα σχεδόν 13 εκατομμύρια δολάρια μάζεψε για το Ubuntu Edge από το crowdfunding στο Indiegogo. Αυτά τα χρήματα ποιοι τα έδωσαν δηλαδή; Τα χερουβείμ;
Και τελικά τι πήραν αυτοί οι άνθρωποι; Μια συσκευή, χωρίς ενημερώσεις, χωρίς μέλλον και με βασικές apps.
Βλέπετε, άσχετα αν χρειάστηκε να έρθει το φετινό (2017) καλοκαίρι για να ανακοινωθεί και επίσημα, στην ουσία το Unity είχε τελειώσει από τις αρχές του χρόνου και όλα τα υπόλοιπα ήταν παχιά λόγια και φρούδες ελπίδες.

Εν' κατακλείδι:

Το θέμα δεν έχει να κάνει πλέον με την Canonical. Τουλάχιστον όσον αφορά αυτό που ονομάζουμε «οικιακό desktop». Το Ubuntu ούτως ή άλλως βρίσκεται εκεί έξω διαθέσιμο και υπό άδεια χρήσης GPL (General Public License). Τα δε 25 εκατομμύρια χρήστες/-ριες που αναφέραμε πριν (και που πλέον πρέπει να ξεπερνούν τα 30) δεν χρησιμοποιούσαν μόνο το περιβάλλον του Unity μα και άλλες εκδόσεις του Ubuntu με διαφορετικά γραφικά περιβάλλοντα / διαχειριστές παραθύρων.
Το καταπίστευμα για το Ubuntu εξακολουθεί να υπάρχει και να τρέχει. Έτσι, πέραν της ανάπτυξης του περιβάλλοντος Gnome Shell με χρήσιμα και άχρηστα πράγματα, πιστεύω πως θα δοθεί βαρύτητα και στο περιβάλλον του Mate (όχι υποχρεωτικά από την Canonical, μα από την κοινότητα). Δυστυχώς, η ηλιθιότητα και ο fanboyσμός εξακολουθούν να ισχύουν και να «τρέχουν» παράλληλα σαν να μην πέρασε μια μέρα.
Είναι σημαντικό, τα άτομα που πραγματικά ενδιαφέρονται να κρατήσουν μακριά από τις κοινότητες αυτήν την ανόητη και άστοχη συμπεριφορά που φυσικά την έχουν άνθρωποι. Και βέβαια, να κλείνουν καλά τα αυτιά τους σε υποσχέσεις. Το Ubuntu δεν τελείωσε, το Linux σίγουρα όχι. Ίσως, τελικά, το μόνο που τελείωσε να είναι η σοβαρότητα και η πραγματική «φιλοσοφία» του Linux σε συνδυασμό πάντα με τον Ελεύθερο Κώδικα.

- Ναι, ξέρω:

«Πάλι με την Canonical ασχολείστε; Δεν έχετε τι άλλο να γράψετε». «Το Ubuntu το χτυπάνε γιατί είναι δημοφιλές και ζηλεύουν». «Είστε έμμισθα τρολ της Red Hat». «Πώς να πάει μπροστά το Linux όταν έχει τέτοιο κόσμο;». «Τελικά είχε δίκιο ο Mark, η κοινότητα είναι σάπια». «Όταν το Ubuntu καινοτομούσε, εσείς παίζατε ακόμα με το τερματικό». «Ναι, αλλά για την SUSE και την Novell δεν λέτε τίποτα». «Κλασικό osarena, γράφει βλακείες». «Εσύ, δεν μας είπες όμως, ποια διανομή χρησιμοποιείς». «Ποιος άλλος έχει προσφέρει όσο το Ubuntu ρε;».

Και αυτή είναι η τελευταία φορά που καταπιάνομαι με το συγκεκριμένο θέμα. Απλά, μερικές σαφείς και χωρίς περιθώρια αμφιβολίας διευκρινίσεις, σε συνέχεια των όσων μέχρι τώρα έχουμε γράψει για όλα αυτά.

Happy Linux, όποιο και αν είναι αυτό , μην πιστεύετε τους πλούσιους και μην προσκυνάτε κάστανα. Μην προσκυνάτε τίποτα καλύτερα.

 • Σχόλια

27 Comments:

 1. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 18, 2017 20:19 ΜΜ

  Δεν διαφωνώ με τα όσα λες στο άρθρο σου, όσον αφορά τα εταιρικά και όλα αυτά. Σου διαφεύγει όμως ένα βασικό σημείο, πως το Ubuntu ήρθε για πρώτη φορά με το σύνθημα Linux for Human Beings, δηλαδή για τον απλό χρήστη. Και εκεί τα κατάφερε.

  Αν θυμηθούμε τι υπήρχε πριν το Ubuntu, επρόκειτο για δύσκολες διανομές όπως η SUSE, Mandrake, που ναι μεν τα κατάφεραν να κάνουν τον τρόπο της εγκατάστασης απλό, από ένα σημείο και μετά, αλλά το να τις έκανες να δουλέψουν άψογα σε πράγματα που ήθελες, δεν ήταν εύκολο. Λέω για τον ανίδεο χρήστη, όχι για τον προχωρημένο.

  Γιατί δεν είχε βγει τότε μια ανάλογη διανομή, με τόσο καλό plug n play, και μια καλή υποστήριξη, και κυρίως μια διανομή που δεν έκανε παρενέργειες σε διάφορα, όπως αναλύσεις οθόνης, μόνιτορ, raster γραμματοσειρών, εγκατάσταση λογισμικού και αναβαθμίσεις.

  Η πρώτη διανομή που δούλεψε γρήγορα, απλά και σωστά για τον οικιακό χρήστη, ήταν το Ubuntu. Αυτό είναι μεγάλη ιστορία.

  Όπως και σήμερα μεγάλο θέμα είναι, το να προτείνεις διανομή εύκολη στη χρήση, μασημένη μπουκιά, σε χρήστη Windows που έχει χτικιάσει και θέλει να έρθει στο Linux, αλλά δεν είναι γκουρού, ούτε καν προχωρημένος χρήστης. Μάλιστα σκέψου πως στον χρήστη αυτόν δεν έχεις την δυνατότητα να βοηθάς κάθε τρεις και λίγο, ούτε θέλεις να σε ενοχλεί. Θέλεις να του εγκαταστήσεις ένα περιβάλλον και να φύγεις. Τι θα του βάλεις openSUSE, Fedora, να ψάχνει πως να προσθέτει αποθετήρια για να του δουλέψουν τα mp3, να έχει σωστά ελληνικά, να του παίξουν τα dvds του.

  Υπάρχει ακόμα και κάτι άλλο, έχοντας Ubuntu ξέρεις πως τα περισσότερα στοιχεία είναι σωστά, προσεγμένα και ελεγμένα, λόγω της παρουσίας και της εταιρίας, που τέλος πάντων περνά με κάποιους ποιοτικούς ελέγχους τη διανομή. Από την κοινότητα σκέτο, όλο και κάτι θα ξεφύγει. Παρόμοια ισχύουν για διανομές όπως Fedora.

  Δεν είμαι εταιριολάγνος, αλλά τι γίνεται, υπάρχει μια πιο καλύτερη οργάνωση ποιοτικού ελέγχου εκεί έξω σε υποδομές όπως αυτές, Red Hat, Novell με αποτέλεσμα αυτό να αντανακλά σε ορισμένες διανομές.

  Στο κάτω κάτω απλώς και μόνο κοινοτικές, και ελεύθερου λογισμικού είναι οι τύπου Trisquel.

  Βρίσκω ακόμα ένα θέμα στις 25 εκατομμύρια εγκαταστάσεις, γιατί εδώ μιλάμε για τις επίσημα καταγεγραμμένες, δηλωμένες δηλαδή. Πόσες όμως έχουμε αδήλωτες, εννοώ που δεν συμβλήθηκαν με Ubuntu cloud, και άλλες υπηρεσίες, και άρα δε γνωρίζουμε τον αληθινό αριθμό εγκαταστάσεων. Αυτό βέβαια ισχύει και για τις ολικές εγκαταστάσεις Linux.

  Η κίνηση αλλαγής από Unity σε Gnome 3 ήταν καλή. Διότι έρχεται πιο κοντά στην κοινότητα μέσω Gnome 3, απαλλάσσεται από κάτι που δεν του πέτυχε όπως περίμενε, συν του ότι δεν θα χρηματοδοτεί πλέον το project Unity. Ξέρω, κακό αυτό για τις απολύσεις των προγραμματιστών, αλλά από την άλλη όταν κατακρίνει κάποιος την Canonical, άρα θα επιθυμούσε και το κλείσιμο της, εκείνος δεν σκέφτεται τους απολυμένους προγραμματιστές και μάλιστα σε γενικευμένο κλείσιμο.

  Κοιτάξτε, κακό ήταν η συνεργασία με την Μ/Σ, γιατί η όποια παρελθοντική συνεργασία με Μ/Σ δεν ωφέλησε τον εταίρο, αλλά την Μ/Σ. Δεν ξέρω τι θα κάνουν, η γνώμη μου είναι να μην συνεχίσουν συνεργασία.

  Το μέλλον δεν το ξέρει κανείς, διότι, μπορεί το Gnome 3 να τους βγει σε καλό, και να αποτελέσει όχημα διάδοσης της διανομής, αλλά και το αντίστροφο. Εξάλλου, με Gnome 3 έχεις αυτόματα πρόσβαση στις touch συσκευές χωρίς να κοπιάσεις.

  Ας πουν και άλλοι αναγνώστες τη γνώμη τους.

 2. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΙουλ 18, 2017 22:58 ΜΜ

  Χάρη, πέρνα μια βόλτα από ένα forum του Ubuntu και δες τι προβλήματα αναφέρουν τα «human beings». Αν δεν είναι παρόμοιας φύσης με εκείνα που υπήρχαν πριν 10 χρόνια, εγώ θα βγω γυμνός στο Σύνταγμα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το 17.04 είχε (δεν ξέρω αν έχει ακόμα) από το release πρόβλημα συνδεσιμότητας σε WiFi. Επίσης, όπως αναφέρεται στην ελληνική κοινότητα, ΜΟΝΟ στο Unity, αν έχεις ενεργοποιημένο το Caps Lock και αλλάξεις γλώσσα, δεν κρατάει τα κεφαλαία αλλά γράφει με πεζά. Κι ένας έξυπνος, αντί να πει ότι αυτό είναι γελοίο σφάλμα για τέτοιου επιπέδου διανομή, υποστήριξε ότι «το τυπικό είναι να μην χρησιμοποιεί κανείς το CapsLock για να γράψει κεφαλαία, αλλά να κρατά πατημένο το Shift». Να μη χρησιμοποιούν δηλαδή τα «human beings» το πλήκτρο που η λειτουργία του είναι να κλειδώνει τα κεφαλαία, επειδή κάποιος προγραμματιστής τα σκάτωσε. Εξαιρετική λογική.

  Όσο για τον ποιοτικό έλεγχο, σε τεχνικό επίπεδο ο μακράν καλύτερος γίνεται από SUSE/openSUSE με το openQA. Αλλά και πάλι δε φτάνει γιατί, όσο και να βελτιώσεις ένα τέτοιο πρόγραμμα, δεν υπάρχει περίπτωση να καλύψει τη ρεαλιστική ανθρώπινη χρήση και κάθε πιθανό και απίθανο συνδυασμό. Γι' αυτό και οι του Ubuntu μόλις χθες προέτρεψαν τον κόσμο να δοκιμάσει το υπό ανάπτυξη 17.10. Το θέμα όμως δεν είναι να μην έχεις bugs αλλά τα bugs να μην είναι βλακώδη.

  Τέλος, αυτό με τον αριθμό χρηστών και τα ποσοστά που αναφέρονται κατά καιρούς γενικότερα, είναι λίγο μπαρούφα. Ειδικά στο Linux, είναι σχεδόν αδύνατο να μετρήσεις πραγματικούς χρήστες. Εκτός κι αν το λειτουργικό έχει λειτουργία η οποία θα επιβεβαιώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα ότι παραμένει εγκατεστημένο και σε χρήση.

 3. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 19, 2017 01:17 ΠΜ

  Δεν διαφωνώ, αλλά η 17.04 δεν είναι LTS, όπως η 16.04, θέλω να πω δεν είναι έμμεσα παγιωμένη έκδοση, την θεωρώ δοκιμαστική. Τώρα έχω πει την γνώμη, πως δεν βρίσκω συνετό να εγκαθιστάς την τελευταία έκδοση μιας διανομής, αλλά την προ τελευταία, με επιφύλαξη.

  Πρόβλημα με την αλλαγή του Locale χαζό, είχα δει εγώ στο Fedora MATE (το 25 ήταν δε θυμάμαι), όπου με την αλλαγή του Locale σε ελληνικά, σου έτρωγε το πρώτο γράμμα, και έπρεπε να διπλό πατήσεις. Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Ήταν αδύνατο να κρατήσω την διανομή, καθώς μετά από πολλές προσπάθειες δεν λύθηκε, και έπρεπε να γράφω άρθρα.

  Το μέγα πρόβλημα που βρήκα (και βρήκαν και άλλοι χρήστες στην 16.04 Unity), είναι το performance (δώσε στην αναζήτηση Ubuntu 16.04 slow performance και θα δεις), πράγμα που με ανάγκασε να την βγάλω, και να εγκαταστήσω την Ubuntu GNOME, που έχει καλή απόδοση.

  Εδώ πρέπει να δουν τι συμβαίνει, γιατί αν συμβαίνει κάτι είναι σοβαρό, και ίσως διώξει κόσμο από την 16.04 Unity.

  Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί απαντήσεις από όσο έψαξα, πέρα από τις γνωστές tips to speed up, και πως φταίει το υλικό. Πάντως δεν είμαι και διατεθειμένος να βάλω και δίσκο SSD για να πηγαίνει ικανοποιητικά το Unity. Αυτό έλειπε. Παραμένω σε GNOME, που είναι και το μέλλον, και είμαι ικανοποιημένος.

  Και να θυμηθούμε επίσης, πως υπάρχουν πολλές διανομές, Ubuntu based, όπως Zorin OS, που είναι καλές, και ο κόσμος μένει ευχαριστημένος.

 4. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΙουλ 19, 2017 04:25 ΠΜ

  χαρη, μπορεις να βαλεις και debian με gnome, που ειναι ακομα πιο αποδοτικο. και αν το ψευτομονταρεις κιολας, παει σφαιρα. εχω debian με gnome. εχω κανει καποιες μοντες και υπαρχει αρκετη διαφορα. τις εχω κανει βεβαια οχι γιατι δεν σηκωνει το μηχανημα, αλλα επειδη τρεχω πολυ βαριες εφαρμογες, και δεν σκοπευω να σπαταλαω τζαμπα επεξεργαστη και ΜΒ μνημης σε περιττες μαλακιες:...

  εχω το gnome γυμνο τελειως χωρις περιττα, χωρις extensions, network manager (εχω περασει μονιμες χειροκινητες ρυθμισεις), themes (εχω μονταρει το default δικο του), κλπ "γκατζετακια" (λιγοτερη χαμενη μνημη, λιγοτερος χαμενος επεξεργαστης)

  η εκκινηση γινεται με extlinux, και ειναι αρκετα δευτερολεπτα ταχυτερη σε αυτο το σημειο, (πεταξα τον ηλιθιο grub, γιατι με ειχε σπασει τα νευρα, με την περιττη πολυπλοκοτητα του, ενω δεν εχει τιποτα παραπανω, που να μην εχει ο extlinux/syslinux)

  η φορτωση του γραφικου (gnome παντα, αν και χρησιμοποιω και τον ποντικοφαρμακο καμια φορα) γινεται με xinitrc αυτοματα, (παρακαμπτω το gdm login screen), οποτε κερδιζω και αποκει αρκετα δευτερολεπτα, και αρκετα ΜΒ παραπανω ελευθερη μνημη

  και εχω κανει και κατι αλλες ψευτομοντουλες με το memory allocation και το commit, για να το σταθεροποιησω ακομα περισσοτερο

 5. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 01, 2017 20:58 ΜΜ

  Το Debian δεν είναι εύκολη διανομή. Μην κοιτάς που εσύ είσαι εξπέρ, αλλά δεν το θεωρώ διανομή για τον απλό χρήστη. Πρώτα πρώτα δεν εγκαθίσταται εύκολα σε κάθε μηχάνημα. Σε εμένα, και σε διάφορα μηχανήματα έχω δοκιμάσει μερικές διανομές. Το Debian μου έκατσε μόνο σε ένα από αυτά, που ήταν πολύ εντάξει το hardware.

  Αλλά (γνώμη δική μου, δεν ξέρω άλλων), αν το PC είναι πατάτα, Debian δεν μπαίνει. Σε ένα ΑΙΟ μάρκας Turbo X που έχω τώρα, πήγα να το βάλω, και πάγωσε στην αρχική οθόνη εγκατάστασης. Αντίθετα, δεν είχαν πρόβλημα διανομές Ubuntu based όπως Zorin OS, openSUSE, Fedora.

  Υπ' όψιν, και πάλι γνώμη δική μου έτσι, όσα PCιά έχουν integrated graphics, δηλαδή έχουν την εσωτερική κάρτα γραφικών της μητρικής, με shared μνήμη, εννοώ πως το τσιπ γραφικών δανείζεται μνήμη γραφικών από τη RAM, με Linux έχουν πρόβλημα. Δουλεύουν μεν, αλλά προβληματικά. Θα δεις κύματα στην οθόνη, σουρσίματα, τραβηξιές, αναβοσβησίματα και ότι άλλο θέλεις. Βλέπεις εδώ οι κατασκευαστές θεωρούν πως για όλα καθαρίζει ο οδηγός υλικού των Windows, και όντως σε Win αυτές οι μπούφλες δουλεύουν.

  Γι' αυτό δεν φταίει φυσικά το Debian, αλλά το Hardware. Το μηχάνημα αυτό το ΑΙΟ (σημαίνει All in One), ξεκίνησε σαν μόδα από την Apple. Πρόκειται για μια οθόνη design, που πίσω έχει τη μητρική, τον σκληρό, και DVD.

  Ο επεξεργαστής είναι dual pentium 3 GHz, η μνήμη 2 Gb, και το τσιπ γραφικών Intel HD. Κανονικά είχε Win 8.1, τα οποία έβγαλα και έβαλα Ubuntu 16.04 LTS. Δοκίμασα πάλι με Unity. Κοίτα, η διανομή φαίνεται όντως να έχει πρόβλημα performance, γιατί σε Zorin OS 9 πάει πολύ πιο γρήγορα, ΑΛΛΑ δεν μπορώ να πω 100% με σιγουριά πως φταίει το Ubuntu. Πρόκειται για παραθυρομηχάνημα, και ο δίσκος είναι ένας WD 5400 rpm Scorpio. Όλοι οι 5400 σέρνονται. Αν βάλεις 7200 υπέρ θερμαίνεται, και σε 1 χρόνο η εξάμηνο βγαίνει off. Το PC δεν το επέλεξα εγώ φυσικά, μου το δώσανε.

 6. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΑυγ 01, 2017 21:50 ΜΜ

  Χάρη, όταν στο ίδιο μηχάνημα δουλεύουν καλά 3-4 διανομές αλλά μια πέμπτη όχι, τότε φυσικά και φταίει αυτή η πέμπτη. Ίσως το «φταίει» δεν είναι το σωστό ρήμα αλλά σίγουρα η όποια δυσλειτουργία οφείλεται στην ίδια τη διανομή. Με εξαίρεση 2-3 εταιρείες που φτιάχνουν Linux-friendly μηχανήματα (κι όχι Windows PC που του κοτσάρουν μια διανομή και το πλασάρουν για Linux μηχάνημα), όλοι οι άλλοι κατασκευαστές είναι ουσιαστικά Windows only και οι διανομές απλά προσαρμόζονται. Αν και δεν έχεις άδικο στα περί hardware, είμαστε στο 2017 και δε θα έπρεπε να αποτελεί δικαιολογία για τις διανομές. Αν ήταν έτσι, δε θα δούλευε καμία.

  Και μετά έχεις να κάνεις με τη φιλοσοφία κάθε διανομής. Άλλη την ενδιαφέρει να μπορεί να δουλέψει απροβλημάτιστα, ενώ άλλη γέρνει περισσότερο υπέρ του free (as in freedom). Αυτή η δεύτερη είναι λογικό κι επόμενο ότι δε θα δουλεύει σωστά σε κάθε μηχάνημα, γιατί δεν περιλαμβάνει ίσως κάποια απαραίτητα proprietary blobs κτλ. Στην περίπτωση του Debian, είναι ιστορικό το πρόβλημα ότι, λόγω παλιότερου πυρήνα, δε μπορεί να υποστηρίξει φρέσκα μηχανήματα. Κάνει κάμποσα χρόνια να βγει νέα έκδοση κι όταν βγαίνει είναι ήδη σε κάποιο ποσοστό παρωχημένη και χρειάζεται backports κι όλα αυτά. Επίσης, περιλαμβάνει ελάχιστο non-free υλικό από προεπιλογή, οπότε μπορεί να έχεις ένα μηχάνημα που να χρειάζεται για παράδειγμα συγκεκριμένο proprietary firmware για το WiFi, το οποίο όμως δε θα υπάρχει στην αρχική εγκατάσταση και θα πρέπει είτε να χρησιμοποιήσεις το πρόσθετο cd image με το non-free υλικό είτε να ενεργοποιήσεις πρόσθετα αποθετήρια μετά την εγκατάσταση. Κι αν κάποιος δεν έχει ιδιαίτερες γνώσεις, δεν πρόκειται να το ανακαλύψει αυτό. Πόσω μάλλον να το κάνει κιόλας.

  Για τα γραφικά, η δική μου εντύπωση είναι ανάποδη. Δεν έχω προσωπική πείρα αλλά βλέπω ότι, τουλάχιστον για βασική χρήση (όχι παιχνίδια κλπ.), πολλοί λένε ότι τα integrated γραφικά προσφέρουν την πιο απροβλημάτιστη εμπειρία χρήσης.

 7. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΙουλ 19, 2017 06:27 ΠΜ

  Τώρα αν σου πω ότι η πλειονότητα των χρηστών LTS δε γνωρίζει τι έχει πραγματικά long term support και τι όχι (hint: δεν είναι καν όλα τα επίσημα αποθετήρια), όπως επίσης και τι περιλαμβάνει αυτό, τι θα μου πεις; Επιπρόσθετα -δε γνωρίζω το λόγο- τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί η πεποίθηση ότι μια LTS θα είναι «ποιοτική» ενώ για τις ενδιάμεσες εκδόσεις δεν τρέχει μία αν έχουν χοντρά προβλήματα. Τόσο που ο κόσμος το περιμένει κιόλας ότι θα υπάρχουν προβλήματα. Αυτό δε συνέβαινε παλιότερα, είναι καινούργιο δόγμα. Εφόσον το προϊόν σου δε χαρακτηρίζεται επίσημα ως δοκιμαστική έκδοση ή κάτι ανάλογο, δεν επιτρέπεται να έχει σοβαρά προβλήματα. Η ποιότητα δε φαίνεται από το χρόνο υποστήριξης αλλά από αυτό που παραδίδεις τη μέρα της κυκλοφορίας. Αλλιώς μη διαθέτεις τις ενδιάμεσες εκδόσεις για γενική χρήση και κράτα τες μόνο για τους προγραμματιστές.

  Έχεις δει εσύ καμία από τις άλλες διανομές που έχουν point releases να λένε στον κόσμο «παιδιά, εμείς δεν έχουμε LTS, γι' αυτό να μη μας βρίζετε αν είναι κακή η καινούργια μας έκδοση, επειδή τη φτιάξαμε σε μόλις 6 μήνες/1 χρόνο»; Δεν υπάρχει αυτή η νοοτροπία. Μόνο στο Ubuntu. Κι έτσι μπορείς να καταλάβεις πώς εκπαιδεύονται οι χρήστες. Αυτό που είπες με την τελευταία/προτελευταία έκδοση, ξέρεις τι μου θυμίζει; Τους πελάτες της εταιρείας με σήμα το μήλο, που περιμένουν ότι η νέα έκδοση του λειτουργικού θα έχει προβλήματα, τα οποία υποτίθεται ότι διορθώνονται στην εκάστοτε xx.1. Κι αυτοί πληρώνουν κι από πάνω, έτσι; Πληρώνουν για να αγοράσουν κάτι που γνωρίζουν ότι αρχικά δε θα λειτουργεί άψογα. Κάτι ανάλογο γίνεται και με το Ubuntu, με μόνη διαφορά ότι δεν πληρώνεις. Ούτε και η LTS συνεπάγεται την ποιότητα όμως. Η 16.04 είχε το χαμό με κάποιες AMD κάρτες κι ένα κατεβατό άλλα «known issues», μεταξύ των οποίων κάποια μενού που εξαφανίζονταν και το Ubuntu Software που δούλευε προβληματικά. Και αυτό με την απόδοση που λες εσύ. Και μιλάμε για έκδοση που θεωρητικά τη δούλευαν δύο χρόνια, τη δοκίμασαν με τις ενδιάμεσες κι ενώ το Unity 7 ήταν ήδη σε φάση συντήρησης, χωρίς να αναπτύσσονται νέα χαρακτηριστικά σε αυτό. Άρα για ποιο λόγο τελικά είναι «καλύτερη» μια LTS έκδοση;

 8. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΙουλ 19, 2017 04:05 ΠΜ

  χμμμ... ενω στο debian, τα εχουν κανει ολα τελεια, soulrain... οπως η μαλακια που εχουν κανει, να "κρυβονται" πολλες εντολες απο τον απλο χρηστη (οχι ρουτ δηλαδη), που με εχει διαολισει κανονικα. θελω να φτιαξω ενα ψευτικο partition (το κανω συχνα για τους εξομοιωτες). φτιαχνω με την dd το αρχειο οσο μεγαλο το θελω. με τι να το γεμισω; με καποιο filesystem προφανως. ειναι οι γνωστες εντολες "mkfs.κατι". ελα ομως που ειναι καμια 15ρια και δεν τις θυμαμαι ακριβως (δεν τις χρησιμοποιω και ΤΟΣΟ συχνα). οποτε παταω το "mkfs" και μετα το tab, για να τις εμφανισει. οταν ειμαι σαν χρηστης δεν εμφανιζει τιποτα (σαν να μην υπαρχουν δηλαδη στο συστημα). αν μπω σαν ρουτ και πατησω "mkfs" και μετα tab, εμφανιζονται κανονικοτατα. κρυβει δηλαδη καποιες εντολες, σαν να με λεει οτι ειμαι ηλιθιος, και πρεπει να με "νταντεψει", για να μην διαλυσω κατι.

  αρχισε να γινεται και δαυτο σαπιομηλια (με βλεπω για κανα arch στο τελος, αν δεν το καταστρεψει και αυτο, η ηλιθιοτητα που κυκλοφορει ανενοχλητη στον ηλιθιο πλανητη. αν τελικα βαλω κανα arch, ετοιμασου για πολυ πρηξιμο :D :D ). και δεν ειναι μονο οι mkfs. ειναι η ifconfig, ειναι το ufw, ειναι η tcpdump, ειναι αρκετες (και λογικα και παρα πολλες ακομα, που απλα δεν ξερω, γιατι δεν τις εχω χρησιμοποιησει). ξερω τι κανουν ολες αυτες οι εντολες (και αν δεν το ξερω, μπορω ευκολα να διαβασω το manpage τους), και δεν χρειαζομαι την "υπερπροστατευτικη νταντα" αποπισω μου. ποιος ηλιθιος ειχε αυτη τη "φαεινη ιδεα", και γιατι, δεν ξερω. και δεν ξερω ουτε και πως να την αναζητησω, και να την απενεργοποιησω αυτη τη μαλακια. αυτο δεν ειναι ουτε καν βλακωδες bug. αυτο δυστυχως ειναι ακομα χειροτερο απο βλακωδες bug, γιατι εκτος απο ΗΛΙΘΙΟ, ειναι και ΣΚΟΠΙΜΟ.

 9. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΙουλ 19, 2017 05:21 ΠΜ

  Μήπως τους ξέφυγε καμιά ρύθμιση με τα completions; Ρώτα τους developers. Δεν έχει νόημα να το κρύψουν, γιατί χωρίς sudo δε γίνεται έτσι κι αλλιώς. Εσύ όμως γιατί δε φτιάχνεις ένα alias με την εντολή που θέλεις και παιδεύεσαι;

  Το Arch δε μπορεί να το καταστρέψει κανένας παρά μόνο ο Allan (inside joke). Έλα εσύ και πρήξε με όσο θέλεις. Πλάκα πλάκα, με τόσα VM, γιατί δεν το δοκιμάζεις; Θα περνάει και η ώρα σου.

 10. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΙουλ 19, 2017 16:05 ΜΜ

  τα aliases θα πρεπει να μπουν στο sudoers. δεν θελω να το πειραξω και δαυτο, γιατι δεν θελω να ανοιγω πιο πολυ αποσο χρειαζεται, το συστημα, για ασφαλεια. δεν ξερω αν ειναι κατι στα προφιλ ".bashrc". τα εχω βαλει παρακατω. εγω δεν βλεπω κατι σχετικο, για ριξε μια ματια, μηπως κατι με εχει ξεφυγει, αν εχει καποια ρυθμιση να αλλαξω εκειμεσα

  αυτο ειναι του ρουτ:...

  # ~/.bashrc: executed by bash(1) for non-login shells.

  # Note: PS1 and umask are already set in /etc/profile. You should not
  # need this unless you want different defaults for root.
  # PS1='${debian_chroot:+($debian_chroot)}\h:\w\$ '
  # umask 022

  # You may uncomment the following lines if you want `ls' to be colorized:
  # export LS_OPTIONS='--color=auto'
  # eval "`dircolors`"
  # alias ls='ls $LS_OPTIONS'
  # alias ll='ls $LS_OPTIONS -l'
  # alias l='ls $LS_OPTIONS -lA'
  #
  # Some more alias to avoid making mistakes:
  # alias rm='rm -i'
  # alias cp='cp -i'
  # alias mv='mv -i'

  και αυτο ειναι το δικο μου:...

  # ~/.bashrc: executed by bash(1) for non-login shells.
  # see /usr/share/doc/bash/examples/startup-files (in the package bash-doc)
  # for examples

  # If not running interactively, don't do anything
  case $- in
  *i*) ;;
  *) return;;
  esac

  # don't put duplicate lines or lines starting with space in the history.
  # See bash(1) for more options
  HISTCONTROL=ignoreboth

  # append to the history file, don't overwrite it
  shopt -s histappend

  # for setting history length see HISTSIZE and HISTFILESIZE in bash(1)
  HISTSIZE=""
  HISTFILESIZE=""

  # check the window size after each command and, if necessary,
  # update the values of LINES and COLUMNS.
  shopt -s checkwinsize

  # If set, the pattern "**" used in a pathname expansion context will
  # match all files and zero or more directories and subdirectories.
  #shopt -s globstar

  # make less more friendly for non-text input files, see lesspipe(1)
  #[ -x /usr/bin/lesspipe ] && eval "$(SHELL=/bin/sh lesspipe)"

  # set variable identifying the chroot you work in (used in the prompt below)
  if [ -z "${debian_chroot:-}" ] && [ -r /etc/debian_chroot ]; then
  debian_chroot=$(cat /etc/debian_chroot)
  fi

  # set a fancy prompt (non-color, unless we know we "want" color)
  case "$TERM" in
  xterm-color) color_prompt=yes;;
  esac

  # uncomment for a colored prompt, if the terminal has the capability; turned
  # off by default to not distract the user: the focus in a terminal window
  # should be on the output of commands, not on the prompt
  #force_color_prompt=yes

  if [ -n "$force_color_prompt" ]; then
  if [ -x /usr/bin/tput ] && tput setaf 1 >&/dev/null; then
  # We have color support; assume it's compliant with Ecma-48
  # (ISO/IEC-6429). (Lack of such support is extremely rare, and such
  # a case would tend to support setf rather than setaf.)
  color_prompt=yes
  else
  color_prompt=
  fi
  fi

  if [ "$color_prompt" = yes ]; then
  PS1='${debian_chroot:+($debian_chroot)}\[\033[01;32m\]\[email protected]\h\[\033[00m\]:\[\033[01;34m\]\w\[\033[00m\]\$ '
  else
  PS1='${debian_chroot:+($debian_chroot)}\[email protected]\h:\w\$ '
  fi
  unset color_prompt force_color_prompt

  # If this is an xterm set the title to [email protected]:dir
  case "$TERM" in
  xterm*|rxvt*)
  PS1="\[\e]0;${debian_chroot:+($debian_chroot)}\[email protected]\h: \w\a\]$PS1"
  ;;
  *)
  ;;
  esac

  # enable color support of ls and also add handy aliases
  if [ -x /usr/bin/dircolors ]; then
  test -r ~/.dircolors && eval "$(dircolors -b ~/.dircolors)" || eval "$(dircolors -b)"
  alias ls='ls --color=auto'
  #alias dir='dir --color=auto'
  #alias vdir='vdir --color=auto'

  #alias grep='grep --color=auto'
  #alias fgrep='fgrep --color=auto'
  #alias egrep='egrep --color=auto'
  fi

  # colored GCC warnings and errors
  #export GCC_COLORS='error=01;31:warning=01;35:note=01;36:caret=01;32:locus=01:quote=01'

  # some more ls aliases
  #alias ll='ls -l'
  #alias la='ls -A'
  #alias l='ls -CF'

  # Alias definitions.
  # You may want to put all your additions into a separate file like
  # ~/.bash_aliases, instead of adding them here directly.
  # See /usr/share/doc/bash-doc/examples in the bash-doc package.

  if [ -f ~/.bash_aliases ]; then
  . ~/.bash_aliases
  fi

  # enable programmable completion features (you don't need to enable
  # this, if it's already enabled in /etc/bash.bashrc and /etc/profile
  # sources /etc/bash.bashrc).
  if ! shopt -oq posix; then
  if [ -f /usr/share/bash-completion/bash_completion ]; then
  . /usr/share/bash-completion/bash_completion
  elif [ -f /etc/bash_completion ]; then
  . /etc/bash_completion
  fi
  fi
  sudo -S systemctl stop gdm3
  startx

 11. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΙουλ 19, 2017 17:07 ΜΜ

  Όχι, δεν έχουν σχέση με sudoers κλπ. Θα φτιάξεις ένα alias xxx="sudo mkfs.ext4 μπλα μπλα" στο .bashrc, παρόμοιο με αυτά που βλέπεις ήδη. Εναλλακτικά αν δεν έχεις sudo, φτιάξε ένα σκριπτάκι με su xxx; mkfs.ext4 μπλα μπλα; exit; Ακόμα πιο εναλλακτικά, βάλε zsh και δες το φως το αληθινό.

  Δε βλέπω κάτι περίεργο στο .bashrc (μόνο αυτό με το gdm, δεν ξέρω γιατί το κάνεις αλλά μην το κάνεις). Μπορείς να δοκιμάσεις με καινούργιο, που θα είναι άδειο. Δες επίσης τι έχεις σε .bash_profile και λοιπά που μπορούν να επηρεάσουν το shell. Και δώσε κι ένα "echo $SHELL", μήπως για κάποιο λόγο έχει αλλάξει το default του καταχρήστη σου.

 12. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΙουλ 19, 2017 17:39 ΜΜ

  το bash εχω, και αυτο ηταν εξαρχης το default. ".bash_profile" αρχειο δεν υπαρχει. θα δοκιμασω και με κενο ".bashrc" να δω τι παιζει και εκει. αυτο με το gdm το ειχα κανει, για να σκοτωνω το gdm, και να φορτωνω το γραφικο χειροκινητα με startx. καπου βρηκα στο wiki του debian, τον τροπο να το μπλοκαρεις με το systemd (εχει ενα socket που το σηκωνει ακομα και αν ειναι masked). το εχω μπλοκαρει πλεον απο το socket του, οποτε με πεταει στο terminal απευθειας. αλλα ξεχασα να αφαιρεσω αυτη τη γραμμη με το gdm, απο το ".bashrc", οποτε ξωμεινε εκει.

 13. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΙουλ 19, 2017 19:50 ΜΜ

  ιδου... με κενο προφιλ, στον χρηστη εμφανιζει 1338 εντολες διαθεσιμες. στον ρουτ εμφανιζει 1650 εντολες διαθεσιμες. δηλαδη ουσιαστικα "κρυβει" καπου 300 εντολες, απο τον απλο χρηστη. αρα δεν ειναι θεμα ρυθμισεων, η, προφιλ. καποια αλλη μαλακια παιζει, πιο μεσα...

  https://s1.postimg.org/3nz0h6e3j/Screenshot_from_2017-07-19_13-10-44.gif

 14. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΙουλ 19, 2017 21:23 ΜΜ

  Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να βρεις τον maintainer του bash-completions και να τον ρωτήσεις. Αν έγινε σκόπιμα, θα στο πει. Αν δεν έγινε, ανακάλυψες bug. Δες και στον bugtracker του Debian μήπως είναι γνωστό, γιατί με μια γρήγορη αναζήτηση βλέπω ότι και παλιότερα υπήρχαν θέματα με τα completions.

 15. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΙουλ 19, 2017 21:55 ΜΜ

  ολα τα ηλιθια bugs, σε εμενα τυχαινουν :D :P . και στο ουμπουντου κατι τετοιες μαλακιτσες ειχα :D :P . χαζοbugs που δεν τα λες επικινδυνα, η, σοβαρα, αλλα απλα σπαστικα. βεβαια θα με πεις, καλυτερα τα σπαστικα χαζουλια, παρα π.χ. να σπαει το γραφικο και να μην μπορω να σηκωσω ουτε τον ποντικοφαρμακο, η, να ψοφαει ο bootloader στο ασχετο, και να μενει το συστημα στον τοπο.

  βρηκα στη σελιδα του debian, για τους developers/maintainers του bash completions, ενα μειλ που δινουν και κατι σαν mailing list, η, κατι τετοιο. ισως να χρησιμοποιησω το μειλ (τα mailing lists ουτε ξερω πως χρησιμοποιουνται. δεν τα εχω χρησιμοποιησει ποτε), αφου βγαλω screenies και terminal outputs, να τα στειλω ολα πακετο.

 16. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΙουλ 19, 2017 22:25 ΜΜ

  Αφού χρησιμοποιείς το λειτουργικό με αντισυμβατικό τρόπο, λογικό είναι. Ποιος νομίζεις τα ανακαλύπτει τα bugs, αυτός που ανοίγει μόνο browser και music player;

  Στις mailing lists κάνεις εγγραφή με το mail σου και μπορείς να μιλάς ταυτόχρονα σε όλους. Είναι καλό να παρακολουθείς κάποιες, γιατί μαθαίνεις νέα, εξελίξεις και τη γενικότερη φιλοσοφία. Δεν είναι απαραίτητη η εγγραφή όμως αν δεν έχεις σκοπό να μιλήσεις. Μπορείς απλά να διαβάζεις τα αρχεία που βγάζουν κάθε μήνα.

  Δεν έχει το apt μια λειτουργία που να συγκρίνει τα default αρχεία κάθε πακέτου με αυτά που έχεις στο σύστημά σου; Νομίζω έχει κάτι τέτοιο αλλά δεν το ξέρω. Να έβλεπες μήπως τυχόν άλλαξε κάτι.

 17. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΙουλ 19, 2017 22:44 ΜΜ

  δεν το'χω ψαξει το apt τοσο μεσα, αν εχει κατι τετοιο. απο την αλλη, πως θα τα συγκρινει; θα πρεπει να εχει ηδη ενα default δειγμα του καθε αρχειου, ωστε να ξερει με τι θα συγκρινει το αρχειο ηδη που υπαρχει. ξερω οτι εχει σιγουρα αντιστοιχη λειτουργια, που συγκρινει αρχεια που αλλαζουν (και σε βγαζει αν θελεις να δεις τις αλλαγες), αλλα μονο αν κανεις εγκατασταση/update σε κατι (που κατεβαζει και το default αρχειο). δεν εχει τετοια standalone "ondemand" συγκριση (ετσι τουλαχιστον νομιζω). αλλα και να εχει συγκριση σαν standalone "ondemand", δεν θα βοηθουσε σε κατι. δεν παρουσιαστηκε ξαφνικα αυτη η σαχλαμαριτσα. ετσι ηταν εξαρχης, απο την εγκατασταση. τεσπα, μηπως να εγραφα το θεμα στο φορουμ (oops!);... το αρθρο λεει για την καταντια του ουμπουντου, και στα σχολια λεμε για bugs του debian :D :D... αλλο ενα θεμα που εγινε "σπιτι" :D :D...

 18. Εικόνα Ο γνωστός
  Ο γνωστός (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 27, 2017 09:56 ΠΜ

  Πάλι με την Canonical ασχολείστε.

 19. Εικόνα Helen
  HelenΙουλ 27, 2017 14:19 ΜΜ

  Εφόσον η Canonical ασχολείται με το Linux, ποιο το παράξενο; Και ποια η ένστασή σου;

 20. Εικόνα οk
  οk (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 27, 2017 17:11 ΜΜ

  εμενα παντως μου αρεσουν αυτα τα αρθρα για την canonical και το ουμπουντου αλλά θα μου αρεσε ακομη περισσοτερο να δω περισσοτερα θεματα που δεν εχουν σχεση με ουμπουντου , δηλαδη οχι μονο ουμπουντου.

 21. Εικόνα Ο γνωστός
  Ο γνωστός (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 28, 2017 20:31 ΜΜ

  Οκ το ουμπουντου πουλάει καλώς ή κακώς!

 22. Εικόνα constantinos
  constantinosΙουλ 28, 2017 23:22 ΜΜ

  Όντως. Έχει shop και πουλάει μπλούζες, καπέλα, σώβρακα, αυτοκόλλητα και άλλα.

 23. Εικόνα Ο γνωστός του γνωστού του ξάδερφου του μπαντζανάκη του Γνωστ
  Ο γνωστός του γ... (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 29, 2017 09:59 ΠΜ

  Κλικς...

 24. Εικόνα constantinos
  constantinosΙουλ 29, 2017 14:04 ΜΜ

  Δεν ήξερα πως πουλάει και «κλικς» η Canonical. Βασικά δεν ξέρω τι είναι αυτά, μα για να το λες...

 25. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΙουλ 29, 2017 18:21 ΜΜ

  μαλλον... υποθετω... εννοει στατιστικα επισκεψιμοτητας, η, κατι τετοιο; μηπως εχουν βαλει τιποτα διαφημιστικα μεσα στη σελιδα (ουτε ξερω τι γινεται πλεον εκει, εχω να μπω χρονια), και βγαζουν λεφτα απο τις εμφανισεις των διαφημιστικων; και αυτα μαλλον τα αναφερει σαν λεφτα απο "κλικς"; δεν ξερω... κατι τετοιο νομιζω οτι καταλαβαινω...

 26. Εικόνα Μάρκος Περιφεράξιος
  Μάρκος Περιφεράξιος (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 30, 2017 19:40 ΜΜ

  Ίσως εννοεί ότι όλοι ασχολούνται γιατι η θεματολογία της κανόνικαλ και του ουμπούντου είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο πουλάει και φέρνει κλικς στην εκάστοτε ιστοσελίδα.

 27. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΙουλ 30, 2017 22:13 ΜΜ

  Αυτό ακριβώς εννοεί. Το πρόβλημα είναι ότι, επειδή το διαδίκτυο είναι γεμάτο σκουπίδια, πολλοί δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν την καθαρότητα. Σε όλους αυτούς λοιπόν απευθύνω ορισμένα ερωτήματα: τι να τα κάνουμε παιδιά τα κλικς; Θα πάρουμε καλύτερες διαφημίσεις εφόσον συνειδητά δεν έχουμε καμία; Θα βοηθήσουν στο να προωθηθεί καλύτερα κάποιο από τα προϊόντα που, επίσης συνειδητά, δεν προωθούμε; Μήπως θα μας ανεβάσουν το SEO ενώ πολλά άρθρα είναι SEO-unfriendly και κανένα απολύτως δε γράφεται με τρόπο που να ψαρεύει αναγνώστες; Ίσως θα πάρουμε δωράκια από κάποια διανομή που προβάλλουμε, όπως κάνουν πολλοί άλλοι, ακόμα και στο ελληνόγλωσσο διαδίκτυο με Linux θεματολογία;

  Καλή η καχυποψία αλλά να σκέφτεστε και λίγο. Πολύ απλά, τολμήστε να συγκρίνετε το περιεχόμενο και τη δομή των άρθρων του osarena με οποιαδήποτε από τις χιλιάδες σελίδες-σκουπίδια ώστε να διαπιστώσετε αν υπάρχει το οποιοδήποτε clickbait. Κι αν το ψάξετε λίγο περισσότερο, θα βρείτε μπόλικα άρθρα μας που έχουν κλαπεί χωρίς καν να αναφέρεται η πρωτογενής πηγή. To osarena μπορεί να περηφανεύεται ότι ουδέποτε συμμετείχε σε κανενός είδους συναλλαγή και ουδέποτε χειραγώγησε τους αναγνώστες του. Γι' αυτό κι έχει πετύχει όλα αυτά τα χρόνια να αναγνωρίζεται ακόμα κι από πολεμίους του. Οι παλιότεροι το γνωρίζουν, γιατί ουδέν κρυπτόν υπό του διαδικτύου. Όσο για τους νεότερους, ελπίζω να μείνετε μαζί μας για να το διαπιστώσετε στην πορεία.

Scroll to Top