BETA

ChaletOS: Θα είναι σαν Windows, μα δεν θα είναι

Εικόνα Helen

Το ChaletOS, είναι μια Linux διανομή που το τελευταίο διάστημα (τρέχουσα ημερομηνία 18/5/16), έχει έρθει πολύ δυναμικά στην επικαιρότητα. Αν το άκουσμα του ονόματός της σας παραπέμπει στα γνωστά ελβετικά σαλέ, έχετε απόλυτο δίκιο αφού από εκεί είναι εμπνευσμένο το όνομα της διανομής, καθώς αυτά φημίζονται για την άνεση, την απλότητα και την αναγνωρισιμότητά τους, στοιχεία τα οποία και προσπαθεί να υλοποιήσει.
Αναπτύσσεται περισσότερο από έναν χρόνο τώρα, βασίζεται στο Ubuntu και χρησιμοποιεί το γραφικό περιβάλλον του XFCE, μα αρκετά διασκευασμένο ώστε - εκτός από μια άψογη αισθητικά εμφάνιση - να είναι πολύ πιο γρήγορο και φιλικό, με μικρές απαιτήσεις υλικού κάτι που σημαίνει ότι σαν λειτουργικό σύστημα θα μπορεί να τρέξει και σε χαμηλών προδιαγραφών μηχανήματα που άλλα γραφικά περιβάλλοντα μπορεί να τους κάθονται βαριά.

Έρχεται με μια γκάμα προεγκατεστημένων εφαρμογών, και όχι τις συνηθισμένες που έχουν οι mainstream διανομές, ώστε να μπορεί να είναι άμεσα έτοιμη και λειτουργική. Για παράδειγμα, θα βρείτε λογισμικό, όπως: VLC media Player, Greate Little Book Shelf, WINE, Mozilla Firefox, Pidgin, Great Little Radio Player και άλλες, ενώ διαθέτει και μια σειρά από tweaks, με τα οποία μπορείτε να προσαρμόσετε το σύστημά σας και να το πραμετροποιήσετε όσο το δυνατόν πιο κοντά στα μέτρα σας. Για την προσθήκη τρίτου λογισμικού διαθέτει το Ubuntu Software Center, μα και το gdebi για την σωστή εγκατάσταση deb πακέτων.
Εμφανισιακά, με την πρώτη ματιά, η εμφάνισή του είναι παραπλήσια αυτής των Windows-7:

 

Το Κέντρο Λογισμικού, για εγκατάσταση μιας πληθώρας τρίτων εφαρμογών με δυο κλικ:

Πλούσιες μα και χρηστικές επιλογές στο δεξί κλικ:

Μέχρι και task-manager:

 

Επιλογή διαφορετικού skin εμφάνισης με προεπισκόπηση:

Ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία, είναι το Strat Point. Εδώ έχει παρουσιάσεις για τα πάντα. Από το πώς εγκαθιστάτε μια εφαρμογή, μέχρι πώς προσθέτετε ένα addon στους browsers σας, προσπαθώντας να καλύψει σχεδόν οποιαδήποτε απορία συναντήσει κάποιος/α αρχάριος/α χρήστης/ρια. Όλα είναι με βίντεο και έτσι δεν απαιτείται γνώση της αγγλικής.
Επιπλέον διαθέτει κατηγοριοποιημένες προτάσεις για εφαρμογές και παιχνίδια, ούτως ώστε να βοηθηθούν όσες και όσοι δεν γνωρίζουν τα ονόματα εφαρμογών και δεν ξέρουν πώς να εντοπίσουν αυτά που επιθυμούν:

 
 

Το κεντρικό πάνελ Ρυθμίσεων. Εδώ θα βρείτε συγκεντρωμένα και κατηγοριοποιημένα όλα όσα χρειαζόσαστε. Από την προσθήκη κλειστών drivers για τις κάρτες γραφικών σας, ρυθμίσεις για mouse, πληκτρολόγιο, δίκτυο, χρήσης δίσκου και όλα όσα θα χρειαζόταν κάποιος/α για το σύστημά του. Όλες δε οι ρυθμίσεις είναι απολύτως απλές και ολοκληρώνονται με κάποια κλικ:

Kαι φυσικά, tweaks για τα πάντα. Για να διαμορφώσετε το πάνελ σας, την task-bar, το μενού, τον file-manager και άλλα στοιχεία. Απλά, εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ και αυτά:

Σαν πραγματικές, ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος για την εγκατάστασή της, είναι αυτές:

CPU: 1GHz+
RAM: 1GB+
Χώρος στον δίσκο:: 8GB
Graphics card και monitor capable of 1280×800 ανάλυση

Κατεβάστε το ChaletOS:

Είναι διαθέσιμο και για άμεσο download (direct) και μπορείτε να επιλέξετε την έκδοση που θέλετε (32b / 84b), ανάλογα το σύστημά σας. Αν έχετε λιγότερο από 4g μνήμη ram, θα επιλέξετε το 32b. Από 4g και πάνω, το 64b.

Η παρούσα έκδοση, βασίζεται στο Ubuntu 16.04-LTS και έχει υποστήριξη μέχρι το 2021.

[DOWNLOAD ChaletOS]

Αφού το κατεβάσετε, θα το "κάψετε", είτε σε κάποιο δισκάκι είτε σε ένα usb stick, εκκινώντας στην συνέχεια τον υπολογιστή σας από αυτό.
H εγκατάσταση είναι παιχνιδάκι και ίδια με του Ubuntu.

Αν την εγκαταστήσετε, η πρώτη σας δουλειά, θα είναι να κάνετε τα updates που θα σας προτείνει σε διάφορα σημεία. Αυτό θα εμπλουτίσει διάφορα στοιχεία, όπως για παράδειγμα το conky που έχει (μπορείτε να το ενεργοποιείτε / απενεργοποιείτε με ένα κλικ στο εικονίδιό του), με περισσότερα θέματα, μα και αρκετά άλλα.

>>> η ιστοσελίδα του ChaletOS.

 • Σχόλια

2 Comments:

 1. Εικόνα γαρυφαλος
  γαρυφαλος (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 18, 2016 21:31 ΜΜ

  επειδη ειμαι πολυ ασχετος , .... υπαρχει σε ελληνικα, γιατι απο αγγλικα ............

 2. Εικόνα Helen
  HelenΜάιος 18, 2016 21:35 ΜΜ

  Ναι φυσικά, μπορείς να προσθέσεις ελληνικά, από το πρώτο μόλις βήμα της εγκατάστασης.
  Συμπλήρωσα και το σχετικό link.

Scroll to Top