BETA

Chronocube: Παίζετε με τον Κύβο του Ρούμπικ;

Εικόνα Alina

Ο Κύβος του Ρούμπικ είναι ένα τρισδιάστατο μηχανικό παζλ που επινοήθηκε το 1974 από τον Ούγγρο γλύπτη και καθηγητή αρχιτεκτονικής Έρνο Ρούμπικ ο οποίος, προτού το όνομά του συνδεθεί με τον περίφημο πολύχρωμο κύβο, ήταν λέκτορας Εσωτερικής Διακόσμησης στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Βουδαπέστης, με πάθος για την γεωμετρία και τα μαθηματικά. Όλα ξεκίνησαν το 1974, όταν ο νεαρός Ούγγρος αρχιτέκτονας και πανεπιστημιακός δάσκαλος θέλησε να φτιάξει ένα μηχανικό παζλ για τους φοιτητές του, ώστε να ακονίσουν το μυαλό τους και να δουν από πρώτο χέρι πώς σκαρώνεται ένα αντικείμενο design.

Οι σπουδαστές ξετρελάθηκαν με τον άλυτο Κύβο και δεν τον άφηναν από τα χέρια τους, γεγονός που άνοιξε την όρεξη στον κύριο καθηγητή να τον ρίξει στην αγορά, αν και δεν φανταζόταν ποτέ ούτε μαζική παραγωγή, ούτε και τέτοιες αστρονομικές πωλήσεις. Υπολογίζεται πως από το 1977 ως το 1985 πουλήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο πάνω από εκατό εκατομμύρια κομμάτια. Όπως ήταν φυσικό, κάποια στιγμή η αγορά κορέστηκε, και το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με μια σειρά από δικαστικές διαμάχες με αντικείμενο την πνευματική κυριότητα του κύβου, αλλά και το δικαίωμα κατασκευής και διανομής του, βύθισαν το παιχνίδι στην αφάνεια. Βιαστικά μερικά κομμάτια, τα οποία αγοράστηκαν εν ριπή οφθαλμού τόσο από νοσταλγούς των 90s, όσο και από μια νέα γενιά αγοραστών που δεν είχε προλάβει την πρώτη κυκλοφορία του παιχνιδιού.

Σε έναν κλασσικό κύβο του Ρούμπικ, κάθε μία από τις έξι έδρες καλύπτεται από εννιά αυτοκόλλητα με έξι χρώματα (παραδοσιακά λευκό, κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, μπλε και πορτοκαλί). Ένας μηχανισμός περιστροφής επιτρέπει σε κάθε έδρα να περιστρέφεται ανεξάρτητα από τις άλλες, με αποτέλεσμα να συγχέονται τα χρώματα. Για να λυθεί το παζλ, πρέπει κάθε έδρα του κύβου να αποτελείται αποκλειστικά από αυτοκόλλητα του ίδιου χρώματος.
Διάφορα άλλα παζλ έχουν παραχθεί με διαφορετικό αριθμό αυτοκολλήτων, όχι όλα από τον Ρούμπικ. Η αρχική 3×3×3 εκδοχή του κύβου γιόρτασε την τριακοστή επέτειό της το 2010. Από τότε έχουν κυκλοφορήσει δυσκολότερες παραλλαγές όπου αυξάνονται οι στήλες και οι γραμμές, δηλαδή κύβοι με 4×4 έως και 17×17 τετραγωνάκια, υπάρχουν και άλλες όπως το προφανές Sudokube, το Megaminx (12εδρο με 50 κινητά μέρη), κύβοι με φωτογραφίες, φαγώσιμοι ή ακόμη και mp3 κύβοι. Ο συνολικός αριθμός διαφορετικών διατάξεων των πλευρών του κύβου είναι 43.252.003.274.489.856. Αυτό σημαίνει ότι, αν θεωρήσουμε πως απαιτείται ένα δευτερόλεπτο για κάθε διαφορετική κίνηση, ο χρόνος που χρειάζεται για να δει κανείς όλες τις διατάξεις είναι 1,4 τετράκις εκατομμύρια έτη.
Σχεδόν 42 χρόνια μετά, ο κύβος του Ρούμπικ χρησιμοποιείται ακόμα ευρέως και όχι μόνο σαν ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι, μα ακόμα και σε πειραματικές επιδείξεις με ρομπότ ως και σε συνδυασμό με τα γνωστά μας Lego.

Θεωρητικά, μπορεί να λυθεί με 20 κινήσεις καθώς μετά από 30 χρόνια μια ομάδα ερευνητών κατάφερε να «λύσει» το πρόβλημα του κύβου του Ρούμπικ και να αποδείξει ότι το «νούμερο του θεού είναι το 20». Πρόκειται για δύο προγραμματιστές από το Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια (ή αλλιώς Silicon Valley), έναν μαθηματικό από το Οχάιο κι έναν μαθηματικό από την Γερμανία, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους και 35 CPU χρόνια για να βρουν όλες τις πιθανές λύσεις. Έσπασαν, όπως λένε στην σελίδα του αλγόριθμού τους, το πρόβλημα σε 2.217.093.120 επιμέρους προβλήματα. Ευκολάκι!
Αν και ο καθηγητής δημιούργησε τον πρωτότυπο κύβο για να δείξει πως μπορεί κάποιος να λύσει ένα δομικό πρόβλημα κινούμενων μερών μεμονωμένα χωρίς να επηρεάσει ή να διαλύσει ολόκληρο τον μηχανισμό, το αρχικό σχέδιο δεν ήταν κύβος και πήρε στον Ρούμπικ πάνω από ένα μήνα για να το λύσει. [Στοιχεία από Wikipedia και luben.tv]

Σήμερα, υπάρχουν αμέτρητες ηλεκτρονικές εκδοχές του και σελίδες που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό και τις παραλλαγές του και μάλλον όχι άδικα μιας και η εθιστική φύση του κύβου είναι τέτοια λόγω της «φύσης» του «παιχνιδιού» αφού η λύση μοιάζει τόσο κοντινή και συγχρόνως τόσο άπιαστη.
Επειδή το τελευταίο διάστημα, λόγω μιας σχολικής εργασίας, ασχολούνται με την ηλεκτρονική μορφή του κύβου, τα ανίψια μου και βλέποντας πως τους αρέσει, έψαξα να βρω μια λύση αφού είδα πως υπήρχε ένα θέμα στο να αποθηκεύουν και διαχειρίζονται στην συνέχεια τις διάφορες πιθανές λύσεις που δημιουργούσαν. Συμπτωματικά, βρήκα μια τέτοια απλή και βολική λύση στις εφαρμογές που είναι δημιουργημένες με την τεχνολογία Electron και που παρουσιάζουμε το τελευταίο διάστημα (Οκτώβρη 16).

Αυτό είναι το Chronocube, μια απλή web-app η οποία επιτρέπει την χρονομέτρηση των προσπαθειών επίλυσης, καθώς και την εισαγωγή και διαχείριση δεδομένων (απλά txt αρχεία) με τις λύσεις του:

Μπορείτε να αποθηκεύσετε, να εισάγετε και να εξάγετε τα αρχεία με τις λύσεις, ενώ εμφανισιακά η app έχει επιλογή για δυο διαφορετικά skin (ανοιχτό και σκούρο):

Εγκατάσταση του Chronocube:

Εκτός της web-app του, διαθέτει και desktop εφαρμογή, διαθέσιμη για linux, Windows, OSX και μπορείτε, ανάλογα το λειτουργικό σας σύστημα, να το κατεβάσετε από την download-page του:

[DOWNLOAD Chronocube]

Σε Linux, αφού το κατεβάσετε και το αποσυμπιέσετε, διπλό κλικ στο ομώνυμο αρχείο του (Chronocube) που θα βρείτε μέσα στον αποσυμπιεσμένο φάκελο για να τρέξει (δεν χρειάζεται εγκατάσταση δηλαδή).
Επειδή δεν θα βγάλει συντόμευση στο Κεντρικό Μενού σας, ανάλογα το γραφικό περιβάλλον που χρησιμοποιείτε, κάντε το με αυτόν τον τρόπο.

>>> η ιστοσελίδα του Chronocube.

Αν και υπάρχουν αρκετές προτάσεις, άμα θέλετε να παιδευτείτε με τον κύβο του Rubik ηλεκτρονικά, δοκιμάστε αυτήν εδώ, την απλή app που θα τρέξει παντού.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top