BETA

CleanWiz: Βελτίωση απόδοσης και καθαρισμός της συσκευής σας Android

Εικόνα constantinos

Μπορεί η καθαριότητα να είναι μισή αρχοντιά και η άλλη μισή στην Κίνα να βρίσκεται, αλλά αυτό δεν ισχύει για τις συσκευές Android και φυσικά δεν αναφέρομαι στην μπίχλα της οθόνης, αλλά για το εσωτερικό του και πιο συγκεκριμένα για τα υπολείμματα που αφήνουν εφαρμογές, αρχεία, φάκελοι, όταν τα προσθαφαιρούμε στο τηλέφωνό μας, κάτι που έχει ως επίπτωση την μεγάλη χρήση ram και κατανάλωση της μπαταρίας. Προσθέστε σε αυτά και αρκετές εφαρμογές που τρέχουν αυτόματα στο παρασκήνιο συνεχώς, ασχέτως αν τις χρησιμοποιούμε περιστασιακά, έχοντας με όλα αυτά σαν αποτέλεσμα υψηλή κατανάλωση της μπαταρίας, αργοπορία της συσκευής λόγω έλλειψης ram και ένα σωρό άχρηστα κατάλοιπα αρχείων από εφαρμογές που έχουμε απεγκαταστήσει. Σίγουρα ένας έμπειρος χρήστης μπορεί να τα ελέγξει όλα αυτά δαπανώντας κάμποσο χρόνο, αλλά σίγουρα δεν ξέρουν να το κάνουν όλοι -οι περισσότεροι είμαι βέβαιος πως δεν το γνωρίζουν καν. Ρεαλιστικά θα λέγαμε πως, σε αρκετά στοιχεία, το Android έχει προβλήματα που θυμίζουν τα WindowsXP πριν κάποια χρόνια.
Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές στο GooglePlay και σε άλλα markets που κάνουν αυτήν την δουλειά, μα άλλες είναι αναξιόπιστες, άλλες spyware, άλλες δεν κάνουν τίποτα, άλλες μισή δουλειά και τέλος πάντων θέλει λίγο ψάξιμο για να βρεις κάποια που κάνει πραγματικό boost και καθαρισμό. Ψάχνοντας λοιπόν μια καλή εφαρμογή του είδους έπεσα πάνω στην CleanWiz μια Android optimization app για την οποία, με μια αναζήτηση, είδα να λέγονται καλά σχόλια και κριτικές ως προς την δουλειά που κάνει και στο τελικό αποτέλεσμα.

Τι είναι και πώς δουλεύει το CleanWiz

Πρόκειται για ένα app η οποία έχει δημιουργηθεί από την ToolWiz που έχει και το ομώνυμο λογισμικό για υπολογιστές (windows) και διατιθεται σε μια δωρεάν έκδοση η οποία έχει και τις συνήθεις διαφημίσεις (αν είσαστε on-line). Σαν σκοπό έχει να βοηθήσει στο να διατηρείτε την Android συσκευή σας χωρίς ακαταστασία και συγχρόνως να κάνετε επανάκτηση του χώρου και της ταχύτητας.
Η εφαρμογή έχει μια απλή και καθαρή διάταξη με ένα τεράστιο κουμπί στη μέση που σας λέει πόση μνήμη RAM χρησιμοποιείτε, βελτιστοποιώντάς την με μόνο ένα tap. Δεν μπορώ να ξέρω πόσο ακριβή είναι τα νούμερα που δίνει το CleanWiz, αλλά αν είναι σωστά, η εφαρμογή ήταν σε θέση να μου δώσει πίσω σχεδόν το μισό της μνήμης RAM μου, κάνοντας kill τις διαδικασίες υποβάθρου που δεν χρειαζόντουσαν (τούτου λεχθέντος, δεν είχα ποτέ πρόβλημα όταν τις έτρεξα out-of-RAM), ενώ το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι με την μείωση των διαδικασιών στο τηλέφωνό σας, μπορείτε να έχετε πιο μεγάλη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Στο επάνω μέρος της app υπάρχουν δυο εικονίδια που το ένα δείχνει την θερμοκρασία του τηλεφώνου σας και το άλλο τον αποθηκευτικό χώρο. Πατώντας πάνω τους, φέρνει μια νέα οθόνη με πλήρη στατιστικά στοιχεία όπου μπορείτε να δείτε την χρήση της CPU σας και την θερμοκρασία της μπαταρίας, με πολύ όμορφη γραφική απεικόνιση, ενώ το εικονίδιο αποθήκευσης δείχνει τον χώρο του συστήματος (συσκευής) και την εσωτερική χρήση της SD κάρτα αποθήκευσης:

Στο κάτω μέρος της οθόνης της εφαρμογής, έχει άλλα 4 εικονίδια,, τα: "Junk Cleaner“, “App Manager“, “Privacy&Security” και “Memory Boost“.
Πατώντας στο "Privacy & Security" καθαρίζει αυτόματα τα δεδομενα από τις αναζητήσεις του Chrome browser σας και το ιστορικό, ενώ εμφανίζει επίσης συντομεύσεις για το Android αρχείο καταγραφής κλήσεων, SMS και Photo Optimizer, τα οποία και καθαρίζει κάνοντας χρήση των internal tools που ενσωματώνει το Android.
Στην ίδια ενότητα θα δείτε και μια καρτέλα με την ονομασία: "Autorun" που δείχνει όλες τις εφαρμογές οι οποίες εκτελούνται στο παρασκήνιο, αλλά εδώ σημειώστε πως δεν είναι δυνατό να τις σταματήσει όλες, καθώς σε μερικές -σας βγάζει και σχετική ενημέρωση- χρειάζεται να είναι rooting η συσκευή, κάτι που όμως δεν είναι διατεθειμένοι να το κάνουν όλοι, διακινδυνεύοντας πιθανά προβλήματα και αστάθειες στην συσκευή τους και με σίγουρη απώλεια της εγγύησης.

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, χάρη στο CleanWiz, μπορείτε να ανακαλύψετε άκρως ενδιαφέροντα πράγματα για τις... αθώες εφαρμογές του τηλεφώνου σας.
Από την καρτέλα “Δικαιώματα”, στο ένθετο περί ιδιωτικότητας, θα μπορείτε να δείτε σε ποιες πληροφορίες έχουν πρόσβαση οι εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στο τηλέφωνό σας. Για παράδειγμα, θα εκπλαγείτε δυσάρεστα διαπιστώνοντας ότι η εφαρμογή DU (για εξοικονόμηση μπαταρίας) αλλά και η Clean Master έχουν πρόσβαση σε κάτι τόσο προσωπικό όσο και ο σειριακός αριθμός ΙΜΕΙ (International Mobile Station Equipment Identity) της συσκευής σας. Και φυσικά, δεν νομίζω πως μπορείτε να σκεφτείτε έστω και έναν λόγο γιατί αυτές οι εφαρμογές χρειάζονται τον σειριακό αριθμό του τηλεφώνου σας. Θα το χαρακτήριζα (επιεικώς) ως παρεμβατικό το γεγονός ότι μια εταιρεία θέλει να ξέρει έναν αριθμό της συσκευής σας που είναι τόσο ισχυρά κωδικοποιημένος -ο οποίος προορίζεται αποκλειστικά και μόνον για να απενεργοποιήσετε το τηλέφωνο, σε περίπτωση κλοπής του. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο σειριακός αριθμός ΙΜΕΙ της συσκευής μας δεν έχει καμία σχέση με την εξοικονόμηση μπαταρίας. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, χάρη στο CleanWiz, μπορείτε να ανακαλύψετε άκρως ενδιαφέροντα πράγματα για τις... αθώες εφαρμογές του τηλεφώνου σας.
Στην ίδια καρτέλα, μπορείτε ακόμα να δείτε ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση στο αρχείο των κλήσεών σας αλλά και, εν γένει, στις επαφές του τηλεφώνου σας.

Περιττό να τονίσουμε και εδώ την χρησιμότητα του CleanWiz, αφού δεν υφίσταται κανένας λόγος οι εφαρμογές να έχουν πρόσβαση στα αρχεία καταγραφής κλήσεων, πολλώ δε μάλλον στις επαφές μας. Αυτό βέβαια, εάν θέλετε να κρατήσετε τα προσωπικά σας δεδομένα, προσωπικά και εάν δίνετε έστω και την παραμικρή αξία στην προστασία της ιδιωτικής σας ζωής.
Αντίστοιχη της CleanWiz είναι και η Clean Master που μπορεί να καθαρίσει περισσότερα (γύρω στα 8MB) σκουπίδια από την γκαλερί και το σύστημα μνήμης cache τα οποία η CleanWiz μπορεί να παραλείψει.
Όπως όμως αναφέραμε και πιο πάνω, η Clean Master έχει πρόσβαση σε άκρως προσωπικά στοιχεία της συσκευής σας (όπως στον σειριακό της αριθμό ΙΜΕΙ). Ως εκ τούτου, η app CleanWiz είναι προτιμητέα λόγω των χαρακτηριστικών της που σας βοηθούν να προστατέψετε την ιδιωτικότητά σας.

-Δείτε το στην πράξη και στο βίντεο που ακολουθεί:

Εγκατάσταση του CleanWiz

Έχει συχνές και σταθερές ενημερώσεις και μπορείτε να το εγκαταστήσετε από το GooglePlay:

[INSTALL CleanWiz]

Απαιτεί Android 3.0 και νεότερες εκδόσεις και έχει μέγεθος 4,0M και, όπως είναι ευνόητο, παίρνει σχεδόν πλήρη δικαιώματα για να τρέξει και να κάνει την δουλειά της.

>>> η ιστοσελίδα του CleanWiz.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top