BETA

Αναφορά Ελεύθερου Λογισμικού και Stallman στο βιβλίο Πληροφορικής της Α' Λυκείου

Εικόνα Maria

Richard Stallman: Μια πληθωρική προσωπικότητα και ένας επαναστάτης με αιτία, είτε κάποιος συμφωνεί μαζί του είτε όχι. Δημιουργός στου Ελεύθερου Λογισμικού και άλλων σημαντικών projects που συνέβαλλαν δραστικά στην τεχνολογία. Αν και ποτέ δεν γύρεψε διακρίσεις, μα η μάχη του ήταν ηθικά ιδεολογική, τ' όνομά του -έστω και καθυστερημένα- γράφτηκε στο... «Πάνθεον» του Παγκόσμιου Ιστού.

Και αναμφίβολα, η θεωρία και πράξη του Ελεύθερου Λογισμικού θα πρέπει να είναι κάτι από τα πρώτα που θα μαθαίνουν όσες και όσοι αρχίζουν να ασχολούνται με την Τεχνολογία. Βέβαια δεν πρέπει να σταματάει εκεί αυτό, μα να γίνεται και εφαρμογή του στην τεχνολογική καθημερινότητα. Να γίνεται κατ’ αρχάς κτήμα όλων αυτών των παιδιών, που διδάσκονται Πληροφορική, η σπουδαιότητα του Ελεύθερου.
Το γιατί δεν χρησιμοποιούν Open Source στα σχολεία είναι ένα ερώτημα που το θέτουμε συνεχώς και δεν θα σταματήσουμε μέχρι κάτι να αλλάξει. Από την στιγμή, μάλιστα, που έχουμε δει πως μπορεί να γίνει ολόκληρο εργαστήρι υπολογιστών με Linux από έναν και μόνο δάσκαλο֗ με μεράκι, αγάπη και κόστος μηδέν. Όπως επισημαίνουμε τα στραβά και τις ελλείψεις της Παιδείας, έτσι πρέπει να τονίζουμε και κάθε θετικό βήμα.

Στο βιβλίο πληροφορικής, λοιπόν, της Α΄ Λυκείου υπάρχει ολόκληρο κεφάλαιο (είναι το Κεφάλαιο 2, στην σελίδα 25) για το ΕΛ/ΛΑΚ και για τον Ρίτσαρντ Στάλλμαν, όπου αναλύονται μάλιστα και οι 4 Βασικές Ελευθερίες του Ελεύθερου Λογισμικού, ενώ στις δραστηριότητες που έχει στο τέλος του κεφαλαίου ζητείται από τα παιδιά να χωριστούν σε ομάδες και να εγκαταστήσουν κάποιο πρόγραμμα Ελεύθερου Λογισμικού. Εν συνεχεία, να κάνουν συγκρίσεις με το ιδιόκτητο λογισμικό, όσον αφορά την χρηστικότητά του. Μάλιστα, στο τέλος τους ζητείται να απαντήσουν στο κρίσιμο ερώτημα εάν, τώρα που δοκίμασαν το Ελεύθερο Λογισμικό, θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν μόνον ΕΛ/ΛΑΚ.

Τι αναφέρει

Η όλη αναφορά είναι σχετικά μικρή, κάνοντας μια αναφορά στο ποιος είναι ο Stallman και στις 4 Βασικές Ελευθερίες του Ελεύθερου Λογισμικού, θέτοντας τον διαχωρισμό από το Ανοιχτό.

Η όλη μνεία βρίσκεται στην παράγραφο 2.3 της ενότητας περί Λογισμικού. Σίγουρα η αναφορά είναι ελάχιστη και σε καμία περίπτωση αντιπροσωπευτική, ωστόσο είναι υπαρκτή. Βέβαια το κατά πόσο θα σταθούν οι διδάσκοντες σε αυτό και θα αναλύσουν την αξία του, κάνοντάς το πράξη μέσα στα σχολικά εργαστήρια, είναι μια άλλη παράμετρος και μάλλον λυπηρή πραγματικότητα.

Και το σχετικό copyright!

Προφανώς η σχετική αναφορά στο Ελεύθερο Λογισμικό που υπάρχει στο βιβλίο, δεν είναι νέα. Όμως το παράξενο της υπόθεσης είναι το copyright που υπάρχει στο βιβλίο. Αν δεν καταλάβατε, μιλάμε για copyright σε ένα σχολικό βιβλίο που σκοπός του είναι να προσφέρει την μάθηση. Κι’ όμως, σε αυτό το βιβλίο -όπως προφανώς και στα υπόλοιπα- υπάρχει απαγόρευση ελεύθερης χρήσης:

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή οποιουδήποτε τμήματος αυτού του βιβλίου, που καλύπτεται από δικαιώματα (copyright), ή η χρήση του σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς τη γραπτή άδεια του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων -ΙΤΥΕ Διόφαντος

Αυτό δηλαδή, σημαίνει πως δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι copy-paste από εκεί, ασχέτως αν τα όσα αναγράφει δεν ανήκουν στον συντάκτη του σχολικού εγχειριδίου, μα αποτελούν τις βασικές αρχές του ελεύθερου λογισμικού. Πρακτικά ακόμα και το screenshot πιο πάνω, είναι παράνομο. Όπως και το να δώσουμε το πιο κάτω link:

Για όποιον θέλει να το κατεβάσει και να του ρίξει μια ματιά, είναι αυτό (PDF και δεν έχετε παρά να κάνετε κλικ εκεί που λέει «Βιβλίο Μαθητή» αν θέλετε να το ανοίξετε απλά και να το δείτε ή αν θέλετε να το κατεβάσετε ολόκληρο, κλικ στο εικονίδιο της αποθήκευσης που θα δείτε δεξιά από το «Βιβλίο Μαθητή»).

Βέβαια, καταλαβαίνουμε πως το αρμόδιο υπουργείο, έχει άλλα να κάνει, όπως το να ζητάει από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να εντοπίσει μαθητές, ανήλικα παιδιά, που παρακινούν άλλους σε καταλήψεις, ώστε να υποστούν τις συνέπειες.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top