BETA

Κακοί μαθητές η Βιομηχανία Πνευματικών Δικαιωμάτων!

Εικόνα Maria

Το Pirate Bay έκλεισε την περασμένη εβδομάδα (τρέχουσα ημερομηνία 18 Δεκεμβρίου 2014). Είτε ανοίξει πάλι είτε όχι, η καταστολή του προκάλεσε ένα κύμα καινοτομιών που, τα επόμενα χρόνια, θα γεννήσει νέες συναρπαστικές τεχνολογίες για διαμοιρασμό.

Το ίδιο άλλωστε δεν συνέβη και όταν το Napster, έκλεισε πριν από δεκαπέντε χρόνια; Ήταν το 1999 που τα πάντα άλλαξαν άρδην, χαράζοντας έναν δρόμο χωρίς επιστροφή. Ο λόγος για το Napster, μία δωρεάν υπηρεσία που έδινε την δυνατότητα σε όλους να διαμοιράζονται την μουσική που τους άρεσε. Φανταστείτε τον πανικό των δισκογραφικών εταιρειών αφού οι χρήστες μπορούσαν να βρουν -εντελώς δωρεάν- τα τραγούδια που ήθελαν, αντί να είναι αναγκασμένοι να αγοράσουν τα αντίστοιχα CD. Όπως ήταν επόμενο, το Napster (που δημιουργήθηκε από τον Shawn Fanning) έγινε πηγή διαμάχης αφού οι καλλιτέχνες κατέφευγαν σε προσφυγές, με το επιχείρημα της πνευματικής ιδιοκτησίας που τους το έδιναν οι νόμοι περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Άμα τη συστάσει της, η Napster έγινε ένας σημαντικός παράγοντας στην μουσική σκηνή με περίπου 80 εκατομμύρια χρήστες. Ο χορός των μηνύσεων ξεκίνησε το 2000, από τους Metallica, για ν' ακολουθήσουν πολύ σύντομα και άλλοι καλλιτέχνες, όπως η Madonna. Οι απόφαση ήταν καταδικαστική για την Napster, λόγω πρόσβασης σε copyrighted υλικό. Αποτέλεσμα ήταν να κλείσει τον Ιούλιο του 2001. Βέβαια, το 2002, το όνομα και το λογότυπο Napster αγόρασε η Private Media Group και τον Σεπτέμβριο του 2008 η Best Buy αγόρασε την εταιρεία για 121.000.000 δολάρια.

Σήμερα, το Napster έχει εξελιχθεί σε μια ηγετική υπηρεσία και θεωρείται ένα από τα πιο καθιερωμένα εμπορικά σήματα της ψηφιακής μουσικής βιομηχανίας. Βέβαια, μιλάμε πλέον για συνδρομητική μουσική υπηρεσία. Όπως αναγράφουν χαρακτηριστικά στην σελίδα τους:

Το Napster και το λογότυπό του αποτελούν εμπορικές επωνυμίες και σήματα κατατεθέντα της Rhapsody International.

Όπως και να έχει, η καινοτόμα εμφάνιση του Napster το 1999 ήταν η ευκαιρία που δόθηκε στην βιομηχανία των πνευματικών δικαιωμάτων· να επικρατήσει στο Διαδίκτυο. Και ήταν από τις ευκαιρίες που δίνονται μία φορά. Το Napster έγινε το κέντρο της προσοχής για ανθρώπους από όλα τα μήκη και πλάτη της γής, συγκεντρώνοντας όλους όσους ήθελαν να μοιραστούν την μουσική που άκουγαν. (Δεν υπήρχε δυνατότητα διαμοιρασμού ταινιών γιατί -ναι μεν ο καθένας μπορούσε να μοιραστεί ό,τι αρχείο MP3 είχε στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του, μα- τότε, οι σκληροί δίσκοι δεν ήταν αρκετά μεγάλοι για να δίνουν την δυνατότητα διαμοιρασμού ταινιών).

Εκείνο τον καιρό, όλοι έβλεπαν ότι η βιομηχανία των πνευματικών δικαιωμάτων είχε δύο επιλογές· θα μπορούσε να αγκαλιάσει και να επεκτείνει το Napster, οπότε οι ίδιοι (αυτό το σινάφι γνωστό και ως “βιομηχανία πνευματικών δικαιωμάτων”) θα γινόταν το κέντρο του πολιτισμού για να πάμε όλοι μαζί μπροστά· ή θα προσπαθούσε να συντρίψει το Napster. Ναι, μόνο που σε αυτήν την περίπτωση θα έχαναν το Διαδίκτυο για πάντα καθώς δεν θα υπήρχε κανένα άλλο τόσο κεντρικό σημείο, όπως αυτό.

Η βιομηχανία των πνευματικών δικαιωμάτων, που -εδώ και έναν αιώνα- έχει μια ισχυρή και επίμονη παράδοση στο να προσπαθεί να εξαφανίσει κάθε νέα τεχνολογία, επέλεξε να συντρίψει το Napster. Και το κατάφερε. Έλα όμως που -σχεδόν αμέσως- άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια άλλοι ελαφρώς πιο αποκεντρωμένοι μηχανισμοί διαμοιρασμού όπως το DirectConnect, το LimeWire και το Kazaa. Και έναν χρόνο αργότερα έσκασε μύτη και το BitTorrent, το διασημότερο πρωτόκολλο διαμοιρασμού αρχείων torrents. Άλλωστε, η λέξη Torrent σημαίνει χείμαρρος, ενώ το BitTorrent, μεταφράζεται σαν χείμαρρος από bit. Και υποστηρίζει επάξια το όνομά του λειτουργώντας έξυπνα καθώς, όταν κατεβάζετε ένα αρχείο μέσω αυτού, δεν το κατεβάζετε από έναν μόνο υπολογιστή. Διαχωρίζει τα αρχεία σε μικρά τμήματα και αυτά τα λαμβάνετε από διαφορετικούς υπολογιστές. Αυτά δηλαδή τα τμήματα αρχείου κατεβαίνουν σε διαφορετικούς υπολογιστές, ενώ συγχρόνως αποστέλλονται τμηματικά σε οποιονδήποτε άλλον τα χρειάζεται και ου το καθεξής. Έτσι, όλοι όσοι παίρνουν μέρος στο κατέβασμα, συνεισφέρουν παράλληλα˙ με αποτέλεσμα ν’ αποφεύγονται τα φαινόμενα που είναι γνωστά ως bottleneck (συμφόρηση) από ανθρώπους που επιθυμούν να κατεβάσουν κάποιο δημοφιλές αρχείο. Δεδομένου ότι μέσω του uTorrent γίνονται εκατομμύρια νέες λήψεις (downloads) κάθε μήνα, είναι χωρίς αμφιβολία ο πλέον δημοφιλής client (για κατέβασμα).

Η εμφάνιση βέβαια τέτοιων υπηρεσιών διαμοιρασμού ήταν προβλέψιμη· οι άνθρωποι είχαν μυρίσει το άρωμα της ανταλλαγής και δεν υπήρχε γυρισμός. Και το μόνο σίγουρο ήταν πως δεν θα επαναλάμβαναν τα λάθη του Napster, όσον αφορά την υποδομή που ήταν και η μοναδική αστοχία του. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ο διαμοιρασμός γινόταν μέσω αποκεντρωμένων δικτύων ανταλλαγής πληροφοριών [P2P] που ήταν ισχυρά και άτρωτα στην επίθεση μιας παρωχημένης βιομηχανίας.

Και φυσικά, δεν είναι καθόλου τυχαία η εμφάνιση του The Pirate Bay το 2003. Το εν λόγω χρονικό διάστημα, ήταν η αιχμή της μετά Napster γενιάς τεχνολογιών κοινής χρήσης. Με την έλευση της πρώτης γενιάς torrent sites, άρχισε ο διαμοιρασμός και οι άνθρωποι συρρέονταν εκ νέου σε αυτά τα sites. Για κάποια χρόνια οι κόμβοι DirectConnect ήταν δημοφιλείς, μέχρις ότου οι άνθρωποι στράφηκαν πλήρως στην ταχύτερη και πιο αποκεντρωμένη τεχνολογία BitTorrent.

Πριν λίγες μέρες, το Pirate Bay τέθηκε εκτός λειτουργίας. Είδαμε την καταστολή και την κατάσχεση των servers του, σε μια επιδρομή της αστυνομίας στην Σουηδία. Από 8-9/12/14 η σουηδική αστυνομία έκανε μια επίθεση στους servers -στο κτίριο που φυλάσσονταν- προχωρώντας σε κατασχέσεις, κάτι που φυσικά είχε σαν συνέπεια την διακοπή του The Pirate Bay αλλά ταυτόχρονα ήταν και ένα ισχυρό πλήγμα σε όλο αυτό που ονομάζουμε διαμοιρασμό μέσω torrents -αφού το The Pirate Bay αποτελούσε έναν κεντρικό κορμό. Όπως δήλωσε ο Paul Pintér, που φέρεται ως ο επικεφαλής της καταστολής αυτής:

Έγινε έφοδος σε ένα δωμάτιο διακομιστή στην ευρύτερη περιοχή της Στοκχόλμης. Αυτό έγινε βάσει των παραβιάσεων του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Παρέστησαν αρκετοί αστυνομικοί και ηλεκτρονικοί εγκληματολόγοι στο σημείο που έλαβε χώρα η έφοδος, η οποία διήρκησε από το πρωί έως αργά το απόγεμα. Υπήρχαν πολλοί servers και υπολογιστές που κατασχέθηκαν, αλλά εγώ δεν θα πω ακριβώς πόσοι.

Και μπορεί το The Pirate Bay -που κατέστειλαν- να ήταν μόνο το μετωπικό άκρο, αδιαμφισβήτητα όμως αποτελούσε έναν κεντρικό κορμό -ακόμη και αν όλοι οι άλλοι servers τρέχουν σε τυχαίες, κρυμμένες τοποθεσίες.

Σκεφτείτε μόνον πόσο ανεκδιήγητη είναι αυτή η βιομηχανία πνευματικών δικαιωμάτων για να φτάνουν σε σημείο να κλείνουν μία από τις παλαιότερες ιστοσελίδες που, παρότι δεν πληρούσε καν τις προσδοκίες ενός σύγχρονου site, βρισκόταν σταθερά στις κορυφαίες 50 ιστοσελίδες ανά τον κόσμο.
Τελικά, αυτοί οι γραβατομένοι κύριοι των πολυεθνικών δεν έμαθαν τίποτα από τα μαθήματα που, επί 15 χρόνια, τους έδωσε ο κόσμος.

Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα από την καταστολή του The Pirate Bay, υπήρξε μια έντονη δραστηριότητα καινοτομιών. Οι άνθρωποι κάνουν ακριβώς ό,τι έκαναν και πριν από δεκαπέντε χρόνια, μετά το Napster: όλοι λένε

ποτέ ξανά

και ρίχνονται στον αγώνα, εφευρίσκοντας συνέχεια νέες -αποκεντρωτικές και υψηλού επιπέδου ασφάλειας- υπηρεσίες διαμοιρασμού. Η κοινότητα που παρασκευάζει τα δικά μας αντίγραφα γνώσης και πολιτισμού, συρρέει σε νέες πρωτοβουλίες κοινής χρήσης και διαμοιρισμού. Γιατί η κληρονομιά του Pirate Bay, όπως και του Napster, δεν θα πεθάνει ποτέ. Γίνεται η σπίθα που ανάβει την φωτιά των λαϊκών κινημάτων και αντιστάσεων. Ως μπόνους, οι νέες αυτές πρωτοβουλίες θα προστατεύσουν -συν των άλλων- και την ιδιωτικότητά μας μα και την ελευθερία του λόγου· δύο δικαιώματα που είναι ασυμβίβαστα με την επιβολή του μονοπωλίου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Και θα είμαστε όλοι εκεί παρόντες για να απολαύσουμε το θέαμα της κατάρρευσης του μονοπωλίου, που ακούει στο όνομα “πνευματικά δικαιώματα”.

Πηγή

 • Σχόλια

4 Comments:

 1. Εικόνα Haris
  HarisΔεκ 19, 2014 17:06 ΜΜ

  Βρε που το θυμήθηκες το LimeWire, το είχα εντελώς ξεχάσει. Τότε είχε αρκετή πέραση, δεν είχε πολλά, και ήταν γεμάτο viruses, adware, και κάθε λογής ευτράπελα σε σημείο που αρκετοί το εγκατέλειπαν. Είχα κολλήσει ένα windows virus τότε που μόλις κλίκαρες το εκτελέσιμο άνοιγε με αστραπιαία ταχύτητα το ένα παράθυρο πίσω από το άλλο, μέχρι να καταρρεύσει το σύστημα. Είχα μείνει με το στόμα ανοιχτό όταν το είδα. Δεν ξεκόλλαγε, είχα κάνει format. :-)

 2. Εικόνα marooned
  maroonedΔεκ 19, 2014 17:27 ΜΜ

  ωραιοι οι Metallica...μην χασουν κανα εκατομμυριακι, αι σιχτιρ αυτοι και η μουσικη τους

 3. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΔεκ 19, 2014 23:18 ΜΜ

  Ξεφεύγοντας ελαφρά, αρχικά έχει ανέβει ως φόρος τιμής αυτό:https://oldpiratebay.org/. Επίσης, είναι πολύ εύκολο να κατεβάσει καποιος ολόκληρη τη βάση δεδομένων του Pirate Bay.
  Κάτι που δεν αναφέρεται όμως είναι ότι οι αρχικοί δημιουργοί του Pirate Bay είχαν πάψει εδώ και χρόνια να το διαχειρίζονται και μάλιστα ένας απ' αυτούς δήλωσε πρόσφατα ότι δε θέλει να ξανανέβει το site γιατί δεν του αρέσει αυτό στο οποίο μετατράπηκε (διαφημίσεις και άλλες κακές πρακτικές).

 4. Εικόνα coco chanel
  coco chanelΔεκ 20, 2014 12:35 ΜΜ

  Νεα εκδοση Tribler 6.4.0 http://www.tribler.org/download.html

Scroll to Top