BETA

Περί Facebook και Tor

Εικόνα constantinos

Το τελευταίο 24ωρο (από 31/10/14) έχει κυκλοφορήσει η είδηση πως το Facebook δημιούργησε ένα link της σελίδας του ώστε να είναι προσβάσιμο από το δίκτυο Tor. Η είδηση προβλήθηκε δεόντως, με τις διάφορες ιστοσελιδες να εξηγούν παράλληλα τι είναι το Tor και το Deep/Dark Web, γράφοντας σε αρκετές περιπτώσεις ιστορίες με δράκους και τέρατα. Σίγουρα η είδηση αυτή "ακούγεται" παράξενα και προσωπικά μου έκανε σε μια άλλη έκδοση του παραμυθιού με τον λύκο και τα γουρουνάκια που, σε αυτή την περίπτωση, τα γουρουνάκια εμπιστευόντουσαν τον λύκο να τα πάει για φαγητό.
Η είδηση αυτή κυκλοφόρησε όμως, συγχρόνως μαζί με δυο ακόμα ειδήσεις, κάτι που -όπως έχει αποδείξει η "ιστορία"- δεν είναι τόσο τυχαίο.
Η πρώτη "είδηση" ήταν πως -σύμφωνα με μια έρευνα- ο κόσμος εμπιστεύεται την NSA περισσότερο από την Google, όπως είναι και ο τίτλος που κυκλοφόρησε. Προσπερνώντας το γεγονός, πως ξέρουμε τον τρόπο που διεξάγονται αυτές οι έρευνες, μπορώντας πάντα να δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα σε αυτόν που τις κάνει, αυτό αφορούσε τις ΗΠΑ και με τα στοιχεία που δίνονταν να είναι πολύ γενικά και ασαφή.
Η άλλη είδηση είχε να κάνει με την υποτιθέμενη ασφάλεια του Facebook, των χρηστών με Windows κυρίως (για να ακριβολογούμε) καθώς -μέσω του Internet Defense Prize- το facebook αύξησε στα 300.000 δολάρια το ποσόν ανεύρεσης malware και άλλων κενών ασφαλείας από τρίτους προγραμματιστές ειδικευμένους στην ασφάλεια.
Και με όλα αυτά, η είδηση περί πρόσβασης και μέσω Tor στο Facebook, συνοδεύτηκε και με άλλα στοιχεία, όπως για παράδειγμα την χρήση SSL, του ηλεκτρονικού πιστοποιητικού που δημιουργεί μια ασφαλή σύνδεση μεταξύ της εκάστοτε ιστοσελίδας και του φυλλομετρητή (browser) του χρήστη (τα SSL πιστοποιητικά εξασφαλίζουν την ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα στις δύο πλευρές, αποτρέποντας κακόβουλους χρήστες από την υποκλοπή δεδομένων).

Εν ολίγοις, αυτό που αποκόμιζε κάποιος λιγότερο γνώστης ή -για να το πούμε καθαρά- άσχετος χρήστης (των Windows κατά κανόνα) ήταν πως το Facebook είναι και πολύ μαμάτο, καθώς πλέον τους δίνει την δυνατότητα ανωνυμίας ενώ συγχρόνως είναι ένα από τα πιο ασφαλή μέρη στο διαδίκτυο και πως όλα τα κάνει για το καλό των χρηστών (cool bro).

Όλα αυτά όμως, σε κάπως πιο υποψιασμένους ανθρώπους, δημιουργούν αρκετές αμφιβολίες και ένα ειρωνικό χαμόγελο. Ας δούμε ορισμένα από αυτά, με απλή λογική και με τα ισχύοντα γνωστά δεδομένα.

Φάσεις και αντιφάσεις

1. Απλή λογική είναι, μα πλέον και γνωστό πως το Facebook είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την NSA. Για σκεφτείτε λίγο: Το Facebook αριθμεί τόσους χρήστες, που φτάνουν πληθυσμιακά μια ήπειρο. Tα προσωπικά δεδομένα που ανεβάζουν εκεί οι περισσότεροι είναι αποκαλυπτικά για τα πιστεύω τους, την ζωή τους και φυσικά για τα πλήρη στοιχεία τους. Αναλογιστείτε λίγο τι μέγεθος έχει και τα πόσα ευαίσθητα στοιχεία περιλαμβάνει η βάση δεδομένων του Facebook. Ελάτε στην ισχύουσα πραγματικότητα της επιτήρησης, του ελέγχου και των αυταρχικών "δημοκρατιών". Δείτε το λίγο πιο ψύχραιμα αυτό και αναρωτηθείτε αν μια τέτοια δύναμη, ένα τέτοιο όπλο για να κυριολεκτήσουμε, θα αφηνόταν ελεύθερο χωρίς την εποπτεία "υπηρεσιών" όπως το FBI/NSA.
Δείτε λίγο τι ισχύει μέσα από τις ειδήσεις που δίνουν τα ΜΜΕ και το παγκόσμιο φοβικό κλίμα που έχει επιβληθεί. Η εποχή της τρομολαγνείας και του πολέμου ενάντια στο κακό για την προστασία της μάζας, από σύγχρονους ήρωες οι οποίοι -για δες σύμπτωση- είναι υπάλληλοι και βαθμοφόροι των διαφόρων υπηρεσιών παρακολούθησης και καταστολής. Αν ρίξετε μια ματιά στο διαδίκτυο σε ειδησιο-γραφικές σελίδες, σε δημοσιεύσεις του τελευταίου χρόνου (2014) και ιδιαίτερα των τελευταίων μηνών, θ' ανακαλύψετε πως σχεδόν σε κάθε δυτική χώρα υπάρχουν ένας-δυο σύγχρονοι Batman που σώζουν ανθρώπους από αυτοκτονία, εντοπίζουν ύποπτους τρομοκράτες, πιάνουν παιδεραστές και άλλα τέτοια ανδραγαθήματα -τα οποία όλα γίνονται ηλεκτρονικά/δικτυακά.

2. Το Facebook, όλοι το γνωρίζουμε, πως ποτέ του δεν ήθελε την ανωνυμία και την ιδιωτικότητα. Από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του, ήταν τέτοιο το χτίσιμο της πλατφόρμας και η "φιλοσοφία" της ύπαρξής του, που οποιαδήποτε ανωνυμία ή προσωπικά δεδομένα ήταν ενάντια στην ύπαρξή του. Ακόμα και αυτή την στιγμή ζητάει αληθινά στοιχεία, επιβεβαιώσεις με τηλέφωνα και διευθύνσεις και δεν σταματάει ποτέ να σε παροτρύνει να συμπληρώσεις προσωπικά δεδομένα και στοιχεία που τυχόν έχεις παραλείψει.

3. Επίσημα το Facebook, ήταν κατά της χρήσης του Tor στην σελίδα του και αυτό επειδή οι χρήστες είχαν συνεχώς διαφορετική ip και συνεπώς χώρα προέλευσης.

4. Το Tor δεν είναι πανάκεια στην ανωνυμία, ούτε azax με amoniazoll για να κάνει τους χρήστες αόρατους. Στην ουσία, αυτό που κάνει είναι συμβάλλει στο να υπάρχει ένα ισχυρό επίπεδο ανωνυμίας στο web. Συγχρόνως συμβάλλει στο να υπάρχει πρόσβαση προς και από μέρη που υπάρχει λογοκρισία και σε ban-αρισμένες ιστοσελίδες. Για να επιτύχει κάποιος μια πραγματική ανωνυμία που θα μπορεί να φτάνει στο 99%, χρειάζονται πολλά περισσότερα. Μάλιστα υπάρχουν ορισμένα τυφλά σημεία τα οποία είναι οι "έξοδοι" και "είσοδοι" στο δίκτυό του, που εκεί -συν των άλλων- στήνουν μπλόκο οι μπάτσοι, με κάμποσες πιθανότητες να τσιμπήσουν ορισμένους.

5. Έχει ήδη, με πλάγιους τρόπους, επέλθει επίθεση από την NSA στο δίκτυο του Tor και υπηρεσίες που βρίσκονταν σε αυτό. Με απλά λόγια, η κίνηση αυτή του Facebook για να παρέχει link και στο deep-web, επήλθε διάστημα μετά τις επιθέσεις και επεμβάσεις της NSA.

6. Είναι ηλίου φαεινότερον πως η NSA και άλλες σχετικές "υπηρεσίες" σε διάφορα κράτη δαπανούν πακτωλούς χρημάτων για τον εξοπλισμό τους και η τεχνολογία που χρησιμοποιούν είναι πιο μπροστά από αυτήν που κυκλοφορεί στην "αγορά".

 

Συμπεράσματα και υποθέσεις

Συμπερασματικά και υποθετικά, αυτή η κίνηση γίνεται για τους εξής λόγους, όχι απαραίτητα με την παρακάτω σειρά:

Το Facebook, μα και άλλες πολυεθνικές του χώρου (Google, Microsft, Apple, Twitter, κλπ), έχουν πληγεί όσον αφορά την φερεγγυότητα και την ασφάλειά τους, με τα όσα επακολούθησαν από τον Snowden κι' έπειτα. Και σίγουρα δεν έχουν πληγεί αδίκως, μα το ζητούμενο γι' αυτούς είναι το να μην χάσουν τα αντικείμενα και υποκείμενα των κερδών τους, δηλαδή τους χρήστες. Το να μην μειωθούν τα έξοδά τους και να τηρηθούν τα σχετικά πλάνα για ακόμα περισσότερα κέρδη.

Σε αυτό το θέμα, ακολουθούν την ίδια τακτική με τους πολιτικούς που ασχέτως αν έξω είναι μαύρο σκοτάδι, αυτοί μιλούν για ένα ηλιόλουστο πρωινό, φροντίζοντας να επικρατήσει και να συζητείται η δική τους άποψη. Κάπως έτσι δηλαδή, υποκριτική είναι και η κίνηση αυτή του Facebook πως γίνεται για το καλό της ιδιωτικότητας των ανθρώπων. Αυτή όμως η κίνηση, όπως προφανώς προσδοκά και το Facebook (μια πολυεθνική είναι, μην το ξεχνάμε), θα του φέρει και έξτρα κέρδη, καθώς η επίσημη υποστήριξη του Tor θα επιτρέψει -για παράδειγμα- σε σημαντικό αριθμό χρηστών από την Κίνα να μπουν σε αυτό. Παράλληλα υπάρχει και άλλο κέρδος, καθώς έτσι υπάρχουν πιθανότητες οι αμερικάνικες υπηρεσίες να τσιμπήσουν ανθρώπους από χώρες οι οποίες θεωρούνται εχθροί "του κράτους που ευλογεί ο θεός", τους τρομοκράτες, κατά την άποψη των ΗΠΑ και της Ε.Ε δηλαδή. Και σίγουρα θα υπάρχει και διαθέσιμη μια λίστα με όλους αυτούς τους χρήστες που προτιμούν να χρησιμοποιούν το Tor, αφού έτσι κι' αλλιώς θα υπάρχει ήδη το ιστορικό τους.
Δηλαδή, για να γίνει κατανοητό αυτό, επειδή δεν είδα να το αναφέρει καμία από τις σελιδες που δημοσίευσαν την σχετική είδηση, το να έχει κάποιος έναν λογαριασμό στο Facebook και απότομα από αύριο να αρχίσει να το χρησιμοποιεί μέσω Tor, δεν θα γίνει ανώνυμος, δεν θα εξαφανιστούν τα δεδομένα του, δεν θα μπορεί να κάνει ό,τι γουστάρει και άλλα τέτοια που ίσως ορισμένοι φαντάζονται, καθώς θα έχει ήδη ένα ιστορικό, θα έχει δηλώσει στοιχεία του, θα έχει φίλους, θα ακολουθεί ομάδες, θα κάνει δημοσιεύσεις και αλληλεπίδραση με άλλους και τα όσα τέλος πάντων, μπορούν να γίνουν στο Facebook. Όλες οι ως τώρα κινήσεις του είναι καταγεγραμμένες και αποθηκευμένες για πάντα στην βάση δεδομένων του facebook και κατά συνέπεια σε όσους άλλους έχουνε άμεση ή έμμεση πρόσβαση σε αυτή την βάση.
Μια τέτοια κίνηση θα είχε νόημα αν δημιουργούταν ένας εντελώς νέος λογαριασμός, χωρίς καμία απολύτως σύνδεση με όποιον προηγούμενο και χωρίς να επιτρέψετε στον αλγόριθμο του facebook να δημιουργήσει έναν συγκεκριμένο τύπο προφίλ. Και, βέβαια, λαμβάνοντας υπόψιν και άλλες παραμέτρους στοιχειώδους ασφάλειας και έχοντας πάντα κατά νου πως οι κινήσεις σας αυτές μέσω Tor δεν σας κάνουν αόρατους και πως βρίσκονται κάτω από το άγρυπνο μάτι της NSA και όχι μόνο.

Επίλογος

Υποθέτω πως και άλλες εταιρείες της Silicon Valley θα κάνουν κάτι αντίστοιχο στο προσεχές μέλλον, τονίζοντας πως το κάνουν για την προστασία των χρηστών. Θα λένε δηλαδή, εταιρείες σαν την Microsoft και Apple για παράδειγμα, πως αυτά τα κάνουν για το καλό των χρηστών τους. Εταιρείες που έχουν τα πλήρη στοιχεία χρηστών που -μέσω του λειτουργικού τους συστήματος- καταγράφουν τις κινήσεις των πελατών/χρηστών και το διανέμουν στους ανάλογους "φορείς", εταιρείες που ο κώδικας του λογισμικού τους βρίσκεται ήδη στα χέρια της ΝSΑ. Το πρόβλημα είναι πως αρκετοί θα τις πιστέψουν, μα -σε κάθε περίπτωση- όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να προβληματιστούμε και να ανασκουμπωθούμε στα όσα μέχρι τώρα ξέραμε για την ιδιωτικότητα.
Προσωπικά, χαρακτηρίστε με αν θέλετε και συνωμοσιολόγο, αδυνατώ να πιστέψω όλη αυτή την ευαισθητοποίηση των εταιρειών αυτών και την απλοχεριά τους για το προσωπικό απόρρητο, δεκαετίες μετά από την ίδρυσή τους. Δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση πως θα το έκαναν αν το οφέλη από αυτό δεν ήταν περισσότερα και αν δεν είχαν κάποιες έξτρα δικλείδες. Από την άλλη πάλι, στο χέρι του καθενός μας είναι να ψαχτεί και να μάθει πώς να χρησιμοποιεί καλύτερα τα εργαλεία για την προστασία της ιδιωτικής του ζωής στο διαδίκτυο και συγχρόνως να κάνει το ίδιο και στους υπολοίπους τομείς της καθημερινότητας, στο μεγαλύτερο δυνατό έστω.

>>> η διεύθυνση στο Deep Web του Facebook η οποία είναι προσβάσιμη μέσω του Tor browser.

σχετική δημοσίευση από το Tor Project.

Όπως και να έχει, αυτή ήταν μια άλλη άποψη και διάσταση σε αυτή την εξέλιξη με το Facebook και το Tor.

 • Σχόλια

1 Comments:

 1. Εικόνα George Pantelis
  George PantelisΝοε 01, 2014 23:43 ΜΜ

  "Ολαρία ολαρά, γύρω γύρω τα παιδιά
  ο μαρκήσιος Ντε Σαντ μ’ ένα χίπη, ο φονιάς με το θύμα αγκαλιά
  ο γραμματέας μαζί με τον αλήτη κι η παρθένα με τον σατανά" -:)
  https://www.youtube.com/watch?v=Cm3dQDO_s6k

Scroll to Top