BETA

Άντε WhatsUpηδήξου Κάμερον

Εικόνα constantinos

Η Τεχνολογία και το Διαδίκτυο δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την Πολιτική ή οτιδήποτε άλλο.

 

Πόσες φορές έχετε ακούσει και διαβάσει κάτι σαν το πιο πάνω; Κάτι που είναι πέρα ως πέρα άτοπο και λέγεται από ανθρώπους οι οποίοι αρκούνται με το δοσμένο που τους επιβάλλεται από ΜΜΕ, εξουσία, διαφημίσεις κλπ; Και που στο τέλος-τέλος, δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό για μια πιο κριτική ματιά σε αυτό.
Η τεχνολογία δεν είναι από μόνη της ούτε μόνο αρνητική ούτε μόνο θετική ούτε ουδέτερη αλλά ούτε αποτελεί και από μόνη της παράγοντα κοινωνικής αλλαγής. Έχει όμως συγκεκριμένες κάθε φορά ιδιότητες, προεκτάσεις και προοπτικές. Η διαμόρφωση και η χρήση/εκμετάλλευσή της εναπόκειται λοιπόν στον ανθρώπινο παράγοντα και κρίνεται ανάλογα με την εκάστοτε κατανομή δυνάμεων στον κοινωνικό ανταγωνισμό.
Έτσι, οι σύγχρονες τεχνολογίες μπορούν να δημιουργούν τις προϋποθέσεις τόσο για νέες μεθόδους και τακτικές κυριαρχίας πάνω στις κοινωνίες όσο και, την ίδια ώρα, για νέες δυνατότητες και προοπτικές για τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων, τη δημοκρατική συμμετοχή και την κοινωνική απελευθέρωση.
Η τεχνολογία δεν αναπτύσσεται από το μηδέν, ανεξάρτητα από τις κοινωνικές σχέσεις και τις συνθήκες στις οποίες αναπτύσσεται. Είναι προϊόν ενός συγκεκριμένου πλαισίου κι έτσι, αναπόφευκτα, αντανακλά το πλαίσιο αυτό. Επομένως, ο ισχυρισμός ότι η τεχνολογία είναι ουδέτερη δεν έχει καμία βάση. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι πιο ουδέτερη από κάθε άλλο σύστημα που αναπτύσσεται ώστε να εγγυηθεί την αναπαραγωγή της κυρίαρχης κοινωνικής τάξης – της εξουσίας, της ανταλλακτικής αξίας, του γάμου και της οικογένειας, της ιδιωτικής ιδιοκτησίας κλπ.

Πριν ο καπιταλισμός επεκτείνει την κυριαρχία του στις κοινωνικές σχέσεις, εργαλεία, τεχνικές κι ακόμα μια σειρά μηχανημάτων είχαν δημιουργηθεί και εφαρμοστεί σε συγκεκριμένες εργασίες. Υπήρχαν ακόμη κάποιες συστηματικές εφαρμογές των τεχνικών και των μηχανημάτων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν τεχνολογικές με την πληρέστερη έννοια του όρου.
Είναι ενδιαφέρον να κρατήσουμε κατά νου ότι αυτές οι τελευταίες εφαρμόστηκαν ιδιαίτερα εκεί όπου η εξουσία απαιτούσε τον μέγιστο έλεγχο – σε μοναστήρια, στις αίθουσες βασανιστηρίων της ιεράς εξέτασης, στις γαλέρες, στην κατασκευή μνημείων της εξουσίας, στις γραφειοκρατικές, στρατιωτικές και αστυνομικές δομές πανίσχυρων αυτοκρατοριών όπως η Κίνα των δυναστειών. Όμως παρέμειναν κατά κανόνα στην περιφέρεια της καθημερινής ζωής της μεγάλης πλειοψηφίας των ανθρώπων που συνήθιζαν να χρησιμοποιούν εργαλεία και τεχνικές που δημιουργούσαν οι ίδιοι ως άτομα, ή μέσα στις μικρές κοινότητες που ανήκαν.

Με την άνοδο του καπιταλισμού, η αναγκαιότητα για μια ευρείας κλίμακας συσσώρευση και ανάπτυξη των αγαθών και των μέσων, οδήγησε στην αιματηρή και βίαιη απαλλοτρίωση όλων αυτών που προηγουμένως μοιράζονταν οι κοινότητες, από την ανερχόμενη καπιταλιστική άρχουσα τάξη (μια διαδικασία που επεκτάθηκε παγκόσμια μέσα από την οικοδόμηση αποικιοκρατικών αυτοκρατοριών) και την ανάπτυξη ενός ολοένα και πιο ολοκληρωτικού τεχνολογικού συστήματος που επέτρεπε την μέγιστη αποτελεσματικότητα στην χρήση των μέσων περιλαμβανομένης της εργατικής δύναμης. Σκοπός αυτού του συστήματος ήταν η αύξηση της αποτελεσματικότητας στη συσσώρευση και ανάπτυξη των αγαθών και των μέσων, αλλά και ο αυξημένος έλεγχος πάνω στους εκμεταλλευομένους.
Η εκμετάλλευση σήμερα, όχι μόνο συνεχίζεται ακάθεκτη, αλλά έχει εντατικοποιηθεί ακριβώς χάρη στην νέα τεχνολογία. Η κυβερνητική έχει κάνει εφικτή την αποκέντρωση της παραγωγικής διαδικασίας, διασπείροντας τις διάφορες παραγωγικές μονάδες στο κοινωνικό πεδίο. Ο αυτοματισμός έχει μειώσει δραστικά τον αριθμό των εργαζομένων που είναι απαραίτητοι για μια οποιαδήποτε εργασία. Η κυβερνητική επίσης δημιουργεί τις μεθόδους για να επιτευχθεί κέρδος χωρίς πραγματική παραγωγή προϊόντων, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο στο κεφάλαιο να αναπαραχθεί παρακάμπτοντας τη κόστος της συντήρησης μιας εργατικής δύναμης.
Επιπλέον, οι νέες τεχνολογίες απαιτούν μια εξειδικευμένη γνώση που δεν μπορεί να την έχει ο πολύς κόσμος. Αυτή η γνώση τείνει να γίνει και ο πραγματικός πλούτος της κυρίαρχης τάξης της εποχής μας. Μέσα στο βιομηχανικό σύστημα, μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε την πάλη των τάξεων σαν τον ανταγωνισμό μεταξύ των εργαζομένων και των κατόχων των μέσων παραγωγής. Αυτό δεν επαρκεί πλέον.

Αν το πιο πάνω, δεν μπορεί να γίνει κατανοητό από πολλούς, σκεφτείτε την Βιοτεχνολογία η οποία αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια με ταχείς ρυθμούς ως μια σύγχρονη τεχνολογία εξουσίας, αποτελώντας μέρος των αποκαλούμενων τεχνολογιών εξουσίας και συνδεόμενη άμεσα με τους τομείς επιτήρησης κι ελέγχου προσθέτει ακόμα ένα είδος καταστολής, την βιο-καταστολή. Επειδή η τεχνολογία δεν είναι ουδέτερη και φέρει μέσα της την ιδεολογία των επικρατέστερων μορφών κυριαρχίας και εκμετάλλευσης για λογαριασμό των οποίων δημιουργείται. Αν κάτι τέτοιο δεν ήταν προφανές σε προηγούμενα τεχνολογικά επιτεύγματα, η ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας το κάνει σαφές.
Η μηχανιστική θέαση του σύμπαντος συναντά τις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης με μεγάλη επάρκεια. Καθώς προχωρά ο καπιταλισμός και μαζί του αναπτύσσονται τα τεχνολογικά μέσα με τα οποία ελέγχει τις εκμεταλλευόμενες τάξεις και τις πρώτες ύλες, η επιστημονική κατανόηση της συμπαντικής μηχανής μεταλλάσσεται επίσης, παρέχοντας μια ιδεολογική δικαίωση για τις αναπτυσσόμενες μεθόδους εκμετάλλευσης και κυριαρχίας.
Νομίζω δεν υπάρχει λόγος να το επεκτείνουμε, είναι σαφές, πως η εξουσία σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη έχει τις ίδιες βασικές αρχές ώστε να διασφαλιστεί και αυτές δεν είναι άλλες από τον έλεγχο, την καταστολή και την παραποίηση της δημοκρατίας που υποτίθεται πως εκπροσωπούν.
Πολλά τα άρθρα που έχουμε κάνει γι' αυτό, μα κάποια πιο ειδικευμένα είναι αυτά:

 

Εντελώς επιγραμματικά λοιπόν, θα λέγαμε πως:

Το να ασκείς κριτική στην τεχνολογία σημαίνει να λαμβάνεις υπόψη το γενικότερο πλαίσιό της, να την αντιμετωπίζεις όχι ως ένα απλό άθροισμα μηχανημάτων, αλλά σαν μια κοινωνική σχέση, ένα ολοκληρωμένο σύστημα. Σημαίνει να αντιλαμβάνεσαι ότι ένα τεχνολογικό επίτευγμα αντανακλά την κοινωνία που το παράγει, και ότι η εισαγωγή του αλλάζει τις σχέσεις μεταξύ των υποκειμένων. Να ασκείς κριτική στην τεχνολογία σημαίνει να αρνείσαι να υποτάξεις την ανθρώπινη δραστηριότητα στο κέρδος.

 

Και όπως κατ' επανάληψη έχουμε πει -είναι και το μότο του osarena:

Η τεχνολογία, ως μέσο επίτευξης σκοπών και ως μοχλός κοινωνικής αλλαγής, αποτελεί αναγκαστικά ένα κρίσιμο πεδίο πάλης για τα κοινωνικά κινήματα στον δρόμο προς την κοινωνική απελευθέρωση.

Να μην ξεχνάτε ποτέ, πώς η ουσία και βασική αρχή, είναι να αψηφάς τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας.

Η εξουσιαστική αριστοκρατία της Ευρώπης και οι "ηθικές απαγορεύσεις":

Στην Αγγλία, έχει αναδειχθεί και καθιερωθεί μια κυβέρνηση "συνασπισμού" αποτελούμενη από τις υψηλότερες βαθμίδες της βρετανικής αριστοκρατίας και από τις πιο ακραίες εθνικιστικά και νεοφιλελεύθερες από αυτές που υπήρξαν στην Ευρώπη από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και έπειτα.

Η Βρετανία είναι αυτή που γλίτωσε την Ευρώπη από το φασισμό, κατήργησε τη δουλεία και εφηύρε τα περισσότερα από τα αντικείμενα που έπρεπε να εφευρεθούν. Καμία άλλη χώρα δεν έχει μεγαλύτερη καρδιά και δεν είναι πιο περήφανη για την ιστορία της. Είμαστε πολύ περήφανοι για όσα κάνουμε σαν "μικρό νησί" - ένα "μικρό νησί" που έχει την έκτη μεγαλύτερη οικονομία, τον τέταρτο πιο υψηλά χρηματοδοτούμενο στρατό και ορισμένους από τους αποτελεσματικότερους διπλωμάτες.

Αυτές είναι κάποιες από τις δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, τον Σεπτέμβρη του 2013 (κατά την συνάντησή του με τον Πούτιν) που αντανακλούν, το γνωστό εθνικιστικό τροπάρι που συναντάται έντονα τα τελευταία χρόνια από σχεδόν κάθε Ευρωπαϊκή κυβέρνηση.

Αύγουστος 2011: Ο Αύγουστος ήταν κάποτε µια εποχή για ονειροπόληση, για περιπλάνηση στους άδειους δρόµους της πόλης, για διάβασµα ελαφρών αναγνωσµάτων στις εφηµερίδες έπειτα από ένα χαλαρό γεύµα µε κρασί, για βόλτες σε πλατείες µε σιντριβάνια όπου έγκυοι και ηλικιωµένοι κουβέντιαζαν στα παγκάκια το δειλινό. Μετά κάτι συνέβη. Ο κόσµος άρχισε να τρέχει πολύ γρήγορα. Τα επίπεδα του στρες έφθασαν στα ύψη. Οι αργές κινήσεις χάθηκαν. Οι εγωισµοί εξερράγησαν. Τα λεφτά ξεπέρασαν την πολιτική. Η οργή ξέσπασε. Οπως είπε ο Λέοναρντ Κοέν:

Οι φτωχοί µένουν φτωχοί. Οι πλούσιοι γίνονται πλούσιοι. Ετσι είναι τα πράγµατα. Ολοι το ξέρουν.

Μόνο που όλοι τα έχουν χαµένα.

Οταν ο Ντέιβιντ Κάµερον επιστρέφει εσπευσµένα από την Τοσκάνη σε ένα Λονδίνο που καίγεται από τις ταραχές και ο Νικολά Σαρκοζί τρέχει στο Παρίσι από τη Ριβιέρα για να αντιµετωπίσει την κρίση χρέους, και το κενό των καλοκαιρινών διακοπών εξαφανίζεται στην Ευρώπη, τα πάντα έχουν αλλάξει. Ο Αύγουστος χάθηκε εκείνο το καλοκαιρι (2011). Η παραλία νικήθηκε από τα οδοφράγµατα. Μπήκαµε στην εποχή της οργής. Η εξέγερση στις βρετανικές πόλεις, όπως τελικά ξέρουμε, καταπνίγηκε στο αίμα και στις συλλήψεις, με τα αυστηρά μέτρα καταστολής να αυξάνονται και όλο αυτό να έχει αντίκτυπο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Το νοιώθουμε στο πετσί μας άλλωστε στην Ελλάδα. Πιο μετά ήρθαν και τα γεγονότα με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας (Σεπτέμβρη 2014), η κοινωνία που βράζει με τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας και τα όλο και πιο ευνοϊκά μετρά για τις εταιρείες και τράπεζες, εις βάρος του απλού πολίτη, με όλη την Βρετανία μα και την Ευρώπη να μοιάζει με μια πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί. Μην ξεχνάτε πως την ίδια χρονιά στην Ελλάδα (μα και σε άλλες χώρες), έρχονταν μια από τις πιο αυταρχικές κυβερνήσεις, αποτελούμενη κυρίως από μεγαλοαστούς.
Τόσο η αγγλική, όσο και η υπόλοιπη ευρωπαϊκή κοινωνία είναι εξουθενωμένη από τα σκληρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης Κάμερον, τα οποία έχουν υποστεί ισχυρή κριτική από μεγάλο φάσμα των κοινωνικών τάξεων και έχουν ξεσηκώσει πρωτοφανείς αντιδράσεις. Τα σύνορα, τα τείχη, τα firewalls, υπάρχουν μονάχα για τους πολίτες και όχι για το χρήμα που διαμορφώνει νόμους και συνειδήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.
Δεν πρόκειται για καμία συνωμοσία, για καμία Νέα Τάξη Πραγμάτων, όπως τουλάχιστον το αποκαλούν οι ανά της γης συνωμοσιολόγοι. Πρόκειται για την αναδιάρθρωση του καπιταλισμού και τον πλήρη διαχωρισμό των τάξεων.
Με όλη αυτή την ένταση, θα πρέπει η εκάστοτε εξουσία να κινείται σε ανάλογα επίπεδα, κυρίως έχοντας υπό καθεστώς φόβου την κοινωνία που εξουσιάζει. Επικλήσεις γι αυτά μπορούν να γίνουν στα γνωστά θέματα που είναι πιασάρικα στην κοινή γνώμη, για παράδειγμα:

εξωτερικοί εχθροί, πτώχευση, τρομοκρατία, παιδοφιλία.

 

Και ας περάσουμε τώρα στο ρεζουμέ: Την εφαρμογή WhatsApp, την ξέρετε σχεδόν όλοι. Έχει πλέον εξαγοραστεί από το Facebook και πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές επικοινωνίας. Στην ουσία πρόκειται για έναν ρουφιάνο που καταγράφει προσωπικά δεδομένα, πλασάρει διαφημίσεις και αποκομίζει τεράστια έσοδα στον ιδιοκτήτη του και στους μετόχους (είναι πλέον στο χρηματιστήριο το Facebook). Υπάρχουν πολλές και καλύτερες και κυρίως ανοιχτού κώδικα, προσφέροντας μια υψηλή ιδιωτικότητα στους ανθρώπους που τις χρησιμοποιούν και έχουμε παρουσιάσει αρκετές στο osarena.
Προσέξτε τώρα πώς κινείται ο Κάμερον, ώστε να δημιουργήσει ένα απόλυτα ελεγχόμενο διαδίκτυο. Κάτι όπως στην Βόρειο Κορέα, στην Λευκορωσία, στο Ιράν, στην Κίνα ή όπως το Χalal και σε άλλα τέτοια καθεστώτα. Ας γίνει κατανοητό αυτό, πως δεν υπάρχει δημοκρατία, είναι αδύνατο να υπάρξει, όταν υπάρχουν εξουσίες και ιεραρχικά δομημένα κοινωνίες και όταν υφίστανται κοινωνικές τάξεις.

-Η είδηση είναι αυτή:

Ένα χαρακτηριστικό tweet, πικρόχολα σατυρικό:

Παρακολουθήστε τις επίμαχες δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, στο βίντεο που ακολουθεί:

Κάνουμε μία απομαγνητοφώνηση του βίντεο έτσι ώστε να δουν όλοι (ακόμα και αυτοί που δεν γνωρίζουν καλά αγγλικά) τι ισχύει. Απολαύστε την αναίδεια (να την πω;), θράσος (να το πω;) σε όλο τους το μεγαλείο:

 

Στην χώρα μας, θέλουμε να επιτρέψουμε ένα μέσον επικοινωνίας το οποίο να δίνει την δυνατότητα στους ανθρώπους να διατηρούν κρυφές τις συνομιλίες τους; Δηλαδή, ακόμα και στις ακραίες περιστάσεις που το Υπουργείο Εσωτερικών θα ζητήσει την παρακολούθηση των συνομιλιών, να μην έχει αυτήν την δυνατότητα; Να μην μπορεί να διαβάσει τις συνομιλίες των πολιτών;

Μέχρι τώρα, οι κυβερνήσεις αυτής της χώρας λένε:

ΟΧΙ, δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοια μέσα επικοινωνίας που να προφυλάσσουν το απόρρητο των συνομιλιών!

Γι' αυτό και όταν χρειάζεται, μπορούμε να διαβάζουμε το γράμμα κάποιου, όπως και να κρυφακούμε τις τηλεφωνικές συνομιλίες. Το ίδιο ισχύει βέβαια και με τα κινητά τηλέφωνα· μπορούμε ανά πάσα στιγμή να ακούσουμε τις συνομιλίες των πολιτών.

Διευκρινίζει, βέβαια (όχι που δεν θα το διευκρίνιζε -και φυσικά τον πιστεύουμε, ναι;), ότι αυτό δεν συμβαίνει παρά μόνον κατόπιν εντάλματος του Υπουργείου Εσωτερικών:

Τονίζω βέβαια πως κάτι τέτοιο γίνεται μόνον όταν το Υπουργείο Εσωτερικών δώσει εντολή. Γενικά, οι κυβερνήσεις όλων των χωρών έχουν εκείνες τις δικλείδες ασφαλείας που διασφαλίζουν το απόρρητο των επικοινωνιών.

Μα το ερώτημα παραμένει:

Μπορούμε να επιτρέψουμε την ύπαρξη τέτοιων εφαρμογών κρυπτογράφησης που να δίνουν στους ανθρώπους την δυνατότητα να διατηρούν το απόρρητο των συνομιλιών τους;

Η απάντηση είναι μία:

ΟΧΙ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο.

Και, εννοείται πως, όλα γίνονται για το καλό μας (για την ασφάλειά μας ντε). Ιδού:

Το βασικότερο καθήκον της κυβέρνησής μας, αλλά και κάθε κυβέρνησης, είναι να φροντίζει για την ασφάλεια των πολιτών της.

 

Νομίζω είναι περιττό να επισημάνουμε πως αυτά είναι αλυσίδα, αρχίζουν από κάπου και στη συνέχεια εξαπλώνονται. Υπάρχει άλλωστε και η Ευρωπαϊκή Ένωση που φροντίζει γι' αυτό. Όπως είναι και περιττό να πούμε, πως η μια απαγόρευση φέρνει την άλλη και μετά έρχεται η επόμενη, η μεθεπόμενη και ούτω καθ' εξής. Και προφανώς περιττό είναι να πούμε, ότι όλες αυτές οι διαμάχες, ανάμεσα σε κυβερνήσεις και πολυεθνικές, γίνονται για άλλους λόγους που έχουν να κάνουν με τον άμεσο έλεγχο. Υπάρχει ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε αυτές τις κλίμακες, μα όπως και να έχει τα συμφέροντά τους είναι κοινά και πάντα τα βρίσκουν στο τέλος.

Εμείς, θα πούμε αυτό [Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας του Διαδικτύου]:

Κυβερνήσεις του Βιομηχανικού Κόσμου, κουρασμένοι γίγαντες της σάρκας και του ατσαλιού, έρχομαι από τον κυβερνοχώρο, το καινούργιο σπίτι του πνεύματος. Εκ μέρους του μέλλοντος, ζητώ από εσάς που ανήκετε στο παρελθόν να μας αφήσετε ήσυχους. Δεν είστε ευπρόσδεκτοι ανάμεσά μας. Δεν έχετε καμμία εξουσία εκεί που μαζευόμαστε.

Δεν έχουμε καμμία εκλεγμένη κυβέρνηση, ούτε πρόκειται να έχουμε ποτέ, γι’ αυτό απευθύνομαι σε σας με μόνη τη δικαιοδοσία, με την οποία μιλά πάντα η ελευθερία. Κηρύσσω λοιπόν ότι ο παγκόσμιος κοινωνικός χώρος που δομούμε είναι από φυσικού του ανεξάρτητος από τις τυρρανίες που επιδιώκετε να μας επιβάλλετε.

Δεν έχετε κανένα ηθικό δικαίωμα να μας κυβερνάτε, ούτε κατέχετε κάποιες μεθόδους επιβολής, για τις οποίες έχουμε βάσιμους λόγους να φοβόμαστε.

 • Σχόλια

25 Comments:

 1. Εικόνα jemadux
  jemaduxΙαν 16, 2015 21:32 ΜΜ

  συγκεκριμενα ειναι whatsapp οχι whatsup

 2. Εικόνα ManosT
  ManosTΙαν 16, 2015 21:52 ΜΜ

  Γεια σου τιτάνα Jemadux. Μάλλον είναι περιττό να σου εξηγήσω το λογοπαίγνιο του τίτλου ε;
  Τιτάνα. Δίπλα σου όλοι μοιάζουν γατάκια. Litle kitties λέμε.

 3. Εικόνα Maria
  MariaΙαν 16, 2015 21:55 ΜΜ

  jemadux, ας μάθουμε λίγο να διαβάζουμε "πίσω" από τον τίτλο.
  Το "WhatsUp" είναι με την έννοια του "Τι συμβαίνει".

  btw, ούτε "pηδήξου" υπάρχει.

 4. Εικόνα ManosT
  ManosTΙαν 17, 2015 01:13 ΠΜ

  Θα ήθελα πάντως πολύ να δω και να κάνουμε εδώ έναν διάλογο με κάτι μπουμπούκια που έσκαγαν πιο παλιά εδώ στο osarena και έλεγαν πως η τεχνολογία δεν έχει σχέση με τα υπόλοιπα και που σας έκαναν ντα επειδή δεν γράφατε τις παπαριές που ήθελαν (ουγκ), τα φασιστάκια.

  @Μαρία, δεν τρέχει τίποτα, μην εξηγείς. Ο Jemadux είναι...

 5. Εικόνα Maria
  MariaΙαν 17, 2015 03:43 ΠΜ

  Πάντως Μάνο, είδες, ε; Κυρία εγώ. Δεν έκανα καθόλου λόγο για το άλλο το "λογοπαίγνιο" του Upηδήξου

 6. Εικόνα Maria
  MariaΙαν 17, 2015 12:04 ΜΜ

  Όσον αφορά Μάνο όλους αυτούς τους κυρίους και τις κυρίες που σκάνε κατά καιρούς μύτη εδώ μέσα και το παίζουν ξύπνιοι ισχυριζόμενοι πως η τεχνολογία δεν έχει σχέση με τα υπόλοιπα, έγινε update στο άρθρο -με απομαγνητοφώνηση του βίντεο του Κάμερον- όπου φαίνεται ξεκάθαρα πως, για τις κυβερνήσεις, η παρακολούθησή μας είναι “must”.

 7. Εικόνα akounadis
  akounadisΙαν 17, 2015 13:19 ΜΜ

  για τις κυβερνήσεις, η παρακολούθησή μας είναι “must”...
  Συμφωνώ. Μόνο μια παρατήρηση στη λέξη "must" που για τη συγκεκριμένη μπορεί να είναι διφορούμενη.
  Must, κάτι χαλαρό, κάτι εντός μόδας. Must, ΠΡΕΠΕΙ.-
  Το London είναι η πρωτεύουσα με τις περισσότερες δημόσιες κάμερες παρακολούθησης στον κόσμο. Ξεπερνά τις 13.000.
  Άρα ο Κάμερον πρέπει να είναι στο "must" της δεύτερης έννοιας. Πιστεύω λογικό γι αυτόν και την υποδομή παρακολούθησης που έχει στηθεί εδώ και αρκετά χρόνια.
  Το μόνο που μου έμεινε σχετικά με αυτή την υποδομή που έχει στηθεί στο London, ήταν όταν πρωτοπήγα και ρώτησα ένα συμφοιτητή μου, γιατί αυτή η "μανία" με τις κάμερες; Η απάντησή του: "Όταν έχεις πέντε δημόσιες κάμερες παρακολούθησης είσαι παράνομος και αυτός που διεισδύει σ αυτές είναι hacker. Όταν είναι πολλές οι κάμερες, τότε είσαι νόμιμος και αυτός που διεισδύει cracker και τρομοκράτης."
  Πως μπορεί κάποιος να βάλει ένα τέτοιο δικαίωμα σε ένα τραπέζι διαλόγου, είτε πολιτικά είτε κοινωνικά;
  Οι κύριοι και οι κυρίες που σκάνε μύτη εδώ μέσα ας μου δώσουν το δικαίωμα να σκάω και εγώ μύτη στο κρεβάτι τους ή στη τουαλέτα τους, που πιστεύω εκεί θα κάνουν καλύτερες σκέψεις απ ότι εδώ μέσα.
  Το μόνο σίγουρο είναι, για όποιον όποια παρακολουθεί στην πλάτη του Ελεύθερου και άδικα - βάναυσα τον καταδικάζει, θα τον φάει το μαύρο σκοτάδι. Ζει στο έλεος της γάτας, πριν τη σκοτώσει η περιέργεια.

 8. Εικόνα Maria
  MariaΙαν 17, 2015 15:56 ΜΜ

  akounadis, σαφώς και το για “must” (στην πρόταση "για τις κυβερνήσεις, η παρακολούθησή μας είναι “must”...") είναι με την έννοια του "ΠΡΕΠΕΙ". Άλλωστε, ο Κάμερον το λέει σε όλους τους τόνους· δεν γίνεται και δεν θα επιτρέψουν την ύπαρξη εφαρμογών κρυπτογράφησης που δεν τους αφήνουν να μας παρακολουθούν:

  ΟΧΙ, δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοια μέσα επικοινωνίας που να προφυλάσσουν το απόρρητο των συνομιλιών!

  Γι' αυτό και όταν χρειάζεται, μπορούμε να διαβάζουμε το γράμμα κάποιου, όπως και να κρυφακούμε τις τηλεφωνικές συνομιλίες. Το ίδιο ισχύει βέβαια και με τα κινητά τηλέφωνα· μπορούμε ανά πάσα στιγμή να ακούσουμε τις συνομιλίες των πολιτών. [...]

  [...] Μα το ερώτημα παραμένει:

  Μπορούμε να επιτρέψουμε την ύπαρξη τέτοιων εφαρμογών κρυπτογράφησης που να δίνουν στους ανθρώπους την δυνατότητα να διατηρούν το απόρρητο των συνομιλιών τους;

  Η απάντηση είναι μία:

  ΟΧΙ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο.

 9. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΙαν 17, 2015 18:49 ΜΜ

  Χρησιμοποιώ πρώτο πληθυντικό, ως αναφορά στο σύνολο που λέγεται ανθρωπότητα. Και η ερώτησή μου είναι η εξής: μήπως παραχωρήσαμε εθελούσια δικαιώματα κι ελευθερίες πολύ πριν έρθουν άλλοι να μας τα πάρουν; Όταν ένα τεράστιο μέρος του πληθυσμού έχει αναρτημένη τη ζωή του με λεπτομέρειες στο διαδίκτυο (από το τι έφαγε μόλις μέχρι GPS location), γιατί μας παραξενεύει που κάποιοι αποφάσισαν να το χρησιμοποιήσουν αυτό;
  Όταν "δε με απασχολεί γιατί δεν έχω να κρύψω κάτι", σαφώς και κάποιοι θα βάλουν κάμερες μέχρι και στην τουαλέτα μου. Κοινώς, αν έχουμε τα παράθυρά μας ορθάνοιχτα, γιατί διαμαρτυρόμαστε όταν κάποιοι κοιτούν μέσα;

  Η ειρωνεία της υπόθεσης: το περίφημο 1984 διαδραματιζόταν στην περιοχή που, σύμφωνα με την πλοκή, ήταν η πρώην Μεγάλη Βρετανία.

 10. Εικόνα constantinos
  constantinosΙαν 17, 2015 21:36 ΜΜ

  Soulrain, ευκαιρία να το αναλύσουμε αυτό, καθώς λέγεται συνέχεια και ετσι είναι με την υπάρχουσα κατάσταση και την "λογική" αυτής. Το θέμα όμως είναι πως αυτή η "λογική", μόνο λογική δεν είναι.

  Τι εννοώ;
  Δικαίωμα του καθενός/μιας, του τι θα δημοσιοποιήσει που και σε ποιους, μέσα σε ένα κλειστό social, σε μια ιστοσελίδα ή οπουδήποτε αλλού στο web.
  Ας δημοσιοποιήσει και τον κώλο του/της ή το πως το κάνει ανεποδοκαρεκλάτα με την χιονάτη και τους 7 Αδώνηδες.
  Αυτό δεν εξυπακούεται όμως πως ο καθένας/μια με αυτό δίνει συγκατάθεση στην κάθε NSA, στην κάθε κυβέρνηση ή οπουδήποτε αλλού, να τον/την επιτηρούν και στο φινάλε ούτε να ορίζει κανείς άλλος το ηθικό και το καλό, το ποια είναι αυτά δηλαδή.
  Επουράνιοι, επίγειοι θεοί και ταγοί και στα @@ μας, επειδή εμείς γουστάρουμε να δημοσιοποιούμε το τι φάγαμε, ήπιαμε και άρπαξε ο κώλος μας; Προφανώς είναι γελοίες και για λόγους πούλ-μούρ αυτές οι δημοσιεύσεις, μα στο φινάλε, δεν είναι επιβεβλημένες δια της βίας να τις δει κάποιος. Και ούτε λένε στο κάθε Κάμερον, SSαμαρά πως αυτό σημαίνει έλα και παρακολούθα τι λέω και το κάνω και ότι δεν σου αρέσει λογοκρινέ το και τιμώρησε με.
  Άλλωστε και τις κουρτίνες/παντζούρια στα σπίτια μας, τα έχουμε κάποιες ώρες ανοιχτά και δεν δίνουμε και ιδιαίτερη σημασία ποιος βλέπει μέσα. Όταν όμως, δεν θέλουμε να τα βλέπουμε τα κλείνουμε. Η επιλογή είναι δική μας, δεν έχουμε ανάγκη να την πάρει άλλος για εμάς.
  Το πως βγήκε ο άλλος με το σώβρακο και η άλλη με τα βυζγιά χύμα, έξω στο μπαλκόνι, δεν σημαίνει πως σε αφήνει να τον/της δεις και σε ότι άλλο κάνει σπίτι του/της ή αλλού.

 11. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΙαν 17, 2015 23:08 ΜΜ

  Κωνσταντίνε, ακριβώς επειδή δεν είναι "λογική" αυτή η λογική, παρόλα αυτά ισχύει στο έπακρο, το είπα. Δεν είναι η προσωπική μου θέση η ορθότητα αυτής της λογικής, απλά ερμηνεία της τρέχουσας πραγματικότητας. Σαφώς και είναι εντελώς διαφορετικό το να αποφασίσει κάποιος να "αποκαλυφθεί" μόνος του από το να του ξεψαχνίσουν τη ζωή άλλοι.

  Στον καιρό που ζούμε όμως, δυστυχώς θεωρείται ένα και το αυτό. Στο FB για παράδειγμα, ο χρήστης είναι εκτεθειμένος σε εκατομμύρια δυνητικά μάτια. Το FB επίσης έχει τους όρους που έχει. Δεν τους διαβάζει κανένας, όμως η αποδοχή τους σημαίνει ότι ο χρήστης συμφωνεί. Ένας από τους όρους είναι ότι το περιεχόμενο του λογαριασμού σου παύει να είναι προσωπικό και δύναται να χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε σκοπό.
  Κι έτσι καταλήγουν να δημιουργούνται τεράστιες βάσεις δεδομένων με στοιχεία του καθενός. "Νόμιμα" και με την αποδοχή των χρηστών. Αυτό γιατί δε μας απασχολεί να το σταματήσουμε; Άλλωστε, κανόνας της προπαγάνδας είναι και το "να τους κάνεις να πιστεύουν ότι ήταν επιλογή τους". Όταν κάποιοι δημοσιοποιούν τόσα στοιχεία για τη ζωή τους, ακόμα κι εγώ που είμαι κάποιος τυχαίος μπορώ να τα συνδυάσω και να μάθω μέχρι και που συχνάζουν. Φαντάσου τι μπορεί να κάνει η κάθε NSA. Έχουμε καταντήσει να μας παρακολουθεί το FB, η Google, η MS, η τράπεζα της πιστωτικής μας, το Foursquare, η τάδε εταιρεία online παιχνιδιών, μέχρι και ο γείτονας από απέναντι και μας πειράζει όταν το κάνει κάποια "μυστική υπηρεσία". Αυτό εννοούσα λέγοντας ότι τους τα παραχωρήσαμε πριν μας τα πάρουν.

  Ζούμε στην εποχή που γνωρίζουμε ξεκάθαρα (οι περισσότεροι τουλάχιστον) πως οτιδήποτε είναι online αποτελεί δυνητικά πόρτα παρακολούθησης της ζωής μας. Κι αντί να προφυλαχθούμε, συνδεόμαστε όλο και περισσότερο, όλο και πιο απρόσεχτα. Τα διάφορα projects τύπου Tor, πόσοι τα στηρίζουν; Πόσοι τα υπερασπίζονται απέναντι στα χτυπήματα που αναπόφευκτα θα δεχτούν; Το συγκεκριμένο άρθρο και άλλα παρόμοια θα έπρεπε να βρίθουν από σχόλια. Πού είμαστε;

  Δυστυχώς, πολλοί δε νοιάζονται για την ιδιωτικότητα. Όσο υπάρχουν οι "τα δείχνω όλα και δεν κρατάω τίποτα προσωπικό" και οι "δεν έχω τίποτα να κρύψω", θα δυσκολεύει η υπεράσπιση των δικαιωμάτων εμάς που ενδιαφερόμαστε.

 12. Εικόνα AndreasV
  AndreasVΙαν 18, 2015 00:03 ΠΜ

  Χμ... πιστεύω πως πήραμε λίγο από τα "μούτρα" τον φίλο jemadux, αν και *νομίζω* πως ήθελε να κάνει την εξής διευκρίνηση:
  To συγκεκριμένο web application για επικοινωνία ονομάζεται WhatsApp αν και μπερδεύεται από πολλούς στην Ελλάδα με το WhatsUp (πρόγραμμα τηλεφωνίας γνωστής Ελληνικής εταιρίας). Φυσικά ως λεκτικός "ακροβατισμός" το WhatsUp είναι πιο κοντά νοηματικά στην έννοια του "Τι Συμβαίνει"... αλλά από την άλλη μεριά το "WhatsApp" είναι πιο κοντά στο... ΠΩΣ συμβαίνει (αν με "πιάνεις").

  Κατά τα άλλα, εγώ πιστεύω στην ρήση που λέει οτι "Κανείς δεν πρόκειται να σου περάσει αλυσίδα στον λαιμό, αν δεν τον αφήσεις πρώτα να σου πάρει τα μέτρα". Βέβαια δεν μπορώ να διαφωνήσω και με τον Constantinos που επίσης η επιχειρηματολογία του είναι πολύ σταθερή και ισχυρή αλλά ισχύει κατόπιν εορτής. Αφού, δηλαδή το κακό έχει γίνει.

  Νομίζω επίσης οτι οι κρατικές Intelligence δεν περιμένουν κάποια μόδα για να κινηθούν (όχι πως τους χαλάει βέβαια η ύπαρξη της), αλλά περιμένουν κάποια απειλή υπαρκτή ή φανταστική. Φυσικά αν δεν υπάρχει απειλή... δημιουργούν μία. Η παρακολούθηση ανέκαθεν ήταν μέσα στο DNA των Τ-λεμφοκυττάρων (κύτταρα άμυνας) όλων των μυστικών υπηρεσιών. Είναι ο τρόπος, η μεθοδολογία που δουλεύουν. Επίσης τον τελευταίο καιρό με τα νέα κρούσματα φανατισμού και τις νέες ομάδες των "θρησκόληπτων καμικάζι", έχουν πάθει παροξυσμό... με το δίκιο τους.

  Απ' την άλλη μεριά τώρα, σκέφτομαι και το εξής:
  Αν είναι να χάσω κάποιον αγαπημένο (σύζυγο, γονέα, παιδί, φίλο, φίλη ή όποιον άλλο) από κάποιον τρελό που "δαγκώνει" μόνο όπου φτάνει επειδή δεν μπορεί να χτυπήσει πιο πάνω, και χτυπάει με πολεμικά όπλα τυχαία ανυπεράσπιστους και άοπλους πολίτες τότε δεν έχω τρόπο να αμυνθώ παρά να υποστηρίξω την διαδικασία που μόλις ξόρκισα. Δεν με νοιάζει από που προέρχονται αυτοί αλλά ούτε αν είναι αμυνόμενοι ή επιτιθέμενοι. Όσοι γουστάρουν την πάλη με την χρήση των όπλων, ας τους αγιοποιήσουν, όχι εγώ. Θεωρώ οτι αυτοί οι δολοφόνοι (από οποιονδήποτε είναι βαλτοί) ταϊζουν το τέρας για το οποίο μιλάμε.

  Και πάλι όμως, θεωρώ οτι το βασικό πρόβλημα του ψευτο-πολιτισμού μας είναι αλλού: Όσο υπάρχουν άνθρωποι που ξοδεύουν 1.000.000$ για ένα γούστο τους όταν λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα κάποια παιδιά πεθαίνουν διότι δεν έχουν 1$ για να πάρουν τα βασικά τότε νομίζω οτι όλα τα άλλα που συζητάμε είναι ψιλο-αστεία. Θα μου πείτε "Άλλο Θέμα Αυτό"... Μα εκεί ακριβώς είναι το πρόβλημα: το οτι είναι "Άλλο Θέμα".

 13. Εικόνα ManosT
  ManosTΙαν 18, 2015 00:44 ΠΜ

  Ο Jemadux είναι δικό μας παιδί. Βασικά είναι απλά ο Jemadux.
  Το πως το απέδωσε ο αρθρογράφος στο λογοπαίγνιο του τίτλου ελάχιστη σημασία έχει και δεν μπορούμε να είμαστε μέσα στο μυαλό του.
  Το σίγουρο είναι πως είναι πετυχημένο και πως μέσα στο άρθρο αναφέρει το κανονικό όνομα της εφαρμογής που όπως βλέπουμε από το link που δίνει, έχει κάνει αρκετές παρουσιάσεις whatsapp-clone εφαρμογών σαν σελίδα, άρα μάλλον ξέρουν πως λέγεται. Για το osarena μιλάμε άλλωστε, όχι για το secnews :)

 14. Εικόνα AndreasV
  AndreasVΙαν 18, 2015 01:02 ΠΜ

  @ManosT lol: έκαστος στο είδος του, κι ο Λουμίδης στους καφέδες... ;)

 15. Εικόνα Pareisaktos
  PareisaktosΙαν 18, 2015 12:39 ΜΜ

  Και το "είδος" του καθενός πως καθορίζεται;
  Από τον τίτλο και το Url;
  Από το τι δηλώνει ο καθένας σε δημοσιογράφους (λέμε τώρα) και σε γκόμενες;

  Επειδή εγώ νομίζω πως την τελική απόφαση σε αυτό την καθορίζει το κοινό, οι άνθρωποι.
  Λογάριασε μόνος σου την διαφορά με τα συγκεκριμένα και άλλα παραδείγματα.

 16. Εικόνα AndreasV
  AndreasVΙαν 18, 2015 13:00 ΜΜ

  Πως καθορίζεται το "είδος" του καθένα;
  Εσύ πες μου.
  Π.χ. 500 άτομα θεωρούν οτι είμαι γνώστης, 10 οτι δεν είμαι και άλλοι 30 οτι στο αντικειμένο μου είμαι μαλάκας.
  Ποιός είναι αυτός που καθορίζει τι είμαι;
  Μα ΚΑΝΕΙΣ!!
  Ο καθένας ας πιστεύει ότι θέλει. Είναι δικαίωμα του, κι εμένα δικό μου δικαίωμα να κάνω αυτό που θεωρώ σωστό.

 17. Εικόνα Helen
  HelenΙαν 18, 2015 13:39 ΜΜ

  Είναι πολύπλοκο αυτό Αντρέα. Βασικά για το κάθε τι που θα πει ένας ειδικός, υπάρχει πάντα ένας άλλος ειδικός που μπορεί να πει το αντίθετο. Και οι δυο με αποδείξεις και επιστημονικά δεδομένα. Αυτό όμως, νομιζω, δεν έχει να κάνει με αυτό που λέμε εδώ, επειδή μιλαμε για το οφθαλμοφανές.
  Μπορεί πράγματι 500 και βάλε άνθρωποι να νομίζουν πως είσαι σούπερ γνώστης και καραειδικός, επειδή οι ίδιοι δεν κατέχουν το συγκεκριμένο (πχ τεχνολογία, ασφάλεια).

  Και αυτό -ας είμαστε ειλικρινείς, σε ειδικευμένη τεχνολογική σελίδα είμαστε και από τα σχόλια αν μη τι άλλο φαίνεται πως απευθυνόμαστε (εσύ, εγώ, ο καθένας μας) σε ανθρώπους που κάτι ξέρουν- το πουλάω μούρη χωρίς να έχω γνώση και γράφω/λέω αρλούμπες δηλαδή, είναι φαινόμενο στο ελληνικό web.

  Άλλωστε, όπως είπες και εσύ, ο πιο πάνω του άρθρου, υποβαθμίζεται επειδή μιλάει σε μια άσχετη "δημοσιογράφο" και σε μια σελίδα που έχει πολλές (πάρα πολλές) αρλούμπες στο περιεχόμενό της. Μήπως αυτό το έχουν πάθει και άλλοι που μπορεί να είναι πραγματικά καλοί επιστήμονες και ειδικοί σε κάτι, μα να έχουν κάνει λάθος επιλογές;
  Είτε συνεργαζόμενοι με κανάλια, ΜΜΕ, σελίδες, κόμματα, και άλλα που τελικά να "θίγονται"τα λεγόμενά τους και η ίδια τους η προσωπικότητα και επαγγελματική αξιοπιστία; Θέλω να πω για να μείνω και στο άρθρο, πως μπορεί το παλικάρι αυτό να έβρισκε κάτι πραγματικά καλό, μα ίσως και να το σκότωσε με τις πιο πάνω επιλογές του.

 18. Εικόνα AndreasV
  AndreasVΙαν 18, 2015 14:05 ΜΜ

  @Helen.
  Θα συμφωνήσω οτι είναι αρκετά περίπλοκο.
  Αν αγαπάς την Σωκρατική προσέγγιση, μπορείς να πεις οτι αυτό που έχει σημασία για ένα θέμα ή κάποιον δεν είναι τι λένε οι περισσότεροι αλλά τι λένε οι ειδικοί. Το πρόβλημα μας είναι τώρα να ορίσουμε τι σημαίνει ειδικός...

  Από την άλλη, η συγκεκριμένη απάντηση μου παραπάνω αφορούσε στο σχόλιο του @Pareisaktos το οποίο (νομίζω) οτι ήταν πιο γενικό και δεν αφορούσε μόνο το συγκεκριμένο πρόσωπο αλλά και κάποια άλλα sites - blogs - forums.

  Στα περισσότερα πάντως δεν έχω αντίλογο και συμφωνούμε πλήρως. :)

 19. Εικόνα bobos reloaded
  bobos reloadedΙαν 18, 2015 10:33 ΠΜ

  Πιστευω οτι η τεχνολογια ειναι ουδετερη σε σχεση με τα πολιτικα. Για παραδειγμα φανταστειτε 4 κοινωνιες φεουδαρχικη, καπιταλιστικη, κομμουνιστικη και αναρχικη και αφαιρεστε τους τον ηλεκτρισμο και τα αυτοκινητα. Ποια θα ηταν η διαφορα μεταξυ τους? Προφανως καμια. Και στις 4 το βιοτικο επιπεδο θα ηταν υπο του μηδενος.

 20. Εικόνα Pareisaktos
  PareisaktosΙαν 18, 2015 12:36 ΜΜ

  Η ύπαρξή της όμως δεν είναι ουδέτερη και ούτε θα ήταν δυνατόν σε οποιαδήποτε από τις πιο πάνω κοινωνίες να μην δημιουργηθεί τεχνολογία. Το θέμα είναι πως θα την χρησιμοποιούσαν οι έχοντες την εξουσία. Εκεί ακριβώς αρχίζει και τελειώνει αυτό, στην ύπαρξη της εξουσίας (κάθε είδους).

 21. Εικόνα Diablo
  DiabloΙαν 18, 2015 11:04 ΠΜ

  Πολυ ωραιο αρθρο!
  Ευχαριστουμε Κωνσταντινε!
  Αυτα ας τα διαβαζουν οι Λονδρεζοι/ες,που τους αφορα αμεσα..και εμεις οι υπολοιποι επισης,που μας αφορα....αμεσα!

 22. Εικόνα Maria
  MariaΙαν 18, 2015 13:12 ΜΜ

  Και μην ξεχνάμε, Diablo, πως ο Κάμερον παρουσιάζεται λες και μιλάει εξ' ονόματος των απανταχού κυβερνήσεων (ή μήπως όντως μιλάει εξ' ονόματος όλων;).

 23. Εικόνα akounadis
  akounadisΙαν 18, 2015 18:32 ΜΜ

  Η ιδιωτικότητα είναι μέρος προσωπικής διαχείρισης ή και διαχείρισης τρίτου;
  Θέλω να πω πως, όσο και να επιμένω στα ΕΛΤΑ να μου μεταφέρουν την προσωπική μου αλληλογραφία εκτός φακέλου δεν τον κάνουν όπως αναφέρεται στην πολιτική απορρήτου τους.
  Στο μπαλκόνι του σπιτιού μας ίσως να θέλουμε να βγούμε έξω ξεβράκωτοι χωρίς καμία συστολή και να ξεφτιλίσουμε το νόμο ακόμα και τον δικαστή για την κατηγόρια του περί "προσβολής της δημοσίας αιδούς".
  Πιστεύω πως η ιδιωτικότητα χωρίζεται σε δυο κατηγορίες. Την τεχνητή και τη φυσική - ανθρώπινη αξία. Πολλές φορές αυτές οι δυο κατηγορίες μπορούν να συνεργαστούν απόλυτα αν τα ΕΛΤΑ ακολουθούν τη συγκεκριμένη αυτή πολιτική απορρήτου για το καλό μου (το τεχνικό κομμάτι) και αν ο νόμος περί "προσβολής της δημοσίας αιδούς" ανέφερε ξεκάθαρα την προστασία ανηλίκων από το σύνδρομο σχισματικής σεξουαλικότητας (όπως διαγνώστηκε και αποδείχτηκε από τον Σίγκμουντ Φρόυντ και τηρούν μέχρι σήμερα) και όχι περί βλακωδών ηθικοτήτων. Εκτός, αν μεγαλώναμε όλοι εξαρχής ξεβράκωτοι και δεν έβαζε ο καθείς στον καθένα το σεξουαλικό του ταμπελάκι, τότε ίσως ο Φρόυντ να μην είχε πολύ δουλειά. Κάτι που πολύ θα ήθελα.

  Ο Κάμερον προσβάλει κάτι πολύ περισσότερο από τη δημόσια ντροπή. Προσβάλει τεχνοκρατικά και ανθρώπινα το σύνολο του λαού.
  Θέλει να ελέγξει τα πάντα. (χαχα ωραίο νέο ανέφερα).
  Κωνσταντίνε και Soulrain διέκρινα αυτή τη γραμμή που σας διαφοροποίησε. Δεν είναι μικρή αλλά είναι πολύ λεπτή.
  Αν σταθούμε σ αυτή τη γραμμή, θα θέλαμε να είμαστε αραχτοί και ανέμελοι σε μια κοινωνία που θα είχε το χώρο και το χρόνο για να διαχειριστεί την ιδιωτικότητα της. Η ιδιωτικότητα μου είναι επέκταση της ιδιωτικότητας του συνόλου. Αν εγώ, εσύ και η διπλανή μου έχουμε σοβαρό ταμπού με τη σεξουαλικότητα ή γενικότερα το ήθος τότε θα πράξει ανάλογα και ο Κάμερον. Θα σκεφτεί αν θα μπορέσει να βάλει και άλλες κάμερες. Θα σκεφτεί αν θα μπορέσει να πει αυτά που ξεστόμισε (ο αλήτης). Θα σκεφτεί πως θα διαχειριστή το fb και το gmail, ή ακόμη καλύτερα πως θα συνεργαστεί μαζί τους. Τυγχάνει να με βρίσκεται σύμφωνο και ας μη βρίσκομαι πάνω σ αυτή τη λεπτή γραμμή.
  Θέλω να υπολογίζω, να σκέφτομαι τι σκέφτεται κάποια-ος όταν με βλέπει ξεβράκωτο σε ένα μπαλκόνι ή ένα δωμάτιο. Πιστεύω πως αλλιώς θα με δούνε στο μπαλκόνι και αλλιώς στο δωμάτιο. Ιδιωτικότητα, δεν είναι αυτό που θέλω να κρατήσω μακριά, να διαφυλάξω από τους άλλους. Είναι αυτό, που θα κρατήσουν οι άλλοι και θα προστατεύσουν για μένα.

 24. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΙαν 18, 2015 21:44 ΜΜ

  @akounadis Νομίζω κινούμαστε σε παρόμοια οδό λογικής. Καλώς ή κακώς, όταν βγαίνουμε στο υποθετικό μπαλκόνι, εκτιθόμαστε δημόσια. Κι ας θεωρούμε ότι βρισκόμαστε στον ιδιωτικό μας χώρο. Ο περαστικός που θα σηκώσει το βλέμμα και θα μας δει δεν είναι σε καμία περίπτωση το ίδιο με κάποιον που κρυφοκοιτάει από τα παράθυρά μας.

  Όπως αντίστοιχα, αν στέλναμε ένα γράμμα χωρίς φάκελο, ενδεχομένως κάποιος τρίτος να το διάβαζε. Θα έφταιγε μόνο εκείνος που παραβίασε την ιδιωτικότητά μας ή και εμείς που δεν την προστατεύσαμε; Νομίζω δε μπορούμε να απαιτούμε από τους άλλους να σεβαστούν αυτό μας το "δικαίωμα", όταν εμείς οι ίδιοι το διαχειριζόμαστε με λάθος τρόπο.

  Στα του Κάμερον, αναρωτιέμαι: μήπως έχει την "αυθάδεια" να λέει όσα λέει γιατί δε συναντά πραγματική αντίδραση; Επεκτείνοντας, μήπως εξακολουθούν να μας μαστιγώνουν γιατί δεν αντιδράσαμε ποτέ ουσιαστικά στο μαστίγωμα;

 25. Εικόνα akounadis
  akounadisΙαν 19, 2015 12:23 ΜΜ

  Σαφώς, την ευθύνη την έχω εγώ αν πρωτίστως δεν προστατεύσω την ιδιωτικότητα μου. Στα ΕΛΤΑ π.χ. τους βγάζω το καπέλο που φροντίζουν πριν συνεργαστούν μαζί μου. Στην Google και το gmail της δεν τολμώ να διαβάζω τις αναβαθμίσεις στην πολιτική απορρήτου της, μου ανάβει τα λαμπάκια και γι αυτό τη χρησιμοποιώ ως junk email. Ναι, απαιτώ να σεβαστούν αυτό το δικαίωμα μόνο όταν το σέβομαι και εγώ, αλλά το σύνολο είναι που ορίζει με δημοκρατική διαδικασία. Ο Κάμερον προφανώς σ αυτό βασίζεται. "Δια της εκπροσώπησης είμαι ο καθρέπτη σας". Καλά μέχρι εδώ. Αν όμως η μειοψηφία αντιδράσει και σπάσει τον καθρέπτη θα καταστούν από τους εκπροσώπους τρομοκράτες και εγκληματίες. Αυτή είναι η μια πλευρά και μόνο αυτή βλέπουν οι πολιτικοί αυτοί και το χειρότερο τη θωρακίζουν στο όνομα της Δημοκρατίας με όλη τη σαπίλα που τους εξυπηρετεί. Δεν έχει όμως μια πλευρά η Δημοκρατία. Για μένα αν μπορείς να δεις στα μάτια και την άλλη πλευρά, έστω τους λίγους, τότε θα τηρήσεις τη Δημοκρατία.

  ο Κάμερον αυθαδιάζει. Ναι, γιατί δεν αντιδράσαμε. Έπρεπε να αντιδράσουμε πριν το μαστίγωμα γιατί αν ο εκπρόσωπος μας έχει τη διάθεση να "μαστιγώσει" τότε είναι αργά και ο τρόπος αντίδρασης θα πρέπει να είναι βίαιος. Σε διαφορετική περίπτωση, στην δεκαετία που μας πέρασε, ο εκπρόσωπος - πρωθυπουργός των Σουηδών θέλησε να ψηφιστεί απ τη βουλή ένας νόμος. Αμέσως από το λαό δημιουργήθηκε στο fb σελίδα που θα διεκπεραίωνε λαϊκό δημοψήφισμα. Πάνω από 2.200.000 πολίτες υπέγραψαν ηλεκτρονικά ΟΧΙ. Μετά από δυο μέρες ο εκπρόσωπος τους απέσυρε το νόμο (χωρίς βία). Το '99 ο Τόνι Μπλερ "έγραψε στα παλιά του παπούτσια" κανονικά κινητοποίηση 1.000.000 πολιτών στο Λονδίνο για την δυσαρέσκεια τους περί καμερών. Είναι Δημοκρατία, είναι πολιτισμός να υπολογίζεις τους πάντες και τα πάντα σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κοινωνικός κορεσμός που εξελίσσεται σε βία.
  Ο Κάμερον αποζητά τις γνωστές "κλωτσιές". Δεν είναι ο μόνος, είναι και πολλοί άλλοι.

Scroll to Top