BETA

RF Toolbox: Μια επερχόμενη ΗΑΜ Radio διανομή Linux στα σκαριά

Εικόνα Haris

 

Φαίνεται πως οι ΗΑΜs Linux users αυξάνονται συνεχώς, και έτσι εκτός από το ShackBox, και τα πολλά Linux ΗΑΜ radio προγράμματα, ετοιμάζεται και μια άλλη διανομή για HAM operators. Δημιουργός της θα είναι ο Harold, ένας σύμβουλος πληροφορικής και εξειδικευμένος σε θέματα ασφάλειας υπολογιστών. Η διανομή θα βασίζεται στο Ubuntu, και θα έχει σαν στόχο να είναι ελεύθερη για κατέβασμα.

Προγράμματα που είναι επί πληρωμή, ή έχουν πνευματικά δικαιώματα δεν θα συμπεριλαμβάνονται. Η διανομή προορίζεται για HAMs που χρησιμοποιούν κυρίως τα ψηφιακά modes, και γενικά κάνουν επικοινωνίες. Ο συγγραφέας λέει πως κυκλοφορούν HAM διανομές γύρω, αλλά τελευταία δεν έχει δει κάτι καινούργιο, έτσι αποφάσισε να δουλέψει σε μια νέα διανομή. Θα περιμένει το ανάλογο feedback ενδιαφέροντος και αν τελικά υπάρξει, η διανομή θα προχωρήσει. Διαφορετικά, θα μείνει σαν ένα σχέδιο για προσωπική του χρήση. 

Τα προγράμματα

Θα υπάρχουν τα γνωστά προγράμματα όπως:

FLdigi (επικοινωνίες με ψηφιακά modes).

Callsign Lookup είναι πρόγραμμα που χρησιμοποιεί την FCC βάση δεδομένων για να ψάχνει για callsigns, δίνοντας διάφορες πληροφορίες όπως χώρα, τοποθεσία, και κατεύθυνση δέσμης κεραίας.

Σχεδιασμός κεραίας Υπάρχει πρόγραμμα υπολογισμού διαστάσεων κεραιών για Yagi και άλλες.

Spectrum Lab ένα πρόγραμμα ανάλυσης κατά Fourier FFT, αναλυτής audio, μετατροπέας συχνότητας, φίλτρο hum, data logger και άλλα. Μπορεί να αναλύει audio streams από το διαδίκτυο, και μέσω της κάρτας ήχου με είσοδο από την κάρτα. Θα υπάρχει και display με μορφή καταρράκτη.

CHIRP ένα πρόγραμμα ανοικτού κώδικα για να προγραμματίζει κάποιος τον πομποδέκτη του, τις μνήμες, και άλλα, υποστηρίζει πολλά μοντέλα και κατασκευαστές.

Gpredict το πρόγραμμα εντοπισμού δορυφόρων (για επικοινωνίες μέσω δορυφόρου που έχουμε δει και στο παρελθόν).

G-PSK31 ένα πρόγραμμα με τις παρακάτω δυνατότητες, διαμορφωτής και απο-διαμορφωτής μέσω της κάρτας ήχου, QPSK/BPSK modes, PTT μέσω σειριακής (RTS), CW identification, QSO data entry διαλόγους, Μακροεντολές (callsign, name, QTH, ...), 8 fix texts (F1..F8), διαφορετικά χρώματα για TX/RX screen, μόνο ένα configuration file για όλα τα settings, ελεγχόμενο DCD level, φασματοσκόπιο και spectrum analyzer για tuning, shortcuts για όλες τις λειτουργίες, εύκολο tuning (με shortcuts / κλικάροντας στο spectrum), Type ahead buffer, Log to file / send file.

HamFax Ένα πρόγραμμα αποστολής και λήψης fax μέσω HAM radio, και για λήψη δημόσιων εκπομπών fax όπως δελτία καιρού.

Κlog το γνωστό πρόγραμμα για logs του KDE, που δουλεύει και σε GNOME.

Multimon ένας απο-διαμορφωτής digital baseband audio protocol χρήσιμος για την απο-διαμόρφωση AFSK, FSK, HAPN, ZVEI, POCSAG, και DTMF σηματοδοσία, που χρησιμοποιείται κοινότυπα σε amateur και commercial radio data υπηρεσίες.

MMSSTV για μετάδοση και λήψη εικόνας SSTV.

Qtel Echolink ένας client που επιτρέπει σε κάποιον να συνδέεται στο σύστημα Echolink για να προσομοιώνει μια εκπομπή.

SvxLink ένα Echolink πρόγραμμα για Linux.

TwLog ένα log πρόγραμμα για επικοινωνίες.

Χlog ένα απλό και καλό Log πρόγραμμα (που έχουμε δει και παλιότερα).

CWcom Πρόγραμμα επικοινωνιών με κώδικα Morse.

WSJT μια εφαρμογή για επικοινωνίες ασθενών σημάτων μέσω μετεωριτών (την είχαμε ξαναδεί στο άρθρο για τα ραδιοερασιτεχνικά προγράμματα στο FreeBSD).

Χdx ένας DX Cluster client.

POCSAG εφαρμογή αποκωδικοποίησης σημάτων από pagers.

WXtoImg εφαρμογή αποκωδικοποίησης σημάτων μετεωρολογικών δορυφόρων, και μετατροπής τους σε εικόνες.

Υπάρχουν τέλος κάποιες εφαρμογές που αφορούν τον Καναδά και τις ΗΠΑ (για δελτία καιρού, σιδηροδρόμους, δίκτυα emergency, και άλλα).

Ο δημιουργός της διανομής περιμένει feedback από HAM operators για προγράμματα που θέλετε να μπουν μέσα στην επερχόμενη διανομή, η ποια θα θέλατε να αφαιρεθούν. Σχόλια, και εκδήλωση ενδιαφέροντος τα κάνετε στο ΥΤ κανάλι του.

Το video του demo της σχεδιαζόμενης διανομής

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top