BETA

Curseradio: Ραδιόφωνο στο τερματικό του Linux σας

Εικόνα constantinos

Τρόποι για να έχουμε ακρόαση ραδιοφώνων στον υπολογιστή μας, υπάρχουν πλέον αμέτρητοι τόσο σαν desktop εφαρμογές, όσο και με web-apps. Βέβαια λαμβάνοντας υπόψιν πως ένα ραδιόφωνο είναι συνοδευτικό στις όποιες άλλες δραστηρίοτητες κάνουμε, θέλουμε αυτό να είναι κάτι απλό, ελαφρύ και να τρέχει στο παρασκήνιο χωρίς να μπερδεύεται με άλλες εφαρμογές και κυρίως χωρίς να τραβάει πόρους του συστήματός μας.

Για τον σκοπό αυτό, στο Linux, εκμεταλλευόμαστε το τερματικό / κονσόλα μας, ένα παντοδύναμο εργαλείο με το οποίο μπορούμε να κάνουμε κυριολεκτικά τα πάντα. Έτσι, ανάμεσα στα υπόλοιπα, έχουν δημιουργηθεί και ορισμένες πολύ αξιόλογες εφαρμογές για ραδιόφωνο, απλούστατες και ιδιαίτερα ελαφριές. Μια εξ' αυτών είναι και το Curseradio.

Τι είναι το Curseradio:

Πρόκειται για έναν radio browser και player - command line - που χρησιμοποιεί ένα curses interface και τον mpv για αναπαραγωγή ήχου. Κάνει χρήση του TuneIn directory (αυτού εδώ: http://opml.radiotime.com) για τις λίστες των σταθμών.
Δυστυχώς, δεν υποστηρίζει την δυνατότητα προσθήκης δικών σας επιλογών, ωστόσο, η ενσωματωμένη λίστα είναι αρκετά εκτεταμένη και παρέχει ραδιοφωνικούς σταθμούς για όλα τα γούστα. Επιπλέον, το TuneIn directory, χρησιμοποιεί έχει ένα section το οποίο προσπαθεί να εισάγει ραδιοφωνικούς σταθμούς με βάση την θέση σας (της ip σας).

Βασικά χαρακτηριστικά του Curseradio:

- Διαδραστικό curses interface με κατηγοριοποιημένα ραδιόφωνα
- Συντομεύσεις πληκτρολογίου (θα τις βρείτε όλες εδώ)
- Υποστηρίζει την προσθήκη σταθμών στα αγαπημένα [πατήστε το πλήκτρο «f» (χωρίς τα εισαγωγικά) για προσθήκη στα αγαπημένα], για γρήγορη πρόσβαση
- Εκτενή ενσωματωμένη λίστα ραδιοφωνικών σταθμών (μέσω http://opml.radiotime.com), συμπεριλαμβανομένων των τοπικών σταθμών

Εγκατάσταση του Curseradio:

Διαθέσιμο για Linux, ανοιχτού κώδικα και μπορείτε να κατεβάσετε το source πακέτο του που, αφού το αποσυμπιέσετε, θα εκτελέσετε το setup του.

Για Ubuntu, Mint και παράγωγες διανομές μπορείτε, ανάλογα την έκδοση που έχετε, να κατεβάσετε το έτοιμο deb πακέτο του (διπλό κλικ επάνω του για να ξεκινήσει η εγκατάσταση):

[DOWNLOAD Curseradio]

Εναλλακτικά, μπορείτε να το εγκαταστήσετε και μέσω του αποθετηρίου του: ppa:nilarimogard/webupd8 (δείτε πώς αν δεν ξέρετε), είτε για συντομία, μέσω του τερματικού σας, δίνοντας μια-μια τις ακόλουθες εντολές και τον κωδικό σας μόλις ζητηθεί:

sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
sudo apt update
sudo apt install curseradio

Μετά την εγκατάσταση, ανοίξτε το τερματικό / κονσόλα σας, γράψτε:

curseradio

πατώντας Enter.

Αμέσως θα σας εμφανίσει τις λίστες, όπου μπορείτε να περιηγηθείτε με βελάκια και πατώντας Enter σε όποια θέλετε, και κατόπιν στις υποκατηγορίες / σταθμό της επιλογής σας.

>>> η σελίδα του Curseradio στο Github.

- Περισσότερα για ραδιόφωνο και μουσική:

#radio
#music

[το είδαμε στο webup8]

 • Σχόλια

4 Comments:

 1. Εικόνα gogok54
  gogok54Φεβ 12, 2017 12:38 ΜΜ

  κωσταντινε συνχαριτηρια για ολα οσα μας εχεις πρσφερη μεσα απο το βλοκ ΟΣΑΡΕΝΑ και συνχαρητηρια και σε ολους τους
  συνεργατες που με ολα τα τοσο απλα και κατανοητα που γραφετε καταφερνουμε και εμεις που δεν γνοριζαμε τιποτα απο αυτο
  που ονομαζετε ΛΙΝΟΥΞ να το γνορισουμε και να το αγαπησουμε ευχαριστω πολλυ...

  https://mxlinux.org/ MX Linux is a cooperative venture between the antiX and former MEPIS communities

 2. Εικόνα Keravnos2
  Keravnos2 (χωρίς επαλήθευση)Οκτ 01, 2017 01:30 ΠΜ

  Το γεγονός ότι ψάχνω όλη μέρα το url ενός ραδιοφωνικού σταθμού να το βάλω λίστα και το βρίσκω σε αυτήν εδώ την εφαρμογή και μάλιστα στο Τερματικό με ξεπερνάει !!!

  Πολύ καλή εφαρμογή ευχαριστώ

 3. Εικόνα jemadux
  jemaduxΝοε 16, 2017 02:27 ΠΜ

  Mόλις μπήκε στο aur απο μένα ! https://aur.archlinux.org/packages/curseradio-git/

 4. Εικόνα heavymetallicus
  heavymetallicus (χωρίς επαλήθευση)Νοε 16, 2017 19:18 ΜΜ

  Thanks man....Το περίμενα αυτό.

Scroll to Top