BETA

Cyberlords-Arcology: Ένα Cyberpunk RPG για Android

Εικόνα Evi

Στην ταινία Rollerball του 1975, περιγράφεται ένας κόσμος όπου κυριαρχούν αδίστακτες πολυεθνικές και ένα βάρβαρο άθλημα είναι η μόνη βαλβίδα ασφαλείας απέναντι στην οργή και στην αγανάκτηση των μαζών. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1984 κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ ένα μυθιστόρημα που επρόκειτο να επιδράσει αποφασιστικά τόσο στην μορφή και στο ποιόν της μυθιστορηματικής αφήγησης, όσο και στην κοσμοαντίληψη μιας ολόκληρης γενιάς νεότερων αναγνωστών, που οι δεσμοί τους με το κλασικό μυθιστόρημα ή τις ιστορικές και αισθητικές περιπέτειες της λογοτεχνίας ήταν πολύ χαλαρότεροι από τους αντίστοιχους των γονέων τους, αφού η γενιά αυτή μεγάλωσε με τον κινηματογράφο και κυρίως την τηλεόραση. Τίτλος του βιβλίου Νευρομάντης και συγγραφέας του ο 36χρονος τότε Ουίλιαμ Γκίμπσον. Φουτουριστικό στην σύλληψη και στην δομή του το μυθιστόρημα τούτο, μολονότι λειτουργούσε, όπως όλα τα έργα επιστημονικής φαντασίας, στο φαντασιακό επίπεδο και υπέβαλλε ένα μυθικό κλίμα, μιλούσε ταυτοχρόνως για έναν κόσμο υπαρκτό ή, καλύτερα, επερχόμενο.

Αν και ο Γκίμπσον εισήγαγε με τον Νευρομάντη τον όρο κυβερνοχώρος - που τον περιέγραψε όχι με την γλώσσα που αποδίδει την φυσική πραγματικότητα, αλλά μέσω των μεταφορών που δημιουργεί ο νέος, κατά παράβαση της φύσης, δημιουργημένος κόσμος - ήδη στις τότε συντηρητικές ΗΠΑ που ο καπιταλισμός διαμόρφωνε το δυστοπικό μέλλον, υπήρχε ένας υπόγειος κόσμος. Ένας κόσμος ο οποίος είχε αναπτύξει μια δική του κουλτούρα που οι ρίζες της θα πρέπει να αναζητηθούν πολλές δεκαετίες πιο πίσω, με ορόσημο το 1948, όταν ο ιδιοφυής μαθηματικός Νόρμπερτ Βίνερ δημοσίευσε το περίφημο βιβλίο του «Κυβερνητική». Στις σελίδες αυτού του θεμελιώδους επιστημονικού συγγράμματος, εκθέτει και κυρίως θεμελιώνει μαθηματικά τις προϋποθέσεις για την διαμόρφωση της Cybernetics. Μιας καινοφανούς, εκείνη την εποχή, πολυεπιστήμης η οποία, προγραμματικά, είχε επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στον «έλεγχο και την επικοινωνία στα ζώα και στις μηχανές», όπως δηλώνεται απερίφραστα και στον υπότιτλο του βιβλίου.

Όλα αυτά λοιπόν, διαμόρφωσαν την αντικουλτούρα που γνωρίζουμε ως "κυβερνοπάνκ" (cyberpunk). Ευρισκόμενοι πλέον σε μια εποχή που όλα αυτά τα οποία κάποτε θεωρούνταν ως "επιστημονική φαντασία", μόνο τέτοια δεν είναι, καθώς η ανθρωπότητα ήδη έχει ξεκινήσει την διαδρομή της, σ' έναν κόσμο υπερκαπιταλιστικό με χαρακτηριστικά απόλυτης παγκοσμιοποίησης, όπου οι έννοιες όπως έθνος και εθνική ταυτότητα θα αποτελούν μόνο λήμματα στο λεξικό. Δεν είναι πλέον καθόλου μακρινή, ούτε και φανταστική η εποχή που το ταξικό χάσμα και η καταστροφή του περιβάλλοντος θα φτάσουν στον ανώτερο βαθμό. Αυτό άλλωστε, είναι κάτι που ήδη έχει λόγο και πολιτική υπόσταση, παρουσιαζόμενο σαν μια λογική "αναβάθμιση" του υπερ-καπιταλισμού και δεν αποτελεί καθόλου κάτι φαντασιακό.
 

Το παιχνίδι Cyberlords - Arcology

Σε αυτά τα πλαίσια της cyberpunk και του επερχόμενου δυστοπικού κόσμου, επικεντρώνεται και το παιχνίδι Cyberlords-Arcology. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα rpg παιχνίδι για συσκευές Android.

info: Παιχνίδι ρόλων (Role-Playing Game ή RPG) είναι ένα είδος παιχνιδιού στο οποίο οι παίκτες αναλαμβάνουν το ρόλο φανταστικών χαρακτήρων και, μέσω συνεργασίας, δημιουργούν ή παρακολουθούν ιστορίες. Οι συμμετέχοντες καθορίζουν τις ενέργειες των χαρακτήρων τους εν μέρει βασισμένοι στον σχεδιασμό του χαρακτήρα τους, και οι ενέργειες πετυχαίνουν ή αποτυγχάνουν σύμφωνα με ένα σύστημα κανόνων και οδηγιών. Στο πλαίσιο των κανόνων, οι παίκτες μπορούν να αυτοσχεδιάσουν ελεύθερα˙ οι επιλογές τους καθορίζουν την κατεύθυνση και την έκβαση των παιχνιδιών.

Διαδραματίζεται σ' ένα πολύ κοντινό μέλλον που στον κόσμο της Arcology Asgard κυριαρχούν οι πολυεθνικές και τα πάντα βρίσκονται κάτω από μια συνεχή αστυνόμευση και καταστολή. Οι ελευθερίες βρίσκονται σε μηδενικό επίπεδο και οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται ως μέσα παραγωγής και καταναλωτές, χωρίς κανένα άλλο απολύτως δικαίωμα.
Mα φυσικά, όπου υπάρχει καταπίεση, υπάρχει και η αντίσταση και έτσι οι Cyberlords αντιδρούν στην τρομοκρατία που ασκούν οι αστυνομικές δυνάμεις των πολυεθνικών.

Το στυλ του παιχνιδιού, τα γραφικά και η πολύ χαρακτηριστική μουσική του, ανταποκρίνονται πλήρως στο cyperbank στυλ, με την ρετρό γεύση και το μουντό περιβάλλον του. Το game-play αν και απλό, δεν είναι και τόσο εύκολο, με την έννοια πως δεν είναι ένα παιχνίδι που σου χαρίζεται, αν και κατά την γνώμη μου, οι μπάτσοι, θα μπορούσαν να είναι πιο "έξυπνοι" (για το παιχνίδι μιλάω, ε;).
Ο εξοπλισμός διαμορφώνεται και αυξάνεται όσο προχωράτε, ενώ φυσικά αναγκαία είναι και η σωστή επιλογή ανάλογα την περίσταση. Φυσικά, η συγκέντρωση mines είναι αναγκαία, ώστε να αποκτάτε καλύτερο οπλισμό και χαρακτηριστικά.
Οι ρυθμοί του είναι γρήγοροι και, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αντανακλαστικά και οι επιλογές θα πρέπει να είναι πολύ γρήγορες. Το ίδιο και οι στιγμές που χρειαζεται να γίνει "hacking" σε υπολογιστές.

 

Καθώς περιέχει βία, δεν θα το χαρακτηρίζαμε σαν ένα παιχνίδι για όλες τις ηλικίες, μα για άνω των 16-17 χρόνων. Αναπτύχθηκε από την HandyGames και αν και έχει χρόνια να βγάλει νέα έκδοση, δεν είναι καθόλου παρατημένο, ενώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως δεν είναι βαρύ, μπορώντας έτσι να τρέξει χωρίς πρόβλημα και σε συσκευές με χαμηλό hardware.
Απαιτεί Android 1.6 και νεότερες εκδόσεις και έχει μέγεθος 13ΜB. Με την εγκατάστασή του, δεν έχει καμία απολύτως πρόσβαση σε κανένα σημείο της συσκευής σας και των δεδομένων σας αφού δεν απαιτείται κάποια ειδική άδεια για την εκτέλεσή του.
Διαθέτει δυο εκδόσεις, μια δωρεάν με κάποιες διαφημίσεις (που δεν ενοχλούν) και μια επί πληρωμή (1,99 €) και μπορείτε να το εγκαταστήσετε από το GooglePlay, μα υπάρχει και σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα Android-stores.

[INSTALL Cyberlords-Arcology] (η free version)

και η επί πληρωμή έκδοση: [INSTALL].

Είναι ένα παιχνίδι που αξίζει να το δοκιμάσετε, όπως επίσης αξίζει και η περισσότερη ενασχόληση γύρω από την cyberpunk.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top