BETA

Cyph: Ισχυρά Κρυπτογραφημένες κλήσεις και Chat

Εικόνα constantinos

 

 

Oι μέρες της ηλεκτρονικής επιτήρησης είναι εδώ και τις βιώνουμε, με μόνη βέβαιη εξέλιξη πως αυτές θα γίνουν ακόμα πιο αυταρχικές και μάλιστα σύντομα. Όταν αναφερόμαστε σε ηλεκτρονική επιτήρηση δεν μιλαμε μόνο για το διαδίκτυο, τ' οποίο ετσι κι' αλλιώς αποτελεί προέκταση των προτιμήσεων και συνηθειών της προσωπικής μας καθημερινότητας, μα για κάθε μορφή του, από κινητά τηλέφωνα, credit-cards, κάμερες και άλλα. Γενικότερα, βιώνουμε την αρχή του τέλους κάθε αυτονόητου ανθρώπινου δικαιώματος και ελπίδας. Η έλευση του διαδικτύου, έκανε πραγματικότητα μια ανθρώπινη επιθυμία, η οποία κρατάει αιώνες πίσω (ας θυμηθούμε τον Τesla) για επικοινωνία και ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών, ασχέτως γεωγραφικού μήκους και πλάτους που βρίσκεται ο καθένας.
Το Διαδίκτυο, έδωσε ένα μήνυμα, στην ανθρωπότητα, τ' οποίο όμως λίγοι το αντιλήφθηκαν. Το Διαδίκτυο, γκρέμισε τα σύνορα. Έδειξε πως ανάμεσα στους ανθρώπους και τις ιδέες δεν υπάρχουν σύνορα και πόσο λάθος είναι αυτό που συμβαίνει.

Όταν πλέον η επικοινωνία μας, πρέπει να γίνεται κάτω από παρακολούθηση, όταν τα όσα λέμε πρέπει να καταγράφονται, ώστε να είμαστε αποδεδειγμένα μη ένοχοι, όταν δεν έχουμε το δικαίωμα του προσωπικού απορρήτου, είναι αυτό ελευθερία;
Όπως έχουμε πει, κανείς μας δε ξέρει αν αυτά θα ανατραπούν από κοινωνικές αντιστάσεις και εξεγέρσεις, μα είναι σημαντικό να κρατάμε το πνεύμα και τις ιδέες μας ελεύθερες, να τις μεταλαμπαδεύουμε και να ανταλλάσσουμε πληροφορίες με άλλους ανθρώπους. Και αυτό έχουμε κάθε δικαίωμα να το κάνουμε ιδιωτικά και κανείς πέρα από τον/τους συνομιλητή/ες μας, να μην γνωρίζει το περιεχόμενο των όσων ειπωθήκαν.
Το πιο σύνηθες, στην εποχή του διαδικτύου, είναι οι on-line συνομιλίες, με άλλους ανθρώπους για τον όποιο λόγο αυτοί επιθυμούν. Υπάρχουν ακόμα εφαρμογές οι οποίες προσφέρουν ισχυρή κρυπτογράφηση και με τις οποίες μπορούν να επικοινωνήσουν ανάμεσα τους άνθρωποι ατομικά ή ομαδικά.
Ωστόσο, αρκετές οι φορές που είτε δεν είναι δυνατό να γίνει επικοινωνία με χρήση τέτοιων chat/voip εφαρμογών, είτε οι παρευρισκόμενοι επιθυμούν να έχουν πλήρη ανωνυμία ανάμεσά τους, ενώ συγχρόνως και η όλη συζήτηση τους να είναι ασφαλής και να μη μπορεί να αποκαλυφθεί σε τρίτους.
Ευτυχώς πλέον έχουν δημιουργηθεί αποτελεσματικές λύσεις γι' αυτό το θέμα, προσφέροντας μια ισχυρή ιδιωτικότητα σε συνομιλίες, παρέχοντας κρυπτογράφηση ανάμεσα στους συνομιλητές και με τεράστια ευκολία χρήσης μπορώντας να χρησιμοποιηθούν και από εντελώς αρχάριους με τους υπολογιστές/διαδίκτυο ανθρώπους. Αυτές παρέχονται on-line, είναι προσβάσιμες μέσα από έναν browser και φυσικά είναι αυτονόητο ότι προϋποθέτει πως εμπιστευόσαστε τον δημιουργό στους sever του οποίου τρέχει η εφαρμογή -άλλωστε, σε κάποιες περιπτώσεις είναι τέτοια η κρυπτογράφηση, που αυτά που καταγράφονται είναι ακατάληπτα σύμβολα. Από την άλλη θα πρέπει να είναι ενεργή η java-script στους browsers καθώς μέσω αυτής δημιουργείται η κρυπτογράφηση. Έχοντας δοκιμάσει όλες όσες παρουσιάζουμε τόσο απλά, όσο και πίσω από VPN proxy. όλες λειτούργησαν χωρίς κανένα πρόβλημα κάνοντας σωστά την δουλειά τους.

Έχουμε δει αρκετές τέτοιες υπηρεσίες -θα δημιουργήσουμε και ένα συγκεντρωτικό άρθρο με τις πιο αξιόλογες- αλλά μια που ξεχωρίζει είναι και το Cyph, μια δικτυακή υπηρεσία που δημιουργεί τα κλειδιά κρυπτογράφησης στον browser σας και δημιουργεί έναν μοναδικό σύνδεσμο σε ένα ασφαλές chatroom που μέσω ενός url-link, μπορείτε να το στείλετε στους ανθρώπους με τους οποίους θα θέλατε να συζητήσετε. Χρησιμοποιεί το ανοιχτού κώδικα Off the Record Messaging (AES128 bit) για την κρυπτογράφηση κειμένου και το Socialist Millionaire Protocol για τον έλεγχο ταυτότητας των μηνυμάτων. Σε αυτό το chatroom, μπορείτε να στείλετε φωτογραφίες, οι προγραμματιστές του εργάζονται για την προσθήκη βίντεο και την δυνατότητα να στείλετε χρήματα με Bitcoins καθώς και την δημιουργία μιας κρυφής τοποθεσίας στο Tor για να αποκτήσετε πρόσβαση στο chatroom. Ο σχεδιασμός του είναι τέτοιος που επιτρέπει την χωρίς προβλήματα εμφάνιση και λειτουργικότητά του σε οποιοδήποτε μέγεθος οθόνης, μπορώντας να χρησιμοποιηθεί απροβλημάτιστα και από φορητές συσκευές.

Σημειώστε πως το url-link που θα σας δώσει, έχει διάρκεια δέκα (10) λεπτών, και αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να ανοίξει το chat μέσα σε αυτό το διάστημα, αλλιώς θα καταργηθεί και θα πρέπει να δοκιμάσετε με νέο:

Επιπλέον, πατώντας το κουμπάκι: "Cyphtext", βλέπετε το πώς φαίνονται τα όσα γράφετε κρυπτογραφημένα (ακουμπήστε τον κέρσορα στην εικόνα):

 

 

>>> η σελίδα του Cyph Chat
>>> η κεντρική ιστοσελίδα του πρότζεκτ.

  • Σχόλια

1 Comments:

  1. Εικόνα philippos
    philippos (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 13, 2015 19:13 ΜΜ

    καλησπέρα και απο εμένα.Μετά απο δοκιμή μιας εβδομάδας κινητό pc μπορω να πω πως μας λύσατε τα χέρια για άλλη μια φορα :)

Scroll to Top