BETA

Το Dark Web δεν θα είναι πλέον «Σκοτεινό»

Εικόνα Maria

Το πιο κάτω, είναι μια είδηση που ανακοινώθηκε κάπου στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς (2015).
Παρ' όλα αυτά, δεν δημοσιοποιήθηκε από πουθενά σχεδόν.
Εμείς παρακολουθούμε την εξέλιξη από τότε, μα δυστυχώς δεν είδαμε να υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση, αλλά και καμία ουσιαστική εξέλιξη.
Επίσης, δεν ξέρουμε τον λόγο που η ICAAN προχώρησε σε αυτήν την απόφαση μετά από τόσα χρόνια και μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε:

Όταν αναφερόμαστε στο «βαθιά στο Web», μιλάμε για το Dark / Deep web· το περιεχόμενο των βάσεων δεδομένων που είναι καλά κρυμμένες. Το γνωστό και ως DarkNet υπάρχει από την δεκαετία του '70 αλλά η άνοδος και η πτώση του αυτοκράτορα από τα marketplaces του darknet, Silk Road (τώρα πλέον Silk Road 2.0) το 2013 και η έλευση των κρυπτονομισμάτων - κυρίως του Bitcoin - ανάγκασαν ακόμα και τα mainstream (συμβατικά) ΜΜΕ (Μέσα Μαζικής «Ενημέρωσης») να ασχοληθούν μαζί του.

Το DeepWeb, είναι αναμφίβολα, ένας υπέροχος και μυστηριώδης κόσμος, με πολλές εκπλήξεις και αρκετούς κινδύνους. Σε καμία όμως, περίπτωση, ΔΕΝ είναι η διαδικτυακή «στέγη» εγκληματιών, όπως ισχυρίζονται μερικοί, παπαγαλίζοντας αυτά που τους καθοδηγούν να πουν και να επιβάλλουν στις συνειδήσεις των ανθρώπων. Η αλήθεια όμως είναι, πως η αναζήτηση στο διαδίκτυο σήμερα, μπορεί να συγκριθεί με το να προσπαθήσουμε να απλώσουμε ένα δίχτυ σε όλη την επιφάνεια ενός ωκεανού. Ενώ ένα μεγάλο μέρος μπορεί να πιαστεί στο δίχτυ, εξακολουθεί να υπάρχει ένας πλούτος πληροφοριών που είναι βαθειά, και ως εκ τούτου τον χάσαμε!
Ο λόγος είναι απλός: Οι περισσότερες πληροφορίες του Ιστού είναι θαμμένες πολύ κάτω σε ιστοσελίδες που δημιουργούνται δυναμικά, και οι παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης δεν τις βρίσκουν.

Και φυσικά, για να πάτε σε αυτόν τον χώρο θα πρέπει να έχετε και το κατάλληλο μέσο. Ένα από αυτά είναι και το Tor (δείτε: Tι είναι και πώς δουλεύει το Tor για Ανωνυμία στο διαδίκτυο και: Για νέους πολίτες του Deep-Dark Web).
 

Η «ζωή» στο .onion

Οι κρυμμένες υπηρεσίες έχουν διευθύνσεις που μοιάζουν πολύ με τους συνηθισμένους domains, με μόνη διαφορά είναι ότι είναι τυχαίες αλυσίδες συμβόλων κειμένου (στην πραγματικότητα, είναι ένα hash του ιδιωτικού κλειδιού των υπηρεσιών) που καταλήγουν συνήθως σε .onion, ενδεικτικό του Tor-domain.
Η λέξη onion (=κρεμμύδι) υποδηλώνει τα πολλαπλά «στρώματα» που χρησιμοποιεί κατά την λειτουργία του. Για να μπορέσετε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτά τα sites, θα πρέπει να συνδεθείτε με έναν Tor-client. Αλήθεια, τι είδους ιστοσελίδες είναι αυτές που έχουν την κατάληξη .onion;

Special-Use Domain status

Μέχρι τώρα, αυτές οι «σκοτεινές» ιστοσελίδες με domain name (όνομα τομέα) .onion στερήθηκαν ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά ασφαλείας και πιστοποιητικά.

Όμως, πλέον, τα sites με (όνομα τομέα, που, με απλά λόγια, είναι η «διεύθυνσή» σας στο διαδίκτυο και είναι η λεκτική αποτύπωση μιας αριθμητικής συστοιχίας η οποία ταυτοποιεί τον κάθε ηλεκτρονικό υπολογιστή όταν αυτός συνδέεται στο ιντερνέτ - αγγλιστί:) domain name .onion θεωρούνται ασφαλή. Υπάρχει πλέον ένας ειδικός domain, ο Special-Use Domain status (ειδική πιστοποίηση) που εγγυάται για την ασφάλεια των ιστοσελίδων με domain name .onion και χορηγεί την επίσημη αναγνώριση των sites που είναι ασφαλή και τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις πιστοποιητικού ασφαλείας..

Ό,τι ισχύει δηλαδή στο «Επιφανειακό Διαδίκτυο» (αυτό που γνωρίζουμε όλοι), ισχύει πλέον και στο «Βαθύ Διαδίκτυο».

Το ICANN είναι το σώμα του Διαδικτύου για την εκχώρηση ονομάτων και αριθμών (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) που παρέχει τις διαδικτυακές διευθύνσεις (.com, .org) και είναι υπεύθυνο για την συνολική διαδικασία της ένταξης στο διαδίκτυο. Το Internet Engineering Task Force (IETF) - η Εντεταλμένη Ομάδα για το Διαδίκτυο στην οποία υποβάλλονται τα RFCs, τα αριθμημένα έγγραφα που καθορίζουν τα πρωτόκολλα και άλλα πρότυπα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο λειτουργίας του Διαδικτύου, για να περάσουν από μια διαδικασία αξιολόγησης - αλλά και ο διεθνής οργανισμός IANA (Internet Assigned Numbers Authority) που επιβλέπει την κατανομή όλων των επεκτάσεων (του extension δηλαδή, όπως είναι τα .com, .org κλπ, ενός domain name) που είναι μέρος του ICANN, επισημοποιούν το κύρος των ιστοσελίδων .onion του Tor με το Special-Use Domain status.

Ο διεθνής οργανισμός IANA αναγνώρισε επιτέλους ότι είναι έννομο το να έχεις ιστοσελίδα στο Dark Web, χρησιμοποιώντας το δίκτυο Tor. Αυτή η αναγνώριση δίνει συν των άλλων στους ιδιοκτήτες, αυτών των sites, την ευκαιρία να πάρουν πιστοποιητικά ασφαλείας SSL / TLS (Secure Sockets Layer / Transport Security Layer) και να φέρουν την δύναμη της κρυπτογράφησης στις .onion ιστοσελίδες τους.

Σημειωτέον, το Domain (Special-Use Domain status) μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον εντός του δικτύου Tor και ίσως το σημαντικότερο είναι ότι θα προστατεύει τις τοποθεσίες (τα sites), που εντάσσονται σε αυτό, από την κατασκοπεία των δυνάμεων επιβολής του νόμου.

 

>>> η ιστοσελίδα του Special-Use Domain status

 

>>> Δείτε και ένα βίντεο για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το «The Dark Web».

Το βίντεο μπορείτε:
- είτε να το δείτε με αγγλικούς υπότιτλους, πηγαίνοντας:
Ρυθμίσεις - το δεύτερο εικονίδιο κάτω δεξιά - > Υπότιτλοι > Αγγλικά
- είτε με Μετάφραση υποτίτλων, πηγαίνοντας:
Ρυθμίσεις > Υπότιτλοι > Αγγλικά > Μετάφραση υπότιτλων > Ελληνικά. (θα πρέπει πρώτα να κλικάρετε το «Αγγλικά» - ή οποιαδήποτε άλλη γλώσσα - για να ενεργοποιηθεί η επιλογή Μετάφραση).

 • Σχόλια

3 Comments:

 1. Εικόνα K-fIreCE
  K-fIreCE (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 17, 2016 14:34 ΜΜ

  Ενδιαφέρον. Το βίντεο δεν το είδα. Μπορείτε να πείτε καμιά μηχανή αναζήτησης στο darkweb για να βρεις πληροφορίες κατά κύριο λόγο ακαδημαϊκές? π.χ. στο lightweb (ελαφρύ όχι λευκό) θα πας στο σύνδεσμο www.google.com ή www.startpage.com ή www.bing.com κλπ. Νομίζω ότι είχατε αναφέρει 2 μηχανές αναζήτησης και νομίζω ότι το είχε γράψει ο constantinos αλλά πάνε χρόνια και δεν είμαι σίγουρος πλέον.

 2. Εικόνα matthew
  matthewΦεβ 17, 2016 20:29 ΜΜ

  Υπάρχει η OnionCity (http://www.onion.link). https://www.digitalnewsasia.com/digital-economy/unpeeling-the-dark-web-with-onioncity Εννοείται φυσικά ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο μέσω του Tor Browser. Βέβαια δεν συγκρίνεται με την Memex της DARPA https://nakedsecurity.sophos.com/2015/02/16/memex-darpas-search-engine-for-the-dark-web την οποία δεν σκοπεύουν να τη δώσουν στο ευρύ κοινό, θα την χρησιμοποιούν δηλαδή μόνο οι μυστικές υπηρεσίες, αλλά η OC κάνει σχετικά καλή δουλειά.

 3. Εικόνα K-fIreCE
  K-fIreCE (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 18, 2016 21:23 ΜΜ

  Ευχαριστώ πολύ.

Scroll to Top