BETA

Debian: Χωρίς εμάς το Google Summer of Code 2017

Εικόνα Maria

Το Google Summer of Code (το Καλοκαίρι του Κώδικα από την Google), γνωστό και ως GsoC, είναι ένα διεθνές ετήσιο πρόγραμμα της Google το οποίο απευθύνεται σε φοιτητές που επιθυμούν να συνεισφέρουν σε έργα ΕΛ/ΛΑΚ. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν κάθε χρόνο εκατοντάδες φοιτητές από όλο τον κόσμο, αποκτώντας γνώσεις αλλά και πολύ σημαντική εμπειρία σε μεγάλα έργα ΕΛ/ΛΑΚ. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες κερδίζουν κι ένα πολύ σημαντικό καλοκαιρινό χαρτζηλίκι κάνοντας «flip bits, not burgers» («κωλοτούμπες με bits / δυαδικά ψηφία / πληροφορίες, και όχι με χάμπουργκερ») όπως λέει κι η ίδια η Google ενώ προσθέτουν και ένα πολύ σημαντικό έργο στο βιογραφικό τους.

Στο Google Summer of Code, που ως ιδέα ξεκίνησε από τους ιδρυτές της Google, Sergey Brin και Larry Page και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Μάιο έως τον Αύγουστο του 2005, η Google επιβραβεύει με επιδόματα / υποτροφίες όλους τους φοιτητές οι οποίοι ολοκληρώνουν επιτυχώς την κωδικοποίηση του δωρεάν και open-source πρότζεκτ που τους ζητήθηκε να φτιάξουν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε φοιτητές ηλικίας 18 ετών και άνω.

Google Summer of Code χωρίς Debian

Το Debian είναι ένας εξ' ολοκλήρου εθελοντικός οργανισμός αφιερωμένος στην ανάπτυξη ελεύθερου λογισμικού και στην προώθηση των ιδεωδών της κοινότητας του Ελεύθερου Λογισμικού. Ο Ian Murdock ξεκίνησε το πρότζεκτ Debian τον Αύγουστο του 1993, απελευθερώνοντας τις πρώτες εκδόσεις του Debian μέσα στον ίδιο χρόνο. Η εξέλιξη του Debian συνεχίστηκε και έγινε το Διεθνές Λειτουργικό Σύστημα παγκοσμίως· το λειτουργικό που τρέχει στα πάντα, από ενσωματωμένες συσκευές μέχρι στο διαστημικό σταθμό. Το Project Debian (αποτέλεσμα του οποίου είναι η δημοφιλής διανομή Debian Linux) ξεκίνησε όταν ο Ian Murdock εξέδωσε μια ανοιχτή πρόσκληση σε δημιουργούς λογισμικού για να συμβάλλουν σε μια πλήρη και συνεκτική διανομή λογισμικού βασισμένη στον σχετικά νέο τότε πυρήνα Linux. Αυτή η σχετικά μικρή ομάδα των ενθουσιασμένων και αφοσιωμένων ατόμων, που χρηματοδοτήθηκε αρχικά από το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (Free Software Foundation) και επηρεάστηκε από την φιλοσοφία του Έργου GNU, αναπτύχθηκε με τα χρόνια σε έναν οργανισμό με περίπου 1026 προγραμματιστές του Debian.

Οι οργανισμοί που θα συμμετέχουν στο GSoC 2017 έχουν επιλεγεί και το Debian δεν συγκαταλέγεται σε αυτούς.

Γιατί

Κόπωση

Από το καλοκαίρι του 2006, το Debian συμμετέχει ανελλιπώς στο GsoC με τον υψηλότερο αριθμό προτάσεων και τους περισσότερους μέντορες. Στο δε περσινό GsoC 2016 πήγε με 16 πρότζεκτς.

Το γεγονός βέβαια πως φέτος δεν έχουν επιλεγεί για συμμετοχή στο πρόγραμμα, θα τους δώσει χρόνο να χαλαρώσουν, να σπρώξουν την επικείμενη απελευθέρωση του Debian 9 που φέρει την κωδική ονομασία Stretch (επί του παρόντος βρίσκεται σε testing), να πάρουν μια ανάσα, και να σκεφτούν νέες ιδέες που θα κάνουν το Debian φοβερό.

Η πολιτική μέντορα για το GSoC

Το Debian για μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν την πολιτική για έναν μέντορα. Το μειονέκτημα αυτής της πολιτικής είναι ότι εάν ο μέντορας αυτός αρρωστήσει ή χάσει την δουλειά του/της ή κάτι αναπάντεχο ή/και δυσάρεστο συμβεί στην ζωή του, «την πληρώνει» ο ασκούμενος χωρίς να φταίει.

Όπως και πολλοί άλλοι οργανισμοί, έτσι και το Debian αποφάσισε να ζητήσει για όλα τα επιμέρους πρότζεκτς να έχουν τουλάχιστον 2 μέντορες στο πλαίσιο GsoC.

Το «χαρτζιλίκι» που δίνει η Google

Παρότι αυτό δεν επηρεάζει την συμμετοχή του Debian στο πρόγραμμα GSoC, υπήρξε (και κατά πάσα πιθανότητα θα εξακολουθήσει και τα επόμενα έτη) μια αισθητή μείωση όσον αφορά τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα αυτών που έκαναν αίτηση για να συμμετέχουν φέτος στο GsoC. Και αυτό, λόγω της αλλαγής πολιτικής της Google στις υποτροφίες των φοιτητών.

Το 2005 η Google πλήρωνε 4.500 δολάρια, ενώ ο μισθός για το 2016 ήταν στα 5.500 δολάρια. Αν σκεφτείτε τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις σε όλα τα είδη, στην πραγματικότητα είναι σαν να μειώνεται στα μισά η αμοιβή που δίνει η Google. Και αυτό ίσως να μην συνιστά κίνητρο για τους φοιτητές, οπότε διόλου απίθανο να μην τους ενθουσιάζει πλέον η ιδέα για συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα.

Η ανακοίνωση στην mailing list του Debian πως δεν έχουν επιλεγεί στο φετινό πρόγραμμα της Google

Το ότι δεν έχουν επιλεγεί για να συμμετέχουν, το ανακοίνωσε ο Nicolas Dandrimont στην mailing list του Debian:

Due to the lower amount of general motivation, and most notably the weakness of

our projects page during the Google review, after discussion with the program

administrators, Debian will not be part of Google Summer of Code this year.

Some of our recurring mentors have shown some signs of "GSoC fatigue", so all

in all I think it's reasonable: let's have a summer to ourselves to recover

(and push Stretch out the door) and come back next year in better shape than

ever!

We're still participating in Outreachy, so the next few months will still have

us some interns working on core Debian projects, just in a (very) reduced

scope.

Cheers,

--

Nicolas Dandrimont

ελληνιστί:

Λόγω του ότι τα κίνητρα είναι λιγότερα, αλλά κυρίως λόγω της αδυναμίας που βρήκε η Google πως παρουσίαζαν τα πρότζεκτ της σελίδας μας, μετά από συζήτηση με τους διαχειριστές του προγράμματος, το Debian δεν θα συμμετέχει στο φετινό Google Summer of Code.

Κάποιοι από τους μέντορές μας που πήγαιναν συνέχεια στο πρόγραμμα, έχουν δείξει κάποια σημάδια «κόπωσης για το GSoC»· έτσι, στην τελική, νομίζω πως αυτό που λέει η λογική είναι: ας αφιερώσουμε το καλοκαίρι σε εμάς προκειμένου να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας (και να δώσουμε στην κυκλοφορία το Stretch) και να επανέλθουμε του χρόνου δριμύτεροι και σε καλύτερη φόρμα! 

Συνεχίζουμε να συμμετέχουμε στο Πρόγραμμα Προσέγγισης και Υποστήριξης Γυναικών στο Ελεύθερο Λογισμικό Outreachy και, άρα, τους προσεχείς μήνες θα εξακολουθούμε να έχουμε κάποιους ασκούμενους που θα εργάζονται στα βασικά πρότζεκτς του Debian -μόνο που θα είναι πολύ λιγότεροι.

Καλή διάθεση πάνω απ' όλα,

--

Nicolas Dandrimont

>>> Οι οργανισμοί που έχουν επιλεγεί για να συμμετέχουν στο GSoC 2017.

>>> Η ανακοίνωση-μέιλ του Nicolas Dandrimont στην λίστα αλληλογραφίας του Debian ότι δεν έχουν επιλεγεί για το GSoC 2017.


Ναι, ξέρουμε. Πολλά ακόμα θα μπορούσαν να λεχθούν για το Google Summer of Code, μα δεν είναι του παρόντος και σίγουρα είναι κάτι που θα δημιουργήσει αρκετό flame.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top