BETA

Deep-Web: Ο Εχθρός του Αστού

Εικόνα Maria

Η... «είδηση» έχει ως εξής: τα δεδομένα που εκλάπησαν από το web, πωλούνται στο Deep Web. Όοοχι, δεν πωλούνται παντού, σε κάθε web· το Deep Web μας φταίει.
Πριν προχωρήσουμε στην «είδηση» (το γιατί την βάζουμε μέσα σε εισαγωγικά, θα το δούμε παρακάτω), ας θυμηθούμε λίγο, με δυο λόγια, τι είναι πρώτα το Βαθύ ΔιαδίκτυοDeep Web ή Dark Net ή Deep Net ή Hidden Web).
 

Το βαθύ, και όχι και τόσο βαθειά στο Web

Το Deep Web, είναι αναμφίβολα, ένας υπέροχος και μυστηριώδης κόσμος, με πολλές εκπλήξεις και αρκετούς κινδύνους.
Σε γενικές γραμμές, τρομοκρατικά δίκτυα, υπηρεσίες κατάσκοποι, έμποροι ναρκωτικών, δολοφόνοι για μίσθωση, καθώς και εκείνοι που ψάχνουν για παιδική πορνογραφία παραμονεύουν γύρω από αυτά τα μέρη.
Υπάρχει το Hidden Wiki εκεί, και σ’ αυτό το wiki υπάρχουν κατηγορίες συνδέσμων που μπορείς να βρεις ό,τι θες. Υπάρχουν blogs, φόρουμ (από φυσιολογικά μέχρι επαναστατικά, μέχρι και κατάφωρα παράνομα), Tor-enabled instant messaging και chat, ανώνυμη φιλοξενία αρχείων, ανώνυμη χρηματοδότηση, ανώνυμη ανατροπή και ανταλλαγή πληροφοριών, πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια / ανωνυμία του υπολογιστή, πληροφορίες για warez / cracks / hacking, όλα τα βιβλία, την μουσική, τις ταινίες που μπορείτε να φανταστείτε, συνδέει ακόμη και τα αθλητικά στοιχήματα και τις πληροφορίες του εμπορίου, έχει συνδέσεις στις διεθνείς αγορές ναρκωτικών, κυκλώματα πορνείας, αγορές δολοφόνων, μαύρη αγορά προϊόντων, παιδική πορνογραφία.
Σε μερικές κοινωνίες, περισσότερο οι «αποκλίνοντες» άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτό το δίκτυο. Και δεν μιλάμε μόνον γι αυτούς που σερφάρουν σ’ αυτές τις ιστοσελίδες, αλλά και για αυτούς που τις δημιουργούν και τις… «διαχειρίζονται»!
Και το σημαντικότερο; Είναι σχεδόν αδύνατον να βρεθεί κάποιος από τους «παραβάτες».

Σε καμία όμως, περίπτωση, ΔΕΝ είναι η διαδικτυακή «στέγη» εγκληματιών, όπως ισχυρίζονται μερικοί, παπαγαλίζοντας αυτά που τους καθοδηγούν να πουν και να επιβάλλουν στις συνειδήσεις των ανθρώπων.
Δεν νομίζω πως χρειάζεται να πούμε περισσότερα· πιστεύω πως θα σας καλύψουν τα άρθρα:

- Το DeepWeb το άντρο των εγκληματιών και... Loooool
- DarkWeb εγκληματίες και loool [μέρος 2ο]
- Evolution Marketplace στο DeepWeb και η δικτυακή προπαγάνδα της ηλιθιότητας
- DeepWeb [Dark Net] Προπαγάνδα και Βλακεία
Για το τέλος, σας άφησα το καλύτερο:
- To Deep Web οδηγεί τη νεολαία στα ναρκωτικά

Η αλήθεια όμως είναι πως η αναζήτηση στο διαδίκτυο, σήμερα, μπορεί να συγκριθεί με το να προσπαθήσουμε να απλώσουμε ένα δίχτυ σε όλη την επιφάνεια ενός ωκεανού. Ενώ ένα μεγάλο μέρος μπορεί να πιαστεί στο δίχτυ, εξακολουθεί να υπάρχει ένας πλούτος πληροφοριών που είναι βαθειά, και ως εκ τούτου τον χάσαμε!
Ο λόγος είναι απλός: Οι περισσότερες πληροφορίες του Ιστού είναι θαμμένες πολύ κάτω σε ιστοσελίδες που δημιουργούνται δυναμικά, και οι παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης δεν τις βρίσκουν.

Και φυσικά, για να πάτε σε αυτόν τον χώρο, θα πρέπει να έχετε και το κατάλληλο μέσο. Ένα από αυτά είναι και το Tor. Λάβετε, βέβαια, υπόψη ότι ο Tor δεν είναι 100% ανώνυμος. Πολλαπλά proxies απαιτούνται σαν πρόσθετα στον Tor, και βέβαια, ένα τείχος προστασίας καθώς και ένα καλό αντιβιοτικό πρόγραμμα (για τους χρήστες Windows). Δεν είναι πανάκεια η ανωνυμία και σίγουρα η ασυδοσία, καθώς αν κάποιοι το επιθυμούν να ψάξουν στοχευμένα κάποιους ανθρώπους, έστω και πολύ δύσκολα, υπάρχουν κάποιες πιθανότητες, ώστε ν’ ανακαλυφθεί η διαδρομή κάποιου αρχείου.
Για να μην ξεφύγουμε από την θεματολογία του άρθρου, ας πούμε επιγραμματικά πως για την περιήγησή σας στο Deep-Dark-Web, λάβετε σοβαρά τις οδηγίες που δίνονται στο άρθρο: Για νέους πολίτες του Deep-Dark Web.

 

Έναντι ποίου αντιτίμου πωλούνται τα κλεμμένα δεδομένα σας· ναι σας λέω, μόνον στο Deep Web

Οι εταιρείες έχουν τα προσωπικά μας δεδομένα, σωστά; Κάθε φορά λοιπόν που οι εν λόγω εταιρείες δέχονται επίθεση, υποκλέπτονται και τα προσωπικά μας δεδομένα, σωστά;
Βέβαια, οι επιθέσεις συνήθως βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Πόσες όμως φορές ασχολούνται με το πού πάνε τα... «λύτρα» των επιθέσεων (βλέπε προσωπικά μας δεδομένα που έχουν κλαπεί) αλλά και ποιος τα εκμεταλλεύεται και για τίνα χρήση;

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση (PDF) της McAfee Labs, υπάρχει μια τιμή σε πολλά πράγματα που διατίθενται στο Dark Web, τα οποία μάλιστα συχνά αναφέρονται ως εμπορεύματα (ή εμπορεύσιμα προϊόντα· όπως και να το πούμε, ένα και το αυτό).
Και ναι, σε αυτά που είναι προς πώληση περιλαμβάνονται και οι κωδικοί πρόσβασης τραπεζών (τα login credentials / τα διαπιστευτήρια που χρησιμοποιούμε για να εισέλθουμε στο σύστημα της τράπεζας), μαζί με άλλα στοιχεία που σίγουρα αποτελούν άκρως ευαίσθητα δεδομένα.

Ιδού μια λίστα με πράγματα που πωλούνται στο Dark Web και έναντι ποίου αντιτίμου:

Μέση εκτιμώμενη τιμή για κλεμμένες πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες

• Από 5 έως 30 δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες
• Από 20 έως 35 δολάρια στο Ηνωμένο Βασίλειο (στην Αγγλία)
• Από 20 έως 40 δολάρια στον Καναδά
• Από 21 έως 40 δολάρια στην Αυστραλία
• Από 25 έως 45 δολάρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση

 

Κωδικοί-Διαπιστευτήρια Τραπεζών

Για τραπεζικό υπόλοιπο λογαριασμού 2.200 δολαρίων, η τιμή πώλησης κυμαίνεται στα 190 δολάρια.

• Τα διαπιστευτήρια / login credentials λογαριασμού, ο οποίος περιλαμβάνει και κρυφές μεταφορές κεφαλαίων σε τράπεζες των ΗΠΑ:
500 δολάρια για ένα υπόλοιπο λογαριασμού 6.000 δολαρίων (όταν δηλαδή ο λογαριασμός έχει μέσα 6.000 δολάρια) και 1.200 δολάρια για ένα υπόλοιπο λογαριασμού 20.000 δολαρίων.

• Τα διαπιστευτήρια / login credentials λογαριασμού, ο οποίος περιλαμβάνει και κρυφές μεταφορές κεφαλαίων σε τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου:
700 δολάρια για υπόλοιπο λογαριασμού 10.000 δολαρίων, και 900 δολάρια για υπόλοιπο λογαριασμού 16.000 δολαρίων.

 

Τα διαπιστευτήρια / login credentials για υπηρεσία online (διαδικτυακών) πληρωμών

• Από 20 μέχρι 50 δολάρια όταν οι λογαριασμοί έχουν τραπεζικό υπόλοιπο από 400 έως 1.000 δολάρια.
• Από 200 μέχρι 300 δολάρια όταν οι λογαριασμοί έχουν τραπεζικό υπόλοιπο από 5.000 έως 8.000 δολάρια.

Το χειρότερο όλων βέβαια είναι η κλοπή της ψηφιακής σας ταυτότητας στο Dark Web. Το γιατί, νομίζω πως δεν χρειάζεται παρά κοινός νους για να το καταλάβει κάποιος. Όποιος αγοράσει τα στοιχεία σας, αποκτάει τον έλεγχο ολόκληρης της ψηφιακής σας ζωής.

Πηγή


Φυσικά, δεν είναι το μόνο report

Η «έρευνα» αυτή της McAfee, ακροβατεί μεταξύ γελοιότητας και γραφικότητας, όπως και τα λογισμικά που βγάζει για την «προστασία» από ιούς στο Linux. Εκτός από τα όμορφα κορίτσια και αγόρια στις - εντελώς άσχετες - φωτογραφίες του επαγγελματικά φτιαγμένου pdf αυτής της έκθεσης, δεν μας λέει κάτι νέο, ούτε κάτι που είναι πρωτόγνωρο. Μια σχεδόν αντίστοιχη έρευνα είχε δημοσιεύσει στις αρχές του Οκτώβρη (2015) και η Trend Micro, όπου στην σούμα συγκαταλέγει και hackers και deepweb. Εν' ολίγοις, μια ακόμα τεχνολογική εταιρεία που είτε δεν γνωρίζει τι είναι hacker και τι cracker, είτε επικαλείται αυτόν τον όρο, επειδή έχει λόγους.

Σύμφωνα με αυτό το «report», τα προσωπικά στοιχεία διακινούνται προς περίπου 1 δολάριο ανά γραμμή δεδομένων. Κάθε γραμμή δεδομένων περιλαμβάνει όνομα, πλήρη διεύθυνση, ημερομηνία γέννησης, αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλα προσωπικά στοιχεία. Εάν κάποιος αγοράσει μερικές γραμμές, μπορεί να διαπράξει αρκετά σοβαρές απάτες.
Σύμφωνα μάλιστα με την Trend Micro, η κάθε γραμμή παλιότερα στοίχιζε 4 δολάρια, όμως καθώς οι κλοπές δεδομένων έχουν πληθύνει, η προσφορά έχει αυξηθεί, με αποτέλεσμα την πτώση των τιμών. Με άλλα λόγια, οι κλασικοί κανόνες της καπιταλιστικής οικονομίας εφαρμόζονται και στην αγορά του υπόκοσμου (sic). Συνεχίζοντας, μας λέει ακόμα πως αν κάποιος επιθυμεί τα πλήρη δεδομένα ενός θύματος, θα πρέπει να πληρώσει περίπου 25 δολάρια. Το σκαναρισμένο αντίγραφο διαβατηρίου, άδειας οδήγησης, λογαριασμών κοινής ωφέλειας αγοράζονται προς 10-35 δολάρια ανά έγγραφο. Και ακόμα πως οι λογαριασμοί, όπως και οι αριθμοί κινητών τηλεφώνων, είναι αρκετά φτηνοί, καθώς πωλούνται προς 14 δολάρια ανά λογαριασμό.
Ιδιαίτερη μνεία, μετά τα συνήθη περί της πώλησης λογαριασμών της Anazon και του -ebay, κάνει και στους τραπεζικούς, λέγοντας πως τα στοιχεία κάθε λογαριασμού πωλούνται από 200 έως 500 δολάρια.


Kανείς δεν αμφισβητεί πως αυτά συμβαίνουν. Και επειδή μιλάμε για χρήματα γίνεται αυτό που συμβαίνει παντού στην καθημερινότητα. Κλοπές δηλαδή. Και μιλώντας για το διαδίκτυο, μπορώ να σας πω με βεβαιότητα - κάποιοι παλιότεροι χρήστες του διαδικτύου ήδη τα γνωρίζετε - πως τέτοιου είδους αγοραπωλησίες γίνονταν και γίνονται και στο «κανονικό» διαδίκτυο. Το irc για παράδειγμα, ήταν κάποτε ένας καλός προορισμός για όλα αυτά.

Το δε ενδιαφέρον είναι πως καμία από αυτές τις έρευνες και τις ανάλογες πολιτικές δηλώσεις, δεν αναφέρουν και ορισμένα άλλα που συμβαίνουν ΚΑΙ στο Deep Web, όπως για παράδειγμα το ξέπλυμα χρήματος (και, όταν μιλάμε για χρήμα, δεν εννοούμε αυτό που μαζεύει ο κάθε ντίλερ και.... hacker), για το γλέντι που έχουν στήσει οι off-shore ή για τον όγκο των σκευασμάτων που αποτελούν φαρμακοβιομηχανικά προϊόντα τα οποία κυκλοφορούν δίπλα μας στο διαδίκτυο και στην φυσική ζωή. Δεν ξέρω αν διαβάζετε εσείς ανά καιρούς κλοπές σε αποθήκες φαρμακοβιομηχανιών, επειδή εμείς δεν...

Δεν ξέρω αν έχετε παρατηρήσει και έναν κοινό παρανομαστή σε όλα αυτά. Είναι ακριβώς ο ίδιος λόγος που αποτελεί πλέον και το γενικό πολιτικό πλαίσιο της «πολιτισμένης» Δύσης. Οι κακοί που ζουν ανάμεσά μας και που κάποιος πρέπει να μας προστατεύσει από αυτούς. Επικίνδυνο - λένε - είναι ό,τι αποτελεί μέσο για τους κακούς. Για παράδειγμα, η κρυπτογράφηση, τα torrents, ο ελεύθερος διαμοιρασμός, η πρόσβαση στις πληροφορίες του deep ή μη web, το ελεύθερο wi-fi. Είναι απολύτως βέβαιο πως μετά τα γεγονότα στο Παρίσι - όχι μόνο τα τωρινά, μα και του Γενάρη του 2015 με το Charlie Hedbo (θυμάστε τι έλεγαν τότε για το διαδίκτυο;) - θα δώσουν το πάτημα για μια ισχυρή προπαγάνδα και χειραγώγηση του μικροαστικού κοινού. Άλλωστε είναι κάτι εύκολο, καθώς πλέον το σύνολο του μέσου δυτικού αστού πιστεύει πως έχει εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς επειδή έτσι του λένε, γαλουχώντας του πατριωτικά ιδεώδη.

Το Διαδίκτυο αναπόφευκτα αποτελεί μια αντανάκλαση της κοινωνίας. Το DeepWeb είναι επίσης ένας μέρος αυτής. Ένα μέρος που θα καταφύγουν οι επαναστατημένοι, οι άνομοι, οι παράνομοι (όπως τους ορίζει η κοινωνική κανονικότητα), οι διανοούμενοι, το λούμπεν προλεταριάτο, οι κλέφτες, υπάλληλοι μιας συγκεκριμένης οικονομικής και κοινωνικής ελίτ, ο ιερέας και το τραπεζικό στέλεχος που θέλει να βρει ανήλικα, αυτοί που δημοσιεύουν και αναζητούν τα κλειδωμένα πανεπιστημιακά συγγράμματα, οι στιγματισμένοι και αδύναμοι κοινωνικά, κάποια στιγμή εσύ, εγώ, ο «είδα φως και μπήκα», κλπ-κλπ-κλπ...

Ετοιμαστείτε πάντως ν' ακούσετε και να διαβάσετε τέρατα το επόμενο διάστημα.
Θέματα που αφορούν το Διαδίκτυο και την Τεχνολογία και θα τα δημοσιεύουν σελίδες που έχουν στις στήλες τους Ζώδια, Life-Style κλπ...

 

[το άρθρο είναι συνεργατικό]

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top