BETA

Dell XPS13: Ένα Linux laptop για προγραμματιστές

Εικόνα Haris

Είχαμε δει πρόσφατα το Linux laptop Oryx Pro για Steam Linux gamers, από την System 76.
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ένα ακόμα δυνατό Linux laptop, αλλά για προγραμματιστές αυτή τη φορά. Μάλιστα, επειδή το συγκεκριμένο μοντέλο είναι της Dell, υπάρχει η περίπτωση της εύκολης ανεύρεσης στην Ελλάδα.

Το Laptop είναι το Dell XPS13 Developers Edition, και όπως λέει και η ονομασία του, προορίζεται για μηχανικούς λογισμικού Linux. Τα εξαρτήματα δηλαδή, όπως θα δούμε και παρακάτω, έχουν αρκετή ιπποδύναμη για γρήγορες μεταγλωττίσεις πηγαίου κώδικα.

Περιγραφή

Εξωτερικά η συσκευή είναι ωραία, και το πάχος περίπου είναι στο ένα τέταρτο της ίντσας. Η οθόνη φροντίζεται να είναι από άκρη σε άκρη, δηλαδή το περίγραμμα να μην πιάνει πολύ χώρο. Μάλιστα λέγεται πως αυτού του τύπου η οθόνη, είναι και από τις πιο “edge to edge” που θα συναντήσουμε σε φορητό. Το μήκος του display είναι στις 13.3 ίντσες, με πυκνότητα 280 pixels ανά ίντσα.

Η ανάλυση της οθόνης φτάνει στα 3200 Χ 1800. Η Dell λέει πως η οθόνη είναι λαμπρή, και οι γωνίες θέασης πολύ καλές και δεν θα σας δυσκολέψουν. Τα χρώματα είναι ζωντανά και επιθυμητά.
H οθόνη είναι touch screen, και η ανταπόκριση στο touch είναι καλή.

Η κάρτα γραφικών που τροφοδοτεί την οθόνη είναι η Intel Iris 540 GPU. Μια πολύ καλή επιλογή. Μία κάμερα βρίσκεται επίσης στο κάτω μέρος αριστερά, λίγο περίεργο σημείο, αλλά δεν μας πειράζει.

Τα υπόλοιπα σημεία του φορητού, είναι δύο ports USB 3.0, ένα USB 3.1 τύπου C, ένα display port 1.2, SD card reader, και audio jack.
Tο πληκτρολόγιο του laptop είναι άνετο και φωτιζόμενο για εργασία τη νύχτα. Η μπαταρία είναι τύπου 56WHR4, και διαρκεί 12 ώρες, η εταιρία τονίζει πως οι 12 ώρες αυτές είναι πραγματικές, και όχι τυπική αναφορά.
Το εξωτερικό περίβλημα του φορητού είναι από αλουμίνιο, και διατίθεται σε αποχρώσεις ασημί γκρι, η προς το μπεζ.

Δεν υπάρχουν ports HDMI και Ethernet (!). Αυτό εκπλήσσει αρνητικά, αλλά επειδή διατίθεται το Intel 8260 WiFi chipset, τελικά μπορεί το Ethernet να θεωρείται περιττό (!), συμπληρώνοντας λέει κάποιος πως το WiFi υποστηρίζει 802.11 και επίσης υπάρχει Bluetooth 4.1.

Γιατί για προγραμματιστές;

Ο επεξεργαστής του συστήματος είναι ο Intel Core i7 6560U στα 2.2 Ghz. Αυτό εγγυάται την ταχύτητα, ενώ η μνήμη είναι στα 16 Gb DDR3. Το λειτουργικό σύστημα του φορητού είναι το Ubuntu Linux 16.04 με τα developer tools. Σε πείραμα, έδειξε πως ο φορητός μπορεί να κάνει μεταγλώττιση τον πυρήνα Linux 3.19 σε περίπου χρόνο τριών λεπτών, ενώ αν κάνει κάποιος περισσότερη παραμετροποίηση στα εργαλεία, ο χρόνος μπορεί να μειωθεί και στα 2 λεπτά.

Βέβαια κάποιος μπορεί να κάνει και γρηγορότερες μεταγλωττίσεις, αλλά θα χρειαστεί να διαθέτει υπολογιστή με έναν επεξεργαστή Intel Xeon E5 με 8 cores, που βεβαίως είναι και πανάκριβος (περίπου δυόμιση χιλιάδες δολάρια μόνο η CPU).

Η Dell λέει πως με το Ubuntu μπορεί κάποιος να γλυτώσει τα χρήματα ενός άλλου προεγκατεστημένου OS, και προωθεί την ιδέα ενός Ubuntu Linux laptop.

Η λυπητερή

Η τιμή του φορητού είναι υψηλή, αλλά όχι απαγορευτική για αυτούς που τέλος πάντων ανήκουν στην μεσαία τάξη (αν έμεινε). Το entry level XPS13 λοιπόν με Intel core i3 2.4 Ghz και 4 Gb μνήμης DDR3 ταχύτητας 1.8 Μηz και δίσκο 128 Gb SSD είναι στα 799 δολάρια.
Το επόμενο στη σκάλα μοντέλο με i5 και 8 Gb μνήμη είναι στα 1,050 δολάρια, ενώ το τελικό μοντέλο της σειράς με core i7, 8 Gb RAM και 256 SSD δίσκο, βρίσκεται στα 1,350 δολάρια. Κάποιος μπορεί να προσθέσει και άλλα, ας πούμε Gb μνήμης, όπου το κόστος ανεβαίνει. Η εταιρία για να χρυσώσει το χάπι, λέει πως “αν είστε σοβαρός προγραμματιστής, αξίζει τα χρήματα”.

Κριτικές

Οι κριτικές είναι θετικές, και πολλά περιοδικά όπως PC Pro, PC Magazine, Digital Trends, Hot Hardware, και Computer Shupper το εκθειάζουν.

H ιστοσελίδα του φορητού: dell.com/us/business/p/xps-13-9360-laptop/pd

- Ένα video γνωριμίας με το ερώτημα “Είναι ο Dell XPS13 το καλύτερο Linux Laptop εκεί έξω”;

Για όσους προγραμματιστές Linux μπορούν να αντέξουν την τιμή, καλή τους απόκτηση, και καλές μεταγλωττίσεις.

 • Σχόλια

3 Comments:

 1. Εικόνα Savvas
  Savvas (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 13, 2017 20:36 ΜΜ

  Ωραίο αν και λίγο ακριβό το συγκεκριμένο.
  Η μόνη ένσταση είναι στην τεράστια ανάλυση. Netbeans, eclipse, intellij κλπ δεν υποστηρίζουν HiDPI (μέχρι πριν από 3-4 μήνες τουλάχιστον). H μόνη επιλογή είναι να αλλάξεις μέγεθος γραμματοσειράς, αλλά και πάλι δεν είναι ιδανικό το αποτέλεσμα.
  Εγώ με hp envy 13 με 1920χ1080 δυσκολεύομαι με KDE παρόλο που έχει επιλογή για scalling.

 2. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 14, 2017 20:18 ΜΜ

  Και εγώ δυσκολεύομαι σε μεγάλες αναλύσεις ειδικά στα παιχνίδια δεν τις θέλω. Η πρώτη σκέψη που μου ήρθε ήταν, εντάξει δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις την μέγιστη ανάλυση, και να κατέβεις ανάλυση. Αλλά τι γίνεται όμως με την touch; Θα δουλεύει σε χαμηλότερη, και πως; Έχεις δίκιο. Να σου πω, μου έκανε εντύπωση πως το βαφτίσανε developer's edition, και έψαχνα να βρω τους λόγους. Μάλλον είναι και το 12ωρο της μπαταρίας, αλλά και το μέγεθος βιβλίου, που το βάζει ο άλλος στον χαρτοφύλακα, και ταξιδεύει εύκολα, η μετακινείται. Και γενικά οι προγραμματιστές μετακινούνται. Άλλο που με εντυπωσίασε, είναι ο τύπος στο video, ο άνθρωπος είναι ζουζούνι. Πως δουλεύει στο GNOME 3, εγώ ούτε με το ποντίκι δεν θα δούλευα τόσο άνετα.

 3. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 16, 2017 21:41 ΜΜ

  Σάββα ξέχασα να πω εδώ, πως το συγκεκριμένο μοντέλο, έτυχε να το δω ο ίδιος. Το είχε αγοράσει μια κυρία μεταχειρισμένο με 300 Ε, από έναν τύπο που θα έφευγε εξωτερικό. Είχε Windows 8.1, και η γυναίκα μου ζήτησε βοήθεια στο να τα χειρίζεται. Εγώ με το που το είδα δαγκώθηκα στην κυριολεξία, έπαθα πλάκα. Αμέσως μου ήρθε η σκέψη πως "Να το είχα εγώ, να σουτάριζα αμέσως τα Win και να έβαζα Ubuntu".

  Όμως τότε δεν ήξερα πως το συγκεκριμένο μοντέλο είναι Linux. Νόμιζα πως πρόκειται για καθαρά παραθυρικό laptop, και πως Linux δεν θα "καθότανε". Επιπλέον, η γυναίκα δεν είχε το cd με τους Win drivers, και υπέθεσα, πως αν τα έβγαζα και της έβαζα Ubuntu, και το Ubuntu δεν δούλευε, θα έπρεπε να ξαναπέρναγα Win 8.1, και φυσικά το driver cd.

  Τελικά, είπα να μην ασχοληθώ, και απάντησα πως "δεν γνωρίζω τα Win 8.1, αν ήταν τα 7.0 πολύ ευχαρίστως να σε βοηθούσα".
  Στη συνέχεια με ρώτησε "Έκανα καλή αγορά με αυτά τα χρήματα"; Και απάντησα "Το συζητάς; Ούτε του παπά να μην το πεις".

  Ήταν από τις περιπτώσεις τις λίγες, που απλά "σε θέλει η τύχη". Δηλαδή να βρεις αυτό το πράγμα σε αυτή την τιμή, και σχεδόν καινούργια κατάσταση.

Scroll to Top