BETA

Διαμοιράζεις επιστημονικά συγγράμματα; Απαγορεύεται!

Εικόνα Maria

Δεν θα κουραστούμε να το φωνάζουμε· η γνώση ΠΡΕΠΕΙ να είναι ελεύθερη, παρότι η καθεστηκυία εξουσιαστική ελίτ θέλει την γνώση να πληρώνεται αδρά. Για το Δικαίωμα στο Διάβασμα πρέπει να παλεύουμε όλοι μας· όχι μόνον ο Richard Stallman και ο Aaron Swartz ο οποίος πριν από τρία χρόνια βρέθηκε νεκρός σε ηλικία μόλις 26 ετών ενώ αντιμετώπιζε ποινή 35 ετών φυλάκισης σε δίκη που θα ξεκινούσε τον επόμενο μήνα επειδή κατέβασε εκατομμύρια ακαδημαϊκές εργασίες από το αρχείο JSTOR σκοπεύοντας να τις διαθέσει ελεύθερα.
 

Η πληροφορία είναι δύναμη. Όμως, όπως κάθε δύναμη, υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να την κρατήσουν για τον εαυτό τους. Ολόκληρη η παγκόσμια επιστημονική και πολιτιστική κληρονομιά, η οποία δημοσιεύθηκε στη διάρκεια των αιώνων σε βιβλία και περιοδικά, ολοένα ψηφιοποιείται και κλειδώνεται από μια χούφτα ιδιωτικές εταιρείες.

Μανιφέστο Αντάρτικου Ανοικτής Πρόσβασης

 

Το δικαίωμα στην ανάγνωση είναι μία μάχη που την δίνουμε μέχρι και σήμερα.
Το διάβασμα μας κάνει όλους μετανάστες. Μας παίρνει μακριά από τα σπίτια μας αλλά, το σημαντικότερο, μας βρίσκει σπίτια παντού. [Δείτε περισσότερα: Καλλιεργεί το Διαδίκτυο την αγάπη για το Διάβασμα;]
 

Γνώση για όλους, ανοιχτή πρόσβαση χωρίς πνευματικά δικαιώματα

είναι το σύνθημα του πρότζεκτ Sci-Hub που μάχεται την ανισότητα, δίνοντας πρόσβαση στην γνώση σε ολόκληρο τον κόσμο. Η επιστημονική γνώση πρέπει να είναι διαθέσιμη σε κάθε άτομο, ανεξάρτητα από το εισόδημά του και από την κοινωνική του θέση ή ακόμα-ακόμα και από την γεωγραφική του θέση.

Ευτυχώς αυτές οι προσπάθειες πληθαίνουν μέρα με την μέρα. Ναι, σωστά καταλάβατε· ο λόγος πάλι για το το Pirate Bay της επιστήμης που ακούει στο όνομα Sci-Hub. Μόνο που αυτήν την φορά, κρίνεται παράνομο.

 

Δικαστήριο: Παράνομο το Sci-Hub

Το Sci-Hub, είναι δημιούργημα της Ρωσίδας νευροεπιστήμονος Alexandra Elbakyan που αρνείται να κατεβάσει το site, παρά την αγωγή την οποία κατέθεσε εναντίον της μία από τις μεγαλύτερες εκδοτικές εταιρείες παγκοσμίως και την δικαστική εντολή που έλαβε (η ερευνήτρια) να κλείσει την ιστοσελίδα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά.
 

Alexandra Elbakyan: Δεν κατεβάζω το site· ο διαμοιρασμός της γνώσης είναι δικαίωμα όλων μας!

Η ερευνήτρια Alexandra Elbakyan έκανε πραγματικότητα το όραμα όλων μας, την ελεύθερη πρόσβαση σε επιστημονικά άρθρα.

Ο λόγος για την νευροεπιστήμον από την Ρωσία που κατάφερε να παρέχει στο κοινό ανοιχτή και δωρεάν διαδικτυακή πρόσβαση σε περισσότερα από 48 εκατομμύρια άρθρα, δημιουργώντας το Sci-Hub το οποίο θα μπορούσε να περιγραφεί ως το Pirate Bay του κόσμου των επιστημών.

Η προσπάθειά της ξεκίνησε το 2011. Βλέπετε, η ερευνήτρια απογοητευόταν που δεν μπορούσε να πληρώσει για να έχει πρόσβαση σε άρθρα που της ήταν απαραίτητα προκειμένου να συνεχίσει την έρευνά της.

Έφτιαξε λοιπόν το Sci-Hub, που πραγματικά κάνει πράξη το όνομά του και έχει γίνει ο «Ομφαλός των Επιστημών», ο «Κόμβος της Επιστήμης» με εκατοντάδες χιλιάδες άρθρα να «κατεβαίνουν» από αυτό επί καθημερινής βάσεως. Στο τέλος όμως του περασμένου έτους (και συγκεκριμένα την Παρασκευή 30/10/2015) το περιφερειακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης εξέδωσε εντολή για το κλείσιμο του site.

Η Elbakyan όμως αποφάσισε να μην κάτσει με σταυρωμένα χέρια, παρά να πολεμήσει την απόφαση του δικαστηρίου, πυροδοτώντας έναν δημόσιο διάλογο για το ποιοι πραγματικά έχουν στην κατοχή τους την επιστήμη. Όπως γράφει και σε μία ανοιχτή επιστολή προς τον δικαστή της Νέας Υόρκης Roert W. Sweet, ο οποίος εξέδωσε την δικαστική απόφαση που είπαμε παραπάνω:

Payment of $32 is just insane when you need to skim or read tens or hundreds of these papers to do research. I obtained these papers by pirating them.

δηλαδή:

Η καταβολή αντιτίμου της τάξης των 32 δολαρίων, είναι κάτι τρελό όταν χρειάζεται να διαβάσεις δεκάδες ή εκατοντάδες τέτοια άρθρα για να κάνεις κάποια έρευνα και να ξεσκαρτάρεις ποια από αυτά σου χρειάζονται. Εγώ απέκτησα πρόσβαση σε αυτά τα κείμενα κάνοντας πειρατεία.

Και τονίζει:

Everyone should have access to knowledge regardless of their income or affiliation. And that’s absolutely legal.

ελληνιστί:

Ο οιοσδήποτε θα πρέπει να μπορεί να έχει πρόσβαση στην γνώση, ανεξάρτητα από το εισόδημά του και από την κοινωνική του θέση. Και αυτό, είναι απολύτως νόμιμο.

Αν ακούγεται σαν μια μοντέρνα εκδοχή του Ρομπέν των Δασών που δίνει καθημερινά μάχη, είναι γιατί κατά κάποιον τρόπο είναι όντως κάτι τέτοιο.
Με την διαφορά όμως ότι, σε αυτήν την ιστορία, δεν είναι μόνον οι φτωχοί που δεν έχουν πρόσβαση στα επιστημονικά κείμενα. Πλέον, οι εγγραφές σε Επιθεωρήσεις και Επιστημονικά Περιοδικά έχουν γίνει τόσο ακριβές, που ακόμη και κορυφαία Πανεπιστήμια όπως το Harvard και το Cornell παραδέχονται ότι δεν δύνανται να πληρώνουν για αυτές. Θέση έχουν πάρει και οι ερευνητές, με 15.000 επιστήμονες να δεσμεύονται ότι θα μποϊκοτάρουν τις εκδόσεις Elvesier για τα υπέρογκα αντίτιμα πρόσβασης στις εργασίες.

Και για να μην παρεξηγηθούμε, οι εκδότες των περιοδικών κάνουν και και ένα σωρό καλά - έχουν ενθαρρύνει την καλύτερης ποιότητας έρευνα μέσα από την επιστημονική αξιολόγηση των κειμένων που παρέχουν και, προ ιντερνέτ εποχής, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην διάδοση της γνώσης.

Τα τελευταία όμως χρόνια, όλο και περισσότερος κόσμος αμφισβητεί το κατά πόσον βοηθούν ακόμη την πρόοδο της επιστήμης. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα η νοοτροπία ότι είτε κάτι δημοσιεύεται είτε χάνεται, μπορεί κάποιες φορές να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από λύσεις, με τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό επίδοξων εκδοτών να χρεώνουν τους ερευνητές ώστε να δημοσιεύουν την δουλειά τους – συχνά, χωρίς να προβλέπουν διαδικασία επιστημονικής αξιολόγησης ή ακόμη και επιμέλειας αυτών των άρθρων.

Νιώθουν ότι πιέζονται να το κάνουν αυτό

έγραψε η Elbakyan στην επιστολή της προς τον δικαστή.

Αν ένας ερευνητής ή μία ερευνήτρια θέλει να αναγνωριστεί και να εργαστεί στο αντικείμενο, χρειάζεται να κάνει δημοσιεύσεις σε τέτοια περιοδικά.

Εκεί μπαίνει στην μέση το Sci-Hub. Το site λειτουργεί σε δύο επίπεδα: Πρώτα από όλα, όταν αναζητάτε ένα άρθρο, το Sci-Hub προσπαθεί αμέσως να το κατεβάσει από την φίλια πειρατική βάση δεδομένων, το LibGen. Αν αυτό δεν λειτουργήσει, το Sci-Hub είναι ικανό να διαπεράσει την «πύλη» επιστημονικών άρθρων χάρη σε μια ευρύτατη γκάμα κωδικών πρόσβασης που έχουν δωρίσει ανώνυμοι ακαδημαϊκοί (σας ευχαριστούμε όλους εσάς τους επιστήμονες - κατασκόπους).
Αυτό σημαίνει ότι το Sci-Hub μπορεί στιγμιαία να δώσει πρόσβαση σε κάθε άρθρο που δημοσιεύεται από τους «μεγάλους παίκτες», συμπεριλαμβανομένων και των JSTOR, Springer, Sage και Elsevier και, εντός δευτερολέπτων, να το φέρει σε εσάς. Τότε το site στέλνει αυτόματα ένα αντίγραφο του άρθρου στο LibGen, για να συμβάλλει στο μοίρασμα αυτής της αγάπης.

Είναι ένα ευφυέστατο σύστημα, όπως εξηγεί ο Simon Oxenham:

Mονομιάς, έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο· και το δίκτυο αυτό έχει μάλλον μεγαλύτερο επίπεδο πρόσβασης στην επιστημονική γνώση από κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα ή ακόμα-ακόμα και από τις κυβερνήσεις, οπουδήποτε στον κόσμο. Το Sci-Hub αντιπροσωπεύει το άθροισμα των αμέτρητων διαφορετικών πανεπιστημιακών προσβάσεων· πρόκειται, κυριολεκτικά, για έναν κόσμο γνώσης.

Όλα αυτά είναι ωραία και θετικά για τους χρήστες. Όμως, όπως είναι αυτονόητο, οι μεγάλοι εκδότες έχουν τσατιστεί. Τον τελευταίο χρόνο, δικαστήριο της Νέας Υόρκης έβγαλε διαταγή κατά του Sci- Hub, κλείνοντας την πρόσβαση στο domain του (κάτι που η Elbakyan αντιμετώπισε αλλάζοντας την τοποθεσία της ιστοσελίδας της), ενώ και η εκδοτική εταιρεία Elsevier μήνυσε το site για ανεπανόρθωτη βλάβη. Πρόκειται για μια υπόθεση που οι ειδικοί προβλέπουν ότι στο τέλος θα κερδίσει ο εκδοτικός οργανισμός Elvesier με επιδίκαση αποζημίωσης η οποία θα κυμαίνεται από 750 μέχρι 150.000 δολάρια για κάθε πειρατικό (sic) άρθρο που είναι αντικείμενο πειρατείας.

Η Elbakyan βέβαια, είπαμε, δεν κάθισε με σταυρωμένα χέρια. Όχι απλά αρνείται να κατεβάσει το site, αλλά προχωράει ένα βήμα παραπέρα. Έτσι, λοιπόν, δεν μένει μόνον στα της ιστοσελίδας της, μα βγαίνει δημόσια και λέει ξεκάθαρα πως η εκδοτική εταιρεία Elsevier ακολουθεί ένα παράνομο επαγγελματικό μοντέλο.

I think Elsevier’s business model is itself illegal.
 

δηλαδή:

Το επαγγελματικό μοντέλο της Elsevier είναι από μόνο του παράνομο

λέει στο γράμμα προς τον δικαστή, αναφερόμενη στο άρθρο 27 της Διακήρυξης των Ηνωμένων Εθνών το οποίο επισημαίνει ότι:

Όλοι έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν ελεύθερα στην πολιτιστική ζωή της κοινότητας, να απολαμβάνουν τις τέχνες και να μοιράζονται την επιστημονική γνώση και τις θετικές της συνέπειες.

Εξηγεί ακόμα ότι η κατάσταση στις ακαδημαϊκές εκδόσεις διαφέρει από αυτήν της μουσικής ή της κινηματογραφικής βιομηχανίας, όπου η πειρατεία απομυζεί τους δημιουργούς:

I would also like to mention that Elsevier is not a creator of these papers. All papers on their website are written by researchers, and researchers do not receive money from what Elsevier collects. That is very different from the music or movie industry, where creators receive money from each copy sold.

ελληνιστί:

Θα ήθελα ακόμα να πω ότι η Elsevier δεν είναι ο δημιουργός αυτών των ερευνών. Όλα τα άρθρα που βρίσκονται στην ιστοσελίδα της έχουν γραφτεί από ερευνητές και ερευνήτριες που δεν παίρνουν χρήματα από αυτά που κερδίζει η Elvesier. Και αυτό διαφέρει κατά πολύ από την μουσική ή την κινηματογραφική βιομηχανία, όπου οι δημιουργοί πληρώνονται για κάθε αντίγραφο που πωλείται.

Η Elbakyan ελπίζει πως αυτή η νομική διαδικασία θα θέσει ένα νέο δεδομένο και θα κάνει σαφές στον επιστημονικό κόσμο σε ποιον πραγματικά ανήκουν οι ιδέες τους. Όπως επισημαίνει:

Αν η Elsevier καταφέρει να καταργήσει όλα μας τα πρότζεκτ ή μας αναγκάσει να πάμε στο darknet, αυτό θα αναδείξει ένα σημαντικό δεδομένο: ότι το κοινό στερείται το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στην γνώση. Πρέπει να επικρατήσουμε της Εlvesier και των άλλων μεγάλων εκδοτικών οργανισμών και να τους δείξουμε ότι αυτό που κάνουν οι εμπορικές εταιρίες είναι θεμελιακά λανθασμένο.

Σημειωτέον ότι η Elbakyan είναι κατά κάποιον τρόπο προστατευμένη γιατί βρίσκεται στην Ρωσία και δεν έχει περιουσία στις ΗΠΑ· οπότ,ε ακόμη και αν η Elvesier κερδίσει την αγωγή, θα είναι κάπως δύσκολο για την εκδοτική εταιρεία να πάρει τα λεφτά της (όταν λέμε τα λεφτά της, εννοούμε την αποζημίωση που διεκδικεί).
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της Elbakyan για πόλεμο, είναι μία τολμηρή κίνηση και άκρως ενδιαφέρουσα η έκβαση αυτής της αντιπαράθεσης. Γιατί, αν υπάρχει ένα πράγμα που σίγουρα χρειάζεται αυτός ο κόσμος, αυτό είναι περισσότερη επιστημονική γνώση. Στο μεταξύ, το Sci-Hub λειτουργεί κανονικά και είναι προσβάσιμο για τον καθένα και την καθεμία που θέλει να το χρησιμοποιήσει· και, αυτό, η Elbakyan δεν προτίθεται να το αλλάξει.

 • Σχόλια

3 Comments:

 1. Εικόνα K-fIreCE
  K-fIreCE (χωρίς επαλήθευση)Mar 03, 2016 17:04 ΜΜ

  ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΛΑ!!!
  Ένα τέτοιο σάιτ είναι πραγματικά χρήσιμο ακόμα και από τους ίδιους τους ερευνητές για να βλέπουν εύκολα την εξέλιξη της έρευνας πάνω στο αντικείμενο τους. Κανονικά πρέπει να τη στηρίξουν και όχι να την κυνηγήσουν. Όσο για τις τακτικές των καπιταλιστικών εταιριών, ο τρόπος για να βάλουν μυαλό είναι να χάσουν λεφτά και πελατεία. Το πως δεν το ξέρω...

  Άσχετο αλλά μιας και λέμε για πειρατεία δεν έχω πρόσβαση σε kat.cr ή στο piratebay. Θα πρέπει να αλλάξω ip με κανα πρόγραμμα για να μπω. Ακόμα και από το tor για να μπω η ταχύτητα είναι απελπιστική αργή. Έπρεπε να επιλέξω την λειτουργία ότι παρακολουθείται η κίνηση για να συνδεθώ. Ξέρει κανείς τη έχουν κάνει πάλι?

 2. Εικόνα akounadis
  akounadisMar 04, 2016 12:04 ΜΜ

  https://kat.cr/leon-the-professional-extended-1994-1080p-brrip-x264-1-7gb-yify-t6321927.html

  ...μόλις μπήκα.

  https://www.reddit.com/r/kickasstorrents/comments/42i7uv/katcr_slow_or_unresponsive_found_an_alternate_link/

  Αν δεν μπαίνεις...http://www.isitdownrightnow.com/kickass.to.html

 3. Εικόνα K-fIreCE
  K-fIreCE (χωρίς επαλήθευση)Mar 05, 2016 21:28 ΜΜ

  Και πάλι δεν μπορώ να μπω. Εάν μπαίνεις κανονικά και όχι με κάποιον proxy or vpn τότε είσαι τυχερός.

Scroll to Top