BETA

Διανομές Linux για αφιχθέντες από άλλα περιβάλλοντα

Εικόνα Haris

Ας επικεντρωθούμε στο θέμα. Έχετε έναν χρήστη που έχει ξοδέψει τον περισσότερο χρόνο του μπροστά από ένα μηχάνημα με Windows η έναν Mac. Έρχεται λοιπόν σε εσάς για μια εναλλακτική λύση. Εσείς θα πρέπει να του προτείνετε μια κατεύθυνση που θα έχει τις λιγότερες αναταράξεις, και να αναδείξετε την ισχύ και την ελαστικότητα του Linux.

Θυμηθείτε το πιο σημαντικό, πως όλα θα πρέπει να δουλεύουν στον χρήστη out of the box, και ο χρήστης να μπορεί να ξεκινήσει παραγωγική εργασία το συντομότερο. Αυτός είναι ο λόγος που ξοδεύεται χρόνος για να ξεχωρίσει κάποιος ποιες διανομές Linux είναι καλύτερα σχεδιασμένες για νέους χρήστες. Γιατί το να φέρεις νέους χρήστες στον κόσμο του Linux είναι καλός τρόπος για να διαδοθεί η ιδέα, και να μεγαλώσει η βάση χρηστών του Λ/Σ.

Ύστερα από τα παραπάνω, ποιες είναι οι καλύτερες διανομές για νέους χρήστες; Αυτή τη φορά, θα κάνω μια διαφορετική προσέγγιση, και θα εστιάσω στο ποιες ταιριάζουν καλύτερα για χρήστες προερχόμενους από συγκεκριμένα υπολογιστικά περιβάλλοντα.

Από τα Windows 7 στο Linux: Το Zorin OS

Όταν τα Windows 8 κυκλοφόρησαν, υπήρχε μια αιτία το γιατί τόσοι πολλοί εξακολουθούσαν να είναι κολλημένοι με τα Windows 7 και το γνωστό περιβάλλον εργασίας τους. Οι χρήστες, δούλευαν με τη συγκεκριμένη επιφάνεια εργασίας για δεκαετίες, και δεν είχαν καμία όρεξη να αλλάξουν και να μεταφερθούν στην πιο touch επικεντρωμένη πλατφόρμα των Windows 8. Λοιπόν, σε ποια διανομή θα έπρεπε να στραφούν; Πρώτα από όλα σκέφτεται κανείς το περιβάλλον επιφανείας γραφείου. Γιατί; Διότι αυτό είναι που θα φέρει μόνιμα τους χρήστες Windows 7. Και τι καλύτερο υπάρχει σε αυτό, ως διανομή, από το Zorin OS;

To Zorin OS σχεδιάστηκε ειδικά σαν αντικαταστάτης για υπολογιστές Windows 7 και Mac, έτσι πάει πολύ μακριά στο να ρεπλικάρει το look and feel αυτών των desktops. Στην πράξη, είναι δύσκολο, και θα πιεστείτε να βρείτε μια διανομή Linux που κάνει τόσο καλά αυτή την δουλειά, και την μετάβαση από τα Windows 7 στο Linux, και να κρατήσετε ταυτόχρονα αυτό που κάνει το Linux μια ισχυρή και ελαστική πλατφόρμα.

Πέρα από την επιφάνεια εργασίας γραφείου, το Zorin OS είναι βασισμένο στο Ubuntu, και έτσι οτιδήποτε θα δουλέψει, δεν υπάρχει ανησυχία πως το υλικό δεν θα αναγνωριστεί. Συνδυάστε αυτό με το διαθέσιμο λογισμικό, και έχετε την τέλεια διανομή για χρήστες που έρχονται από τα Windows 7.

Σημειώστε πάραυτα, πας υπάρχουν δύο εκδόσεις του Zorin OS. Η Zorin Ultimate, και η Zorin Core. Η Core είναι δωρεάν, όμως δεν περιλαμβάνει σχεδόν όλη την ποσότητα λογισμικού που θα βρείτε στην Ultimate. Αν θέλετε μια διανομή out of the box που θα ικανοποιούσε πλήρως έναν χρήστη ερχόμενο από τα Windows 7, θα πρότεινα πολύ την Zorin Ultimate, που κοστίζει 20 δολάρια. Βέβαια δεν χρειάζεται να φαγωθείτε κιόλας για την Ultimate, μπορεί κάποιος να εγκαταστήσει σχεδόν όλα αυτά που θέλει, από το εργαλείο εγκατάστασης λογισμικού της απλής διανομής.

Από τα Windows 8 στο Linux: Το Ubuntu GNOME

H μετάβαση στα Windows 8 έφερε και ένα νέο περιβάλλον επικεντρωμένο στο touch screen. Αυτό, άλλαξε τον τρόπο που οι χρήστες είχαν αλληλεπιδρούσαν με τα μηχανήματα τους. Το παλιό Start menu tray, αντικαταστάθηκε από ένα interface που έλαμπε σε ένα περιβάλλον οθόνης αφής. Εάν λοιπόν ψάχνετε για την καλύτερη επιφάνεια εργασίας για να δώσετε σε έναν νεοφερμένο στο Linux, να είναι κάτι το διαφορετικό αλλά να λειτουργεί στο καλύτερο του, και παρεμφερές, μην κοιτάξετε πιο πέρα από το Ubuntu GNOME.

Το Ubuntu GNOME, είναι ότι καλύτερο σαν αμάλγαμα ανάμεσα σε δύο κόσμους, αυτόν του Ubuntu, και εκείνον του GNOME. Το Unity interface έχει αντικατασταθεί με ένα desktop που είναι μοντέρνο, έχει ελεγκάνς, απλότητα, φιλικότητα προς τον χρήστη. To Ubuntu GNOME δεν θα δημιουργήσει πολλά θέματα, σε έναν νέο χρήστη που έρχεται από τα Windows 8. Όχι μόνο η διανομή βασίζεται στην πηγή της τελευταίας LTS του Ubuntu, και έτσι η υποστήριξη θα διαρκέσει πολύ, αλλά κάνει χρήση και της τελευταίας σταθερής του GNOME, όλα αυτά μαζί σημαίνουν πως ο χρήστης θα απολαύσει μια εμπειρία εξαιρετικά σταθερή και συμπαγή.

Από τον OSX στο Linux: Το Elementary OS

Χωρίς αμφιβολία, την μάχη για αυτή την κατηγορία χρηστών κερδίζει το Elementary OS. Το Elementary OS έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά στο να μοιάζει αισθητικά και οπτικά με το desktop του OSX, αλλά είναι παραπάνω από αυτό. Είναι Linux στα ενδότερα.

Πράγματι, ένας χρήστης Mac, θα νιώσει σαν στο σπίτι του, με όλο αυτό το γνώριμο περιβάλλον, συμπεριλαμβανόμενων των εφαρμογών που υπάρχουν μέσα, τα μενού, ναι, το Elementary OS στέκει στην κορυφή των καλύτερων διανομών στη λίστα μου. Και αν μιλάμε για χρήστες Mac, δεν υπάρχει καλύτερος αντικαταστάτης.

Ένα πράγμα που οι χρήστες Mac θα εκτιμήσουν, είναι πως έχει γίνει εκπληκτική δουλειά από τους developers, στο να κρατήσουν την σχεδιαστική συνοχή στην επιφάνεια εργασίας. Από το dock πάνελ, τα μενού, τις εφαρμογές, δεν θα βρείτε ένα απλό στοιχείο που θα δείχνει πως δεν ταιριάζει εκεί που βρίσκεται.

Υπάρχει μια εξαίρεση, κάτι που θα προσέθετα στο Elementary OS. Χρειάζεται να εγκαταστήσετε έναν επαρκή φυλλομετρητή, καθώς έρχεται με τον Epiphany, έναν browser που δεν υποστηρίζουν αρκετά πολλοί δικτυακοί τόποι. Θα θέλετε επίσης να εγκαταστήσετε το Libre Office σαν πακέτο από το επίσημο site του Libre Office, καθώς το πακέτο που βρίσκεται στο Elementary OS App Center είναι λίγο παλιότερο.

Από το Android στο Linux: Το Ubuntu

Αυτό είναι ένα σημείο τριβής, ας σκεφτούμε πόσο κυρίαρχο είναι το Android στην παγκόσμια αγορά. Θα έρθετε λοιπόν αντιμέτωποι με χρήστες που θα χρειάζονται ένα Linux desktop που θα τους κάνει να αισθανθούν αμέσως σαν στο σπίτι τους, κάνοντας την μετάβαση από ένα περισσότερο φορητά επικεντρωμένο περιβάλλον. Για μένα, δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρος νικητής από το Ubuntu.

Γιατί; H επιφάνεια εργασίας Ubuntu Unity κάνει μια εξέχουσα δουλειά στο να κάνει το desktop feel τόσο περιληπτικό. Αν θέλετε, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τα online search results, που τώρα έχουν απενεργοποιηθεί εξαρχής, αυτό είναι κάτι που βρίσκει κανείς σε οποιοδήποτε σχεδόν φορητό περιβάλλον. Επίσης, το σύστημα μενού Unity HUD είναι ένα από τα πιο μοναδικά συστήματα μενού που μπορεί κανείς να βρει σε περιβάλλον επιφανείας. Με αυτό, οι χρήστες θα εξαρτώνται λιγότερο από το ποντίκι, όπως ακριβώς και στην φορητή τους συσκευή με Android.

Φυσικά το Ubuntu προσφέρει μια από τις πιο σταθερές πλατφόρμες γραφείου, και έτσι η εμπειρία χρήστη είναι σχεδόν αδιάβλητη και χωρίς σφάλματα.


Υπάρχει μια διανομή για τον καθένα και βέβαια τα πιο πάνω δεν είναι παρά προτάσεις από εμπειρική άποψη.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για να θυμόμαστε είναι πως εκεί βρίσκεται μια διανομή Linux που θα ικανοποιήσει τον καθένα. Αλλά για εκείνους που προέρχονται από συγκεκριμένα περιβάλλοντα, θα συνιστούσα να βρουν μια διανομή που θα έκανε ομαλότερη την μετάβαση τους. Δώστε λοιπόν σε μια από τις παραπάνω διανομές μια ευκαιρία, και θα βρείτε τον εαυτό σας να πέφτει στα μαλακά, και να έχετε στα χέρια σας την ισχύ του Linux και του ανοικτού κώδικα.

Πηγή
(το αρχικό άρθρο είναι του Jack Wallen).

 • Σχόλια

1 Comments:

 1. Εικόνα grekoudine
  grekoudine (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 04, 2017 08:50 ΠΜ

  μετα το αρχικο μου σχόλιο ότι ειναι ενδεχομένως εμφανής η ροπή του αρχικού συγγραφέα προς ubuntu flavors -ίσως όχι αδικαιολόγητη αλλα προδίδουσα οχι μεγαλη εντρυφιση...
  ηθελα να εκφρασω την παγιωμενη μου αμφιβολια για το κατα πόσο "το παλιό πρεπει να μοιαζει στο καινούριο"
  Ο νεος χρήστης ακόμα και καλύτερο να'ναι το καινούριο πάντα το θεωρεί κακέκτυπο....Αρα ισως ειναι καλύτερο το "όχι όπως έμαθες"
  Ενα άλλο που εχει προβληματίσει κατα καιρούς ειναι αν η μετάβαση πρέπει να γίνεται σταδιακά (πρωτα οι εφαρμογές και μετά το λειτουργικό) ωστε να μην χρεώνονται πχ διαφοροποιήσεις του επεξεργαστή κειμένου στο λειτουργικό ή το πακέτο να είναι ολοκληρωμένο : "αυτο εκανες μεχρι χθες- αυτό θα κάνεις απο σημερα" όπως όταν μεταπηδας σε mac
  τελικά εχω αρχίσει να πιστευω ότι ο δρόμος που τόσους αιώνες εχει καθιερωθεί σε θρησκείες και πνευματικά ρευματα "πρέπει να θέλεις για να σωθείς" ισχύει και εδώ! Υπάρχει ενα 5% που είναι πρόθυμο να πάρει το χάπι down the hole και αυτό είναι!!

Scroll to Top