BETA

Δικτυακό Πορνό: Ένοχο ή όχι;

Εικόνα Helen

Πριν κάποιο διάστημα είχαμε γράψει κάποια άρθρα [-1- και -2-] που επικεντρώνονταν στο πώς μπορείτε -όσες/οι θέλετε να έχετε άμεση πρόσβαση σε ενήλικα κανάλια μέσω του KODI Μedia Center (XBMC). Από τότε μέχρι σήμερα έχω λάβει έναν μεγάλο αριθμό από mail, καθώς και κάποια σχόλια κάτω από τα συγκεκριμένα άρθρα (τα οποία κρίθηκαν ανούσια, προσβλητικά, μειωτικά και σεξιστικά, τα οποία τελικά και τα κρύψαμε από public view). Ανάμεσα σε αυτά που έχουν μια ηθικοπλαστική προσέγγιση πως "είναι ντροπή να παρουσιάζουμε τέτοια άρθρα", πως δεν "είναι σωστό μια γυναίκα να μιλάει δημόσια για πορνό" και φυσικά ανάμεσα στις διάφορες προτάσεις, υπήρχαν και κάμποσα mail, προερχόμενα από ανθρώπους και των δυο φύλων που ζητούσαν περισσότερες πληροφορίες για θέαση ενηλίκου περιεχομένου στον υπολογιστή τους, χωρίς να κινδυνεύουν από ιούς και άλλα που αφθονούν στις περισσότερες σελίδες του είδους.
Θυμάμαι, όταν έγραφα εκείνο το άρθρο, το ίδιο διάστημα γινόταν ένας σάλος σχετικά με την μεταφορά του βιβλίου “Fifty Shades of Gray” ("ΟΙ 50 αποχρώσεις του γκρι") σε ταινία (Δείτε εδώ την ταινία Fifty Shades of Grey). Οι συζητήσεις γι' αυτό ήταν πάρα πολλές και μεγάλες, σε ιστοσελίδες, social-madia και ΜΜΕ. Αυτό που είχα παρατηρήσει όμως σε αυτές ήταν η μεγάλη συμμετοχή γυναικών.
Κάτι χαρακτηριστικό που είχα διαβάσει, ήταν το εξής:

Η ιστορία αυτή μου προκάλεσε εξάρτηση

και αμέσως από κάτω, μια άλλη αναγνώστρια γράφει:

Όπως συμβαίνει και με το πορνό

Η ταινία βέβαια, απέχει πολύ από το πορνό, ωστόσο, απενοχοποιεί τις σεξουαλικές φαντασιώσεις και καθώς η ηρωίδα είναι μια απλή κοπέλα, που η καθεμία θα μπορούσε να ταυτιστεί μαζί της, οδηγεί τις αναγνώστριες στην αναζήτηση των δικών τους φαντασιώσεων. Σε όλους μας άλλωστε υπάρχει μια έντονη ή ελαφριά τάση προς τον σαδισμό ή προς τον μαζοχισμό. Έτσι, η ιστορία της νεαρής δημοσιογράφου (της ταινίας) αφυπνίζει την ανάγκη εξερεύνησης της τάσης αυτής. Επίσης, παίζει με τα όρια της διαστροφής. Θεωρώ ότι η ταινία, μέσα από την αθωότητα της ηρωίδας, απενοχοποιεί κατά κάποιον τρόπο και το πορνό.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν είναι η πρώτη φορά που αναλύουμε αυτό το θέμα. Έχει γίνει και σε προηγούμενο άρθρο, με τίτλο: "No Fap: Πόρνο, Εθισμός και Διαδίκτυο".

Ωστόσο εδώ υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις από εκείνο το άρθρο, περαιτέρω ανάλυση και ένας απο τους λόγους που αποτέλεσε την αφορμή για την σύνταξή του είναι η περιρρέουσα υποκριτική πραγματικότητα (το επεξηγούμε καλύτερα πιο κάτω αυτό), είναι η αντιμετώπιση και η όλη ηθικοπλαστική χειραγώγηση που επιχειρήθηκε, όταν ένας άνθρωπος "της διπλανής μας πόρτας", θορυβήθηκε και κατέκρινε σφόδρα το γεγονός πως σε μια τεχνολογική σελίδα υπάρχει το tag: #porn.
Χωρίς καν να ανοίξει να δει το τι περιλαμβάνει αυτό το tag. Απλά επειδή υπάρχει.
Ε, το γιατί αυτό είναι υποκριτικό στην κοινωνία μας, δεν χρειάζεται να το αναλύσω (αν και το κάνουμε πιο κάτω), αρκεί να ανοίξετε ένα τυχαίο τηλεοπτικό κανάλι και όχι σε μεταμεσονύκτια ώρα, αλλά σε μια πρωινή εκπομπή. Ή ξεφυλλίζοντας το οποιοδήποτε έντυπο...

29 "ειδικοί" συνιστούν... αρλούμπες

Τόσο σε αυτήν την συζήτηση, όσο και άλλες αντίστοιχες, έχω δει να εμπλέκονται "ειδικοί", είτε να δίνονται παραπομπές προς γραφόμενα "ειδικών".
Και εδώ ξεκινά η ουσία:

Πώς είναι δυνατόν να παρουσιάζονται ως ειδικοί, άνθρωποι με ειδικότητες "ψυχαναλυτή", "ψυχοθεραπευτή" και άλλων παραγώγων της λέξης: "ψύχο";

Και για να είμαστε ρεαλιστές, ό,τι αφορά το ψύχο-κάτι ανήκει στην σφαίρα του φαντασιακού και πρόκειται για μια τεχνητή δημιουργία μιας φάμπρικας ψυχοτρόπων φαρμάκων και στην ουσία πρόκειται για μια εταιρική επικερδή σχέση μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών και της ψυχιατρικής η οποία έχει δημιουργήσει κέρδος πάρα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αθέμιτη διοχέτευση των ψυχοτρόπων φαρμάκων σε ένα ανυποψίαστο κοινό. Και κάτω από την ομπρέλα αυτή έχουν βρει καταφύγιο και οι διάφοροι "εδικοί" ψύχο-κάτι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια επικερδής αγορά και η ανακάλυψη νέων ψύχο-ασθενειών και ψύχο-συνδρόμων με καταιγιστικούς ρυθμούς.
Δεν είμαστε εδω βέβαια για ν' αναλύσουμε όλο αυτό, μπορείτε όμως να πάρετε μια γεύση, στο ντοκιμαντέρ του 2010: Το Μάρκετινγκ της Τρέλας.

Όλοι οι άνθρωποι γνωρίζουμε πως οι φαντασιώσεις δεν συνδέονται με την παρακολούθηση πορνό, αλλά με την σεξουαλική απελευθέρωση του ατόμου και την εμπιστοσύνη προς τον σύντροφό του. Η παρακολούθηση πορνό μπορεί να προσθέσει στην σεξουαλική ζωή αν είναι κάτι συνειδητά αποδεκτό και από τους μετέχοντες. Και όλοι εμπειρικά γνωρίζουμε ότι τα ζευγάρια που μοιράζονται τις φαντασιώσεις τους, απολαμβάνουν περισσότερο το σεξ. Ίσως πράγματι να θέλει λίγο προσοχή, ώστε το ζευγάρι να ξεχωρίζει ποιες φαντασιώσεις δεν θα βοηθήσουν την σχέση και την μακροχρόνια σεξουαλική απόλαυση (είναι δηλαδή απλά παρορμητικές) και ποιες θα κορυφώσουν και θα εξελίξουν τηΝ σεξουαλική τους ζωή.
Λέγεται επίσης κατά κόρον, ότι:

Το πορνό ενθαρρύνει την διαστροφή

Η φάμπρικα της θεραπείας και απεξάρτησης

Βέβαια, το τι θεωρείται διαστροφή έχει αποτελέσει μεγάλη επιστημονική και όχι μόνο, συζήτηση και πιστεύω πως δεν είναι καθόλου εύκολο να οριστεί, προφανώς επειδή την διαστροφή καθορίζει κυρίως η πρόθεση του ατόμου. Και αναμφίβολα διεστραμμένο θεωρείται ένα άτομο το οποίο επιβάλλει τις προσωπικές του επιθυμίες σε έναν σύντροφο που δεν επιθυμεί να εμπλακεί στο σεξουαλικό σενάριο το οποίο έχει κατασκευάσει το άτομο αυτό ή που αποπλανεί άτομα μειωμένης ευθύνης, όπως η σεξουαλική κακοποίηση ενός παιδιού ή κάποιου διανοητικά ανάπηρου ατόμου.
Και ρεαλιστικά πάντα, γνωρίζουμε καλά ότι οι διαστροφικές φαντασιώσεις υπάρχουν στην σεξουαλική συμπεριφορά όλων των ενηλίκων, αλλά δεν δημιουργούν ουσιαστικά προβλήματα, γιατί δεν βιώνονται ως καταναγκαστικές. Εδώ έρχονται πάλι οι διάφοροι "ειδικοί" που λένε πως το πορνό όμως μπορεί να οδηγήσει σε καταναγκασμό. Δηλαδή, οι φαντασιώσεις να γίνουν εμμονή.
Αυτό μάλλον ακούγεται θλιβερά αστείο, καθώς οι εμμονές δεν περιμένουν το πορνό ούτε κάτι άλλο προκειμένου να γίνουν εμμονές.
Η "αποτοξίνωση" από το πορνό, όπως και από οπό πολλά άλλα (απεξάρτηση από τα παιχνίδια, διαδίκτυο, χρήση κινητού κλπ), είναι μια πολύ καλά στημένη επικερδής φάμπρικα (σεξοθεραπευτές), με χιλιάδες επί χιλιάδων ανθρώπων να έχουν πειστεί από τους "ειδικούς" ότι είναι "προβληματικοί" και "ψυχικά ασθενείς", ακολουθώντας έτσι μια σειρά αγωγών, επισκέψεων κλπ. Στην Αμερική, η "θεραπεία" αυτού του είδους των εξαρτήσεων που εφευρίσκονται κάθε τόσο, κάνει θραύση. Στην Ευρώπη κάτι αντίστοιχο και, μάλιστα, οι Σκανδιναβικές χώρες, έχουν τα πρωτεία στην κατανάλωση ψυχοφαρμάκων/αντικαταθλιπτικών (να θυμίσουμε πως η Σκανδιναβική χερσόνησος έχει από τα πιο υψηλά βιοτικά επίπεδα ζωής στην Ευρώπη με υψηλού επιπέδου παροχές στους πολίτες).
Το μόνο βέβαιο, είναι πως ο πουριτανισμός του εβραιοχριστιανικού, αλλά και μουσουλμανικού κόσμου έχει αποτρέψει την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων με βάση την πραγματικότητα των ανθρώπινων επιθυμιών και κατά συνέπεια, αρκετές φορές το πορνό αποτελεί το άμεσο, πρωταρχικό και εύκολα ανευρισκόμενο πλέον μέσο σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο, θα μπορούσαμε να πούμε πως ελλοχεύει κάποιος υπαρκτός και σίγουρα μεγάλος κίνδυνος:

ότι όσα βλέπει σε μια πορνό ταινία, αποτελούν και την συνήθη πρακτική στις σεξουαλικές σχέσεις των ανθρώπων.

Η ελλειπής παιδεία και σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Όμως το πορνό, αν και μπορεί να χαρακτηριστεί ως αιτία, δεν είναι υπαίτιο. Οι πραγματικοί λόγοι έγκεινται στην υποκριτική σεμνοτυφία, στην μεγάλη επιρροή των θρησκειών και στα κοσμικά κράτη και στην ενοχοποίηση και καταδίκη της ανθρώπινης επαφής ως ευχαρίστηση. Το ίδιο ακριβώς που συμβαίνει και στην παιδεία, με την καθ' υποταγή μόρφωση μέσα σε υποκριτικά (βάση της πραγματικότητας) ηθικοπλαστικά πρότυπα, τα οποία φυσικά και διαστρεβλώνουν την αντίληψη των εφήβων και -στις περισσότερες περιπτώσεις- την μετέπειτα ενήλικη συμπεριφορά και πιστεύω τους.
Αυτό όμως που παραλείπουν να πουν οι διάφοροι "ειδικοί' και "θεραπευτές" είναι και το αυτονόητο, που στο τέλος-τέλος το ξέρουμε όλοι και ας μην είναι το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό όταν διαβάζουμε τους "ειδικούς":

Οι διάφοροι τρόποι σεξουαλικής ικανοποίησης είναι γνωστοί και εφαρμόσιμοι από αρχαιοτάτων χρόνων, οπότε τίποτα καινούργιο δεν έχει να προσφέρει μια ταινία πορνό.

Φυσικά, δεν θα μιλάγαμε για κανέναν απολύτως κίνδυνο και ούτε καν θα υπήρχαν "ειδικοί", ούτε καν άρθρα σαν αυτό ή άλλα σχετικά με το πορνό, αν υπήρχε πραγματική παιδεία και σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, απομόνωση της θρησκείας και από νωρίς τα παιδιά και μετέπειτα ενήλικες ήταν ενημερωμένοι σχετικά με την σεξουαλική ζωή και τις σεξουαλικές πρακτικές του ανθρώπου. Αν γινόταν αυτό, καταστάσεις όπως το Revenge Porn δεν θα υφίσταντο, επειδή απλά δεν θα είχαν κανέναν λόγο.
Το πορνό ξεκίνησε και υπερισχύει, απευθυνόμενο σε αντρικό κοινό, αλλά από πιο παλιά, τόσο από την περίφημη εποχή των βιντεοκασετών που τις έβρισκες παντού, ακόμα και στο περίπτερο, μέχρι σήμερα, την εποχή του διαδικτύου υπάρχουν τα πάντα και είναι αλήθεια πως αρκετοί άνθρωποι παρακολουθούν ταινίες αισθησιακού περιεχομένου, ασχέτως φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και προτιμήσεων. Αυτό μπορείτε να το εξακριβώσετε εύκολα, κάνοντας στην αναζήτηση εικόνων της Google, έρευνα για "web porn" και αρχίζοντας να σκρολάρετε προς τα κάτω.

Το "αντικείμενο" Γυναίκα

Εδώ θα πρέπει να πούμε και μια ακόμα αλήθεια: η βιομηχανία πορνό, είναι απόλυτα ειλικρινής ως προς αυτό που δίνει στον θεατή της. Αναφέρομαι πρωτίστως, στο γεγονός πως η γυναίκα είναι το πάντα πρόθυμο υποκείμενο, έτοιμη να αποδεχτεί ευχάριστα και με οργασμό την όποια επιθυμία του "αφέντη άντρα". Βέβαια σε αυτό και πάλι οι "ειδικοί" ξεχνάνε να αναφέρουν πως η φαντασίωση της υποταγής δεν αποτελεί ετερόφυλο "προνόμιο", αλλά υπάρχει το ίδιο έντονα και σε ομόφυλες σχέσεις. ας το αφήσουμε όμως αυτό για λίγο έξω και ας δούμε το γιατί η βιομηχανία πορνό είναι ειλικρινής και αν αυτή ευθύνεται για τον ρόλο της γυναίκας, τουλάχιστον στις ταινίες που απευθύνονται σε αντρικό κοινό.

Εδώ θα πρέπει ν' αναρωτηθούμε κάτι:

Η βιομηχανία πορνό δημιούργησε τα πρότυπα σεξουαλικότητας και ομορφιάς ή από την βιομηχανία ομορφιάς (μόδα, καλλυντικά, ντύσιμο, εμφάνιση, κλπ) η βιομηχανία πορνό υιοθέτησε αυτά τα πρότυπα;

Ρίχνοντας μια ματιά σε τηλεοπτικές εκπομπές, σειρές, ταινίες και διαφημίσεις των ΜΜΕ, τα πρότυπα της ομορφιάς και του life-styling που παρουσιάζουν, η απάντηση είναι προφανής.
Ρεαλιστικά, όλη αυτή η βιομηχανία ομορφιάς και life-styling θέλει μια γυναίκα "δυναμική, σέξι και πρόστυχη γατούλα" συγχρόνως, ενώ σε μόνιμη βάση υπενθυμίζει τον ρόλο του "κυρίαρχου αρσενικού". Από την δεκαετία του 30 -με την εισβολή του κινηματόγραφου και της τηλεόρασης μετέπειτα- αυτά τα πρότυπα έχουν καλλιεργηθεί τόσο έντονα, αποτελώντας συγχρόνως μια πολύ μεγάλη οικονομική δυναμική με τεράστιο αγοραστικό κοινό (έτοιμο να υποβληθεί με όποιο κόστος και θυσία στα καθιερωμένα πρότυπα ομορφιάς), έχοντας ως αποτέλεσμα να γίνονται όλο και πιο έντονα, όλο και πιο... "ψυχαναγκαστικά" αυτά τα πρότυπα ομορφιάς και σεξουαλικότητας.
Όμως για την επικράτηση αυτής της κανονικότητας τόσο έντονα και σε τόσο μεγάλη αποδεκτικότητα, συντρέχουν άλλοι παράγοντες, καθώς ακόμα και αυτή η βιομηχανία της ομορφιάς/μόδας, βασίστηκε σε κάποια κοινωνικά στερεότυπα, που ποιος τα είχε διαμορφώσει και καθιερώσει (ακόμα και με βία), λέτε;

Η κατώτερη γυναίκα αντικείμενο κατά την θρησκεία

Ακριβώς! Ποιος άλλος εκτός από την θρησκεία;
Αν μάλιστα κάποιος διαβάσει την "παλαιά διαθήκη", θα συνειδητοποιήσει πως οι γυναίκες -σύζυγοι, κόρες, αδελφές- ήταν κάτι σαν εργαλεία, αντικείμενα για αναπαραγωγή, εργασίες και στο να υπακούν τον άντρα αφέντη και μάλιστα προσφέρονταν ως πηγή ευχαρίστησης και ανακούφισης σε φιλοξενούμενους. Στα νεότερα κείμενα, θα βρούμε δεκάδες αναφορές οι οποίες εμμέσως πλην σαφώς καθορίζουν την κατωτερότητα της γυναικάς -που πλάστηκε από το πλευρό του άντρα- και μάλιστα κάποιοι από τους πιο μεγάλους διδάσκαλους της εκκλησίας όπως-ο Αμβρόσιος, ο Αυγουστίνος, ο Ιωάννης Χρυσόστομος, κάνουν απολύτως σαφές πως:

η γυναίκα δεν πλάστηκε κατ΄ εικόνα και ομοίωση του θεού, ότι είναι κατώτερο όν, προορισμένο να υπηρετεί τον άνδρα,και -με διάφορες εκφράσεις- υπαινίσσονταν μια σχέση παρόμοια με εκείνη μεταξύ κυρίου και δούλου.

Ακόμα και ο Λούθηρος, θεωρούσε τον άνδρα "ανώτερο και καλύτερο" και την γυναίκα "σχεδόν παιδί", "τρελό ζώο" και πως:

Η μεγαλύτερη τιμή γι΄ αυτήν είναι ότι όλους ανεξαιρέτως μας γεννούν γυναίκες

και άλλα τέτοια... κολακευτικά λόγια

Από εκεί και πέρα, γνωρίζοντας τα στοιχειώδη έστω από ιστορία, ξέρουμε πώς διαμορφώθηκε αυτή η αντίληψη μέσα στους αιώνες, ακόμα και σε περιόδους που η μητριαρχία δέσποζε. Σήμερα, στον 21ο αιώνα, η θρησκεία (με προεξέχουσες χριστιανική και μουσουλμανική) συνεχίζει να έχει σαφή θέση για την κατωτερότητα των γυναικών, να τις θεωρεί μολυσμένες και να τους επιβάλει απαγορεύσεις (πχ, το άβατο του "αγίου" όρους), αφορίζοντας παράλληλα και την όποια διαφορετικότητα και φυσικά -όπως πάντα- το ίδιο το σεξ, την επαφή ανάμεσα στους ανθρώπους με σκοπό την ευχαρίστηση. Ενάντια στην ανθρώπινη φύση δηλαδή...
Και φυσικά, αυτή η αντίληψη είναι πλήρως διαμορφωμένη και εδραιωμένη σε θεοκρατικά κράτη (όπως πχ, η Ελλάδα, το Ιράν, κλπ) και επίσης αποδεκτή σε κοσμικές χώρες. Άλλωστε όλο αυτό το βιώνουμε στην ΕΛ-λάδα, με τόσους ΕΛ-ληναράδες που διαθέτουμε και των οποίων η διαπαιδαγώγηση γίνεται με κεντρικό άξονα το πέος τους και την ανωτερότητά τους -έτσι, επειδή το έχουν.

Λέγοντας αυτό όμως, θυμήθηκα και ένα απόσπασμα από μια συνέντευξη που είχε δώσει στα στερνά της πριν τον πρόσφατο ξαφνικό χαμό της, η γνωστή Αλόμα:

-Έχεις ζήσει περίεργα γούστα;

-Τα πάντα. Όλα. Παλιά οι άντρες που έρχονταν σε μένα μου ζητούσαν να έχω τον παθητικό ρόλο. Να λειτουργώ και να συμπεριφέρομαι σαν γυναίκα. Μετά άλλαξαν. Μου ζητούσαν να είμαι εγώ ο ενεργητικός. Στην αρχή μου φαινόταν κάπως περίεργο να κατεβαίνουν οι νταλικέριδες στην Καβάλας, κάτι νταβραντισμένα θηρία δυο μέτρα ύψος, να συμφωνούμε το ποσό, να πηγαίνουμε στα συνεργεία που είναι στα στενά και να μου ζητάνε να τους γαμήσω εγώ. Ύστερα το συνήθισα κι' αυτό. Είπα «άλλαξαν οι καιροί και σ' αυτό το θέμα» και το αποδέχτηκα. Προσαρμόστηκα. Δουλειά μου ήταν. Ό,τι ήθελε ο πελάτης. Αυτός που πάει με τραβεστί, αν το καλοσκεφτείς, δεν είναι νορμάλ, είναι και αυτός, κατά κάποιον τρόπο, ανώμαλος. Γιατί δεν πάει με γυναίκα; Όποιος τραβεστί πάντως μπορεί και είναι σήμερα ενεργητικός, θεωρείται προτέρημα για το επάγγελμα. Έχει πιο πολλή κονόμα. Σταματάνε οι πελάτες και ρωτάνε: «Καυλώνεις;». Άλλαξαν οι εποχές. Κάποιος γεροδεμένος παλιά, αφού υπήρξε παθητικός μαζί μου, μετά ήθελε να με σκοτώσει με ένα μαχαίρι επειδή έγινε ό,τι έγινε. Με κοίταξε με αγριάδα και μου είπε: «Και τώρα τι συνέβη, ρε πούστη; Αντί να σε πηδήξω εγώ, με πήδηξες εσύ;». Κατάλαβα γρήγορα τι θα γινόταν, έφυγα τρέχοντας και τη γλίτωσα. Μπορεί να με σκότωνε. Έχω άγιο. Τι να πω; Τέτοια συνέβαιναν πολλά.

Η ειλικρίνεια του πορνό θεάματος

Με όλο αυτό λοιπόν το υπόβαθρο, άνθισε και η βιομηχανία πορνό, υιοθετώντας τα πρότυπα του life-styling και των γνωστών -ούτως ή άλλως ανθρώπινων φαντασιώσεων.
Και μιλάμε πάντα από κινηματογραφική πλευρά.
Όμως -και εδώ θα δούμε την ειλικρίνεια του ερωτικού θεάματος-
η διαφορά του κινηματογράφου του ερωτισμού με το πορνό είναι η επιλογή ανάμεσα στο μέσο πλάνο και το γκρο πλάνο.

Πιο συγκεκριμένα στο φίλμ πορνό, η γωνία λήψης επιλέγεται απλά και μόνο αναφορικά με το σκοπό να εξασφαλιστεί στον θεατή η πληρέστερη θέαση.
Η αναγκαιότητα αυτή οδηγεί τους ηθοποιούς να συνευρίσκονται πολλές φορές σε τελείως απίθανες στάσεις, σχεδόν ακροβατικές!
Επειδή λοιπόν η αξία της πορνό ταινίας για τον θεατή της είναι η εικόνα σε γκρό πλάνο της διείσδυσης, η κολπική ή πρωκτική συνουσία έχει την πρωτοκαθεδρία. Όμως με την συνεχή και μονότονη επανάληψη της σε γκρο πλάνο, καταντά βαρετή -εκτός από τα προβλήματα που παρουσιάζει με τις περιορισμένες γωνίες λήψεως που είναι εφικτές.
Για τον λόγο αυτό οι κινηματογραφιστές αυτού του είδους έχουν αναπτύξει σε σημαντικό βαθμό το στοματικό σεξ που μπορούν να έχουν σαφώς πιο αβανταδόρικες εικόνες έχοντας στο πλάνο και την εικόνα του προσώπου της γυναίκας με έκφραση ικανοποίησης για αυτό το είδος του σεξ.
Υπάρχει βέβαια και ένας άλλος λόγος που η κυρίαρχη αμερικανική κινηματογραφία του πορνό εμφανίζει σε σημαντικό βαθμό το στοματικό σεξ.
Στην Αμερική είναι ευρέως διαδεδομένη η περιτομή στους άνδρες (πάνω από το 56% του πληθυσμού). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η βάλανος του πέους να έχει υποστεί μια σχετική επιδερμοποίηση καθώς δεν καλύπτεται από την ακροποσθία, με αποτέλεσμα την μειωμένη κατά πολλούς αισθητικότητα της. Οι μυζητικές κινήσεις των χειλέων όπως και η άμεση επαφή της γλώσσας, με μια τέτοια βάλανο, προσφέρουν σε αυτά τα άτομα επαρκή ικανοποίηση.
Όπως γράφει με χιούμορ η Μάγκυ Πάλεϋ:

Αν κάποιος μάθαινε για το ανθρώπινο ζευγάρωμα παρακολουθώντας αυτές τις βιντεοταινίες, θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι τα πέη έχουν είτε πολύ ωραία γεύση είτε θεραπευτικές ιδιότητες που απορροφώνται στον οργανισμό μέσω της γλώσσας. Με το που ξεπροβάλλει από τα παντελόνια όπου βρίσκεται καλά προστατευμένο, κάποιος ή κάποια ορμάει καταπάνω του και το παίρνει στο στόμα. Εν συνεχεία, ζορίζοντας εμφανώς σβέρκο, στόμα και λαιμό, ο εν λόγω υπερτυχερός ή υπερτυχερή ανεβοκατεβάζει το κεφάλι πάνω κάτω στον κορμό του πέους ώσπου το τελευταίο να αποσυρθεί και να εισχωρήσει σε κάποια άλλη οπή.

Φαίνεται πάντως ότι η πεολειχία έτσι και αλλιώς είναι στις πρωταρχικές ανδρικές προτιμήσεις, γεγονός που το επιβεβαιώνουν και οι Ελληνίδες, σε έρευνα που έγινε από το Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο (Σ. Νέτα). Πιστεύουν ότι η πεολειχία είναι στους άνδρες πιο δημοφιλής ακόμη και από την κολπική επαφή, ενώ από τις ίδιες μόνο το 8% το τοποθετεί στις προτιμήσεις τους στο σεξ, σε αντίθεση με την αιδοιολειχία που αρέσει στο 28% των γυναικών. Στην ίδια μελέτη 3 στις 5 θεωρούν ότι η πρωκτική επαφή αποτελεί βασική προτίμηση του άνδρα στο σεξ ενώ μόνο το 3% από αυτές το αναφέρουν στις προτιμήσεις τους.

Επειδή όμως το πορνό απευθύνεται κυρίως σε ανδρικό κοινό είναι ευεξήγητο γιατί οι ταινίες αυτές περιλαμβάνουν σε τέτοια έκταση αντίστοιχες σκηνές.
Άλλωστε, όπως σωστά αναφέρει και ο Σ. Μανουσέλης, οι άνδρες προτιμούν να βλέπουν το αντικείμενο του ερωτικού τους πόθου και οι γυναίκες να το φαντασιώνονται. Το πορνό, όπως αναφέρθηκε, δεν αφήνει περιθώρια στην φαντασία.
Όλα πρέπει να είναι εμφανή και χωρίς να υπάρχει η υπόνοια ότι θέλουν να κοροϊδέψουν τον θεατή.
Για τον λόγο αυτό, η επιτυχής συνουσία πρέπει να ολοκληρώνεται με μία εμφανή εκσπερμάτιση. Αφού λοιπόν η εκσπερμάτιση στον κόλπο και στον πρωκτό δεν είναι εμφανής, το πορνό έχει καθιερώσει την εκσπερμάτιση στο στόμα της πλήρως ικανοποιημένης και αναμένουσας εναγωνίως να καταπιεί το σπέρμα θηλυκιάς το οποίο -ανάλογα με το τι έχει φάει ο αρσενικός- έχει και την αντίστοιχη γεύση!

Δηλαδή, η γυναίκα στο πορνό είναι ένα αντικείμενο με τρεις τρύπες που διατίθενται για την σεξουαλική ικανοποίηση του άνδρα.
Αυτό καταλήγει, ιδίως σε άνδρες χαμηλής παιδείας, να αποκτούν μια διαστρεβλωμένη αντίληψη για το άλλο φύλο, να θεωρούν ότι όλες οι γυναίκες είναι σαν τις πορνοστάρ, με αποτέλεσμα να δημιουργούν αποτυχημένες συναισθηματικές σχέσεις σε όλη τους την ζωή.
Η εικόνα της γυναίκας στο πορνό σαν κατώτερο όν είναι σε ένα βαθμό αποτέλεσμα και από την αντιμετώπιση των γυναικών από την χριστιανική διδασκαλία, όπως ήδη αναφέραμε.

Πορνό και Διαδίκτυο

Το πορνό στο ιντερνέτ έχει πολλές πτυχές που το διαφοροποιούν από την υπόλοιπη πορνογραφία αλλά και από τις άλλες εθιστικές ουσίες. Βλέπετε, εν αντιθέσει με το πορνό από τα άλλα μέσα, για το διαδικτυακό πορνό δεν χρειάζεται να σκαρφίζεσαι τρόπους προκειμένου να μην σε πάρουν χαμπάρι οι φίλοι, οι γείτονες, οι οικείοι και εν γένει ο περίγυρός σου. Αν για παράδειγμα πήγαινες σε κάποιο περίπτερο ή σε ένα βίντεο κλάμπ, θα είχες τον φόβο μην σε πάρει κανένα μάτι, μην τυχόν και σε δει εκείνος ο καθωσπρέπει γείτονας και τι θα πει μετά -άσχετα αν τυχαία δεν πέσατε ποτέ ο ένας πάνω στον άλλον σε τέτοια… μεμπτά μέρη. Για να μην αναφερθούμε και στο γεγονός ότι αυτά τα μέσα ενέχουν υψηλό κόστος κτήσης, συν το ότι δεν έχουν και τόση… ποικιλία, η οποία παρεμπιπτόντως είναι και λίγο "μπαγιάτικη".
Εν αντιθέσει, το διαδικτυακό πορνό είναι δυνητικά άπειρο και συνήθως δωρεάν.
Οι χρήστες δεν περιορίζονται σε κάποιο περιοδικό ή DVD και το οποίο, για να το αποκτήσουν, θα πρέπει να έχουν την οικονομική δυνατότητα να το αγοράσουν. Και σε αντίθεση με τα ναρκωτικά και με τις εν γένει εθιστικές ουσίες που διακινούνται μέσω διαδικτύου, η θέαση των περισσοτέρων πορνό στο ιντερνέτ είναι απολύτως νόμιμη. Όπως είναι λοιπόν πασιφανές, δεν υπάρχουν εμπόδια στην πρόσβαση πορνογραφικού υλικού στο διαδίκτυο. Με ένα κλικ μόνο, ο καθένας όπου και αν βρίσκεται, έχει πρόσβαση σε περιεχόμενο για όλα τα γούστα. Το διαδίκτυο είναι πανταχού παρών, το περιεχόμενό του κατά παραγγελία, καθιστώντας το ιδανικό μέσο για την βιομηχανία πορνό. Έχει εξανεμίσει κάθε κοινωνικό φραγμό αφού πλέον δεν υφίσταται ουδεμία ανάγκη να παραστεί ο ίδιος σε κάποιο κατάστημα με… είδη για ενήλικες. Κρυμμένος πίσω από την ασφάλεια που του παρέχει η ανωνυμία στο διαδίκτυο, μπορεί να βιώσει την φαντασίωση σε όλο της το μεγαλείο.
Είναι στην φύση των ανδρών να αναζητούν συνεχώς νέο ταίρι και αυτό έχει αποδειχτεί και μέσω πειραμάτων με ποντίκια. Άλλωστε, όπως είπαμε, δεν χρειάζεται να κουραστεί κανείς (ανεξαρτήτου φύλου) για να βρει πορνό˙ δεν έχει παρά να καθίσει αναπαυτικά στον καναπέ του και, με ένα κλικ, να περιηγηθεί δωρεάν μάλιστα σε 420 εκατομμύρια σελίδες! Τα νούμερα πάντα μιλάνε από μόνα τους˙ αρκεί λοιπόν να πούμε πως η δεύτερη μεγαλύτερη ιστοσελίδα πορνογραφικού περιεχομένου, που είναι το YouPorn, έχει 100 εκατομμύρια θεάσεις (views) την ημέρα και 4.000 προβολές βίντεο ΑΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ κατά τις ώρες αιχμής της. Μόνον το συγκεκριμένο site, δέχεται το εκπληκτικό ποσοστό του 2% της συνολικής κίνησης του Διαδικτύου!

Ανασφάλειες και μόνο

Σίγουρα οι έρευνες που έχουν γίνει και θα συνεχίσουν να γίνονται για το πορνό είναι άπειρες, δεν αμφιβάλω στο ελάχιστο γι' αυτό. Αμφιβάλλω όμως για την ορθότητα και εγκυρότητα των αποτελεσμάτων τους, για τους εξής λόγους:

1. Οι έρευνες και τα γκάλοπ σπάνια είναι ανεξάρτητα. Συνήθως γίνονται για λογαριασμό κάποιων συγκεκριμένων συμφερόντων (ας μην τα επαναλαμβάνουμε, μιλήσαμε για κάποια συγκεκριμένη φάμπρικα πιο πριν).
2. Στην ειλικρίνεια των απαντήσεων, από όσους μετέχουν σαν αντικείμενα στην έρευνα.
3. Για κάθε μια έρευνα, για κάθε έναν ειδικό, ΠΑΝΤΑ υπάρχει και μια άλλη έρευνα,  ένας άλλος ειδικός που λέει το ακριβώς αντίθετο. Και οι δυο μάλιστα με "αποδείξεις", στατιστικές, κλπ-κλπ...

Μια τέτοια 'έρευνα" που μας έκανε να γελάσουμε πολύ, αφορούσε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για ένα πορνογραφικό σάιτ (ή για να ακριβολογήσουμε: μέσω ενός πορνογραφικοί site), το 2014 και έλαβαν μέρος πάνω από 1.000 ενήλικες άντρες και γυναίκες. Προσέξτε τώρα αυτό:

Το 80% που ρωτήθηκαν, είπαν πως δεν είχαν δει καμία ταινία κατά την διάρκεια του χρόνου. Το 80%.... Με τους άντρες να είναι κάπου πάνω από το 47% αυτών που δήλωναν ότι δεν είχαν δει κάποια ταινία για την χρόνια που διεξαγόταν η έρευνα.

Αυτό τώρα το δήλωναν άνθρωποι που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση που έγινε ΜΕΣΩ πορνό-site!
Υπάρχουν φυσικά και δεκάδες άλλες έρευνες που λένε το ακριβώς αντίθετο, όσον αφορά το πορνό και την θετική συμβολή τους στην σχέση ενός ζευγαριού (ετερόφυλου ή ομόφυλου, δεν έχει καμία σημασία).

Μερικά γιατί, από βιολογική πλευρά και με αρκετό ρεαλισμό, μπορεί να είναι αυτά, με γνώμονα κυρίως τον άντρα που κατέχει τα πρωτεία στην θέαση, συγκριτικά με την γυναίκα:

1. Απολαμβάνει τον σεξουαλικό ενθουσιασμό που προσφέρει και το αίσθημα χαλάρωσης.
2. Του αρέσει η σεξουαλική ποικιλία και το πορνό προσφέρει μια ατελείωτη συλλογή για να διαλέξει.
3. Πιθανόν, οι σεξουαλικές πράξεις που προτιμά, να μην βρίσκουν σύμφωνη την παρτενέρ του. Στον κόσμο του πορνό, όμως, η εικονική παρτενέρ κάνει τα πάντα.
4. Ο πραγματικός κόσμος είναι γεμάτος στρες και αβεβαιότητα. Ο κόσμος του πορνό είναι προβλεπόμενος και ελεγχόμενος.
5. Ακόμα και αν η σύντροφός του είναι διαθέσιμη και απολαμβάνει το τακτικό σεξ μαζί του, πάντα θα υπάρχουν στιγμές που η σύντροφος θα είναι κουρασμένη. Τα κορίτσια στην οθόνη δεν είναι ποτέ.
6. Κάποιοι άντρες αδυνατούν να ξεπεράσουν το λεγόμενο σύνδρομο Madonna/Whore. Αυτό σημαίνει ότι αδυνατούν να ερεθιστούν με τη συντρόφο τους που συχνά βλέπουν ως μητρική φιγούρα.
7. Σε έναν κόσμο που όλοι είναι απίστευτα απασχολημένοι με τη δουλειά τους και τις οικογενειακές υποχρεώσεις μια πορνογραφική σχέση μπορεί να μοιάζει με ανακούφιση για όσους δεν θέλουν ή δεν μπορούν να δεσμευτούν.

Ίσως και να μην είναι βέβαια ακριβώς έτσι όλα, όμως έχουν μια ρεαλιστικότητα.

Είχε γραφεί κάποτε, πως η ευχαρίστηση που προκαλεί το πορνό, είναι -χημικά στον εγκέφαλο- αντίστοιχη με αυτή της κοκαΐνης.
Αν και δεν είναι έτσι ακριβώς σαν τελικό αποτέλεσμα, ήταν αρκετό αυτή η φράση να διαστρεβλωθεί και να φτάσουμε σήμερα να διαβάζουμε πως:

Το πορνό προκαλεί ίδιο εθισμό με την κοκαΐνη, κλπ-κλπ-κλπ...

Το γεγονός είναι πως με την εύκολη πρόσβαση του διαδικτύου και με το πλήθος του διαθέσιμου περιεχομένου, υπάρχει μεγάλος αριθμός ζευγαριών που παρακολουθούν από κοινού πορνό, μάλιστα αρκετά φτιάχνουν και δικά τους home-videos, και βέβαιο επίσης είναι πως πορνό παρακολουθεί και μοναχικά ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων -άντρες και γυναίκες- με τους πρώτους να έχουν την μερίδα του λέοντος σε ποσότητα, ποικιλίες και χρόνο θέασης.
Γεγονός επίσης είναι πως η ερωτική ζωή των ζευγαριών έχει αλλάξει και, μάλιστα, όπως καταδεικνύουν και πρόσφατες έρευνες, βασικός τρόπος ενίσχυσης του σεξουαλικού ενδιαφέροντος, έχει γίνει το πορνογραφικό υλικό που διατίθεται δωρεάν από πληθώρα sites παγκοσμίως. Δεν είναι λίγα αυτά που -κατά καιρούς- έχουμε διαβάσει για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας η προβολή ταινιών ερωτικού περιεχομένου. Πολλοί ερευνητές διατείνονται πως οι αισθησιακές ταινίες απειλούν, τόσο την σεξουαλική, όσο και ψυχική μας υγεία, είναι εθιστικές και η συστηματική προβολή τους μπορεί να προκαλέσει μέχρι και… απώλεια μνήμης!
Αναμφισβήτητα, υπάρχει μεγάλη δόση υπερβολής σε όλα αυτά και νέα έρευνα έρχεται να το πιστοποιήσει:

Ερευνητές μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα  52 ενηλίκων που δήλωσαν "εθισμένοι στις ερωτικές ταινίες" (26 ανδρών και 26 γυναικών). Συγκεκριμένα, μπόρεσαν να διακρίνουν με εγκεφαλογράφημα τηn δραστηριότητα του εγκεφάλου τους  τη στιγμή που παρακολουθούσαν "ταινίες ενηλίκων". Σκοπός τους ήταν να διαπιστώσουν εάν υφίστανται  νευροχημικές αλλαγές στον εγκέφαλο, οι οποίες να μοιάζουν με  εκείνες που παράγονται από εθιστικές ουσίες, όπως η κοκαΐνη και η νικοτίνη, δηλαδή, εάν οι ερωτικές ταινίες προκαλούν εθισμό. Από την έρευνα προέκυψαν τα εξής:

•    Δεν διαπιστώθηκε καμία απολύτως ομοιότητα στην επίδραση που έχουν στον εγκέφαλο οι εθιστικές ουσίες και η θέαση αισθησιακών ταινιών.
•    Αρέσκονται σε ταινίες ερωτικού περιεχομένου άνθρωποι με αυξημένη λίμπιντο (ερωτική επιθυμία), κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό και θεμιτό.
•    Κατά την θέαση πορνό, ενεργοποιούνται οι ίδιες βιοχημικές, βιολογικές και συναισθηματικές διαδικασίες που ενεργοποιούνται κατά τηn διάρκεια της πραγματικής σεξουαλικής πράξης.

Αυτά που -και πάλι όπως ρεαλιστικά και στην καθημερινότητά μας γνωρίζουμε- μπορεί να προκύψουν από την κοινή θέαση πορνό και μάλλον σε ζευγάρια που τόσο μαζί, όσο και ατομικά, διακατέχονται από ανασφάλειες (που στο φινάλε τους τις έχει δημιουργήσει όλη αυτή η προπαγάνδα των πρότυπων ομορφιάς και άλλοι παράγοντες της αστικής ζωής.
Προφανώς ακούγεται αστείο και θλιβερό το γεγονός πως υπάρχουν γυναίκες που μπορεί να θεωρήσουν το πορνό ένας είδος απιστίας και απόρριψης. Προφανώς οι αιτίες είναι άλλες και αφορούν την ίδια την σχέση και τον αυτοσεβασμό.

Η ταινία Don Jon, έχει θέμα τον αντρικό εθισμό στο πορνό και προσπαθεί να αναδείξει το θέμα, αλλά όχι επιτυχώς κατά την γνώμη μου.

Επίσης, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που κάποιες στρεσάρονται σε τόσο μεγάλο βαθμό προκειμένου να καταφέρουν η συμπεριφορά τους να μοιάζει με την συμπεριφορά της πορνοστάρ για να ικανοποιήσουν τον σύντροφό τους.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι άντρες που αγχώνονται, παθαίνοντας “στρες της επίδοσης”. Δηλαδή συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους επαγγελματίες αρσενικούς πορνοστάρ, τόσο... ποσοτικά, όσοι και σε διάρκεια. Και φυσικά και το "στρες του μεγέθους", παραβλέποντας βέβαια πως στις πορνό ταινίες οι πρωταγωνιστές είναι ξυρισμένοι στην ευαίσθητη περιοχή προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι πιο ευμεγέθες...

Εν κατακλείδι

Ίσως να υπάρχουν και άλλες ανασφάλειες οι οποίες με την σκέψη και την λάθος αντιμετώπιση ανάγονται σε προβλήματα, αλλά όπως ήδη αναφέραμε το θέμα έχει να κάνει με την ρίζα και αυτή βρίσκεται στην κακή παιδεία, στην έλλειψη πραγματικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στις μικρές ηλικίες και στην θρησκεία που δημιουργούν μια φαλλοκρατική αντίληψη των πραγμάτων. Σίγουρα όμως μια ταινία πορνό που θα δει ένα ζευγάρι, δεν θα έχει κατ' ανάγκη τα ίδια αποτελέσματα στον άνδρα και στη γυναίκα. Και σίγουρα δεν είναι κατακριτέο το να παρακολουθεί κάποιος/α και σίγουρα η απελευθέρωση των φαντασιώσεων ανάμεσα στους συντρόφους, μόνο ως θετική μπορεί να χαρακτηριστεί (αυτό φυσικά γνωρίζοντας ο ένας τον άλλον και ο καθένας τον εαυτό του).
Από εκεί και πέρα, το να βλέπεις πορνό, ακόμα και κάθε μέρα, ΔΕΝ είναι εθισμός. Το να βλέπεις όμως πορνό, κάθε μέρα, όλη μέρα, προφανώς είναι όχι μόνο εθισμός, αλλά άλλου είδους πρόβλημα που μπορεί να έχει να κάνει πρωτίστως με παράγοντες της ζωής και της κοινωνικότητας του ατόμου. Αυτό όμως δεν το καθιστά κατ' ανάγκη ως "άρρωστο" ή επικίνδυνο για το κοινωνικό σύνολο.

Νομίζω, πως με λίγη σκέψη όλα τα πιο πάνω είναι εμφανή και γνωστά και δεν υπάρχει ανάγκη από καμία έρευνα να επιβεβαιώσει ή διαψεύσει κάτι και σίγουρα δεν υπάρχει καμία απολύτως ανάγκη από "ειδικούς" και "θεραπευτές" για την "ψυχική νόσο" του πορνό, επειδή δεν είναι ούτε νόσος, ούτε ντροπή, ούτε ταμπού.

[το άρθρο είναι συνεργατικό]

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top