BETA

Δημιουργήστε ένα πλήρες Gaming-Center σε έναν υπολογιστή σας

Εικόνα constantinos

Το Gaming είναι μια έννοια η οποία έχει αναλυθεί από κάθε πλευρά. Έχει διαστρεβλωθεί, έχει ωραιοποιηθεί, έχει υπερεκτιμηθεί και φυσικά έχει εμπορευματοποιηθεί. Δεν ξέρω τι ευσταθεί και τι δεν ευσταθεί από αυτά, ούτε αν κάποια παιχνίδια δημιουργούν απομόνωση και βίαια ένστικτα. Όσο θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια που δεν υπήρχαν οι υπολογιστές με την σημερινή τους μορφή, τα περισσότερα παιχνίδια μας στο σχολείο και στον δρόμο, περιείχαν βία. Δεν γίναμε όμως ούτε κατά συρροή δολοφόνοι, ούτε κάτι άλλο από τους βίαιους ρόλους που υποδυόμασταν. Δεν γνωρίζω επίσης, αν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια προκαλούν απομόνωση, μα οι παρέες από τους πιτσιρικάδες που μαζεύονται όλοι μαζί στα internet-cafe, παίζοντας συγχρόνως κάποιο rpg-multiplayer, δεν δείχνουν απομονωμένοι. Αυτό άλλωστε, είναι κάτι που καθορίζεται από άλλους παράγοντες της καθημερινότητας, του κοινωνικού περιβάλλοντος και ενίοτε της σωματικής αρτιμέλειας.
Προσωπικά, έχω δει σε κάποιες περιπτώσεις, το gaming να επιδρά καταλυτικά και "θεραπευτικά". Το αν κάποιο παιδί ή ενήλικας, βγει έξω, αποφασίζοντας να κάνει πραγματικότητα δική του, κάποιον virtual χαρακτήρα, πετσοκόβοντας κεφάλια, προφανώς δεν είναι υπαίτιο κάποιο παιχνίδι ή το gaming γενικότερα, μα σαφώς άλλοι παράγοντες που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον και τις αντιλήψεις του κάθε ατόμου.
Στο κάτω - κάτω, ούτε όλα τα παιχνίδια έχουν βία και ανταγωνιστικότητα. Όλα είναι προσωπικές επιλογές και αναμφίβολα οι γραμμές είναι παραπάνω από σαφείς. Με σωστούς ή με λάθος τρόπους, τις έχει οριοθετήσει η ίδια η κοινωνία.

Πλέον, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, έχουν εξελιχτεί στο μέγιστο και μάλλον θα λέγαμε πως το gaming βρίσκεται σε ένα στάδιο μετάβασης, μιας υψηλότερης τεχνολογίας, κάνοντας χρήση πολλών στοιχείων, ως ακόμα και βιομετρικών. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να προσφέρει κάποιο διάστημα διασκέδασης, φυγής ή όπως αλλιώς επιθυμεί να το ορίσει ο κάθε άνθρωπος.
Έτσι, στην συνέχεια, θα δούμε πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε έναν υπολογιστή, μετατρέποντάς τον σε ένα gaming-center, συνδεδεμένο στην τηλεόρασή σας (αυτό που τέλος πάντων λέμε στο "σαλόνι", σε μια μεγάλη οθόνη).
 

Τι θα χρειαστούμε:

Κατ' αρχάς, θα πρέπει να δώσουμε κάποιο minium στο hardware. Σίγουρα δεν χρειάζεται ο υπολογιστής να είναι καινούργιος, αλλά μιλώντας για gaming, νομίζω πως ένα μηχάνημα με 4GB μνήμης ram, μια αξιοπρεπή κάρτα γραφικών (με ενεργοποιημένους τους κλειστούς drivers), έναν αξιοπρεπή επεξεργαστή  και τουλάχιστον 250 GB σκληρό δίσκο, είναι καλά σαν βάση. Σίγουρα όμως, μέχρι κάποιου σημείου, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και υπολογιστές με πιο χαμηλά χαρακτηριστικά σε hardware (μια ιδέα μπορείτε να πάρετε εδώ: Φτιάξε το Linux gaming desktop σου).
Είναι προφανές πως όσο πιο καλό το hardware (πχ: ssd δίσκο, hdmi σύνδεση με την οθόνη κλπ), τόσο καλύτερα για το τελικό αποτέλεσμα.

Όσον αφορά το software που θα χρησιμοποιήσετε σαν βάση, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή αυτόν, μια Linux διανομή. Εδώ υπάρχουν κάμποσες επιλογές, μα θα τις περιορίσουμε σε δυο:

1. Μια διανομή που έρχεται έτοιμη για gaming με μια σειρά παιχνιδιών και εργαλείων. Θα μπορούσε να ήταν οποιαδήποτε (πχ, η Emu-OS ή η Lakka, ως ακομα και διανομή της Valve, το Steam-OS).

2. Μια απλή και φιλική, καθημερινής χρήσης διανομή που επάνω της θα χτίσουμε την παιχνιδοπλατφόρμα μας.

Εμείς θα προτιμήσουμε την δεύτερη λύση και οι λόγοι είναι πως και η πρώτη περίπτωση παρέχει μια έτοιμη βάση, εν' τούτοις αυτές οι διανομές κάποια στιγμή σταματάνε την ανάπτυξή τους ή απαιτούν κάποια εμπειρία για περισσότερα (πχ, το Steam-OS).
Έτσι, θα πάρουμε ως βάση το Linux Mint, με το γραφικό περιβάλλον Mate και φυσικά, την 64b έκδοσή του. Ο λόγος είναι επειδή πρόκειται για μια πλήρη διανομή η οποία περιέχει και άλλα λογισμικά καθημερινής χρήσης, έχει ένα απολύτως απλό, φιλικό και παραμετροποιήσιμο περιβάλλον όπου τα πάντα μπορούν να γίνουν με λίγα κλικ.

[DOWNLOAD Linux Mint -64b]

Αφού το κατεβάσετε, θα το «κάψετε», είτε σε κάποιο δισκάκι είτε σε ένα usb stick, εκκινώντας στην συνέχεια τον υπολογιστή σας από αυτό και προχωρώντας στην εγκατάστασή του, η οποία γίνεται με ελάχιστα κλικ και θα ολοκληρωθεί γρήγορα.
Συνεχίζοντας, παίρνουμε ως δεδομένο, πως έχει ήδη εγκατασταθεί και πως έχετε κάνει τα αρχικά updates του.
 

Αρχίζοντας το "χτίσιμο":

Όπως είναι προφανές, τα παιχνίδια που θα εγκαταστήσετε, το είδος τους και ο αριθμός τους, εξαρτάται από τις ηλικίες αυτών που θα χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο Gaming-Center.
 

1. Αρχικά παιχνίδια:

Κατ' αρχήν, κάντε το αυτονόητο. Ανοίξτε τον Διαχειριστή Λογισμικού, επιλέξτε τα παιχνίδια που έχουν και κατηγοριοποίηση ανά είδος και εγκαταστήστε. όσα σας κάνουν:

Εγκαταστήστε το Mega Games Pack. Με αυτό θα έχετε εκατοντάδες παιχνίδια για το Linux που μπορείτε πλέον να τα έχετε μαζεμένα και μ' ένα κλικ σε όποιο επιθυμείτε, να το έχετε αμέσως στο desktop σας.
Όλα έρχονται μαζεμένα σε μια καλοφτιαγμένη εφαρμογή, ταξινομημένα ανά κατηγορία που εκτός των παιχνιδιών που περιλαμβάνει, σκανάρει και το desktop σας, να βρει τα υπάρχοντα παιχνιδια που έχετε και να τα προσθέσει στην ανάλογη λίστα του.

[Παρουσίαση και εγκατάσταση του Mega Games Pack].

Υπάρχουν όμως, αρκετά και μερικά ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα παιχνίδια που δεν θα βρείτε στα πιο πάνω, αλλά αξίζει να τα έχετε.
Ρίξτε μια ματιά στο tag: #games και θα βρείτε αρκετά ακόμα.

2. Emulators:

Αφού έχετε ανοιχτό τον Διαχειριστή Λογισμικού, εγκαταστήστε και τα εξής που θα τα χρειαστείτε στην πορεία:

Wine
Play on Linux
Steam-Launcher
ScummVM

Συνεχίζοντας, αν σας αρέσουν τα παλιότερα παιχνίδια, αν έχετε δισκάκια παιχνιδιών από παλιές παιχνιδοκονσόλες και γενικότερα αν θέλετε και κάποια retro παιχνίδια, τότε θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε και ορισμένα εργαλεία που θα βοηθήσουν αποτελεσματικά σε αυτό.
Το ScummVM που είπαμε πριν, είναι μια καλή λύση σε αυτό, μα υπάρχουν και άλλες επιλογές που μπορούν να προσφέρουν περισσότερα: Πώς μπορείτε να τρέξετε DOS εφαρμογές και παιχνίδια σε Linux (θεωρώ το DBGL ένα από τα καλύτερα).
Οι επιλογές όμως, δεν σταματάνε εκεί, καθώς μπορείτε να έχετε ακόμα περισσότερα. Επομένως, προχωρήστε εγκαθιστώντας και αυτά:

Dolphin Emulator: Nintendo GameCube και Wii στον υπολογιστή σας
DeSmuME: Ενας Nintendo emulator
Παίξτε Nintendo games στο desktop σας
FS-UAE: Ένας Amiga Emulator
RetroArch: Ένας Game Emulator για κλασσικά παιχνίδια παιχνιδομηχανών
JPSP: Παίξτε παιχνίδια του PSP ((Playstation Portable) στο Linux
PCSX2: Το PlayStation 2 στο desktop σου
OpenRA: Παίξτε Command & Conquer και άλλα θρυλικά παιχνίδια
Mupen64plus: Για τους... νοσταλγούς του Nintendo 64

Και καθώς μιλάμε για ένα gaming-pc και βρισκόμαστε ακόμα στα "retro", νομίζω, πως αξίζει να προσθέσετε και αυτά: Παιχνιδάκια στο Τερματικό σας [κυριολεκτικά].

Και για να κλείσουμε αυτό, αξίζει να προσθέσετε σαν bookmarks στον browser σας και αυτά:

The Internet Arcade-Games
Gaming Archive
Game Oldies

3. Gaming - Πλατφόρμες:

Και τώρα, ήρθε η ώρα για την εγκατάσταση κάποιων παιχνιδοπλατφόρμων. Αυτές, κατά κύριο λόγο, διαθέτουν τίτλους με πληρωμή και ελάχιστους δωρεάν. Φυσικά, συνεπάγεται πως έχετε ήδη ή θα δημιουργήσετε τον προσωπικό σας λογαριασμό, στην κάθε μια από αυτές, καθώς είναι αναγκαίος για την διαχείριση των παιχνιδιών σας. Θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας, πως οι σελίδες αυτών των πλατφορμών, δέχονται καθημερινά ανελέητες επιθέσεις και φυσικά το ίδιο ισχύει και για τους λογαριασμούς των χρηστών. Έτσι, θα πρέπει να διασφαλίσετε τους λογαριασμούς σας με ισχυρούς κωδικούς (passwords) και με όποια άλλα εργαλεία σας δίνει η κάθε πλατφόρμα:
 

GOG (Good Old Games)

To GOG (Good Old Games) είναι μια ιστοσελίδα που έχει μια μεγαλη συλλογή από σπουδαία retro παιχνίδια που αφήσανε εποχή, με πολύ σημαντικό στοιχείο πως όλα είναι DRM-free. Εκεί μέσα φιγουράρουν απίστευτοι τίτλοι που θα ενθουσιάσουν κάθε είδους gamer. Ακολουθώντας τα πετυχημένα βήματα του Steam στο linux, ανακοίνωσε το GOG Galaxy, μια πλατφόρμα από την οποία ο χρήστης έχει την δυνατότητα να κατεβάσει και να παίξει εύκολα τους τίτλους που επιθυμεί.
Θα βρείτε τίτλους διαμάντια και κάμποσους δωρεάν.

>>> περισσότερα: #GoG.

Itch.io

Η Itch.io, είναι μια νέα πλατφόρμα παιχνιδιών η οποία συγκεντρώνει παιχνίδια από ανεξάρτητους παραγωγούς, αυτά που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε indie games. Ακολουθώντας τα χνάρια της σύγχρονης εποχής, δημιουργήθηκε και μια desktop εφαρμογή. Αξίζει να σημειωθεί πως έχει μεταφραστεί σε 30 γλώσσες ήδη, ανάμεσά τους και τα ελληνικά (μπράβο στα παιδιά που έκαναν την δουλειά, αν θέλουν μας λένε και ποιοι είναι). Η εφαρμογή είναι καλοστημένη, ελαφριά, όμορφη και χρηστική. Σας δίνει την δυνατότητα να κατεβάσετε και εγκαταστήσετε τα παιχνίδια της επιλογής σας και να τα παίξετε άμεσα από το desktop σας.

>>> περισσότερα: #itch-io.

Desura / Desurium

To Desurium, είναι μια παιχνιδοπλατφόρμα Ανοιχτού Κώδικα, με Indie Games που μπορείτε τα παίξετε ή να τ’ αγοράσετε και μάλιστα μέσα από μια εφαρμογή που τρέχει και στο desktop σας μα και δικτυακά από τον browser σας. Πρόκειται για την Ανοιχτού Κώδικα έκδοση της πλατφόρμας Desura η οποία ήταν δημοφιλέστατη σε χρήστες Windows.

>>> περισσότερα: #desurium και #desura.

Steam

Η πλατφόρμα της Valve, το Steam, δεν χρειάζεται συστάσεις. Την desktop εφαρμογή την έχετε εγκαταστήσει ήδη από το πρώτο βήμα, συνεπώς ήδη υπάρχει στο μενού σας.
Κάποια που ίσως χρειαστείτε επιπλέον, είναι αυτά:

Το chat του Steam στο Pidgin
Steam Skin Manager

Lutris

To Lutris είναι κάτι διαφορετικό και πιο συγκεκριμένα, μια open gaming πλατφόρμα για Linux που σας βοηθάει να εγκαταστήσετε και να διαχειριστείτε τα παιχνίδια σας σ' ένα ενιαίο περιβάλλον εργασίας, έχοντας ως στόχο να υποστηρίξει κάθε παιχνίδι που τρέχει σε Linux, τόσο native, όσο και αυτά των Windows (μέσω wine), μα ακόμα και παιχνίδια παλιότερων εκδόσεων από παιχνιδομηχανές (emulator ROMs χρησιμοποιώντας την TOSEC database), ως ακόμα και browser games, δίνοντας επίσης και την επιλογή να τρέξουμε τα Steam και Desura παιχνίδια μας ή ακόμα και αυτά του Humble Bundle και του GOG. Υποστηρίζει ακόμα και Joystick με δυνατότητα διαμόρφωσής του, με keyboard mapping χαρακτηριστικά. Έχετε δηλαδή, σε μια εφαρμογή συγκεντρωμένα όλα σας τα παιχνίδια, μπορώντας να τα τρέξετε και τα διαχειριστείτε. Η βασική του λειτουργία δεν απέχει από αυτήν του Steam, με την συνεργασία της desktop εφαρμογής και της ιστοσελίδας, ενώ φυσικά θα πρέπει να δημιουργήσετε και τον προσωπικό σας λογαριασμό.

>>> περισσότερα και οδηγίες εγκατάστασης.

 


 

Υποστήριξη Gamepads / Joysticks

Με τα πιο πάνω, τελείωσαν όλα όσα χρειαζόσαστε, όσον αφορά τα παιχνίδια κάθε είδους, ποιότητας και στυλ.
Υπάρχουν όμως, ορισμένα ακόμα εργαλεία που θα χρειαστείτε, προκειμένου να έχετε ένα ολοκληρωμένο σύστημα gaming. Ανοίξτε λοιπόν ξανά τον Διαχειριστή Λογισμικού και εγκαταστήστε τα ακόλουθα (θα τα βρείτε, κάνοντας αναζήτηση με τ' όνομα του καθενός), για να έχετε υποστήριξη σε joypads / joysticks και άλλα gaming χειριστήρια:

     

joystick (μερικά εργαλεία που βελτιώνουν την χρήση των joysticks).
jstest-gtk (ένα joystick tester, για καλύτερη βελτίωση και έλεγχους).
xserver-xorg-input-joystick (προσθήκη drivers για πολλούς τύπους joysticks και gamepads).
joy2key (με αυτό, μπορείτε να δημιουργήσετε keyboard events για axes και buttons των joysticks, έτσι ώστε ένα joystick ή gamepad μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μια εφαρμογή που δεν έχει εγγενή υποστήριξη joystick).
xboxdrv (θα έχετε τους gamepad drivers για Xbox/Xbox360, καθώς και του hrustmaster Dual Power 3 gamepad).

Επιπλέον, καλό θα ήταν, να προσθέσετε και αυτά:

joystick Control (μια πάρα πολύ μικρή εφαρμογούλα που δεν χρειάζεται καν εγκατάσταση και μας επιτρέπει από την μια να τσεκάρουμε το κάθε joystick που συνδέουμε, και από την άλλη να ορίσουμε εμείς τη σειρά των κουμπιών του, όπως μας βολεύει): [INSTALL].
Rejoystick (μια μικρή έξυπνη εφαρμογή, που "μεταφράζει" τα πατήματα των πλήκτρων από κάποιο joystick, gamepads, joypads σε πατήματα πλήκτρων στο πληκτρολόγιο σας. Είναι ιδανικό να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάσταστο για ένα χειριστήριο ή ακόμα καλύτερα για να παίξετε παιχνίδια που δεν έχουν υποστήριξη για gamepad): [INSTALL].

Αν και οι δυο έχουν χρόνια να ενημερωθούν, δουλεύουν κανονικά.

Κάποια ακόμα πολύ χρήσιμα, είναι τo εξής:

QJoyPad (χαρτογραφεί το πληκτρολόγιο και τα πλήκτρα του ποντικιού για να τα αντιστοιχίσουν στα gamepad κουμπιά, ώστε να έχετε τον έλεγχο του παιχνιδιού από εκεί. Όλο αυτό γίνεται εύκολα και φυσικά, ανά πάσα στιγμή μπορείτε να προσαρμόσετε αυτές τις επιλογές, όπως σας βολεύουν, είτε ανάλογα το παιχνίδι.
Κοινώς, έχετε gamepad, ακόμα και σε παιχνίδια που δεν το υποστηρίζουν από προεπιλογή: [INSTALL].
 

Μπορείτε επίσης, να χρησιμοποιήσετε και μια συσκευή Android και iOS, σαν gamepad για τον υπολογιστή σας.
Αν και υπάρχουν αρκετές επιλογές, μια λύση που δοκιμασμένα δουλεύει πολύ καλά (μα έχει σχεδόν δυο χρόνια να ενημερωθεί), είναι το Ultimate Joystick.

Θα συνιστούσα επίσης και την εγκατάσταση του Ultimate Mouse. Αυτό κάνει την Android συσκευή μας, να μοιάζει με ένα πρότυπο touchpad. Περιλαμβάνει επίσης ένα εικονικό πληκτρολόγιο, αν χρειαστεί να πληκτρολογήσετε κάτι. Το τελευταίο δεν είναι πολύ άνετο, αλλά είναι πολύ χρήσιμο για σύντομες προτάσεις.
Για να επιτευχθεί όμως αυτό, χρειαζόμαστε δυο εφαρμογές, μια για την συσκευή μας και μια για τον υπολογιστή μας: [INSTALL].
 


Λογισμικά Επικοινωνίας

Συνήθως στα διάφορα rpg παιχνίδια, δημιουργούνται συμμαχίες και, έτσι, υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στους / στις παίκτες/ριες. Αν και τα περισσότερα παιχνίδια και πλατφόρμες, διαθέτουν κάποιο σύστημα ομιλίας / chat, αρκετές φορές χρησιμοποιούνται άλλα λογισμικά, έξω από τα παιχνίδια:
 

Mumble

Είναι μια από τις πιο διαδεδομένες εφαρμογές σε παιχνίδια, και όχι τυχαία. Χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση, επιτρέποντάς μας να έχουμε ιδιωτικότητα, τόσο στο περιεχόμενο, όσο και ως προς τους συνομιλητές μας, κάνοντας φωνητικό chating. Περιέχει μάλιστα, το χαρακτηριστικό επικοινωνίας on-game και με την φωνή από τους άλλους παίκτες να προέρχεται από την κατεύθυνση των χαρακτήρων τους, επιτυγχάνοντας ο ήχος από τα μεγάφωνά σας να μην ακούγεται σε άλλους παίκτες. Αν και ακόμα χρησιμοποιείται και γι' αυτόν τον λόγο, κυρίως από διάφορες clan σε παιχνίδια, εν' τούτοις, τα υψηλά χαρακτηριστικά που διαθέτει η πολύ υψηλή απόδοση του ήχου, ακόμα και σε όσους διαθέτουν χαμηλών προδιαγραφών ηχεία / ακουστικά / μικρόφωνα, η δυνατή ασφάλεια που παρείχε εξ' αρχής και η ανάπτυξη των τεχνικών κρυπτογράφησης, είχε σαν συνέπεια να υιοθετηθεί και από ανθρώπους και ομάδες που επιθυμούσαν την ιδιωτικότητα στις συνομιλίες τους.

>>> οδηγίες χρήσης και εγκατάστασης.

TeamTalk

Μια άλλη λύση που θα μπορούσατε να προτείνετε στους συμπαίκτες σας, είναι το TeamTalk που πρόκειται ένα δωρεάν μα κλειστού κώδικα λογισμικό το οποίο επιτρέπει σε πολλαπλούς χρήστες να συμμετάσχουν σε συνομιλίες ήχου και βίντεο στο Διαδίκτυο ή τοπικά, για παράδειγμα σε ένα συνέδριο ή άλλους εργασιακούς χώρους, ακόμα και σε οικιακό δίκτυο. Ουσιαστικά, είναι ένα εργαλείο web-conferencing που δίνει την δυνατότητα σε μια ομάδα ανθρώπων να επικοινωνούν χρησιμοποιώντας βίντεο και ήχο, σε πραγματικό χρόνο, μέσω ενός μικροφώνου και μιας web-cam.

>>> παρουσίαση και εγκατάσταση.

Tox

Ίσως, μια από τις πιο καλές λύσεις για επικοινωνία σε παιχνίδια. Μπορούν να δημιουργηθούν διαφορετικά προφίλ και να διατηρείτε την ανωνυμία της φυσικής σας ζωής.
Το Tox επικεντρώνεται στο να είναι απλό και φιλικό στην χρήση και συγχρόνως, χωρίς κανέναν συμβιβασμό στην ιδιωτικότητα. Όσα πείτε ή στείλετε σε κάποιους ανθρώπους, θα τα δουν, ακούσουν και λάβουν εκείνοι και μόνο. Είναι δωρεάν, χωρίς διαφημίσεις, πλήρως παραμετροποιήσιμο και απλούστατο στην χρήση του. Ίσως ακόμα πιο απλό και από το Skype. Έχει δυνατότητα για κλήσεις τηλεφωνικές, για βιντεοκλήσεις, καθώς και αποστολή μηνυμάτων κειμένου (chat) και ανταλλαγή αρχείων, ενώ βασίζεται στο psp (όπως και τα Torrents) και δεν εμπλέκονται τρίτοι servers ενδιάμεσα. Στην ουσία, η λειτουργία του Tox για την επίτευξη της επικοινωνίας γίνεται με το δημόσιο κλειδί του Tox ID και την χρήση του torrent-style DHT, κάτι που σημαίνει πως μόλις η μια IP εντοπίσει την άλλη, μπορεί να διεξαχθεί η επικοινωνία. Χρησιμοποιεί κλειδιά 256-bit, κρυπτογράφησης ECC που θεωρείται πολύ ασφαλής.

>>> οδηγίες εγκατάστασης και περισσότερα: #tox.

Chatty

To Chatty είναι ένας πλήρης chat client για το Twitch.
Το Twitch, ως γνωστό, είναι η μεγαλύτερη video-πλατφόρμα συνάντησης των gamers από ολόκληρο τον κόσμο, με περισσότερους από 45 εκατομμύρια ανθρώπους να συζητούν και ανταλλάσσουν απόψεις. Αποτελεί έναν από τους πιο κεντρικούς άξονες για την πορεία των παιχνιδιών και έτσι εκεί μέσα θα βρείτε από casual gamers, επαγγελματίες παίκτες, προγραμματιστές καθώς και gaming media organizations. Μέσα από παρακολουθήσεις βίντεο, συζητήσεις και διοργανώσεις τουρνουά, το Twitch θεωρείται, και όχι άδικα, μια δυναμική κίνηση για την gaming κοινότητα, δημιουργώντας μια συμμετοχική εμπειρία που ξεπερνά το gameplay.
Το Chatty, είναι ένας πλήρης Ανοιχτού Κώδικα, chat client για το Twitch. Μπορώντας να το χρησιμοποιήσετε άμεσα από το desktop σας, χωρίς να χρειάζεται να κάνετε χρήση της αντίστοιχης υπηρεσίας στην σελίδα του Twitch, γλυτώνοντας έτσι την μεγάλη κατανάλωση πόρων (είναι πολύ βαρύ πλέον, το σημερινό web).

>>> παρουσίαση και εγκατάσταση.
 


Επιπλέον λογισμικά / εργαλεία:

Μιλώντας για μια πλατφόρμα, επικεντρωμένη στο gaming, ίσως χρειαστείτε μερικά ακόμα λογισμικά:
 

Open Broadcaster: Δημιουργήστε τα δικά σας Podcasts

Αν κάποια στιγμή προκύψει η ανάγκη για να δημιουργήσετε βίντεο podcasting στο desktop σας, με την σύλληψη κάποιου βίντεο (πχ από ένα παιχνίδι) μαζί με τον σχολιασμό σας και αυτό στην συνέχεια να το κάνετε streaming, οι εφαρμογές που υπάρχουν είναι αρκετές, μα αυτό που ξεχωρίζει σε πολλά επίπεδα είναι το Open Broadcaster.
Πρόκειται για ένα ανοιχτού κώδικα λογισμικό, διαθέσιμο για Linux, Windows και OSX που μπορεί να συλλάβει και να κάνει live streaming βίντεο από πολλές πλατφόρμες (πχ: YouTube, DailyMotion, Twitch, Hitbox κλ.π) ή να το αποθηκεύσει σε μορφή .MP4 στο desktop σας για επεξεργασία και streaming αργότερα. Διαθέτει ενσωματωμένο scene management, που σημαίνει ότι μπορείτε να ορίσετε πολλές σκηνές από διαφορετικές πηγές συγχρόνως (πχ, από την web κάμερά σας, ένα βίντεο που παίζει στην οθόνη σας ή κινηματογράφηση του desktop σας κλπ). Αξιοσημείωτο είναι και η χρήση της CPU που κάνει, η οποία είναι αισθητά μικρότερη από άλλα αντίστοιχα προγράμματα.

>>> παρουσίαση και εγκατάσταση.

Ht5streamer

Ht5streamer, o οποίος (σαν και το MiniTube) δίνει την δυνατότητα παρακολούθησης βίντεο της αρεσκείας μας, χωρίς την χρήση του Flash, χωρίς άλλα plugins και τρίτους τρόπους, χρησιμοποιώντας HTML5, JavaScript και CSS για την προβολή βίντεο. Οι δικτυακές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί, είναι των Youtube και Dailymotion, καθώς και του Οmgtorrent, μα μπορεί, ανάμεσα στα άλλα, να δείξει και βίντεο με παρουσιάσεις παιχνιδιών από το Twitch.

>>> παρουσίαση και εγκατάσταση.

SimpleScreenRecorder

To SimpleScreenRecorder, είναι ένα ανοιχτού κώδικα, αξιόλογο εργαλείο με τ' οποίο μπορούμε να κινηματογραφήσουμε το desktop μας, όταν τρέχουμε κάποια εφαρμογή ή παιχνίδια, έχοντας επίσης και την επιλογή για live streaming. Σαν σύνολο η εφαρμογή είναι πολύ απλή, ελαφριά και εύχρηστη, μπορώντας να καταγράψει είτε ολόκληρη την οθόνη, είτε επιλεγμένο μέρος αυτής, πετυχαίνοντας μάλιστα σωστό συγχρονισμό ήχου και βίντεο, κάτι που είναι πρόβλημα σε αρκετές αντίστοιχες εφαρμογές ως γνωστόν.

>>> παρουσίαση και εγκατάσταση.


Εικονική Μηχανή (Virtual Machine):

Αν θέλετε ακόμα περισσότερα, όπως ίσως μερικά παιχνίδια που μπορεί να μην τρέχουν στο Linux, τίποτα δεν σας εμποδίζει σε ένα τέτοιο σύστημα, να δημιουργήσετε και μια Virtual machine με Windows, ούτως ώστε να τρέχετε και αυτά, μέσα από το gaming-center σας.
Κατ' αρχάς, σιγουρευτείτε αν υποστηρίζει η CPU σας Virtualization Hardware; (VTX Intel / AMD-V) [δείτε πώς].
Θα επιλέξουμε το Virtual Box. Το Virtualbox είναι ένα πρόγραμμα virtualization, το οποίο μας δίνει την δυνατότητα να δοκιμάσουμε διάφορα λειτουργικά συστήματα χωρίς να κάνουμε κάποια αλλαγή στο τρέχον λειτουργικό μας σύστημα.
Αν και πλέον είναι πιο απλοποιημένο, στο περίπου, οι οδηγίες εγκατάστασης ενός εικονικού λειτουργικού συστήματος (Windows στην προκειμένη), είναι αυτές.
Και πιο αναλυτικά: Virtualbox: Οδηγός χρήσης [video].
Θα σας φανούν χρήσιμα, για το καλύτερο στήσιμό της, αυτά:
Εξομοιωτές συστημάτων [aka "OS inception"] και καλύτερη αξιοποίησή τους

Και στην περίπτωση που εγκαταστήσετε περισσότερης της μιας εικονικής μηχανής, ίσως χρειαστείτε και το Virtual Machine Manager.

Επιπλέον, για πιο απλά πράγματα και για πολύ retro παιχνίδια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Virtual x86 στον browser σας.


Φυσικά οι επιλογές δεν σταματάνε εδώ, υπάρχουν αρκετά ακόμα που θα μπορούσατε να εγκαταστήσετε, μα με τα πιο πάνω, θα έχετε σχεδόν τα πάντα και χωρίς να χρειάζεται καμία καμπύλη εκμάθησης. Επιπλέον, θα έχετε και μια σειρά από εφαρμογές καθημερινής χρήσης, μπορώντας παράλληλα να εγκαταστήσετε και οποιοδήποτε τρίτο λογισμικό χρειαζόσαστε.
Όλα αυτά, σε ένα ελαφρύ, ευέλικτο, πλήρως παραμετροποιήσιμο και απόλυτα ελεγχόμενο από εσάς σύστημα, χωρίς ενοχλητικά updates και με απεριόριστες δυνατότητες.
Και όλα αυτά θα αλλάξουν προς το καλύτερο αρκετά σύντομα, καθώς εμφανίστηκε το Vulkan, το νέο API (application programming interface) γραφικών που ήρθε για να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά. Βασισμένο αρχικά στο Mantle API της AMD (η οποία φυσικά είναι μέλος του Khronos Group), στην συνέχεια διαφοροποιήθηκε, κρατώντας όμως όλα τα καλά χαρακτηριστικά της πρώτης έμπνευσης [δείτε περισσότερα: #vulkan].

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Αν το ζητούμενό σας είναι απλά και μόνο το Steam, τότε δεν χρειαζεται να κάνετε τίποτα από τα πιο πάνω, αλλά να περάσετε το Steam-OS. Ίσως, το Ye Olde SteamOSe, να είναι μια από τις πιο καλές επιλογές.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top