BETA

Discreete Linux: Προσαρμοσμένη διανομή για απλότητα και ιδιωτικότητα

Εικόνα constantinos

Η Discreete Linux είναι μια διανομή που έχει δημιουργηθεί με σκοπό να δώσει έμφαση στην ιδιωτικότητα. Πρόκειται για την διανομή που μέχρι πρότινος ήταν γνωστή σαν Ubuntu Privacy Remix, μα αλλάζοντας πια εντελώς ρώτα, βασίζεται απευθείας στο Debian (και δεν είναι η μοναδική περίπτωση ειδικευμένης διανομής που αφήνει πίσω της το Ubuntu -σημαντικό σημάδι των καιρών), έχοντας πλέον σαν στόχο να προσφέρει επαγγελματικού επιπέδου προστασία της ιδιωτικότητας σε όσους ανθρώπους το επιθυμούν. Όπως ακριβώς και το Tails, η χρήση του Discreete συνιστάται ΜΟΝΟ live, από κάποιο usb-stick ή sd-card. Άρα, ερωτήσεις περί εγκατάστασής του, δεν χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης και συνεπώς δεν θα απαντώνται.

Πρέπει να γίνει κατανοητό πως κάποια συστήματα σχεδιάζονται να τρέχουν live επειδή αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός τους. Έτσι και το Discreete, μετά από κάθε χρήση, θα επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση, χωρίς να αφήνει κανένα ίχνος και καμία καταγραφή.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί πως το Discreete είναι η πιο απλή και φιλική διανομή του είδους, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από ανθρώπους χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις. Αν κάποιος/-α έχει αντιληφθεί την σημασία της ιδιωτικότητας, ξέρει και το γιατί την χρησιμοποιεί.

Κρατάει το περιβάλλον του Mate μα αρκετά πιο απλουστευμένο, χωρίς να το ακολουθούν πρόσθετες εφαρμογές, προσαρμοσμένο GnuPG front end για την ιδιωτικότητα στα e-mail, GNU-GPG κλειδιά κρυπτογράφησης, ενώ κάνει κρυπτογράφηση των δεδομένων ακόμα και σε αφαιρούμενα μέσα. Επίσης, ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που εισάγει, είναι το «one-stick-system»για καλύτερη χρηστικότητα, ειδικά για άπειρους/-ες. Αυτό μπορεί να μετατρέψει αυτόματα τον υπόλοιπο ελεύθερο χώρο στο usb-stick της διανομής σε ένα «Cryptobox». Δηλαδή μετά την εκκίνηση ζητείται από τον χρήστη να εισάγει το κρυπτογραφημένο passphrase του και στην συνέχεια αποκρυπτογραφείται ξεχωριστά το διαμορφωμένο περιβάλλον εργασίας του. Η κρυπτογράφηση αυτού του cyptobox μπορεί να γίνει είτε με το LUKS είτε με το Veracrypt.

Κατά τ' άλλα, η διανομή περιλαμβάνει τα όσα είχε και σαν UPR, με μια σειρά απλών και εύχρηστων εργαλείων γα κρυπτογράφηση των δεδομένων, για την μη παραμονή στοιχείων στον σκληρό δίσκο και όλα όσα θα χρειάζονταν κάποιοι προκειμένου να επιτύχουν υψηλή ανωνυμία στο διαδίκτυο, αν και κατά την γνώμη μας λείπουν αρκετά εργαλεία από default προκειμένου να έχει εξ' αρχής και μια ακτιβιστική φύση. Παρόλα αυτά, η διανομή βρίσκεται σε αρκετά δοκιμαστική φάση και προφανώς η τελική version, σε προσεχή της έκδοση θα έχει διαφορετικότερη συνολική μορφή.

Κατεβάστε το Discreete Linux:

Δεν έχω ακόμα άποψη για την διανομή, την είδα για ελάχιστα λεπτά και όπως φαίνεται έχει ακόμα κάμποση δουλειά. Για παράδειγμα στα μενού ως εργαλείο κρυπτογράφησης αναφέρεται το Truecrypt, μα υπάρχουν κανονικά τα πιο πάνω που αναφέραμε. Προφανώς δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα όλες οι αλλαγές.
Έτσι, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας πως η έκδοση είναι beta, μα πιστεύω πως αξίζει μια δοκιμή, καθώς διατηρεί όλα τα απλά χαρακτηριστικά χρήσης, μπορώντας έτσι να διαδοθεί σε ανθρώπους με κάθε επίπεδο εμπειρίας.

[DOWNLOAD Discreete Linux]

Αφού το κατεβάσετε, θα το «κάψετε», είτε σε κάποιο δισκάκι είτε σε ένα usb stick (ή sd κάρτα κλπ), εκκινώντας στην συνέχεια τον υπολογιστή σας από αυτό. Όμως, επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται το πιο πάνω εργαλείο (Unetbootin) που παραπέμπουμε για το «κάψιμο», να μην δουλέψει καλά, μπορείτε να δοκιμάσετε και το Etcher.

>>> η ιστοσελίδα του Discreete Linux.

 • Σχόλια

4 Comments:

 1. Εικόνα SpK
  SpK (χωρίς επαλήθευση)Mar 05, 2017 13:22 ΜΜ

  Oχι είναι εντελώς λάθος από άποψη ιδιωτικότητας.
  Αν τρέχεις το discreete σε vm μέσα στο win, το λειτουργικό σύστημα των win, μπορεί να υποκλέψει όλο το περιεχόμενο της οθόνης και του πληκτρολογίου. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε επειδή το win system σου έχει χακαριστεί ή μολυνθεί από κατασκοπευτικό ιό, είτε επειδή η ίδια η microsoft ενδέχεται να έχει φυτέψει κατασκοπευτικό λογισμικό στα win, πράγμα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε καθώς το win είναι κλειστού κώδικα.
  Οπότε για να είσαι ασφαλής πρέπει να το τρέχεις σκέτο ή σε vm μέσα σε linux (όπου και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουν ίχνη στο σκληρό δίσκο μετά, γιατί πιθανός να χρησιμοποιηθεί από την εικονική μηχανή μέρος του δίσκου σαν ram, και έτσι το discreete δεν θα σε προστατέψει)
  Κωνσταντίνε πιστεύω μπορείς να παρακολουθήσεις τον συλλογισμό μου. Σε παρακαλώ ανασκεύασε για να μην μπερδεύουμε τον κόσμο. Η απάντηση σου απαντά θετικά στο αν είναι εφικτό, όχι στο αν και γιατί είναι ασφαλές. Νομίζω καμία φορά με τόση δουλειά γίνονται και λάθη εκ παραδρομής. Προσοχή.

 2. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothMar 05, 2017 15:06 ΜΜ

  αν εχεις παρει snapshot, ιχνη στον σκληρο δεν μενουν. με την επαναφορα, ο εξομοιωτης διαγραφει το αρχειο του snapshot και το ξαναδημιουργει, γραφοντας random data πανω στα παλια (για να καταστρεψει τα παλια δεδομενα). επισης δεν χρησιμοποιει κομματια του σκληρου σαν ram. μονο αν αγγιξει swap, που ομως τα live cd δεν υποστηριζουν καν swap (για προφανεις λογους. αλλα και να αγγιζε swap, με την επαναφορα του snapshot θα διαγραφοταν). μπορει να χρησιμοποιηθει ramdisk caching, αλλα αυτο γινεται στη ram (οπως ευκολα φαινεται και απο την ονομασια του). με το κλεισιμο του εξομοιωτη, και η ram αδειαζει. αν το τρεξεις σε εξομοιωτη μεσα σε λινουκς, δεν θα εχεις κανενα απολυτως προβλημα να μεινουν ιχνη καπου. να το τρεξεις σε εξομοιωτη μεσα σε παντζουρια, προφανως και δεν θα το διακινδυνευσεις, μπορει να μην μενουν ιχνη στο ιδιο το μηχανημα, αλλα τα ιδια τα παντζουρια κανουν keylogging, και αποστελουν τα παντα στη μαμα τους, μεσω του ιντερνετς.

 3. Εικόνα constantinos
  constantinosMar 07, 2017 11:51 ΠΜ

  Σωστό αυτό που λέει ο SpK. Τεχνικά γίνεται και ισχύει ό,τι και αν το έτρεχε live, μα όντως αποστέλλει δεδομένα στην MS.
  Γι' αυτό και έγραψα, πως πριν χρειάζονται και κάποιες ρυθμίσεις. Sorry, μα την τελευταια φορά που χρησιμοποίησα Windows ήταν κάπου το 2004 και δεν θυμαμαι σχεδόν τίποτα πλέον.

 4. Εικόνα Ammer
  Ammer (χωρίς επαλήθευση)Mar 09, 2017 23:39 ΜΜ

  Μεγάλη αναβάθμιση για την διανομή Parrot Security OS https://www.parrotsec.org/download.fx

Scroll to Top