BETA

Antergos: Μια προσεγμένη και φιλική διανομή με επιλογές για GUI

Εικόνα constantinos

Screenshot-6

Η Antergos είναι μια διανομή Linux βασισμένη στο Arch. Γνωστή παλαιότερα ως Cinnarch, είναι ένα σχετικά νέο project και ετοιμάζεται να κάνει για το Arch Linux κάτι αντίστοιχο με αυτό που έκανε το Ubuntu για το Debian.

Όπως και η μητρική της διανομή, χρησιμοποιεί ένα μοντέλο ανάπτυξης rolling-release, γεγονός που σημαίνει ότι οι υπάρχοντες χρήστες δεν χρειάζεται να εγκαθιστούν εκ νέου τη διανομή για να έχουν τα τελευταία και καλύτερα πακέτα πυρήνα και λογισμικού.

Screenshot-5

Δεν έχετε παρά να κάνετε τακτικά τις ενημερώσεις και θα μπορείτε να απολαύσετε τα τελευταία πακέτα και τα χαρακτηριστικά που θα είναι διαθέσιμα από την εκάστοτε καινούρια ISO εγκατάσταση.
Η τελευταία έκδοση είναι η Antergos 2013.11.17 και έχει ενσωματωμένο τον Cnchi, έναν graphical installer της διανομής σε σκληρό δίσκο, απολύτως φιλικό και προσιτό σε νέους χρήστες:

Screenshot-2

Ο γραφικός εγκαταστάτης είναι σε ανάπτυξη και έτσι κάποια χαρακτηριστικά δεν υποστηρίζονται ακόμα (πχ: εάν θέλετε να εγκαταστήσετε ένα σύστημα που χρησιμοποιεί RAID ή btrfs subvolumes) και θα ενημερώσει γι' αυτό εξ' αρχής.
Από εκεί και πέρα, η εγκατάσταση είναι η συνήθης που έχετε δει και σε άλλες διανομές, επιλέγοντας κατ' αρχάς την γλώσσα του συστήματός σας (συνιστώ να το αφήσετε αγγλικά και μετά την εγκατάσταση να επιλέξετε την ελληνική):

2

Ένα καλό χαρακτηριστικό που θα σας εμφανίσει στη συνέχεια, είναι η επιλογή του γραφικού περιβάλλοντος που επιθυμείτε. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στα:

 • Gnome
 • Cinnamon
 • OpenBox
 • Razor-qt
 • Xfce

Screenshot-1
Το Base, είναι για πιο έμπειρους και απαιτεί γραμμή εντολών σε πολλά πράγματα.

Ακόμα, δίνει την επιλογή για χαρακτηριστικά που θα μπορούσατε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε από τον εγκαταστάτη. Τα δύο πρώτα είναι ενεργοποιημένα από προεπιλογή. Θα προτείνουμε επίσης να ενεργοποιήσετε Ιδιόκτητο Λογισμικό (Proprietary Software), γιατί θα το χρειαστείτε στη συνέχεια, κυρίως για τα multimedia codecs:

Screenshot-1

Όπως και το γραφικό πρόγραμμα εγκατάστασης του Ubuntu και άλλων διανομών, υποστηρίζει τη δημιουργία κρυπτογράφησης δίσκων.
Εάν επιλέξετε την κρυπτογράφηση δίσκων, θα σας ζητηθεί να καθορίσετε την κωδική φράση κρυπτογράφησης δίσκων. Αυτό είναι αναμενόμενο, όμως, δεν περίμενα ότι η κωδική φράση θα είναι αναγνώσιμη.

Screenshot-1

Ένα ακόμα καλό σημείο, αποτελεί και ο Package Management. Το Antergos καθώς βασίζεται στο Arch Linux, ο pacman είναι το σύστημα διαχείρισης των πακέτων του. Και η εγκατεστημένη γραφική διεπαφή για όλα τα υποστηριζόμενα περιβάλλοντα εργασίας του είναι PacmanXG. Δεν έχει ένα φανταχτερό γραφικό περιβάλλον, αν και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα. Ωστόσο, το χαρακτηριστικό αναζήτησης (live search), είναι ένα από τα πιο αξιόλογα που υπάρχουν σε οποιοδήποτε γραφικό διαχειριστή πακέτων:

Screenshot-2
Screenshot-3Screenshot-4
DOWNLOAD
>>> η ιστοσελίδα του Antergos.

Γρήγορη, απλή και φιλική διανομή με όλο το γνωστό λογισμικό που έχετε συνηθίσει προεγκατεστημένο και μια αξιόλογη περίπτωση, ώστε να κάνετε ένα βήμα πιο πέρα, από τις συνήθεις συμβατικές διανομές.

 • Σχόλια

7 Comments:

 1. Εικόνα libre
  libre (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 09, 2013 17:53 ΜΜ

  έτοιμος είμαι για φορμάρισμα.....ψάχνομαι καιρό να βάλω arch και δοκιμάζω κάτι εκδόσεις που τα έχουν όλα έτοιμα αλλά όλο προβλήματα παρουσιάζουν για να δούμε και αυτή.
  Έχει κανένα πρόγραμμα εγκατάστασης για πακέτα απ'το Aur ???

 2. Εικόνα Savvas
  Savvas (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 09, 2013 22:52 ΜΜ

  Βλέπω το cinnamon καλά το πάει και συμπεριλαμβάνεται σε ολοένα και περισσότερες διανομές.

 3. Εικόνα panos kostagiannis
  panos kostagiannis (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 10, 2013 15:11 ΜΜ

  Παιδια δοκιμαστε το archbang ειναι μια πολυ φιλικη διανομη και παρα μα παρα πολυ γρηγορη.

 4. Εικόνα Efstathios Iosifidis

  @libre το AUR υπάρχει ήδη μέσα. Αν ανοίξεις το PackmanXG (έτσι νομίζω το ονομάζει), είναι εύκολη η αναζήτηση (λειτουργεί όπως το synaptic). Εάν ψήνεσαι με το τερματικό, τότε μόνο το pacaur είναι που θα κάνει την δουλειά σου.

  @Savvas οι τελευταίες εκδόσεις του συμπεριλαμβάνουν και MATE αλλά και KDE. Εντάξει, μπορείς να βάλεις το βασικό σύστημα και μετά να τα εγκαταστήσεις. Όμως το αυτόματο, θα εγκαταστήσει όλα τα απαραίτητα προγράμματα, και μετά φορτώνεις εσύ.

 5. Εικόνα Haris
  HarisΑυγ 14, 2014 21:43 ΜΜ

  Υπάρχει κάποια εξήγηση γιατί γενικά οι *buntu διανομές είναι πιο αργές από τις υπόλοιπες; Τι είναι αυτό που βασικά φταίει;

 6. Εικόνα Soulrain
  Soulrain (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 14, 2014 22:16 ΜΜ

  Η ταχύτητα βασικά είναι υποκειμενική. Υπό προϋποθέσεις, κάθε διανομή μπορεί να γίνει γρήγορη ή αργή. Τώρα, εξήγηση δεν ξέρω αν υπάρχει αλλά μπορώ να σκεφτώ τα εξής.
  Καταρχήν, το Arch, ας πούμε, ως καθαρό bleeding edge, χρησιμοποιεί πάντα τα τελευταία πακέτα, που σημαίνει ότι έχει βελτιωμένες εκδόσεις σε σύγκριση με το Ubuntu, όπου μια βιβλιοθήκη μπορεί να είναι τρεις εκδόσεις πίσω.
  Επίσης, είναι καθαρό σαν σύστημα γενικά και τα πακέτα είναι ακριβώς όπως υπάρχουν upstream, ενώ το Ubuntu πατσάρει πολλά, ώστε να λειτουργούν όπως θέλει.
  Υπάρχουν σημεία όπου είναι εμφανής η διαφορά στην απόκριση (π.χ. το shut down γενικά είναι πολύ πιο γρήγορο με το systemd παρά με το upstart) και άλλα στα οποία αυτή η διαφορά χάνεται.

 7. Εικόνα Haris
  HarisΑυγ 14, 2014 22:45 ΜΜ

  Ευχαριστώ, φαίνονται λογικές αυτές οι απαντήσεις.

Scroll to Top