BETA

Bodhi Linux: Νέα έκδοση με σταθερό Enlightenment

Εικόνα constantinos

Το Bodhi Linux είναι μια διανομή που έχει ξαναπαρουσιαστεί στο osarena.
Πρόκειται για μια υπέροχη διανομή η οποία βασίζεται στο Ubuntu, ενώ χρησιμοποιεί σαν γραφικό περιβάλλον/διαχειριστή παράθυρων το πολύ ελαφρύ, όμορφο και χρηστικό Enlightenment Desktop (E17) που πρόσφατα πέρασε στη νέα του σταθερή έκδοση.
Aν θέλαμε να τι χαρακτηρίσουμε με λίγα λόγια θα ήταν: Σφαίρα, πανέμορφο και τόσο απλό που δεν παλεύεται! Αν έχετε κάποιο μηχάνημα χαμηλών προδιαγραφών, θα αποκτήσει άλλη διάσταση με το Bodhi στον δίσκο του.

Το Bodhi, σύμφωνα με τους Βουδιστές, είναι το ιερό δένδρο κάτω από το οποίο από το οποίο καθόταν ο Βούδας, όταν διαλογιζόταν.
Και αυτό ακριβώς είναι και το λογότυπο της διανομής, ένα φύλλο από το συγκεκριμένο δένδρο.
Έχει τη δυνατότητα να εγκαταστήσουμε τις εφαρμογές, βοηθήματα, κλπ που εμείς επιθυμούμε κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης. Δώστε βάση και στον off-line installer που διαθέτει και τέλος δείτε τη λίστα με τα πακέτα (εφαρμογές).
Συγχρόνως, έχει και ένα εκπληκτικό δικτυακό κέντρο λογισμικού, όπου και πάλι με δυο-τρία κλικ μπορείτε να εγκαταστήσετε όποιες και όσες ακόμα εφαρμογές επιθυμείτε.

Με το που θα το τρεξετε πρώτη φορά σας περιμένει μια έκπληξη, εκτός του ότι και σαν live cd (η usb) θα φορτώσει ταχύτατα, θα σας ζητήσει να επιλέξετε την εμφάνιση και λειτουργίες που θέλετε να έχει το desktop. Δηλαδή να επιλέξετε αν θέλετε να έχει το στυλ του κλασσικού desktop (σε δυο παραλλαγές) η για notebook-laptop η ακόμα και για tablet pc, έχοντας ακόμα και πληκτρολόγιο αφής (δουλεύει και με το mouse βέβαια).

Αμέσως μετά μπορείτε να επιλέξετε κάποιο από τα πανέμορφα προεπιλεγμένα skin (Bare, Compositing, Desktop, Fancy, Laptop, Table, Tiling και κάποια ακόμα) για την εμφάνιση του. Φωτεινό σκούρο, όποιο και αν προτιμήσετε, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει ένα υπέροχο και μοναδικό art-work.

Πριν απ’ όλα σας προτρέπει να επισκεφθείτε την σελίδα του και μ’ ένα κλκ να εγκαταστήσετε flash player και όλους τους απαραίτητους (κλειστούς) multimedia codecs. Το ίδιο εύκολα από εκεί μπορείτε μ’ ένα κλικ να εγκαταστήσετε ένα πλήθος διάσημων εφαρμογών που ίσως χρειαζόσαστε.
Καλό θα ήταν να είναι το πρώτο που θα κάνετε, ώστε να μπορέσει να δουλέψει και το apt-get που θα μας αφήνει να εγκαταστήσουμε όποιο deb πακέτο θέλουμε μ’ ένα κλικ επάνω του. Βολικότατο και το πανάλαφρο docky που έχει, όπου μπορείτε να σύρετε όποια εφαρμογή θέλετε να έχετε γρήγορη πρόσβαση.

Η τελευταία Bodhi Linux 2.2.0, που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου (2012), είναι η πρώτη έκδοση για να μεταφέρει με τη νέα σταθερή επιφάνεια εργασίας Ε17.
Η νέα έκδοση έρχεται επίσης με δύο 32bit εκδόσεις: Μία που έχει PAE ενεργοποιημένο από προεπιλογή και μια που χρησιμοποιεί τον μη-PAE πυρήνα Linux - ωστόσο, η μη-PAE kernel, είναι λίγο πιο παλιά, καθώς χρησιμοποιεί τον πυρήνα 3.2, αντίθετα με την PAE Η οποία έχει τον πυρήνα 3.7.
Αυτό σημαίνει πως αν θέλετε το Bodhi σε κάποιον παλιότερο υπολογιστή, τότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε την πρώτη (μη-PAE έκδοση).
Αξιόλογο επίσης και η κυκλοφορία των ISO images για ARM αρχιτεκτονικές, πράγμα που σημαίνει πως το Bodhi, μπορεί να τρέξει τόσο σε RasberyPi, όσο και σε Samsung Chromebook (που τρέχουν το ChromeOS της Google), σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση.

Κάποιες από τις βασικές εφαρμογές που χρησιμοποιεί είναι οι παρακάτω, τις οποίες φυσικά μπορείτε με δυο κλικ ν' αντικαταστήσετε με άλλες τις επιλογής σας:


Μπορείτε να κατεβάσετε από την σελίδα του τη νέα έκδοση, σε όποια αρχιτεκτονική θέλετε:
DOWNLOAD
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν δείτε πως ακόμα δεν έχει ενημερωθεί η download page του, με τη νέα έκδοση: Bodhi Linux 2.2.0, κατεβάστε το από την σελίδα του στο SourceForge:
DOWNLOAD
Μπορείτε να "κάψετε" το ISO του, μόλις κατέβει σε κάποιο δισκάκι η ακόμα καλύτερα και σε κάποιο usb stick, με το Unetbootin εύκολα και γρήγορα.

Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα εκπληκτικό και πλήρως χρηστικό, ταχύτατο desktop:


 • Σχόλια

6 Comments:

 1. Εικόνα Oxide Burnedbrain

  Υπάρχει περίπτωση να δουλεύει ένα netbook πλήρως σωστά με τη νέα αυτή έκδοση όταν με την τελευταία Ubuntu είχε κάποια προβλήματα συμβατότητας?Δηλαδή στο Χ netbook να λύθηκαν τα προβλήματα συμβατότητας πλήρως σε σχέση με το ubuntu?

 2. Εικόνα Stathis
  StathisΦεβ 25, 2013 19:13 ΜΜ

  Δύσκολο το βλέπω γιατί και αυτό σε Ubuntu στηρίζεται.

 3. Εικόνα Παναγιώτης
  Παναγιώτης (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 09, 2013 11:21 ΠΜ

  Επιτέλους λύθηκαν τα θέματα με τα Fn πλήκτρα.

  Η πιο ολοκληρωμένη bodhi διανομή με τον 3.7 να τρέχει απροβλημάτιστα.

  Φίλε "καμένε" το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να την δοκιμάσεις με ένα live usb (στο δικό μου netbook, hp - mini και αν εξαιρέσουμε το γνωστό θέμα που έχω με ΟΛΕΣ τις διανομές και που αφορά την atheros 3090 wifi με τις συχνές αποσυνδέσεις, δεν έχω άλλο θέμα).

  Ο Enlightenment στα καλύτερά του (σε αντίθεση με το arch μου που όταν τον πέρασα εκεί, είχα κάποια θεματάκια, κυρίως συχνών καταρρεύσεων του.)

 4. Εικόνα Amalia Artopoulou

  το δοκίμασα στο μικρό μου Asus Eee PC 100 κι έπαιξε τέλεια... μ' άρεσε πολύ και το περιβάλλον του!!! πανάλαφρο πέταγε το "πιτσιρίκι" μου!!! σκέφτομαι σοβαρά να το εγκαταστήσω!!!

 5. Εικόνα Stathis
  StathisΦεβ 25, 2013 19:15 ΜΜ

  Και στο openSUSE έχουμε μια δυνατή έκδοση Enlightenment που θα την δείτε επίσημα στην 12.3. Δουλεύει βέβαια και σε παλιότερες εκδόσεις, ενώ υπάρχουν στο αποθετήριο εκδόσεις και για Mageia, Fedora αλλά και άλλες διανομές.

  Μπορείτε να χρησμοποιήσετε τα themes που θα βρείτε στην σελίδα

  https://en.opensuse.org/openSUSE:Enlightenment_themes

 6. Εικόνα arktika
  arktika (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 25, 2013 19:38 ΜΜ

  μηπως γνωριζεις αν αυτα τα εικονιδια υπαρχουν για ubuntu unity η opensuse kde? ειναι λογικα απο οτι βλεπω faenza σε μαυρο ετσι δεν ειναι? αυτα εννοω εδω
  https://en.opensuse.org/File:A-New-OS-Green.jpg

Scroll to Top