BETA

Έβαλες Bodhi Linux; Καλή κίνηση-κάνε το πιο εύκολο ακόμα!

Εικόνα constantinos

Bodhilinux

To Βodhi, πρόκειται για μια σύγχρονη Linux διανομή η οποία έχει μια κάπως διαφορετική άποψη για το πως θα πρέπει να είναι το desktop και με σεβασμό στον χρήστη και το hardware που διαθέτει. Άλλωστε είναι γνωστό, πως από την μια η έλευση του Gnome 3x και των παρελκόμενων γραφικών περιβαλλόντων που έφερε (GnomeShell, Unity, Cinnamon, κλπ), σε συνδυασμό με ένα πρόβλημα που δεν έχει διορθωθεί ακόμα, στον πυρήνα Linux, κάνουν τα μηχανήματα μας, να μουγκρίζουν κάπως περισσότερο και με κατανάλωση κάπως υπερβολική άλλες φορές και με τα όποια μικρά η επακόλουθα μπορεί να έχουν αυτά, σε κάποιους χρήστες.
Το Bodhi, από την άλλη, εκμεταλλευόμενο την τεχνολογία και τις ευκολίες του Ubuntu (οι οποίες κατά κύριο λόγο, αναπτύχθηκαν από την κοινότητα), προσφέρει το καινοτόμο Enlightenment Desktop.
[box]INFO:To Enlightment είναι ένας ελαφρύς διαχειριστής παραθύρων, ο οποίος όμως διαθέτει κάποιες user libs που επιτρέπουν τη δημιουργία εντυπωσιακών γραφικών περιβαλλόντων (gui) και πάνω απ’ όλα ελαφρότατων και ταχύτατων!
Και για να γίνει πιο κατανοητό, από όλους, το Enlightenment (Ε17), μας δίνει ένα πλήρες, ελαφρύ χρηστικό και κομψό desktop, χωρίς την μεγάλη σπάταλη πόρων που συμβαίνει σε άλλα πιο μεγάλα γραφικά περιβάλλοντα. Είναι δηλαδή ένα desktop environment πιο μινιμαλιστικό, μα και πάλι σε καμία περίπτωση τόσο “φτωχό”, όπως τα διάφορα άλλα μινιμαλιστικά περιβάλλοντα/διαχειριστές παραθύρων.
(Δείτε σχετικά με το Enlightenment[/box]
Το Bodhi Linux, λοιπόν, είναι η διανομή η οποία έχει αφομοιώσει καλύτερα από όποια άλλη το Enlightenment, προσφέροντας ένα σύνολο ευκολιών, όπως και εγκατάσταση ενός πλήθους εφαρμογών με ένα κλικ, απ' ευθείας από την ιστοσελίδα του.
Για να γίνει πλήρως αντιληπτό, για τι μιλάμε, οι ελάχιστες προδιαγραφές του, είναι οι παρακάτω:

 • 300mhz i386 Processor
 • 128megs of RAM
 • 1.5g HD space

Συγχρόνως έρχεται και με αντίστοιχες ελαφριές core εφαρμογές, όπως: Midori browser, LXTerminal, PCManFM, Leafpad και Synaptic. Από εκεί και πέρα ο κάθε χρήστης μπορεί να προσθέσει με δυο-τρία κλικ τις επιπλέον εφαρμογές που επιθυμεί από το Bodhi Software Center, το web-based software installation tool που αναφέραμε η άμεσα από το Synaptic.
Η αλήθεια, είναι πως το Bodhi, είναι εύκολο στην χρήση του, ωστόσο θα δυσκολέψει στην αρχή αρκετούς, οι ποιοι έχουν συνηθίσει σε άλλα λειτουργικά συστήματα και διανομές Linux. Ο λόγος είναι αποκλειστικά και μόνο η διαφορετικότητα του.
Το Bodhi λοιπόν, κυκλοφόρησε πρόσφατα νέα του έκδοση η οποία βασίζεται στο Ubuntu 12.04, παρέχοντας υποστήριξη ως το 2017 (Απρίλιο) και με το πλήρως ανανεωμένο Enlightenment.
Εμείς, θα δούμε, το πως μπορείτε να κάνετε τα πράγματα πιο εύκολα ακόμα στο Bodhi σας, το οποίο συνιστώ ανεπιφύλακτα, ότι υπολογιστή και να έχετε. Εκτός πως οι ταχύτητες που δίνει είναι α-π-ί-σ-τ-ε-υ-τ-ε-ς, θα έχετε στην διάθεση σας, όλες τις ευκολίες των Ubuntu/Debian και με ένα εντυπωσιακό desktop, γεμάτο εφέ, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία φτερού.

1. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ BODHI:

Η εγκαταστάτης του, είναι ίδιος με αυτόν που έχει το Ubuntu και άλλες διανομές. Κοινώς πανεύκολος και η όλη διαδικασία από την στιγμή που θα ξεκινήσετε την εγκατάσταση, δεν είναι ούτε μισό τσιγάρο (κυριολεκτικά, όμως), οπότε δεν υπάρχει λόγος καν να ασχοληθούμε. Αν έχετε άλλα λειτουργικά συστήματα στον δισκο σας, δεν χρειάζεται να του δώσετε πολύ χώρο. Εντελώς κουβαρναλίδικα, από 6 μέχρι 10 Giga, είναι υπέρ-αρκετά. Αν έχετε κάποιο laptop/notebook και θέλετε τα βασικά και καθημερινά και συγχρόνως μια γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο, αφιερώστε του ολόκληρο τον χώρο.

bodhi installationbodhi installation1

Ένα μικρο πρόβλημα που μπορεί να συναντήσουν ορισμένοι μετά την εγκατάσταση του και αφού σας ζητήσει να εξάγετε το cd η usb που είχατε το iso του, είναι να μην μπορέσει να κάνει reboot, οπότε θα χρειαστεί να κλείσετε τον υπολογιστή και να τον ανοίξετε πάλι.
Στον Grub Manager, θα δείτε όλες τις επιλογές για πρόσβαση σε όποια τυχόν άλλα λειτουργικά συστήματα έχετε στον δίσκο σας.

2. ΠΡΩΤΗ ΕΙΣΟΔΟΣ:

Μπαίνοντας στο Bodh πρώτη φορά, όπως θα είδατε και από το live του που έχετε τρεξει, σας δίνει κάποιες επιλογές, προκειμένου να επιλέξετε την εμφάνιση που θέλετε να έχει. Μην αγχωθείτε, ότι και να επιλέξετε, πολύ εύκολα μπορείτε μετά να το αλλάξετε με άλλο της αρεσκείας σας:

bodhi installation

Μια πρώτη ιδιαιτερότητα που θα δουν και ίσως ξενίσει, τους ερχόμενους από άλλες διανομές και άλλα λειτουργικά συστήματα, είναι πως με κλικ, σε κάποιο κενό σημείο του desktop μας, έχει την πρόσβαση στο μενού, εκτός από το αντίστοιχο κουμπάκι το οποίο έχει στο panel του (ibar):

shot-2013-04-09_20-34-42

Το πρώτο που θα κάνετε μόλις μπείτε είναι, για να μην χρονοτριβήσετε ένα update και upgrade, μέσω του τερματικού. Θα το βρείτε:

Applications > Accessories > LX Terminal.

Δώστε μια-μια, τις παρακάτω εντολές:

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

3. ΕΞΤΡΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ:

Στη συνέχεια, μπορείτε να προσθέσετε κάποιο έξτρα λογισμικό. Για παράδειγμα τον Firefox η τον Chromium για browser. Αυτό μπορείτε πολύ εύκολα, να το κάνετε μέσω του δικτυακού τρόπου εγκατάστασης. Από το μενού σας, επιλέξτε:

Bodhi Linux > Add software:

Selection_004

η απλά, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Bodhi Linux AppCenter και επιλέξτε από τις εφαρμογές, τις οποίες και έχει κατηγοριοποιημένες, για εύκολη ευρετηρίαση. Στην αρχή έχει και δυο επιλογές (Software bundles), με σύνολο πακέτων από δημοφιλείς εφαρμογές. Μπορείτε εσείς να επιλέξετε ανάλογα.

4. FILE MANAGER:

Έχοντας εγκαταστήσει πλέον το λογισμικό που χρειαζόσαστε και την εμφάνιση του desktop σας όπως σας βολεύει, ένα σημαντικό που ίσως θέλετε ακόμα, ιδιαίτερα οι νέοι χρήστες, να έχει να κάνει με τον File Manager. Πολύ καλός ο PcmanFM που διαθέτει και αρκετοί από εμάς, ιδιαίτερα πιο παλιά, τον είχαμε ζήσει καθημερινά. Ωστόσο δεν θα εξυπηρετήσει, πολλούς πιο άπειρους χρήστες. Υπάρχουν δυο λύσεις, γι' αυτό.
Η θα εγκαταστήσετε τον Ναυτίλο File Manager που έχει το Gnome (ανοίξτε το Synaptic από το μενού σας, κάντε αναζήτηση για: nautilus και επιλέξτε τον για εγκατάσταση).

Η άλλη λύση είναι ο Marlin File Manager, ο οποίος είναι και πολύ πιο λιτός, κρατώντας όμως χαρακτηριστικά του Ναυτίλου.
Από την άλλη δεν θα σας κουβαλήσει ολόκληρο το Gnome desktop, σαν εξάρτηση. Έχει όλες όλες τις ευκολίες, μπορείτε να του προσθέσετε διάφορα scripts και να τον χρησιμοποιήσετε ως default manager. Υπάρχει και στο web shop του Bodhi που αναφέραμε:
INSTALL MARLIN FILE MANAGER.

Για να τον ορίσετε ως default είναι πολύ απλό, όπως άλλωστε όλες οι ρυθμίσεις του Bodhi. Ανοίξτε το μενού σας και πηγαίνετε:

Settings > Settings Panel.

Από εκεί, μεταβείτε στην καρτέλα:

Apps > Default Applications

από την δεξιά πλευρά κυλήστε ως ότου να βρείτε τον Mariln και πατήστε: η Apply:

Selection_001

Γενικότερα σε αυτό πάνελ, θα βρείτε όλες μα όλες τις ρυθμίσεις, εύκολα κατηγοριοποιημένες και κατανοητές.
Από εκεί αν θέλετε, μπορείτε να επιλέξετε να εκκινούν και τα Gnome sevices (η τα KDE), ενώ αν θέλετε και παραμετροποίηση στο μενού, μια εύκολη λύση είναι το: lxmed.

Bodhi Yes, με τρέλα!

Εν κατακλείδι, αν του αφιερώσετε κάπου μια ώρα, ώστε να το παραμετροποίησετε και να το ψάξετε, δύσκολα θα το αλλάξετε. Προ ολίγου, είχα 16 tabs ανοιχτά στον Firefox και όλα έτρεχαν μια χαρά (και δεν είχε καν φτάσει τα 500 ΜΒ η χρήση μνήμης -το τσέκαρα με το Μemory Restart). Κάντε το στο Unity, αν μπορείτε.
Κατεβάστε λοιπόν το Bodhi, προτιμήστε μάλιστα την 64b έκδοσή του, σχεδόν όλα τα μηχανήματα δεκαετίας την υποστηρίζουν. Μπορείτε να το εγκαταστήσετε ακόμα και σε ένα usb stick. Απλά να εισάγετε το συγκεκριμένο στικάκι, κατά την διάρκεια της εγκατάστασης και να επιλέξετε αυτό όταν σας ρωτήσει που να εγκατασταθεί, η και σε εξωτερικό δίσκο ακόμα.
BODHI-LINUX

 • Σχόλια

10 Comments:

 1. Εικόνα digitalcrow
  digitalcrow (χωρίς επαλήθευση)Απρ 14, 2013 01:24 ΠΜ

  Καλά μην τα παρελέμε σε πολύ παλιά μηχανήματα δεν πρόκειται καν να μπουτάρουν οι ubuntuοειδής διανομές όσο ελαφριές και να είναι , πας σε tinycore και ίσως puppy

 2. Εικόνα Manos Sarris
  Manos Sarris (χωρίς επαλήθευση)Απρ 10, 2013 03:23 ΠΜ

  Καλά, τώρα πας στο άλλο άκρο!!! ;-)
  Έλα πες το Κωνσταντίνε, 300 MHz, είναι υπερβολή, έτσι! Ούτε σκέτη κονσόλα ubunt-οειδούς δεν τρέχεις στα 300 MHz! Και 128MB RAM, σα δύσκολο! Μην πω για το 1,5 GHz δίσκο! Τι θα χωρέσει;
  Εν πάση περιπτώσει, επειδή το έχω σε ένα παλιό μου μηχάνημα, 1GHz με 256 MB RAM και 128MB κάρτα γραφικών, και δουλεύει! Ικανοποιητικά! Αλλά μέχρι εκεί! Φυσικά δε μπορείς να περιηγηθείς στο διαδίκτυο, γιατί παντού υπάρχει το flash και αμέσως κρασάρει ο όποιος φυλλομετρητης κι αν δοκιμάσεις! Και φυσικά θέλει πολύ υπομονή στο χειρισμό αρχείων (μουσική, φωτογραφίες). Αναγκαστικά δε, η εγκατάσταση έγινε σε άλλο μηχάνημα πολύ ανώτερων δυνατοτήτων, γιατί ούτε το livecd ούτε ο εγκαταστάτης, δεν ξεκινούσαν στο συγκεκριμένο μηχάνημα. Για να μη συζητήσω, ότι δεν μπορούσα να του κάνω αναβαθμίσεις. Το synaptic δε μπορούσε να το σηκώσει ενώ και μέσω τερματικού, κατέβαζε αλλά δεν μπορούσε να εγκαταστήσει λόγω έλλειψης πόρων, με αποτέλεσμα να κρεμάει. Και πάλι εγκαταστάσεις και αναβαθμίσεις τις έκανα σε άλλο μηχάνημα. Και θα μπορούσα κάποια να τα φορτώσω στην NVIDIA που έχει, που δεν υποστηρίζονται πια οι οδηγοί γραφικών της, αλλά το apt-get..;
  Φυσικά πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι άλλα τα 256 MB RAM @ 133MHz και άλλο στα 667MHz, τα 1000 ή τα 1600!
  Τι θέλω να πω! Ότι δεν υπάρχει σύγχρονη διανομή, όσο ελαφριά κι αν είναι που να μπορεί να δουλέψει αξιοπρεπώς κάτω από 1 GHz, 512 MB RAM και 10 GB δίσκο. Σε όλες τις δοκιμές μου, οι μόνες διανομές που μπορούσαν πραγματικά να αναβιώσουν παλιά μηχανήματα είναι το DSL, το puppy, το tiny core και οριακά στο παραπάνω hardware να τρέξουν, έστω και με κάποια θέματα τα bodhi, swift, vector (icewm), slitaz, unity (όχι του ubuntu!!!), debian (icewm, fluxbox, jwm, lxde) και, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, το slax με kde 3.5, το οποίο κατάφερε μέχρι και DVD να παίξει!!!
  Κατά τα άλλα, εξαιρετική διανομή κι ακόμη πιο εξαιρετικό το e17!

 3. Εικόνα Spiros_G
  Spiros_GΑπρ 10, 2013 05:48 ΠΜ

  Οι _ελάχιστες_ απαιτήσεις είναι εκείνες που χρειάζονται απλώς για να τρέξει το bodhi _μόνο_ ως λειτουργικό. Ότι μπορεί και εκκινεί με άλλα λόγια.. (φαντάζομαι το λιγότερο 20λεπτο· αλλά μπορεί να χρειαστεί και ώρες!) Χρησιμεύουν περισσότερο για μαρκετινγκ.

  Υπάρχουν και οι προτεινόμενες απαιτήσεις, αλλά δεν αναφέρονται για το bodhi.
  http://www.bodhilinux.com/about_bodhi.php

 4. Εικόνα JOBI Creating Web
  JOBI Creating Web (χωρίς επαλήθευση)Απρ 10, 2013 12:54 ΜΜ

  Προσπαθώ να το κάνω τρέξω (σε dell latitude D820) απο live cd 32bit pae και κολλάει στο Starting preload: preload.
  *Stopping save kernel messages

  /dev/sda1
  /dev/sda2

  Το έχω δοκιμάσει και με όλους του τρόπους generic, safe ati κλπ και πάλι έχω τα ίδια αποτελέσματα.

  Ευχαριστώ.

 5. Εικόνα deepiostech
  deepiostech (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 31, 2013 13:27 ΜΜ

  Σε netbook Acer A0751h-52Bw ειναι οτι καλυτερο εχω δοκιμασει...Αυτη τη στιγμη εχω bodhi 2.3.0 ,δουλευουν τα παντα out of the box ,με την εκδοση 1.4.0 που βασιζοταν σε 10.04 ηταν ακομα καλυτερα...Μιλαμε τωρα για 1 netbook ,που ενω ερχεται με προεγκατεστημενα windows xp και ubuntu 9.04 εχει την αθλια karta GMA500 ,και ομως με το bodhi ειμαι μια χαρα (μεχρι και ταινιες βλεπω)..Εχω δοκιμασει αρκετες διανομες ,οι ταχυτερες ηταν bodhi και debian με lxde (ισως υπαρχουν και καλυτερες και δεν τις γνωριζω) ....ΜΠΡΑΒΟ στους developers.

 6. Εικόνα Stathis

  Υπάρχει το facebook για το E17 https://www.facebook.com/enlightenment.gr καθώς και κανάλι στο IRC (#e.el). Οπότε εάν έχετε κάποια απορία περί E17, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αυτά τα μέσα. Μόνο λίγο υπομονή στην απάντηση διότι τα παιδιά δεν ασχολούνται πολύ με το facebook.

 7. Εικόνα alice
  alice (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 05, 2014 18:00 ΜΜ

  Molis egkatesthsa ta bodhi se netbook k prospathw na ta mathw...Pws ektathistw ellhniko keyboard kai sth sunexeia kanw switch metaksu en-gr keyboard? (opws to alt shift sta win?) mexri stigmhs exw h monima english h monima greek...thanx.

 8. Εικόνα constantinos
  constantinosΙαν 05, 2014 20:23 ΜΜ

  Πας: Main Menu → Modules-Settings από εκεί επιλέγεις το tab: Utilities, στη συνέχεια το Keyboard και μετά Load, επιλέγεις γλώσσα και κλείνεις το παραθυράκι.
  Ο ορισμός του πληκτρολογίου γίνεται στο "Settings Panel": Main Menu → Settings → Settings Panel
  επιλέγεις: το tab: Input, στη συνέχεια το Keyboard. Στο Keyboard Settings παραθυράκι που θ' ανοίξει: κλικ στο Tab: Configurations και μετά στο Add.
  κανε την επιλογή σου και πάτα το: ΟΚ.
  Στην καρτέλα Options μπορείς τώρα να καθορίσεις με ποια συντόμευση θα αλλάζεις γλώσσα. Επέλεξε: Apply και κλείσε το. Θα έχεις πλέον και ελληνικά με την εναλλαγή που θες (πχ: Alt + Shift).
  Μετά μπορείς να το προσθέσεις στο πάνελ η στην επιφάνεια εργασίας ως συντόμευση για αλλαγή με κλικ.
  Εναλλακτικά από το μενού σου άνοιξε το Synaptic, κανε αναζήτηση για: xneur και επέλεξε το να εγκατασταθεί.
  Μετά πας: Settings->Settings Panel->Apps->Startup Application και βάζεις το gXNeur.
  Έτσι θα έχεις ένα ωραιότατο system tray, με το που θα φορτώνει το desktop σου. Προφανώς θα χρειαστεί να το προσαρμόσεις λίγο από τα Preferences του (Preferences -> Layouts).

 9. Εικόνα mixalis
  mixalis (χωρίς επαλήθευση)Οκτ 23, 2015 17:27 ΜΜ

  Κατεβασα το BODHI αλλα οταν πηγα να το εγκαταστησω στο Virtual Box με το ISO δεν φαινονται οι γλωσσες!
  Εν πασει περιπτωσει το ξεπερασα, αλλα ηθελα να μου πει καποιος αν γνωριζει, αν υποστηριζονται τα Ελληνικα στην γλωσσα εγκαταστασης. Κατα τα αλλα μου φανηκε πολλυ καλη διανομη και πολλυ παραμετροποιησημη. Θα το σκεφτω, ισως την εγκαταστησω, αν ξεπερασω την γλωσσα, καθοτι τα Αγγλικα μου ειναι μηδαμινα!
  Σας ευχαριστω!

 10. Εικόνα constantinos
  constantinosΟκτ 24, 2015 14:28 ΜΜ

  Ναι, μια χαρά υποστηρίζει τα ελληνικά κατά την εγκατάσταση. Γενικά στο VB, ενδέχεται να βγουν κάποια προβλήματα που δεν υφίστανται σε κανονικές συνθήκες.

Scroll to Top