BETA

eXastum webOS: Τρέξτε και off-line ενα HTML λειτουργικό σύστημα!

Εικόνα constantinos

Ελάτε τώρα που δεν σας αρέσουν κάτι παράξενα πραγματάκια που γίνονται πλέον με τους browser μας. Από τα διάφορα παιχνιδάκια, μεχρι να τρέχουμε και ολόκληρα λειτουργικά συστήματα ([1] [2] και άλλα που έχουμε παρουσιάσει, μα δεν θυμάμαι).
Από την άλλη, οι πιο συχνοί αναγνώστες γνωρίζετε πως αρκετά από αυτά που παρουσιάζουμε είναι και όχι τόσο συνηθισμένα η διαδεδομένα, μα έχουν όμως πολύ ενδιαφέρον.
Κάτι αντίστοιχο είναι το eXastum webOS, ένα πρότζεκτ ανοιχτού κώδικα που θα δούμε σήμερα. Έχει όμως μια πολύ μεγαλη και στοιχειώδη διαφορά συγκριτικά με όλα τα υπόλοιπα.

Το eXastum webOS δεν τρέχει από τον browser σας, μα στον browser σας.
Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να το τρεξετε και χωρίς να υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο και θεωρητικά να έχει περισσότερες δυνατότητες.
Δεν έχω ξαναδεί κάτι αντίστοιχο και σίγουρα το να τρέχεις έτσι ένα λειτουργικό σύστημα, είναι ασυνήθιστο.
Ίσως δικαίως έχει και στο μότο του το:

The world's first offline HTML5 Operating System

Το eXastum είναι HTML5, CSS3 και JavaScript, based webOS, σχεδιασμένο για τον Chrome/ium browser (στον Firefox κολλάει), διαθέτοντας ενσωματωμένες εφαρμογές και ένα πλήρες desktop!
Έχει Media και Music Player, αναπαραγωγέα εικόνων, μπορείτε να δείτε η ακούσετε δικά σας αρχεία που έχετε στον δίσκο σας και άλλα, όπως ρυθμίσεις για το σύστημα με HTML5 και JavaScript.

-Η διαδικασία για να το δοκιμάσετε είναι απλούστατη θα σας δουλέψει σε Linux, Windows, OSX, μα και οπουδήποτε αλλού μπορεί να τρέξει ο Chrome/ium browser που υποθέτουμε ότι τον έχετε ήδη εγκατεστημένο:

1. Πρώτα θα το κατεβάσετε (μόλις 47 ΜB είναι):
DOWNLOAD
2. Μόλις κατέβει θα το αποσυμπιέσετε (με δεξί κλικ επανω του έχετε την επιλογή). Μεταφερτέ τον σε κάποιον φάκελο που δεν θα τον μετακινήσετε (πχ στο /home σας).

3. Ανοίξτε τον αποσυμπιεσμένο φάκελο και επιλεξτε να το ανοίξετε με τον Chrome/ium browser η αν τον έχετε προεπιλεγμένο, απλά διπλό κλικ επανω στο αρχείο με τ' όνομα: eXastum.html:

4. Ανάλογα το σύστημα σας, θα κάνει ελάχιστα δευτερόλεπτα να φορτώσει σ' ένα νέο παράθυρο (η tab, αν τον έχετε ήδη ανοιχτό) του browser σας:

5. Το πρώτο που θα σας ζητήσει είναι κωδικό. Θα βάλετε απλά:

password

και θα πατήσετε Enter (αυτόν τον κωδικό, μπορείτε να τον αλλάξετε στην συνέχεια από τις ρυθμίσεις του):

6.Αμέσως θα μπείτε στο desktop σας. Στο κάτω μέρος, αν μετακινήσετε τον κέρσορα σας, θα δείτε ένα dock με αυτόματη απόκρυψη, όπου έχει όλες τις βασικές συντομεύσεις και συν των άλλων, έχετε και επιλογές στο δεξί κλικ. Ακόμα έχει και μια ενεργή μπάρα ενδείξεων και όχι μόνο, στο κατω μέρος:
Συγχρόνως θα δείτε και την ένδειξη στο επανω δεξί μέρος της σύνδεσης του στο διαδίκτυο (αν είσαστε on-line), καθώς συν των άλλων διαθέτει και web browser.
Οι εφαρμογές, μα και ο File Manager που τρέχει (ναι έχει και τέτοιον, μα και παιχνιδάκια), είναι κανονικές παραθυρικές εφαρμογές με τα αντίστοιχα κουμπιά και από τις γωνίες σύροντας τα με τον κέρσορα, μπορείτε να τα αυξομειώσετε, όπως ακριβώς σε ένα οποιοδήποτε desktop:

Πολύ λίγο ψάξιμο θέλει και οι πιο έμπειροι μπορείτε να επεμβαίνετε και στις αρχεία των ρυθμίσεων του.
Σημειώστε πως είναι ταχύτατο και η απόδοση του εκπληκτική.
Η παρούσα έκδοση είναι beta και σύντομα αναμένεται μια νεότερη με διορθώσεις σε προβλήματα της παρούσας η οποία είναι πολύ φρέσκια (8/1/13).
Ιστοσελίδα

 • Σχόλια

5 Comments:

 1. Εικόνα tr3quart1sta
  tr3quart1sta (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 12, 2013 03:43 ΠΜ

  47mb ειναι

 2. Εικόνα Brian Millar
  Brian Millar (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 14, 2013 14:42 ΜΜ

  Hi, I am the Developer of this project. Thank you for featuring it on your website. :)

 3. Εικόνα Maria
  MariaΙαν 14, 2013 18:01 ΜΜ

  Hi Brian Millar,
  Your work is very interesting.
  We hope you Keep up the good work. :D)

  Brian Millar, η δουλειά σου είναι πολύ ενδιαφέρουσα και ελπίζουμε να τη συνεχίσεις. :D)

 4. Εικόνα Brian Millar
  Brian Millar (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 14, 2013 19:55 ΜΜ

  Thank You, I can see from the screenshots here that there are some image and font issues on the author's machine. I would be happy to fix these issues if anyone wants to email reports to [email protected] I take suggestions, bug reports and problems.

 5. Εικόνα Brian Millar
  Brian Millar (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 14, 2013 19:57 ΜΜ

  I believe the user in these screenshots is missing the default Calibri font on his system.

Scroll to Top