BETA

Fedora 20 Heisenbug: H νέα έκδοση της διανομής!

Εικόνα skaftanis

Η υπ' αριθμό 20 έκδοση του Fedora, με κωδική ονομασία Heisenbug είναι πλέον διαθέσιμη!
Μιας και βρισκόμαστε σε περίοδο γιορτών, το Fedora 20 υπόσχεται ότι είναι το καλύτερο πρωτοχρονιάτικο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον υπολογιστή σας!

Screenshot from 2013-12-16 19:11:04

Για άλλη μια φορά, χωρίς ιδιαίτερη καθυστέρηση, το Fedora πιστό στον 6μηνιαίο κύκλο του έρχεται με ό,τι πιο νέο στον κόσμο του ελεύθερου λογισμικού, καθώς και με ιδιαίτερες εκπλήξεις.
-Ας του ρίξουμε μια ματιά:

f20-changeDeskop/Apps Changes 

window-selection-3.10

Όπως και σε κάθε έκδοση, έτσι και τώρα, το Fedora προτείνει σαν default desktop το Gnome, όπου βρίσκεται στην έκδοση 3.10. Το νέο Gnome περιλαμβάνει αρκετές αισθητικές αλλαγές, αν και αυτά που ξεχωρίζουν είναι οι νέες του εφαρμογές (maps, videos, music κτλ) και φυσικά το νέο Software Center. Το νέο κέντρο διαχείρισης λογισμικού με τη λιτή ονομασία «Software» φέρνει για πρώτη φορά στο Fedora μία καλαίσθητη εφαρμογή για διαχείριση πακέτων λογισμικού, κάτι βασικό για τους χρήστες που προτιμούν τις γραφικές ευκολίες.

Φυσικά αναβαθμίζονται και όλα τα υπόλοιπα διαθέσιμα γραφικά περιβάλλοντα (KDE,XFCE,LXDE, Sugar, OpenBox). Τέλος ξεχωρίζει η επιστροφή του Enlightment. (Δείτε εδώ την παρουσίασή του).

f20-changeARM Support

Όπως είχε γίνει γνωστό, το Fedοra 20 έχει πλήρη υποστήριξη σε επεξεργαστές αρχιτεκτονικής ARM, κάτι που ίσως σημάνει την εξάπλωση του Fedora και στις φορητές συσκευές.

f20-changeNetworkManager Level Up

O αναβαθμισμένος NetWork Manager περιλαμβάνει υποστήριξη για  Networking Bridging και για Channel Bonding, κάτι που μέχρι πρότινος απαιτούσαν πολύπλοκο hacking μέσω κονσόλας. Πλέον το Fedora είναι πιο ελκυστικό για πολύπλοκες δικτυακές καταστάσεις, καθώς και για τη δημιουργία cloud υπηρεσιών.Μπορείτε να δείτε την πλήρη λίστα των νέων χαρακτηριστικών εδώ.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε το Heisenbug φέρνει πολλά καινοτόμα στοιχεία, τα περισσότερα εκ των οποίων, όπως συνηθίζετε στις τελευταίες εκδόσεις, αφορούν τους πιο advanced χρήστες.

Ένα από αυτά είναι η ενσωμάτωση του Apache™ Hadoop®.

Μπορείτε να κατεβάσετε το Fedora από την κεντρική του ιστοσελίδα http://fedoraproject.org/

Υπάρχουν εκδόσεις για όλες τις αρχιτεκτονικές, καθώς για όλα τα γραφικά περιβάλλοντα. Επίσης, μην ξεχνάτε τα spins, τα οποία είναι ειδικές εκδόσεις της διανομής για ειδικούς σκοπούς (robotics, games κτλ).

Αν έχετε κάποιο προηγούμενο Fedora, η αναβάθμιση γίνεται με το κλασικό πλέον FedUp. Tο μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εγκαταστήσετε την τελευταία του έκδοση δίνοντας:

yum --enablerepo=updates-testing install fedup

και στη συνέχεια να δώσετε:

sudo fedup-cli --network 20

Αναλυτικές οδηγίες για το FedUp μπορείτε να βρείτε εδώ.
Ελπίζουμε να απολαύσετε την νέα έκδοση!

design-def-keepin-fedora-beautiful-f20Σε κάθε περίπτωση, μετά την εγκατάσταση τα πράγματα στο fedora είναι πιο εύκολα ή μάλλον πιο γρήγορα από άλλες διανομές ώστε να το παραμετροποιήσετε στα γούστα σας και να προσθέσετε έξτρα λογισμικό.
Δείτε τον σχετικό οδηγό εγκατάστασης που είναι ακριβώς ο ίδιος και για την παρούσα έκδοση (20).

Μπορείτε να το κατεβάσετε, από την Download page του:
DOWNLOAD
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτή τη στιγμή που συντάσσεται το παρόν άρθρο, υπάρχει διαθέσιμη η έκδοση 19. Η έκδοση 20, θα δοθεί κάποια στιγμή αύριο (17 Δεκεμβρίου 2013). Ωστόσο μπορείτε να το κατεβάσετε και τώρα, από το: fedoraproject.org/get-prerelease.

 • Σχόλια

3 Comments:

 1. Εικόνα cryptalex
  cryptalex (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 17, 2013 16:19 ΜΜ

  Ωραίος skaftanis.

  Παρακολούθησες καθόλου το θέμα με τους AMD Graphic Drivers? Υπήρχαν βελτιώσεις?
  Γαμώτο, όλο στο Phoronix βλέπω υποτιθέμενες βελιτώσεις με καινούργιους kernel και drivers...αλλα στο τέλος πάλι τα ίδια! Εστιάζουν κυρίως σε Drivers καινούργιων μοντέλων!!!

 2. Εικόνα vriareos
  vriareos (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 02, 2014 15:32 ΜΜ

  τεσσερα πολυ χρησιμα scripts ,για να κανουν ευκολη τη ζωη μας μετα την εγκατασταση .....το autoten ειναι ασυμβατο με το easylife...
  καμμια φορα ο yumex κολλαει

 3. Εικόνα vriareos
  vriareos (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 02, 2014 15:33 ΜΜ

  http://www.fedoraforum.org/?view=fedora_setup

Scroll to Top