BETA

Peppermint Linux OS: Μια διανομή για cloud

Εικόνα Haris

r

To Peppermint Linux OS είναι μια διανομή προσανατολισμένη στο νέφος (cloud). Είναι βασισμένη στο Lubuntu, μια παραλλαγή του Ubuntu που χρησιμοποιεί το LXDE desktop. Το Peppermint προσφέρει μεγάλη ταχύτητα και εξαιρετική υποστήριξη για εφαρμογές ιστού και cloud. Δεν είναι απαιτητικό σε πόρους υπολογιστή ενώ η επιφάνεια εργασίας αποτελεί μια μίξη του LXDE και XFCE (Xfwm4 window manager). Αυτό του δίνει ένα μοντέρνο look and feel, ενώ ταυτόχρονα παραμένει ελαφρύ.

Αρχές σχεδιασμού

Το Peppermint OS έρχεται με λίγες εγγενείς εφαρμογές και ένα παραδοσιακό interface για το desktop. Αυτό που έκανε το Peppermint μοναδικό, είναι η προσέγγισή του να δημιουργηθεί μια επιφάνεια εργασίας υβρίδιο, που ενώνει την χρήση των τοπικών εφαρμογών με εκείνες του νέφους. Στην θέση των συνηθισμένων εφαρμογών, για κοινές εργασίες όπως επεξεργασία κειμένου και εικόνας, έρχεται με τις δικές του custom ice εφαρμογές, για να επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν site-specific browsers (SSB's).

Μια πρόσφατη κριτική αναφέρθηκε στο Peppermint 5 σαν μια απάντηση Linux για το Chromebook της Google. Στο You Tube τα Chromebooks έχουν δημιουργήσει μια νέα τάξη cloud computing συσκευών που οι χρήστες συνήθισαν. Με το Peppermint OS, το σχέδιο ανοικτού κώδικα Chromium Project χρησιμοποιείται για να υλοποιηθεί ένας site-specific browser (SSB) για εφαρμογές νέφους. Αντί λοιπόν να ανοίγουμε έναν φυλλομετρητή ιστού, υπάρχει ένας αφοσιωμένος φυλλομετρητής (dedicated browser) που είναι ολοκληρωμένα δεμένος με το σύστημα.

Παρ' όλα αυτά είναι δυνατόν για τους χρήστες να εγκαθιστούν εγγενείς εφαρμογές κατευθείαν από τα αποθετήρια του Ubuntu, ενώ μπορεί κάποιος να τρέχει τις αγαπημένες του cloud εφαρμογές πλάι πλάι με εφαρμογές γραφείου. Όπως και με κάθε άλλη διανομή Linux, μπορείς να εγκαταστήσεις το Libre Office, το GIMP, το VLC, το Skype και άλλα. Το Peppermint είναι ένα Ubuntu spin και υποστηρίζει οτιδήποτε είναι δυνατόν κάτω από Ubuntu. To λειτουργικό υποστηρίζει τα mintinstall, synaptic και Gdebi για να κάνει τα παραπάνω. Οι προγραμματιστές του Peppermint έχουν γράψει για την φιλοσοφία αυτή, πως θέλουν να προσφέρουν ένα γνώριμο περιβάλλον Linux, για τους νεοφερμένους, ένα λειτουργικό με χαμηλές απαιτήσεις σε πόρους ταυτόχρονα.

Η νομενκλατούρα

Η αιτία της ονομασίας του Peppermint OS είναι το Linux Mint. Οι μηχανικοί ανάπτυξης λογισμικού ήθελαν να κάνουν χρήση των ρυθμίσεων και των εργαλείων που υπήρχαν στο Mint και να τα ζευγαρώσουν με ένα περιβάλλον που θα ήταν λιγότερο απαιτητικό σε πόρους, θα εστίαζε επίσης στην ολοκλήρωση με τον ιστό. Είπαν πως αυτό θα ήταν μια έκδοση του Mint πιο εκλεπτυσμένη, και έτσι το Peppermint σαν όνομα τους ταίριαξε. Το Linux Mint είναι γνωστό για την επιφάνεια εργασίας Cinnamon, ενώ το Peppermint χρησιμοποιεί κάτι κατά πολύ ελαφρύτερο, σαν εξ' αρχής desktop το LXDE. Το Peppermint είναι μια διανομή που εκδίδει αναβαθμίσεις σε αξιοπρεπή ρυθμό, από το 2010, όταν πρωτοεκδόθηκε.

Ιστορία του λειτουργικού συστήματος

Το Peppermint OS ξεκίνησε σαν ιδέα μέσα στην μπυραρία “Μαύρο ρόδο” στο Χέντερσονβιλ της Νότιας Καρολίνας. Κατά την διάρκεια της μπυροποσίας και της συζήτησης, γύρω από το μέλλον του Linux desktop, το Peppermint OS πιάστηκε σαν ιδέα, σαν μια διανομή προσανατολισμένη στον ιστό και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι pre-alpha εκδόσεις ανάπτυξης είχαν μια ευρεία συλλογή για τον προσανατολισμό τους, αυτό πριν την απόφαση να γίνει ένα fork από το Lubuntu. Υπήρξε πολύς πειραματισμός με τις επιφάνειες εργασίας KDE, E17 και Adobe Air, και διάφορες βάσεις για τον κώδικα άρχισαν να στρώνονται τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2010.
Οι δοκιμαστικές Alpha χρησιμοποιούσαν κώδικα από το Lubuntu 10.04 και ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2010. To λειτουργικό στη συνέχεια εκδόθηκε από μια ομάδα beta testers τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου.

Στις 9 Μαΐου 2010, το Peppermint 1 δημοσιεύθηκε και σε λιγότερο από μία εβδομάδα σημείωσε 25.000 κατεβάσματα, σύντομα αυτό εξελίχθηκε σε web hosting και απευθύνθηκε στο VPS.NET. Αυτή η υπηρεσία έγινε και σπόνσορας της διανομής. Τον Ιούνιο του 2011 εκδόθηκε το Peppermint 2. Είχε πακετάρει τον Chromium σαν τον φυλλομετρητή ιστού εξ'΄αρχής, μαζί με την εφαρμογή ICE για την δημιουργία Site Specific Browsers. Ακόμα, έγινε διάθεση των εκδόσεων για 32bit και 64bit. Στις 23 Ιουλίου 2012 βγήκε το Peppermint 3. Το αποθετήριο για Chromium ήταν ορισμένο από default, μαζί με ένα ελαφρό θέμα και μια δουλειά αρτιστίκ. Υπήρχαν λιγότερες εφαρμογές ιστού στο μενού και περιλαμβάνονταν τα Gwoffice και GIMP 2.8 στο αποθετήριο.

Στις 13 Ιουνίου 2013, το Peppermint 4 δόθηκε στην δημοσιότητα, ήταν βασισμένο σε κώδικα Ubuntu 13.04 και είχε το desktop LXDE, αλλά ο διαχειριστής παραθύρων ήταν ο xfwm4 αντί για τον Openbox. Υπήρχαν μαζί βασικά παιχνίδια. Ακόμα προστέθηκαν ορισμένα metapackages για φωτογραφία, τέχνη, και ένα τμήμα διαχειριστή λογισμικού. Στις 23 Ιουνίου 2014 εκδόθηκε το Peppermint 5. Με αυτή την έκδοση, οι προγραμματιστές λένε πως είναι έτοιμοι για το μέλλον. Η τεχνολογία landscape αλλάζει συνεχώς και προσπαθούν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των χρηστών. Καθοδηγούνται από τις εξελίξεις για να παραδίδουν ένα λειτουργικό σύστημα που θα είναι γρήγορο, ασφαλές και διαθέσιμο παντού. Το Peppermint 5 είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ομάδα του Peppermint

Την προγραμματιστική ομάδα του Peppermint OS αποτελούν οι παρακάτω:

 1. Shane Remington – συν εφευρέτης ηγέτης του σχεδίου, και COO του Peppermint OS, LLC
 2. Kendall Weaver – συν εφευρέτης καθοδηγητής, και CTO του Peppermint OS, LLC
 3. Mark Greaves (PCNetSpec) – Ηγέτης υποστήριξης και μηχανικός λογισμικού
 4. Brian Tomlinson – Μηχανικός λογισμικού
 5. Daniel Burke - Γραφίστας
 6. Kevin Stipe - Βασικός Web Developer
 7. Graeme Duncan – Ηγέτης στο φόρουμ υποστήριξης
 8. John Lenon (VinDSL) – Καθοδηγητής στο φόρουμ υποστήριξης

Το πακεταρισμένο λογισμικό

Εφαρμογές νέφους της διανομής:
 • 2D/3D Chess (web-based version)
 • Editor by Pixlr (online image editor)
 • Express by Pixlr (online photo editor)
 • Entanglement (web-based version)
 • First-Person Tetris (web-based version)
 • Gmail (secure webmail)
 • Google Calendar (time-management web app)
 • Google Drive (cloud storage and file sharing)
 • Mah Jong (web-based version)
 • Peppermint Community Forum
 • Peppermint User's Guide
 • Solitaire (web-based version)
Εγγενείς εφαρμογές της διανομής:
 • Chromium Web Browser
 • Dropbox (File Hosting Service)
 • GDebi (Package Installer)
 • Gnome-Mplayer (Media Player)
 • Guayadeque (Music Player)
 • Ice (Site Specific Browser/SSB Manager)
 • mintInstall (Software Manager)
 • PCManFM (File Manager)
 • Peppermint Control Center[25] (Configuration App)
 • Synaptic (Package Manager)
 • Transmission (BitTorrent Client)

Η ιστορία των εκδόσεων

Η πρώτη έκδοση έγινε στις 9 Μαΐου του 2010. Ακολούθησαν άλλες τρεις εκδόσεις, με τελευταία την Peppermint 5 στις 23 Ιουνίου του 2014. Το Peppermint 5 είναι βασισμένο στο Ubuntu 14.04 LTS, που είχε κάνει ντεμπούτο στις 17 Απριλίου. Η βάση του upstream κώδικα θα παίρνει αναβαθμίσεις για πέντε χρόνια. To Peppermint ICE γράφτηκε εξ' αρχής και είναι τώρα σαφώς πιο σταθερό και περισσότερο πλούσιο σε δυνατότητες από παρελθοντικές εκδόσεις. Οι νέες δυνατότητες κλειδιά είναι πως υποστηρίζει και Chromium και Chrome, σαν ένα backend. Το κέντρο ελέγχου Peppermint είναι ένα interface για να χειρίζεται κάποιος εφαρμογές και να κατευθύνει την συμπεριφορά των χώρων εργασίας (wokspaces), εκείνη των παραθύρων, του πληκτρολογίου, του ποντικιού και άλλων. Η διανομή υποστηρίζει επίσης PulseAudio Now.

Δημοφιλία

To Peppermint OS βρίσκεται προς το παρόν στη θέση 44 (από 100) στο Distrowatch και έχει 338 επισκέψεις ενδιαφέροντος κάθε μέρα.

>>> Η επίσημη ιστοσελίδα της διανομής.

Ένα video παρουσίασης του Peppermint OS (το Peppermint OS παρουσιάζει το Linux κανάλι infinitelygalactic):

Πηγή

 • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top