BETA

Byzantium: Μια διανομή για δημιουργία αυτοδύναμων ad-hoc mesh δικτύων

Εικόνα constantinos

Byzantium

H Byzantium, είναι μια Linux διανομή, η οποία βασίζεται στο Slackware και πρόκειται για ένα live cd, σχεδιασμένο με βάση το σύστημα Porteus, ειδικά σχεδιασμένη, ώστε να συμβάλει στο ν' αναπτυχθεί τάχιστα η δημιουργία ενός ad-hoc πλέγματος ασύρματου δικτύου  (wireless mesh network) σε ζώνες καταστροφής ή περιοχές όπου το Διαδίκτυο έχει αποκοπεί από τις αρχές και την αντικατάσταση των κεντρικών υποδομών των τηλεπικοινωνιών στους κόμβους του δικτύου.
Το project ξεκίνησε ως αποτέλεσμα της Αραβικής Άνοιξης με την ιδέα να επαναφέρει το Internet που είχε αποκοπεί από τις αιγυπτιακές αρχές κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Με τη χρήση του P2P μοντέλου θα παρακάμψει επίσης το φιλτράρισμα των ISP και την επιτήρηση.
Κάθε μικρή ομάδα ανειδίκευτων άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν γρήγορα ένα αξιόπιστο Byzantium ad-hoc network που απαιτεί χαμηλή συντήρηση και είναι δυναμικά επεκτάσιμο.

Το Byzantium, έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί και με παλιό υλικό και από Wi-Fi σημεία πρόσβασης (access points), υποστηρίζει 802.11 a/b/g/n, χωρίς να χρειάζεται να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε τους οδηγούς.
Χρειάζεται μόνο 512MB μνήμης RAM για να συνεργαστεί με το KDE ή το LXDE, τα γραφικά περιβάλλοντα που διαθέτει, ενώ συγχρόνως, μπορεί να διαχειριστεί πλήρως και μέσω της γραμμής εντολών, απαιτώντας ακόμα λιγότερη RAM, ενώ συγχρόνως μπορεί να φορτωθεί στη μνήμη RAM, αφαιρώντας το cd (απαιτεί 1GB μνήμης RAM).
Οι clients, επικοινωνούν μεταξύ τους σε peer-to-peer λειτουργία και κάθε Wifi συσκευή μπορεί να συνδεθεί στο δίκτυο.

Byzantium2
Το ad-hoc μοντέλο, είναι διαφορετικό από άλλα παρόμοια έργα που χρησιμοποιούν Open802.11s, Optimized Link State Routing, Babel και CJDNS. Οι προγραμματιστές έκαναν μια εξαιρετική παρουσίαση στο HOPE (Hackers on Planet Earth), συγκρίνοντας τις διάφορες απειλές για διαφορετικά συστήματα επικοινωνίας mesh, εξηγώντας γιατί το Byzantium ειναι το καλύτερο μοντέλο.
Τρέχοντας το Byzantium live CD στον υπολογιστή σας θα δώσει στους χρήστες πρόσβαση σε ένα ευρύ ιδιωτικό web chat χρησιμοποιώντας και IRC client, βελτιστοποιημένο για κινητές συσκευές και ένα συνεργατικό πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου.
Αν ένας από τους κόμβους είναι συνδεδεμένος με το Internet, μπορεί να γίνει μια πύλη στο Διαδίκτυο (Internet gateway) για το σύνολο του mesh.
Το Byzantium project, θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσετε ένα ιδιωτικό πλέγμα δικτύου  (mesh network), σε διάφορους χώρους (πανεπιστήμια, καταλήψεις), μπορώντας να επιτύχει κάλυψη δικτύου, χωρίς περιθώρια αποτυχίας (central point of failure).
Οι πιθανές απειλές στο δίκτυο αυτό των mesh networks, μπορεί να έρθει με τη μορφή των ασύρματων παρεμβολών σήματος (όλα τα ασύρματα δίκτυα είναι ευάλωτα σε αυτή την απειλή) και προσθέτοντας rogue nodes στο πλέγμα για να κατασκοπεύει τους άλλους και να προκαλέσει τον όλεθρο αφού δεν υπάρχει καμία κεντρική αρχή.
DOWNLOAD
Μπορείτε την “κάψετε” σε κάποιο cd δισκάκι ή σε ένα usb στικ, μπορώντας φυσικά να την χρησιμοποιήσετε και live, χωρίς δηλαδή να την εγκαταστήσετε στον δίσκο σας, όπως αναφέραμε (δε ξέρω με βεβαιότητα, αν θα δουλέψει με όλες τις εκδόσεις του Unetbootin).

>>> η ιστοσελίδα του Byzantium.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top