BETA

Rescue Tools CDs : Όταν όλα τα άλλα αποτυγχάνουν

Εικόνα Blackfox

Σε προηγούμενο άρθρο έγινε η παρουσίαση κάποιων εκ των διαθεσίμων επιλογών CD διάσωσης από κακόβουλο λογισμικό. Κάποιες φορές ωστόσο, μπορεί ο υπολογιστής μας να αντιμετωπίζει κάποιο άλλο πρόβλημα που δεν του επιτρέπει να εκκινήσει το λειτουργικό του.
Σ' αυτή την περίπτωση, την κατάσταση έρχονται να διασώσουν τα [ας μου επιτραπεί ο όρος] “πολυCD”. Συγκεκριμένα, τα “πολυCD” είναι μια σουίτα εργαλείων με τα οποία ένας χρήστης μπορεί να διαγνώσει το σύστημα του ακόμα και για βλάβες που αφορούν το υλικό. Οι λύσεις αυτές συνήθως απευθύνονται προς τους χρήστες Windows, ωστόσο κάποια προχωρημένα εργαλεία [όπως πχ. Η διαχείριση των διαμερισμάτων σκληρών δίσκων] απευθύνονται σε όλους.
Ως σουίτες ωστόσο, παρέχουν και σαρωτές για κακόβουλο λογισμικό αλλά οι περισσότεροι δεν αναβαθμίζονται [κι έτσι δεν συστήνεται επ' ουδενί η χρήση τους παρά μόνο ως ύστατη λύση].

Πριν ξεκινήσει η παρουσίαση, μια σημαντικότατη σημείωση:

[box color=red]Κάποια από τα εργαλεία που περιέχονται σε αυτές τις σουίτες μπορούν, εάν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά, να προκαλέσουν υλική ζημιά ή/και απώλεια δεδομένων.
Η χρήση των συγκεκριμένων εργαλείων συστήνεται σε έμπειρους χρήστες και μόνο.
Το OSArena δεν φέρει καμία ευθύνη.[/box]
Πρέπει να σημειωθεί πως οι διαθέσιμες επιλογές μπορούν να εγγραφούν, πέρα από το προκαθορισμένο μέσο [CD], και σε USB Stick [με την πιο εύκολη λύση γι'αυτό να παραμένει το UnetBootin].

  • Hiren's Boot CD

    Διαθέσιμη έκδοση κατά την συγγραφή του άρθρου: 15.1

Ένα από τα πιο γνωστά “πολυCD” -και όχι άδικα- με πλειάδα εργαλείων προς αποκατάσταση ... σχεδόν κάθε προβλήματος. 11 επιλογές καθαρισμού malware [μέσα στις οποίες και το Spybot αλλά και το Avira] με βάσεις δεδομένων του Δεκεμβρίου 2011, πολλαπλά Backup Tools αλλά και File Managers & Cleaners είναι τα “απλά”.


Στα ενδότερα, υπάρχουν αρκετά BIOS Utilities προς αφαίρεση κωδικών / διαχείριση αλλά και αναβάθμιση του αλλά και εργαλεία για τους σκληρούς δίσκους [partitioning, MBR Tools].

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει η δυνατότητα διαχείρισης σκληρών δίσκων σε περιβάλλον Linux [με αντίστοιχη υποστήριξη των συστημάτων αρχείων του, με διάφορα εργαλεία].

Το καλύτερο για τους χρήστες Windows είναι πως περιλαμβάνεται και μια μίνι έκδοση των Windows XP -προς αποκατάσταση προβλημάτων του λειτουργικού- η οποία περιλαμβάνει ενσωματωμένους οδηγούς Ethernet και WiFi αλλά και εργαλείο εύρεσης πληροφοριών υλικού και δυνατότητα λήψης των τελευταίων διαθέσιμων εκδόσεων οδηγών του!

Κλείνοντας την αναφορά σ'αυτό το CD, μπορείτε να δείτε εδώ τις διαθέσιμες εφαρμογές του και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ. Αποσυμπιέστε το ληφθέν ZIP αρχείο και επιλέξτε μέσο για το ISO.

  • Ultimate Boot CD [UBCD]

Διαθέσιμη έκδοση κατά την συγγραφή του άρθρου: 5.1.1

Το δεύτερο “πολυCD” στοχεύει περισσότερο στην διάγνωση των προβλημάτων του υλικού και στην διαχείριση τους και όχι τόσο στην αποκατάσταση των Windows κι έτσι δεν περιέχει σχετικά εργαλεία στοχευμένα σε αυτά.

Αντ' αυτού, ο χρήστης δύναται να παραμετροποιήσει στο έπακρο το υλικό του υπολογιστή του, ξεκινώντας από την διαχείριση αρχείων [το απλούστερο] και φτάνοντας στην διαχείριση BIOS, σκληρών δίσκων σε επίπεδο Low Level [για τους πολύ προχωρημένους].

Υπάρχουν επίσης δυνατά εργαλεία για Burn-In Test αλλά και για ανάκτηση δεδομένων. Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα περιλαμβανόμενα σ' αυτό το “πολυCD” εργαλεία είναι είτε Freeware είτε διανεμόμενα υπό της GPL.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες καθώς και την λίστα τους κάνοντας κλικ εδώ, ενώ μπορείτε να το κατεβάσετε κάνοντας κλικ εδώ.

  • System Rescue CD

Διαθέσιμη έκδοση κατά την συγγραφή του άρθρου: 2.6.0

Δεν θα μπορούσε να λείπει και μια επιλογή η οποία βασίζεται και απευθύνεται περισσότερο σε χρήστες Linux –χωρίς να λείπουν και κάποιες βασικές δυνατότητες διαχείρισης συστημάτων αρχείων των Windows.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο “πολυCD” απευθύνεται σε προχωρημένους χρήστες Linux καθώς τα παρεχόμενα εργαλεία μπορούν να κάνουν εύκολα ζημιά αν κάποιος δεν ξέρει τι κάνει, αλλά σε αυτή την περίπτωση παρέχεται ένα άψογο online manual που μπορεί κάποιος να διαβάσει κάνοντας κλικ εδώ [αξίζει να σημειωθεί πως είναι διαθέσιμο σε 5 γλώσσες], ενώ αν χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια μπορεί να απευθυνθεί στα διαθέσιμα forums!

Αν θέλετε να το δοκιμάσετε μπορείτε να το κατεβάσετε κάνοντας κλικ εδώ.

Εν κατακλείδι

Ολοκληρώνοντας την ενότητα “Μέσα Διάσωσης”, ο υπογράφων θα ζητήσει μια συγγνώμη για CD που πιθανόν να ξέχασε, αλλά τα σχόλια είναι ανοικτά και... όσο ζούμε, μαθαίνουμε ! :D

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top