BETA

Sabily: Μια ειδικευμένη θρησκευτική διανομή για το Κοράνι

Εικόνα constantinos

Τα mail που δεχόμαστε από αναγνώστες, φίλους η μη της σελιδας, δεν είναι και λίγα. Ένα τέτοιο mail, έλαβα στο προσωπικό μου mail του osarena, τις προάλλες, τ' οποίο και με εξέπληξε ευχάριστα.
Σε πολύ καλά ελληνικά ο H.K. P (δεν βάζω όλο τ' όνομα), μέλος της Παλαιστινιακής κοινότητας εδώ στην ελλάδα, μας ενημέρωσε για την ύπαρξη μιας ειδικευμένης διανομής και μας παρακάλεσε να την γνωστοποιήσουμε.
Το osarena, σαν μια πλατφορμα ενημέρωσης και πληροφόρησης για το Ανοιχτό Λογισμικό και το Linux, δεν κάνει την παραμικρή διάκριση ανάμεσα στους ανθρώπους και στο δικαίωμα να πιστεύει ελεύθερα ο καθένας αυτά που θέλει, χωρίς να προσπαθεί να τα επιβάλλει βίαια στους υπολοίπους.
Αν και σαν άνθρωπος, έχω τις δικές μου απόψεις, σχετικά με τις θρησκείες και τον ρόλο που αυτές παίζουν στους ανθρώπους, εν' τούτοις δεν έχω το δικαίωμα, να επιβάλλω αυτές τις απόψεις αλλού. Άλλωστε πιστεύω πως ο κάθε άνθρωπος που πιστεύει σε κάτι, μπορεί να αντλεί δύναμη από αυτή την πίστη. Δεν έχει λόγο ν' αναλύσουμε παραπάνω αυτά, οποτε ας περάσουμε στην ουσία.

sabily
Πρόκειται για μια ειδικευμένη Linux διανομή η οποία και απευθύνεται σε Μουσουλμάνους. Έχει τ' όνομα: Sabily, βασιζεται στο Ubuntu (12.04) και αποτελεί μια εξέλιξη της διανομής Ubuntu Muslim Remix που είχαμε δει αρκετά παλιότερα.
Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η ένταξη της Ισλαμικού λογισμικού, όπως η διαδικασία της προσευχής (prayer times), ένα εργαλείο μελέτης για το Κοράνι, καθώς και κάποιες φιλτραρισμένες σελιδες του διαδικτύου ειδικευμένες σε αυτά.
Η διανομή είναι προσεγμένη, ενδείκνυται για καθημερινή χρήση και από απαιτήσεις συστήματος, είναι οι ίδιες με αυτές του Ubuntu.
Σαν γραφικό περιβάλλον χρησιμοποιεί αυτό του GnomeShell, με διάφορα extensions, για μεγαλύτερη χρηστικότητα.

sabilysabily1
DOWNLOAD
(είχε ένα πρόβλημα η download page του, κατά την στιγμή που συντασσόταν το άρθρο).
Ιστοσελίδα
>>> Δείτε ακόμα:

Θέλω να ελπίζω πως δεν θα υπάρξουν άσχημα σχόλια για την επιλογή παρουσίασης της διανομής, μα και για την ίδια την ύπαρξη της. Κάποια από τα γιατί τα είπαμε, στην αρχή του άρθρου, μα και πολύ ωραία, τα λέει και ο φίλος Ανέμελος, στην πρώτη παρουσίαση αυτής της διανομής:

Διαβάζοντας για τις 3 ιδιαίτερες διανομές (και άλλες τόσες) ...αν και είμαι σαν άνθρωπος κόντρα στις "θρησκείες" καταλαβαίνω πως η δυνατότητα επιλογής δίνουν χαρά σε μειονότητες ή πλειονότητες του κοινωνικού μας συνόλου,πως κάποιοι άνθρωποι που εργάζονται πάνω σε τέτοια πρότζεκτ δίνουν την δυνατότητα σε κάποιους που ίσως και να ένιωθαν λίγο "απογοητευμένοι" "αποξενωμένοι" από τις τεχνολογικές εξελίξεις να ενταχθούν σε μια κοινότητα μέσω μιας διανομής!!! Και έτσι να νοιώθουν πως ανήκουν κάπου,πως δεν είναι οι μόνοι ή οι περίεργοι της υπόθεσης!!

Έτσι κι' αλλιώς αυτό είναι μια ακόμα από τις δυνάμεις και τις επιλογές του Ανοιχτού Κώδικα και του Linux που δίνει το δικαίωμα στους ανθρώπους να εκφραστούν, χωρίς βια και να διαμοιραστούν τα δικά τους ενδιαφέροντα.
Εμείς, όπως και να έχει θα παρουσιάζουμε τέτοιες διανομές και λογισμικά, ασχέτως του που απευθύνονται, πέρα από τα δικά μας πιστεύω και από τα όποια κοινωνικά ταμπού και κακά πρότυπα υπαρχουν στην ελληνική κοινωνία.

Και αν τέλος πάντων, κάποιοι νοιώθουν κάπως, η παρασυρμένοι από το κακό ρεύμα της εποχής που είναι ο εθνικισμός που μιλάει για λαθραίους και κατώτερους ανθρώπους, το παρακάτω βίντεο, είναι μια απάντηση:

 • Σχόλια

2 Comments:

 1. Εικόνα Αυτεξουσιος
  Αυτεξουσιος (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 14, 2013 22:16 ΜΜ

  Αν και ορθόδοξος την είχα προτείνει σε συναδέλφους
  Μουσουλμάνους εδώ και καιρό.
  Ο καθένας όπως αναπαύετε.

 2. Εικόνα digitalcrow
  digitalcrow (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 15, 2013 00:55 ΠΜ

  Σώστα κάνετε και την παρουσιάζετε , κρίμα όμως που η satanic edition έχει εγκαταλειφθεί μου άρεσαν τα γραφικά της και η μουσική που είχε.
  Αν και άθεος μην νομίζεται ότι οι χριστιανικές οικογένειες είναι πιο προκομμένες , το αντίθετο ισχύει απ'οτι έχω δει , ίσως κάποια πράγματα πρέπει να παραμένουν παραδοσιακά .
  Αν και άθεος συμφωνώ ότι πρέπει να υπάρχει και διανομή για το Ισλαμ γι'αυτό υπάρχει το linux να ανταποκρίνεται σε όλα τα γούστα και να το φέρνεις στα μέτρα σου .

Scroll to Top