BETA

UberStudent: Linux για φοιτητές

Εικόνα Haris

UberStudent Η διανομή Linux UberStudent είναι ελεύθερο λογισμικό ανοικτού κώδικα, και μια συλλογή από προγράμματα για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Προορίζεται λοιπόν για μαθητές, φοιτητές, σχολεία, ερευνητές, και ανθρώπους της διά βίου μάθησης. Βάζοντας τον τίτλο “Linux for learners” η διανομή πετυχαίνει να είναι σαν ένα ακαδημαϊκό curriculum σε ένα εγκαταστάσιμο σύστημα εύκολο στην χρήση, με σκοπό τη δημιουργία μιας πλατφόρμας μάθησης. Στοχεύει στο να ανεβάζει την διαδικασία της μάθησης σαν μια ακαδημαϊκή υπολογιστική φιλοσοφία και πληροφορική σπουδή. Ακόμα θέλει να αυξήσει την υιοθεσία του ανοικτού λογισμικού, από σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Είναι σχεδιασμένο, όπως περιγράφεται, με σκοπό την επιτυχία του μαθητή, που με την σειρά του, θα μελετά, θα συγγράφει, θα διαβάζει, και θα ερευνά. To UberStudent χαρακτηρίζεται από κριτικούς πως βρίσκεται σε συντονισμό με τις ανάγκες των σπουδαστών. Έχει αρκετά εργαλεία και δυνατότητες για παραμετροποίηση. Είναι πολύ καλό για εκπαιδευτικό περιβάλλον, διαθέτοντας ισχύ και ελεγκάνς. Μια καλή πλατφόρμα για να κάνεις τις σχολικές σου εργασίες. Το Chronicle of higher education έδωσε στο λειτουργικό σύστημα καλή κριτική. Είπε πως είναι καλό για να κάνει κανείς ακαδημαϊκή εργασία, και φιλικό στον χρήστη. Τόνισε το γεγονός πως είναι ανοικτού κώδικα. Εξήντα μέρες μετά την επίσημη πρώτη έκδοση της διανομής UberStudent 1.0 Cicero, στις 15 Ιουλίου του 2010, η πρώτη non-beta στο Distrowatch έφτασε να είναι η πιο δημοφιλής διανομή για εκπαίδευση σε παγκόσμια κλίμακα. Στη γενική κατάταξη, βρέθηκε στην θέση 32, ανάμεσα στις υπόλοιπες διανομές Linux. Η πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού είναι η 4.0 Socrates. Χρησιμοποιεί το δικό της αποθετήριο, και μπορεί να τρέξει από cd ή flash drive και να εγκατασταθεί στον σκληρό δίσκο. Ακόμα μπορεί να εγκατασταθεί πάνω στο Xubuntu διαμέσου της γραμμής εντολών, με βήματα.

Η προέλευση της διανομής και ο σχεδιασμός

Ο δημιουργός και κύριος προγραμματιστής της διανομής Sthephen Ewen, ένας εκπαιδευτικός με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι εξειδικευμένος στην λογοτεχνία, στις στρατηγικές επιτυχίας και στην εκπαιδευτική τεχνολογία. Ξεκίνησε το UberStudent σαν ένα μέρος για να τοποθετήσει κάποιος έξυπνα υπολογιστικά εργαλεία, και την κατάλληλη υποστήριξη στα χέρια των σπουδαστών, είτε αυτοί ανήκουν στην ανώτατη εκπαίδευση είτε στην μέση. Ένα περιβάλλον μελέτης που οδηγεί προς την επαγγελματική σταδιοδρομία. Ο Ewen σημείωσε πως το UberStudent φτιάχτηκε με γνώμονα και τις δικές του ακαδημαϊκές εμπειρίες, με σκοπό να πιάσει ανώτερους στόχους με την βοήθεια εκπαιδευτικής τεχνολογίας. Μπορεί να αυξήσει τις δυνατότητες των φοιτητών και να συμβάλλει στη μείωση του κόστους. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα παράλληλα θα μπορούν να αναπτύξουν τα ίδια εφαρμογές ανοικτού κώδικα, όπως τον manager βιβλιογραφίας Zotero για UberStudent, (πανεπιστήμιο George Mason). Μαζί μπορούν να συμπεριλάβουν το σετ πανεπιστημιακών προγραμμάτων του UberStudent. Σαν σύστημα Unix, η διανομή βοηθάει στην εκπαίδευση πληροφορικής ενώ η διανομή μπορεί να επεκτείνεται συνεχώς με νέο εκπαιδευτικό λογισμικό. Θα βοηθά στην έρευνα και στον προσωπικό προγραμματισμό κάθε σπουδαστή πάνω στο πρόγραμμα διαβάσματος.

Το λογισμικό και το σύστημα

Σχεδόν όλο το λογισμικό της διανομής είναι ανοικτού κώδικα. Τα βασικά προγράμματα είναι ανεξάρτητα πλατφόρμας, και με αυτόν τον τρόπο οι προγραμματιστές αποφεύγουν την παγίδευση σε ένα υπολογιστικό περιβάλλον όπως είναι το Mac OSX ή τα Windows. Ο δικτυακός τόπος τεχνολογίας Dedoimedo κριτικάρισε την διανομή, και συμπέρανε πως περιλαμβάνει μια συλλογή επιλεγμένων προγραμμάτων, για εκείνον που αποφασίζει να κάνει σοβαρή εργασία. Αυτά είναι καλά συνδεδεμένα στο λειτουργικό σύστημα. Ο αρθρογράφος τεχνολογίας Jack Wallen είπε πως το UberStudent περιέχει τόσα πολλά εκπαιδευτικά εργαλεία, ώστε τις πρώτες μέρες θα κάνεις μια περιήγηση και θα θαυμάζεις αυτά που οι προγραμματιστές της διανομής αποφάσισαν να βάλουν μέσα στο λειτουργικό. Τα προγράμματα αυτά βρίσκονται μέσα στο μενού της επιφάνειας εργασίας, είναι συγκεντρωμένα και οργανωμένα σε υποκατηγορίες όπως Μελέτες, Έρευνα, Συγγραφή, Οργάνωση χρόνου μάθησης και βοηθήματα, Αντικείμενα και Utilities. Αυτά όλα έχουν τις δικές τους υποκατηγορίες. Περιλαμβάνονται templates για ακαδημαϊκές εργασίες και υλικό για on-board how-to guides. Αλλά και welcome additions, που συνήθως λείπουν από τις περισσότερες διανομές. Υπάρχει ακόμα μια ευρεία συλλογή προγραμμάτων πολυμέσων, καθώς και τα γνωστά παιχνίδια, γραφικά, διαδίκτυο, και άλλες κατηγορίες. Υπάρχουν επιλογές για cloud computing και πράγματα τα οποία συνήθως δεν συναντώνται αλλού.

Εκδόσεις

Οι εκδόσεις της διανομής είναι βασισμένες στις εκδόσεις του Xubuntu LTS σταθερές. To UberStudent έχει τον δικό του διαχειριστή αναβαθμίσεων και το file format Deb για να διαχειρίζεται και να αναβαθμίζει την πλατφόρμα του. Οι κύριες εκδόσεις βγαίνουν σε DVD image ή διανέμονται σαν έτοιμα δισκάκια. Η full έκδοση μπορεί να εγκατασταθεί πάνω από Xubuntu διαμέσου της γραμμής εντολών. Η πλήρης έκδοση παρουσιάζει το XFCE desktop. Υπάρχει και η LXDE έκδοση, που προορίζεται για υπολογιστές με χαμηλότερες προδιαγραφές στο hardware. Αυτή χωράει και σε ένα απλό CD. Απαντώντας σε κριτικές για την εκλογή του περιβάλλοντος εργασίας της διανομής, ο Ewen απάντησε πως σημασία έχει η σταθερότητα, η χρηστικότητα και η αξιοπιστία. Οι εκδόσεις του UberStudent εμπνέονται στις ονομασίες από μεγάλους στοχαστές της ιστορίας. Αυτό θα τονίζει τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της διανομής. Προς το παρόν, τα πρόσωπα ήταν Έλληνες και Ρωμαίοι. Η πρώτη beta 0.9 του UberStudent είχε την κωδική ονομασία “Θαλής”. Είχε εκδοθεί στις 15 Ιανουαρίου 2010. Η βερσιόν 1.0 στις 15 Ιουλίου του 2010 είχε την ονομασία “Κικέρων”. Αυτή η έκδοση είχε και μια προ έκδοση. Η έκδοση 1.0 “Κικέρων” lightweight βγήκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2010. Υιοθέτησε την ίδια ονομασία από την κανονική έκδοση. Η UberStudent 3.0 είχε την κωδική ονομασία “Αριστοτέλης”, ενώ η έκδοση 4.0 πήρε την κωδική ονομασία “Σωκράτης”.

Βολές Ewen για τα άλλα περιβάλλοντα εργασίας

Κατά την διάρκεια του κύκλου έκδοσης του UberStudent 2.0 ο Ewen κατέκρινε τα περιβάλλοντα εργασίας Unity και GNOME 3. Είπε πως αποτελούν τροχοπέδη στην μάθηση και την ακαδημαϊκή παραγωγικότητα. Την πρωταπριλιά του 2011, το ψέμα που είπε, ήταν μια ανακοίνωση του UberStudent με GNOME 3. Συμπλήρωσε τους χαρακτηρισμούς του με την φράση “βεβιασμένη απόγνωση που οδηγεί σε σπουδαστική απελπισία”. Συνέχισε τις κατακρίσεις του λέγοντας πως είναι προφανές αυτό που πρέπει να αποφευχθεί και πως σπουδαστές (που χρησιμοποιούσαν τα παραπάνω περιβάλλοντα εργασίας) τελικά δεν μορφώθηκαν. Συνέχισε λέγοντας πως υπάρχουν θέματα χρηστικότητας και ήταν σαφής στο ότι η διανομή UberStudent δεν θα υιοθετήσει το Unity και το GNOME 3. Από την κριτική του Ewen δεν ξέφυγε και το Cinnamon, το περιβάλλον εργασίας που παρουσίασε το Linux Mint. Είπε πως ήταν αποτυχημένο στο να κρατήσει τις βασικές αρχές και standards του freedesktop.org. Παρόλο που δείχνει υποσχόμενο, στην έκδοση του 1.8 τον Μάιο του 2013 μοιάζει στην ποιότητά του σαν έκδοση beta. “Τελικά κρίνω πως δεν είναι desktop για σοβαρή χρήση σε σταθμό εργασίας”.

Το UberStudent με λίγα λόγια

  • Προγραμματιστές: UberStudent EdTech και κοινότητα
  • Λ/Σ: Unix-like
  • Κατάσταση: Ενεργή, υποστηριζόμενη, αναπτυσσόμενη. Long Term Stable Release 4.0.
  • Μοντέλο: Ανοικτού κώδικα με ελάχιστες προσθήκες από κλειστό κώδικα
  • Τελευταία έκδοση: 4.0 Σωκράτης
  • Εξειδίκευση: Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ερευνητές, σπουδαστές, μαθητές.
  • Πυρήνας: Μονολιθικός Linux
  • Περιβάλλοντα εργασίας: XFCE / LXDE / ΜΑΤΕ
  • Άδειες: Κυρίως GNU GPL και άλλες ελεύθερες. Προσθήκη ελάχιστου ιδιοταγούς λογισμικού.

>>> Οι επίσημες ιστοσελίδες της διανομής: uberstudent.org και uberstudent.com, από όπου μπορείτε να κάνετε λήψη [αφού το κατεβάσετε θα  το  “κάψετε”, είτε σε κάποιο δισκάκι είτε σε ένα usb stick, εκκινώντας στην συνέχεια τον υπολογιστή σας από αυτό]. Η καταχώρηση του Λ/Σ στο Distrowatch - Ένα video για την διανομή UberStudent, από το Linux κανάλι Infinitelygalactic:

Πηγή

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top