BETA

Ubuntu Business Remix από την Canonical

Εικόνα constantinos

Όπως ήταν αναμενόμενο η Canonical, μετά το οικιακό desktop Unity, αρχίζει να προωθεί και τα υπόλοιπα προιόντα της, όπως το UbuntuTV, καθώς και μικροδιασκευές του Ubuntu, ωστε να μπορεί να τρέχει σε κάθε είδους συσκευή.
Βέβαια οι έχοντες διορατικότητα, ξέρουν πως ένας τους βασικούς στόχους της Canonical, είναι τα εταιρικά συστήματα και οι servers, καθώς είναι ένα κομμάτι της αγοράς ικανό να φέρει μεγάλα έσοδα.
Κάτι αντίστοιχο δηλαδη, με αυτό που κάνουν η RedHat με το Fedora και η SUSE με το openSUSE. H βασική διαφορά, είναι η στρατηγική που ακολούθησε η Canonical σε σχέση με τις άλλες δυο δημοφιλείς εταιρείες.


Έφτιαξε πρώτα ένα οικιακό desktop, τ' οποίο είχε ευρεία αποδοχή και κάνοντας κάτι τ' οποίο είτε δεν ενδιέφερε τις δυο πρώτες εταιρείες, είτε δεν το έκαναν σωστά: Έκανε δημοφιλές και τρεντυ αν θέλετε, ένα Linux desktop.
Εν μέρει κανείς δε μπορεί να τη κατηγορήσει πως έκανε κάτι ανήθικο προκειμένου να τα καταφέρει, από την άλλη, αρκετοί είναι αυτοί που δεν τους αρέσει η όλη τακτική και δηλώνουν πως από την αρχή, άλλοι ήταν οι πραγματικοί στόχοι της Canonical η οποία κατάφερε να διαφημίσει και να κάνει δημοφιλές το Ubuntu, καταβάλλοντας απειροελάχιστα χρήματα για τη προώθηση/διαφήμιση του.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναφερουν πως στο έμμεσο μέλλον, θα έχουμε ένα κλειδωμένο Ubuntu κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του και ο κώδικας του θ' ανοιγει λίγο μετά τη κυκλοφορία του (όπως κάνει η Google, με το Android). Οι περισσότεροι όμως συμφωνούν πως το Ubuntu θα είναι ένα από τα πιο κλειδωμένα συστήματα στο θέμα των παραμετροποιήσεων. Όλες αυτές οι απόψεις, κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και προσπαθησα να σας μεταφέρω την εικόνα που υπάρχει.

-Όπως και να έχει όμως τα δεδομενα είναι αυτά που έχουμε και το τι θα γίνει θα το δείξει το προσεχές διάστημα, και πιο συγκεκριμένα η διετία 2013-2015, θα είναι καθοριστική. Όχι μόνο για το Ubuntu, μα γενικότερα για την εξέλιξη των desktop συστημάτων και της καθημερινής τεχνολογίας.
Από την άλλη λογικό είναι να θέλει μια εταιρεία να είναι κερδοφόρα και θεμιτό σε μια ελεύθερη αγορά.
-Έτσι το Ubuntu Business Desktop Remix, έκανε και επίσημα την εμφάνιση του, τ' οποίο σύμφωνα με την Jane Silber (Canonical CEO), θ' αποτελεί την πρόταση του Ubuntu για εταιρείες και κρατικές υπηρεσιες.
Με βάση το Ubuntu 11.10, δημιουργήθηκε ένα σύστημα προσαρμοσμένο για επαγγελματικές ανάγκες, τ' οποίο περιλαμβάνει λογισμικό όπως: Adobe Flash Plugin, VMware View, και το OpenJDK 6 Java run-time environment, έχοντας παράλληλα αφαιρέσει εφαρμογές όπως τα Gwibber, παιχνιδια, file-sharing εφαρμογές, κλπ...
-Το αποτέλεσμα είναι μια εταιρική desktop έκδοση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση, για τη προσθήκη οποιουδήποτε άλλου επιμέρους λογισμικό επιθυμεί η κάθε εταιρεία η κρατική υπηρεσία για τις ανάγκες της.
Η αλήθεια είναι υπάρχει μια ασάφεια αυτή τη στιγμη σε καποια επιμέρους στοιχεία, την οποία μάλλον ενισχύει, πάρα αποσαφηνίζει, η δήλωση του Mark Shuttleworth:

Everything in the remix is available from the standard Software Centre. Packages out, packages in. No secret sauce for customers only; we’re not creating a RHEL, we already have an enterprise-quality release cadence called LTS and we like it just the way it is.
This is a convenience for anyone who wants it. Having a common starting point, or booting straight into a business-oriented image makes it easier for institutional users to evaluate Ubuntu Desktop for their specific needs.

-Επί της ουσίας τώρα, η έκδοση Business Desktop Remix του Ubuntu είναι διαθέσιμη για κατέβασμα και μπορειτε να τη δοκιμάσετε όσοι έχετε επιχειρησιακές ανάγκες, μα σημειώστε πως προηγουμένως χρειαζεται εγγραφή, καθώς η έκδοση αυτή υπόκειται σε EULA.
-Σχετικές πληροφορίες στο: Introducing Business Desktop Remix.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top