Ubuntu Business Remix από την Canonical

Δημοσιεύτηκε από

Όπως ήταν αναμενόμενο η Canonical, μετά το οικιακό desktop Unity, αρχίζει να προωθεί και τα υπόλοιπα προιόντα της, όπως το UbuntuTV, καθώς και μικροδιασκευές του Ubuntu, ωστε να μπορεί να τρέχει σε κάθε είδους συσκευή.
Βέβαια οι έχοντες διορατικότητα, ξέρουν πως ένας τους βασικούς στόχους της Canonical, είναι τα εταιρικά συστήματα και οι servers, καθώς είναι ένα κομμάτι της αγοράς ικανό να φέρει μεγάλα έσοδα.
Κάτι αντίστοιχο δηλαδη, με αυτό που κάνουν η RedHat με το Fedora και η SUSE με το openSUSE. H βασική διαφορά, είναι η στρατηγική που ακολούθησε η Canonical σε σχέση με τις άλλες δυο δημοφιλείς εταιρείες.


Έφτιαξε πρώτα ένα οικιακό desktop, τ’ οποίο είχε ευρεία αποδοχή και κάνοντας κάτι τ’ οποίο είτε δεν ενδιέφερε τις δυο πρώτες εταιρείες, είτε δεν το έκαναν σωστά: Έκανε δημοφιλές και τρεντυ αν θέλετε, ένα Linux desktop.
Εν μέρει κανείς δε μπορεί να τη κατηγορήσει πως έκανε κάτι ανήθικο προκειμένου να τα καταφέρει, από την άλλη, αρκετοί είναι αυτοί που δεν τους αρέσει η όλη τακτική και δηλώνουν πως από την αρχή, άλλοι ήταν οι πραγματικοί στόχοι της Canonical η οποία κατάφερε να διαφημίσει και να κάνει δημοφιλές το Ubuntu, καταβάλλοντας απειροελάχιστα χρήματα για τη προώθηση/διαφήμιση του.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναφερουν πως στο έμμεσο μέλλον, θα έχουμε ένα κλειδωμένο Ubuntu κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του και ο κώδικας του θ’ ανοιγει λίγο μετά τη κυκλοφορία του (όπως κάνει η Google, με το Android). Οι περισσότεροι όμως συμφωνούν πως το Ubuntu θα είναι ένα από τα πιο κλειδωμένα συστήματα στο θέμα των παραμετροποιήσεων. Όλες αυτές οι απόψεις, κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και προσπαθησα να σας μεταφέρω την εικόνα που υπάρχει.

-Όπως και να έχει όμως τα δεδομενα είναι αυτά που έχουμε και το τι θα γίνει θα το δείξει το προσεχές διάστημα, και πιο συγκεκριμένα η διετία 2013-2015, θα είναι καθοριστική. Όχι μόνο για το Ubuntu, μα γενικότερα για την εξέλιξη των desktop συστημάτων και της καθημερινής τεχνολογίας.
Από την άλλη λογικό είναι να θέλει μια εταιρεία να είναι κερδοφόρα και θεμιτό σε μια ελεύθερη αγορά.
-Έτσι το Ubuntu Business Desktop Remix, έκανε και επίσημα την εμφάνιση του, τ’ οποίο σύμφωνα με την Jane Silber (Canonical CEO), θ’ αποτελεί την πρόταση του Ubuntu για εταιρείες και κρατικές υπηρεσιες.
Με βάση το Ubuntu 11.10, δημιουργήθηκε ένα σύστημα προσαρμοσμένο για επαγγελματικές ανάγκες, τ’ οποίο περιλαμβάνει λογισμικό όπως: Adobe Flash Plugin, VMware View, και το OpenJDK 6 Java run-time environment, έχοντας παράλληλα αφαιρέσει εφαρμογές όπως τα Gwibber, παιχνιδια, file-sharing εφαρμογές, κλπ…
-Το αποτέλεσμα είναι μια εταιρική desktop έκδοση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση, για τη προσθήκη οποιουδήποτε άλλου επιμέρους λογισμικό επιθυμεί η κάθε εταιρεία η κρατική υπηρεσία για τις ανάγκες της.
Η αλήθεια είναι υπάρχει μια ασάφεια αυτή τη στιγμη σε καποια επιμέρους στοιχεία, την οποία μάλλον ενισχύει, πάρα αποσαφηνίζει, η δήλωση του Mark Shuttleworth:

Everything in the remix is available from the standard Software Centre. Packages out, packages in. No secret sauce for customers only; we’re not creating a RHEL, we already have an enterprise-quality release cadence called LTS and we like it just the way it is.
This is a convenience for anyone who wants it. Having a common starting point, or booting straight into a business-oriented image makes it easier for institutional users to evaluate Ubuntu Desktop for their specific needs.

-Επί της ουσίας τώρα, η έκδοση Business Desktop Remix του Ubuntu είναι διαθέσιμη για κατέβασμα και μπορειτε να τη δοκιμάσετε όσοι έχετε επιχειρησιακές ανάγκες, μα σημειώστε πως προηγουμένως χρειαζεται εγγραφή, καθώς η έκδοση αυτή υπόκειται σε EULA.
-Σχετικές πληροφορίες στο: Introducing Business Desktop Remix.

7 Comments

 • Φανταζομαι το EULA πηγαινει γα τα VMware & Adobe που εχει προεγκατεστημενα, ε?

 • Ουσιαστικά η EULA δεν είναι της Canonical. Πρακτικά με το κείμενο η εταιρεία ενημερώνει ότι η διανομή είναι open-source, δίνει πληροφορίες για να κατεβάσει κάποιος τον κώδικα και μετά παραθέτει *αυτούσιες* τις άδειες χρήσης των επιπλέον κλειστών προγραμμάτων…
  Στην ανακοίνωση από τον Shuttleworth δεν θα μπορούσε να λείπει και μια μπηχτή στην RH με τις γνωστές ανακρίβειες…

 • Οι απόψεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο (καλά κάνεις και τις παραθέτεις) , δεν νομίζω να λάβουν “σάρκα και οστά” . Σε αντίθετη περίπτωση η Canonical και το Ubuntu πάνε περίπατο. Περιμένουν κάτι “χαρχαρίες” από πίσω…που θα φάνε όσα έχτιζε η Canonical τόσα χρόνια … με μια χαψιά.

  Σε ότι αφορά αυτή την buisness edition … βασισμένη λέει στο 11.10 ? Δεν πολυ-κατάλαβα τι είναι.
  Buisness edition δεν είναι η 12.04 ? που έχει και 5ετη υποστήριξη; Ποία εταιρία θα βάλει λογισμικό που θα λήξει σε … 1 χρόνο και κάτι ;
  ή έχω χάσει επεισόδια ή κάτι δεν κατάλαβα σωστά.

  Δηλαδή τι κάνανε ; αφαίρεσαν και πρόσθεσαν κάποια πακέτα και… έτοιμη η buisness edition ; καλά το κατάλαβα ; :P

  Και μόλις διάβασα αυτό το EULA.. κάτι έπαθα…(έναν πανικό , μια κρίση..δάγκωσα το τσιγάρο :P )… αλλά μετά κατάλαβα πως θα είναι για adobe flash και τέτοιες (απαραίτητες) @@ριες. Ελπίζω να μην της γίνει συνήθεια.

  • Νίκο ναι είναι μια δοκιμαστική “consept” έκδοση για να δούνε οι IT admins το πως θα είναι η τελική 12.04.
   Επίσης το λέει ξεκάθαρα οτι “Μην τρελένεστε.. είναι το Ubuntu όπως το ξέρετε, τα λογισμικά και τα αποθετήρια είναι ίδια, οι αναβαθμήσεις είναι ίδιες, απλώς αφαιρέσαμε ό,τι συνήθως αφαιρείτε εσείς σε ένα εταιρίκό περιβλλον και σας παρέχουμε και υποστήριξη αν το επιθυμείτε”

   Με άλλα λόγια είναι απλά ένα Ubuntu remix όπως λέει το όνομά του. Μη μασάτε… το έχω κατεβάσει οπότε θα κάνω ένα Βίντεο review για να το δείτε ;)

 • Business remix χωρίς solitaire;!Μα είναι τρελοίοιοιοιοιοι

  • xaxxaaxaxxaxa σωστός !!!
   Ντάξ ένα click μακριά είναι…. οι χρήστες Windows δεν μπορούν χωρίς αυτό διότι αν δεν είναι στο σύστημά τους που θα το βρούν ???? Θα ψάξουν στο internet ??? Που ? Ενώ στις διανομές Linux να είναι καλά τα αποθετήρια.. :P

Leave a Reply

— required *

— required *


− 6 = three